فهرست مطالب
درمان التهاب روده در زمان درست از عواقب جبرانناپذیر ابتلا به این بیماری جلوگیری میکند. بیماری التهابی روده (IBD) اختلالات مربوط به التهاب طولانی مدت (مزمن) بافتهای دستگاه گوارش است. انواع التهاب روده که وجود دارند و باید به درمان آنها بپردازید عبارتند از کولیت زخمی (شامل التهاب و زخم در امتداد پوشش روده بزرگ (کولون) و راست روده)، بیماری کرون که با التهاب پوشش داخلی دستگاه گوارش مشخص میشود و اغلب اوقات لایههای عمیقتر دستگاه گوارش را هم درگیر میکند و بیماری کولیت اولسراتیو که معمولاً با اسهال، خونریزی مقعدی، درد شکم، خستگی و کاهش وزن همراه است. شما باید در صورت بروز هرگونه علائم یا در صورتی که نسبت به بیمار بودن خود آگاهی دارید، با دکتر گوارش خوب و باتجربه و دکتر داخلی مشورت کنید. دکترتو به عنوان یک پلتفرم نوبتدهی آنلاین، به شما در پیدا کردن و دریافت نوبت از بهترین پزشکان کمک میکند.
درمان التهاب روده چیست؟
این که تشخیص علت ابتلا به بیماری IBD هنوز هم چالشبرانگیز است دلیل بر عدم آغاز دوره درمانی نیست. گفته شده که علاوهبر رژیم غذایی و استرس عوامل مختلفی بر ابتلا به این بیماری تاثیر دارند. یکی از دلایل احتمالی اختلال در عملکرد سیستم ایمنی است. هنگامی که سیستم ایمنی بدن شما سعی در مبارزه با یک ویروس یا باکتری مهاجم دارد، یک پاسخ ایمنی غیر معمول باعث حمله سیستم ایمنی به سلولهای دستگاه گوارش میشود. چندین جهش ژنی هم با IBD مرتبط است. به نظر میرسد وراثت نیز در ابتلا به التهاب روده موثر است. ابتلا به این بیماری در افرادی که اعضای خانواده آنها به این بیماری مبتلا بودهاند، شایعتر است. با این حال، اکثر افراد مبتلا به آن، سابقه خانوادگی ندارند.
درمان بیماری التهابی روده (IBD) به علائم شما بستگی دارد. اگر وضعیت شما خیلی خوب نیست، نیاز به درمان در بیمارستان خواهید داشت. درمانها ممکن است شامل دارو درمانی و جراحی برای برداشتن بخشی از روده باشد. اما تمام روشهای درمانی را در ادامه خواهید خواند.
روش درمان | توضیحات |
---|---|
داروهای ضدالتهاب | آمینوسالیسیلاتها مانند سولفاسالازین و مسالامین برای کاهش التهاب استفاده میشوند. |
آنتیبیوتیکها | برای درمان عفونتها و عوارضی مانند آبسه؛ شامل سیپروفلوکساسین و مترونیدازول. |
تعدیلکننده ایمنی | داروهایی مانند آزاتیوپرین، متوتروکسات و مرکاپتوپورین برای کاهش فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی. |
داروهای زیستی | شامل اینفلیکسیماب و ادالیمومب که سیگنالهای التهابی سیستم ایمنی را متوقف میکنند. |
کورتیکواستروئیدها | مانند پردنیزون برای تسکین سریع علائم در دورههای کوتاهمدت. |
داروهای ضداسهال | داروهایی مانند لوپرامید و دی سیکلومین برای کنترل اسهال و کاهش تحریک روده. |
مکملها و ویتامینها | شامل پروبیوتیکها، امگا ۳، ویتامینها و مواد معدنی برای جبران کمبودهای تغذیهای. |
رژیم غذایی | رژیم غذایی مدیترانهای، کاهش مصرف محصولات لبنی، غذاهای چرب، و افزایش مصرف سبزیجات، پروتئینهای سبک و مایعات برای کاهش التهاب موثر است. |
درمان خانگی | شامل مدیتیشن، ورزش منظم، و مصرف گیاهان دارویی مانند بابونه، زنجبیل و آلوئهورا. |
جراحی | در موارد شدید، جراحی برای برداشتن بخشهای آسیبدیده روده یا مدیریت عوارض مانند فیستول و آبسه انجام میشود. |
۱. قرص درمان التهاب روده
اولین روشی که هر شخصی برای درمان بیماری التهاب روده به ذهنش میرسد شاید مصرف قرص باشد. البته که ضرورت مصرف قرص برای درمان مشکل التهاب روده را پزشک تعیین میکند و باید از مصرف خودسرانه آن اجتناب کرد. با اینحال برای آگاهی شما، در این قسمت انواع قرص برای درمان التهاب روده را نام بردهایم:
- آنتی بیوتیکها: درمان عفونتها و آبسه مانند سیپروفلوکساسین و مترونیدازول
- تعدیلکننده ایمنی: آرامکننده سیستم ایمنی بیش فعال مانند آزاتیوپرین، متوتروکسات و مرکاپتوپورین
- آمینوسالیسیلاتها: داروهای ضد التهابی کاهش تحریک روده مانند سولفاسالازین و بالسالازید
- داروهای زیستی: قطع سیگنالهای سیستم ایمنی التهابزا مانند اینفلکسی ماب و اینفلکترا
- سایر داروها: داروهای ضد اسهال، مسکنها و مکملهای غذایی برای جبران کمبود جذب غذا
داروهای ضد اسهال برای درمان التهاب روده
مصرف برخی داروهای ضد اسهال هم روشی برای درمان مشکل التهاب روده هستند. در ادامه لیستی از رایجترین داروهای ضد اسهال برای درمان بیماری التهاب روده را مشاهده میکنید:
- دیفنوکسیلات (Diphenoxylate)
- هیوسین (hyoscine)
- بلادونا پی بی (Belladonna PB)
- دی سیکلومین (Dicyclomine)
- لوپرامید (Loperamide)
- بیسموت ساب سیترات (Bismuth subcitrate)
- اکتروتاید (Octreotide)
بیسموت برای التهاب روده
قرص بیسموت ساب سیترات (Bismuth Subcitrate) یکی از داروهای مناسب برای درمان IBD است. مکانیسم اثر این دارو مانند آنتیاسیدها با ایجاد یک لایه محافظتی منجر به درمان التهاب معده و روده میشود. بيسموت برای درمان زخمهای معده و روده، همراه با ساير داروها: درمان عفونتهای گوارشی تجویز میشود. ضرورت مصرف و نیز دوز مصرفی این دارو باید توسط یک پزشک متخصص مشخص شود.
داروی ضد درد برای التهاب روده
یکیاز شناخته شدهترین داروهای ضد درد برای التهاب روده که عموما در موارد خفیف مصرف میشود، استامینوفن است.
انواع ویتامین ها و مکمل ها برای التهاب روده
مکملهای غذایی برای بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده (IBD) که ممکن است به کمک بیشتری برای جلوگیری از کمبود تغذیه نیاز داشته باشند، عالی هستند. ممکن است پزشک یک برنامه مصرفی مکمل ویتامین با مواد معدنی را در صورت کمبود تغذیهای توصیه کند.
همچنین اگر مواد مغذی کافی جذب نمیکنید، پزشک ممکن است ویتامینها و مکملهای غذایی را توصیه کند. به منظور بهبود کنترل و درمان بیماریهای التهابی روده، ترکیب رژیم غذایی صحیح با مکملهای غذایی با اثرات ضد التهابی (پروبیوتیکها، بوتیرات، فسفاتیدیل کولین، لاکتوفرین، پالمیتویلتانول آمید، سیلیمارین و امگا ۳) باید در نظر گرفته شود.
آنتی بیوتیک برای درمان التهاب روده
آنتی بیوتیکها را میتوان برای درمان بیماری اولیه التهاب روده در مراحل اولیه، برای درمان رشد بیش از حد باکتریها یا برای درمان عوارض سپتیک IBD مانند آبسهها و زخمهای بعد از عمل استفاده کرد. آنتیبیوتیکهای متداول تجویز شده توسط اکثر پزشکان شامل سیپروفلوکساسین و مترونیدازول هستند.
۲. آمپول برای التهاب روده
یکی دیگر از روش های درمان التهاب روده تزریق آمپول است. برخی از رایج ترین آمپول ها برای درمان بیماری التهاب روده عبارتند از:
- سرتولیزامب پگول (certolizumab pegol) یک داروی بیولوژیک است که برای تغییر پاسخ ایمنی بیش از حدی که منجر به التهاب مزمن در بیماری کرون میشود، تجویز میگردد. آمپول سرتولیزامب پگول هر ۲ تا ۴ هفته زیر پوست تزریق میشود.
- آمپول گلیکوپیرونیوم (گلیکوپیرولات) متعلق به دستهای از داروها به نام آنتی کولینرژیکها بوده و برای درمان زخمهای گوارشی تجویز میشود.
۳. جراحی برای درمان التهاب روده
اگر تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی، درمان دارویی یا سایر درمانها علائم و نشانههای IBD شما را تسکین ندهد، ممکن است پزشک جراحی را توصیه کند. روشهای جراحی مختلفی ممکن است از سمت پزشک توصیه شود. مثلا جراحی کولیت اولسراتیو شامل برداشتن کل کولون و رکتوم و تولید یک کیسه داخلی متصل به مقعد است که اجازه حرکات روده بدون کیسه را میدهد. اما در برخی موارد کیسه هم داشتن کیسه ممکن نیست. در این شرایط جراحان یک سوراخ دائمی در شکم ایجاد میکنند (استومای رودهای) که مدفوع از طریق آن برای جمع آوری در یک کیسه متصل عبور داده میشود.
حدود دو سوم افراد مبتلا به بیماری کرون حداقل به یک عمل جراحی در طول زندگی خود نیاز دارند. با این حال، جراحی بیماری کرون را درمان نمیکند. در طول جراحی التهاب روده، جراح بخش آسیب دیده دستگاه گوارش شما را برداشته و سپس بخشهای سالم را دوباره به هم وصل میکند. همچنین ممکن است از جراحی برای بستن فیستول و تخلیه آبسه استفاده شود. مزایای جراحی برای بیماری کرون معمولا موقتی است. این بیماری اغلب عود میکند. بهترین روش این است که پس از جراحی دارو مصرف کنید تا خطر عود مجدد آن به حداقل برسد.
۴. درمان خانگی التهاب روده (درمان التهاب روده در خانه)
گاهی اوقات ممکن است هنگام مواجهه با بیماری التهابی روده احساس درماندگی کنید. اما تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی شما ممکن است به کنترل علائم و طولانیتر شدن زمان بین تشدید علائم کمک کند. درمان های طبیعی و خانگی برای بهبود التهاب روده عبارتند از:
- مدیتیشن و یوگا
- استراحت
- مصرف آلوئه ورا
- مصرف گردو
- مصرف اسیدهای چرب امگا ۳
- ورزش منظم
- اجتناب از مصرف محرکهای غذایی
- محدود کردن مصرف محصولات لبنی
- مصرف وعدههای غذایی کوچک
- نوشیدن مایعات فراوان
- مصرف انواع مولتی ویتامین
- مصرف وعدههای غذایی سبک همراه با مواد غذایی مانند میوهها، سبزیجات آب پز و گوشت بدون چربی
- اجتناب از مصرف غذاهای سخت هضم و چرب
- اجتناب از مصرف الکل
رژیم غذایی برای التهاب روده
با یک متخصص تغذیه صحبت کنید تا بهترین رژیم غذایی التهاب روده را به شما پیشنهاد دهد. رژیم غذایی مدیترانهای به اندازه رژیم غذایی با کربوهیدرات خاص در کاهش علائم و بهبود کیفیت کلی زندگی موثر است. بسیاری از افراد مبتلا به بیماری التهابی روده متوجه میشوند که مشکلاتی مانند اسهال، درد شکم و با روده با محدود کردن یا حذف محصولات لبنی بهبود مییابند. عدم مصرف نوشیدنیهای الکلی، عدم مصرف نوشیدنیهای گازدار، مصرف وعدههای غذایی کوچک، مصرف فراوان مایعات، مصرف پروبیوتیکها، عدم مصرف غذاهای چرب و فرآوری شده، کاهش مصرف شیرینیجات و افزودن اسیدهای چرب امگا ۳ به رژیم غذایی التهاب را در رودههای شما کاهش خواهد داد.
۵. درمان التهاب روده در طب سنتی (بهترین داروی گیاهی برای التهاب روده)
برخی افراد به درمان بیماری التهاب روده با طب سنتی اعتقاد دارند. در زیر گیاهان رایج مورد استفاده که میتوانند به طور موثر و ایمن التهاب روده را درمان کنند، آورده شده است.
- بابونه (Matricaria recutita)
- رازیانه (Foeniculum vulgare)
- آلوئه ورا (Aloe barbadensis Miller)
- ریشه شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra)
- بوسولیا (Boswellia serrata)
- ریشه گل ختمی (Althaea officinalis)
- زنجبیل (Zingiber officinale)
۶. ورزش برای درمان التهاب روده
فعالیت هوازی ضربان قلب و تنفس را افزایش میدهد. انجام حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت با شدت متوسط (مانند پیاده روی سریع، دوچرخه سواری سبک یا ورزش در آب)، ۷۵ دقیقه فعالیت شدید (مانند دویدن، تنیس یا کوهنوردی) یا ترکیبی از هر دو را در برنامه خود افزایش دهید.
مطالعه دیگری نشان داده که دویدن به مدت سه بار در هفته در بیماران مبتلا به التهاب روده خفیف تا متوسط تاثیرات بسیار خوبی بر شرایط بیماری دارد. همچنین نشان داده شده است که شنا به کاهش التهاب و تسکین درد مفاصل کمک میکند.
۷. درمان سریع التهاب روده چیست؟
داروهای کورتیکواستروئیدی عوامل ضدالتهابی قوی هستند و اغلب به صورت کوتاه مدت برای تسکین سریع علائم بیماری التهاب روده مصرف میشوند. البته که از این داروها برای درمان طولانیمدت هم استفاده میشود.
مصرف منظم غذاهای غنی از مواد مغذی هم به کاهش التهاب روده کمک میکند. بسیاری از کارشناسان، رژیم غذایی مدیترانهای را برای سلامت روده توصیه میکنند. این رژیم غذایی شامل مصرف سبزیجات برگ سبز، آجیل و انواع توتتکها بوده که حاوی پلی فنولهایی با خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی هستند.
درمان التهاب روده در کودکان
در حالی که در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای التهاب روده وجود ندارد، داروها و مراجعه منظم به پزشک، به اکثریت قریب به اتفاق کودکان کمک کند تا شرایط بهتری داشته باشند و بسیاری از فعالیتهای منظم خود را از سر بگیرند. رایجترین داروهای مورد استفاده برای درمان بیماری التهاب روده کودکان عبارتند از:
- آنتی بیوتیکهایی مانند مترونیدازول و سیپروفلوکساسین
- داروهای ضد التهابی ASA مانند Asacol®، Azulfidine®، Colazol®، Pentasa®، Rowasa® و Lialda®
- استروئیدها مانند پردنیزون، پردنیزولون و بودزوناید
درمان التهاب روده نوزاد
گزینههای درمانی موثر برای بهبود وضعیت التهاب روده نوزادان شامل مصرف برخی داروها، مکملهای تغذیهای، جراحی یا ترکیبی از همه یا برخی از این روشها است. در بسیاری از موارد، کولیت اولسراتیو را میتوان با دارو مدیریت کرد. اما هنگامی که علائم دیگر به درستی کنترل نشود یا عوارضی ایجاد کنند، احتمالا پزشک جراحی را توصیه خواهد کرد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
بیماری التهابی روده به بیماریهایی گفته میشود که باعث التهاب مزمن در دستگاه گوارش میگردد. علائم آن ممکن است به طور ناگهانی ظاهر شده و باعث گرفتگی شدید معده و اسهال شود. علاوهبراین میتواند بر سلامت جسمی کلی و حتی سلامت روان بیمار هم تأثیر بگذارد. بیماری التهابی روده یک بیماری مادامالعمر است که هیچ درمانی برای آن وجود ندارد. این موضوع اگرچه تلخ به نظر میرسد اما باید گفت روشهایی وجود دارند که علائم IBD را مدیریت میکنند. مواردی از درمان التهاب روده که در این مقاله به آن اشاره شد هم برخی از رایجترین روشهای درمانی هستند.
اگر تصمیم به شروع درمان بیماری التهاب روده دارید، از پزشک متخصص گوارش و دکتر داخلی در این زمینه کمک بگیرید. از طریق مشاوره با متخصص گوارش آنلاین و دکتر داخلی آنلاین شرح حال خود را در میان بگذارید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!