فهرست مطالب
واکنش هر فرد نسبت به ترک ناگهانی سیگار متفاوت است و ممکن است هر کسی نسبت به تغییرات بدن که ناشی از ترک سیگار است، واکنشهای متفاوتی داشته باشد. با این حال عمدتا اکثر افرادی که به صورت ناگهانی سیگار را کنار میگذارند، به دلیل حذف تدریجی نیکوتین از بدنشان یک سری علائم را نشان میدهند که برای برخی ناراحت کنندهتر است. در این مقاله از دکترتو با عوارض ترک سیگار ناگهانی بیشتر آشنا میشویم و علائمی که اکثر افراد بعد از ترک نیکوتین تجربه میکنند را بررسی میکنیم. اگر نگران علائم ترک سیگار هستید بهتر است از طریق سامانه نوبت دهی و مشاوره آنلاین دکترتو با متخصص روانپزشک یا روانشناس مشورت کنید.
عوارض ترک سیگار ناگهانی چیست؟
زمانی که سیگار را کنار میگذارید، بدن شما یک ماده مخدر را به صورت ناگهانی از دست میدهد. این امر میتواند یک سری عوارض و علائم را در شما ایجاد کند. ترک سیگار شامل یک سری مشکلات جسمی و فیزیکی و علائم روحی و روانی میشود. در واقع شما برای ترک سیگار، هم باید روی عوارض جسمی ناشی از ترک غلبه کنید و هم با عوارض روانی آن کنار بیایید. با شناخت عوارض ترک سیگار ناگهانی، میتوانید از قبل برای مدیریت آنها آماده شوید یا از یک متخصص در این زمینه کمک بگیرید. با این حال اکثر این علائم کوتاه مدت و موقتی هستند و به تدریج با بهبودی کامل بدن، برطرف میشوند. مشکلات جسمی بیشتر مربوط به ریهها و مجاری تنفسی است. عوارض روانی هم معمولا به دلیل وابستگی بدن به سیگار و احساسات مرتبط با آن ایجاد میشود.
۱. عوارض اولیه ترک سیگار
بدون شک اولین چیزی که به عنوان عوارض ترک ناگهانی سیگار تجربه میکنید، تمایل زیاد برای کشیدن سیگار است. بدن مدتها به نیکوتین وابسته شده و حالا ترک ناگهانی آن شرایط را کمی سخت میکند. هوس شدید به نیکوتین متداولترین عارضهای است که اکثر افراد در روزهای اولیه بعد از ترک با آن درگیرند. تحریک بیش از حد، بدخلقی و مود پایین و ناراحتی از دیگر علائمی است که معمولا در روزهای اول ترک سیگار آن را تجربه میکنید. یکی دیگر از عوارض ترک سیگار ناگهانی، اضطراب شدید و مشکل در تمرکز است. حتی برخی از افراد با اختلالات خواب مواجه میشوند. این علائم در چند هفته اول شدیدتر است و ممکن است برای چندین هفته ادامه داشته باشد.
۲. علائم جسمانی
بخش مهمی از عوارض بعد از ترک سیگار، مربوط به علائم جسمی میشود. بدن با حذف نیکوتین یک سری علائم را نشان میدهد که معمولا ناراحت کنندهاند و برای برخی تحمل آنها سختتر است. با این حال در نظر داشته باشید که اکثر این عوارض جسمی ناشی از ترک به این دلیل است که بدن در حال طی کردن روند بهبودی است. ترمیم آسیبهایی که به دلیل سیگار کشیدن به بدن وارد شده میتواند یک سری علائم جسمی را برای شما ایجاد کند. یکی از رایجترین مشکلاتی که اکثر افراد بعد از ترک سیگار تجربه میکنند، سرفههای شدید و خلط دار است. این نتیجه ریکاوری مجاری تنفسی و بازیابی مژههای تنفسی است. بدن در حال ترمیم است و سعی میکند با سرفه کردن، تمامی خلطها را از ریهها خارج کند. به صورت کلی، عوارض جسمانی ناشی از ترک سیگار شامل موارد زیر است:
- خستگی و ضعف بیش از حد
- سردرد و سرگیجه
- حالت تهوع
- سوزن سوزن شدن دستها و پاها
- سرفههای شدید
- گلودرد
- درد قفسه سینه
- یبوست
- خشکی دهان
- زخم دهان
- افزایش اشتها
عوارض ترک سیگار تنگی نفس
یکی از عوارض ترک سیگار ناگهانی، مشکلات تنفسی است. برخی از افراد سرفههای شدید و درد قفسه سینه را تجربه میکنند که میتواند تنفس را سخت کند. تنگی نفس پس از ترک سیگار رایج است و اغلب نشانه مثبتی از بهبود ریههای شما است. تنگی نفس بیشتر به دلیل پاکسازی مواد زائد، سموم و مخاط انباشته شده در ریهها توسط بدن ایجاد میشود. البته گاهی هم این تنگی نفس به فرایند ترک نیکوتین مربوط میشود.
متن انگلیسی:
niquitin
As your lungs begin to recover, they attempt to expel all the mucus and other material that has built up in your lungs. Specifically, the cilia which are responsible for removing mucus out of the lungs will work more effectively, and so coughing as a symptom of giving up smoking is a good sign!
ترجمه متن:
با شروع بهبودی ریهها، آنها سعی میکنند تمام مخاط و سایر موادی که در ریهها جمع شده است را بیرون بریزند. به طور خاص، مژکهایی که مسئول خارج کردن مخاط از ریهها هستند، به طور مؤثرتری عمل میکنند و بنابراین سرفه به عنوان نشانه ترک سیگار نشانه خوبی است!
افزایش وزن
سیگار کشیدن مداوم روی اشتها تاثیر میگذارد و اکثر افراد معمولا بیاشتها میشوند. با ترک سیگار، اشتها هم بیشتر میشود و بسیاری از افراد ممکن است میل زیادی به غذا خوردن داشته باشند. به همین دلیل هم معمولا یکی از عوارض ترک سیگار ناگهانی، افزایش وزن است.
سردرد و سرگیجه
نیکوتین یک وابستگی در بدن ایجاد میکند و از طرفی نقش تسکین دهنده دارد. ترک سیگار باعث میشود بدن یک ماده تسکین دهنده و مخدر را از دست دهد. همین امر میتواند باعث احساس خستگی و ضعف شدید شود که نتیجه آن معمولا سردرد و سرگیجه است. این سردردهای بعد از ترک سیگار، نتیجه سازگار شدن بدن با کمبود نیکوتین است.
مشکلات گوارشی
در برخی از افراد ترک سیگار میتواند روی سیستم گوارش آنها هم تاثیر بگذارد و یک سری مشکلات گوارشی را ایجاد کند. نیکوتین مستقیماً بر حرکات روده تأثیر میگذارد و از هر شش سیگاری، یک نفر ممکن است بعد از ترک، دچار یبوست شود. نفخ و درد شکم نیز به دلیل افزایش فشار بر دیواره شکم، در برخی از افراد مشکلساز میشود. در نتیجه برای برخی از افراد، عوارض ترک سیگار ناگهانی شامل مشکلات و اختلالات گوارشی میشود.
۳. علائم روانی
بخش مهمی از عوارض ترک ناگهانی سیگار، علائم روانی و تاثیرات عاطفی و ذهنی آن است که حتی گاهی ترک کامل سیگار را سخت میکند. سیگار کشیدن به روشهای مختلفی بر مغز تأثیر میگذارد، بهطوریکه نیکوتین مستقیما انتقال دهنده های عصبی را فعال میکند تا دوپامین و سایر مواد شیمیایی را که در مناطق زیر قشری مغز اختلال ایجاد میکنند، آزاد کنند. اصلیترین عوارض بعد از ترک سیگار از نظر روحی روانی شامل موارد زیر است:
- هوس شدید برای نیکوتین
- عدم تمرکز کافی
- اختلالات خواب و بی خوابی
- تحریکپذیری و خشم شدید
- بیقراری و ناامیدی
- اضطراب و استرس
- افسردگی
اضطراب و استرس
یکی از اثرات مهم ترک سیگار، اضطراب و افسردگی است. اضطراب و افسردگی هر دو از عوارض جانبی رایج ترک سیگار هستند و مقابله با آنها در چند روز اول ترک میتواند دشوار باشد. علت اصلی آن هم خروج نیکوتین از بدن و عدم تحریک سطح دوپامین در بدن شماست. افراد سیگاری بعد از ترک بیشتر دچار اضطراب و افسردگی میشوند.
متن انگلیسی:
healthline
You may smoke to feel better. When you quit smoking, you may feel more anxious and depressed.
ترجمه متن:
معمولا شما برای یک احساس بهتر سیگار میکشید. وقتی سیگار را ترک میکنید، ممکن است بیشتر احساس اضطراب و افسردگی داشته باشید.
افسردگی و تغییرات خلق
تحریکپذیری بیشتر، بیقراری، ناامیدی و خشم و افسردگی همگی جزو عوارض ترک سیگار هستند. کمحوصلگی شاید شایعترین عارضه جانبی ترک سیگار باشد و تحریکپذیری، ناامیدی و حتی خشم اغلب با ترک سیگار همراه است. تغییرات خلقوخو و بیقراری معمولا به دلیل هوس نیکوتین ایجاد میشوند.
بی خوابی و اختلالات خواب
یکی دیگر از عوارض ترک سیگار ناگهانی، مشکلات خواب است. بی خوابی یک عارضه جانبی چالشبرانگیز ترک سیگار است. خستگی و ضعف ناشی از ترک سیگار و اختلالاتی که در عملکرد بدن ایجاد شده همگی میتوانند روی خواب تاثیر بگذارند.
عوارض | توضیحات |
---|---|
اضطراب و تحریکپذیری | ترک ناگهانی سیگار میتواند باعث ایجاد اضطراب، استرس و تحریکپذیری زیاد شود. |
افسردگی و تغییرات خلقی | برخی افراد پس از ترک ناگهانی سیگار دچار افسردگی، تغییرات خلقی و غمگینی میشوند. |
افزایش اشتها و وزن | ترک ناگهانی سیگار ممکن است به افزایش اشتها و در نتیجه افزایش وزن منجر شود. |
مشکلات خواب | بیخوابی یا خواب ناآرام از جمله عوارض شایع ترک ناگهانی سیگار است. |
مشکلات تمرکز | بسیاری از افراد پس از ترک ناگهانی سیگار دچار کاهش تمرکز و اختلالات حافظه میشوند. |
خستگی و کاهش انرژی | ترک ناگهانی سیگار میتواند باعث احساس خستگی شدید و کاهش انرژی در روزهای اول شود. |
سرفه و مشکلات تنفسی | سیستم تنفسی ممکن است دچار واکنشهایی مانند سرفه و مشکلات تنفسی پس از ترک ناگهانی شود. |
افزایش ضربان قلب | ترک ناگهانی سیگار میتواند باعث افزایش ضربان قلب و بالا رفتن فشار خون شود. |
حالت تهوع و سرگیجه | برخی افراد ممکن است دچار حالت تهوع، سرگیجه و ناراحتی معده شوند. |
سردرد | سردرد یکی دیگر از عوارض ترک سیگار ناگهانی است که به دلیل کمبود نیکوتین در بدن ایجاد میشود. |
چرا ترک ناگهانی سیگار عوارض ایجاد می کند؟
زمانی که سیگار میکشید، بدن به نیکوتین به عنوان یک ماده مخدر وابسته میشود. سیگار کشیدن میتواند روی تمام سیستمهای بدن تاثیر بگذارد و آنها را تحت کنترل بگیرد. به همین دلیل زمانی که سیگار را ترک میکنید، این سیستمها باید بازیابی شوند و به روند قبلی خود بازگردند. تغییراتی که در بدن ایجاد میشود و روند ریکاوری میتواند باعث بروز عوارض ترک سیگار ناگهانی شود.
عوارض ترک سیگار چند روز است؟
عوارض ترک سیگار ناگهانی از فردی به فرد دیگر متفاوت است و هر کسی در این زمینه تجربه متفاوتی دارد. برای برخی از افراد این عوارض بلافاصله بعد از ترک شروع میشود و تا چند هفته ادامه مییابد و سپس برطرف میشود. اما گاهی هم عوارض بعد از ترک سیگار ممکن است تا ماهها یا حتی یک سال ادامه داشته باشد. در صورتی که عوارض ادامه دار بود، بهتر است حتما برای بررسی آنها به یک پزشک مراجعه کرد.
عوارض ترک سیگار در سن بالا
عوارض ترک ناگهانی سیگار در سنین بالا هم تقریبا مشابه همان عوارضی است که افراد جوانتر تجربه میکنند و به نوعی میتوان گفت که ترک سیگار ارتباط چندانی با سن و سال ندارد. ترک سیگار در سنین بالا میتواند عوارض جانبی موقتی داشته باشد که عمدتاً مربوط به ترک نیکوتین است. با این حال عمدتا اکثر این عوارض کمی جدیتر و شدیدترند و ممکن است فرد برای مدت طولانیتری با این عوارض درگیر باشد. به عنوان مثال احتمالا تمایل زیاد برای کشیدن مجدد سیگار و هوس نیکوتین، در افرادی که در سنین بالا سیگار را ترک میکنند بیشتر است. افراد مسن ممکن است بیقراری یا تحریکپذیری بیشتری داشته باشند یا این که بیشتر با اختلالات خواب یا مشکل در تمرکز مواجه شوند. با این حال عمدتا شدت این علائم و مدت زمان ماندگاری آنها از فردی به فرد دیگر متفاوت است و به شرایط سلامت عمومی و میزان اراده فرد برای ترک کردن سیگار بستگی دارد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
حتی اگر سالها سیگار کشیده باشید، میتوانید اثرات مضر سیگار کشیدن را معکوس کنید و از اولین ساعات ترک سیگار تا دههها پس از ترک، از مزایای سلامتی آن بهرهمند شوید. با این حال معمولا اکثر افراد یک سری عوارض ترک سیگار ناگهانی را تجربه میکنند که ممکن است برای آنها ناراحتکننده باشد. اما میتوان با شناخت این علائم و مدیریت آنها، از این دوره سخت هم عبور کرد. اگر عوارض ترک سیگار بیشتر جنبه روانی دارد، بهتر است از یک روانشناس یا روانپزشک در این خصوص کمک بگیرید. از طرفی اگر عوارض برای مدت زمانی طولانی ادامه داشت، بهتر است حتما برای بررسی بیشتر با یک پزشک در این زمینه مشورت کنید. شما میتوانید از سامانه مشاوره آنلاین دکترتو بدین منظور کمک بگیرید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!