فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
اگر اخیرا پزشک برای شما یا یکی از عزیزانتان داروی سیمواستاتین تجویز کرده است، حتما میخواهید بدانید که این دارو چیست، چه کاربردی دارد، عوارض جانبی آن چه هستند و بهطورکلی اطلاعات کافی در خصوص آن به دست آورید. در اینجا قصد داریم به هر آنچه که در خصوص داروی سیمواستاتین باید بدانید اشاره کنیم.
برای تنظیم کلسترول خون باید زیر نظر متخصص داخلی یا متخصص قلب باشید تا بهترین دارو را برای شما تجویز کند. در پنل دکترتو به راحتی از بهترین متخصصان و پزشکان سراسر کشور نوبت حضوری یا تلفنی بگیرید.
داروی سیمواستاتین چیست؟
سیمواستاتین متعلق به گروهی از داروها به نام استاتینها است. این دارو برای درمان کلسترول بالا، کاهش سطح کلسترول بد در خون (لیپوپروتئین با چگالی کم یا LDL)، افزایش سطح کلسترول خوب (لیپوپروتئین با چگالی بالا یا HDL) و کاهش سطح تری گلیسیرید (که یک نوع چربی در خون است) استفاده میشود. سیمواستاتین قابلاستفاده برای بزرگسالان و کودکان حداقل ۱۰ سال به بالا است.
اسامی رایج دارو:
- قرص سیمواسترول ۲۰ میلی گرم
- قرص فارم واستاتین ۱۰ میلی گرم
- قرص سیمواستاتین-حکیم ۱۰ میلی گرم
- قرص اسوه-سیمواستاتین ۲۰ میلی گرم
- قرص سیمواستاتین-اس اچ دی ۲۰ میلی گرم
- قرص سیمواستاتین-جالینوس ۱۰ میلی گرم
- قرص سیمواسترول ۱۰ میلی گرم
- قرص سیمواهگزال ۲۰ میلی گرم
نحوه مصرف داروی سیمواستاتین
این دارو را باید بهصورت خوراکی مصرف کنید. بهخاطر بسپارید که آن را هر روز در یک زمان مشخص، مطابق با نسخه و دستور پزشک مصرف کنید. اگر از قرص سیمواستاتین استفاده میکنید، میتوانید این قرص را همراه با غذا یا بدون غذا مصرف کنید.
از طرف دیگر اگر از شکل مایع این دارو استفاده میکنید، این دارو را با معده خالی مصرف کنید. در این شرایط قبل از هر بار استفاده، حداقل ۲۰ ثانیه بطری را بهخوبی تکان دهید. بهعلاوه دوز موردنیاز را با استفاده از قاشقهای مخصوص اندازهگیری کنید و از قاشقهای خانگی استفاده نکنید؛ زیرا ممکن است این قاشقها باعث شوند دوز مناسب را دریافت نکنید. در آخر، مصرف داروی سیمواستاتین را ادامه دهید مگر این که پزشک به شما بگوید که آن را متوقف کنید.
بهترین زمان مصرف قرص سیمواستاتین
سیمواستاتین معمولاً قبل از خواب یا همراه با شام مصرف میشود؛ زیرا به گفته پزشکان بهترین زمان مصرف آن، شبهنگام است. این به این دلیل است که بدن بیشتر کلسترول خود را در شب (زمانی که غذا نمیخورید) تولید میکند. یک مطالعه که کلسترول کل و لیپوپروتئینهای کمچگالی را اندازهگیری کرد نشان داد که غلظت این دو لیپید زمانی که سیمواستاتین در شب مصرف میشد، به طور قابلتوجهی کمتر از زمانی بود که این دارو در صبح مصرف میشد.
موارد مصرف داروی سیمواستاتین
داروی سیمواستاتین برای کاهش خطر بروز سکته مغزی، حمله قلبی و سایر عوارض قلبی در افرادی استفاده میشود که مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب یا سایر انواع بیماری هستند. همچنین این دارو برای پایین آوردن چربی خون سریع تجویز میشود. نکته مهم در خصوص سیمواستاتین این است که اگر میخواهید این دارو اثرگذار باشد و علائم چربی بالا را درمان کند، باید همراه با آن یک رژیم غذایی سالم داشته باشید.
همچنین در کنار مصرف این دارو باید ورزش کنید و به وزن مطلوب برای بدنتان برسید. در صورت رعایت نکات ذکر شده در کنار مصرف داروی سیمواستاتین، احتمالا نیاز به جراحی قلب در شما کاهش پیدا میکند.
دوز مصرفی داروی سیمواستاتین
حداکثر دوز معمول برای داروی سیمواستاتین، ۴۰ میلیگرم در روز است. اگر پزشکتان به شما توصیه کرده که بیش از ۴۰ میلیگرم مصرف کنید، همان دوز توصیه شده توسط پزشک را دنبال کنید. بااینحال، فورا با پزشکتان در خصوص خطرات و مزایای دوزهای بالاتر صحبت کنید.
بههیچوجه خودسرانه دوز داروی سیمواستاتین را افزایش ندهید. ممکن است فکر کنید که در اثر افزایش خودسرانه دوز، وضعیت شما سریعتر بهبود مییابد؛ اما باید گفت که این گونه نیست و در این شرایط احتمال بروز عوارض جانبی جدی افزایش پیدا میکند.
داروی سیمواستاتین ۲۰ برای چی خوبه؟
قرص سیمواستاتین ۲۰ میلیگرمی همچون سایر اشکال سیمواستاتین، بیشتر برای کاهش تولید کلسترول بد استفاده میشود و از بروز عوارض و بیماریهای قلبی جلوگیری میکند.
داروی سیمواستاتین ۴۰ برای چی خوبه؟
در برخی موارد وضعیت بیماری فرد شدید است و نیاز است که برای جلوگیری از بروز عوارض خطرناک، از دوزهای بالاتر قرص سیمواستاتین استفاده شود. در این وضعیت پزشک سیمواستاتین ۴۰ یا ۸۰ را تجویز میکند.
عوارض جانبی داروی سیمواستاتین
بسیاری از افرادی که داروی سیمواستاتین مصرف میکنند هیچ عوارض جانبی را تجربه نمیکنند. بااینحال برخی از افراد بعد از مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی خفیف تا شدیدی میشوند. برخی از عوارض جانبی که باید در اسرعوقت به پزشکتان گزارش دهید شامل این مواردند:
- واکنشهای آلرژیک: ظهور بثورات پوستی، خارش، کهیر، ورم در ناحیه صورت، لبها، زبان یا گلو
- قند خون بالا (هایپرگلیسمی): علائم بالا بودن قند خون با افزایش تشنگی یا مقدار ادرار، ضعف غیرطبیعی، خستگی و تاری دید همراه است.
- آسیبهای کبدی: این آسیبها علائمی همچون درد در قسمت بالا و سمت راست شکم، ازدستدادن اشتها، حالت تهوع، روشنشدن رنگ مدفوع، ادرار زرد یا قهوهای تیره، زردی پوست یا چشمها، احساس خستگی مفرط و ضعف غیرمعمول دارند.
- آسیب عضلانی: علائم این آسیب شامل ضعف، خستگی، درد عضلانی و کاهش مقدار ادرار هستند.
- سایر علائمی که ممکن است این افراد تجربه کنند شامل قرمزی پوست، تاول، مشکل در بلندکردن دستها و مشکل در بالارفتن یا ایستادن هستند.
برخی دیگر از عوارض جانبی هستند که معمولا به پیگیری و مراجعه پزشکی نیاز ندارند. البته در صورت ادامهدار بودن باید حتما با پزشکتان تماس بگیرید. این علائم شامل این مواردند:
- یبوست
- سردرد
- حالت تهوع
- دلدرد
- علائم سرماخوردگی مثل آبریزش بینی، عطسه و گلودرد
موارد احتیاط و منع مصرف داروی سیمواستاتین
برخی از افراد به دلیل بیماریها یا سابقه پزشکیای که دارند کاندید مناسبی برای مصرف داروی سیمواستاتین نیستند و بهتر است یک داروی جایگزین دیگر را مصرف کنند. البته این به نوع بیماری زمینهای و شدت آن بستگی دارد. بهطورکلی اگر سابقه اختلالات زیر را دارید قبل از تجویز سیمواستاتین پزشک را در جریان قرار دهید:
- بیماری کلیوی
- بیماری کبد
- گرفتگی و درد عضلانی
- سکته
- بیماری تیروئید
- سابقه واکنش غیرعادی یا آلرژیک به داروی سیمواستاتین، سایر داروها، غذاها، رنگها یا مواد نگهدارنده
- اعتیاد به الکل
سیمواستاتین در بارداری
داروی سیمواستاتین میتواند به نوزاد متولد نشده آسیب برساند یا باعث نقصهای مادرزادی شود. پس اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید بههیچعنوان این دارو را مصرف نکنید.
سیمواستاتین در شیردهی
سیمواستاتین ممکن است وارد شیر مادر شود و به نوزاد شیرخوار آسیب برساند. این که چه میزان سیمواستاتین به نوزاد منتقل میشود مشخص نیست؛ اما بهتر است در طول مصرف این دارو از شیردادن خودداری کنید.
سیمواستاتین و دیابت
برخی از تحقیقات نشان دادهاند که استفاده از استاتینها قند خون را افزایش میدهد؛ زیرا این داروها میتوانند مانع از عملکرد صحیح انسولین در بدن شوند. این موضوع میتواند فرد را در معرض خطر ابتلا به دیابت و بروز علایم دیابت نوع دو قرار دهد و برای افرادی که در حال حاضر دیابت دارند خطرناک باشد. بااینحال گاهی برخی از پزشکان بسته به سطح سلامتی و وضعیت بیمار مبتلا به دیابت، این دارو را برای او تجویز میکنند.
تداخلات دارویی سیمو استاتین
ازآنجاییکه احتمال تداخل داشتن سیمواستاتین با بسیاری از داروها وجود دارد، هنگام مراجعه به پزشک لیستی از تمام داروها و مکملهایی که مصرف میکنید در اختیار او قرار دهید تا شما را راهنمایی کند. سیمواستاتین را با هیچ یک از موارد زیر مصرف نکنید:
- داروهای ضدویروسی که برای درمان HIV یا ایدز استفاده میشوند.
- برخی از آنتیبیوتیکها مثل کلاریترومایسین، اریترومایسین، تلیترومایسین
- داروهای خاص که برای عفونتهای قارچی استفاده میشوند همچون کتوکونازول، ایتراکونازول، پوساکونازول، وریکونازول
- کنیواپتان
- سیکلوسپورین
- دانازول
- جمفیبروزیل
- ایدلالیزیب
- میفپریستون
- نفازودون
- مکملهایی مانند برنج مخمر قرمز
موارد زیر نیز ممکن است با سیمواستاتین تداخل داشته باشند:
- الکل
- برخی از داروهای فشارخون یا بیماری قلبی مانند آملودیپین، دیلتیازم، وراپامیل
- برخی از داروهای ضربان نامنظم قلب مانند آمیودارون و دروندارون
- برخی از داروهایی که لخته شدن خون را درمان یا از آن جلوگیری میکنند؛ مانند وارفارین
- کلشیسین
- دیگوکسین
- لومیتاپید
- نیاسین
- رانولازین
اطلاعات دارویی داروی سیمواستاتین
در جدول زیر میتوانید اطلاعات دارویی سیمو استاتین را مشاهده کنید.
اشکال دارویی | عوارض جانبی | تداخلات دارویی |
---|---|---|
اشکال مایع سیمواستاتین | یبوست | داروهای ایدز و HIV |
قرص سیمواستاتین-اس اچ دی ۲۰ میلی گرم | حالت تهوع و استفراغ | برخی از آنتیبیوتیکها |
قرص سیمواهگزال ۲۰ میلی گرم | دلدرد | داروهای عفونت قارچی |
قرص سیمواسترول ۲۰ میلی گرم | سردرد | داروهای فشارخون و بیماری قلبی |
قرص سیمواستاتین-حکیم ۱۰ میلی گرم | واکنشهای آلرژیک | داروهای ضربان نامنظم قلب |
بالارفتن قند خون | ||
آسیبهای عضلانی | ||
آسیبهای کبدی |
مکانیسم اثر سیمواستاتین
داروی سیمواستاتین باعث میشود بدن کلسترول کمتری تولید کند. سیمواستاتین این کار را با تداخل در فرایند ساخت کلسترول در کبد انجام میدهد. ازآنجاییکه کبد بیشتر کلسترول بدن را تولید میکند، باید از یکی از داروهای گروه استاتین مانند سیمواستاتین برای کنترل این وضعیت استفاده کنید. این دارو میتواند اثراتی فراتر از رژیم غذایی و ورزش داشته باشد.
تفاوت آتورواستاتین و سیمواستاتین
آتورواستاتین و سیمواستاتین هر دو در دسته داروهای استاتین قرار دارند که به طور مشابه به کاهش سطح کلسترول در بدن کمک میکنند. درصورتیکه بیمار به استاتین با شدت بالا نیاز داشته باشد، مصرف آتورواستاتین نسبت به سیمواستاتین بهتر است. اما اگر به یک استاتین با شدت متوسط یا کم نیاز باشد، هر دو دارو میتوانند گزینههای درمانی موثری باشند و این که پزشک کدام دارو را تجویز میکند به وضعیت بیمار و سابقه پزشکی او بستگی دارد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
داروی سیمواستاتین که اغلب به شکل قرص در دسترس است یکی از داروهای موثر در کنترل کلسترول است که اثرات آن بارها توسط پزشکان و محققان به اثبات رسیده است. این دارو میتواند فرد را از عوارض جانبی مهلک نجات دهد. اما در کنار مزایای گستردهای که دارد میتواند عوارض جانبی هم داشته باشد و با برخی از داروها تداخل پیدا کند. پس برای جلوگیری از بروز هر نوع مشکلی، دوز تعیین شده و مدتزمان مصرف که پزشک به شما گفته را جدی بگیرید.
حتما قبل از مصرف این دارو با متخصص قلب و عروق یا دکتر داخلی مشورت کنید. همچنین میتوانید از مشاوره دارویی هم استفاده کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین دکتر قلب و عروق و همچنین مشاوره آنلاین دکتر داخلی وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
ضمن سپاس آیا باعث بالارفتن کراتین نمیشود؟
سلام
چنین عوارضی برای این دارو ثبت نشده است
باید از نظر کلیوی و بطور جداگانه بررسی شوید
متخصص داخلی
باسلام وتشکر
من مشغول شیمی درمانی هستم ولی حدوددوماه است به علت کراتین بالا اجازه نداده اندشیمی درمانی کنم
آیا این دارومیتواند کمک کندکه کراتینم تنظیم شود؟
باسپاس فراوان
سلام
خیر
اتفاقا شاید کراتین را بیشتر کند
با توجه به موقعیت خاص از استفاده هرگونه دارو بدون نظر پزشک بپرهیزید
با ارزوی سلامتی روز افزون