فهرست مطالب
ریتالین دارویی است که برای درمان اختلال کمبود توجه-بیش فعالی (ADHD) در کودکان و بزرگسالان استفاده میشود. این قرص که در دوزهای مختلفی از جمله ریتالین ۱۰ و ۴۰ وجود دارد، به بهبود تمرکز و کاهش تکانشگری کمک میکند. با این حال، میتواند عوارض جانبی مانند کاهش اشتها، مشکل در خواب و تحریکپذیری را به همراه داشته باشد به همین دلیل مصرف آن بدون نظارت پزشک توصیه نمیشود. برای تجویز متیل فنیدات به نسخه روانپزشک یا روانشناس احتیاج دارید. در سایت دکترتو یا وبسایت نوبتدهی آنلاین از بهترین پزشکان، امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری، مشاوره متنی یا آنلاین برای شما فراهم شده است.
داروی ریتالین چیست و چه کاربردی دارد؟
ریتالین به انگلیسی Ritalin یا متیل فنیدات Methylphenidate یکی از داروهای کاربردی برای کودکان و بزرگسالان است. متیل فنیدات در لیست داروهای آمفتامین قرار دارد. سوءمصرف آمفتامینها ممکن است باعث مشکلات جدی فشار خون و قلب (احتمالا کشنده) شود. مصرف این دارو اعتیادآور است بنابراین کسانی که دچار اختلالات روحی و روانی یا اختلال سوء مصرف مواد (اعتیاد به مواد مخدر یا الکل) هستند باید با احتیاط این دارو را مصرف کنند.
کاربرد قرص ریتالین در کاهش بیش فعالی و درمان اختلال خواب نارکولپسی (اختلال حمله خواب) است اما توجه کنید برخی از داروهایی که برای درمان اختلال کمتوجهی- بیشفعالی (ADHD) مورد استفاده قرار میگیرند میتوانند باعث نعوظ طولانیمدت و در برخی اوقات دردناک برای مردان شوند.
نحوه عملکرد داروی ریتالین چگونه است؟
داروی ریتالین از طریق تغییر میزان مواد طبیعی در بدن کار میکند و به دسته محرکها تعلق دارد. این دارو به شما کمک میکند تا بتوانید تمرکز داشته باشید و آن را حفظ کنید. همچنین ریتالین برای کنترل مشکلات رفتاری و کمک به سازماندهی کارهای خود و بهبود مهارت گوش دادن نیز به کار میرود.
ترکیبات قرص ریتالین چیست؟
قرص ریتالین حاوی ماده فعال متیل فنیدات هیدروکلراید است. مواد غیر فعال ممکن است بسته به فرمول خاص و سازنده متفاوت باشد. متامفتامین در چه داروهایی وجود دارد؟ ریتالین حاوی مت آمفتامین نیست و این ماده بیشتر در مواد مخدر یافت میشود. متیل فنیدات و مت آمفتامین دو مواد مختلف با ساختار و اثرات شیمیایی متمایز هستند.
نحوه مصرف ریتالین و دوز مصرفی آن
قبل از شروع به مصرف ریتالین راهنمای دارویی داخل جعبه را با دقت بخوانید و از پزشک یا دکتر داروساز راهنمایی بگیرید. این دارو را میتوان همراه با غذا و یا بدون غذا و با توجه به دستور پزشک معمولا ۲ یا ۳ بار در روز مصرف کرد. بهترین زمان مصرف دارو ۳۰ تا ۴۵ دقیقه قبل از وعدههای غذایی است. با این حال اگر ناراحتی معده رخ داد، میتوانید این دارو را همراه با غذا یا بعد از وعده غذایی یا میان وعده مصرف کنید. مصرف دیر وقت این دارو ممکن باعث مشکلات خواب (بیخوابی) شود.
مصرف ریتالین طبق یک برنامهی زمانی منظم باعث میشود بیشترین بهره را از آن ببرید. برای کمک به یادآوری، این دارو را در ساعت معینی هر روز مصرف کنید. دوز مصرف داروی ریتالین به وضعیت پزشکی بیمار و پاسخدهی بدنش به دارو بستگی دارد.
قبل از مصرف دارو اگر سابقه اعتیاد به مواد دارید، این موضوع را با پزشک در میان بگذارید. دوز مصرفی خود را افزایش ندهید. از افزایش دوز مصرفی یا افزایش مقدار مصرف یا مصرف بیش از دوره درمان دارو یا مصرف دارو به شیوههایی به جز شیوهی تجویزی پزشک خودداری فرمایید. زیرا ممکن است باعث افزایش اثر این دارو، وابستگی به دارو و افکار یا رفتار غیر طبیعی شود.
پس از قطع مصرف ریتالین مخصوصا در موارد مصرف دوز بالا یا مصرف طولانی مدت، ممکن است به بررسی شرایطتان توسط روانپزشک نیاز داشته باشید.
علائم اوردوز ریتالین چیست؟
برندهای و انواع مختلفی از داروی ریتالین در بازار عرضه میشود و همه آنها دارای یک اثر نیستند. از این رو برند داروی خود را بدون مشورت با پزشک یا دکتر داروساز عوض نکنید. مهمترین علائم اوردوز این دارو عبارتند از:
- از هوش رفتن و مشکلات تنفسی
- استفراغ
- آشفتگی و گیجی
- تعرق زیاد و سرخی صورت
- لرزش عضلات
- بیاختیاری ادرار
- افزایش فشار خون
اگر دوز مصرفی داروی ریتالین را فراموش کردید، در اولین زمان ممکن آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک به مصرف دوز بعدی، به یاد آوردید که دارو را مصرف نکردهاید، نیازی به مصرف دو برابر دارو نیست و فقط دوز مقرر را مصرف کنید.
برندهای مختلف این دارو شرایط نگهداری متفاوتی دارند. راهنمای و دستورالعملهای نگهداری دارو را بخوانید یا از پزشک یا دکتر داروساز سوال کنید. از نگهداری دارو در حمام خودداری کنید و دارو را دور از دسترس اطفال قرار دهید.
بهترین زمان مصرف قرص ریتالین در کودکان و بزرگسالان کی است؟
قرص افزایش تمرکز ریتالین را طبق دستور پزشک، معمولاً ۲ یا ۳ بار در روز از طریق خوراکی مصرف کنید. این دارو بهتر است ۳۰ تا ۴۵ دقیقه قبل از غذا مصرف شود. اگر ناراحتی معده دارید، با مشورت پزشک این دارو را همراه یا بعد از غذا و میان وعده مصرف کنید.
موارد مصرف ریتالین چیست؟ (فواید قرص ریتالین برای کودکان و بزرگسالان)
قرص ریتالین برای چی خوبه؟ ریتالین (متیل فنیدات) در درجه اول برای درمان اختلال کمبود توجه بیش فعالی یا اختلال adhd استفاده میشود و به بهبود تمرکز، کاهش تکانشگری و کنترل بیش فعالی کمک میکند. همچنین گاهی اوقات برای نارکولپسی، یک اختلال خواب که با خواب آلودگی بیشازحد در طول روز و حملات ناگهانی خواب مشخص میشود، تجویز میشود.
استفاده طولانی مدت یا دوز بالا ممکن است موجب وابستگی به این دارو شود که باعث میشود هنگام قطع مصرف دارو دچار عوارض پس از ترک دارو شوید. اگر به یک باره مصرف این دارو را قطع کنید دچار عوارض ترک دارو (مانند افسردگی و افکار خودکشی و یا دیگر تغییرات روحی و روانی) خواهید شد. ممکن است پزشک شما برای جلوگیری از این عوارض بعد از ترک دارو در یک دوره به کاهش میزان دوز مصرفی شما بپردازد. برای اطلاعات بیشتر با پزشک یا دکتر داروساز مشورت کنید و در صورت بروز هرگونه عوارض ترک دارو به سریعا به پزشک اطلاع دهید.
در صورت استفاده طولانیمدت این دارو، تاثیرات آن ممکن است کاهش یابد. اگر احساس کردید این دارو تاثیر لازم و کافی را ندارد با پزشک در این زمینه صحبت کنید. با وجود اینکه این دارو به بسیاری از انسانها کمک کرده اما ممکن است در برخی موارد باعث اعتیاد شود. این خطر زمانی که فرد دچار سوء مصرف مواد باشد (مانند اعتیاد یا استفاده بیش از حد مواد مخدر یا الکل) افزایش مییابد. برای اطلاعات بیشتر با پزشک یا دکتر داروساز مشورت نمایید. اگر شرایطتان بهبود نیافت یا بدتر شد به پزشک اطلاع دهید.
قرص ریتالین برای درس خواندن خوب است؟
قرص ritalin یک داروی کمککننده برای مطالعه یا افزایش دهنده عملکرد نیست و نباید با هدف مطالعه یا بهبود عملکرد تحصیلی استفاده شود. در حالی که اثرات قرص ریتالین ممکن است به افراد مبتلا به ADHD برای بهبود تمرکز و تمرکز کمک کند، استفاده از آن بدون نیاز و تجویز پزشکی میتواند خطرات و عوارض جانبی جدی داشته باشد.
عوارض جانبی داروی ریتالین چیست؟ (مضرات قرص ریتالین)
در صورتی که پزشک داروی ریتالین را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی ریتالین را مصرف کردهاند، عوارض جدی این دارو را تجربه نکردهاند. عوارض قرص ریتالین برای کودکان و بزرگسالان عبارت است از:
- اضطراب، تهوع و استفراغ از عوارض ریتالین در بزرگسالان
- اسهال، سرگیجه و کاهش وزن
- از دست دادن اشتها
- مشکلات خواب و سردرد، عوارض قرص ریتالین برای کودکان بیش فعال
- افزایش فشار خون، از عوارض قرص ریتالین ایرانی
- مشکلات جریان خود در دستان یا پاها (مانند سردی، بیحسی، درد یا تغییر رنگ پوست)
- زخمهای غیرطبیعی در دستها و پا براساس نظرات مصرف کنندگان ریتالین
- تپش قلب تند یا نامنظم از عوارض قرص ریتالین خارجی
- پرش ناگهانی کلمات و یا ایجاد صداهایی که سخت کنترل میشوند
- لرزش یا پرش عضله و نعشگی ریتالین
- مشکلات روحی، روانی، رفتاری (مانند تحریکپذیری، پرخاشگری و نوسانات خلقی)
- تغییرات بینایی (مانند دید تار) از خطرات قرص تمرکز ریتالین
- تنگی نفس، درد قفسه سینه یا فک یا دست چپ، تعرق غیر طبیعی)
- نعوظ دردناک و طولانی مدت حدود ۴ ساعت یا بیشتر
موارد احتیاط مصرف ریتالین
اگر به داروی متیل فنیدات یا دکس متیل فنیدات حساسیت دارید یا هر حساسیت دیگری دارید قبل از مصرف این دارو را پزشک یا دکتر داروساز مشورت کنید. داروی ریتالین ممکن است شامل ترکیبات غیر فعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر شود، در این مورد با دکتر داروساز مشورت کنید.
قبل از مصرف داروی ریتالین سوابق پزشکی خود و خانوادهتان را به اطلاع پزشک برسانید؛ مخصوصا مشکلات گردش خون (مانند بیماری راینارد)، فشار خون بالا، گلوکوم، مشکلات قلبی (مانند تپش قلب نامنظم، نارسایی قلبی، سابقه حمله قلبی و مشکلات مرتبط با ساختار قلب)، سابقه خانوادگی مشکلات قلبی (مانند مرگ بر اثر ایست قلبی و تپش قلب نامنظم)، سابقه شخصی یا خانوادگی اختلالات روحی و روانی (مانند اختلال دو قطبی، افسردگی، اختلال روان پریشی و میل به خودکشی)، سابقه شخصی یا خانوادگی حرکات غیرارادی یا صدای ناهنجار (مانند سندروم تورت)، پرکاری تیروئید و تشنج.
این دارو ممکن است موجب خوابآلودگی و تاری دید شما بشود. الکل و ماری جوآنا این حالات را تشدید میکند. از رانندگی و فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری دارند، تا زمانی که در هوشیاری کامل به سر ببرید پرهیز کنید.
مصرف طولانی مدت ریتالین توسط کودکان است بر روی وزن، رشد و قد نهاییشان تاثیر بگذارد و ممکن است پزشک به صورت موقت برای کاهش خطرات مصرف این دارو را برای کودک قطع کند. قد و وزن کودک را همواره بررسی کنید. سالمندان ممکن نسبت در مقابل برخی از عوارض جانبی این دارو مانند درد قفسه سینه، مشکلات خواب و کاهش وزن حساسیت بیشتری از خود نشان دهند.
این دارو از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل میشود. در مورد شیردهی به نوزاد هنگام مصرف این دارو با پزشک مشورت نمایید.
ریتالین با چه داروهایی تداخل دارد؟
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی ریتالین را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی ریتالین نکنید. برخی از مهمترین تداخل دارویی ریتالین عبارت است از:
- داروهای منوآمین اکسیداز (مهارکنندههای MAO): تداخل جدی (احتمالا کشنده)
- ایزوکربوکسازید، لینزولید، متیلن بلو
- موکلوبماید، فنلزین، پروکاربازین، راساگلین
- سافینامید، سلژیلین و ترانیل سیپرومین
- متیل فنیدات به داروی دکس متیل فنیدات شباهت دارد، از مصرف داروها با یکدیگر خودداری فرمایید.
- این دارو ممکن است در برخی آزمایشهای پزشکی مانند اسکن مغز برای بررسی بیماری پارکینسون اختلال ایجاد کند و موجب نتایج اشتباه شود. به پرسنل آزمایشگاه و پزشکان را در مورد داروهای مصرفی خود اطلاع دهید.
- تداخل دارویی ریتالین با استامینوفن
اشکال دارویی ریتالین | تداخل دارویی متیل فنیدات | عوارض جانبی |
---|---|---|
ریتالین ۱۰ و ۴۰ | موکلوبماید | افزایش فشار خون |
میتالین | فنلزین | مشکل اشتها |
قرص ریتالی | پروکاربازین | زخمهای پوستی |
قرص ویتالین | راساگلین | سرگیجه و سردرد |
داروی ویتالین و قرص ضد خواب | دکس متیل فنیدات | تاری دید |
تفاوت ریتالین ایرانی با خارجی چیست؟
شربت ریتالین یا قرص ريتالين ایرانی و قرص مشابه ریتالین خارجی تفاوت خاصی ندارند زیرا مواد تشکیلدهنده آنها یکسان است. اگرچه برخی افراد، بهترین برند ریتالین را قرص ریتالین سوئیسی میدانند. برای اطلاع از قیمت ریتالین ایرانی و خارجی میتوانید به داروخانههای آنلاین مراجعه کنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
ریتالین یکی از داروهای کمککننده در کاهش تکانشگری و بیش فعالی است که روانشناسان و روانپزشکان برای بزرگسالان و کودکان تجویز میکنند. این دارو ممکن است با عوارض جانبی از جمله بیخوابی، کاهش اشتها و افزایش فشار خون همراه باشد.
به همین دلیل برای تهیه قرص ریتالین با بهترین دکتر روانشناس یا فوق تخصص روانپزشکی مشورت کنید. آنها وضعیت فرد را ارزیابی کرده و در صورتی که برای نیازهای خاص آنها مناسب تشخیص داده شود، دارو را تجویز خواهند کرد. در سایت دکترتو امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری و مشاوره با دکتر روانشناس آنلاین و دکتر روانپزشک آنلاین (دکتر اعصاب و روان آنلاین) و دکتر مشاوره دارویی آنلاین برای شما فراهم شده است.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
مصرف همزمان ریتالین و سرترالین ۵۰ مشکل داره؟
سلام دوست عزیز
خیر هیچ تداخلی ندارد
نخورین این لعنتی رو نخورین من adhd دارم ولی بدتر شده هیچ کاری نمیتونم بکنم تروخدا نخورین حتی اگه دکتر گفته دارم میمیرم
سلام کیانا عزیز
اثر و عوارض احتمالی دارو ممکن است برای هر فرد متفاوت بتشد
چرا؟ چی شده؟
سلام وقتی ریتالین میخورم بعدش اضطراب میگیرم و ضربان قلبم بالا میره خطرناکه؟
سلام دوست عزیز
مصرف ریتالین ممکن است منجر به عوارضی مانند اضطراب، تهوع، استفراغ، اسهال، از دست دادن اشتها، سرگیجه، کاهش وزن، مشکلات خواب و سردرد شود. اگر هر یک از این عوارض ادامه یافت یا بدتر شد به سرعت با پزشک خود تماس حاصل کنید. در صورتی که پزشک داروی ریتالین را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است.
Salam man 24 retalin va ellvansh masraf
kardam halla hallam kiki bad ager
سلام
هرچه زودتر به نزدیکترین درمانگاه مراجعه کنید
باسلام پسرم ۱۲سالگی باتجویزمتخصص مصرف کرد مدتی خوب بودحالا۱۷ سالش هست اضطراب واسترس دوباره عودکرده بخاطرکنکوردرحدی که اختلال درخواب وخلق وخو ،خواب ،بی اشتهایی داره لطفاً راهنمایی کنید میترسم دوباره ریتالین مصرف کنه وابسته بشه سپاگزارم
سلام دوست عزیز
اضطراب کنکور خیلی روی فرزنان تاثیر سو دارد.
ابتدا باید به یک روانپزشک خوب مراجعه نمایید
گاهی به برخی دارو ها نیاز است تا عملکرد بهتری در درس و زندگی داشته باشد
https://doctoreto.com/doctors/speciality/psychiatrist
سلام من ۱۴ سالمه وقتی کوچک بودم مصرف میکردم الانم وقتی بابام ازم نارحت میشه میگه سه سال بهت دارو دیونگی دادم بعد دیدم اسم دارو ریتالین ه درست برا دیونه ها است
سلام دوست عزیز
این دارو داروی سبک برای درمان افسردگی، نشانههای حمله خواب، کمبود حواس و هوشیاری و برخی از مبتلایان اختلال کمتوجهی – بیشفعالی تجویز میشود. اصلا ربطی به دیونگی ندارد
سلامت باشید و زندگی کنید
سلام من بچم ۷ سال و نیم هست و مشکل اختلال یادگیری و بیش فعالی داره
حروف رو یاد گرفته بود و بلد بود بنویسه فقط تو مدرسه هیچ کاری نمی کرد و نمینوشت فقط تو خونه اونم اگ من بالا سرش بودم و اینکه اصلا دوس نداره یک جا بشینه تمرکز نداره پیش روانپزشک بردیم گفت ریتالین بخوره الان چهار روزه بهش دادم دل درد و تب داره من اینا رو دیدیم میترسم دیگه و هم اینکه خوندم مواد مخدر داره از این میترسم که ممکنه تا اخر عمرش این قرصو بخوره چیکار کنم
من یه دونه خوردم ازش حس حال کوکائین داره
ترجیح میدم سرخود مصرف نشه
سلام آیا واقعا این دارو باعث بی خوابی میشود تا چند ساعت بعد از مصرف نمیتونه بخوابه
سلام خوب هستین من برا امتحان خریدم و مخام مصرف کنم ولی فقط ی ورقه