فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
آب آوردن لگن حالتی است که باعث جمعشدن مایعات مفصلی اضافی اطراف مفصل میشود. آب آوردن مفصل بیشتر در مفاصل بزرگتر مانند لگن، زانوها یا آرنج اتفاق میافتد. تجمع مایعات اضافی در قسمت لگن باعث ورم زیاد، درد، قرمزی و کاهش قابلیت حرکت مفصل لگنی میشود. پوست اطراف ناحیه ملتهب هم داغ میشود. در ادامه این مطلب از دکترتو شما را با آب آوردن لگن، علائم و علت افیوژن مفصلی لگن، روشهای تشخیص و درمان و عوارض جانبی افیوژن مفصلی لگن بیشتر آشنا خواهیم کرد. اما چنانچه علائم غیرطبیعی در ناحیه لگن خود تجربه میکنید بهتر است باید یک متخصص ارتوپد در این باره مشورت کنید. شما می توانید علاوه بر دریافت نوبت حضوری در دکترتو بصورت آنلاین نیز با پزشکان مشورت نمایید.
اب اوردن لگن چیست؟
افیوژن مفصلی چیست؟ آب آوردن لگن به معنی وجود مایع یا آب اضافی در فضای مفصل لگن است. مفصل لگن یک مفصل بزرگ است که بین استخوان لگن و سر استخوان ران (فمور) قرار دارد. آب آوردن لگن میتواند نشانهای از مشکلات مختلف باشد. عواملی مانند عفونت، آسیب، بیماریهای مفصلی و خونریزی میتوانند باعث التهاب و افیوژن شوند.
ضربه، سقوط و افتادن از بلندی یا فعالیتهای ورزشی که باعث آسیب به مفصل لگن میشوند، میتوانند علت اب آوردن لگن باشند. میزان مایعات مفصلی کم در لگن، طبیعی است اما اگر با خون همراه باشد، یا باعث درد شود، میتواند نشانه یک بیماری جدی باشد. عفونت، عوارض بارداری یا بیماریهایی مانند فیبروم یا آندومتریوز میتوانند علت بروز افیوژن مفصلی لگن باشند، یا حتی ممکن است در اثر ترکیدگی کیست، فولیکول یا خود رحم ایجاد شود.
علائم آب آوردن لگن
علائم آب آوردن لگن احتمالا در هر فردی بسته به شرایط جسمانی و علت عارضه متفاوت خواهد بود. اما برخی نشانهها و علائم آب آوردن لگن عبارتند از:
- شایعترین علامت آب آوردن لگن، درد در منطقه مفصل لگن است. این درد ممکن است شدید و مستمر باشد و در برخی موارد با حرکت مفصل لگن تشدید شود (درد مفاصل نشانه چیست؟).
- وجود آب در مفصل لگن میتواند منجر به ورم و التهاب لگن در منطقه مفصلی شود. تورم ممکن است تا حدی شدید باشد و باعث محدودیت حرکت و عدم توانایی در حرکت طبیعی مفصل شود.
- افیوژن مفصلی لگن میتواند باعث محدودیت حرکت مفصل لگن شود تا جایی که فرد نمیتواند مفصل لگن را به طور کامل حرکت دهد یا حین انجام برخی حرکات خاص مشکل دارد.
- در برخی موارد، وجود مایع در مفصل لگن باعث ایجاد احساس گرمی و داغی در منطقه مفصلی میشود.
- آب آوردن لگن ممکن است باعث سفتی و تنگی عضلات محیطی مفصل شود که نتیجه آن تنش و ناراحتی عضلانی لگنی خواهد بود.
علت افیوژن مفصلی لگن
افیوژن مفصلی لگن میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد. برخی از علل شایع افیوژن مفصلی لگن عبارتند از:
- التهاب مفصلی
- آسیب ناشی از ضربه، سقوط و افتادن از بلندی، فعالیتهای ورزشی
- عفونت باکتریایی و ویروسی در مفصل لگن
- برخی بیماریهای مفصلی مانند آرتروز (علت آرتروز چیست؟)، آرتریت روماتوئید و بیماریهای ناشی از خونریزی
- بیماریهای مزمن مانند بیماری هموفیلی و بیماریهای خونی نادر
علت جمع شدن اب در لگن زنان (علت آب آوردن لگن در زنان)
جمع شدن آب در لگن زنان (آبآوردن لگن در زنان) ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد که در ادامه به برخی از علل شایع این موضوع میپردازیم:
- عفونت سیستم تناسلی: عفونت در رحم، لولههای فالوپی، تخمدانها یا سایر اجزای سیستم تناسلی زنان
- وجود کیست تخمدان، بهخصوص کیستهای بزرگ یا کیستهایی که در صورت پاره شدن، ترشحات آنها بیرون ریخته و در بدن منتشر میشود.
- فیبرومیومها، تومورهای خوشخیم در رحم هستند که میتوانند علت آب آوردن لگن در خانمها باشند.
- عفونت در مجاری ادراری
- آسیب به لگن
- سرطان لگن
- بیماریهای کبدی مانند سیروز
- تشدید علائم عفونی در بدن
عنوان | زنان | مردان |
---|---|---|
شیوع | شایعتر، بهخصوص بعد از یائسگی | شیوع کمتر |
علل شایع | آرتروز، آسیبدیدگی، بیماریهای التهابی مانند آرتریت روماتوئید | آسیبدیدگی، عفونت، بیماریهای التهابی مانند اسپوندیلیت آنکیلوزان |
عوامل خطر | سن، چاقی، سابقه خانوادگی آرتروز، زایمان | فعالیتهای ورزشی، شغلهای فیزیکی |
تشخیص افیوژن مفصلی لگن
تشخیص افیوژن مفصلی لگن توسط پزشک متخصص، متخصص مفاصل یا ارتوپد، انجام میشود. روشهای مختلفی برای تشخیص این وضعیت مورد استفاده قرار میگیرد که عبارتند از:
- بررسی سوابق پزشکی بیمار و ارزیابی علائم، مدت زمان و شدت آنها
- معاینه بدنی
- عکس رادیولوژی، امآرآی و سونوگرافی
- آزمایشات تشخیصی مانند آزمایش خون و نمونهبرداری مایع مفصلی
درمان آب آوردن لگن
درمان آبآوردن لگن (فیزیکال تراپی لگن) بستگی به علت اصلی آب آوردن و شدت علائم بیمار دارد. اولین راه درمان این عارضه، پیدا کردن علت اصلی و درمان آن است. اگر افیوژن مفصلی لگن بهخاطر عفونت، التهاب، کیست تخمدان و یا سایر مشکلات باشد، معمولا روش درمانی دارویی و آنتیبیوتیک توصیه میشود. گاهی ممکن است جراحی هم پیشنهاد شود. روشهای درمان آب آوردن لگن عبارتند از:
- پرهیز از انجام فعالیتهای جسمی سنگین و شدید و تحرکاتی که به ناحیه لگن آسیب میرسانند.
- فیزیوتراپی و تمرینات تقویتی جهت بهبود عملکرد مفصلی و کاهش مایعات اضافی جمع شده در ناحیه لگن مانند تمرینات کششی، تمرینات تقویت عضلات محیطی لگن و ماساژ مفصلی
- کمپرس گرم یا سرد در منطقه لگن جهت کاهش التهاب و مایعات جمع شده
- داروهای ضد التهابی یا آنتیبیوتیکها جهت کاهش علائم افیوژن مفصلی لگن (برای درد لگن چی بخوریم؟)
درمان سنتی آب آوردن لگن
درمان سنتی آب آوردن لگن شامل روشها و درمانهای طب سنتی یا مکمل میشود که میزان التهاب و درد در ناحیه مفصلی را کاهش داده و درد را برطرف میکند. طب سنتی برای درمان، گیاهان دارویی مانند زنجبیل، آلوئه ورا، زرشک و آویشن را تجویز میکند. مصرف برخی جوانهها از قبیل جوانه گندم، جوانه نخود، لوبیا و جوانه لوبیای سبز در رژیم غذایی روزانه میتواند به بهبود التهاب ناشی از آب آوردن مفصل لگن کمک کند.
ماساژ ملایم و مداوم ناحیه لگنی با روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون، روغن نعناع و روغن آویشن میتواند درد ناشی از این عارضه را التیام بدهد. تغذیه سالم و متعادل به بهبود وضعیت لگن کمک میکند. مصرف مواد غذایی ضد التهابی مانند ماهی چرب، زنجبیل، سیر، نمک دریایی و میوهها و سبزیجات آنتیاکسیداندار مفید است.
با این حال، توجه داشته باشید که درمان سنتی آب آوردن لگن هیچ گونه تضمینی برای درمان کامل نیست و نتایج آن ممکن است بین افراد متفاوت باشد. بهتر است قبل استفاده از هر روش سنتی، با پزشک مشورت کنید.
درمان خانگی افیوژن مفصلی لگن
افیوژن مفصلی لگن، مشکل جدی است که نیاز به تشخیص و درمان توسط پزشک متخصص دارد. درمان خانگی میتواند به عنوان مکمل درمان اصلی استفاده شود، اما نباید بهعنوان جایگزین آن استفاده شود. در هر صورت، قبل از استفاده از هر روش درمانی خانگی، بهتر است با پزشک مشورت کنید چرا که عدم درمان بهموقع افیوژن مفصلی لگن ممکن است عوارض جانبی جدی به همراه داشته باشد. روشهای درمان خانگی افیوژن مفصلی لگن عبارتند از:
- تمرینات تقویت عضلات محیطی لگن باعث کاهش علائم افیوژن مفصلی لگن میشوند مانند تمرینات تقویت عضلاتی مانند عضلات فرج، عضلات محیطی باسن و عضلات شکمی
- استفاده از باندهای پشتیبان و نگهدارنده برای کنترل علائم و کاهش فشار و تنش وارده بر مفصل لگنی
- ماساژ با روغنهای گیاهی
- کمپرس سرد و گرم
درمان آب آوردن لگن چقدر طول میکشد؟
مدت زمان درمان آب آوردن لگن بسته به علت و شدت عارضه، نوع درمان انتخاب شده و پاسخ بدن متفاوت است. در برخی موارد، درمان آب آوردن لگن ممکن است تنها چند روز یا هفته طول بکشد، در حالی که در موارد دیگر ممکن است بهبودی کامل و از بین رفتن مشکل، چند ماه طول بکشد. اگر علت اصلی افیوژن، شکستگی یکی از استخوانهای مفصلی باشد، بهبودی طی چند هفته تا چند ماه انجام میگیرد اما اگر آرتروز علت اصلی آب آوردن لگن باشد، التهاب و ورم مفصلی تا همیشه با بیمار خواهد بود و صرفا علائم کنترل و مدیریت میشوند.
عوارض افیوژن مفصلی لگن
در صورت مشاهده علائم آب آوردن لگن، باید بلافاصله به پزشک متخصص مراجعه کنید چرا که تشخیص و درمان بهموقع، نقش حیاتی در روند درمان و بهبودی این بیماری دارد. اگر درمان بهموقع و اصولی انجام نشود، التهاب و تجمع مایعات داخل مفصلی شدت پیدا کرده و به عوارض جبران ناپذیری منجر میگردد از جمله:
- درد شدید در ناحیه لگنی که مزمن و پراکنده است و در اثر راه رفتن یا پیادهروی شدت پیدا میکند.
- محدودیت حرکت مفصل لگن که روال معمول زندگی را به هم زده و انجام فعالیتهای روزمره مانند خم شدن، نشستن یا پیادهروی را مشکل میکند.
- افزایش التهاب و تورم در ناحیه مفصل لگن که انجام کارهای معمول روزمره را سخت میکند.
- ناتوانی و محدودیت کامل در حرکت
عوارض کشیدن آب لگن
کشیدن آب لگن، یکی از راهکارهای درمانی برای تخلیه مایعات مفصلی اضافی است که با بیحسی موضعی انجام شده و مایعات مفصلی اضافی جمع شده در ناحیه لگن را با سرنگ بیرون میکشند. این روش معمولا خطری ندارد، اما در برخی افراد باعث ایجاد عوارضی مانند درد و احساس ناراحتی در محل تخلیه مایعات، تورم و کبودی میشود. از دیگر عوارض کشیدن آب لگن عبارتند از:
- خونریزی در مفصل لگنی
- احساس فشار یا سوزش اندک
- التهاب در محل ورود سرنگ
- واکنش آلرژیک به داروی بی حسی
- درد و تورم
- محدودیت حرکتی
- آسیب عضلانی در صورتی که نادرست انجام شود.
- عفونت، گرما و قرمزی در محل تخلیه مایعات اضافی
توصیه میشود قبل از انجام هر روش درمانی، با پزشک مشورت کنید تا در مورد راهنماییها، خطرات و عوارض مربوط به آن روش مطلع شوید.
پیشگیری از افیوژن مفصلی لگن
برخی اقدامات و روشهای پیشگیری میتوانند ریسک و خطر ابتلا به افیوژن مفصلی لگن را کاهش دهند مانند:
- انجام تمرینات تقویتی مانند پیلاتس و یوگا برای عضلات محوری، اعم از عضلات شکمی و پشتی، میتواند استحکام و پشتیبانی مفاصل، از جمله مفصل لگن، را افزایش دهد.
- انجام تمرینات استقامتی و انعطافپذیری مفاصل میتواند به حفظ سلامت مفاصل کمک کند. تمریناتی مانند پیادهروی، شنا، دوچرخهسواری و تمرینات استقامتی و انعطافپذیری، مفصل لگن را قوی میکنند.
- پرهیز از انجام فعالیتها و حرکاتی که ممکن است به مفاصل صدمه بزنند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
آب آوردن لگن بهمعنای تجمع بیش از اندازه مایع مفصلی در ناحیه لگن است که در اثر عوامل مختلفی مانند التهاب، آسیب، عفونت یا بیماریهای مزمن و آرتروز ایجاد میشود. آب آوردن لگن در زنان به دلیل احتمال کیست یا عفونتهای تناسلی، شیوع بیشتری دارد. افیوژن مفصل لگن با علائمی همچون درد، تورم، سفتی، محدودیت حرکت و علائم عفونت همراه است و تشخیص و درمان این وضعیت، به مشاوره و بررسی توسط پزشک متخصص، متخصص آسیبشناسی و جراحی مفاصل (ارتوپدیست) یا متخصص رادیولوژی نیاز دارد.
در صورتی که شدت علائم زیاد شود یا تورم و درد مانع از حرکت در ناحیه لگن شود، بلافاصله به پزشک ارتوپد مراجعه کنید. شما می توانید علاوه بر دریافت نوبت حضوری از طریق خدمات غیرحضوری دکترتو با دکتر آنلاین ارتوپدی مشورت نمایید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!