فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
قرص اکسی بوتینین برای درمان مشکلاتی مانند مثانه بیش فعال، تکرر ادرار، بی اختیاری یا نشت ادرار و افزایش ادرار در شب تجویز و استفاده میشود. برای رسیدن به بیشترین اثرات این دارو لازم است که تمامی احتیاطات لازم در زمان مصرف آن را بدانید، از فواید آن با خبر باشید، تداخلات دارویی و عوارض مصرف این دارو را هم بشناسید؛ همان چیزی که ما در این مقاله با هدف افزایش آگاهی شما به آن پرداختهایم. اگر نیاز به پزشک دارید اما پیدا کردن و دریافت نوبت ویزیت برایتان کمی دشوار است، به وبسایت دکترتو مراجعه کنید. وبسایت دکترتو به شما امکان دریافت نوبت مشاوره آنلاین و ویزیت حضوری از متخصص کلیه و مجاری ادراری به سادهترین روش ممکن را خواهد داد.
قرص اکسی بوتینین چیست؟
اکسی بوتینین برای درمان مشکلاتی از جمله مثانه بیش فعال، بی اختیاری ادرار (از دست دادن کنترل مثانه) و حتی تکرر ادرار (تکرر ادرار نشانه چیست؟) استفاده میشود. این دارو متعلق به گروهی از داروها به نام ضد اسپاسم است. به همین علت با شل کردن عضلات مثانه و همچنین توقف انقباضات عضلانی ناگهانی، مشکلات ادراری را در زمانی کوتاه درمان میکند.
اسامی رایج دارو:
- قرص اکسی بوتینین ایران دارو ۵ میلی گرم
- قرص اکسی بوتینین-اکسیر ۵ میلی گرم
نحوه مصرف قرص اکسی بوتینین
این دارو را همراه با آب و با معده خالی مصرف کنید. با این حال، ممکن است در برخی موارد پزشک از بیمار بخواهد که آن را با غذا یا شیر هم مصرف کند تا از ناراحتیهای معده جلوگیری شود. به همین خاطر بهتر است اجازه دهید در مورد نحوه مصرف قرص اکسی بوتینین، پزشک شما تصمیم نهایی را بگیرد.
نحوه مصرف قرص اکسی بوتینین ۵
قرص اکسی بوتینین ۵ را همراه با غذا یا پیش از مصرف غذا با یک لیوان آب مصرف کنید. از خرد کردن و جویدن قرص به شدت خودداری کنید و آن را به طور کامل قورت دهید.
مقدار مصرف قرص اکسی بوتینین
بزرگسالان باید در ابتدا، ۵ یا ۱۰ میلی گرم از این دارو را یک بار در روز مصرف کنند. البته که ممکن است پزشک دوز مصرفی بیمار را در صورت نیاز تنظیم کند. با این حال، دوز مصرفی قرص اکسی بوتینین معمولا بیش از ۳۰ میلی گرم در روز نیست. مصرف این دارو برای کودکان کمتر از ۶ سال هم توصیه نمیشود.
بهترین زمان مصرف قرص اکسی بوتینین
میتوانید قرص اکسی بوتینین را اول صبح، بعد از ظهر و قبل از خواب مصرف کنید. البته بهتر است درباره زمان مناسب مصرف دارو از پزشک خود مشورت بگیرید.
شرایط نگهداری قرص اکسی بوتینین
دارو را در ظرف دربسته در دمای اتاق، دور از حرارت، رطوبت و نور مستقیم نگهداری کنید. باید از یخ زدگی آن جلوگیری کرده و دور از دسترس اطفال نگهداری شود.
موارد مصرف قرص اکسی بوتینین
همانطور که اشاره کردیم از داروی اکسی بوتینین برای درمان علائم بیش فعالی مثانه مانند بی اختیاری ادرار که به از دست دادن کنترل مثانه هم معروف است استفاده میشود؛ البته ابتدا باید دلیل بی اختیاری ادرار در زنان و مردان مشخص شود. همچنین به منظور اسپاسم عضلانی مثانه و جلوگیری از تکرر ادرار ناشی از این اسپاسمها هم این دارو مصرف میشود. در ادامه موارد بیشتر مصرف داروی اکسی بوتینین را به طور کاملتر توضیح دادهایم:
قرص اکسی بوتینین برای چه بیماری است؟
برای کنترل و درمان هر یک از مشکلات زیر داروی اکسی بوتینین تجویز میشود:
- عدم کنترل ادرار (بی اختیاری ادرار)
- تکرر بیش از حد ادرار
- تکرر ادرار شبانه و درمان شب ادراری بزرگسالان
قرص اکسی بوتینین برای کودکان
مصرف قرص اکسی بوتینین برای کودکان کمتر از ۶ سال توصیه نمیشود. اما برای کودکان بالای شش سال مناسب است. این دارو با کمک به شل شدن عضلات مثانه، از برخی انقباضات نامنظم مثانه جلوگیری میکند. این اتفاق به افزایش مقدار ادراری که کودک شما میتواند در مثانه خود نگه دارد کمک میکند. مصرف این دارو همچنین ممکن است جلوی تکرر ادرار کودک را هم بگیرد.
دوز مصرفی قرص اکسی بوتینین
در کودکان بالای ۶ سال و بزرگسالان در ابتدا، ۵ یا ۱۰ میلی گرم از دارو یک بار در روز مصرف میگردد. پزشک ممکن است دوز نهایی را بر حسب شرایط بیمار تنظیم و افزایش یا کاهش دهد. اما به طور معمول این دوز معمولا بیش از ۳۰ میلی گرم در روز نخواهد بود.
عوارض جانبی مصرف اکسی بوتینین
برخی از رایجترین عوارض جانبی مصرف اکسی بوتینین عبارتند از:
- تاری دید
- یبوست
- خشکی دهان
- اسهال
- درد مثانه
- خشکی چشم
- سردرد
- سوزش سردل
- دل درد
- سرگیجه
- اضطراب
- گزگز دست یا پا
- گیجی
- خواب آلودگی
- توهم
- حالت تهوع
- خواب آلودگی
- احساس سرگیجه یا خواب آلودگی
- تب
- گرگرفتگی
- آبریزش بینی
- مشکل در تنفس
- ضعف
متن انگلیسی:
drugs
Overdose symptoms may include restlessness, tremor, irritability, convulsions, delirium, hallucinations, flushing, fever, dehydration, heart rhythm disorders, vomiting, and urinary retention
ترجمه متن:
علائم مصرف بیش از حد ممکن است شامل بی قراری، لرزش، تحریک پذیری، تشنج، هذیان، توهم، گرگرفتگی، تب، کم آبی بدن، اختلالات ریتم قلب، استفراغ و احتباس ادرار باشد.
موارد احتیاط و منع مصرف قرص اکسی بوتینین
در دوران بارداری، شیردهی و در صورت ابتلا به برخی بیماریها و مصرف بعضی از داروها رعایت احتیاطات مصرف قرص اکسی بوتینین ضرورت مییابد. این موارد را در ادامه به طور دقیقتری بررسی کردهایم:
افراد مبتلا به برخی بیماری های خاص
اگر مبتلا به برخی بیماریهای خاص هستید و در هر یک از حالات زیر قرار دارید لازم است در زمان مصرف این دارو احتیاط کرده و با پزشک خود صحبت کنید:
- تاکنون به اکسی بوتینین، هر یک از ترکیبات آن یا هر داروی دیگری واکنش آلرژیک داشته باشید.
- به میاستنی گراویس (یک بیماری نادر طولانی مدت که باعث ضعف عضلانی میشود.) مبتلا هستید.
- به گلوکوم مبتلا هستید.
- مشکل ادرار یا بزرگ شدن پروستات دارید.
- کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون دارید.
- مبتلا به مشکلات قلبی از جمله ضربان قلب بسیار سریع یا فشار خون بالا هستید.
- مشکلات تیروئید، کلیه یا کبد دارید.
قرص اکسی بوتینین در بارداری
اکسی بوتینین گاهی اوقات در بارداری زمانی که علائم مثانه شدید است و نمیتوان به روش دیگری کنترل کرد استفاده میشود. اما لازم است که اگر باردار یا در تلاش برای باردار شدن هستید، با پزشک خود در مورد اینکه آیا مصرف اکسی بوتینین برای شما مناسب است یا خیر صحبت کنید.
قرص اکسی بوتینین در شیردهی
مصرف قرص اکسی بوتینین معمولا در دوران شیردهی توصیه نمیشود. با این حال این موضوع به نظر پزشک شما و شرایط بیماریتان بستگی دارد.
معلوم نیست چه مقدار اکسی بوتینین وارد شیر مادر شود، اما احتمالاً اندک است. اگر پزشکتان گفت که ادامه مصرف اکسی بوتینین برای شما اشکالی ندارد، نوزاد خود را از نظر عوارض جانبی احتمالی مانند یبوست، کم شدن ادرار و حتی قولنج تحت نظر بگیرید. اگر در مورد کودک خود نگرانی دارید لازم است با پزشک یا مامای خود صحبت کنید.
تداخلات دارویی اکسی بوتینین
مصرف بیش از حد اکسی بوتینین ممکن است باعث عوارض جدی و گاهی خطرناک مانند تب شدید، تپش قلب، آریتمی قلبی، احتباس ادرار، نارسایی تنفسی، فلج و کما شود. علاوه بر این مصرف همزمان داروی اکسی بوتینین با هر یک از داروهای زیر ممکن است باعث عوارض خفیف تا شدید زیادی شود:
- دیفن هیدرامین
- خواب آورها
- داروهای ضد اضطراب
- آلکالوئیدهای بلادونا
- ریفامایسینها
- بعضی از داروهای پارکینسون
- برخی داروهای ضد تشنج
- شل کننده های عضلانی و داروهای ضد درد و مسکن
- داروهای آرامبخش
- داروهای بیس فسفونات
- آنتی بیوتیکهای ماکرولید
- داروهای آنتی کولینرژیک
- آنتی هیستامینها
- داروهای ضد اسپاسم
- داروهای مؤثر بر آنزیمهای کبدی
- مخمر سنت جان
- پراملینتید
- قرص یا کپسول پتاسیم
متن انگلیسی:
drugs
Using oxybutynin with other drugs that make you drowsy can worsen this effect. Ask your doctor before using opioid medication, a sleeping pill, a muscle relaxer, or medicine for anxiety or seizures
ترجمه متن:
استفاده از اکسی بوتینین با سایر داروهایی که باعث خواب آلودگی میشوند میتواند اثرات دارو را بدتر کند. قبل از استفاده از داروهای مخدر، قرص خواب، شل کننده عضلانی، یا داروی اضطراب یا تشنج، از پزشک خود سوال کنید.
اطلاعات دارویی قرص اکسی بوتینین
اطلاعات دارویی قرص اکسی بوتینین عبارتند از:
اسامی رایج دارو | عوارض جانبی | تداخلات دارویی |
---|---|---|
قرص اکسی بوتینین-اکسیر ۵ میلی گرم | اسهال | خواب آورها |
قرص اکسی بوتینین ایران دارو ۵ میلی گرم | خشکی چشم | داروهای ضد اسپاسم |
– | دل درد | پراملینتید |
– | سرگیجه | شل کننده های عضلانی و داروهای ضد درد و مسکن |
– | اضطراب | داروهای ضد اضطراب |
– | خواب آلودگی | داروهای آرامبخش |
– | توهم | دیفن هیدرامین |
مکانیسم اثر قرص اکسی بوتینین
اکسی بوتینین یک آمین سوم است که دارای خواص آنتی کولینرژیک، اسپاسمولیتیک و بی حس کننده موضعی است. این دارو به عنوان یک آنتاگونیست رقابتی استیل کولین در گیرندههای موسکارینی پس گانگلیونی روی عضله دترسور مثانه عمل کرده و در نتیجه باعث شل شدن ماهیچه صاف میشود.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
قرص اکسی بوتینین موارد مصرف، فواید و مزایای آن را در این مقاله شناختید. دارویی که برای درمان شرایط متوسط تا شدید مثانه مانند تکرر یا بی اختیاری ادرار مصرف میشود. اما لازمه مصرف آن تجویز پزشک و مشاوره گرفتن از آن است. شما میتوانند درباره شرایط بیماری خود از پزشک مشاوره گرفته و تحت درمان قرار گیرید. در صورت نیاز پزشک داروی اکسی بوتینین را برای شما تجویز خواهد کرد.
اگر نیاز به متخصص نفرولوژی دارید از وبسایت دکترتو کمک بگیرید. در وبسایت دکترتو میتوانند فیلترهای مورد نظرتان را اعمال کنید و نوبت مشاوره دکتر کلیه آنلاین یا مشاوره دارویی را در سریعترین زمان دریافت کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
آیا قرص اکسی بوتینین عوارض دارد برای مادرشوهرم استفاده میکند.لطفا جواب بدین
سلام
قرص اکسیبوتینین که برای کنترل مثانه بیشفعال یا بیاختیاری ادرار تجویز میشود، میتواند عوارضی داشته باشد، بهویژه در افراد مسن. شایعترین عوارض آن شامل خشکی دهان، یبوست، تاری دید، سرگیجه، خوابآلودگی و در برخی موارد سردرگمی ذهنی یا مشکلات حافظه است. اگر مادرشوهر شما هر یک از این علائم را تجربه کرد، بهتر است با پزشک مشورت شود تا در صورت نیاز دوز تنظیم یا دارو تغییر داده شود. مصرف این دارو باید با نظر پزشک و زیر نظر او ادامه یابد.
سلام آیا قرص اکسی بوتینین.عوارض خطری دارد
سلام آیا قرص اکسی بوتینین.عوارض خطری دارد
سلام وقت شما بخیر حدود یک سالی هست دکتر مغز واعصاب چون عرق سرد پیشانی وسر داشتم این دارو رو برام تجویز کردن وبهتر شدم،تا حالا نصف میکردم هر شب استفاده میکردم الان فک میکنم جوابگو نیست ،بیشتر مصرف کنم و بفرمایید ربطی به مشکل من داره واینکه عواضی جانبی بعدا دچار نشم
سلام و وقت بخیر، داروی اکسیبوتینین معمولاً برای کنترل تعریق زیاد (هایپرهیدروز) تجویز میشود و اگر با تجویز پزشک برای عرق سرد پیشانی و سر مصرف میکردید و مؤثر بوده، احتمالاً علت علائم شما با تعریق بیشازحد مرتبط بوده است. اگر احساس میکنید دیگر مثل قبل تأثیر ندارد، افزایش دوز بدون مشورت پزشک توصیه نمیشود، زیرا این دارو ممکن است عوارضی مانند خشکی دهان، یبوست، تاری دید یا اختلالات ادراری ایجاد کند. بهتر است مجدداً به پزشک متخصص مغز و اعصاب یا پوست مراجعه کرده تا وضعیت فعلی بررسی و در صورت نیاز دوز دارو تنظیم یا داروی جایگزین تجویز شود.
متخصص پوست و مو
سلام وخسته نباشید من شوهرم یک سالو۲ماه که تصادف کردن خونریزی مقزی هم داشتن ۲ماهم کماه بودن تا۶ماهم بهش سوندوسل بودچون ازیه طرف بدنش هم سکته کرده فلن بیحرکته حرفم نمیتونه بزنه الآنم متوجه دسشویش نمیشه ۲روبااشاره میگه ولی دسشوی یک نه یه ۲۰روزی میشه که ازین قرص اکسی بوتینی استفاده میکنه انوز فرقی نکرده حتمال داره که خوب بشه ۲۷سالشه یوبوستم داره هرچهارروز پنج روزیه بار متفوش میاداونم باکلی ازیتی
سلام! خیلی متاسفم که همسر شما این شرایط دشوار را تجربه میکند. پس از تصادف و خونریزی مغزی، مشکلاتی مانند بیحرکتی، سکته، ناتوانی در برقراری ارتباط، و مشکلات مربوط به کنترل ادرار میتواند طبیعی باشد. قرصهایی مانند اکسی بوتینین برای درمان مشکلات مثانه و ادرار تجویز میشوند، اما چون به مدت دو هفته از آن استفاده کرده و تغییرات خاصی مشاهده نکردید، ممکن است نیاز به تجویز داروهای دیگر یا بررسی دقیقتر وضعیت باشد. در مورد یبوست، مهم است که رژیم غذایی غنی از فیبر، مایعات کافی، و ورزش (در صورت امکان) را در نظر بگیرید. در نهایت، روند بهبودی به شدت آسیب مغزی و وضعیت سلامتی همسرتان بستگی دارد. بهتر است با پزشک متخصص توانبخشی و اورولوژی مشورت کنید تا بهترین گزینههای درمانی برای بهبود وضعیت او در نظر گرفته شود.
متخصص مغزواعصاب