چطور زخم دهان بعد از ارتودنسی را سریعتر درمان کنیم؟

راهکارهای ساده و مؤثر برای تسکین زخم دهان بعد از ارتودنسی

آنچه در این مقاله می‌خوانید

زخم های دهانی پس از ارتودنسی یکی از مشکلات رایج برای افرادی است که دستگاه ارتودنسی دارند. این زخم‌ها اغلب به دلیل اصطکاک براکت‌ها یا سیم‌ها با لثه‌ها و داخل دهان ایجاد می‌شوند. برای تسکین درد و تسریع در بهبود آنها، استفاده از روش‌های خانگی مانند غرغره آب نمک، مصرف عسل طبیعی و استفاده از ژل‌های مخصوص زخم دهان می‌تواند مؤثر باشد.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 8 دقیقه
زخم دهان بعد از ارتودنسی چه علائمی دارد؟

زخم های دهانی، زخم‌های بسیار دردناکی هستند که ممکن است به دلایل متفاوتی ایجاد شوند. یکی از مهم‌ترین دلایل ایجاد این زخم‌ها، ارتودنسی است. افراد زیادی از ارتودنسی به عنوان یک درمان محبوب برای رفع کجی دندان‌ها استفاده می‌کنند تا لبخندی زیباتر داشته باشند. درحالی‌که ارتودنتیست‌ها تمام تلاش خود را می‌کنند تا کارها را تاحدامکان بدون درد انجام دهند، این دستگاه‌های ارتودنسی همیشه حداقل درد و ناراحتی را ایجاد می‌کنند که یکی از رایج‌ترین ناراحتی‌ها بعد از انجام ارتودنسی، زخم های دهانی است. به همین دلیل کسانی که این عمل زیبایی را انجام می‌دهند باید بدانند که چطور می‌توانند زخم دهان بعد از ارتودنسی را درمان کنند یا تا حدامکان از زخم شدن دهان بعد از ارتودنسی جلوگیری کنند. اگر ارتودنسی انجام داده‌اید بهتر است این نکات را از متخصص دندانپزشک یا ارتودنسی خود جویا شوید. شما می‌توانید از دکترتو برای یافتن بهترین پزشکان و مشاوره با آنها کمک بگیرید.

زخم دهان بعد از ارتودنسی

ابزارها و دستگاه‌های ارتودنسی روی لثه‌ها یا داخل دهان سایش ایجاد می‌کنند و می‌توانند باعث زخم شدن این بخش‌ها شوند. خصوصا زمانی که بریس‌ها یا سیم‌های ارتودنسی در داخل دهان نصب می‌شوند، احتمال زخم شدن دهان بعد از ارتودنسی بسیار زیاد است. با گذشت زمان، این سایش و مالیده شدن بریس‌ها به قسمت‌های مختلف دهان می‌تواند منجر به زخم‌های کوچک و دردناکی شود که به آنها زخم دهان بعد از ارتودنسی گفته می‌شود.

این زخم‌ها معمولاً به راحتی قابل تشخیص هستند. علاوه بر درد و ناراحتی آشکاری که ایجاد می‌کنند، زخم‌ها را می‌توان با شکل و رنگ گرد و متورم آنها تشخیص داد. در بیشتر موارد، زخم‌ها سفید یا قرمز به نظر می‌رسند، اما در صورت وجود عفونت نیز می‌توانند خاکستری یا زرد باشند. در صورت عفونی شدن این زخم های دهانی باید حتما به پزشک مراجعه کرد. اما در سایر موارد به راحتی می‌توان این زخم‌ها را در خانه با یک سری روش‌ها درمان کرد.

متن انگلیسی:
Braces cause ulcers by repeatedly rubbing on the mouth tissues for a period of time. As the braces rub the mouth tissues, the spot becomes raw and irritated. If left untreated, the sore will only get worse and an infection could develop.
ترجمه متن:
بریس‌های ارتودنسی به دلیل مالش مکرر روی بافت‌های دهانی می‌توانند باعث زخم های دهان شوند. این زخم‌ها با سایش بیشتر بریس‌ها بیشتر تحریک می‌شوند و در صورت درمان نشدن بدتر شده و می‌توانند عفونت ایجاد کنند.

webb-orthodontics
تشخیص زخم دهان بعد از ارتودنسی چگونه انجام می شود؟
زخم های دهانی پس از ارتودنسی به دلیل اصطکاک با براکت‌ها ایجاد می‌شوند.

علائم زخم دهان بعد از ارتودنسی

زخم های دهانی که بعد از انجام ارتودنسی ایجاد می‌شوند، جزو مشکلات رایجی هستند که به راحتی می‌توان آنها را شناسایی کرد. اکثر این زخم‌ها، به صورت آفت‌ها یا برجستگی‌های ملتهب کوچکی هستند که در قسمت‌های داخلی دهان ایجاد می‌شوند. از علائم مهم زخم دهان بعد از ارتودنسی می‌توان به حس سوزن‌سوزن‌شدن و سوزش شدید اشاره کرد. این سوزش و درد خصوصا بعد از این که یک غذای تند یا اسیدی می‌خورید، شدت می‌یابد. نشانه مهم دیگر این زخم‌ها، گرد و سفید بودن آنهاست. اکثر زخم‌ها قبل از این که عفونی شوند به صورت نقاط کوچک و گردی دیده می‌شوند که اطراف آنها به شدت قرمز و ملتهب است. با این حال در مواردی که زخم های دهانی ناشی از ارتودنسی عفونتی می‌شوند، رنگ این اولسرها، زرد یا خاکستری خواهد شد. لکه‌های دردناک اطراف دهان و گونه‌ها ممکن است نشان دهنده وجود آفت باشد.

علت زخم شدن دهان بعد از ارتودنسی

علت زخم شدن دهان بعد از ارتودنسی متفاوت است. گاهی این زخم‌ها در نتیجه نصب و استفاده از ابزارهای ارتودنسی در دهان هستند، درحالی‌که برخی از این زخم‌ها به عوامل دیگری مرتبط است. فشار براکت‌ها و سیم‌های فلزی در بریس ها می‌تواند دهان را تحریک کند و منجر به بریدگی‌های کوچک یا زخم‌هایی شود که به زخم‌های شانکر تبدیل می‌شوند.

بریس‌ها همچنین با ساییده شدن روی گونه‌ها و داخل لب‌ها، باعث ایجاد زخم می‌شوند که می‌تواند باعث تحریک یا بریدگی‌های کوچک شود. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان در هنگام استفاده از بریس‌ها، یکی دیگر از دلایلی است که ممکن است به زخم دهان بعد از ارتودنسی منجر شود. برای مثال زمانی که ذرات غذایی در بین بریس‌ها و دندان‌ها گیر می‌کنند و به‌مرور باعث التهاب و عفونت می‌شوند.

متن انگلیسی:
Sores from braces may also be caused by a lack of proper oral hygiene when wearing braces, as food particles can get trapped in the hardware and lead to inflammation.
ترجمه متن:
زخم های دهان ناشی از بریس ممکن است به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان هنگام استفاده از بریس ایجاد شود، زیرا ذرات غذا می‌توانند در بین بریس‌ها گیر کرده و منجر به التهاب شوند.

sharporthodontics

بعد از ارتودنسی دهانت قرمز شده ولی علتشو نمی‌دونی؟

از متخصص کمک بگیر.

تشخیص زخم دهان بعد از ارتودنسی

در بیشتر موارد زخم دهان بعد از ارتودنسی به صورت واضح قابل رویت است و می‌توان به راحتی آن را تشخیص داد. بدون مراجعه به یک پزشک، خود افراد با مشاهده یک سری نقاط ملتهب و متورم در داخل دهانشان می‌توانند متوجه وجود این زخم‌های دهانی ناشی از ارتودنسی شوند. اگر متوجه شدید که رنگ این زخم‌ها سفید با حاشیه‌های قرمز است و خصوصا اگر هم‌زمان با خوردن یک غذای ترش و تند، درد و سوزش شدیدی در دهانتان احساس کردید، می‌توانید وجود این زخم‌ها را تشخیص دهید. البته برای تشخیص و درمان، یک دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی می‌تواند با معاینه و بررسی داخل دهان شما، زخم دهان بعد از ارتودنسی را تشخیص دهد.

علت زخم دهان بعد از ارتودنسیروش‌های درمان
اصطکاک براکت‌ها و سیم‌ها با بافت‌های نرم دهان* استفاده از موم ارتودنسی برای کاهش اصطکاک
* شستشوی دهان با آب نمک ولرم برای کاهش التهاب
* استفاده از دهانشویه‌های مخصوص ارتودنسی
تجمع پلاک و باکتری* مسواک زدن منظم و دقیق به خصوص اطراف براکت‌ها
* استفاده از نخ دندان برای تمیز کردن بین دندان‌ها
* مراجعه منظم به دندانپزشک برای تمیزکاری حرفه‌ای
آسیب‌های ناشی از غذا خوردن* اجتناب از غذاهای سفت، چسبناک و تند
* برش غذاها به قطعات کوچک‌تر
* استفاده از قاشق و چنگال به جای دست برای خوردن
کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی* مصرف مکمل‌های غذایی به توصیه دندانپزشک
* تغذیه سالم و متنوع
استرس* مدیریت استرس با تکنیک‌های آرام‌سازی مانند مدیتیشن و یوگا
* کاهش فعالیت‌های استرس‌زا
علل و روش های درمان زخم دهان بعد از ارتودنسی

درمان زخم دهان بعد از ارتودنسی

با وجودی که اکثر زخم های دهانی به‌مرور زمان بهبود می‌یابند، اما از آن جایی که می‌توانند درد و ناراحتی زیادی را ایجاد کنند و از همه مهم‌تر امکان عفونی شدن آنها وجود دارد، بهتر است از گزینه‌های مختلف درمانی برای بهبود هر چه سریع‌تر این زخم‌ها استفاده کرد. در بیشتر موارد، زخم دهان بعد از ارتودنسی با چند راهکار خانگی قابل درمان است. زمانی که این زخم‌ها عفونت ایجاد کنند، احتمالا به درمان‌های تخصصی بیشتری نیاز است.

استفاده از موم ارتودنسی برای کاهش اصطکاک می تواند مفید واقع شود.
استفاده از موم ارتودنسی، غرغره آب نمک و مصرف عسل طبیعی به تسکین درد زخم دهان کمک می‌کند.

۱. استفاده از موم ارتودنسی برای کاهش اصطکاک

اولین گزینه برای درمان زخم شدن دهان بعد از ارتودنسی، استفاده از موم یا واکس ارتودنسی است. این موم‌ها می‌توانند از ادامه سایش و مالیده شدن بریس‌ها و سایر وسایل ارتودنسی روی دهان و لثه‌ها جلوگیری کنند و به این ترتیب جلوی بدتر شدن زخم های دهانی را می‌گیرند. می‌توان از مقداری موم یا واکس مخصوص ارتودنسی روی بخش‌های مشکل‌دار که باعث ایجاد زخم و سوزش شده‌اند، استفاده کرد. حتی برخی از موم‌های ارتودنسی حاوی موادی مانند ویتامین E یا آلوئه‌ورا هستند که می‌توانند روند بهبود را تسریع کنند.

۲. درمان دارویی و پزشکی برای رفع زخم دهان بعد از ارتودنسی

در برخی موارد ممکن است به درمان‌های دارویی پزشکی هم نیاز باشد. مسکن‌های خوراکی مانند آسپرین یا ابیوپروفن یا ژل‌های تسکین دهنده، برای کاهش درد موثرند. حتما از ژل‌هایی استفاده کنید که اختصاصا برای تسکین زخم های دهانی طراحی شده‌اند. در نهایت اگر زخم دهان بعد از ارتودنسی عفونی شود، احتمالا به مصرف آنتی‌بیوتیک هم نیاز است.

۳. مراجعه به ارتودنتیست برای تنظیم سیم ها در صورت تحریک شدید

اگر زخم های دهان شما توسط بریس‌ها ایجاد شده است، ممکن است به تنظیم مجدد سیم‌ها نیاز باشد، چرا  که اگر به درستی این کار انجام نشود، تحریک بیشتری در دهان ایجاد خواهد کرد. به همین دلیل بهتر است حتما با مراجعه به متخصص ارتودنسی، یک بار دیگر وضعیت قرارگیری بریس‌ها و سیم‌ها در دهان را بررسی کنید تا در صورت نیاز، آنها مجددا تنظیم شوند.

۴. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن صحیح برای جلوگیری از التهاب بیشتر

بسیاری از زخم های دهان بعد از ارتودنسی به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ایجاد می‌شود. گیر کردن غذا در لابه‌لای سیم‌ها و بریس‌ها، می‌تواند درد و التهاب زیادی را ایجاد کند. با تمیز نگه داشتن دهان می‌توان جلوی عفونت را گرفت، چرا که همین عفونت در نهایت می‌تواند باعث بدتر شدن و دردناک‌تر شدن زخم ها در دهان شود. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن بعد از هر وعده‌غذایی و پیروی از سایر مراحل توصیه شده توسط متخصص ارتودنسی، اهمیت بسیاری زیادی برای جلوگیری از بدتر شدن زخم های دهانی دارد. با تمیز کردن دهان و دندان‌های خود چندین بار در روز، می‌توانید نه‌تنها از ایجاد زخم های دهانی بیشتر جلوگیری کنید، بلکه اطمینان حاصل کنید که زخم‌هایی که از قبل ایجاد شده‌اند هم عفونی نخواهند شد.

بعد ارتودنسی نمی‌دونی چطور مانع زخم دهان بشی؟ مشاوره بگیر.

۵. پرهیز از غذاهای سخت و اسیدی که ممکن است زخم را تشدید کنند

غذاهای بیش از حد اسیدی، شور یا تند می‌توانند زخم های دهان را به‌طورجدی تحریک کنند، به این معنی که خوردن این غذاها باعث می‌شود درد یا سوزش بیشتری را تجربه کنید. حتی غذاهایی که مجبورید زیاد بجوید، چون بیش از حد سفت‌وسخت‌اند، عموما ایده بدی است؛ زیرا هرچه دهان شما بیشتر حرکت کند، ارتودنسی شما بیشتر به دیواره دهان ساییده می‌شود؛ بنابراین، اگر در حال حاضر از زخم های دهان رنج می‌برید، بهتر است از خوردن یا نوشیدن هر چیزی که ممکن است زخم‌ها را تحریک کند یا مشکلات شما را بدتر کند، خودداری کنید.

۶. درمان خانگی زخم دهان بعد از ارتودنسی

درمان‌های خانگی هم می‌توانند در بسیاری از موارد زخم دهان بعد از ارتودنسی را درمان کند. برای مثال، آب‌نمک رقیق با آب گرم یکی از درمان‌های موثر خانگی است که می‌توان از آن کمک گرفت. به طور منظم دهان خود را با آب‌نمک گرم بشویید، زیرا این کار به ضدعفونی‌کردن زخم‌ها و جلوگیری از بدتر شدن مشکلات ناشی از باکتری‌ها کمک می‌کند. استفاده از دهان‌شویه‌هایی که به صورت خاص برای تمیز کردن زخم های دهانی طراحی شده‌اند هم می‌تواند به شما کمک کند. مصرف آب بیشتر با برطرف کردن خشکی دهان، از ایجاد زخم‌های بیشتر در دهان جلوگیری خواهد کرد. نوشیدن آب همچنین باعث تولید بزاق می‌شود که حاوی اجزای طبیعی ضدباکتری است.

عوارض زخم دهان بعد از ارتودنسی

اکثر زخم های دهانی که بعد از ارتودنسی ایجاد می‌شوند، به تدریج بهبود می‌یابند و از بین می‌روند. اما در این دوره، درد و ناراحتی و سوزش بسیار زیادی ایجاد خواهند کرد. ممکن است غذا خوردن یا حتی صحبت کردن برای برخی از افراد سخت شود. در مواردی هم این زخم‌ها عفونی می‌شوند و در نتیجه عفونت دهان و دندان از بدترین عوارض زخم دهان بعد از ارتودنسی است.

پیشگیری از زخم دهان بعد از ارتودنسی چگونه است؟
موم‌ها یا روکش‌های ارتودنسی اولین و موثرترین راهکار برای درمان و پیشگیری از پیشرفت زخم دهان است.

پیشگیری از زخم دهان بعد از ارتودنسی

در بسیاری از موارد نمی‌توان از زخم شدن دهان بعد از ارتودنسی پیشگیری کرد، اما می‌توان جلوی زخم‌های بیشتر را گرفت یا این که از بدتر شدن زخم های دهانی جلوگیری کرد. برای این منظور باید نکات زیر را در نظر داشت:

  • موم‌های ارتودنسی یا روکش‌های ارتودنسی با پوششی که روی بریس‌ها ایجاد می‌کنند، می‌توانند از تماس سیم‌ها با بافت‌های دهانی جلوگیری کنند تا به این ترتیب مانع از ایجاد زخم دهان بعد از ارتودنسی شوند.
  • بریس‌های خود را تمیز و مرتب نگه دارید؛ مطمئن شوید که بریس‌های خود را همیشه تمیز نگه دارید. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به طور منظم و همچنین استفاده از دهان‌شویه به جلوگیری از گیر کردن ذرات غذا در براکت‌ها یا سیم‌های بریس کمک می‌کند. علاوه بر این، حتماً برای معاینات و تنظیمات منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید
  • مصرف بیشتر آب برای رفع خشکی دهان
  • غذاهای نرم‌تری بخورید.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

درمان ارتودنسی می‌تواند باعث ایجاد یک سری زخم‌ها در دهان شود که جزو رایج‌ترین مشکلاتی است که اکثر افراد آن را تجربه می‌کنند. این زخم‌های دهانی می‌توانند دردناک و ناراحت‌کننده باشند و معمولا علت ایجاد آنها، ساییده شدن سیم‌ها و ابزارهای ارتودنسی به بافت‌های داخل دهان است. در بیشتر موارد زخم دهان بعد از ارتودنسی به تدریج بهبود می‌یابند و به درمان خاصی نیاز ندارند. اما رعایت بهداشت دهان و دندان و همچنین استفاده از موم‌های ارتودنسی به صورت موثری جلوی بدتر شدن این زخم‌ها را می‌گیرد. اما باز هم برای جلوگیری از ایجاد زخم‌های بیشتر در دهان، احتمالا به تنظیم مجدد بریس‌ها نیاز است؛ بنابراین اگر متوجه وجود این زخم‌ها در دهان خود شدید، بد نیست بعد از انجام اقدامات لازم برای بهبود آنها، حتما با مراجعه به متخصص ارتودنسی یا دکتر دندانپزشک، موقعیت قرارگیری سیم‌های ارتودنسی در دهان را مجددا تنظیم کنید. اگر دارای ارتودنسی در دهان خود بوده و نگران وضعیت خود هستید می‌توانید از خدمات مشاوره آنلاین دکترتو برای مشاوره با پزشکان استفاده کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

زخم شدن دهان بعد از ارتودنسی معمولا به دلیل ساییده شدن و برخورد سیم‌ها و بریس‌های ارتودنسی روی بافت‌های داخل دهان است.

با کمک موم یا روکش‌های سیلیکونی مخصوص و رعایت بهداشت دهان و دندان، به میزان زیادی می‌توان از ایجاد زخم‌های دهانی بعد از ارتودنسی جلوگیری کرد.

بله این موم‌های مخصوص به میزان زیادی می‌توانند به بهبود زخم‌های دهانی کمک کنند.

زمانی که این زخم‌ها بدتر شده و عفونی می‌شوند باید به متخصص ارتودنسی مراجعه کرد.

امتیاز شما به مقاله:
(5از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فرزانه هستم، 30 ساله و عاشق دنیای سئو و محتوانویسی که با کنجکاوی دنبال آموختن چیزهای جدیدم؛ فارغ از هرگونه قرارداد و قانون و سبک خاصی. دنیای مجازی و اینترنت، فرصتی برای بودن با بهترین تیم‌ها رو برام فراهم کرده که می‌تونم بدون دغدغه و نگرانی هر روز احساس بهتر شدن و ارتقاء‌شغلی را با تمام وجودم لمس کنم. افتخار می‌کنم که با تیم خوب دکترتو، به این احساس ناب دست پیدا می‌کنم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن