کندن وسواسی مو یا تریکوتیلومانیا چیست و چرا اتفاق می افتد؟ – مجله سلامت دکترتو

دلایل کندن وسواسی مو و روش درمان آن

آنچه در این مقاله می‌خوانید

کندن وسواسی مو (تریکوتیلومانیا) میل اجباری به بیرون کشیدن موهای بدن از ریشه است که در نهایت باعث ریزش مو می‌شود. علت رایج آن شامل اضطراب و استرس شدید است و معمولا با روش شناختی-رفتاری، آموزش تغییر عادت و دارو درمانی است که هدف آن کاهش میل به کشیدن مو و افزایش خودداری عاطفی است، درمان می‌شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 6 دقیقه
دلایل کندن وسواسی مو و روش درمان آن

 کندن وسواسی مو که به آن تریکوتیلومانیا یا مو کنی هم می‌گویند، نوعی اختلال روانی است که فرد تمایل زیادی برای کندن موهای سر، ابرو، مژه یا سایر قسمت‌های بدن دارد. در برخی از افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا ممکن است شدت موکنی خفیف و قابل کنترل باشد. اما در برخی دیگر کندن مو به‌قدری شدید است که باعث می‌شود تکه‌هایی از سر دچار طاسی شود. در نتیجه فرد اعتمادبه‌نفسش را از دست می‌دهد و احساس نازیبایی می‌کند. اگر شما هم دچار این علائم هستید و نیاز به ترک این اختلال دارید، حتما با روانشناس صحبت کنید تا علت آن را پیدا کنید. در سایت دکترتو امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری یا مشاوره با بهترین پزشکان وجود دارد.

کندن وسواسی مو چیست؟

کندن وسواسی مو یا تریکوتیلومانیا یک نوع بیماری روانی و اختلال ocd یا وسواس است که با تمایل اجباری به بیرون کشیدن موهای بدن از ریشه مشخص می‌شود. این اتفاق به‌مرور باعث ریزش سکه‌ای یا خالی شدن بعضی قسمت‌های بدن از مو به‌خصوص در قسمت سر یا ابرو می‌شود.

تریکوتیلومانیا معمولا در پاسخ به استرس عاطفی، کسالت یا اضطراب به وجود می‌آید و افراد ممکن است توانایی کنترل آن را نداشته باشند یا بعد از کشیدن مو احساس رضایت کنند. به‌همین دلیل در بیشتر موارد نیاز به مراجعه به روانشناس احساس می‌شود.

مشاوره روانشناسی

با برترین روانشناسان ایران از دیدگاه کاربران

مشاوره حضوری و آنلاین۵۰۰+ خدمت

عکس کندن موی سر

اختلال کندن مو نوعی مسئله روحی روانی است که در آن فرد به‌صورت اجباری و براساس عادت یا به دلخواه، موهای خود را می‌کَند. این اتفاق معمولا اثرات منفی شدیدی بر سلامت روان فرد می‌گذارد به‌خصوص اگر در زمان کودکی یا نوجوانی رخ دهد. با این حال، خوشبختانه قابل درمان است.

عکس کندن موی سر
در این تصویر، شدت کندن موی وسواسی در پشت سر را مشاهده می‌کنید.

انواع اختلال مو کنی یا تریکوتیلومانیا

فرد مبتلا به اختلال کندن مو باتوجه به موقعیت و شرایطی که دارد ممکن است به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه اقدام به کندن مو کند. کسانی که مبتلا به تریکوتیلومانیا هستند کشیدن مو را به صورت‌ زیر انجام می‌دهند:

  • خود آگاه (متمرکز): بعضی افراد عمدا و برای از بین‌بردن تنش یا استرس، موی خود را می‌کنند.
  • نا خود آگاه (خودکار): برخی از افراد بدون اینکه متوجه شوند موهای خود را می‌کنند؛ مثلا هنگام خستگی، مطالعه یا تماشای تلویزیون.

اختلال کندن مو می‌تواند به احساسات فرد نیز مرتبط باشد:

  • احساسات مثبت: برخی افراد با کندن موی خود احساس رضایت، خشنودی و آسودگی می‌کنند به همین دلیل به کندن موی خود ادامه می‌دهند تا این احساس مثبت را حفظ کنند.
  • احساسات منفی: برای بسیاری از مردم کندن موی راهی برای مقابله با احساساتی مانند استرس، عصبانیت، بی‌حوصلگی، خستگی و درماندگی است.
نوع کندن وسواسی موتوضیحات
کشیدن خودکار موافراد معمولا موها را بدون آگاهی کامل از کار خود در زمان مطالعه یا دیدن تلویزیون می‌کشند.
کشیدن موی متمرکزافراد برای کاهش اضطراب و استرس اقدام به کندن موی بدن می‌کنند.
انواع اختلال تریکوتیلومانیا

علائم کندن وسواسی مو یا تریکوتیلومانیا چیست؟

کندن مداوم موها مخصوصا موی سر، ابرو و مژه‌ها مهم‌ترین نشانه تریکوتیلومانیا است که فرد با گذشت زمان ممکن است روی کندن مو از قسمت‌های دیگر بدن تمرکز کند. سایر نشانه‌های کندن وسواسی مو شامل موارد زیر است:

  • احساس تنش و فشار عصبی قبل از کندن مو یا زمان مقاومت در برابر کندن مو
  • احساس رضایت یا آسودگی بعد از کشیدن مو
  • کم‌شدن موها یا کچلی موضعی در سر یا قسمت‌های دیگر بدن مانند ابرو یا مژه‌ها
  • کندن، جویدن یا خوردن موی کنده‌شده
  • بازی کردن با موی کنده‌شده یا کشیدن آن به صورت و لب‌ها
  • تصمیم مکرر برای ترک کندن مو یا کاهش دادن آن و موفق نبودن در انجام آن
  • مشکلات و استرس‌های محل کار، مدرسه یا شرایط اجتماعی به دلیل کندن موی سر

بسیاری از افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا همچنین ممکن است کندن پوست، جویدن ناخن یا گاز گرفتن لب‌هایشان را نیز تجربه کنند. گاهی اوقات نیز موی عروسک یا حیوانات خانگی را می‌کنند یا پرز پتو و لباس را از آن جدا می‌کنند. بیشتر افراد مبتلا به کندن وسواسی مو، موی خود را در تنهایی می‌کَنند و معمولا سعی می‌کنند این کار را از بقیه مخفی کنند.

بهترین روش درمان وسواس کندن مو چیه؟

حتما با دکتر روانشناس مشورت کن.

دلایل کندن وسواسی مو یا علت کندن موی سر چیست؟

دلیل مشخصی برای اختلال کندن موی وسواسی وجود ندارد اما مانند سایر اختلالات ممکن است به دلیل ژنتیک و فاکتورهای محیطی ایجاد شود. اختلال کندن مو در زنان بیشتر از مردان دیده می‌شود و این ممکن است به این دلیل باشد که زنان بیشتر به دنبال سلامت خود هستند و به پزشک مراجعه می‌کنند. به نظر می‌رسد که این اختلال در کودکان دختر و پسر به یک میزان دیده می‌شود.

با این وجود، هر کدام از عوامل زیر می‌تواند احتمال ابتلا به تریکوتیلومانیا را افزایش دهد:

  • سابقه خانوادگی: ژنتیک ممکن است نقش مهمی را در ابتلای فرد به تریکوتیلومانیا ایفا کند مخصوصا در افرادی که نزدیکان آنها مبتلا به اختلال مو کنی هستند احتمال ابتلا بیشتر است.
  • سن: اختلال کندن موی وسواسی در دوران قبل از نوجوانی یا در طول آن و معمولا در سنین ۱۰ تا ۱۳ سالگی بروز می‌کند که می‌تواند تا آخر عمر با فرد باقی بماند. نوزادان نیز مستعد کندن موی خود هستند اما خفیف است و بدون نیاز به درمان خودبه خود بهبود می‌یابند.
  • وجود اختلالات روانی دیگر: افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا ممکن است مبتلا به اختلالات دیگری مانند افسردگی، اضطراب یا اختلال وسواس اجباری باشند.
  • استرس: موقعیت یا اتفاقات پر استرس می‌توانند باعث کندن موی وسواسی در برخی افراد شوند.
علائمعلتدرمان
کم‌شدن موژنتیکرفتار درمانی
احساس تنش و فشار عصبیسنتغییر عادت
بازی کردن با موی کنده‌شدهاختلالات روانیدارو درمانی
جویدن یا خوردن موی کنده‌شدهاسترسنوروفیدبک
مشخصات بیماری کندن وسواسی مو

علت کندن مو در نوجوانان و کودکان

علت تریکوتیلومانیا در کودکان و نوجوانان هنوز مشخص نیست. برای برخی از کودکان، کنترل تریکوتیلومانیا بسیار دشوار است و می‌تواند در هر زمانی رخ دهد اما در شرایط استرس‌زا بدتر می‌شود. بیشتر نوجوانان مبتلا به تریکوتیلومانیا نیز احساس شرم، خجالت یا گناه در مورد کندن موهایشان می‌کنند.

تریکوتیلومانیا معمولا بین سنین ۱۰ تا ۱۳ سالگی شروع می‌شود.

علت کندن مو در نوجوانان و کودکان چیست؟
کندن موی ابرو در نوجوانان و کودکان می‌تواند به دلیل استرس اتفاق بیفتد.

درمان وسواس کندن مو: آیا اختلال مو کنی درمان دارد؟

درمان کندن موی سر یا تریکوتیلومانیا شامل ترکیبی از درمان شناختی رفتاری، مشاوره و دارو درمانی است. با توجه به اینکه این بیماری زیر مجموعه وسواس است، بهترین کار درمان ریشه این بیماری یعنی درمان وسواس فکری است. آموزش تغییر عادت یا آموزش رفتارهای معکوس (HRT) نیز معمولا برای کمک به افراد در تشخیص محرک‌های خود و یادگیری رفتارهای جایگزین استفاده می‌شود. درمان پذیرش و تعهد (ACT) هم رویکرد دیگری است که به افراد مبتلا به وسواس کندن مو کمک می‌کند تا به جای از بین‌بردن خواسته‌های درونی، با آنها مقابله کنند.

روش درمانتوضیحات
آموزش رفتارهای معکوسآموزش رفتارهای معکوس از درمان‌های اولیه تریکوتیلومانیا است. در این روش فرد یاد می‌گیرد زمانی‌که می‌خواهد موی خود را بکشد آن را با رفتار دیگری جایگزین کند. برای مثال به جای کندن مو، دست خود را مشت کند.
رفتار درمانیاین روش درمانی می‌تواند به شناسایی و بررسی باورهای فرد که باعث کندن مو می‌شود، کمک کند.
درمان سایر اختلالات روانشناختیمانند افسردگی، اضطراب و سو مصرف مواد که بخش مهمی از درمان اختلال مو کنی هستند.
درمان داروییاگرچه تاکنون هیچ دارویی به‌طور خاص برای درمان تریکوتیلومانیا تایید نشده است اما برخی داروهای ضد افسردگی مانند کلومیفن، N-استیل سیستئین و الانزاپین به کنترل علائم کمک می‌کنند.
روش‌های درمان اختلال کندن مو

جدیدترین درمان کندن وسواسی مو: درمان اختلال مو کنی با نوروفیدبک

پیشرفت‌های اخیر علمی نشان دادند که نوروفیدبک یک روش موثر برای درمان تریکوتیلومانیا است که روی آموزش افراد برای تشخیص و تنظیم فعالیت مغزی آن‌ها در ارتباط با کشیدن مو تمرکز دارد. هدف این روش افزایش خود تنظیمی و کنترل انگیزه است که می‌تواند باعث کاهش تمایلات اجباری با گذشت زمان شود.

همین الان بهترین دکتر برای درمان وسواس را پیدا کن.

عوارض کندن وسواسی مو: عوارض کندن موی سر از ریشه

اگرچه اختلال تریکوتیلومانیا ممکن است خیلی مساله جدی و مهمی نباشد اما می‌تواند تاثیرات منفی زیادی روی زندگی فرد بگذارد. بسیاری از افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا احساس شرم، خجالت و تحقیر را تجربه کردند. همچنین این افراد به‌طور دائم با کاهش اعتماد به‌نفس، افسردگی، اضطراب و اعتیاد به الکل و مواد مخدر روبه‌رو هستند. سایر عوارضی که به‌دنبال کندن موی وسواسی ممکن است ایجاد شوند عبارت‌اند از:

  • مشکلات مربوط به عملکرد شغلی
  • کم‌شدن ارتباطات اجتماعی
  • ایجاد زخم و عفونت پوست سر و نواحی دیگر
  • آسیب دائمی به ریشه مو
  • کاهش وزن، تهوع و استفراغ و حتی مرگ به‌دلیل خوردن موهای کنده شده

متن انگلیسی:
If trichotillomania is left untreated, hair pulling can cause permanent damage to your skin and hair follicles.
ترجمه فارسی:
اگر تریکوتیلومانیا درمان نشود، کشیدن وسواسی مو می‌تواند باعث آسیب دائمی به پوست و فولیکول‌های مو شود.

به نقل از سایت healthdirect

پیشگیری از کندن وسواسی مو

معمولا جلوگیری از یک عادت مانند اختلال مو کنی سخت است اما با روش‌هایی مانند تمرین تنفس، مدیتیشن یا آموزش یک ورزش جدید می‌توانید تا حد زیادی آن را کنترل کنید:

  • یک توپ استرس یا چیزی شبیه به آن را فشار دهید.
  • هر چند دقیقه یکبار دستتان را مشت کنید و عضلات بازو را منقبض کنید.
  • یک کلاه تنگ بپوشید.
  • برای کاهش استرس یا اضطراب، حمام آب گرم بگیرید.
  • تنفس عمیق را تمرین کنید.
برای پیشگیری از کندن وسواسی مو بهتر است روش مقابله با عوامل استرس‌زا را بیاموزید.

هزینه کاشت مو در دکترِتو کلینیک

باتوجه به اینکه وسواس کندن مو می‌تواند بخش‌هایی از موهای بدن به‌خصوص موهای کف سر را بکَند و آن بخش را خالی کند، می‌تواند روی ظاهر و اعتمادبه‌نفس افراد تاثیر بگذارد. کاشتن مو در بخش‌های خالی سر می‌تواند یک گزینه درمانی در کنار تلاش برای ترک این عادت به‌صورت ریشه‌ای کنار یک روانشناس باتجربه باشد. اگر احساس می‌کنید نیاز به کاشتن مو در قسمت‌های خالی‌شده سر دارید، می‌توانید برای اطلاع از هزینه کاشت مو به دکترِتو کلینیک مراجعه کنید.

پزشکان پیشنهادی

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

وسواس کندن مو یک اختلال مزمن و طولانی مدت است که فرد را دچار کندن موی قسمت‌های مخلف بدن مانند سر و ابرو می‌کند. این اختلال می‌تواند به دلیل استرس، فشار روحی یا ابتلا به سایر اختلالات روانی مثل افسردگی ایجاد شود. اگر کندن وسواسی مو درمان نشود، ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی مانند یائسگی، بدتر شود.

اگر علائم کندن موی وسواسی را دارید بهتر است به دکتر روانشناس مراجعه کنید. در سایت دکترتو امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری از بهترین پزشکان برای شما وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

اگر ریشه مو نیز با مو کشیده شود، آن فولیکول دیگر توانایی رشد مو را ندارد. حتی اگر باز هم رشد کند، موها نازک‌تر هستند.

تریکوتیلومانیا که به آن اختلال کشیدن مو نیز گفته می‌شود، یک بیماری روانی است.

افراد مبتلا به اختلال مو کنی، تمایلات مکرر و غیرقابل مقاومت برای بیرون کشیدن مو از پوست سر، ابروها یا سایر مناطق بدن دارند. ممکن است سعی کنند در برابر خواسته‌هایشان مقاومت کنند اما بدون درمان درست، این اتفاق می‌تواند سخت باشد.

رفتار درمانی، دارو درمانی و نوروفیدبک، از روش‌های جدید درمان اختلال کندن مو هستند.

اختلال کندن موی سر می‌تواند به دلیل استرس و اضطراب یا حتی در مواردی عفونت پوست سر باشد.

امتیاز شما به مقاله:
(3.9از5)
دسته بندی:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره وسواس کندن مو

  1. زهرا گفت:

    سلام من ۲۷سالمه و از ۶سالگی تا الان موهای سرم و مژه ها و ابرو هامو کاملاً میکنم وسط سرم کچ شده تاسی بزرگی گرفته ابرو هام و مژه هام با موچین میکنم تاهمشون تموم بشه، من ریشه مو ها رو بع لب هام میکشم بعد با دندونم جداش میکنم میخورم پیازچه ها رو ۶ساله ک موهامو بل تیغ میزنم بعد یک ماه دوباره میکنمشون بارها خواستم ترک کنم ولی بیشتر از ۲۰روز نتونستم دوام بیارم لطفا کمکم کنید بخاطر تاسی سرم مجرد موندم که این بیشتر منو غصه میده اگه به دونه مو دو بکشم دلم میخواد تمامشونا بکنم تا تاس بشن، و اینکه مطمئنم ک دیگه موهام رش مجدد نمیکنه چون هیچ موی در نمیاد لطفا کمکم کنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      رفتارهای ذکرشده از سوی شما نشان‌دهنده ابتلا به اختلال روان‌پزشکی موسوم به تریکوتیلومانیا (Trichotillomania) یا اختلال کندن موی وسواسی است، که نوعی اختلال کنترل تکانه محسوب می‌شود و اغلب با احساس اضطراب، تنش یا آرامش موقتی پس از کندن مو همراه است. این اختلال نیازمند درمان تخصصی روان‌پزشکی و روان‌درمانی است؛ به‌ویژه درمان‌های رفتاری-شناختی (CBT) و در برخی موارد دارو درمانی نیز مؤثر واقع می‌شوند. توصیه می‌شود در اسرع وقت به روان‌پزشک یا روان‌شناس متخصص در اختلالات وسواسی مراجعه نمایید. با درمان پیوسته و صحیح، امکان کنترل این رفتار و حتی بازیابی بخشی از رشد موها وجود دارد. شما تنها نیستید و کمک مؤثر در دسترس است.
      متخصص روانپزشک

  2. ناشناس گفت:

    سلام من از ۱۱ سالگی موهام از ریشه میکندم طوری شده بود که وقتی خونه کسی نمیشد جلو اینده موهام شونه میکردم فقط کف سر موهای فر پیدا میکردم میکندم احساس ارامشی بهم دست میداد بعد چند سال تا ۱۸ سالگی دیگه تار های موهام از ریشه نمیکنم تار مو با ی دستم نگه میدارم با ی دستم میکشم از ۴ سانت مونده به ریشه کنده میشه این کار فقط تو قسمت انجام میدم
    خیلی خسته شدم خیلی

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام. رفتار کندن مو از ریشه یا کشیدن آن که تجربه کرده‌اید، می‌تواند نشانه‌ای از اختلال تریکوتیلومانیا باشد که نوعی وسواس است و معمولاً با استرس و اضطراب ارتباط دارد. تغییر الگوی کندن مو به کشیدن از ساقه هم ممکن است ادامه همین مشکل باشد. این رفتار باعث خستگی روانی و جسمی می‌شود و بهتر است برای کنترل و درمان آن به روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنید. درمان‌های رفتاری-شناختی و حمایت روانی می‌تواند به شما کمک کند تا این عادت را کنترل کرده و آرامش بیشتری پیدا کنید.
      روانشناس خوب

  3. ناشناس گفت:

    اولا من تار های ی قسمت از موهام از ریشه میکندم حدود ۸ سال ولی الان با ی دست تار مو نگه میدارم با ی دست میکشم ۴ سانت مونده ب ریشه کنده میشه و فقط ی قسمت انجام میدم همون قسمتی ک قبلا میکندم خیلی خسته شدم خیلی(:

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      اینکه عادت کندن موهایتان تغییر کرده و حالا با کشیدن از ساقه انجام می‌دهید، نشان‌دهنده ادامه یک رفتار اجباری است که ممکن است به دلیل استرس، اضطراب یا عادت قدیمی باقی مانده باشد. خستگی و ناراحتی شما کاملاً قابل درک است و برای کمک به ترک این رفتار، بهتر است به روانشناس یا روان‌درمانگر مراجعه کنید تا با روش‌های تخصصی مثل درمان رفتاری-شناختی، کنترل و کاهش این عادت برایتان آسان‌تر شود. حمایت و راهنمایی حرفه‌ای می‌تواند به شما کمک کند تا آرامش بیشتری پیدا کنید و این رفتار را مدیریت کنید.

  4. ناشناس گفت:

    سلام من از ۱۱ سالگی موهام از ریشه میکندم طوری شده بود که وقتی خونه کسی نمیشد جلو اینده موهام شونه میکردم فقط کف سر موهای فر پیدا میکردم میکندم احساس ارامشی بهم دست میداد بعد چند سال تا ۱۸ سالگی دیگه تار های موهام از ریشه نمیکنم تار مو با ی دستم نگه میدارم با ی دستم میکشم از ۴ سانت مونده به ریشه کنده میشه این کار فقط تو قسمت انجام میدم
    خیلی خسته شدم خیلی

  5. غزل گفت:

    سلام ببخشیدمن موهای پرپشتی داشتم ولی ازچندسال پیش هرروزازحجم موهام کم شد تاجایی ک الان خ کم شده علتش جیه؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام، کاهش حجم موها می‌تواند دلایل مختلفی مثل استرس، تغییرات هورمونی، کم‌خونی، مشکلات تیروئید یا تغذیه نامناسب داشته باشد. بهتر است به پزشک متخصص پوست یا غدد مراجعه کنید تا با انجام آزمایش‌های لازم علت دقیق مشخص شود. رعایت تغذیه سالم، استفاده از محصولات مناسب مو و پرهیز از عوامل آسیب‌رسان مثل حرارت زیاد و مواد شیمیایی هم می‌تواند به بهبود وضعیت کمک کند.
      متخصص پوست و مو

  6. امیرعلی گفت:

    من ۱۳ سالمه یه مدت موهای جلوی سرم رو موقع نوشتن و یا تلویزیون دیدن باهاش ور می رفتم و می کندمش بعد اینکه رفتم آرایشگاه دیدم خیلی خالیه اول فک کردم ریزش سکه ای گرفتم بعد این قضیه یادم افتاد
    بخاطر حس خوبشه و ترکش واقعا خیلی سخته چیکار کنم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام، کندن موها به‌خاطر حس خوب و استرس ممکنه تبدیل به عادت بشه که بهش تریکوتیلومانیا گفته میشه. بهتره سعی کنی حواست رو پرت کنی و به جای موها کار دیگه‌ای انجام بدی، مثل ورزش یا نقاشی. اگر ادامه داشت، بهتره با یک مشاور یا روانشناس صحبت کنی تا کمکت کنه این عادت رو کنترل کنی و موها دوباره رشد کنند.
      روانشناس خوب

  7. مریم گفت:

    سلام من چند ساله وقتی استرسی میشم و شب ها امتحان و وقتی ب یک مسله مهم زندگیم فکر میکنم همینجور میشم دوست دارم موهامو بکنم .اعصابم وقتی بهم میریزه بدتر میشم .الان موهام خیلی کم شده

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام. این که وقتی استرس می‌گیرید و به مسائل مهم فکر می‌کنید، به موهایتان دست می‌زنید یا آنها را می‌کنید، ممکن است به عنوان یک رفتار مرتبط با تریکوتیلومانیا (تمایل به کندن مو) شناخته شود. این نوع رفتار می‌تواند به دلیل اضطراب، استرس یا مشکلات روانی دیگر ایجاد شود. برای مدیریت این مشکل، پیشنهاد می‌شود که از تکنیک‌های کاهش استرس مثل مدیتیشن، یوگا، تنفس عمیق و مشاوره روان‌شناسی استفاده کنید. در کنار آن، ایجاد عادات جدید برای مقابله با استرس (مثل بازی با اشیاء کوچک، نوشتن یا کشیدن) می‌تواند مفید باشد. اگر مشکل شدید است و تأثیر زیادی بر شما دارد، مشاوره با یک روان‌پزشک یا روان‌شناس برای درمان بیشتر توصیه می‌شود
      روانشناس خوب