فهرست مطالب
- هموگلوبین نرمال در میانسالی چقدر باید باشد؟
- علائم تغییرات هموگلوبین نرمال در میانسالی چیست؟
- علت تغییرات هموگلوبین طبیعی در میانسالی چیست؟
- تست تشخیص تغییرات هموگلوبین نرمال در سالمندان و میانسالان چیست؟
- بهترین روش درمان مشکلات هموگلوبین در میانسالی کدام است؟
- عوارض و خطرات هموگلوبین پایین و بالا در میانسالی چیست؟
- پیشگیری از هموگلوبین بالا و پایین در میانسالی چگونه است؟
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
آیا میدانید هموگلوبین نرمال در میانسالی چقدر است؟ به طور کلی هموگلوبین که به اختصار به آن hgb هم میگویند، یک مولکول پروتئینی در گلبولهای قرمز خون است که اکسیژن را از ریهها به بافتهای بدن میرساند و دیاکسیدکربن را نیز از بافتها به ریهها باز میگرداند. هموگلوبین نرمال و طبیعی در هر سنی اهمیت بالایی دارد و میتواند ابعاد مختلفی از سلامتی شما را تحت تاثیر خود قرار دهد. برای تشخیص مقدار آن در خون و درمان عوارض کاهش یا افزایش هموگلوبین، لازم است که به متخصص خونشناسی یا پزشک عمومی مراجعه کنید. در سایت دکترتو امکان مشاوره آنلاین با بهترین پزشکان برای شما فراهم شده است.
هموگلوبین نرمال در میانسالی چقدر باید باشد؟
هموگلوبین نرمال در میانسالی نقش مهمی در حفظ شکل گلبولهای قرمز در شکل طبیعی خود دارد. بنابراین خارج شدن آن از حالت و سطح طبیعی میتواند فرآیند کاری گلبولهای قرمز را مختل کند و مانع از عملکرد و جریان آنها در رگهای خونی شود.
با وجودی که سبک زندگی و رژیم غذایی، شرط بسیار مهمی در کنترل مقدار هموگلوبین در میانسالی به حساب میآیند، اما معمولا افراد میانسال به صورت طبیعی دچار کاهش یا افزایش هموگلوبین نمیشوند و در بسیاری از شرایط این معضل با بروز بیماریهایی خاص و جراحتهای بالا اتفاق میافتد. با این حال لازم است که فرد با انجام آزمایش هموگلوبین خون، سطح هموگلوبین نرمال میانسالی در خون خود را بررسی کرده و با پزشک معالج مشورت کند.
اما سوال اصلی این است که هموگلوبین نرمال چند است؟
جنسیت میانسالان | رنج نرمال هموگلوبین |
---|---|
هموگلوبین نرمال در مردان میانسال و سالمند | بین ۱۲/۴ تا ۱۴/۹ گرم در دسیلیتر |
هموگلوبین نرمال در زنان میانسال و سالمند | حدود ۱۱/۷ تا ۱۳/۸ گرم در دسیلیتر |
به خاطر داشته باشید که این مقادیر میتوانند گاهی متفاوتتر باشند.
علائم تغییرات هموگلوبین نرمال در میانسالی چیست؟
علائم تغییرات هموگلوبین نرمال در میانسالی بسته به شدت و علت تغییرات میتواند تا حدودی متفاوت باشد، با این حال اگر بخواهیم علائم و نشانههای کلی این تغییرات را مطرح کنیم میتوانیم به این موارد اشاره کنیم:
- احساس خستگی
- ضعف
- رنگپریدگی در پوست
- تمایل پوست به رنگ زرد
- ضربان قلب نامنظم
- درد در قفسه سینه
- سردرد
- تنگی نفس
- سردی دست و پا
- احساس سرگیجه و سبکی سر
به خاطر داشته باشید که در ابتدای خارجشدن هموگلوبین از حالت نرمال در میانسالی، امکان آن وجود دارد که علائم، آنقدر خفیف باشند که اصلا متوجه آنها نشوید، اما با افزایش میزان و شدت علائم میتوانید افزایش یا کاهش شدیدتر هموگلوبین خون خود را متوجه شوید.
۱. علائم هموگلوبین پایین در میانسالی (هموگلوبین پایین نشانه چیست؟)
از جمله علائمی که به طور مشخص به کاهش هموگلوبین در دوران میانسالی اشاره دارند، میتوان به این موارد اشاره کرد:
- شکنندگی ناخنها
- عفونتهای مکرر
- کاهش تمرکز
- احساس خستگی و ضعف
- احساس سختی در بلعیدن
- رنگپریدگی لثه و ناخن از دلایل ابتلا به کم خونی در سالمندان
- تنگینفس بهویژه در زمان پیادهروی
- کاهش اشتها
- مشاهده علائم کم خونی مانند رنگپریدگی صورت
- سر شدن دست و پا
- کاهش قدرت یادگیری
- سردرد و سرگیجه
کمبود هموگلوبین خون باعث چه بیماری می شود؟
اگر بدن شما رنج نرمال هموگلوبین را نداشته باشد، ممکن است بیماریهایی مانند کم خونی، کمبود آهن و کمبود ویتامین که منجر به کاهش توانایی خون برای حمل اکسیژن میشوند، در کمین باشند.
۲. علائم هموگلوبین بالا در میانسالی
از جمله علائمی که نشاندهنده هموگلوبین بالا در دوران میانسالی هستند، میتوان به این موارد اشاره کرد:
- احساس خستگی زیاد
- کاهش غیرطبیعی وزن
- تورم دردناک در مفاصل
- تعریق بیش از اندازه
- سرگیجه و سردرد
- زردی پوست و چشمها
- بروز زخم معده
- تنگی نفس
- نقرس
- بزرگشدن کبد و طحال
- گزگز دست و پا
- خونریزی و کبودی سریع
- سنگ کلیه
آیا بالا بودن هموگلوبین خطرناک است؟
بالا بودن hb در آزمایش خون مشخص میشود. سطوح بالای هموگلوبین خون میتواند خطر عوارضی مانند لخته شدن خون را افزایش دهد. در این موارد نیاز به درمان پزشکی دارید.
۳. تغییرات هموگلوبین و سرطان به هم ارتباط دارند؟
ارتباط هموگلوبین پایین و سرطان و هموگلوبین بالا و سرطان چیست؟ به طور کلی، سطوح پایین هموگلوبین (کم خونی) ممکن است با انواع خاصی از سرطان و در نتیجه آن خونریزی مزمن، سرکوب مغز استخوان یا کمبودهای تغذیهای مرتبط باشد. سطوح بالای هموگلوبین (پلی سیتمی) نیز ممکن است در برخی سرطانها به دلیل تولید بیشازحد گلبولهای قرمز خون یا افزایش علائم سرطان کمک کرده و آسیبزا باشد.
علت تغییرات هموگلوبین طبیعی در میانسالی چیست؟
معمولا بروز هموگلوبین پایین میتواند علتهای بسیار خاص و محدودی داشته باشد. برای مثال شیمی درمانی یا استفاده از داروهایی که بر سلولهای مغز استخوان که مسئول ساخت گلبول قرمز هستند تاثیر میگذارند، جزء بزرگترین دلایل ابتلا به این بیماری است. با این حال کمبود آهن که گاهی گریبانگیر گیاهخواران میشود، نیز از دیگر دلایل ابتلا به این بیماری خواهد بود.
اما اگر بخواهیم به دلایل ابتلا به هموگلوبین بالا اشاره کنیم، میتوانیم بگوییم که این معضل معمولا ناشی از سطوح پایین اکسیژن در خون خواهد بود که در یک دوره زمانی طولانی هم اتفاق میافتد. بااینحال بیماری مغز استخوان که موجب افزایش غیرطبیعی گلبولهای قرمز خون میشود و همینطور بیماریهای قلبی مادرزادی، بیماری مزمن انسداد ریه، فیبروز ریوی، مصرف داروهایی مثل استروئیدهای آنابولیک یا اریتروپوئیتین و کمآبی بدن هم از دیگر دلایل افزایش هموگلوبین در دوران میانسالی خواهند بود.
تست تشخیص تغییرات هموگلوبین نرمال در سالمندان و میانسالان چیست؟
آزمایشی که برای تشخیص هموگلوبین در میانسالی انجام میشود، تست هموگلوبین در آزمایش خون یا همان Hgb است که بخشی از آزمایش شمارش کامل خون CBC به حساب میآید و میتواند میزان هموگلوبین خون را اندازهگیری کند.
این آزمایش، علاوه بر اینکه شرایط هموگلوبین خون شما را شناسایی میکند، میتواند در تشخیص بسیاری دیگر از مشکلات جسمانی نیز به پزشک کمک کند، چیزهایی مثل بیماری کبد و کلیه، اختلالات خونی، برخی از انواع سرطانها، سوء تغذیه، بیماریهای قلبی و ریوی.
آزمایش CBC چگونه کم خونی سالمندان را تشخیص میدهد؟
رایجترین آزمایش کم خونی، آزمایش خون به نام شمارش کامل خون (CBC) است. این آزمایش گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز و پلاکتها را در خون شما اندازهگیری میکند و تاثیرات کم خونی بر سالمندان و علائم کم خونی در سالمندان را تایید میکند.
بهترین روش درمان مشکلات هموگلوبین در میانسالی کدام است؟
به طور کلی درمان مشکلات هموگلوبین در میانسالی بسته به نوع مشکل و سطح هموگلوبین خون فرد میتواند متفاوت باشد. با این حال روشهای درمانی معمولا در دو دسته استفاده از دارو و داشتن رژیم غذایی سالم قرار میگیرد. در ادامه بسته به میزان هموگلوبین بالا یا پایین، روشهای درمانی را به طور کامل توضیح دادهایم.
در مرحله اولیه برای درمان کمخونی میتوانید به پزشک عمومی مراجعه کنید، اما در بیشتر موارد، پزشک عمومی جهت تکمیل روند درمانی و تخصصیتر عمل کردن، شما را به متخصص درمان اختلالات خونی یا همان هماتولوژیست، متخصص قلب و یا متخصص گوارش ارجاع خواهد داد.
۱. درمان هموگلوبین بالا در میانسالی
برای درمان هموگلوبین بالا در میانسالی، روشهای متفاوتی وجود دارد، اما از جمله بهترین آنها میتوان به استفاده از داروهایی همچون آسپرین، کلوپیدوگول، دی پیریدامول و تکلوپدین اشاره کرد، تمامی این داروها به تجویز مستقیم پزشک نیاز دارند، چرا که مصرف خودسرانه آنها میتواند عوارض بدی همچون خونریزی را به دنبال داشته باشد.
در برخی از مواقع، حجامت نیز برای درمان این بیماری استفاده میشود، با این حال برای انجام این روش هم حتما به تجویز پزشک نیاز خواهد بود. از دیگر روشهای درمان هموگلوبین بالا در میانسالی میتوان به پرهیز از مصرف دخانیات، انجام ورزش منظم و داشتن تغذیه سالم اشاره کرد.
زیاد بودن هموگلوبین در میانسالی چه مشکلی ایجاد می کند؟
بالابودن میزان هموگلوبین در خون نیز مشکلات بسیاری را برای فرد به دنبال دارد که از میان آنها میتوان به احساس ضعف و بیحالی، سردرد، بروز اختلالات بینایی، تنگی نفس، خارش پوست، بزرگی کبد و طحال شود. با این حال، عوارض طولانیمدت و خطرناکتری نیز در اثر این بیماری به وجود میآید که از میان آنها میتوان به بروز زخم معده، دردهای استخوانی خفیف تا شدید، نقرس و سنگ کلیه اشاره کرد.
بنابراین لازم است که به محض بروز علائم اولیه به پزشک مراجعه کنید تا پیش از آن که کار از کار بگذرد و علائم و عوارض شدیدتری بروز پیدا کند، بتوانید این بیماری را مهار و درمان کنید.
۲. درمان هموگلوبین پایین در میانسالی (درمان پایین بودن هموگلوبین خون)
راههای زیادی برای افزایش سطح هموگلوبین وجود دارد که از میان آنها میتوان به این موارد اشاره کرد:
- انتقال گلبول قرمز
- دریافت اریتروپویتین (هورمونی که برای تحریک تولید گلبولهای قرمز استفاده میشود.)
- مصرف مکملهای آهن
- افزایش مصرف غذاهای غنی از آهن (چیزهایی مثل تخم مرغ، اسفناج، گوجه فرنگی، لوبیا، گوشت بدون چربی و غذاهای دریایی)
- افزایش مصرف غذاهای غنی از کوفاکتور (مثل ویتامین B6، اسید فولیک، ویتامین B12 و ویتامین C)
به خاطر داشته باشید که افراد نباید مصرف مکملهای آهن یا سایر روشهای درمانی ذکرشده را بدون مشورت با پزشک و تجویز مشخص آنها انجام دهند، چرا که میتواند عوارض بسیاری را به دنبال داشته باشد.
بهترین دارو برای بالا بردن هموگلوبین خون
داروهای رایج برای درمان کم خونی شامل مکملهای آهن، از جمله دکستران، فروس سولفات، فروس گلوکونات یا فروس فومارات و عوامل محرک اریتروپوئزیس مانند اپوئتین آلفا یا داربپوئتین آلفا هستند.
کم بودن هموگلوبین چه مشکلی در میانسالی ایجاد می کند؟
برخی از عوارض عمومی کاهش هموگلوبین خون شامل کاهش وزن شدید، کبودی و خونریزی آسان و احساس سرگیجه مداوم میشود، با این حال، عوارض درازمدت و خطرناکتری نیز وجود دارد. برای مثال تحقیقات نشان میدهند که بیمارانی که دچار سکته قلبی میشوند، میزان آهن کمی در خونشان دیده میشود و هموگلوبین موجود در خون آنها نیز پایین است.
به همین دلیل هموگلوبین پایین در میانسالی به مرور زمان مشکلات قلبی به وجود میآورد و در دوران سالمندی اختلالاتی در تقویت قلب ایجاد میشود. در کنار آن نیز خستگی مزمن ناشی از هموگلوبین پایین خون در میان بیماران بسیار رایج است.
عوارض و خطرات هموگلوبین پایین و بالا در میانسالی چیست؟
یکی از نکات مهم این است که عوارض بالا بودن هموگلوبین خون (هموگلوبین بالا چه عوارضی دارد) و پایین بودن آن چیست و کمبود هموگلوبین چه عوارضی دارد؟
عوارض و خطرات هموگلوبین پایین (کم خونی) در میانسالی:
- خستگی، ضعف و کاهش سطح انرژی
- تنگی نفس به خصوص در هنگام فعالیت بدنی
- اختلال شناختی، مشکل در تمرکز و مشکلات حافظه
- افزایش حساسیت به عفونت و تاخیر در بهبودی
عوارض و خطرات هموگلوبین بالا (پلی سیتمی) در دوران میانسالی:
- افزایش خطر لخته شدن خون، که میتواند منجر به ترومبوز ورید عمقی، آمبولی ریه یا سکته شود
- افزایش فشار خون و فشار بر سیستم قلبی عروقی
- بزرگ شدن طحال، ایجاد ناراحتی و تأثیر بر عملکرد آن
- خطر بالاتر ترومبوز، که میتواند جریان خون را به اندامها و بافتها محدود کند.
هموگلوبین چند نیاز به تزریق خون دارد؟
اول باید بدانیم هموگلوبین طبیعی چند است. هموگلوبین نرمال میانسالی در مردان بین ۱۲.۴ تا ۱۴.۹ گرم در دسی لیتر و هموگلوبین نرمال خانم ها حدود ۱۱.۷ تا ۱۳.۸ گرم در دسی لیتر است. تزریق خون را برای غلظت هموگلوبین ۸ گرم در دسی لیتر یا کمتر در بیماران بستری و بیمارانی که مشکل قلبی عروقی داشته یا تحت عمل جراحی ارتوپدی قرار دارند، در نظر میگیرند.
پیشگیری از هموگلوبین بالا و پایین در میانسالی چگونه است؟
برای آنکه بتوانید از افزایش هموگلوبین خون در دوران میانسالی جلوگیری کنید لازم است که در وهله اول، سبک زندگی خود را سالمتر کنید. یک رژیم غذایی مغذی با میوه و سبزیجات، قطعا میتواند در جلوگیری از ابتلا به هموگلوبین بالا موثر باشد.
در کنار این نیز به صورت روزانه، مقدار زیادی آب و مایعات هیدراته بنوشید. فراموش نکنید که ترک سیگار هم شرط مهمی در پیشگیری از این بیماری خواهد بود. درنهایت از مصرف داروهای افزایشدهنده عملکرد هم جدا خودداری کنید.
اما اگر بخواهیم نگاهی به راههای پیشگیری از هموگلوبین پایین بیندازیم باید بگوییم که مهمترین کاری که میتوانید انجام دهید، رعایت یک رژیم غذایی سالم و البته همراه با منبع آهن است. در کنار این نیز سعی کنید که در رژیم غذاییتان از گوشت قرمز (گوشت گاو و جگر، مرغ و ماهی) استفاده کنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
هموگلوبین، پروتئین غنی از آهن است که در گلبولهای قرمز قرار دارد و اکسیژن را از ریه به بافتهای مختلف بدن میرساند. تغییرات هموگلوبین نرمال در میانسالی میتواند تمام ابعاد سلامت بیمار را تحت تاثیر خود قرار دهد و دوران سالمندی سختی را برایشان فراهم کند. بنابراین پزشکان توصیه میکنند که با انجام چکاپهای منظم و همینطور رعایت سبک زندگی سالم و رژیم غذایی درست و سالم مراقبت بیشتری از سلامت خود داشته باشید.
در کنار آن نیز بهمحض مشاهده هرکدام از عوارض و علائم این بیماری حتما به دکتر عمومی یا در موارد اورژانسی به متخصص خون مراجعه کنید تا با انجام آزمایشهای لازم از وجود این بیماری مطلع شوید و قدمهای اولیه درمان را قبل از آنکه پیشرفتهتر شود طی کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو علاوهبر سیستم تعیین وقت حضوری از سیستم ویزیت آنلاین پزشک عمومی و مشاوره با دکتر متخصص خون آنلاین نیز استفاده کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام
خانم ۵۶ ساله هستم با هموگلوبین ۱۴/۵ آیا بالا هست ؟
سلام
کاملا نرمال است
میزان هموگلبین در زنان: ۱۲ – ۱۶ g/dl. می باشد
سلام ببخشید شوهرم ۲۴ سالشه HGB 17.4 طبیعیه؟؟
سلام
هموگلوبین مردان در دوران میانسالی باید چیزی بین ۱۲.۴ تا ۱۴.۹ گرم در دسیلیتر باشد
خیر طبیعی نیست
حتمن باید به پزشک مراجعه کنید
متخصص قلب و عروق
سلامهموگلبینپسرم۲۳تاسپسرم۱۳سالشخطرناکه
سلام
بسیار بالاست و در صورت عدم درمان می تواند خطرناک باشد
نیاز به معاینات بالینی تکمیلی دارید
متخصص داخلی
۶۵سالمههموگلوبینم۷و۱میباشددستورشچیست
سلام
این عدد منطقی نیست
میزان هموگلوبین طبیعی به شرح زیر است:
مردان: ۱۴ – ۱۸ g/dl.
زنان: ۱۲ – ۱۶ g/dl.
اگر ۷/۱ باشد حالت بحرانی دارد و باید به بیمارستان مراجعه کنید
با سلام و خسته نباشید
آزمایش خون انجام دادم هموگلوبین ۱۶ میباشد ۴۶سالمه
سلام
هموگلوبین ۱۶ g/dL برای یک مرد ۴۶ ساله در محدوده طبیعی است. سطح نرمال هموگلوبین معمولاً برای مردان بین ۱۳.۸ تا ۱۷.۲ g/dL است، بنابراین نتیجه آزمایش شما نشان میدهد که هموگلوبین شما در وضعیت طبیعی قرار دارد.
سلام خسته نباشید ببخشید پدر من چند ساله سکته مغزی کردند و تکلم ندارند
هموگلوبین خونشان چهار ونیمه دکتر امشب گفت صبح بستری شوند تا خون تزریق کنیم لطفا راهنمایی کنید ایا خطرناک نیست؟ عوارض نداره. باعث سکته یا امبولی نمیشه
سلام
با این میزان هموگلوبین
ممکن است خطرناک باشد
در اسرع وقت انتقال خون و درمان صورت گیرد
با ارزوی سلامتی
۶۰ سال سن دارم ،هموگلوبین خونم ۶ است،دکتر هیچ توصیه و دارویی بهم نداد،هموگلوبین ۶ خیلی خطرناکِ؟
سلام
این میزان بسیار خطرناک و بحرانی است
در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه کنید
هموگلوبولین زنان: ۱۲ – ۱۶ g/dl.
متخصص داخلی
ایا هموگولوبین ۱۸ سرطان است
سلام
این میزان بالاست
ولی لزوما به معنای سرطان نیست
ولی بهتر است زیر نظر پزشک باشید
متخصص داخلی
من ۴۳سالمه واندازه هموگلوبین خونم ۱۷.۵ هستش بنظرتون چکار باید کنم
سلام
نیاز به ازمایشهای تکمیلی کلیه و کبد دارید
زیر نظر متخصص داخلی باشید