فهرست مطالب
زمانی که برای بیماران سرطان روده بزرگ تشخیص داده شد، یکی از اصلیترین گزینههای درمانی، جراحی است. در این عمل بخشی از روده که شامل پولیپ یا تودههای بدخیم است از طریق کولونوسکوپی برداشته میشود. البته در مواردی که سرطان روده بزرگ گستردهتر میشود، باید بخشی از بافت روده برداشته شود و در نتیجه عمل به صورت یک جراحی باز است. یکی از مهمترین بحثها بعد از عمل سرطان روده بزرگ، میزان بقا یا شانس زنده ماندن بیماران است. فاکتورهای مختلفی بر طول عمر بیماران سرطان روده بزرگ بعد از عمل تاثیر دارد که مسلما متخصص گوارش و جراح عمومی در این باره قادرند بهترین نظرات ارائه کنند. بنابراین شما میتوانید برای دریافت این نظرات مشاورهای از سامانه غیرحضوری دکترتو برای مشاوره آنلاین و یا نوبت دهی حضوری پزشکان اقدام کنید.
طول عمر بیماران سرطان روده بزرگ بعد از عمل
مهمترین فاکتوری که میتواند روی طول عمر بیماران سرطان روده بزرگ بعد از عمل تاثیر بگذارد، مرحله بیماری و زمان تشخیص است. در بیشتر موارد زمانی که سرطان سریع تشخیص داده میشود، عمل موفقیتآمیز است و شانس زنده ماندن بیماران بعد از جراحی بالاست. با این حال در صورتی که سرطان در مراحل بعدی تشخیص داده شود، به همان میزان طول عمر بیماران سرطان روده بزرگ بعد از عمل کمتر میشود. به صورت میانگین اکثر افرادی که سرطان روده بزرگ دارند در صورت درمان مناسب، حداقل ۵ سال عمر میکنند.
متخصصان معمولا برای تخمین شانس بقای بیماران از نرخ بقای نسبی ۵ ساله استفاده میکنند. بر اساس دادههای موجود، بقای نسبی ۵ ساله برای تمام مراحل سرطان روده بزرگ (در صورت درمان و انجام جراحی) در ایالات متحده از ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۹، حدود ۶۳ درصد بوده است. به عبارتی ۶۳ نفر از ۱۰۰ نفری که برای آنها سرطان روده بزرگ تشخیص داده شده، در صورت درمان ۵ سال زنده ماندهاند. با این حال سرطان روده بزرگ درمان نشده یا عوارض جانبی همراه بیماری و جراحی، همگی میتوانند روی مدت زمان زنده ماندن بیماران بعد از جراحی سرطان روده بزرگ تاثیر داشته باشند.
انتخاب روش مناسب درمان، تکمیل دوره درمان مانند استفاده از شیمی درمانی کمکی، سن بیماران، وضعیت سلامتی کلی مناسب و مواردی از این دست همگی میتوانند طول عمر بیماران سرطان روده بزرگ بعد از عمل را افزایش دهند. در صورت درمان نشدن بیماری و جراحی نکردن بیماران، ممکن است سرطان به سایر اندامها مانند مغز برسد و در این شرایط شانس بقا به شدت کمتر میشود، چرا که در این حالت جراحی شاید زیاد موثر نباشد.
تاثیر عوامل مختلف روی طول عمر بیماران سرطان روده بزرگ بعد از عمل
عوامل بسیار مختلفی میتوانند روی بقای بیماران بعد از عمل سرطان روده بزرگ تاثیر داشته باشند. حتی در بسیاری از موارد، مرگومیر پس از عمل و درمان سرطان، مستقیما به خود بیماری یا جراحی انجام شده مربوط نمیشود. عوارض جانبی مربوط به درمانها، یا بیماریهای زمینهای که از قبل وجود داشته نیز میتوانند روی نتیجه درمان و طول عمر بیماران سرطان روده بزرگ بعد از عمل تاثیر داشته باشند. اصلیترین فاکتورهایی که میتوانند روی شانس بقای بیماران بعد از عمل تاثیر بگذارند، شامل موارد زیر است:
- انجام جراحی اورژانسی خصوصا اگر وضع بیمار وخیم باشد یا این که شرایط مناسبی برای عمل کردن نداشته باشد.
- مرحله تومور؛ هر چقدر بیماری در مراحل پیشرفتهتری باشد، میزان موفقیتآمیز بودن عمل کمتر میشود.
- سن بیماران؛ با افزایش سن و بالا رفتن ریسک عمل برای فرد، شانس زنده ماندن بعد از جراحی نیز کاهش مییابد.
- نوع شیوههای درمانی مورد استفاده؛ روشهای کمتر تهاجمی ریسک پایینتری دارند.
- میزان مهارت و تخصص جراح سرطان روده بزرگ
- استفاده از تکنیکهای روز درمانی
- تکمیل دورههای درمان بعد از جراحی از جمله شیمی درمانی تکمیلی
- وجود بیماریهای زمینهای مانند نارسایی ریوی یا نارسایی قلبی
- ژنتیک و جنسیت بیماران
- سبک زندگی و رژیم غذایی
۱. تاثیر مرحله سرطان روی طول عمر بیماران سرطان روده بزرگ بعد از عمل
اصلیترین چیزی که میتواند روی میزان موفقیتآمیز بودن عمل سرطان روده بزرگ تاثیر بگذارد، مرحله بیماری یا تومور است. هر چقدر بیماری در مرحله پیشرفتهتر تشخیص داده شود، درمان با موفقیت کمتری همراه است.
سرطان روده بزرگ چهار مرحله دارد. بر اساس دادههای موجود، افرادی که سرطان روده بزرگ آنها در مرحله یک تا سه قرار دارد، در صورت تشخیص و درمان به موقع و انجام جراحی تا ۷۸.۹ درصد شانس بقا دارند. همچنین میزان بقای ۵ ساله در این افراد، ۵۹.۶ درصد بود، در حالی که این عدد در افرادی که تحت جراحی قرار نگرفته بودند، به ۱۱.۳ درصد کاهش یافت.
سرطان روده بزرگ در صورتی که به نقاط دوردست بدن گسترش یابد، مرحله ۴ یا سرطان متاستاز روده نامیده میشود. سرطان مرحله ۴ بهطورکلی قابل درمان در نظر گرفته نمیشود، بنابراین درمان معمولا تسکین دهنده است. بر اساس منابع معتبر؛ درمان تسکینی ممکن است زمان بقای افراد مبتلا به سرطان کولون مرحله ۴ را تا ۲۰ ماه افزایش دهد.
به دلیل اهمیت زیادی که مرحله سرطان روده بزرگ روی نتیجه درمان دارد، تشخیص دقیق و به موقع بسیار مهم است. هر چقدر بیماری سریعتر تشخیص داده شود و پزشک بتواند با کمک ابزارهای تشخیصی مختلف میزان گسترش بیماری و بافتهای درگیر را تعیین کند، شانس بقای بیماران نیز افزایش خواهد یافت. در بیشتر موارد زمانی که جراحی سرطان روده بزرگ در مراحل ابتدایی بیماری انجام میشود، موفقیتآمیزتر است و بیماران طول عمر بیشتری خواهند داشت.
عوامل تاثیرگذار | شرح |
---|---|
مرحله سرطان | تشخیص زودهنگام و در مراحل اولیه، شانس بهبودی را به طور قابل توجهی افزایش میدهد. |
نوع سرطان | سرطانهای روده بزرگ و راست روده رفتار متفاوتی دارند و پیش آگهی آنها متفاوت است. |
گسترش سرطان | اگر سرطان به غدد لنفاوی یا اندامهای دیگر گسترش یافته باشد، پیش آگهی بدتر خواهد بود. |
پاسخ به درمان | پاسخ بیمار به جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی یا درمانهای هدفمند، بر طول عمر تاثیرگذار است. |
عوارض جانبی درمان | عوارض جانبی درمانها ممکن است بر کیفیت زندگی و طول عمر بیمار تاثیرگذار باشد. |
وضعیت عمومی سلامتی | بیماریهای همراه، سن و وضعیت تغذیهای بیمار نیز بر طول عمر تاثیرگذار هستند. |
۲. تاثیر درمان های مکمل روی طول عمر بیماران سرطان روده بزرگ بعد از عمل
برای بسیاری از بیمارانی که سرطان روده بزرگ دارند، در کنار جراحی به عنوان درمان اصلی، به یک سری درمانهای تکمیلی مانند شیمی درمانی یا دارودرمانی هم نیاز است. درمانهای مکمل میتوانند تاثیر به سزایی روی میزان موفقیتآمیز بودن عمل و افزایش شانس بقای بیماران داشته باشد. پرتودرمانی، ایمونوتراپی، دارو درمانی هدفمند و برخی درمانهای التیام دهنده میتوانند در کنار تسکین علائم و بهبود شرایط برای بیماران، روی طول عمر آنها هم تاثیر داشته باشند.
۳. نوع جراحی و طول عمر بیماران سرطان روده بزرگ بعد از عمل
گزینههای جراحی سرطان روده بزرگ بر اساس شدت بیماری و مرحله آن، بخشهای درگیر، خوشخیم یا بدخیم بودن و همچنین سن و شرایط هر بیمار، متفاوت است. هر تکنیک درمانی چه جراحی و چه درمانهای غیرجراحی، یک سری عوارض جانبی دارند که آنها میتوانند روی طول عمر بیماران سرطان روده بزرگ بعد از عمل تاثیر داشته باشند. بهعنوانمثال، طبیعتا ریسک جراحی باز به نسبت عمل کولونوسکوپی بیشتر است و خود خطرهای جراحی میتواند شانس بقا را کاهش دهد. تکنیکهای جدید جراحی، تکنیکهای کم تهاجمیتری است که میتوانند عوارض کمتری را برای بیماران به همراه داشته باشند.
بیمار سرطان روده چقدر عمر میکند؟
طول عمر بیماران سرطان روده تحت تاثیر فاکتورهای مختلفی قرار دارد. در صورتی که بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، اکثر بیماران درمان میشوند و میتوان بیماری را در آنها کنترل کرد. در نتیجه میزان بقا افزایش مییابد. حتی اکثر بیمارانی که سرطان روده بزرگ آنها در مرحله یک درمان شده میتوانند انتظار داشته باشند که طول عمری مشابه جمعیت سالم جامعه داشته باشند.
با این حال عدم تشخیص به موقع بیماری، درمان نکردن یا دنبال نکردن مراحل درمان، همگی میتواند طول عمر بیماران را کاهش دهد. در اکثر افراد مبتلا به سرطان روده بزرگ در مراحل نهایی، شانس بقا ۵ ساله زیر ۷۳ درصد است. البته سن بیماران و سایر شرایط زمینهای که دارند هم روی این که یک بیمار سرطان روده چقدر عمر میکند تاثیر میگذارد.
احتمال مرگ بعد از عمل سرطان روده بزرگ
در خصوص احتمال مرگ بعد از عمل سرطان روده بزرگ، مهمترین فاکتور سن و سلامت کلی بیماران است. بر اساس دادههای موجود، احتمال مرگومیر افراد مسن بعد از عمل سرطان روده بزرگ در مقایسه با جمعیت جوان بسیار بیشتر است. عوارض ناشی از جراحی و بیماریهای زمینهای همگی میتوانند احتمال مرگومیر را در بیماران افزایش دهند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
سرطان روده بزرگ یکی از شایعترین انواع سرطانها در بین جوامع مختلف است که میتوان با غربالگریهای به موقع و دنبال کردن علائم مربوط به بیماری، به موقع آن را شناسایی و درمان کرد. این بیماری در بیشتر موارد اگر به موقع تشخیص داده شود، با کمک روشهای مختلف جراحی در مراحل اولیه قابل درمان است و بیشتر بیماران شانس زنده ماندن بالایی دارند. اما هر چقدر بیماری دیرتر تشخیص داده شود، طول عمر بیماران سرطان روده بزرگ بعد از عمل هم کمتر میشود و احتمال مرگومیر افزایش مییابد. به همین دلیل انجام چکاپهای منظم تحت نظر فوق تخصص گوارش یا دکتر جراح عمومی و توجه به نشانههای مهم بیماری برای تشخیص و درمان به موقع بسیار مهم است. شما میتوانید بدین منظور از خدمات دکترتو برای مشاوره با دکتر گوارش آنلاین کمک بگیرید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!