فهرست مطالب
عفونت روده گاهی اوقات عفونت گوارشی، گاستروانتریت یا (گاسترو) هم نامیده میشود. امکان ابتلا به این بیماری با خوردن یا نوشیدن آب یا غذای آلوده وجود دارد. همچنین ممکن است از تماس با میکروبها که از افراد آلوده یا حتی اشیا آلوده مانند کارد و چنگال، شیرآلات، اسباب بازیها یا پوشک منتقل میشوند به این بیماری مبتلا شد. عفونت روده بیشتر از سایر نقاط دنیا در استرالیا شایع است، اما مردم هنگام سفر به خارج از کشور نیز به این عفونت مبتلا میشوند. این بیماری میتواند هر فردی را در هر زمان تحت تاثیر قرار دهد و عوارض زیادی به همراه داشته باشد. به همین خاطر شاید بد نباشد برای پیشگیری از ابتلا به آن، یا در صورت ابتلا و برای کاهش عوارض با یک پزشک متخصص گوارش مشورت کنید. بهترین پزشکان در این زمینه را میتوانید در وبسایت دکترتو پیدا کنید و به راحتی نوبت ویزیت آنلاین یا حضوری دریافت نمایید.
عفونت روده چیست؟
یکی از دلایل اصلی عفونت روده ممکن است ورود عوامل بیماریزا به بدن انسان باشد. عفونت های روده توسط میکروارگانیسمها (حشرات یا میکروبها) که راه خود را به روده شما پیدا کردهاند ایجاد میشود. روده بخشی از سیستم گوارش است و به همین علت برخی افراد این بیماری را عفونت گوارشی هم مینامند.
عفونت روده بزرگ
کولیت یک بیماری گوارشی مزمن است، با التهاب پوشش داخلی روده بزرگ مشخص میشود. عفونت، بیماری التهابی روده (IBD) و تهاجم به دیواره روده بزرگ با کلاژن یا گلبولهای سفید لنفوسیتی همگی از علل احتمالی این بیماری هستند.
عفونت روده کوچک
SIBO (رشد بیش از حد باکتریهای روده کوچک) عدم تعادل میکروارگانیسمهای موجود در روده کوچک بوده که باعث هضم درست میشود. هنگامی که تعداد باکتریها در روده کوچک زیاد شود، میتواند منجر به علائم ناراحت کنندهای مانند گاز روده و اسهال شود.
علائم عفونت روده (عفونت روده چه علائمی دارد؟)
در ادامه درباره علائم عفونت روده به شکل مفصل صحبت کردهایم. اما اگر بخواهیم به صورت موردی بیان کنیم، برخی از علائم رایج عفونت روده عبارتند از:
- اسهال طولانی مدت
- حالت تهوع (حالت تهوع نشانه چیست؟)
- استفراغ
- درد شکم
- تب
- سردرد
- وجود خون در مدفوع (اسهال خونی)
عفونت روده و یبوست
عفونت هلیکوباکتر پیلوری همراه با یک عفونت مرتبط که به عنوان رشد بیش از حد باکتری روده کوچک (SIBO) شناخته میشود، گاهی اوقات میتواند علت یبوست شدید و نفخ باشد.
ایا عفونت روده باعث کمر درد میشود؟
بله عفونت روده باعث درد و التهاب روده میشود. افراد مبتلا به عفونت روده ممکن است گرفتگی شدید معده و روده را تجربه کنند که به پشت بدن منتقل میشود.
علت عفونت روده
هر فردی ممکن است که با مصرف آب یا غذای آلوده یا تماس با فرد دیگری که به این عفونت مبتلا است، به عفونت روده مبتلا شود. ویروسهایی که میتوانند باعث عفونت روده شوند عبارتند از:
- روتاویروس که در کودکان خردسال شایع است و از طریق تماس با استفراغ یا مدفوع آلوده فرد را درگیر میکند.
- نوروویروس که بسیار مسری است و به راحتی در مکانهایی مانند مراکز نگهداری از کودکان، خانههای سالمندان و فضاهای عمومی پخش میشود.
- آدنوویروس
- آستروویروس
برخی باکتریها هم میتوانند باعث عفونت روده شوند که عبارتند از:
- کمپیلوباکتر اغلب با خوردن مرغ آلوده به بدن فرد منتقل میشود. جوانان، افراد مسن و افرادی که سوءتغذیه دارند بیشتر در معرض ابتلا به این باکتری قرار دارند.
- سالمونلا معمولاً از طریق مصرف گوشت، مرغ یا تخم مرغ آلوده منتقل میشود.
- شیگلا بیشتر در بین مسافران کشورهای در حال توسعه رایج است.
- کلستریدیوم دیفیسیل معمولاً با مصرف اخیر آنتیبیوتیک یا بستری شدن در بیمارستان مرتبط است.
در نهایت هم انگلهایی که میتوانند باعث عفونت روده شوند عبارتند از:
- ژیاردیا در مدفوع انسان و حیوانات آلوده وجود داشته و از این طریق پخش میشود. بیشتر در کودکان خردسال، کوهنوردان و مسافران شایع است.
- کریپتوسپوریدیوز توسط غذا یا آب آلوده منتشر میشود.
- آمیبیاز هم بیشتر جوانان را مبتلا میکند و معمولاً از طریق آب یا غذای آلوده پخش میشود.
راه تشخیص عفونت روده (آزمایش عفونت روده)
برای تشخیص علت علائم، پزشک ممکن است در کنار پرسیدن برخی سوالات درباره وضعیت بدن، بیمار را معاینه کند. همچنین ممکن است انجام برخی از آزمایشات برای بیمار تجویز شود. برخی از این آزمایشات تشخیصی عبارتند از:
- آزمایش مدفوع (نمونهبرداری از مدفوع)
- آزمایش خون
- آندوسکوپی (مانند کولونوسکوپی) برای بررسی داخل روده
راه درمان عفونت روده
روشهای زیادی برای درمان عفونت روده وجود دارد. از تغییر سبک زندگی گرفته تا رعایت موارد بهداشتی و مصرف دارو که همه و همه میتوانند منجر به بهبود شرایط فرد بیمار شوند. در ادامه درباره انواع روش درمان عفونت روده صحبت کردهایم:
۱. رعایت نکات بهداشتی
از بسیاری عفونت های روده میتوان با رعایت اصول بهداشتی و دقت به مواد غذایی مصرفی پیشگیری کرد. شما باید مواد غذایی مانند گوشت و تخم مرغ را پیش از مصرف کاملا بپزید. دستهای خود را به طور مرتب بشویید؛ به خصوص قبل از دست زدن به غذا. بهداشت شخصی خوب به شما کمک میکند از بیمار شدن و انتشار میکروب جلوگیری کنید. حمام کردن یا دوش گرفتن هم اغلب به جلوگیری از عفونت و شپش بدن کمک میکند.
۲. اصلاح رژیم غذایی (غذاهای مفید برای عفونت روده)
یکی از راههای موثر در درمان عفونت روده تغییر در سبک غذایی و توجه به مواد غذایی مصرفی است. مواد غذایی مفید برای عفونت روده عبارتند از:
- پاستا
- برنج
- ماهی پخته شده کم چرب
- تخم مرغ
- میوههای تازه یا میوههای کنسرو شده در آب خودشان
- سبزیجات پخته شده
- غلات بدون قند
- پروبیوتیکها
پروبیوتیکها برای پیشگیری یا درمان گاستروانتریت عفونی موثر هستند. این باکتریها ممکن است میزان بروز اسهال حاد را ۱۵ تا ۷۵ درصد کاهش دهند.
۳. بهترین دارو برای عفونت روده و معده (قرص عفونت روده)
در ادامه درباره بهترین داروها برای عفونت روده و معده صحبت کردهایم. این داروها عبارتند از:
قرص سیپروفلوکساسین برای عفونت روده
قرص سیپروفلوکساسین متعلق به دستهای از آنتیبیوتیکها به نام فلوروکینولونها است. سیپرو برای درمان عفونتهای ناشی از انواع مختلف باکتری موثر است. قرص سیپروفلوکساسین برای درمان عفونتهای پیچیده داخل شکمی بزرگسالان که ناشی از اشریشیا کلی، سودوموناس آئروژینوزا، پروتئوس میرابیلیس، کلبسیلا پنومونیه، یا باکتریویدز فرجیلیس هستند، تجویز میشود.
داروهای ضد اسهال
داروهای ضد اسهال منجر به کاهش تعداد دفعات دفع مدفوع میشوند. با این حال، این داروها علت اسهال را از بین نمیبرند و در چنین شرایطی باید اگر علت اسهال عفونت روده است به صورت ریشهای درمان شود. داروهایی ضد اسهالی همچون لوپرامید و لوموتیل میتوانند به کنترل علائمی مانند اسهال و تهوع کمک کرده و علاوهبراین عفونت های روده و معده را نیز درمان کنند.
داروی ضد استفراغ
داروی ضد استفراغ مانند متوکلوپرامید در کاهش استفراغ ناشی از عفونت روده موثر است. این دارو لولههای درگیر در زمان استفراغ را شل کرده و جذب مایعات و مواد غذایی توسط دستگاه گوارش را افزایش میدهد.
اسم آنتی بیوتیک برای عفونت روده
آنتی بیوتیکهای رایج مورد استفاده برای درمان عفونت گوارشی عبارتند از زیتروماکس (آزیترومایسین)، سیپرو (سیپروفلوکساسین)، تتراسایکلین، پنی سیلین، سفالوسپورین، ترکیبات آنتی فولات/سولفا، نیترویمیدازول، گلیکوپپتید و آنتی بیوتیکهای مونوباکتام.
مترونیدازول بهترین دارو برای عفونت روده و معده
مترونیدازول برای درمان عفونتهای مختلف ناشی از باکتریها یا انگلها استفاده میشود؛ به عنوان مثال برای درمان عفونتهای دستگاه گوارش، تولید مثل یا واژن.
۴. درمان خانگی عفونت روده
یکی از بهترین راهها برای درمان عفونت روده، محلول نمکی خانگی است که ترکیبی از آب، شکر و نمک است. این مخلوط به جبران مواد معدنی و آب از دست رفته در اثر اسهال، که از علائم رایج عفونت روده است، کمک میکند. سایر روشهای درمان خانگی عفونت روده هم عبارتند از:
- استراحت کافی
- مصرف زنجبیل
- مصرف مایعات کافی
- مصرف پروبیوتیکها
- چای بابونه
- کورکومین
- چای رازیانه
- عسل
- لیمو
- روغن زیتون
۵. درمان گیاهی عفونت معده و روده (درمان عفونت روده در طب سنتی)
روشهای گیاهی درمان عفونت معده و روده شامل مصرف برخی گیاهان طبیعی یا دمنوشهای ساخته شده از آنها است. برخی از این موارد عبارتند از:
- آب ریشه زنجبیل
- چای نعنا
- آبلیمو
- چای سیر
- چای رازیانه
- چای بابونه
۶. برای عفونت روده چه بخوریم؟
برای هیدراته ماندن بدن به طور مکرر مایعات مصرف کنید. بعد از شروع نوشیدن مایعات هم خوردن وعدههای غذایی کوچک و ملایم مانند پوره سیب زمینی، نان تست، موز، برنج و مرغ را شروع کنید.
مدت درمان عفونت روده
بیشتر عفونت های روده پس از چند روز درمان شده و علائم آن از بین میروند. برای درمان سریعتر توصیه میشود مقدار زیادی مایعات از جمله آب بنوشید. مصرف آنتی بیوتیکها هم به مدت ۷ تا ۱۴ روز برای عفونتهای معمول تجویز میشوند و در این مدت تاثیرات مثبتی خواهند داشت.
انواع عفونت روده
عفونت روده محدود به یک نوع نمیشود و انواع مختلفی دارد. به طور کلی سه نوع عفونت گوارشی معمول وجود دارد که عبارتند از باکتریایی، ویروسی و انگلی.
عوارض عفونت روده
عفونت باکتریایی روده به ندرت در بزرگسالانی که بدنی سالم دارند عوارض ایجاد میکند و بهبودی بیماران مبتلا به عفونت معمولا کمتر از یک هفته طول میکشد. اما افراد مسن یا کودکان در برابر علائم عفونت روده آسیبپذیرتر هستند. آنها همچنین در معرض خطر عوارض احتمالی این بیماری قرار دارند.
از عوارض این عفونتها میتوان به تب بالا، درد عضلانی و ناتوانی در کنترل حرکات روده اشاره کرد. برخی از عفونتهای باکتریایی هم میتوانند منجر به عوارض زیر شوند:
عوارض عفونت روده | علت بروز عوارض |
---|---|
نارسایی کلیه | از دست دادن شدید مایعات و الکترولیتها به دلیل اسهال یا استفراغ مداوم میتواند به نارسایی کلیه منجر شود. |
خونریزی روده | عفونتهای شدید میتوانند باعث زخم شدن یا آسیب دیدن دیوارههای روده شوند که منجر به خونریزی داخلی میشود. |
کمخونی | خونریزی مزمن یا از دست دادن خون از رودهها میتواند باعث کاهش تعداد گلبولهای قرمز و در نتیجه کمخونی شود. |
عوارض گوارشی هم شامل تهوع و استفراغ، ایلئوس آدینامیک، رفلاکس معده به مری، روده ایسکمیک، سوراخ شدن کولون، کولیت CMV، گاستروپارزی و فتق دیافراگم است.
راه های پیشگیری از ابتلا به عفونت روده
برای پیشگیری از ابتلا به عفونت روده:
- از نوشیدن آب تصفیه نشده خودداری کنید.
- دستهایتان را مرتبا بشویید.
- آب جوشیده یا آب معدنی مصرف کنید.
- سبزیجات را قبل از مصرف با دقت بشویید.
- از مصرف غذاهای نیم پز خودداری کنید.
- از غرفههای کنار جاده یا خیابانی که بدون رعایت موارد بهداشتی غذا را تهیه میکنند خرید نکنید.
- از مصرف ماهی و گوشت خام خودداری کنید.
- یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید.
- بیشتر ورزش کنید.
- غذاهایی مانند گوشت و تخم مرغ را کاملا بپزید.
- از تماس نزدیک با افرادی که عفونت روده دارند خودداری کنید.
هنگام سفر به مناطقی که آب سالم و بهداشت مواد غذایی را نمیتوان تضمین کرد، باید:
- فقط از آب بطری برای نوشیدن و مسواک زدن استفاده کنید.
- از مصرف نوشیدنی با یخ خودداری کنید.
- غذاهای تازه پخته شده که به صورت بخارپز سرو میشوند استفاده کنید.
- از مصرف غذاهای خام یا نیم پز (به ویژه گوشت یا غذاهای دریایی) خودداری کنید.
- از مصرف سالادهای تازه، میوههای پوست کنده، شیر غیر پاستوریزه یا فرآوردههای لبنی خودداری کنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
اگر روشهای بهبود عفونت روده مانند روشهای درمان خانگی، دارو درمانی (داروهای بدون نسخه) و تغییر سبک زندگی برای شما اثربخش نبود، وقت مراجعه به دکتر رسیده است. ویزیت توسط یک پزشک متخصص به شما کمک میکند تا در زمانی بسیار کوتاه بهبود یابید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان گوارش و کبد در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره دکتر آنلاین گوارش وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام وقتتون بخیر
حدود ۲-۳ ماهه که ناراحتی گوارشی دارم و احساس درد و گرفتگی در قسمت پشت سمت چپ دارم که دائم نیست، برای اطمینان بیشتر بع متخصص قلب مراجعه کردم و آزمایشات قلبی انجام دادم که مشکلی نداشتم. به دکتر متخصص داخلی مراجعه کردم که برام قرص لانزو ۳۰ و منیزیوم و ویتامین E تجویز کردن، در حال حاضر هم از گاز معده و نفخ اذیت میشم، تشخیص شما چیه؟
با تشکر
مهرداد عزیز
علائمی مانند درد و گرفتگی پشت سمت چپ، گاز معده و نفخ ممکن است ناشی از مشکلات گوارشی مانند گاستریت، ریفلاکس معده یا سندروم روده تحریکپذیر (IBS) باشد. تجویز داروهایی مانند لانزو برای کاهش اسید معده منطقی است و ویتامین E و منیزیم ممکن است به عنوان مکملهای حمایتی برای عملکرد گوارش و کاهش التهابات تجویز شده باشند.
اگر علائم ادامه پیدا کردند یا بدتر شدند، پیشنهاد میکنم برای بررسی دقیقتر به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید.
متخصص گوارش
سلام ۵۷ سالمه هر چند وقت یکبار بعد از غذا شکم درد می گرم
سلام
هم از نظر ورم معده و
هم از نظر عفونت هلیکوباکتر نیاز به ازمایش دارید
جدی بگیرید
متخصص گوارش
سلام دقیقا ۲۰ سال من درد روده و یبوست شدید داشتم که روال زندگی منو بهم ریخته بود یکماه پیش کونولوسکوپی واندوسکوپی عفونت روده و معده تشخیص داد الان ۲ هفته دارو خوردم خیلی عالی شدم ممنون از دکتر مهدی کاظمی چهارباغ بالا فرشته نجات من بودند❤️🙏
خوشحالم که حالتان بهتر شده و از درمان راضی هستید! امیدوارم روند بهبودی ادامه پیدا کند. سلامت و شاد باشید! ❤️🙏