دلایل مکیدن انگشت دست در کودکان چیست؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

 مکیدن انگشت دست عادتی رایج در بین کودکان است که ممکن است عامل آن استرس باشد. خوشبختانه در این عارضه با شناسایی عامل زمینه‌ای می‌توان به کودک در جهت ترک این عادت کمک کرد.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 7 دقیقه
دلایل مکیدن انگشت دست در کودکان چیست؟

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

مکیدن انگشت دست در کودکان بسیار رایج است. برخی کودکان پس از مدت کوتاهی آن را ترک کرده و برای برخی دیگر به یک عادت طولانی‌مدت تبدیل می‌شود. اماچرا نوزاد دستش را می‌مکد؟ دلیل مکیدن انگشت دست در کودکان چیست و چگونه می‌توان این عادت را ترک داد؟ در این مطلب توضیحات کاملی در مورد مکیدن انگشت دست در کودکان ارائه می‌دهیم. اگر برای ترک مکیدن انگشت کودک خود به دنبال متخصص کودکان هستید، می‌توانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با متخصصان وجود دارد.

مکیدن انگشت دست نوزادان و کودکان

تمایل نوزاد برای خوردن انگشت کاملا غریزی است. طبق گفته آکادمی اطفال آمریکا همه نوزادان با نیاز شدید به مکیدن متولد می‌شوند. این نیاز بسیار مثبت بوده و در نحوه خوردن شیر از سینه مادر یا شیشه شیر تأثیر دارد. برای نوزادان مکیدن انگشت آرامش‌بخش است. البته برخی از نوزادان و کودکان نوپا ترجیح می‌دهند از پستانک استفاده کنند.

متن انگلیسی:
Because thumb sucking makes babies feel secure, some babies might eventually develop a habit of thumb sucking when they’re in need of soothing or going to sleep.
ترجمه فارسی:
مکیدن شست باعث می‌شود نوزادان احساس امنیت کنند، به همین دلیل ممکن است برخی از نوزادان در نهایت عادت به مکیدن انگشت در زمانی که نیاز به آرامش دارند یا به خواب می‌روند را پیدا کنند.

به نقل از سایت mayoclinic

مکیدن انگشت دست تا چه زمانی طول می‌ کشد؟

بسیاری از کودکان مکیدن انگشت را در ۶ یا ۷ ماهگی، برخی نیز در سنین ۲ تا ۴ سالگی خود به خود متوقف می‌کنند. اما با وجود اینکه کودک‌ مکیدن را متوقف می‌کند ممکن است در شرایط استرس‌زا دوباره این حرکت را تکرار کند. با این وجود برخی متخصصان بر این باورند که کودکانی که زیر ۵ سال هستند را نباید زیاد تحت فشار قرار داد. زیرا کودک غالبا قبل از ورود به مهدکودک این عادت را ترک خواهد کرد.

مکیدن انگشت نوزاد نشانه چیست؟

برای تشخیص و درمان آن، با روانشناس مشورت کن.

چرا بچه‌ ها دست می‌ خورند؟ (مکیدن انگشت نوزاد نشانه چیست؟)

کودکان دارای رفلکس‌های طبیعی مکیدن هستند که باعث می‌شود شست و سایر انگشتان‌شان را در دهان‌شان فرو‌کنند. مکیدن انگشت نوزاد بسیار رایج است و در این سنین جای نگرانی نیست. علت خوردن دست توسط کودک این است که باعث احساس امنیت در کودکان می‌شود، برخی کودکان ممکن است سرانجام عادت به خوردن انگشت کنند. مخصوصا زمانی که نیاز به آرامش دارند یا هنگام رفتن به خواب انگشت خود را می‌مکند.

مکیدن انگشت دست در نوزادان کاملا طبیعی است. آن‌ها انگشت شست یا سایر انگشتان خود را به عنوان یک کار روزمره برای یافتن آرامش و تسکین خود انجام می‌دهند. کودک برای خوابیدن، آرام شدن یا ایجاد حس خوب این کار را انجام می‌دهد. در چند ماه اول زندگی مکیدن انگشت شست برای رشد و گفتار کودک کاملا بی‌ضرر است.

انگشت مکیدن کودک ۲ ساله

معمولا کودکان پس از ۲ سالگی شروع به ترک دست خوردن (یا مکیدن انگشت شست نوزاد) می‌کنند. اما برای برخی کودکان ترک خوردن انگشت دشوار است. مکیدن انگشت بچه ۲ ساله می‌تواند به مرور مشکلاتی در دهان و فک کودک ایجاد کند.

در گذشته تصور می‌شد که اگر فرد قبل از رشد دندان‌های دائمی مکیدن انگشت را متوقف کند، کمترین تاثیر روی دهان و فک ایجاد می‌شود. اما اکنون تحقیقات نشان می‌دهد که خوردن انگشت حتی در سنین پایین (حدود ۲ سالگی) می‌تواند بر دهان و فک تاثیر بگذارد.

آیا دست خوردن نوزاد نشانه گرسنگی است؟

انگشت خوردن کودک و حرکت دادن دست‌ها و پاها به اطراف می‌تواند یکی از نشانه‌های گرسنگی کودک شما باشد. همچنین گریه‌ای که باعث لرزش یا سفت شدن بدن می‌شود، نیز نشانه دیرهنگام گرسنگی است.

دندان قروچه و مکیدن انگشت

مکیدن انگشت شست در کودکان و نوزادان، می‌تواند منجر به دندان قروچه کودکان شود. علت اصلی دندان قروچه در کودکی، عاداتی مانند مکیدن انگشت شست دست است.

اینفوگرافی مکیدن انگشت دست در کودکان
مکیدن انگشت دست در نوزادان کاملا طبیعی است.

چگونه به‌ کودک خود کمک کنیم تا مکیدن انگشت دست را ترک کند؟ (درمان مکیدن انگشت در کودکان)

مکیدن انگشت دست عادتی رایج در میان کودکان است. کودک این کار را برای تسلی خود و کاهش استرس انجام می‌دهد و انگشت خود را در دهان فرو برده و آن را می‌مکد. غالبا برای والدین بسیار سخت است که این عادت را در کودکان خود ترک بدهند. ولی قبل از آن باید بدانید که چگونه می‌توانید به کودک‌ خود کمک کنید تا این عادت را ترک کند.

بیشتر کودکان از سن ۲ تا ۴ سالگی مکیدن انگشتان را متوقف می‌کنند. باید به کودک خود فرصت دهید تا زمانی که آماده است، این عادت را ترک کند. در این مسیر نباید حمایت و تشویق او را فراموش کنید.

علت مکیدن انگشت نوزادانروش درمان خوردن دست در کودکان
احساس آرامشحواس پرتی
گرسنگیتقویت مثبت و تشویق
دندان درآوردنشناسایی محرک‌ها
بررسی دلایل و روش ترک مکیدن انگشت شست کودک

چگونه‌ میتوانیم کودکان خود را تشویق کنیم تا مکیدن انگشت خود را متوقف کند؟

برای تشویق کودک با او در مورد اختلال مکیدن انگشت صحبت کنید، این روش مخصوصا در مواردی که خود کودک نیز بخواهد کمک کننده است. با این وجود گاهی اوقات برای ترک عادت مکیدن انگشت شست کودک کافی است که نسبت به این عمل بی‌توجه باشید. مخصوصا هنگامی که کودک برای جلب توجه شما انگشت خود را می‌مکد. اگر این روش‌ها موثر واقع نشد می‌توانید از هر کدام از روش‌های زیر کمک بگیرید.

کمک به کودک برای ترک مکیدن انگشت شست (ترک عادت دست خوردن نوزاد)

روش‌های زیر از موفق‌ترین شیوه‌ها برای ترک مکیدن انگشت یا درمان مکیدن انگشت کودکان است:

  • از تشویق کننده‌های مثبت استفاده کنید: کودک خود را تحسین کنید یا برای کودک خود جایزه ای کوچک در نظر بگیرید مانند خواندن کتاب قصه موقع خواب یا رفتن به پارک. اهداف قابل دستیابی را برای کودک‌ خود تعیین کنید مانند امتناع از مکیدن انگشت دست، ۱ ساعت قبل از خواب و این‌ها را در تقویم ثبت کنید تا روزهایی که کودک ازخوردن انگشت امتناع کرده را ثبت کنید.
  • با ملایمت یادآوری کنید: اگر کودک شما این کار را بدون هیچ قصدی انجام می‌دهند، به‌جای اینکه جلب توجه کنید، با ملایمت به او یادآوری کنید یا دستش را از دهانش خارج کنید. هرگز از فرزندتان انتقاد نکنید یا او را سرزنش و عصبانی نکنید.
  • از یادآورها استفاده کنید. کودک باید تمایل داشته باشد که این کار را ترک کند. به انگشت کودکی که شست خود را می‌مکد، یک چسب زخم بزنید تا هنگام مکیدن به یاد بیاورد که نباید این کار را بکند.
  • راه حل آخر: اگر این روش‌ها جواب نداد، می‌توانید از داروهای مخصوص استفاده کنید. از داروخانه درمورد محلول‌های مخصوص مکیدن انگشت سوال کنید.

بهترین راه جلوگیری از خوردن دست نوزاد چیه؟ از دکتر متخصص بپرس.

عوارض مکیدن انگشت توسط نوزاد

مکیدن طولانی مدت انگشت دست در کودکان و نوزادان می‌تواند عوارض زیر را در پی داشته باشد:

  • از مهمترین عوارض مکیدن انگشت نوزاد این است که دندان‌های جلو با به مرور بیش از حد به جلو حرکت کرده و شکل فک و صورت تغییر می‌کند.
  • ممکن است، دندان‌های بالا و پایین در جلو فک به هم نرسند. معمولا دندان‌ها کمی روی هم همپوشانی دارند. اما با مکیدن انگشت در مدت طولانی بین آن‌ها فاصله ایجاد می‌شود. به طوری که زبان می‌تواند از میان آن عبور کند.
  • زمانی که کودکان در سنین پیش دبستانی هنوز در حال مکیدن انگشت خود هستند، دندان از وضعیت طبیعی خارج شده و در شکل‌گیری صحیح صداهای گفتاری اختلال به وجود می‌آید.
  • وضعیت غیرطبیعی زبان در حال استراحت (به غیر از شرایط مکیدن انگشت جنین در شکم)
  • قدرت زبان به مرور ضعیف می‌شود.

آیا مکیدن انگشت در کودک نگران کننده است؟

بسیاری از والدین نگران هستند که خوردن دست در کودکان باعث آسیب طولانی‌مدت به فک، دهان و دندان‌ها شود. این نگرانی کاملا قابل درک است. اگر کودک شما به ندرت انگشت شست خود را می‌مکد یا انگشت خود را غیرفعال در دهان نگه می‌دارد، عوارض جانبی آن بسیار کم می‌شود.

حتی ممکن است خوردن انگشت برای سیستم ایمنی بدن مفید باشد. یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ نشان می‌دهد که کودکانی که شست خود را می‌مکند، بیشتر در معرض میکروب‌های معمولی خانگی قرار می‌گیرند. در این شرایط خطر ابتلا به آلرژی و آسم کاهش پیدا می‌کند.

دلیل مکیدن انگشت شست در نوزادان و کودکان چیست؟

چگونه از مکیدن انگشت کودک جلوگیری کنیم؟

روش‌های زیر به پیشگیری از مکیدن انگشت در کودکان و نوزادان کمک می‌کند:

  • عوامل زمینه‌ای را شناسایی کنید: اگر کودک شما در پاسخ به استرسی که دارد انگشتان خود را می‌مکد بهتر است علت استرس را شناسایی کرده یا از روش‌هایی مانند بغل کردن و یا استفاده از کلمات اطمینان بخش استفاده کنید. شما همچنین می‌توانید یک بالش یا حیوانات اسباب بازی را برای فشار دادن به کودک خود بدهید. گاهی نیز کودک به دلیل گرسنگی یا خستگی انگشت خود را می‌مکد، که در این صورت باید کودک را بخوابانید یا از یک برنامه غذایی منظم استفاده کنید.
  • از عواملی برای حواس‌پرتی برای درمان علت مکیدن انگشت دست استفاده کنید. کودک خود را با اسباب‌بازی سرگرم کنید یا او را در آغوش بگیرید تا حواس او را منحرف کنید.
  • سعی کنید صبور باشید. اگر کودک احساس کند، مورد آزار و اذیت قرار گرفته است، عصبانی شده و به این عادت ادامه می‌دهد.

چه موقع باید برای پیشگیری از مکیدن انگشت شست نوزاد مداخله کنیم؟

مکیدن انگشت دست معمولا در سنین ۲ تا ۴ سالگی مساله نگران کننده‌ای نیست. در مرحله بعدی، مکیدن انگشت شست ممکن است بر روی سقف دهان (کام) یا چگونگی قرارگیری دندان‌ها تاثیر بگذارد. خطر ابتلا به مشکلات دندانی با اینکه چه مدت و با چه شدتی کودک انگشت خود را می‌مکد، ارتباط دارد.

چگونه از مکیدن انگشت کودک جلوگیری کنیم؟
اگر کودک شما در پاسخ به استرسی که دارد انگشتان خود را می‌مکد بهتر است علت استرس را شناسایی کنید.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

اگر کودک همچنان انگشت خود را بعد از ۵ یا ۶ سالگی می‌مکد یا اینکه بعد از ۳ یا ۴ سالگی مکررا و بسیار شدید انگشت خود را می‌مکد، پزشک ممکن است توصیه‌های مفیدی برای نگرانی والدین داشته باشد. در صورتی که مکیدن انگشت با مشکلات دیگری مانند اضطراب همراه است بهتر است به روانپزشک مراجعه کنید. همچنین اگر نگران تاثیر مکیدن انگشت بر روی دندان‌های کودک خود هستید و یا اینکه دندان‌های کودک شما به خاطر مکیدن انگشت ریخته است، بهتر است به یک دندانپزشک مراجعه کنید.

برخی پزشکان نیز ممکن است روش‌هایی مانند استفاده از مواد تلخ بر روی ناخن‌ها، پانسمان کردن انگشت شست یا پوشیدن دست با جوراب را به والدین توصیه می‌کنند. برای برخی کودکان ترک این عادت بسیار فوق العاده دشوار است، با این وجود نگران نباشید و بدانید که فشار آوردن بیش از حد به کودک تنها روند بهبودی را به تاخیر می‌اندازد.

برای نوبت‌گیری از بهترین متخصص کودکان یا بهترین دکتر روانشناس به وبسایت دکترتو مراجعه کنید. در دکترتو علاوه بر  تعیین وقت حضوری امکان مشاوره با دکتر اطفال آنلاین و دکتر روانشناس آنلاین نیز وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

یکی از استراتژی‌هایی که برای جلوگیری از خوردن دست استفاده می‌شود، لاک تلخ است. این لاک تلخ و بدمزه بوده و به ترک مکیدن شست کمک می‎کند. اما برخی از کارشناسان این روش را توصیه نمی‌کنند. بدون شک این بهترین راه برای ترک خوردن انگشت نیست. اما کودکانی که انگیزه ترک خوردن انگشت را دارند، لاک تلخ می‌تواند یک یادآور خوب باشد.

خوردن دست در نوزادان و کودکان کاملا طبیعی است. این عمل به آن‌ها احساس آرامش می‌دهد. اما در بزرگسالی این مسئله تغییر کرده و فرد برای کاهش اضطراب و استرس خود، مکیدن شست را ترک نمی‌کند. سوالی که برای افراد پیش می‌آید، این است که آیا مکیدن انگشت اختلال است؟ در بزرگسالی این مسئله می‌تواند یک اختلال باشد. گاهی افرادی که در دوران کودکی دچار ضربه روحی شده‌اند، در بزرگسالی برای آرام کردن خود انگشت می‌خورند. معمولا علت انگشت خوردن کودک هفت ساله یا علت دست خوردن نوزاد سه ماهه می‌تواند اضطراب و مشکلات روحی باشد. در این سنین باید برای تشخیص علت آن به روانشناس مراجعه کرد.

این نوع ترک انگشت خوردن به عنوان راه حل اصلی مناسب نیست. بهتر است، کودک را با تشویق و مشغول کردن به کاری دیگر از  فکر خوردن دست منحرف کنید. اما اگر هیچ یک از راه‌ها جوابگو نباشد، استفاده از یادآور بدون آسیب به کودک مناسب است. برای استفاده از یادآور، لاک تلخ گزینه بهتری نسبت به فلفل است.

امتیاز شما به مقاله:
(4.3از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره مکیدن انگشت دست

  1. ناشناس گفت:

    سلام من دخترم ۳سال وشب مکیدن انگشت داره خیلی خستهم کرد هر کاری میکنم فایده ندارد کمکم کن

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      دلایل مکیدن انگشت به طور خلاصه شامل نیاز کودک به آرامش، اضطراب، خستگی، کنترل عواطف و یا عادت باشد. علاوه بر این، عواملی مانند درد دندان، ناهنجاری‌های فک و دهان، ناهمترازی فک و دندان‌ها و … نیز می‌توانند زمینه ساز این مشکل شوند.
      ابتدا به متخصص اطفال مراجعه کنید

      متخصص کودکان

  2. ناشناس گفت:

    دختر ۱سال و ۳ماه دارم که بیش از حد انگشت میخوره و بعضی موقع ها اصلا شیر نمیخوره و بی‌قراری می‌کنه و به انگشت خوردن ادامه میده چیکارش کنم ؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بیشتر کودکان از سن ۱ تا ۴ سالگی مکیدن انگشتان را متوقف می‌کنند. باید به کودک خود فرصت دهید تا زمانی که آماده است، این عادت را ترک کند. در این مسیر نباید حمایت و تشویق او را فراموش کنید.
      علت خوردن دست توسط کودک این است که باعث احساس امنیت در کودکان می‌شود، برخی کودکان ممکن است سرانجام عادت به خوردن انگشت کنند. مخصوصا زمانی که نیاز به آرامش دارند یا هنگام رفتن به خواب انگشت خود را می‌مکند.

  3. آرزو گفت:

    سلام، پسر من شش سالش هست و تا الان هیچوقت انگشتش رو نمیخورد، یک ماهی میشه که موقع خواب شصتشو می مکد.، دلیلش چیه.؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      دلیل اصلی مکیدن شست اضطراب است
      بهتر است به روانشناس کودک مراجعه کنید

  4. حیدری گفت:

    سلام و وقت بخیر
    خواهرم ، نوه پسر دارد که سنش ۱۴ روزه است، علاقه زیادی بخوردن انگشتان دستش را دارد بطوریکه انگشت اشاره و شست دستش زخم شده، چکار کند که خوردن دست را ترک کند
    از کمک شما بسیار سپاسگزارم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      این علامت در سنین کم طبیعی است

  5. محمدحسین علیزاده گفت:

    سلام وقت تان بخیر فرزندم ۶ ساله میباشد همیشه تنها یا جای مصروف باشد دست خود را به دهن می‌کند علت اش نگران کننده است تشکر ۰۹۹۳۹۹۷۵۸۰۱

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام جناب علیزاده
      مکیدن دست احتمالا برای اضطراب زیادی است که فرزندتان دارد می باشد
      باید شرایط را بهتر کنید
      و یا در صورت تکرار بیش از حد به روانشناس کودک مراجعه نمایید

  6. ناشناس گفت:

    سلام وقت تان بخیر فرزندم ۶ ساله میباشد همیشه تنها یا جای مصروف باشد دست خود را به دهن می‌کند علت اش نگران کننده است تشکر

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام جناب علیزاده
      مکیدن دست احتمالا برای اضطراب زیادی است که فرزندتان دارد می باشد
      باید شرایط را بهتر کنید
      و یا در صورت تکرار بیش از حد به روانشناس کودک مراجعه نمایید

  7. ناشناس گفت:

    سلام پسره من ۱۱سالشه انگشت شصت خودرامی مکند همیشه تودهنشه چه کارکنم۰شب ادراری هم داره۰لطفا راهنماییم کنید۰

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      مکیدن انگشت در این سنعمدتاً نشانه وجود ترس، اضطراب و استرس یا ناشی از مشکلات و آسیب‌های روانی به‌جامانده از دوران کودکی است.
      حتمن به روانپزشک مراجعه کنید

      https://doctoreto.com/doctors/speciality/psychiatrist

  8. من سیما اوستا مادر بزرگ هستم 09123362779 گفت:

    ا
    با سلام از خواندن این مطالب برای درمان مکیدن انگشت بسار استفاده کردم نوه من ۴ ساله است وکمی کمتر شده است این کارش وقتی بازی سختی را روی دسگاه بازی میکند مثل مدیریت حرکت سه ترن گاهی اوقات انگشت شصت را میمکد .مطالب شما بسیار اموزنده بود با تشکر از جناب دکتر تو

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      سپاس از همراهی شما دوست عزیز

  9. سیما اوستا گفت:

    سلام برایم تاحدی مفید بود
    نوه‌ام پسری سه ساله است وبیشتر هنگام خواب وزمانهای مختلف انگشت شصت دستش را می‌خورد
    از مایه تلخ استفاده شده هنگام خواب که به دهان می‌گذاشت اول گریه میکرد. بعد از مدتی می‌چکید
    دیگر مایه تلخ را به لنگشتش نزدیم
    در مهد کودک خیلی بهتر است باهمه ومعلمها ارتباط خوب دارد
    لطفا” راهنمایی بفرمایید
    سپاسگزارم
    ۰۹۱۲۳۳۶۲۷۷۹

  10. رضوان گفت:

    سلام دختر من ۱۵ ماهشه وانگشت شصتش و میمکه ورغبت به شیر خوردن نداره ممکنه دلیلش مکیدن انگشتش باشه چطوری ترک بدم ممنون

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام و درود همراه عزیز
      میتوانید از روش های خانگی برای ترک این عادت استفاده کنید
      توصیه می‌شود جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید دکتر اطفال خوب