مهمترین دلایل اسهال در پریودی + روش پیشگیری و درمان آن – مجله سلامت دکترتو

اسهال در پریودی، چالش بیشتر زنان در دوران قاعدگی

آنچه در این مقاله می‌خوانید

اسهال در دوران قاعدگی یک پدیده شایع است که به دلیل تغییرات هورمونی، به‌ویژه افزایش سطح پروستاگلاندین‌ها، رخ می‌دهد. این هورمون‌ها علاوه بر تحریک انقباضات رحم برای ریزش پوشش داخلی آن، بر روده‌ها نیز تأثیر گذاشته و باعث افزایش حرکات گوارشی می‌شوند. این فرایند می‌تواند منجر به دل‌پیچه، اسهال و گاهی افزایش حساسیت دستگاه گوارش شود. علاوه بر پروستاگلاندین‌ها، کاهش سطح پروژسترون در روزهای ابتدایی قاعدگی نیز می‌تواند تحرک روده را افزایش دهد. برخی زنان، به‌ویژه افرادی که به سندرم روده تحریک‌پذیر مبتلا هستند، ممکن است علائم شدیدتری را تجربه کنند. رعایت رژیم غذایی مناسب، مصرف مایعات کافی و کنترل استرس می‌تواند به کاهش این علائم کمک کند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 9 دقیقه
اسهال در پریودی، چالش بیشتر زنان در دروان قاعدگی

اسهال در پریودی یکی از مشکلات شایعی است که بسیاری از زنان آن را تجربه می‌کنند. این وضعیت معمولاً به دلیل تغییرات هورمونی، افزایش پروستاگلاندین‌ها و تأثیر آن‌ها بر حرکات روده رخ می‌دهد. پروستاگلاندین‌ها که برای تحریک انقباضات رحمی ترشح می‌شوند، می‌توانند عضلات روده را نیز تحریک کرده و باعث افزایش حرکات گوارشی شوند. علاوه بر این، تغییرات رژیم غذایی، استرس و حساسیت‌های گوارشی در این دوره ممکن است شدت اسهال را افزایش دهند. اگرچه این مشکل معمولاً موقتی است، اما در برخی افراد ممکن است شدیدتر باشد و نیاز به مدیریت و تغییرات سبک زندگی داشته باشد. در ادامه، دلایل اصلی و راهکارهای کنترل اسهال در دوران قاعدگی را بررسی خواهیم کرد.

اسهال در پریودی چیست؟

برخی از زنان در دوران پریودی دچار اسهال می‌شوند. انقباض رحم و ریختن پوشش داخلی دیواره آن به علت تغییرات هورمونی در این دوره اتفاق میفتد. این تغییرات هورمونی روی دستگاه گوارش هم تاثیر دارد. به همین دلیل ممکن است همراه با اسهال علائم گوارشی دیگری هم تجربه کنید. کارشناسان نمی‌دانند چرا برخی خانم‌ها دچار اسهال پریودی می‌شوند و برخی دیگر در دوره قاعدگی این نوع علائم را ندارند.

جالب است بدانید در یک تحقیق در سال ۲۰۱۴، از میان ۱۵۶ شرکت‌کننده ۷۳٪ حداقل یکی از این علائم را داشتند. در میان این علائم، اسهال و درد شکم بیشتر از بقیه موارد شایع بودند. همچنین زنانی که در دوره پریود علائمی مانند اضطراب و افسردگی را تجربه می‌کنند، بیشتر دچار مشکلات گوارشی در پریود می‌شوند.

متن انگلیسی:
High levels of prostaglandins can cause the bowels to contract and release their contents, resulting in diarrhea.
ترجمه فارسی:
سطوح بالای پروستاگلاندین‌ها می‌توانند باعث انقباض روده و آزاد شدن محتویات آنها و در نتیجه اسهال شوند.

به نقل از سایت medicalnewstoday

آیا تمام زنان به اسهال شدید در پریودی دچار میشوند؟ (چه کسانی در پریود اسهال شدیدتری دارند؟)

حدود یک چهارم زنان قبل از قاعدگی اسهال می‌گیرند و حتی بیشتر آن‌ها پس از شروع قاعدگی نیز مدفوع شل را تجربه می‌کنند. محققان بر این باورند که این اتفاق نتیجه تغییرات هورمونی در دوران پریودی است که می‌تواند بر روده و سیستم گوارش هم تأثیر بگذارد. افرادی که به سندروم روده تحریک‌پذیر مبتلا هستند، معمولا علائم بیشتری دارند.

آیا تمام زنان به اسهال شدید در پریودی دچار میشوند؟
حدود یک چهارم زنان قبل از قاعدگی اسهال می‌گیرند.

علائم اسهال در پریودی (اسهال قبل پریود نشانه چیست؟)

اسهال قبل از پریود نشانه شروع تغییرات هورمونی در بدن است. افراد ممکن است قبل و در طول دوره خود اسهال و سایر مشکلات گوارشی را تجربه کنند. این اتفاق که از شایع‌ترین علائم پریود است، به دلیل افزایش هورمون پروستاگلاندین رخ می‌دهد و می‌تواند باعث گرفتگی عضلات، مشکلات معده در پریودی، نفخ و اسهال و حالت تهوع در پریودی شود. افرادی که در طول قاعدگی خود دچار اسهال می‌شوند، می‌توانند از داروهای درمانی برای رفع علائم نزدیک شدن به پریود و داروهای بدون نسخه برای درمان اسهال استفاده کنند.

اسهال قبل پریود نشانه بارداری است؟

اسهال قبل از پریود معمولاً نشانه بارداری نیست و بیشتر به تغییرات هورمونی مربوط به چرخه قاعدگی مرتبط است. در روزهای قبل از پریود، افزایش پروستاگلاندین‌ها می‌تواند باعث تحریک روده و حرکات گوارشی سریع‌تر شود که به مدفوع شل یا اسهال منجر می‌شود. بااین‌حال، برخی زنان در اوایل بارداری نیز به دلیل تغییرات هورمونی، افزایش پروژسترون و حساسیت گوارشی ممکن است دچار اسهال شوند. تست بارداری تنها راه تشخیص قطعی بارداری است و اسهال به‌تنهایی نمی‌تواند نشانه‌ای مطمئن از بارداری باشد.

چرا موقع پریود اسهال میشم؟

برای تشخیص علت آن، با متخصص زنان مشاوره داشته باش.

علت اسهال در پریودی (چرا موقع پریودی اسهال میشم؟)

پزشکان علت دقیق اسهال در دوران پریودی را به‌طور کامل مشخص نکرده‌اند، اما برخی عوامل در بروز این مشکل نقش دارند. به همین دلیل، پزشک برای تشخیص دقیق‌تر، سایر علائم را بررسی کرده و در صورت لزوم آزمایش‌هایی را تجویز می‌کند. تغییرات هورمونی در این دوره تأثیرات مختلفی بر بدن دارند که یکی از آن‌ها بروز اسهال است. در ادامه، به دلایل اصلی اسهال در دوران قاعدگی اشاره خواهیم کرد.

۱. افزایش ترشح هورمون پروستاگلاندین

علت اصلی اسهال در پریود افزایش تولید هورمونی به نام پروستاگلاندین قبل از پریود است. این هورمون علاوه بر تاثیر بر روند قاعدگی در عملکردهای خاص بدن مانند لخته‌شدن خون، انقباضات عضلانی و انقباض و گشادشدن رگ‌های خونی تاثیر دارد.

در دوران قاعدگی ماهیچه‌های رحم دچار انقباض شده و پوشش داخلی دیواره آن فرومی‌ریزد. این روند به کمک هورمون پروستاگلاندین انجام می‌شود. هرچه مقدار تولید هورمون پروستاگلاندین بیشتر باشد، انقباض رحم بیشتر بوده و درد و گرفتگی دوره پریود شدیدتر می‌شود. در این شرایط هورمون‌ها وارد جریان خون شده و به قسمت‌های مختلف بدن می‌رسند.

این هورمون می‌تواند به سمت روده هم حرکت کند. در روده باعث انقباض ماهیچه‌ها شده و منجر به اسهال می‌شود. همچنین سرعت جذب غذا را کاهش داده و غذا سریع‌تر از روده عبور می‌کند. تاثیر این هورمون در قسمت‌های مختلف بدن ممکن است باعث بروز علائم دیگری مانند حالت تهوع یا سردرد شود. افزایش تولید هورمون پروستاگلاندین این علائم را تشدید می‌کند، اما خطری برای سلامتی ندارد.

۲. بیماری اندومتریوز و اسهال خونی در پریودی

در برخی زنان ممکن است علت اسهال پریودی بیماری اندومتریوز باشد. در این بیماری بافتی مشابه پوشش داخلی رحم، خارج از این اندام رشد می‌کند. این بافت می‌تواند در تخمدان، لوله فالوپ، اطراف رحم، واژن، دهانه رحم، مثانه، روده یا راست‌روده تشکیل شود.

مشکلات گوارشی از علائم رایج اندومتریوز است. ممکن است شخص دچار اسهال، گرفتگی روده، یبوست، نفخ، حالت تهوع و حرکات دردناک روده شود. این نشانه‌ها در زمان پریود افزایش پیدا می‌کنند. درد پریود در این افراد شدیدتر بوده و ممکن است دچار درد لگن، کمر، معده و روده یا درد هنگام اجابت مزاج و ادرار شوند. برخی از زنان مبتلا به اندومتریوز درد حین رابطه جنسی، خون در مدفوع یا ادرار، خونریزی بین پریودها و ناباروری را تجربه می‌کنند.

۳. افزایش ترشح هورمون پروژسترون

هورمون پروژسترون یکی دیگر از هورمون‌هایی است که در زمان پریود بیشتر تولید می‌شود. این هورمون به آمادگی برای بارداری کمک می‌کند. اما اگر قبل از پریود تخمک بارور نشود، مقدار این هورمون کاهش پیدا می‌کند. هورمون پروژسترون نیز مانند هورمون پروستاگلاندین روی قسمت‌های دیگر بدن تاثیر دارد.

در برخی افراد تغییر سطح پروژسترون باعث اسهال شده و در برخی دیگر باعث یبوست می‌شود. افزایش سطح پروژسترون منجر به کاهش سرعت حرکت مواد غذایی در دستگاه گوارش می‌شود.

در واقع، پروژسترون به ضخیم‌شدن پوشش داخلی رحم کمک می‌کند تا تخمک بارور شده ایجاد شود. اما این هورمون می‌تواند اثراتی هم روی روده داشته باشد.

چرا موقع پریود اسهال میشم؟
در برخی افراد تغییر سطح پروژسترون باعث اسهال شده و در برخی دیگر باعث یبوست می‌شود.

۴. تغییر رژیم غذایی، علت اسهال قبل پریودی

یکی از علائم رایج پریود هوس غذایی است. احتمالا در این دوره بیشتر هوس غذاهای شیرین یا شور می‌کنید. افزایش سطح هورمون پروژسترون باعث هوس غذایی در دوران پریودی می‌شود. اگر رژیم غذایی سالمی دارید، خوردن غذای ناسالم یا غذایی جدید روی مدفوع تاثیر می‌گذارد؛ به‌ویژه اگر غذای شما سرشار از چربی یا قند باشد.

۵. استرس و اضطراب، علت اسهال در دوران پریودی

تغییرات هورمونی در طول دوران پریود می‌تواند روی خلق‌وخو و سطح استرس تاثیر داشته باشد و باعث تغییرات خلقی و اسهال در پریودی شود. اگر در دوران پریود دچار استرس یا احساسات منفی می‌شوید، احتمالا مشکلات گوارشی هم دارید. زیرا استرس روی حرکات روده تاثیر دارد.

۶. سندرم پیش از قاعدگی علت اسهال در پریودی است؟

گرفتگی عضلات، نفخ، کمردرد، درد سینه‌ها و نوسانات خلقی همگی از علائم شایع سندروم پیش از قاعدگی (PMS) هستند. اسهال یکی دیگر از علائمی است که ممکن است قبل از شروع قاعدگی تجربه کنید.

۷. علت اسهال در زمان تخمک گذاری چیست؟

قبل از تخمک‌گذاری میزان هورمون پروژسترون افزایش پیدا می‌کند. این هورمون علاوه بر اینکه در ضخیم‌شدن دیواره رحم تاثیر دارد، مشکلات گوارشی مانند اسهال ایجاد می‌کند.

علت اسهال در زمان تخمک گذاری چیست؟
قبل از تخمک‌گذاری میزان هورمون پروژسترون افزایش پیدا می‌کند.

۸. سندرم روده تحرک پذیر و اسهال در پریودی

درست قبل از قاعدگی، زمانی که سطح پروژسترون بالا است، حساسیت روده، از جمله نفخ، اسهال یا یبوست در برخی افراد ظاهر می‌شود. برای افرادی که از سندرم روده تحریک‌پذیر رنج می‌برند، علائم این سندروم در این زمان از ماه‌های دیگر بیشتر خواهد شد.

۹. آیا شیاف پروژسترون باعث اسهال میشود؟

شیاف پروژسترون معمولاً برای حمایت از بارداری یا درمان اختلالات هورمونی تجویز می‌شود، اما در برخی افراد می‌تواند عوارض گوارشی ایجاد کند. پروژسترون یک هورمون موثر در تنظیم حرکات روده است و می‌تواند باعث کاهش حرکات دستگاه گوارش و یبوست شود، اما در برخی افراد، تأثیر آن بر سیستم گوارشی می‌تواند منجر به افزایش حساسیت روده و ایجاد اسهال شود. همچنین، فرم شیاف این دارو ممکن است از طریق جذب سیستمیک یا تحریک مستقیم روده‌ای، تأثیرات گوارشی متفاوتی ایجاد کند. اگر پس از مصرف شیاف پروژسترون دچار اسهال شدید و ادامه‌دار شدید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

۱۰. عوامل خطر اسهال در پریود چیست؟

افرادی که دچار بیماری‌های مزمن گوارشی هستند، در زمان پریود بیشتر دچار اسهال یا سایر مشکلات گوارشی می‌شوند. دراین‌رابطه تحقیقی در سال ۲۰۱۳ انجام شد. زنانی که دچار بیماری التهابی روده بودند، قبل از پریود این علائم را بیشتر از افراد دیگر تجربه می‌کردند. در افرادی که دچار سندروم روده تحریک‌پذیر بودند، در طول دوره پریود، علائمی مانند نفخ و درد شکم شدیدتر شد.

علت اسهال در پریودعلائم همراه با اسهال پریودیبه کدام دکتر مراجعه کنیم؟
سندروم روده تحریک پذیرنفخ و دل درد شدیدمتخصص گوارش یا داخلی
افزایش ترشح پروژستروناضطراب و حساسیت سینهدکتر زنان و زایمان
سندروم پیش از قاعدگیسردرد، نفخ یا درد شکمیمتخصص زنان یا متخصص مامایی
جدول مشخصات اسهال در دوران قاعدگی

روش تشخیص علت اسهال در پریودی چیست؟

برای تشخیص علت اسهال در دوران پریودی، پزشک معمولاً سابقه پزشکی فرد را بررسی کرده و در مورد علائم همراه مانند درد شکم، نفخ، تهوع یا تغییرات گوارشی در سایر دوره‌های قاعدگی سوال می‌پرسد. در صورت مشکوک بودن به سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS)، عدم تحمل غذایی، یا مشکلات التهابی روده، آزمایش‌های تکمیلی مانند آزمایش مدفوع، آزمایش خون، یا کولونوسکوپی ممکن است انجام شود. همچنین، اگر اسهال شدید، طولانی‌مدت یا همراه با کاهش وزن، خون در مدفوع یا درد غیرمعمول باشد، بررسی‌های دقیق‌تر برای رد سایر مشکلات گوارشی ضروری است.

بهترین روش درمان اسهال پریودی چیست؟ همین حالا با پزشک مشورت کن.

درمان اسهال در پریودی چیست؟

تمامی روش‌های درمان اسهال در شرایط معمولی می‌تواند اسهال پریودی را هم درمان کند. معمولا این شرایط نیاز به درمان پزشکی ندارد و با روش‌های خانگی و تغییر سبک زندگی می‌توان این عارضه را بهبود داد. اما اگر اسهال شما شدید است، باید به پزشک مراجعه کنید تا درمان‌های لازم انجام شود.

۱. درمان خانگی اسهال در پریودی

اگر به دلیل اسهال در پریود مدام به سرویس بهداشتی می‌روید، می‌توانید با چند تغییر ساده این عارضه را کاهش دهید. روش درمانی قطعی برای اسهال وجود ندارد. اما با رعایت موارد زیر می‌توان تا حد زیادی اسهال را بهبود داد:

  • سعی کنید از غذاها و نوشیدنی‌های سخت هضم مانند غذاهای سرخ شده، قهوه، چای و غذاهای شیرین مانند شکلات دوری کنید.
  • برای بهبود مشکلات گوارشی در دوره پریود فعالیت بدنی خود را افزایش دهید. اگر نمی‌توانید در این دوره بدوید، فعالیت‌هایی مانند پیاده‌روی، شنا و دوچرخه‌سواری را امتحان کنید.
  • هر روز به اندازه کافی آب بنوشید. اسهال باعث کم‌آبی بدن می‌شود. بعد از هر بار اسهال حتما یک فنجان آب مصرف کنید.
  • برای هضم بهتر غذا وعده‌های غذایی را کوچک کرده و در تعداد دفعات بیشتر مصرف کنید.
  • غذاهای سرشار از پکتین مصرف کنید. پکتین فیبر محلول در آب است. این ماده در موز، ماست و سس سیب وجود دارد.
  • اسهال باعث کاهش سطح پتاسیم و الکترولیت‌ها در بدن می‌شود. در این شرایط نوشیدنی‌های ورزشی و آبمیوه‌هایی مانند آب نارگیل بیشتر مصرف کنید. موز و سیب‌زمینی سرشار از پتاسیم هستند.
  • از مواد غذایی مانند کافئین، الکل، نوشیدنی‌های گازدار، غذاهای خیلی داغ یا سرد، شیر و تنباکو دوری کنید. این مواد غذایی دستگاه گوارش را تحریک کرده و اسهال را بدتر می‌کنند.

۲. داروی بدون نسخه برای درمان اسهال در پریود

برخی داروهای بدون نسخه به کاهش اسهال پریودی کمک می‌کنند. ایبوپروفن داروی بدون نسخه‌ای است که در دسته داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی قرار دارد. مصرف این قرص ۲۴ ساعت قبل از پریود باعث کاهش ترشح هورمون پروستاگلاندین می‌شود. همچنین التهاب رحم و روده را کاهش داده و به تسکین درد کمک می‌کند.

داروهای لوپرامید و بیسموت ساب سالیسیلات نیز اسهال را کاهش می‌دهند. قبل از شروع علائم پریود یکی از این قرص‌ها را مصرف کنید. اما اگر اسهال شما شدید نیست یا در هر دوره اتفاق نمی‌افتد، بهتر است از مصرف دارو خودداری کنید.

قبل از مصرف هر دارویی بهتر است مشاوره دارویی داشته باشید تا از عوارض و نحوه استفاده آن مطلع شوید. شما می‌توانید از طریق سایت دکترتو مشاوره دارویی دریافت کنید. در دکترتو امکان مشاوره حضوری، تلفنی و آنلاین وجود دارد.

۳. داروی ضد بارداری برای درمان اسهال پریودی

اگر اسهال در دوران پریودی شدید باشد و در فعالیت‌های روزمره شما مشکل ایجاد کند، احتمالا پزشک قرص ضد بارداری تجویز می‌کند. این نوع قرص از تخمک‌گذاری جلوگیری کرده و میزان ترشح هورمون پروستاگلاندین را در سطح پایین نگه می‌دارد. در این شرایط درد و گرفتگی شکم و حالت تهوع هم کمتر می‌شود. قرص جلوگیری از بارداری عوارضی به همراه دارد. به همین دلیل نباید بدون مشورت با پزشک آن را مصرف کنید.

۴. برای درمان اسهال پیش از پریود چی بخوریم؟

غذاهای پروبیوتیک مانند ماست را در رژیم غذایی خود در نظر بگیرید. پروبیوتیک میزان باکتری‌های سالم را در روده افزایش می‌دهد و به کاهش علائم اسهال کمک می‌کند. سایر موارد عبارتند از:

  • برنج
  • سیب
  • موز
  • آبگوشت
  • غلات
  • بلغور جو دوسر
  • آب به مقدار کافی در روز
برای درمان اسهال پیش از پریود چی بخوریم؟
نوشیدن آب کافی به هیدراته شدن بدن کمک می‌کند.

پیشگیری از اسهال در دوران پریودی چگونه است؟

اگر در همه دوره‌های پریود دچار اسهال می‌شوید، برخی اقدامات می‌تواند به پیشگیری از این عارضه کمک کند. از جمله:

  • چند روز قبل از پریود، مقدار فیبر را در رژیم غذایی افزایش دهید. نان سبوس‌دار، میوه و سبزیجات فیبر بالایی دارند.
  • با افزایش باکتری‌های مفید در روده مشکلات گوارشی کمتر می‌شود. غذاهای پروبیوتیک مانند کلم ترش و ماست باعث افزایش این باکتری‌ها در روده می‌شوند.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

اسهال پریودی یکی از علائم شایع در دوران قاعدگی است. برخی خانم‌ها همراه با اسهال علائم دیگری مانند حالت تهوع، درد شکم، نفخ و سردرد را تجربه می‌کنند. تغییرات هورمونی در دوره پریود باعث اسهال می‌شود. در این دوران هورمون پروستاگلاندین افزایش پیدا می‌کند. این هورمون به انقباض رحم و ریختن دیواره آن کمک می‌کند. همچنین روی قسمت‌های دیگر بدن از جمله روده تاثیر می‌گذارد.

هورمون پروژسترون نیز قبل از پریود افزایش پیدا می‌کند. این هورمون می‌تواند باعث اسهال یا یبوست شود. برخی بیماری‌های زنان مانند آندومتریوز نیز از علل این عارضه هستند. اگر بیماری گوارشی مانند سندروم روده تحریک‌پذیر یا بیماری التهابی روده داشته باشید، علائم گوارشی مانند اسهال در دوران پریود تشدید می‌شود.

برای تشخیص علت و راه‌های درمان اسهال در دوران پریود باید با فوق تخصص زنان و زایمان، پزشک متخصص مامایی یا دکتر گوارش و کبد مشورت کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

اسهال یک هفته قبل از پریود در برخی زنان ممکن است طبیعی باشد و معمولاً به تغییرات هورمونی مرتبط است. افزایش پروژسترون در نیمه دوم چرخه قاعدگی می‌تواند بر عملکرد روده تأثیر بگذارد و در برخی افراد باعث یبوست و در برخی دیگر منجر به اسهال شود. همچنین، در روزهای نزدیک به قاعدگی، کاهش پروژسترون و افزایش پروستاگلاندین‌ها ممکن است باعث افزایش حرکات روده‌ای شود. اگر اسهال شدید، مداوم یا همراه با علائم غیرعادی باشد، مراجعه به پزشک ضروری است.

خیر، همه زنان دچار اسهال در دوران پریودی نمی‌شوند. شدت و نوع علائم قاعدگی در هر فرد متفاوت است و بستگی به میزان ترشح پروستاگلاندین‌ها، تغییرات هورمونی و حساسیت دستگاه گوارش دارد. برخی زنان ممکن است دچار یبوست شوند، در حالی که دیگران اسهال یا سایر مشکلات گوارشی را تجربه می‌کنند. عواملی مانند سندرم روده تحریک‌پذیر، استرس و رژیم غذایی نیز می‌توانند بر بروز یا شدت اسهال تأثیر بگذارند.

اسهال در دوران پریودی برای افرادی که سندرم روده تحریک‌پذیر، بیماری‌های التهابی روده مانند کرون یا کولیت اولسراتیو دارند، شدیدتر است. زنانی که بدنشان پروستاگلاندین بیشتری تولید می‌کند یا به تغییرات هورمونی حساس‌تر هستند، نیز ممکن است اسهال شدیدتری را تجربه کنند. استرس، تغذیه نامناسب و مصرف غذاهای محرک مانند کافئین و غذاهای چرب نیز می‌توانند علائم را تشدید کنند. اگر اسهال شدید و طولانی‌مدت باشد، مراجعه به پزشک ضروری است.

دل پیچه در دوران پریودی به دلیل افزایش تولید پروستاگلاندین‌ها رخ می‌دهد. این ترکیبات باعث انقباض عضلات رحم برای دفع پوشش داخلی آن می‌شوند، اما می‌توانند بر روده‌ها نیز تأثیر بگذارند و باعث افزایش حرکات گوارشی شوند. شدت دل پیچه به میزان تولید پروستاگلاندین‌ها بستگی دارد و در برخی زنان، ممکن است همراه با اسهال، حالت تهوع یا نفخ باشد. در موارد شدید، می‌توان با مصرف داروهای ضدالتهاب یا تغییرات رژیم غذایی شدت علائم را کاهش داد.

بله، مشکلات گوارشی دیگری مانند نفخ، یبوست، حالت تهوع، رفلاکس معده و درد شکم نیز می‌توانند در دوران پریود رخ دهند. این علائم معمولاً به دلیل تغییرات هورمونی، افزایش پروستاگلاندین‌ها و کاهش سطح پروژسترون ایجاد می‌شوند که می‌توانند بر حرکات روده و عملکرد دستگاه گوارش تأثیر بگذارند. برخی زنان، به‌ویژه افرادی که سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) دارند، ممکن است علائم شدیدتری را تجربه کنند.

بله، اندومتریوز می‌تواند باعث اسهال در دوران پریود شود. این بیماری زمانی رخ می‌دهد که بافت مشابه پوشش داخلی رحم در خارج از آن رشد می‌کند و می‌تواند بر روده‌ها نیز تأثیر بگذارد. افرادی که به اندومتریوز مبتلا هستند، ممکن است در دوران قاعدگی دچار اسهال، یبوست، نفخ یا درد شدید شکمی شوند. این علائم به دلیل التهاب، تحریک عصب‌های روده‌ای و تغییرات هورمونی در این دوره تشدید می‌شوند. اگر اسهال همراه با درد شدید لگن یا علائم گوارشی پایدار باشد، بررسی پزشکی ضروری است.

امتیاز شما به مقاله:
(3.6از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید ... با هر بار نوشتن بیشتر یاد می‌گیرم. خوشحالم در دکترتو فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره اسهال در پریودی

  1. Misfortune گفت:

    سلام ببخشید ۱۶ سالمه امروز بشدت معده درد گرفته از صبح که بیدار شدم کلا دورتا دور معدم درد میکنه و هرچی غذا میخورم زود هضم میشه و ترشح بزاقم زیاد شده و معدم سوز میده،کلا چند وقتیه رفلاکس معده هم دارم بعد دوروز پیش انگاری پریود شدم ولی حس میکنم پریود نیست و‌خونریزی معدم هست چیکار کنم بنظرتون از کجا بفهمم خونریزی معده هست یا پریودی؟چون معدم خیلی درد داره
    اینم بگم،ibs دارم و بشدت استرسیم

  2. Misfortune گفت:

    سلام ببخشید ۱۶ سالمه امروز بشدت معده درد گرفته از صبح که بیدار شدم کلا دورتا دور معدم درد میکنه و هرچی غذا میخورم زود هضم میشه و ترشح بزاقم زیاد شده و معدم سوز میده،کلا چند وقتیه رفلاکس معده هم دارم بعد دوروز پیش انگاری پریود شدم ولی حس میکنم پریود نیست و‌خونریزی معدم هست چیکار کنم بنظرتون از کجا بفهمم خونریزی معده هست یا پریودی؟چون معدم خیلی درد داره.
    اینم بگم که ibs دارم و بشدت استرسیم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      درد شدید معده همراه با سوزش، افزایش ترشح بزاق، و هضم سریع غذا، به‌ویژه در کنار سابقه رفلاکس معده و IBS، می‌تواند نشانه‌ای از تشدید مشکل گوارشی یا حتی خونریزی معده باشد. برای تشخیص تفاوت بین خونریزی معده و پریود، باید به رنگ خون و علائم همراه توجه کنید؛ خون معده معمولاً تیره یا قیری است و ممکن است با مدفوع سیاه یا استفراغ خونی همراه باشد، در حالی که خون پریود روشن‌تر و با الگوی مشخص قاعدگی رخ می‌دهد. با توجه به شدت علائم، از مصرف غذاهای تحریک‌کننده پرهیز کرده و در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید، زیرا خونریزی معده یا دردهای شدید گوارشی نیاز به بررسی و درمان فوری دارند. همچنین کنترل استرس می‌تواند به کاهش علائم کمک کند.
      توجه داشته باشید محل خونریزی ها متفاوت است

      متخصص گوارش