فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
قرص کلیدینیوم سی چیست؟
نام تجاری دارو: لیبراکس، لیبراکیم، لیبرو سی
نام رایج دارو: کلیدینیوم سی-لیبراکس- کلیدینیوم – کلردیازپوکساید – کلیدینیوم – Chlordiazepoxide – Clidinium Bromide
نام انگلیسی: clidinium c
داروی کلیدینیوم سی، ترکیبی از دو داروی کلیدینیوم و داروی کلردیازپوکساید است. از قرص کلیدینیوم سی به همراه داروهای دیگر برای درمان مشکلات معده و روده مانند زخم معده، ریفلاکس معده، سندرم روده تحریک پذیر و عفونت روده استفاده میشود. کلیدینیوم سی به کاهش علائم گرفتگی عضلات معده و روده کمک میکند.
لیبراکس چیست؟ (کلیدینیوم سی)
لیبراکس با نام های شناخته شده لیبرو سی، لیبراکیم و کلیدینیوم سی در داروخانه ها در دسترس می باشد که جهت آرامبخشی و کاهش اضطراب گوارشی و کاهش اسید معده و ترشحات روده تجویز می شود. مصرف لیبراکیم باعث شل شدن عضلات گوارشی می شود و گرفتگی های معده و روده را تسکین می بخشد.
اخطار: مصرف کلردیازپوکساید به همراه داروهای مخدر (مانند کودئین و هیدروکدون)، ممکن است احتمال اثرات سوء بسیار جدی، از جمله مرگ را افزایش دهد.
نحوه عملکرد داروی کلیدینیوم سی
داروی کلیدینیوم سی با آرام کردن عضلات معده و روده، حرکات طبیعی شکم را کند میکند. کلیدینیوم از خانواده داروهایی است که آنتی کولینرژیک (یا مانع تاثیر استیل کولین) / ضد اسپازم (گرفتگی) شناخته میشوند. کلردیازپوکساید با ایجاد اثری آرامبخش بر روی مغز و اعصاب، به کاهش اضطراب کمک میکند. کلردیازپوکساید از خانواده داروهایی است که بنزودیازپین نام دارند.
مصرف کلردیازپوکساید به همراه داروهای مخدر (مانند کودئین و هیدروکدون)، ممکن است احتمال اثرات سوء بسیار جدی، از جمله مرگ را افزایش دهد.
نحوه مصرف کلیدینیوم سی و دوز مصرفی
- پیش از شروع مصرف قرص کلیدینیوم سی و قبل از هر بار مصرف راهنمای نحوهی استفادهی دارو را مطالعه کرده یا در این مورد از پزشک متخصص گوارش خود یا دکتر داروخانه سوال کنید.
- کلیدینیوم سی به صورت قرص خوراکی موجود است و بیشتر به رنگ سبز تولید شده و شناخته می شود .
- قرص کلیدینیوم سی معمولا ۳ یا ۴ بار در روز طبق دستور پزشک مصرف می شود.
- بهترین زمان مصرف قرص سبز زنگ کلیدینیوم سی ۳۰ یا ۶۰ دقیقه پیش از غذا یا خواب شبانه است.
- این دارو معمولا برای ۲ هفته تجویز می شود.
- اگر از لیبراکس به همراه داروی ضداسید استفاده میکنید، کلیدینیوم سی را پیش از غذا و داروی ضداسید را پس از غذا مصرف کنید.
- دوز این دارو بر اساس سن، وضعیت سلامت و پاسخ شما به درمان تعیین میشود.
- معمولا برای کاهش اثرات ناخواسته جانبی، درمان افراد مسن با دوز کمتری از دارو شروع میشود.
- به هیچ وجه بدون مشورت متخصص گوارش دوز مصرفی خود و یا تعداد دفعات مصرف دارو را افزایش ندهید، زیرا نه تنها بیماری شما سریعتر بهبود نخواهد یافت، بلکه ممکن است احتمال ایجاد اثرات جانبی سوء بالاتر رود.
- اگر به طور ناگهانی مصرف لیبراکس را قطع کنید، ممکن است علائم ترک (مانند لرزش، تعریق، حالت تهوع و تشنج) در شما پدیدار شود. برای جلوگیری از این حالت، پزشک شما ممکن است دوز مصرف شما را به آرامی کاهش دهد.
- در صورت استفاده طولانی مدت از داروی کلیدینیوم سی، ممکن است اثربخشی آن کاهش یابد. پزشک شما ممکن است دوز مصرف شما را افزایش دهد یا داروی شما را عوض کند.
- در صورتی که احساس میکنید تاثیر لیبراکس دیگر مانند گذشته نیست با متخصص گوارش مشورت کنید.
- در صورتی که بعد از مصرف داروی کلیدینیوم سی درد شما ادامه پیدا کرد یا شدیدتر شد موضوع را به متخصص گوارش خود اطلاع دهید.
- اگر قرص کلیدینیوم سی بی تاثیر است یا عوارض جانبی داشت، می توانید از قرص فاموتیدین یا قرص پنتوپرازول به عنوان جایگزین استفاده نمایید.
برای اطلاع از نحوه مصرف، شرایط مصرف، عوارض جانبی و تداخلات دارویی قرص کلیدینیوم سی باید با متخصص گوارش مشورت کنید. در دکترتو میتوانید با بهترین متخصصین گوارش کشور آشنا شوید، با آنها مشورت کنید و یا برای دریافت نوبت حضوری اقدام کنید.
بهترین زمان مصرف قرص سبز زنگ کلیدینیوم سی ۳۰ یا ۶۰ دقیقه پیش از غذا یا خواب شبانه است.
اعتیاد به کلیدینیوم سی:
هر چند داروی کلیدینیوم سی برای بسیاری از افراد مفید است، اما مصرف آن در بعضی موارد میتواند اعتیادآور باشد. در صورتی که اختلال سوء مصرف مواد، مانند مصرف بیش از حد یا اعتیاد به مواد مخدر یا الکل، داشته باشید خطر اعتیاد به داروی کلیدینیوم سی بیشتر از سایرین شما را تهدید میکند. داروی کلیدینیوم سی را دقیقا همان طوری مصرف کنید که پزشک شما برای جلوگیری از خطر اعتیاد به آن تجویز کرده است. برای اطلاع از جزئیات بیشتر از متخصص گوارش سوال کنید.
کلیدینیوم سی و پنتوپرازول:
این دو دارو یک رژیم دارویی ترکیبی برای درمان زخم معده، رفلاکس معده و برخی مشکلات گوارشی می باشند که مدت زمان و نحوه مصرف توسط پزشک مشخص شود.
قرص کلیدینیوم سی برای لاغری موثر است؟
تحقیقات علمی ای وجود ندارد که اثبات کند این دارو می تواند باعث کاهش وزن شود. اما بعی افراد با خوردن این دارو، شاهد کاهش وزن در خود بوده اند. البته بعضا هم گزارش داده اند که مصرف این دارو در آنها باعث چاقی شان شده است. در این خصوص با دکتر تغذیه مشورت کنید.
عوارض جانبی مصرف داروی کلیدینیوم سی
درصورتی که پزشک داروی کلیدینیوم سی را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. اکثر افرادی که داروی کلیدینیوم سی را مصرف کردهاند عوارض جدی این دارو را تجربه نکردهاند.
عوارض جانبی شایع
از جمله عوارض جانبی داروی کلیدینیوم سی موارد زیر هستند. در صورتی که هر کدام از این عوارض جانبی برای مدت طولانی ادامه داشت یا شدیدتر شد موضوع را به پزشک خود یا دکتر داروساز اطلاع دهید.
آیا قرص کلیدینیوم سی خواب آور است؟
کلیدینیوم سی به علت وجود کلرودیازپوکساید ممکن است در برخی افراد ایجاد خواب آوری کند که بعد از عادت کردن بدن به این دارو خواب آوری از بین می رود.
راه حل های رفع عوارض جانبی
- برای برطرف کردن خشکی دهان در حین مصرف داروی کلیدینیوم سی، آبنبات (بدون شکر) و یا تکههای یخ را بمکید یا آدامس (بدون شکر) بجوید، آب بنوشید یا از بزاق مصنوعی استفاده کنید. برای برطرف کردن خشکی چشمها با دکتر داروساز برای مصرف اشک مصنوعی یا سایر مرطوبکنندههای چشم مشورت کنید.
- برای جلوگیری از یبوست در حین مصرف داروی کلیدینیوم سی، گنجاندن فیبر در رژیم غذایی، نوشیدن آب کافی و انجام تمرینات ورزشی توصیه میشود.
- همچنین ممکن است احتیاج به مصرف ملین داشته باشید. از دکتر داروساز سوال کنید که مصرف کدام ملین برای شما مناسبتر است.
برای اطلاعات بیشتر در مورد این دارو بهتر است از سرویس مشاوره دارویی دکترتو استفاده کنید.
عوارض جانبی جدی
در صورتی که با عوارض جانبی جدی مانند موارد زیر مواجه شدید، به سرعت موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید:
- چشم درد
- ورم چشم
- تغییر در دید (مانند دیدن رنگینکمان در اطراف چراغها در شب).
عوارض آلرژیک جدی
واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی کلیدینیوم سی نادر است. با این وجود اگر نشانهای از واکنش آلرژیک جدی مانند قرمزی، خارش، ورم کردن (بخصوص در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید یا اختلال تنفسی را تجربه کردید به سرعت از مرکز فوریتهای پزشکی کمک بگیرید.
موارد احتیاط مصرف داروی کلیدینیوم سی
پیش از مصرف داروی کلیدینیوم سی، در صورتی که به کلیدینیوم، کلردیازپوکساید یا سایر بنزودیازپینها (مانند دیازپام و لورازپام) آلرژی دارید، موضوع را با پزشک خود یا دکتر داروساز در میان بگذارید.
بهتر است پزشک خود را از سایر آلرژیهایتان نیز آگاه کنید. داروی کلیدینیوم سی ممکن است شامل ترکیبات غیرفعالی باشد که موجب بروز حساسیت شود.
سابقه پزشکی
پیش از استفاده از داروی کلیدینیوم سی تمامی سوابق پزشکی خود و خانوادهتان را به اطلاع متخصص گوارش برسانید؛ بخصوص سابقهی:
- آب سیاه زاویه بسته (گلوکوم زاویه بسته)
- بزرگی پروستات
- مشکل در ادرار به دلیل انسداد مجاری ادراری
- بیماریهای دیگر معده و روده (مانند گاستروپارزیس یا فلج معده، انسداد، کولیت زخمی، عفونت، کمبود یا عدم ترشح اسید معده و بیماران دچار ایلئوستومی و کولوستومی همراه اسهال).
- بیشفعالی تیروئید
- بیماریهای قلبی (مانند بیماری سرخرگ کرونری، آنژین صدری، نارسایی قلبی، ضربان قلب سریع/نامنظم، مشکلات قلبی ناشی از خونریزی)
- فشار خون بالا
- مشکلات سوزش سر دل (مانند بازگشت اسید به مری، فتق هیاتال و مشکلات مری)
- نوروپاتی اتونوم که یک مشکل سیستم عصبی است
- بیماری میاستنی گراویس
- بیماریهای کبد
- بیماریهای کلیه
- بیماریهای تنفسی و مربوط به ریه خود و خانوادهتان
- سابقه اعتیاد به الکل و یا مواد مخدر
- وضعیت روانی و نوسانات خلقی (مانند افسردگی، افکار خودکشی، روانپریشی و روانگسیختگی
- پورفیری، که یک بیماری خون است.
برای اطلاع از نحوه مصرف، شرایط مصرف، عوارض جانبی و تداخلات دارویی قرص کلیدینیوم سی باید با متخصص گوارش مشورت کنید. در دکترتو میتوانید با بهترین متخصصین گوارش کشور آشنا شوید، با آنها مشورت کنید و یا برای دریافت نوبت حضوری اقدام کنید.
هشدارها:
- داروی کلیدینیوم سی یا لیبراکس یا لیبراکیم، ممکن است موجب گیجی، خوابآلودگی و تاری دید شما شود. مصرف الکل و ماریجوانا این حالات را تشدید میکند لذا از رانندگی و فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری، توجه و دید شفاف دارند تا زمانی که در هوشیاری کامل به سر ببرید اجتناب کنید.
- هنگام مصرف کلیدینیوم سی از خوردن الکل پرهیز کنید و در صورت مصرف ماریجوانا با پزشک خود صحبت کنید.
کلیدینیوم سی و سالمندان:
افراد مسن ممکن است به اثرات جانبی این دارو، بخصوص خوابآلودگی، پریشانی، هیجان غیرمعمول، اختلال حافظه، یبوست، مشکلات ادراری و عدم تعادل، حساستر باشند. خوابآلودگی، پریشانی و عدم تعادل ممکن است شانس زمین خوردن را افزایش دهند.
کلیدینیوم سی و حس گرما:
داروی کلیدینیوم سی ممکن است باعث شود شما کمتر عرق کنید؛ که به نوبه خود شما را در برابر گرمازدگی آسیبپذیرتر میکند. از انجام کارهایی که باعث گرمازدگی شما میشوند، مانند انجام کار زیاد یا ورزش کردن در هوای گرم و استفاده از وان آب گرم، بپرهیزید.
- زمانی که هوا گرم میشود، مایعات زیاد بنوشید و کمتر لباس بپوشید.
- اگر احساس گرما کردید، به سرعت خود را به جایی خنک رسانده و در آنجا استراحت کنید.
- اگر تبی دارید که برطرف نمیشود، وضعیت روانی و نوسانات خلقی شما به سرعت تغییر میکند و دچار سردرد یا سرگیجه هستید، به سرعت از مرکز فوریتهای پزشکی کمک بگیرید.
کلیدینیوم سی در بارداری و شیردهی:
استفاده از داروی کلیدینیوم سی در دوران بارداری توصیه نمیشود. مصرف آن میتواند به نوزاد درون شکم مادر صدمه بزند. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه با پزشک خود مشورت کنید. اگر در زمان مصرف این دارو باردار شدید یا فکر میکنید امکان بارداری شما وجود دارد، بلافاصله با دکتر زنان مشورت کنید.
قرص لیبراکیم به دلیل وجود کلردیازپوکساید در این ترکیب این قرص می تواند برای زنان باردار خطرناک باشد و به جنین متولد نشده آسیب برساند. لیبراکیم در گروه D بارداری قرار دارد.
داروی کلیدینیوم سی از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل میشود و میتواند اثرات بدی بر نوزاد شیرخوار بگذارد. پیش از شیردادن به نوزاد با پزشک خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی کلیدینیوم سی با داروهای دیگر
تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را عوض کنند یا شانس اثرات سوء جانبی را افزایش دهند. این متن حاوی تمامی تداخلات دارویی نیست. لیستی از تمامی چیزهای درمانی (از جمله داروهای تجویز شده توسط پزشک، داروهای بدون نسخه و داروهای گیاهی) که مصرف میکنید را نگاه دارید و با پزشک خود و دکتر داروساز درمیان بگذارید. بدون اجازه پزشک خود، هیچ دارویی را سر خود شروع یا قطع نکنید و میزان آن را تغییر ندهید.
لیستی از تمامی موارد درمانی (از جمله داروهای تجویز شده توسط پزشک، داروهای بدون نسخه و داروهای گیاهی) که مصرف میکنید را نگاه دارید و با پزشک خود و دکتر داروساز درمیان بگذارید.
برخی از داروهایی که ممکن است با داروی کلیدینیوم سی تداخل ایجاد کنند:
- قرص و کپسولهای پتاسیم
- سدیم اکسیبات
- داروهایی که به وسیله کند شدن حرکات دستگاه گوارش تحت تاثیر قرار میگیرند (مانند پراملینتید).
قرص کلیدینیوم سی در جذب این داروها تداخل ایجاد میکند:
- برخی از داروهای ضدقارچ آزول (مانند کتوکونازول و ایتراکونازول)
- انواع دیر حل شونده دیگوکسین
نکتهی مهم: اگر کتوکونازول یا ایتراکونازول مصرف میکنید، حداقل دو ساعت پیش از مصرف کلیدینیوم سی آنها را مصرف کنید.
دیگر داروها:
- داروهای دیگر میتوانند بر روی دفع کلردیازپوکساید از بدن تاثیر بگذارند که بر نحوه عملکرد این دارو موثر است. مثالهایی از این داروها، سایمتیدین و دیسولفیرام هستند.
- مصرف دخانیات میزان کلرودیازپوکساید را در خون کاهش میدهد. اگر دخانیات مصرف میکنید یا در گذشته مصرف میکردهاید، با پزشک خود درمیان بگذارید.
- بسیاری از داروهای دیگر که باعث خشکی دهان و یبوست میشوند، ممکن است با داروهای آنتی کولینرژیک/ضد اسپازم مانند کلیدینیوم تداخل دارویی ایجاد کنند.
حتما به پزشک خود یا دکتر داروساز در مورد داروهای دیگری که مصرف میکنید اطلاع دهید. داروهایی از جمله:
- داروهای آنتی کولینرژیک دیگر (مانند آتروپین، گلیکوپیرونیوم و هیوسین)
- داروهای ضد اسپازم دیگر (مانند دیسیکلومین و پروپانتلین)
- سم شابیزک
- داروهایی که برای درمان بیماری پارکینسون استفاده میشوند (مانند تریهگزیفنیدیل)
- داروهای خاصی از داروهایی که برای درمان ضربان نامنظم قلب استفاده میشوند (مانند دیزوپیرامید و کینیدین)
- بازدارندههای مونوآمید اکسیداز (مانند ایزوکاربوکسازید، لینزولید، متیلن بلو، موکلوبماید، فلنزین، پروکاربازین، رازاگیلین، سافینامید، سلژیلین، ترانیل سیپرومین)
- فنوتیازینها (مانند کلرپرومازین)
- و ضدافسردگیهای سه حلقهای (مانند آمیتریپتیلین).
هشدارها
- برچسب روی تمامی داروهای خود (شامل آلرژی، سرفه، سرماخوردگی و مکملهای غذایی) را بررسی کنید، زیرا ممکن است حاوی موادی باشند که باعث خوابآلودگی یا تندی ضربان قلب شوند. درباره امنیت و خطرات این داروها از دکتر داروساز سوال کنید.
- اگر از داروی کلیدینیوم سی برای مدت طولانی استفاده شود، ممکن است برای اطمینان از اثرات جانبی، به طور مستمر آزمایشهایی (مانند آزمایش خون و آزمایش آنزیمهای کبدی) انجام شود. با پزشک خود در این باره صحبت کنید.
علائم اوردوز مصرف داروی کلیدینیوم سی
اگر فردی بیش از اندازه از داروی کلیدینیوم سی استفاده کرده بود و دچار علائمی مانند بیهوش شدن یا مشکل در تنفس شد به سرعت با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
داروی خود را با دیگران به اشتراک نگذارید.
مدیریت مشکلات گوارشی ممکن است مستلزم تغییر شیوه زندگی، مانند کاهش استرس، ورزش مستمر باشد. از پزشک خود یا دکتر داروساز در مورد تغییرات سبک زندگی که میتواند برایتان مفید باشد بپرسید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
قبل از مصرف داروی کلیدینیوم سی حتما باید با دکتر مشورت کنید. با اینکه این دارو یکی از داروهای در دسترس است و بسیاری از ما بدون نسخه از این دارو استفاده میکنیم، ممکن است که با مصرف اشتباه آن به تداخلات دارویی یا عوارض دارو دچار شویم. بنابراین بهتر است قبل از مصرف این دارو حتما از دکتر مشاوره دارویی آنلاین راهنمایی بگیریم.
اگر به علائم گوارشی دچار شدهاید، حتما قبل از درمان خودسرانه، از دکتر گوارش و کبد نوبت بگیرید. در دکترتو میتوانید از مشاوره با دکتر گوارش آنلاین هم بهرمند شوید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام
دکتر برای رفلاکس معده این دارو را هم برای من تجویز کرده منتها داروخانه نوشته بعد از شام یک عدد! گمان کنم اشتباه شده و قبل از شام باید باشد.
چون بعد از غذا که میخورم حالم بد میشود حالتی مثل تهوع و خالی بودن معده.
اشکالی دارد قبل از غذا بخورم؟
سلام دوست عزیز
بهتره این دارو را نیم ساعت قبل از غذا مصرف کنید.
ممنون از اطلاعات خوبتون موفق باشید
سلام ،دکتر اورتوپد برای کمر درد من این قرص رو تجویز کرده پس ارتباطش با کمر درد چیه و چه نقشی ایفا میکنه
سلام دوست عزیز
ممکنه شما درد رو جایی توصیف کرده اید که ایشون درد پشت کمر را به علت رفلاکس معده و ایجاد سوزش و درد تشخیص داده اند و این دارو را برای کاهش رفلاکس معده شما تجویز کرده است.
سلام این دارو با متادون تداخل دارد؟
سلام دوست عزیز
این دو دارو با هم تداخل دارویی ندارند.
درود….من مدتها نفخ شدید داشتم پس ازآندوسکوپی معللوم شددرمعده ام باکتری است وسبب زخم معده و روده هام رو عفونی کرده پزشک معده قرص کلیدنیوم سی هرشب قبل ازشام یک عدد( ریز) به همراه قرص های دیگر درصبح وظهر تجویز کرده است اما احساس میکنم اثر چندانی ندارد چکارکنم؟
سلام دوست عزیز
درمان دارویی زخم معده به زمان نیاز داره. داروها طبق دستور پزشک مصرف شود نتیجه درمان مشخص خواهد شد.
سلام .مصرف این قرص بعد از غذا هست؟
سلام دوست عزیز
مصرف این قرص بسته به بیماری شما و تشخیص پزشک معالج میتونه قبل یا بعد از غذا باشه. از این لینک میتونی با متخصص گوارش مشورت کنی.
فوق تخصص گوارش
اگه دوتا باهم مصرف بشه وباتریاک تداخل دارد
سلام ذوست عزیز
تداخلی بین آنها وجود ندارد.
سلام من مصرف تریاک دارم آیا کلینیدیوم سی یا پوکساید تداخل دارد اگه دارد خطر چقدر ه
سلام دوست عزیز
تداخلی بین آنها وجود ندارد.
با سلام من بعلت مشکل سندروم روده تحریک پذیر حدود یک هفته میشه قرص کلیدنیوم سی میخورم الان دو روز هست پلک های بالایی چشمم خارش و التهاب پیدا کرد ممکنه از عوارض قرص باشه؟
سلام دوست عزیز
خارش چشم شما به علت عوارض جانبی دارو نیست. بنظر میرسه حساسیت یا آلرژی باشه. برای بررسی این مورد نیازه متخصص چشم پزشکی شما را معاینه کند.
متخصص چشم پزشکی
سلام مصرف این قرص برای کودک ۱/۵ سال چطور است ؟ که به اشتباه ان را مصرف کند
سلام دوست عزیز
مصرف این قرص در کودکان مجاز نیست ولی اگر اشتباه یک دوز مصرف شده ممکنه مشکلی ایجاد نشود در صورت داشتن علایم قابل توجه به متخصص کودکان مراجعه و یا مشاوره تلفنی داشته باشید.
متخصص کودکان