فهرست مطالب
سوختگی درجه دو شایعترین نوع سوختگی است. این نوع سوختگی نسبت به نوع درجه یک شدیدتر است و لایه اپیدرم و درم پوست را تحت تاثیر قرار میدهد. اگر سوختگی کوچک باشد، با درمان خانگی میتوان آن را تسکین داد. در این مطلب توضیح میدهیم که علائم سوختگی درجه ۲ چیست؟ چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟ کدام عوامل باعث این نوع سوختگی میشوند؟ چگونه میتوان آن را درمان کرد؟ روشهای درمان خانگی آن چیست؟ در صورتیکه با این مشکل مواجه شدهاید، حتما از دکتر پوست در دکترتو مشاوره بگیرید.
سوختگی درجه دو چیست؟
انواع سوختگی باعث آسیب به پوست و سایر بافتهای بدن میشوkد. این عارضه را از خفیف تا شدید دستهبندی میکنند. سوختگی درجه دو نسبت به سوختگی درجه یک شدیدتر بوده و نسبت به سوختگی درجه سه خفیف است. این نوع سوختگی از دیگر موارد شایعتر است.
در این نوع سوختگی، لایه بیرونی پوست به نام اپیدرم و بخشی از لایه درم تحت تاثیر قرار میگیرند. محل سوختگی قرمز و دچار تاول میشود. ممکن است درد و تورم آن زیاد باشد. عواملی مانند حرارت و مواد شیمیایی میتوانند سوختگی درجه دو ایجاد کنند. معمولا سوختگیهای درجه ۲ را میتوان در خانه درمان کرد. در بیشتر مواقع ظرف ۲ یا ۳ هفته اسکار ناشی از سوختگی بهبود پیدا میکند. اما گاهی ممکن است سوختگی عمیقتر باشد و بهبودی آن بیشتر طول بکشد.
زمانی که منبع گرما، ماده شیمیایی یا نور لایه اول و دوم پوست را از بین ببرد، شخص دچار سوختگی درجه دو شده است. در این شرایط به دلیل آسیب سلولی، سیستم ایمنی بدن فعال شده تا از آسیب بیشتر جلوگیری کند. در نتیجه رنگ پوست تغییر کرده و ناحیه آسیبدیده متورم میشود.
علائم سوختگی درجه دو
سوختگی درجه دو معمولا علائم زیر را همراه دارد.
- تغییر رنگ پوست به قرمز تیره یا قهوهای تیره
- تاول پوستی
- درد
- براق و مرطوب شدن پوست
- درد و ناراحتی هنگام لمسکردن
- تورم
- ازبینرفتن لایههای پوست
- گاهی تغییر رنگ سوختگی الگوی نامنظمی دارد.
چه زمانی باید برای درمان سوختگی درجه دو به پزشک مراجعه کنیم؟ (علائم عفونت سوختگی درجه دو)
معمولا میتوان سوختگی درجه دو را با درمان خانگی بهبود بخشید. اما اگر دچار هر یک از علائم زیر شدهاید، حتما به پزشک مراجعه کنید تا زخم شما بررسی شود.
- ناحیه سوختگی بزرگتر از ۸ سانتیمتر است.
- سوختگی روی توانایی شما برای استفاده از قسمتهای مختلف بدن تاثیر گذاشته است.
- علائم عفونت را مشاهده میکنید. چرک، ترشح و تب از علائم عفونت هستند.
کودکان کمتر از ۷ سال، افراد بالای ۷۰ سال و بیماران دارای مشکل سیستم ایمنی باید در هر شرایطی برای بررسی سوختگی درجه دو به پزشک مراجعه کنند. اگر ابعاد سوختگی زیاد است یا علائم عفونت را مشاهده میکنید، باید برای بررسی ناحیه آسیبدیده به متخصص پوست مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین دکتر پوست در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین وجود دارد.
سوختگی درجه دو در کودکان
سوختگی درجه دو از شایعترین سوختگیها در کودکان است. دست زدن به اجسام داغ یا کنجکاویکردن در مورد وسایل برقی میتواند باعث بروز این عارضه شود. علائم بهشدت سوختگی و سن کودک بستگی دارد. در سوختگی درجه دو احتمالا پوست کودک قرمز، متورم، براق و دردناک میشود. ممکن است پوست تاول بزند.
اگر کودک شما کمتر از ۷ سال است، حتما هر نوع سوختگی را به پزشک نشان دهید. همچنین در صورت مشاهده علائم عفونت باید پزشک را مطلع کنید. احتمالا پزشک پماد آنتیبیوتیک برای کودک تجویز میکند تا از عفونت جلوگیری شود.
عکس سوختگی درجه ۲
در تصویر زیر میتوانید سوختگی درجه دو را مشاهده کنید. در این نوع سوختگی پوست قرمز و ملتهب میشود و ممکن است تاول به وجود بیاید.
علت و عوامل سوختگی درجه دو
سوختگی درجه ۲ میتواند خفیف تا متوسط باشد. معمولا دلایل زیر باعث این نوع سوختگی میشوند:
- شعله آتش
- تماس با اجسام داغ
- آفتابسوختگی ناشی از اشعه ماورا بنفش خورشید
- سوختن با آب جوش یا بخار آب
- مواد شیمیایی
- شوک الکتریکی
تشخیص سوختگی درجه دو
سوختگی سه درجه اصلی دارد. از روی ظاهر آن میتوان نوع سوختگی را تشخیص داد. اگر فقط رنگ پوست تغییر کرده باشد، سوختگی از نوع درجه یک است. اما زمانی که روی ناحیه سوختگی تاول وجود داشته باشد، براق و مرطوب شده باشد و رنگ آن تیره شود، نشانه سوختگی درجه ۲ است. گاهی در یک ناحیه علائم چندین نوع سوختگی وجود دارد.
درمان سوختگی درجه دو
سوختگیهای درجه دو ممکن است با ضخامت جزئی یا عمیق باشند. اگر قطر ناحیه آسیبدیده کمتر از ۸ سانتیمتر است و علائم سوختگی شدید نیست، میتوانید در خانه آن را درمان کنید. اما اگر ابعاد سوختگی زیاد است و درد آن غیرقابلتحمل شده است، باید به متخصص پوست مراجعه کنید.
اگر زخم را تمیز نگه دارید و بهخوبی از آن مراقبت کنید، ظرف سه هفته سوختگی بهبود پیدا میکند. اما گاهی سوختگی عمیقتر بوده و بهبودی آن بیشتر از سه هفته طول میکشد. پزشک با بررسی موارد زیر میتواند نوع درمان را مشخص کند.
- سن بیمار و سابقه پزشکی
- وسعت سوختگی
- محل سوختگی
- علت سوختگی
اگر در اثر سوختگی درجه ۲ عضلات و مفاصل نتوانند بهدرستی کار کنند، ممکن است پزشک در کنار تجویز دارو، چند جلسه فیزیوتراپی هم تجویز کند. این کار درد را کاهش داده و به بهبود قدرت و حرکت مفصل کمک میکند.
درمان دارویی سوختگی درجه دو (آنتی بیوتیک برای سوختگی درجه دو)
اگر بیش از ۱۰٪ سطح پوست دچار سوختگی درجه دو شده باشد، پزشک برای پیشگیری از عفونت داروهای آنتیبیوتیک تجویز میکند. معمولا پماد آنتیبیوتیک تجویز میشود و باید روی زخم قرار بگیرد. همچنین برای تسکین علائم سوختگی درجه ۲ ممکن است هر یک از داروهای زیر تجویز شود.
- سیلور سولفادیازین
- سیلوادین
- باکتین
- ژل زایلوکائین
- اسپری رفع سوختگی آلوئهورا با لیدوکائین
پماد برای سوختگی درجه دو (بهترین پماد برای سوختگی درجه ۲ چیست؟)
معمولا برای درمان سوختگی درجه دو از یک کرم تجویزی به نام سیلور سولفادیازین استفاده میشود. این کرم سرعت بهبود زخم را تا حد زیادی افزایش میدهد. اگر علائم عفونت سوختگی درجه ۲ پوست را دارید، باید به پزشک مراجعه کنید تا آنتیبیوتیک تجویز شود. پماد آفی روسین ۲ درصد برای سوختگی هم میتواند موثر باشد. همچنین پماد موپیروسین ۲ درصد برای سوختگیهایی که عفونت کردهاند یا برای پیشگیری از عفونی شدن آنها استفاده میشود. این پماد به طور کلی برای زخم کاربرد دارد.
درمان خانگی سوختگی درجه دو (مراقبت از سوختگی درجه دو در خانه)
یکی از نگرانیها در مورد سوختگیهای عمیق یا بزرگ احتمال عفونت پوست است. برای پیشگیری از این مشکل باید در خانه نکات مراقبتی زیر را انجام دهید:
- دستهای خود را با آب و صابون بشویید و با حوله تمیز، خشک کنید.
- باند روی زخم را بردارید. اگر باند به زخم چسبیده است، آن را زیر آب خنک بگیرید.
- به تاولها دست نزنید. باز شدن آنها احتمال عفونت را افزایش میدهد.
- کرم یا پماد را بهآرامی روی زخم بمالید.
- یک باند تمیز و نچسب را روی زخم قرار دهید.
- دور باند یک گاز استریل بکشید. آن را خیلی سفت نکنید. اگر احساس سوزنسوزنشدن یا بیحسی دارید، گاز استریل خیلی سفت بسته شده است.
- اگر کمی خونریزی دارید، چند دقیقه روی آن را فشار دهید.
شستشوی سوختگی درجه دو
برای تمیزکردن ناحیه سوختگی باید از آب خنک استفاده کنید. ۵ تا ۳۰ دقیقه ناحیه سوختگی را زیر آب خنک نگه دارید. سپس آن قسمت را بهآرامی با حوله تمیز خشک کنید. آب خنک دمای پوست را پایین آورده و به کاهش التهاب کمک میکند. اگر بلافاصله بعد از سوختگی این کار را انجام دهید، تاثیر زیادی در کاهش علائم خواهد داشت.
پانسمان سوختگی درجه دو (برای سوختگی درجه دو چه باید کرد)
ناحیه آسیبدیده را با یک باند تمیز یا گاز استریل بپوشانید. به ناحیه سوختگی دست نزنید. لباس شما نباید باعث اصطکاک یا مالش زخم شود. ناحیه زخم فقط باید با باند استریل پوشیده شود. بانداژ را حداقل یک بار در روز عوض کنید.
مراحل خوب شدن سوختگی درجه دو (طول درمان سوختگی درجه دو)
سوختگی درجه دو در سه مرحله بهبود پیدا میکند. این سه مرحله عبارتند از:
- واکنش: زمانی که دچار سوختگی میشوید، برای فعالشدن سیستم ایمنی بدن، ناحیه آسیبدیده دچار التهاب میشود. در نتیجه تورم و تغییر رنگ پوست را مشاهده خواهید کرد.
- ترمیم: این مرحله زیر پوست اتفاق میفتد. سلولها فعال شده تا بافت آسیبدیده خارج شود تا فضا برای رشد بافت جدید وجود داشته باشد.
- بازسازی: در این مرحله در ناحیه آسیبدیده اسکار ایجاد میشود. اگر در اثر سوختگی شکافی به وجود آمده باشد، با کلاژنسازی شکاف بسته میشود. گاهی ممکن است جای زخم باقی بماند.
در سوختگی درجه ۲ بهبودی کامل زخم چند هفته طول میکشد. (معمولا سوختگی درجه ۲ بین یک تا سه هفته طول میکشد تا بهبود پیدا کند. مدتزمان بهبودی به محل سوختگی و شدت آن بستگی دارد.)
عوارض سوختگی درجه دو
اگر سوختگی درجه ۲ درمان نشود، احتمال برخی عوارض وجود دارد. از جمله:
- عفونت پوست
- درد عصبی
- بوی بد زخم
- حساس شدن پوست ناحیه آسیبدیده به نور خورشید
- تیرهتر یا روشنتر شدن پوست نسبت به سایر قسمتهای پوست بدن
آیا جای سوختگی درجه دو می ماند؟ (اسکار سوختگی درجه دو)
ماندگاری جای زخم بعد از سوختگی درجه دو بهشدت سوختگی و نوع پوست شما بستگی دارد. اگر سوختگی بزرگ و جدی باشد، احتمالا ایجاد اسکار وجود دارد. ممکن است پوست شما در آن ناحیه کمی روشنتر یا تیرهتر از پوست طبیعی شود. تغییر رنگ پوست طولانیمدت بوده و ممکن است بهمرور محو شود.
علائم سوختگی درجه ۲ | عوارض سوختگی درجه دو |
---|---|
تغییر رنگ پوست به قرمز تیره یا قهوهای تیره | عفونت پوست |
تاول پوستی | درد عصبی |
درد | بوی بد زخم |
براق و مرطوب شدن پوست | حساس شدن پوست ناحیه آسیبدیده به نور خورشید |
درد و ناراحتی هنگام لمسکردن | تیرهتر یا روشنتر شدن پوست نسبت به سایر قسمتهای پوست بدن |
پیشگیری از سوختگی درجه دو
با رعایت برخی نکات ایمنی میتوان از سوختگی درجه دو جلوگیری کرد. از جمله:
- لمسنکردن سطوح داغ
- دوری از شعله
- استفاده از وسایل حفاظتی مانند دستکش هنگام کار با اجسام داغ یا مواد شیمیایی
- دور نگهداشتن اجسام داغ از کودکان
- تستکردن دمای غذا و نوشیدنی قبل از غذادادن به کودک
- کاهش دمای تنظیم شده آبگرمکن
- پوشاندن پریز برق و در دسترس نبودن کابلهای برق برای کودک
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
سوختگی درجه دو نوع خفیف تا متوسط سوختگی است. این نوع سوختگی از درجه یک شدیدتر بوده و نسبت به درجه سه خفیف است. از علائم آن میتوان به قرمزی، التهاب، تاول و درد اشاره کرد. سوختگی درجه دو لایه بیرونی پوست به نام اپیدرم و لایه داخلی به نام درم را تحت تاثیر قرار میدهد. این نوع سوختگی ممکن است ضخامت جزئی یا عمیق داشته باشد.
معمولا درمانهای خانگی به بهبود ناحیه آسیبدیده کمک میکنند. ناحیه سوختگی را زیر آب خنک بگیرید و هنگام استفاده از کرمهای سوختگی از باند و گاز استریل استفاده کنید. اگر سطح سوختگی زیاد است یا علائم عفونت را مشاهده میکنید، حتما به متخصص پوست مراجعه کنید. احتمالا پزشک داروهای آنتیبیوتیک تجویز میکند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد درمان سوختگی درجه دو و علائم این عارضه بهتر است با بهترین دکتر پوست یا دکتر پوست آنلاین مشاوره داشته باشید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام.دکتر.تقریبا ۱۰روزه صورتم بااب رادیاتور ماشین سوخته.اولین روز رفتم دکتر گفت درجه ۲است باسرم شسته دوتاپمادسیلوروالفا گرفتم.هرروزدوبارمیزنم.ولی الا صورتم سیاه شده لکه پیدا کرده.ایا به نظر شما چکار کنم.ممنونم جواب بدهید؟
سلام
سوختگی درجه ۲ ممکن است به صورت لکههای تیره و تغییر رنگ در پوست ظاهر شود که معمولاً بعد از بهبودی کامل به مرور زمان به حالت طبیعی باز میگردد. استفاده از پماد سیلور آلفا که برای درمان سوختگیها تجویز شده، خوب است و کمک میکند تا عفونت پیش نیاید و بهبودی تسریع شود. اما اگر پوست شما به رنگ سیاه درآمده یا لکههای دائمی بوجود آمده، بهتر است به یک متخصص پوست مراجعه کنید تا وضعیت سوختگی شما دقیقتر بررسی شود. در برخی موارد، درمانهای اضافی مانند کرمهای ترمیمکننده یا لیزر ممکن است نیاز باشد. تا آن زمان، از آفتاب مستقیم و دمای زیاد دوری کنید و به مراقبت از پوست ادامه دهید.
متخصص پوست و مو
سلام من دستم با فلز داغ سوخت . چند روزه عفونت کرده و با بتادین میشورم و پماد آلفا میزنم . کم مشه اما دوباره مجدد تشدید میشه و دردناکه . قرص سیپروفلوکساسین بخورم خوبه؟ یا درمان دیگه ای هم لازمه
سلام دوست عزیز
در این شرایط و با معاینه پزشک می توانید از انتی بیوتیک خوراکی و موضعی استفاده کنید
برای درمان سریعتر زیرنظر متخصص پوست باشید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/dermatologist
سلام من دستم با فلز داغ سوخت . چند روزه عفونت کرده و با بتادین میشورم و پماد آلفا میزنم . کم مشه اما دوباره مجدد تشدید میشه و دردناکه . قرص سیپروفلوکساسین بخورم خوبه؟ یا درمان دیگه ای هم لازمه
سلام دوست عزیز
در این شرایط و با معاینه پزشک می توانید از انتی بیوتیک خوراکی و موضعی استفاده کنید
برای درمان سریعتر زیرنظر متخصص پوست باشید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/dermatologist
سلام وقتتون بخیر،داداشم دوروزه پیش با بنزین دچار سوختگیه درجه دو شده،۹سالشه و بیمارستانه،بیمارستان اصلا خوب شستشو نمیده و زخم هاش عفونت کرده در حدی که دکتر گفت اینطوری ادامه پیدا کنه باید جراحی بشه،یا اینکه خودتون شستشو بدین ،قسمت های گردن و یه قسمت صورت و دستها و کل قسمت شکم و زیر بغل سوخته،خواستم راهنماییم کنید که چطوری و با چه روشی شستشو بدم و با چه محلولی ،ممنونم از شما
سلام
هرگونه شستشو و پماد موضعی و انتی بیوتیک زیر نظر پزشک باید صورت گیرد
بستگی به درجه سوختگی درمان فرق میکند
بهتر است زیر نظر پزشک عمومی یا متخصص جراح پلاستیک باشید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/plastic-and-reconstructive-surgeon
سلام وقتتون بخیر،داداشم دوروزه پیش با بنزین دچار سوختگیه درجه دو شده و بیمارستانه،بیمارستان اصلا خوب شستشو نمیده و زخم هاش عفونت کرده در حدی که دکتر گفت اینطوری ادامه پیدا کنه باید جراحی بشه،یا اینکه خودتون شستشو بدین ،قسمت های گردن و یه قسمت صورت و دستها و کل قسمت شکم و زیر بغل سوخته،خواستم راهنماییم کنید که چطوری و با چه روشی شستشو بدم و با چه محلولی ،ممنونم از شما
سلام دوست عزیزم
هرگونه شستشو و پماد موضعی و انتی بیوتیک زیر نظر پزشک باید صورت گیرد
بستگی به درجه سوختگی درمان فرق میکند
بهتر است زیر نظر پزشک عمومی یا متخصص جراح پلاستیک باشید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/plastic-and-reconstructive-surgeon
سلام.الان ۲ روز آب جوش ریخته روی پای راستم از زانو تا مچ سوخته.الان تاول زده و قرمز هم شده و درد شدیدی دارم.به دکتر مراجعه کردم پماد موپیروسین و یه آنتی بیوتیک هم مصرف میکنم.فعلا بهتر نشده که هیچ تغییر رنگ هم داده و ترشحات زرد از زخم ها بیرون میاد که باعث نگرانیم شده
از پماد سیلور سولفادیازین استفاده کنید
با سلام:
من یک هفته مداوم از تریتنوئن۲۵ درصد برای لایه برداری بیکینی استفاده کردم، متاسفانه پوست بیکینی و کشاله ران من سیاه شده، قهوه ای پر رنگ؛ ظاهرا سوخته ، ولی سیاه شده ، چند هفته از پماد زینک و پماد سیکازوم استفاده میکنم ولی رفع نشده، از روغن زیتون و نارگیل هم استفاده میکنم ولی رفع نشده؛ ترو خدا بگید چکار کنم سیاهی و لک بره؟؟؟😔😔😔و ایا چقدر طول میکشه رنگ پوستم مثل قبل بشه؟؟
دوست عزیز
این پماد موجب واکنش به پوست می شود در برخی افراد و مصرف آن با نظر پزشک باشد. مدتی زمان بدهید پوست ترمیم شود سپس با نظر متخصص پوست میتونید از لیزر روشن کنندگی استفاده کنید.
سلام
بستگی به میزان جراحت دارد
هیچ دارویی تجویز نمی شود مگر اینکه متخصص پوست از نزدیک معاینه کند
چون ممکن است وضع بهتر نشود
سلام خسته نباشید ببخشید من ازران پا تا زیر زانوم با آبجوش سوخته درمان خانگی کردم موقعی که گاز استریل وباند رو میبندم اززخمم آب میده واز مچ پام تا انگشت پام بادکرده ووقتی مینشینم یا دراز میکشم موقعی که میخوام از جا بلند شم نمیتونم راه برم درد خیلی شدیدی دارم خطری نداره
سلام
در این شرایط باید از پماد سیلور سولفادیازین استفاده کنید
سلام سه روزه دستم از بالای کتف تا وسط آرنج ام با چای خیلی داغ سوخته ودکتر رفتم گفت سوختگی درجه یک ولی الان هم آب پس داده ه قرمز شدید شده بعضی جاها کنار پوست هم خون اومده فکر میکنم درجه دو باشه پماد آلفا میزنم ولی کلا درد داره به نظر شما سیلور بزنم
سلام
از مخلوط پماد های سیلور+آلفا استفاده کنید
سلام وقت بخیر من ۲۰ روز عمل بلفارو پلک بالا انجام دادم بهمگفتن حوله گرم بذارم
و از دیروز به علت گرما قسمت داخلی چشمم روی بخیه ها و کنارشون دچار سوختگی شده پوستش کنده شده و به شدت میسوزه، من از کرم ترمیم کننده سیکالفیت اوون استفاده میکنم و کمپرس سرد، چقدر زمان میبره خوب بشه و توصیه شما چیه؟؟ خیلی نگرانم
سلام
گرم منظور تقریبا هم دمای بدن نه بیشتر
به پزشکتان باید مراجعه کنید