فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
داروی فنوفیبرات همراه با یک رژیم غذایی مناسب برای کمک به کاهش کلسترول و چربیهای بد بدن و نیز افزایش میزان چربی خوب بدن در خون استفاده میشود. این دارو با افزایش آنزیمی که چربیها را در خون تجزیه میکند، عمل میکند. فنوفیبرات متعلق به گروهی از داروها به نام “فیبرات” است. کاهش تریگلیسیرید در افرادی که سطح تریگلیسیرید خونشان بسیار بالاست، ممکن است خطر ابتلا به بیماری پانکراس (پانکراتیت) را کاهش دهد. بااینحال، فنوفیبرات ممکن است خطر حمله قلبی یا سکته را کاهش ندهد.
توصیه میشود که در مورد خطرات و فواید داروی فنوفیبرات با یک پزشک متخصص صحبت کنید و علاوهبر داشتن یک رژیم غذایی مناسب (مانند رژیم کم کلسترول/کم چربی)، سایر تغییرات سبک زندگی که ممکن است به عملکرد بهتر این دارو کمک کند که شامل ورزش و کاهش وزن در صورت اضافه وزن است و ترک سیگار را جدی بگیرید.
دکترتو مسیری راحت برای شما در راه یافتن بهترین و باتجربهترین پزشکان است. شما پس از خواندن این مقاله و دریافت اطلاعات کافی درمورد نحوه مصرف این دارو، میتوانید به کمک دکترتو مناسبترین پزشک را پیدا کنید.
داروی فنوفیبرات چیست؟
داروی فنوفیبرات همراه با رژیم غذایی کم چرب، ورزش و گاهی همراه با مصرف سایر داروها برای کاهش مقدار مواد چرب مانند کلسترول و تریگلیسیرید در خون و افزایش مقدار HDL (لیپوپروتئین با چگالی بالا که نوعی ماده چرب است.) استفاده میشود. این دارو خطر بیماری قلبی را کاهش میدهد و علائم چربی خون بالا را از بین میبرد.
تجمع کلسترول و چربی در امتداد دیواره رگها (فرآیندی که به عنوان تصلب شرایین شناخته میشوند) جریان خون را کاهش داده و بنابراین اکسیژنرسانی به قلب، مغز و سایر قسمتهای بدن کاهش مییابد. این امر خطر بیماری قلبی، آنژین (درد قفسه سینه)، سکته مغزی و حملات قلبی را افزایش میدهد.
اگرچه کپسول فنوفیبرات سطح مواد چرب در خون را کاهش میدهد، اما نشان داده نشده است که خطر حمله قلبی یا نشانه های سکته قلبی را کاهش دهد. فنوفیبرات در دستهای از داروها به نام عوامل ضد چربی خون قرار دارد و با سرعت بخشیدن به فرآیندهای طبیعی که کلسترول را از بدن حذف میکند، عمل میکند.
اسامی رایج فنوفیبرات:
- کپسول فنوفیبرات-عبیدی ۱۰۰ میلی گرم
- کپسول فنوفیبرات-عبیدی ۲۰۰ میلی گرم
- کپسول فنوبایوکس ۲۰۰ میلی گرم
- کپسول فنوفیبرات سب ۲۰۰ میلی گرم
- کپسول تریرول ۱۰۰ میلی گرم – تری رول
- کپسول فنوفیبرات اسوه ۲۰۰ میلی گرم
- کپسول تریرول ۲۰۰ میلی گرم – تری رول
- کپسول فنوبایوکس ۱۰۰ میلی گرم
- کپسول فنوفیبرات هگزال ۲۰۰ میلی گرم
- کپسول لیپانتیل ۲۰۰ میلی گرم
- کپسول لیپوسولوین ۲۰۰ میلی گرم
- کپسول فنوپید ۲۰۰ میلی گرم
- قرص فنوفیبرات آنی درمان ۲۰۰ میلی گرم-آنی لیپ
- کپسول ردولیپ ۲۰۰ میلی گرم
- کپسول ردولیپ ۱۰۰ میلی گرم
نحوه مصرف داروی فنوفیبرات
داروی فنوفیبرات به صورت کپسول فنوفیبرات طولانی اثر و قرص فنوفیبرات خوراکی عرضه میشود. این دارو را معمولا یک بار در روز مصرف میکنند. برخی از محصولات فنوفیبرات (فنوگلاید، لیپوفن و لوفیبرا) باید همراه با غذا مصرف شوند. مارکهای دیگر از جمله آنتارا، فیبریکور، تریکور، تریگلاید و تری لیپیکس نیز ممکن است با و یا بدون غذا مصرف شوند.
اگر نمیدانید باید داروی خود را با غذا مصرف کنید یا خیر، از پزشک یا داروساز خود بپرسید. دستورالعملهای روی برچسب نسخه خود را به دقت دنبال کنید و از پزشک یا داروساز بخواهید هر قسمتی را که متوجه نمیشوید برایتان توضیح دهد. به این نکته توجه کنید که فنوفیبرات را دقیقا طبق دستور مصرف کنید و از مصرف بیشتر یا کمتر از آنچه پزشک تجویز کرده است، خودداری کنید.
احتمالاً پزشک تجویز دارو را با دوز متوسط فنوفیبرات شروع و ممکن است بسته به نتایج آزمایشات که برای اندازهگیری میزان مواد چرب در خون انجام میدهید، دوز شما را افزایش یا کاهش دهد. اگر نتایج آزمایش شما بعد از ۲ ماه بهبود نیافت، ممکن است پزشک به شما بگوید که مصرف فنوفیبرات را متوقف کنید.
علاوهبر موارد گفته شده، در زمان مصرف این دارو موارد زیر را رعایت کنید:
- قرص را به طور کامل ببلعید و آن را نجوید یا خرد نکنید.
- اگر از قرصهای تریگلاید استفاده میکنید، قرص شکسته شده را استفاده نکنید.
- فنوفیبرات تنها تا زمانی که به مصرف آن ادامه دهید به کاهش مقدار مواد چرب در خون شما کمک میکند؛
- اگر احساس خوبی از مصرف این دارو دارید به مصرف فنوفیبرات ادامه دهید.
- بدون مشورت با پزشک مصرف فنوفیبرات را قطع نکنید.
موارد مصرف داروی فنوفیبرات
کپسول فنوفیبرات در مواقع مختلفی توسط پزشک تجویز میشود. مهمترین علت تجویز این دارو پایین آوردن چربی خون سریع است و علائم کلسترول بالا را از بین میبرد. موارد مصرف دیگری هم دارد که در ادامه به بررسی هر کدام پرداختهایم:
قرص فنوفیبرات برای کبد چرب
در حال حاضر، پیشنهاد میشود که داروی فنوفیبرات به صورت خوراکی با دوز ۲۰۰ میلی گرم در روز در ترکیب با سایر داروها، به ویژه آگونیستهای PPAR-γ تجویز شود. این ترکیب به طور قابل توجهی علایم کبد چرب را در بیماران مبتلا به NAFLD کاهش میدهد.
قرص فنوفیبرات برای لاغری
فنوفیبرات یک فعالکننده انتخابی گیرنده α (PPARα) فعال شده توسط پراکسی زوم است و برای درمان هیپرلیپیدمی تجویز میشود. مکانیسمی که از طریق آن آگونیستهای PPARα مصرف غذا، وزن بدن و چاقی را کاهش میدهند نامشخص است.
مشاهده شده که درمان با دوز پایین فنوفیبرات (۳۰ میلیگرم/کیلوگرم در روز) در آزمایش روی موشها، مصرف غذا را کاهش داده است.
دوز مصرفی داروی فنوفیبرات
دوز مصرفی این دارو بر اساس وضعیت پزشکی بیمار و نیز پاسخ به درمان متفاوت است. باید این دارو را به طور منظم مصرف کرد تا بیشترین فایده را داشته باشد. برای کمک به یادآوری، آن را هر روز در ساعت معینی مصرف کنید و دوز را سر خود افزایش ندهید.
بهترین زمان مصرفی داروی فنوفیبرات
داروی فنوفیبرات معمولا یک بار در روز مصرف میشود. آن را هر روز در ساعت معینی مصرف کنید تا اثر دارو حفظ شود. دقت داشته باشید که این دارو باید همراه با غذا مصرف شود.
عوارض جانبی داروی فنوفیبرات
فنوفیبرات ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. اگر هر یک از علائم گفته شده در ادامه شدید بوده یا از بین نمیرود، به پزشک اطلاع دهید:
- یبوست
- اسهال
- سوزش سردل
- درد در پشت، بازو یا پاها
- سردرد
- درد مفاصل
- درد، ضعف یا حساسیت عضلانی
- تب
- تاول زدن یا لایهبرداری پوست
- کهیر
- مشکلات تنفسی
- تغییرات در ادرار
- درد شکم
- درد در قسمت فوقانی پشت بین تیغههای شانه یا زیر شانه راست
- درد معده، به ویژه در قسمت سمت راست بالای معده
- حالت تهوع
- قرمزی، تورم، درد، حساسیت یا گرمی در یک پا
- تنگی نفس
- درد هنگام تنفس
- سرفه خونی
- تورم صورت، گلو، زبان، لبها و چشمها
- مشکل در بلع یا تنفس
- گرفتگی صدا
داروی فنوفیبرات ممکن است عوارض جانبی دیگری نیز ایجاد کند. اگر در حین مصرف داروی فنوفیبرات دچار مشکل غیرعادی شدید با پزشک خود تماس بگیرید.
منع مصرف و موارد احتیاط داروی فنوفیبرات
اگر به هر محصول فنوفیبرات، هر داروی دیگر یا هر یک از مواد تشکیلدهنده داروی فنوفیبرات حساسیت دارید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. شما میتوانید در زمان خرید این دارو از داروساز فهرستی از مواد تشکیلدهنده را بخواهید.
اگر بیماری کلیوی، کبدی یا کیسه صفرا داشته یا سابقه این بیماری را دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. احتمالاً پزشک به شما خواهد گفت که فنوفیبرات مصرف نکنید.
همچنین در صورتی که مقدار زیادی الکل مینوشید یا قبلاً مصرف کردهاید و اگر دیابت یا کم کاری تیروئید دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
مصرف داروی فنوفیبرات در بارداری
اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید پیش از مصرف این دارو به پزشک اطلاع دهید. اگر در حین مصرف داروی فنوفیبرات باردار شدید نیز هرچه سریعتر با پزشک خود تماس بگیرید.
مصرف داروی فنوفیبرات در شیردهی
در صورت شیردهی به پزشک خود اطلاع دهید. کودکان در حین مصرف داروی فنوفیبرات مادر، نباید از شیر مادر تغذیه کنند.
تداخلات دارویی کپسول فنوفیبرات
به پزشک و داروساز خود بگویید که چه داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامینها، مکملهای غذایی یا محصولات گیاهی را مصرف یا قصد دارید مصرف کنید. این داروها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- داروهای ضد انعقاد (رقیق کننده خون) مانند وارفارین (کومادین)
- دیورتیکها
- مسدودکنندههای بتا مانند آتنولول (Tenormin)، labetalol (Normodyne)، متوپرولول (Lopressor، Toprol XL)، نادولول (Corgard) و پروپرانولول (Inderal)
- مهارکنندههای ردوکتاز HMG-CoA (مواد کاهش دهنده کلسترول) مانند آتورواستاتین (Lipitor)، لوواستاتین (Mevacor)، پراواستاتین (Pravachol)، روزوواستاتین (Crestor) و سیمواستاتین
- درمان جایگزینی هورمون
- داروهای ضدبارداری هورمونی (قرصهای ضد بارداری، چسبها، حلقه ها و داروهای تزریقی)
- داروهای سرکوبکننده ایمنی مانند سیکلوسپورین (Sandimmune) و تاکرولیموس
پزشک ممکن است نیاز به تغییر دوز داروها را احساس یا بیمار را به دقت از نظر عوارض جانبی تحت نظر داشته باشد.
اگر از رزین اسید صفراوی مانند کلستیرامین (Questran)، کولسولام (WelChol) یا colestipol (Colestid) استفاده میکنید، آن را ۱ ساعت بعد یا ۴-۶ ساعت قبل از مصرف فنوفیبرات مصرف کنید.
اطلاعات دارویی فنوفیبرات
در جدول زیر میتوانید اطلاعات دارویی قرص فنوفیبرات را مشاهده کنید.
اشکال دارویی | عوارض جانبی | تداخلات دارویی |
---|---|---|
کپسول ردولیپ ۱۰۰ میلی گرم | لرز | استوهگزامید |
قرص فنوفیبرات آنی درمان ۲۰۰ میلی گرم-آنی لیپ | درد مفاصل | استیل سالیسیلیک اسید |
کپسول فنوپید ۲۰۰ میلی گرم | ادرار تیره | آسی پیموکس |
کپسول لیپوسولوین ۲۰۰ میلی گرم | دلدرد | وارفارین |
کپسول لیپانتیل ۲۰۰ میلی گرم | حالت تهوع | داروهای ضدبارداری هورمونی |
کپسول فنوفیبرات هگزال ۲۰۰ میلی گرم | زردی پوست | |
کپسول تریرول ۲۰۰ میلی گرم – تری رول | ||
کپسول فنوبایوکس ۲۰۰ میلی گرم | ||
کپسول فنوبایوکس ۱۰۰ میلی گرم |
مکانیسم عملکرد داروی فنوفیبرات
تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد دارو را تغییر داده یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این سند شامل تمام تداخلات دارویی ممکن نیست. فهرستی از تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای نسخه ای/غیر نسخه ای و محصولات گیاهی) را نگه دارید و آن را با پزشک و داروساز خود به اشتراک بگذارید. هیچ دارویی را بدون تأیید پزشک شروع نکنید، متوقف نکنید یا دوز آن را تغییر ندهید.
داروی فنوفیبرات بسیار شبیه فنوفیبریک اسید است. هنگام استفاده از فنوفیبرات از داروهای حاوی فنوفیبریک اسید استفاده نکنید.
آزمایشاتی مانند سطح کلسترول، تری گلیسیرید، عملکرد کلیه و کبد و آزمایش شمارش کامل خون باید در حین مصرف این دارو انجام شوند. به این نکته دقت کنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
داروی فنوفیبرات را طبق دستور پزشک، معمولاً یک بار در روز مصرف کنید. فنوفیبرات در انواع مختلفی از جمله کپسول فنوفیبرات و قرص فنوفیبرات وجود دارد که مقادیر متفاوتی از دارو را ارائه میدهد. از جابهجایی بین اشکال یا برندهای مختلف این دارو خودداری کنید مگر اینکه پزشک دستور دهد. برخی از اشکال این دارو باید با غذا مصرف شوند، اما برخی دیگر ممکن است همراه یا بدون غذا مصرف شوند. از داروساز خود در مورد مارک فنوفیبرات خود بپرسید و مصرف صحیح این دارو را جدی بگیرید تا دارو بیشترین فایده را داشته باشد.
به یاد داشته باشید که این دارو به این دلیل تجویز شده است که پزشک تشخیص داده که مزایای آن بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده میکنند عوارض جانبی جدی ندارند. با این حال در مرحله اول مشورت با یک پزشک متخصص معیار مصرف صحیح این دارو است.
حتما قبل از مصرف کپیول فنوفیبرات با متخصص قلب و عروق مشورت کنید یا مشاوره دارویی دریافت کنید. پزشک مناسب خود را از طریق دکترتو بیابید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین دکتر قلب و عروق وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام من یک ماهیه روزی یک عدد فنوفیبرات طبق دستور پزشک استفاده میکنم
امروز ظهر یک عدد خوردم بع هفت ساعت که فراموش کردم دوباره یک عدد خوردم آیا ممکنه برام مشکلی پیش بیاد؟
سلام
خیر
نگران نباشید
سلام من سنگ کلیه دارم ودکتر برای چربی خون فنوفیبرات۲۰۰تجویز کرده و دارم مصرف میکنم آیا مشکلی ندارن
سلام
داروی خوبی برای این مشکل است
سلام مادر من اترواستاتین مصرف میکرد جدیدا دکتر فنوفیبرات ۱۰۰تجویز کرد آیا باید آترواستاتین هم استفاده کند؟تداخل دارویی دارند؟
دوست عزیز
یکی از این دو دارو برای کاهش چربی خون کافی است و با توجه به تجویز داروی جدید بهتره از آن استفاده شود.
بخاطر مصرف قنوفیبرات ۲۰۰ دچار کهیر و خارش شدم . کلسترول ۲۲۴ یود و تیروکلسرید ۳۸۸. پیش پزشک دیگری رفتم ایشون گفتن برای این مقدار لازم به مصرف دارو نیس با رژیم غذایی باید چربی کنترل شود .
سلام
در صورت بروز حساسیت پوستی دارو را قطع کنید
رژیم غذایی و افزایش تحرک بسیار مهمتر از داروست
من وقتی فنو فیبرات مصرف میکنم خارش شدید پوستی دارم آیا از این کپسول است
سلام
بله احتمالا از عوارض همین داروست
سلام . من بخاطر مصرف فنوفیبرات ۲۰۰دچار کهیر و خارش شدید شدم
سلام
در صورت بروز حساسیت پوستی دارو را قطع کنید
رژیم غذایی و افزایش تحرک بسیار مهمتر از داروست
برای کاهش وزنم گفت باید فنوبیرات بخوری..روزی یک عدد ۱۰۰ و برای کبد چرب..کلسترول ۲۰۰
سلام
انتخاب خوبی برای این علایم است
طبق دستور پزشک ادامه دهید
سلام من کبد چرب دارم..فنوفیبرات ۱۰۰ روزی یکی داد دکتر..موثر؟؟
سلام
انتخاب خوبی برای این علایم است
طبق دستور پزشک ادامه دهید
سلام آقای دکتر تریگلیسرید۵۲۰دارم دکترم فنوفیبرات تجویز کردن الان دو هفتس خارش دارم تمام بدن
الان دوباره باید ازمایش بدم؟
سلام
بهتر است از نظر کبد چرب هم ازمایش و سونو انجام دهید
مراقب فنوفیبرات ۲۰۰ باشید چون ادرار زیاد و دفع آب بدنتان رو باید جایگزین کنید. یبوست میده شدید منو نابود کرد
سلام
گرچه شرایط بدنی هر بیمار متفاوت است
ولی این علایم از عوارض این داروست
ممنونم
خیلی ممنون ومرسی از راهنمایی های مثبت وخوب وآمریکا بخش شما..
سپاس از توجه شما
سالم باشید
سلام ببخشید مادر من از این دارو استفاده میکنه ومدنی هست شانه چپ دستشون حالت خواب رفتگی و گز گز داره میتونه از عوارض این قرص باشه ممنون میشم پاسخ بدید
سلام
خیر
بخاطر خود افزایش چربی و احیانا مشکلات قلبی است
انجام اکو قلبی ضروری است
سلام ببخشید مادر من از این دارو استفاده میکنه ومدنی هست شانه چپ دستشون حالت خواب رفتگی و گز گز داره میتونه از عوارض این قرص باشه ممنون میشم پاسخ بدید. قرص فنوفیبرات ۲۰۰
سلام
خیر
بخاطر خود افزایش چربی و احیانا مشکلات قلبی است
انجام اکو قلبی ضروری است