فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
کارسینوم کلیه، هایپرنفروم یا سرطان سلول کلیوی از مهمترین انواع سرطان کلیه است که در آن سلولهای بدخیم سرطانی در لولههای کلیه تشکیل میشوند. سیگار کشیدن و مصرف زیاد برخی داروهای ضد درد میتواند باعث افزایش خطر ایجاد سلول سرطانی در کلیه شود. مهمترین علائم کارسینوم کلیه شامل خون در ادرار و وجود توده در شکم است. این سرطان تهاجمی بوده و باید به علائم و عوامل خطر آن دقت داشت. اگر دچار کارسینوم کلیه هستید یا ریسک ابتلا به RCC در شما بالا است، باید به دکتر کلیه و مجاری ادرار یا دکتر نفرولوژیست مراجعه کنید. برای ارتباط با این متخصصان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
کارسینوم کلیه (RCC) چیست؟
کارسینوم کلیه یا سرطان سلول کلیه شایعترین نوع سرطان کلیه است. وظیفه کلیهها دفع مواد زائد از بدن است. برای تصفیه خون و دفع مواد زائد لولههای کوچکی در کلیهها وجود دارد. هایپرنفروم زمانی ایجاد میشود که در پوشش این لولهها سلولهای سرطانی به وجود میآیند. این نوع سرطان بسیار جدی است و درجه تهاجمی بالایی دارد.
همانند دیگر انواع سرطان، تومور کارسینوم کلیه نیز در صورت تشخیص در مراحل اولیه میتواند قابلدرمان باشد. اما در صورت عدم درمان بهموقع میتواند به ریهها و سایر اندامهای بدن سرایت کند. آدنوکارسینوم کلیه بیشتر در افراد ۵۰ تا ۷۰ سال شایع است. در بیشتر مواقع یک تومور در کلیه ایجاد میشود. اما گاهی ممکن است چند تومور نیز در کلیه به وجود بیایند. در برخی افراد هر دو کلیه به طور همزمان سرطانی میشوند.
آیا کارسینوم کلیه همان سرطان کلیه است؟
تومور کارسینوم کلیه یکی از انواع توده کلیه یا انواع شایع سرطان کلیه است. این سرطان از پوشش لولههای درون کلیه شروع میشود و میتواند به بافتهای مجاور سرایت کند.
علائم کارسینوم کلیه چیست؟
معمولا در مراحل اولیه RCC، علائم و نشانهای وجود ندارد. اما با پیشرفت هایپرنفروم بهمرور علائم سرطان کارسینوما که شامل موارد زیر است، ظاهر میشوند:
- احساس وجود توده در پهلو، شکم یا کمر
- خون در ادرار
- کمردرد
- درد شکم
- کاهش وزن بدون دلیل
- عدم احساس گرسنگی
- تب
- احساس خستگی
- کمخونی
- تعریق شبانه
- بالارفتن سطح کلسیم خون
- فشارخون بالا
- مشکلات بینایی
- رشد بیش از حد مو در خانمها
علائم ذکرشده را جدی بگیرید و اگر نشانههای مشابهی داشتید که پس از چند روز برطرف نشدند، به متخصص اورولوژی یا دکتر انکولوژیست مراجعه کنید.
علائم هایپرنفروم | عوارض RCC کلیه | درمان آدنوکارسینوم کلیه |
---|---|---|
هماچوری (خون در ادرار) | متاستاز به سایر اندامها (ریه، استخوان و کبد) | جراحی (نفرکتومی) |
درد مداوم در قسمت پایین کمر یا پهلو | نارسایی کلیه یا اختلال در عملکرد کلیه | درمان هدفمند (مهار کنندههای تیروزین کیناز) |
کاهش وزن ناگهانی | کم خونی ناشی از از دست دادن خون | ایمونوتراپی |
خستگی و ضعف | افزایش خطر ترومبوز (لخته شدن خون) | پرتودرمانی |
آیا کارسینوم کلیه باعث عفونت ادراری می شود؟
عفونت مجاری ادراری میتواند یکی از علائم کارسینوم سلول کلیه باشد. تحقیقاتی دراینرابطه انجام شده است که نشان میدهد بین RCC و عفونت ادراری رابطه مستقیمی وجود دارد. بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان سلول کلیه دچار عفونت ادراری هم هستند.
آیا ادرار خونی می تواند نشانه کارسینوم کلیه باشد؟
وجود خون در ادرار میتواند نشانه هرگونه مشکلی در کلیه، مثانه و سایر بخشهای دستگاه ادراری باشد. این علامت بسیار جدی بوده و باید سریعا علت آن مشخص شود. سرطان سلول کلیه نیز در مراحل پیشرفته میتواند چنین عارضهای ایجاد کند.
علت کارسینوم کلیه چیست؟
علت دقیق ابتلا به آدنوکارسینوم کلیه مشخص نیست. اما اختلال در ژنهای کلیه مهمترین مسئله در ارتباط با این سرطان است. تومور کارسینوم کلیه بیشتر در مردان ۵۰ تا ۷۰ سال دیده میشود. اما عوامل مختلفی میتوانند احتمال ابتلا به این سرطان را بالا ببرند.
عوامل خطر کارسینوم کلیه
عواملی که ریسک ابتلا به هایپرنفروم را بالا میبرند، عبارتاند از:
- سیگارکشیدن
- چاقی شدید
- مصرف زیاد یا طولانیمدت داروهایی مانند آسپرین، ایبوپروفن و استامینوفن
- هپاتیت C
- قرارگرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی
- بیماری کلیه پلیکیستیک
- بیماریهای ارثی مانند بیماری فون هیپل – لیندو
- سابقه خانوادگی ابتلا به کارسینوم کلیه
- درمان دیالیز
افرادی که سیگار میکشند، دچار چاقی شدید هستند یا بیماری مزمن مربوط به کلیه دارند، باید مراقب ابتلا به سرطان سلول کلیه باشند. این افراد باید برای تشخیص بهموقع RCC به علائم آن توجه کنند و چکاپهای لازم را انجام دهند.
تشخیص کارسینوم کلیه چگونه است؟
برای تشخیص کارسینوم سلول کلیه ابتدا پزشک معاینات کلی انجام میدهد. باید در معاینه وجود هر نوع توده در شکم یا پهلوها بررسی شود. قسمتی که دچار درد شده است، میتواند به تشخیص بیماری کمک کند. پس از آن یک یا چند مورد از آزمایشهای زیر تجویز میشود:
انواع آزمایش تشخیص سرطان کلیه | روش انجام آنها |
---|---|
سونوگرافی | در این روش از امواج صوتی پرانرژی اولتراسوند استفاده میشود. تصاویر وجود توده در کلیه را نشان میدهند. |
سیتیاسکن | در این روش تصاویر از زوایای مختلف بدن گرفته میشود. گاهی ممکن است برای تشخیص دقیقتر از رنگ استفاده شود. این رنگ یا تزریق شده یا بلعیده میشود. |
امآرآی | به این روش تصویربرداری تشدید مغناطیسی هستهای هم گفته میشود. برای تهیه تصاویر دقیق از کلیه ممکن است این آزمایش تجویز شود. |
آزمایش خون | در آزمایش خون تحت عنوان آزمایش سلامت کلیه، فاکتورهای مربوط به عملکرد کلیه بررسی میشود. اگر مقدار این مواد در سطح طبیعی نباشد، نشانه مشکلی در کلیهها است. |
آزمایش ادرار | در این آزمایش رنگ ادرار بررسی میشود. همچنین فاکتورهایی مانند قند، پروتئین، گلبول قرمز و گلبول سفید باید ارزیابی شوند. |
بیوپسی | برای تشخیص سرطانی بودن تومور باید آزمایش بیوپسی انجام شود. در این آزمایش سوزنی وارد تومور شده و از آن نمونهای برداشته میشود. |
پس از انجام آزمایشهای ذکرشده و تشخیص سرطان باید برای تعیین مرحله و میزان گسترش آن آزمایشهای تکمیلی انجام شود. هر مرحله از سرطان سلول کلیه نیاز به گزینههای درمانی خاصی دارد. به همین دلیل پزشک باید گسترش سرطان به اندامهای دیگر و سرعت رشد تومور را بررسی کند.
مراحل سرطان سلول کلیه
هایپرنفروم بر اساس میزان گسترش سرطان و اندازه تومور در ۴ مرحله دستهبندی میشود. هرکدام از این مراحل ویژگیهای زیر را دارند:
- مرحله ۱: در این مرحله تومور فقط در کلیه وجود دارد. اندازه این تومور ۷ سانتیمتر یا کمتر است.
- مرحله ۲: در این مرحله تومور رشد کرده و بزرگتر از ۷ سانتیمتر است. اما به بافتهای دیگر سرایت نکرده است.
- مرحله ۳: سرطان در این مرحله به غدد لنفاوی مجاور سرایت کرده است. ممکن است سلولهای سرطانی به رگهای خونی و بافت چربی اطراف کلیه رسیده باشند.
- مرحله ۴: سرطان بیشتر از لایه چربی اطراف کلیه در بافتها پخش شده است. ممکن است به غدد فوقکلیوی و غدد لنفاوی سرایت کرده باشد. همچنین سلولهای سرطانی میتوانند به بخشهای دیگر بدن مانند استخوانها، کبد و ریه برسند.
درمان کارسینوم کلیه چیست؟
برای درمان سرطان سلول کلیه یا RCC گزینههای مختلفی وجود دارد. پزشک با تعیین مرحله و درجه تهاجمی بودن سرطان در مورد نوع درمان تصمیم میگیرد. در ادامه متداولترین درمانهای هایپرنفروم را توضیح میدهیم.
البته باید در نظر داشت که اگر آدنوکارسینوم کلیه به اندامهای دیگر گسترش یافته باشد، میزان بقا بسیار کمتر میشود. طبق اعلام موسسه ملی سرطان، میزان بقای پنجساله برای RCC حدود ۷۰٪ است و بیش از دو سوم از افرادی که دچار RCC هستند، حداقل ۵ سال پس از تشخیص زنده میمانند.
اگر سرطان درمان شود، ممکن است همچنان مجبور باشید با اثرات طولانیمدت این بیماری زندگی کنید. از جمله میتوان به عملکرد ضعیف کلیه اشاره کرد. اگر پیوند کلیه انجام شود، ممکن است به دیالیز مزمن و همچنین درمان دارویی طولانیمدت نیاز باشد.
۱. عمل جراحي کارسینوم سلول کلیه
یکی از رایجترین روشها برای درمان آدنوکارسینوم کلیه عمل جراحی است. در طول عمل جراحی ممکن است کل کلیه یا قسمتی از آن برداشته شود. انواع روش جراحی به شرح زیر است:
- نفرکتومی جزئی: در این روش تومور سرطانی به همراه بافت اطراف برداشته میشود. اگر کلیه دیگر آسیب دیده باشد یا قبلا برداشته شده باشد، برای حفظ عملکرد کلیه از این روش استفاده میشود.
- نفرکتومی ساده: در این روش جراحی کلیه به طور کامل برداشته میشود.
- نفرکتومی رادیکال: در این روش کلیه، بافت مجاور، غدد فوقکلیوی و غدد لنفاوی مجاور برداشته میشوند.
اگر بخشی از کلیه سالم بماند، میتواند به عملکرد خود ادامه دهد. اما زمانی که هر دو کلیه برداشته شود، باید شخص دیالیز شود یا در صورت امکان پیوند کلیه انجام شود.
۲. پرتو درمانی سرطان سلول کلیه
در روش پرتو درمانی از اشعه ایکس یا پروتون برای درمان سرطان استفاده میشود. در پرتودرمانی خارجی اشعه از خارج به ناحیه موردنظر تابیده میشود. از روش پرتودرمانی هم برای درمان و کوچک کردن تومور استفاده شده و هم برای تسکین علائم در مراحل پیشرفته استفاده میشود.
۳. شیمی درمانی برای درمان آدنوکارسینوم کلیه
در روش شیمی درمانی از داروها برای ازبینبردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. داروها ممکن است داخل وریدی یا بهصورت خوراکی تجویز شوند. این داروها به ۲ صورت عمل میکنند. برخی از آنها سلولهای سرطانی را کشته و برخی دیگر از تقسیم سلولی آنها جلوگیری میکنند.
۴. ایمونوتراپی rcc کلیه
ایمونوتراپی یک روش درمان بیولوژیکی است. در این روش از سیستم ایمنی برای درمان استفاده میشود. موادی توسط بدن یا در آزمایشگاه ساخته شده و باعث ازبینرفتن سلولهای سرطانی میشوند.
۵. درمان هدفمند کارسینوم کلیه
این روش درمان جدید بوده و از داروهایی برای ازبینبردن تومور استفاده میشود. در روش درمان هدفمند نسبت به روش پرتودرمانی و شیمیدرمانی آسیب به سلولهای سالم کمتر است. برخی از این داروها روی رگهای خونی تاثیر گذاشته و جلوی جریان خون به تومور را میگیرند. برای درمان سرطان سلول کلیه از آنتیبادیهای مونوکلونال و مهارکنندههای کیناز استفاده میشود.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
کارسینوم کلیه شایعترین سرطان کلیه است. این سرطان از لولههای درون کلیه شروع میشود و میتواند بهسرعت رشد کرده و به سایر بافتها سرایت کند. علائمی مانند احساس توده در شکم، کمردرد، دلدرد، ادرار خونی و خستگی از علائم این بیماری هستند. اگر چنین علائمی دارید، باید به متخصص اورولوژی یا متخصص انکولوژیست مراجعه کنید. پزشک برای تشخیص سرطان آزمایش خون، آزمایش ادرار، تستهای تصویربرداری و بیوپسی را تجویز میکند.
اگر سرطان سلول کلیه در مراحل اولیه باشد، میتوان با جراحی، پرتودرمانی، شیمیدرمانی یا درمان هدفمند آن را درمان کرد. اما در مراحل پیشرفته تنها برای تسکین علائم و کاهش درد از روشهایی مانند پرتودرمانی و شیمیدرمانی استفاده میشود.
برای پیداکردن بهترین پزشک اورولوژی یا فوق تخصص کلیه میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره با متخصص اورولوژی آنلاین و دکتر نفرولوژی آنلاین وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
باسلام من رفتم سونو وسیعی اسکن آزمایش ادرار نه وزن کم کردم نه خون تو ادرارم بوده ولی توده وسط کلیه سمت راستم است دکتر میگه باید کلیه را کامل در بیا ریم نظر شما چیه
سلام
بستگی به نوع توده دارد
اگر توده سرطانی باشد
در اسرع وقت باید عمل شود وگرنه خطرناک می شود
سلام،ممنون از توضیحات کامل و کاربردی،بسیار عالی بود متشکرم
سپاس از همراهی و توجه تان
سالم و شاد باشید لیلی عزیز