تومورهای کارسینوئید چیست و چه علائمی دارند؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

تومورهای کارسینوئید در سلول‌های عصبی غدد درون‌ریز به وجود می‌آیند. این تومورها سرطانی هستند، اما سرعت رشد پایینی دارند. معمولا در دستگاه گوارش و ریه‌ها ایجاد می‌شوند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 7 دقیقه
تومورهای کارسینوئید

تومورهای کارسینوئید تومورهای سرطانی هستند که به‌آهستگی رشد می‌کنند و به دلیل تاثیر روی هورمون‌های مختلف بدن طیف گسترده‌ای از علائم ظاهر می‌شود. اگر پزشک احتمال ابتلا به این نوع تومور را داده است یا علائمی شبیه به این سرطان را دارید، در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح می‌دهیم تومور کارسینوئید چیست؟ چه علائمی ایجاد می‌کند؟ چگونه می‌توان این سرطان را تشخیص داد؟ چه راه‌هایی برای درمان سرطان کارسینوئید وجود دارد؟ چه زمانی این تومور کشنده است؟

درصورتی‌که سابقه خانوادگی تومورهای کارسینویید را دارید یا علائم مشکوکی در بدن شما ظاهر شده است، حتما به دکتر انکولوژی یا دکتر غدد مراجعه کنید. برای مراجعه به پزشک می‌توانید از خدمات سایت دکترتو استفاده کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با متخصص وجود دارد.

تومور کارسینوئید چیست؟

تومورهای کارسینوئید به انگلیسی Carcinoid Tumors نامیده می‌شوند. این تومورها در سلول‌های عصبی غدد درون ریز رشد می‌کنند. این سلول‌های عصبی در سراسر بدن وجود دارند. سلول‌های عصبی غدد درون‌ریز از طریق هورمون‌ها پیام‌هایی را دریافت و ارسال می‌کنند و در عملکرد کلی بدن تاثیر زیادی دارند.

تومورهای کارسینویید نوعی سرطان هستند و به آهستگی رشد می‌کنند. این تومورهای سرطانی معمولا در دستگاه گوارش یا ریه یافت می‌شوند. اما در مواقع نادر ممکن است در لوزالمعده، تخمدان خانم‌ها یا بیضه آقایان هم مشکل ایجاد کنند. در بزرگسالان تومور کارسینوئید بیشتر در دستگاه گوارش یافت می‌شود. اما در کودکان این تومور بیشتر در آپاندیس یا ریه به وجود می‌آید. البته به طور کلی این سرطان در کودکان نادر است.

تومور کارسینوئید در مراحل اولیه علائم و نشانه‌ای ندارد. به همین دلیل تشخیص به‌موقع آن سخت است. اما به دلیل رشد آهسته آن، در صورت تشخیص به‌موقع شانس درمان بالا است.

به نقل از cedars در رابطه با دسته‌بندی تومورهای کارسینوئید:

تومورهای کارسینوئید ممکن است بر اساس سرعت رشد دسته‌بندی شوند. تومورهایی با رشد آهسته رایج‌ترین نوع آنها است. اغلب کوچک می‌مانند. آنها به‌سرعت رشد نمی‌کنند و به سایر قسمت‌های بدن گسترش نمی‌یابند. تومورهای با رشد سریع، سریع‌تر رشد می‌کنند، بزرگ می‌شوند و گسترش می‌یابند. تومورهای ترشح‌کننده هورمون در واقع تومورهای کارسینوئیدی فعال هستند و هورمون‌هایی خاص از جمله سروتونین تولید می‌کنند. اثر سروتونین و سایر هورمون‌ها باعث ایجاد علائمی می‌شود که به آن سندرم کارسینوئید می‌گویند.

 تومورهای کارسینویید در سلول‌های عصبی غدد درون ریز تشکیل می‌شوند.
همانطور که در تصویر مشاهده می‌کنید تومورهای کارسینویید در سلول‌های عصبی غدد درون ریز تشکیل می‌شوند.

علائم تومورهای کارسینوئید

تومورهای کارسینوئید در قسمت‌های مختلف بدن ممکن است ایجاد شود. به همین دلیل علائم آن یکسان نیست. معمولا در مراحل اولیه سرطان علائم خاصی وجود ندارد. اما ممکن است به‌مرور علائم زیر در بخش‌های مختلف بدن ظاهر شود.

علائم تومور کارسینوئید در ریه:

  • درد قفسه سینه
  • خس‌خس سینه
  • تنگی نفس
  • اسهال
  • قرمزی و احساس گرگرفتگی در صورت و گردن
  • افزایش وزن در قسمت میانی و بالای کمر
  • لکه‌های صورتی یا بنفش روی پوست (شبیه به ترک پوستی)

علائم تومور کارسینوئید در دستگاه گوارش:

  • درد شکم
  • اسهال
  • تهوع و استفراغ
  • انسداد روده
  • خونریزی از رکتوم
  • درد رکتوم
  • قرمزی و احساس گرگرفتگی در صورت و گردن

در صورت بروز هر یک از این علائم مشکوک تومورهای کارسینویید یا اختلال در عملکرد غدد درون‌ریز حتما با متخصص غدد یا متخصص انکولوژی مشاوره داشته باشید. به همین منظور می‌توانید از خدمات مشاوره با پزشکان دکترتو استفاده کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با متخصص وجود دارد.

آیا علائم تومور کارسینوئید رو داری و به همین خاطر مضطربی؟

همین حالا با متخصص غدد مشورت کن.

علت تومورهای کارسینوئید

علت ابتلا به تومورهای کارسینوئید مشخص نیست. درهرصورت جهشی ژنتیکی باعث بروز این سرطان می‌شود. ممکن است این جهش‌ها به‌صورت ارثی ایجاد شده یا عوامل دیگری در آن تاثیر داشته باشند.

یکی از علائم تومورهای کارسینوئید گرگرفتگی در صورت و گردن است.
علت ابتلا به تومورهای کارسینوئید مشخص نیست.

عوامل خطر تومورهای کارسینوئید

علت دقیق ابتلا به این نوع سرطان مشخص نیست. اما پزشکان احتمال می‌دهند، برخی عوامل خطر احتمال ایجاد تومورهای کارسینوئید را بالا می‌برند. این عوامل عبارتند از:

  • بیماری ژنتیکی: بیماری به نام نئوپلازی غدد درون‌ریز متعدد نوع ۱ نوعی بیماری ارثی است. حدود ۱۰% تومورهای کارسینوئید به دلیل این بیماری ایجاد می‌شوند.
  • نژاد: طبق تحقیقات این نوع سرطان در افراد سیاه‌پوست بیشتر دیده می‌شود.
  • جنسیت: آمار این سرطان در زنان بیشتر از مردان است.
  • سن: در دهه ۴۰ یا ۵۰ زندگی این سرطان بیشتر تشخیص داده می‌شود.
  • بیماری معده: شرایطی مانند کم‌خونی خطرناک یا سندروم زولینگر – الیسون، اسید معده را تغییر داده و باعث ایجاد تومور می‌شوند.

عوارض تومورهای کارسینوئید

تومورهای کارسینویید روی هورمون‌ها و سایر ترشحات غدد درون‌ریز تاثیر گذاشته و می‌توانند عوارضی ایجاد کنند. از جمله:

  • سندروم کارسینوئید: این سندروم باعث قرمزی و احساس گرگرفتگی در صورت و گردن می‌شود. همچنین علائمی مانند اسهال مزمن و مشکل در تنفس ایجاد می‌کند.
  • بیماری قلبی کارسینوئید: این تومورها با تاثیر روی برخی هورمون‌ها باعث ضخیم شدن پوشش حفره قلب، دریچه‌ها و رگ‌های خونی می‌شوند. در این شرایط ممکن است شخص دچار نارسایی قلبی شده و نیاز به جراحی داشته باشد.
  • سندروم کوشینگ: اگر تومور کارسینوئید مربوط به ریه باشد، ممکن است باعث ترشح هورمونی شود که خود باعث افزایش تولید هورمون کورتیزول در بدن می‌شود.

تومورهای کارسینوئید روی هورمون‌های بدن تاثیر گذاشته و باعث بروز بیماری به نام سندروم کارسینوئید می‌شوند. این سندروم عوارضی مانند مشکل در تنفس و اسهال مزمن را در پی دارد.


تشخیص تومورهای کارسینوئید

در بسیاری از مواقع پزشک زمان بررسی مشکلات دیگر متوجه وجود تومور کارسینویید می‌شود. برای تشخیص این سرطان باید از روش‌های زیر استفاده کرد.

  • آزمایش خون: با استفاده از آزمایش خون می‌توان سطح هورمون‌های بدن یا محصولات جانبی ناشی از تجزیه این هورمون‌ها را بررسی کرد.
  • آزمایش ادرار: زمانی که هورمون‌های ترشح شده از تومورهای کارسینوئید تجزیه می‌شوند، ماده شیمیایی خاصی تولید می‌کنند. در آزمایش ادرار سطح این ماده بررسی می‌شود.
  • تست تصویربرداری: برای تعیین محل و اندازه تومور از تست‌های تصویربرداری مانند ام‌آرآی، سی‌تی‌اسکن یا اسکن‌های پزشکی هسته‌ای استفاده می‌شود.
  • آندوسکوپی: در این روش لوله‌ای بلند و نازک که مجهز به دوربین است، وارد دستگاه گوارش می‌شود تا تومور کارسینوئید دیده شود.
  • برونکوسکوپی: لوله بلند و نازکی مجهز به دوربین وارد گلو و ریه‌ها می‌شود.
  • کولونوسکوپی: از طریق رکتوم لوله بلند و نازکی وارد شده و تومورهای کارسینوئید رکتوم تشخیص داده می‌شوند.
  • بیوپسی: برای تایید و تشخیص تومور مقداری از بافت آن نمونه‌برداری می‌شود. نوع بیوپسی به محل تومور بستگی دارد. ممکن است از یک سوزن برای برداشتن سلول‌ها استفاده شود و یا برای برداشتن بافت جراحی لازم باشد.

برای تشخیص دقیق تومور کارسینوئید باید به متخصص انکولوژی یا متخصص غدد مراجعه کنید. برای مشاوره با پزشک می‌توانید از خدمات سایت دکترتو استفاده کنید. در دکترتو علاوه بر تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با متخصص وجود دارد.

در مراحل پیشرفته بیماری باید برای از بین بردن تومور کارسینویید از شیمی‌درمانی استفاده شود.
در مراحل پیشرفته بیماری باید برای از بین بردن تومور کارسینویید از شیمی‌درمانی استفاده شود.

درمان تومورهای کارسینوئید

برای درمان تومورهای کارسینوئید چندین گزینه درمانی وجود دارد. پزشک باتوجه‌به محل تومور، اندازه آن، گسترش سرطان و وضعیت کلی سلامت شما بهترین روش درمان را انتخاب می‌کند. برای درمان این نوع سرطان یکی از روش‌های زیر استفاده شده یا درمان‌های ترکیبی توصیه می‌شوند.

  • عمل جراحی: اگر تومور کارسینوئید به‌موقع تشخیص داده شود، با عمل جراحی می‌توان تومور را برداشت. اما اگر به بخش‌های دیگر سرایت کرده باشد، حذف کامل آن با جراحی ممکن نیست. اما در این شرایط هم برای کنترل علائم گاهی جراحی پیشنهاد می‌شود.
  • داروهای کنترل‌کننده هورمون‌ها: برای کنترل هورمون‌های ترشح‌شده از تومورهای کارسینوئید داروهایی تجویز می‌شود. این داروها رشد تومور را کاهش داده و به بهبود علائم سندروم کارسینوئید کمک می‌کنند.
  • شیمی‌درمانی: در این روش برای ازبین‌بردن سلول‌های تومور از دارو استفاده می‌شود. داروها ممکن است به شکل قرص یا تزریق داخل وریدی تجویز شوند. معمولا برای درمان تومورهای پیشرفته که با جراحی درمان نمی‌شوند، این روش کاربرد دارد.
  • درمان دارویی هدفمند: این داروها ناهنجاری‌های سلول‌های تومور را مسدود کرده و از این طریق سلول‌های سرطانی را از بین می‌برند. معمولا برای درمان تومور پیشرفته از درمان دارویی هدفمند در کنار شیمی‌درمانی استفاده می‌کنند.
  • پرتودرمانی: در این روش اشعه ایکس با انرژی زیاد به تومور تابیده می‌شود. این تشعشع سلول‌های تومور را از بین می‌برد. پرتودرمانی باعث خستگی و قرمزی در ناحیه تحت درمان می‌شود.
  • کمومبولیزاسیون: معمولا این تومورها به کبد هم سرایت می‌کنند. در این شرایط داروهای شیمی‌درمانی از طریق لوله‌ای به نام کاتتر مستقیم وارد کبد می‌شوند و جریان خون به تومور را متوقف می‌کنند.

کدام درمان تومورهای کارسینوئید شانس موفقیت بالاتری دارد؟ همین حالا از پزشک بپرس.

در مراحل اولیه تومورهای کارسینوئید می‌توان با عمل جراحی تومور را از بین برد. اما اگر بیماری پیشرفت کرده باشد، از روش‌های دیگر مانند شیمی‌درمانی، درمان دارویی هدفمند یا پرتودرمانی استفاده می‌شود. ممکن است پزشک از روش‌های ترکیبی برای درمان تومور استفاده کند.

تومور کارسینوئید ریه

تومور کارسینوئید ریه نوعی سرطان ریه است. سلول‌های عصبی غدد درون ریز ریه به کنترل جریان هوا و جریان خون در ریه کمک می‌کنند. دو نوع تومور کارسینوئید ممکن است در ریه ایجاد شود. نوع شایع آن کارسینوئیدهای معمولی است. این تومورها رشد آهسته‌ای دارند و معمولا به بخش‌های دیگر بدن سرایت نمی‌کنند. نوع دیگر آن کارسینوئیدهای آتیپیک است. این تومورها سریع‌تر رشد کرده و ممکن است به قسمت‌های دیگر بدن منتقل شوند.


تومور کارسینوئید در سیستم گوارش

سلول‌های عصبی غدد درون‌ریز در دستگاه گوارش به کنترل ترشح شیره گوارشی و حرکت غذا کمک می‌کنند. تومورهای کارسینوئید دستگاه گوارش معمولا آهسته رشد می‌کنند. این تومورها باتوجه‌به ناحیه آُسیب‌دیده ممکن است باعث درد معده، درد رکتوم یا انسداد روده شوند.


تومور کارسینوئید روده باریک

شایع‌ترین نوع تومور کارسینوئید دستگاه گوارش در روده باریک است. حدود ۴۰% از تومورهای این ناحیه در روده باریک یافت می‌شوند. در مراحل اولیه علائمی ندارد. اما ممکن است نشانه‌هایی مانند خستگی، درد شکم، اسهال و حالت تهوع ایجاد کند. در مراحل اولیه بیماری می‌توان با جراحی تومور را از روده باریک خارج کرد.

معمولا تومور کارسینوئید دستگاه گوارش در روده باریک به وجود می‌آید.
معمولا تومور کارسینوئید دستگاه گوارش در روده باریک به وجود می‌آید.

تومور کارسینوئید معده

حدود ۴% از تومورهای کارسینوئید دستگاه گوارش در معده ایجاد شده و باعث سرطان معده می‌شوند. تومور کارسینوئید معده به سه دسته تقسیم می‌شود. نوع اول تومورهای کوچکی بوده که معمولا به لایه‌های عمیق نفوذ نمی‌کنند. در این نوع سطح اسید معده پایین بوده و سطح گاسترین بالا است. نوع ۲ این تومورها نیز مانند نوع ۱ کوچک بوده و به لایه‌های عمیق نفوذ نمی‌کند. اما سطح اسید معده و گاسترین در این نوع تومور بالا است. در نوع ۳ سطح اسید معده و گاسترین طبیعی است. تنها یک تومور اما در ابعاد بزرگ ایجاد شده و می‌تواند به لایه‌های عمیق نفوذ کند.


تومور کارسینوئید در آپاندیس

تومور کارسینوئید آپاندیس همان‌طور که از نام آن مشخص است، در آپاندیس ایجاد می‌شود. این نوع تومور بیشتر در کودکان و افراد جوان دیده می‌‌شود. البته ابتلا به این نوع تومور کارسینوئید نادر است.

برای تشخیص و درمان تومورهای کارسینوئید باید به کدام دکتر مراجعه کنیم؟

تومورهای کارسینوئید در سلول‌های عصبی غدد درون‌ریز رشد می‌کنند. این تومورها ممکن است در هر بخشی از بدن یافت شوند. اما معمولا در دستگاه گوارش یا ریه‌ها این تومور تشخیص داده می‌شود. تومور کارسینوئید سرطانی است و رشد آهسته‌ای دارد. معمولا در مراحل اولیه علامت و نشانه‌ای ایجاد نمی‌کند. اما گاهی ممکن است روی هورمون‌های بدن تاثیر داشته باشد و سطح آنها را افزایش دهد.

اگر دچار علائم مشکوک تومور کارسینوئید هستید یا پزشک از طریق آزمایش‌های تشخیصی احتمال وجود این تومورها را می‌دهد، حتما برای بررسی دقیق‌تر و شروع درمان به دکتر انکولوژی یا دکتر غدد مراجعه کنید.

برای پیداکردن بهترین دکتر غدد یا دکتر انکولوژی می‌توانید از خدمات سایت دکترتو استفاده کنید. در دکترتو علاوه بر تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با متخصص وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

ازآنجایی‌که این تومورها در مراحل اولیه معمولا علامت و نشانه‌ای ندارند، ممکن است دیر تشخیص داده شوند. در مراحل پیشرفته سلول‌های سرطانی به بخش‌های دیگر بدن منتقل شده و درمان آن مشکل است. اما اگر به‌موقع تشخیص داده شود، به دلیل رشد آهسته تومور، درمان می‌تواند موفقیت‌آمیز باشد.

طبق تحقیقات انجام شده حدود ۳۰ تا ۵۰٪  افراد مبتلا به تومورهای کارسینوئید دچار متاستاز می‌شوند. متاستاز تومورها می‌تواند مدت‌ها قبل از تشخیص بیماری یا بعد از تشخیص آن شروع شود.

سندروم کارسینوئید نوعی بیماری است که به دلیل ایجاد تومورهای کارسینوئید به وجود می‌آید. تومورهایی که ترشح‌کننده هورمون هستند، تولید هورمون‌هایی مانند سروتونین را افزایش می‌دهند و باعث ایجاد سندروم کارسینوئید می‌شوند.

تومورهای کارسینوئید که در ریه تشکیل می‌شوند، روی ترشح هورمونی تاثیر می‌گذارند که این هورمون با هورمون کورتیزول در ارتباط است. در نتیجه به دلیل افزایش ترشح هورمون کورتیزول شخص دچار سندروم کوشینگ می‌شود.

سندروم زولینگر الیسون باعث افزایش ترشح اسید معده می‌شود. این بیماری با تومور کارسینوئید در ارتباط است. در واقع افرادی که دچار این بیماری هستند، ممکن است بیشتر دچار تومور کارسینوئید شوند و در مقابل نیز افراد دچار تومور کارسینوئید دستگاه گوارش ممکن است دچار این بیماری شوند.

هیچ راه قطعی برای جلوگیری از رشد یا بازگشت این تومورها وجود ندارد. اما می‌توان با برخی اقدامات این بیماری را بهتر مدیریت کرد. رژیم غذایی مغذی و حاوی پروتئین بالا داشته باشید. الکل را ترک کرده و از استرس دوری کنید.

امتیاز شما به مقاله:
(2.6از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید ... با هر بار نوشتن بیشتر یاد می‌گیرم. خوشحالم در دکترتو فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن