فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
رانولازین یا رنولازین نوعی داروی ضد آنژین (درد قفسه سینه) است و برای درمان آنژین مزمن و انواع خاصی از بیماریهای قلبی استفاده میشود. آنژین مزمن وضعیتی که با درد یا ناراحتی دورهای قفسه سینه به دلیل کاهش جریان خون به قلب مشخص میشود. این دارو با بهبود جریان خون در شریانهای قلب، به تسکین علائم آنژین و کاهش دفعات حملات آنژین کمک میکند. البته رانولازین ممکن است عوارض جانبی متعددی مانند سرگیجه، سردرد، یبوست، حالت تهوع، استفراغ و طعم غیرطبیعی در دهان و تپش یا ضربان قلب آهسته را ایجاد کند. به همین دلیل با مشاهده هر عوارضی، حتما با متخصص قلب یا پزشک عمومی صحبت کنید. در سایت دکترتو، علاوه بر دریافت نوبت حضوری از بهترین متخصصان قلب و عروق، امکان مشاوره آنلاین، متنی و تلفنی نیز برای شما فراهم شده است. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا به بررسی نحوه مصرف و اطلاعات دارویی رانولازین بپردازیم.
داروی رانولازین چیست؟
رانولازین به تنهایی یا در ترکیب با سایر داروها برای درمان درد قفسه سینه یا آنژین صدری کاربرد دارد. این اتفاق زمانی ایجاد میشود که قلب به اندازه کافی خون و اکسیژن دریافت نکند. رانولازین در گروه دارویی anti angina (ضد آنژین یا ضد درد) قرار میگیرد.
- نام تجاری دارو: Ranexa
- اسامی رایج:
- قرص زینارو
- قرص هایلو
- رالیزا
- کورنالکس
نحوه مصرف داروی رانولازین چگونه است؟
فرم دارویی رانولازین به شکل قرصهای خوراکی است که در دو دوز ۵۰۰ و ۱۰۰۰ میلیگرمی موجود است. زینارو معمولا ۲ بار در روز تجویز میشود. توجه داشته باشید که دارو را مطابق دستور پزشک مصرف کنید. این دارو ممکن است با سایر داروهای قلبی برای شما تجویز شود. در بیمارانی که نارسایی کلیه دارند تنظیم دوز دارو اهمیت دارد و در بیمارانی که هرنوع بیماری کبدی دارند، مصرف زینارو یا رانولازین ممنوع است.
نحوه عملکرد و مکانیسم اثر داروی رانولازین چگونه است؟
اثر ضد دردی رانولازین برای درد قفسه سینه ارتباطی با فشار خون یا ضربان قلب ندارد. طبق تحقیقات به عمل آمده این دارو باعث مهار عبور سدیم در قلب میشود، کانالهای یونی قلب را مسدود کرده و مانع از ایجاد بالانس الکترولیت در سلولهای قلبی میشود.
رانولازین اثر کمی هم بر کانالهای L-type کلسیمی دارد که باعث گشادی عروق میشود. این دارو به صورت خوراکی در دسترس است و به خوبی از دستگاه گوارش جذب م شود و بعد از ۲ تا ۵ ساعت در پلاسما به بالاترین حد خود میرسد. نیمه عمر رانولازین ۷ ساعت است و از طریق ادرار دفع میشود.
موارد مصرف داروی رانولازین چیست؟
رانولازین در درجه اول برای درمان آنژین مزمن، وضعیتی که با گرفتگی قفسه سینه یا ناراحتی قلبی به دلیل کاهش جریان خون به قلب مشخص میشود، کاربرد دارد. همچنین برای استفاده به عنوان یک درمان کمکی در بیماران مبتلا به انواع خاصی از بیماریهای قلبی، مانند بیماری عروق کرونر پایدار، تایید شده است.
رانولازین به درمان بیماری قلبی و تسکین علائم آنژین، کاهش دفعات حملات آنژین و بهبود تحمل ورزش در بیماران قلبی کمک میکند. این دارو برای درمان فشار خون بالا در نظر گرفته نشده است.
رانولازین ضد آریتمی (بهترین داروی ضد آریتمی کدام است؟)
رانولازین دارای خواص ضد آریتمی است و علائم آریتمی قلبی را کاهش میدهد. داروی رانولازین اثراتی بر کانالهای یونی قلب دارد که میتواند به تثبیت فعالیت الکتریکی آن کمک کرده و از آریتمیهای خاص جلوگیری کند. البته رانولازین به عنوان اولین داروی ضد آریتمی کاربرد ندارد و برای درمان انواع آریتمی توصیه نمیشود.
علائم اوردوز یا مصرف بیش از حد قرص رانولازین
زیادهروی در مصرف داروی هایلو یا رانولازین ممکن است عوارض زیر را به دنبال داشته باشد:
- تهوع شدید و استفراغ
- سرگیجه و دید دوگانه
- درد، سوزش و بیحسی هر قسمت از بدن
- بیهوش شدن یا لرزش غیرقابل کنترل
- سختی در صحبت کردن
- دیدن یا شنیدن چیزهایی که وجود ندارند (توهم )
- فلجی در برخی از نقاط بدن
- راش پوستی و هیپوگلیسمی در بیماران دیابتی
عوارض جانبی داروی رانولازین چیست؟
به دلیل عارضههای این دارو مثل سرگیجه و سبکی سر بهتر است بعد از مصرف آن رانندگی نکنید و یا کارهایی که نیاز به توجه بیشتری دارند را به تعویق بیندازید. عوارض جانبی شایع رانولازین عبارتند از:
- سرگیجه، سردرد و سبکی سر
- تهوع و یبوست
- ورم بدن
- افزایش فاصله QT در نوار قلب
- درد شکمی
- خشکی دهان
- هماچوری
- تاری دید
- خستگی شدید
برخی از این عارضهها خطرناک هستند. در صورت تجربه هر یک از این علامتها با پزشک خود تماس بگیرید:
- ضربان قلب تند یا نامنظم
- سختی در تنفس
- از حال رفتن یا بیهوش شدن
- قطع شدن ادرار
موارد احتیاط و منع مصرف داروی رانولازین
قبل از مصرف رانولازین در رابطه با حساسیتهای دارویی یا آلرژی خود با پزشک صحبت کنید و حتما مواد تشکیل دهندهی دارو را از داروساز سوال کنید. اگر داروی گیاهی یا مکمل دارویی مصرف میکنید حتما به پزشک بگویید. مصرف این دارو را بدون اطلاع پزشک خود قطع نکنید. سایر موارد حساس عبارتند از:
- مشکلات کبدی: در صورتیکه در حال حاضر یا از قبل سابقه بیماری کبدی دارید، ممکن است پزشک شما مصرف این دارو را منع کند.
- بیماری قلبی: سابقه مشکلات قلبی مثل طولانی بودن QT interval، ضربان قلب نامنظم یا سریع، نوار قلبهای غیرنرمال و پایین بودن سطح پتاسیم
- مشکلات کلیوی: رانولازین باعث افزایش سطح BUN و کراتینین میشود و حتی ممکن است آسیب کلیوی حاد ایجاد کند.
مسمومیت دارویی با رانولازین
مصرف الکل و آب گریپ فروت را در حین مصرف رانولازین محدود کنید، زیرا ممکن است خطر عوارض جانبی و مسمومیت دارویی را افزایش داده یا اثربخشی دارو را تغییر دهند.
مصرف رانولازین در بارداری و شیردهی
ایمنی رانولازین در دوران بارداری نامشخص است. قبل از استفاده از این دارو در بارداری، در مورد خطرات و فواید آن با پزشک خود صحبت کنید. این دارو در گروه c داروهای زمان بارداری محسوب میشود. بهتر است از مصرف آن در زمان شیردهی خودداری کنید.
تداخلات دارویی رانولازین با سایر داروها
از مصرف همزمان داروهای زیر با رانولازین خودداری کنید:
- ضدقارچهای آزولی مثل کتوکونازول یا ایتراکونازول
- کلیترومایسین
- داروهایی که برای بیماری HIV تجویز میشوند مانند ایندیناویر یا ریتوناویر، نلفیناویر، ریتوناویر، ساکویناویر
- نفازودون و ریفابوتین
- داروهای ضد صرع مثل کاربامازپین، فنوباربیتورات ها، فنی توئین
- ریفامپین و ریفاپنتین
- آمینو دارون
- داروهای ضد افسردگی مثل آمی تریپتیلین
- کلی پرامین و دزیپرامین و ایمی پرامین
- داروهای هیپرلیپیدمی (statins) مانند آتورواستاتین، رزوواستاتین، سیمواستاتین
- سیکلوسپورین و دیجوکسین
- دیلتیازم و اریترومایسین
- داروهای ضد سایکوز مثل هالوپریدول، ریسپریدون
- متفورمین و کوینیدین
- تاکرولیموس و سیرولیموس
اطلاعات دارویی رانولازین
در جدول زیر، مشخصات دارویی رانولازین قرار گرفته است:
اشکال دارویی رانولازین | عوارض جانبی | تداخلات دارویی |
---|---|---|
قرص رانولیز ۵۰۰ | برادی کاردی | ایدلالیزیب |
قرص زینارو ۱۰۰۰ | افت فشارخون | پیموزاید |
هایلوز ۵۰۰ میلیگرم | ادم محیطی | توپوتکان |
لاتیکزا ۵۰۰ میلیگرم – لاتیکسا | بی اشتهایی | ریفامپین |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
رانولازین دارویی است که برای درمان آنژین مزمن با بهبود جریان خون به قلب استفاده میشود. این دارو خواص ضد آریتمی دارد اما به طور معمول یک درمان خط اول برای آریتمی نیست. عوارض جانبی ممکن است شامل سرگیجه، سردرد، یبوست، حالت تهوع و تپش قلب باشد.
مهم است که قبل از مصرف این دارو، در مورد عوارض جانبی احتمالی و تداخلات دارویی با فوق تخصص قلب یا دکتر عمومی صحبت کنید. همچنین اگر نیاز به مشاوره آنلاین، متنی یا تلفنی دارید، در سایت دکترتو علاوه بر دریافت نوبت حضوری، امکان مشاوره با دکتر قلب و عروق آنلاین و دکتر عمومی آنلاین نیز برای شما وجود دارد. همچنین میتوانید از مشاوره دارویی نیز استفاده کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام وقتتون بخیر. بهترین زمان برای مصرف کپسول رانولازین چه موقع است ؟
سلام
قرص رانولازین را به طور کامل ببلعید و از خرد کردن یا جویدن آن خودداری نمایید. این دارو میتوانید همراه با غذا یا بدون آن مصرف نمایید.
طبق دستور پزشک مصرف کنید
سلام بنده حدود۲۷ماه فنرگذاشتم وپلاویکس ایزوسربایدزیپمنت ود یابزیدوکنکوروقرص چربی ودینومیخورم وضعف زیاد دارم چکارکنم که ضعف گواهی سرگیجه نداشته باشم
سلام
فشار خون تان را روزانه چک کنید
مصرف داروهای تقویتی کمک کننده اند
بشرطی قبل از مصرف ازمایش کامل خون انجام داده باشید
متخصص داخلی
با سلام
در ابتدای مقاله جمله :
رانولازین داروی ضد درد است که…..!!
بنظر من بصورت ( یک داروی قلبی است ) اصلاح شود تا برای خواننده تصور نشود که رانولازین مسکن می باشد.با تشکر
داروخانه ریحان – یوسف آباد
سپاس از دقت نظرتان دکتر ابراهیمی عزیز
حتمن اصلاح می شود
تندرست باشید
باسلام واحترام. بیماری قلبی بنظرمن ناگهانی شروع میشودیعنی یک نوسان ویک بیماری شگفت انگیزاست من هیچگونه مشکل قلبی نداشتم تنهامشکلم عوارضات جنگی بودشیمیایی بودم دوسال قبل شب دستهام وقفسه سینه ام دردگرفت بارفتن به اورژانس وگرفتن نوارقلب منوبه دکترعلیرضاخسروی معرفی کردن ودوباربالن زدم استندگذاری کردم وموردلطف این فوق تخصص ودکترسیدین قرارگرفتم که ضمن سپاسگزاری ازاین اطبائ عزیزمعروض میدارم که بیماری قلبی قابل پیش بینی نیست
سپاس از تذکر خوبتان
جناب امیریان گرامی
تندرست باشید