فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
مکیدن انگشت دست در کودکان بسیار رایج است. برخی کودکان پس از مدت کوتاهی آن را ترک کرده و برای برخی دیگر به یک عادت طولانیمدت تبدیل میشود. اماچرا نوزاد دستش را میمکد؟ دلیل مکیدن انگشت دست در کودکان چیست و چگونه میتوان این عادت را ترک داد؟ در این مطلب توضیحات کاملی در مورد مکیدن انگشت دست در کودکان ارائه میدهیم. اگر برای ترک مکیدن انگشت کودک خود به دنبال متخصص کودکان هستید، میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با متخصصان وجود دارد.
مکیدن انگشت دست نوزادان و کودکان
تمایل نوزاد برای خوردن انگشت کاملا غریزی است. طبق گفته آکادمی اطفال آمریکا همه نوزادان با نیاز شدید به مکیدن متولد میشوند. این نیاز بسیار مثبت بوده و در نحوه خوردن شیر از سینه مادر یا شیشه شیر تأثیر دارد. برای نوزادان مکیدن انگشت آرامشبخش است. البته برخی از نوزادان و کودکان نوپا ترجیح میدهند از پستانک استفاده کنند.
مکیدن انگشت دست تا چه زمانی طول می کشد؟
بسیاری از کودکان مکیدن انگشت را در ۶ یا ۷ ماهگی، برخی نیز در سنین ۲ تا ۴ سالگی خود به خود متوقف میکنند. اما با وجود اینکه کودک مکیدن را متوقف میکند ممکن است در شرایط استرسزا دوباره این حرکت را تکرار کند. با این وجود برخی متخصصان بر این باورند که کودکانی که زیر ۵ سال هستند را نباید زیاد تحت فشار قرار داد. زیرا کودک غالبا قبل از ورود به مهدکودک این عادت را ترک خواهد کرد.
چرا بچه ها دست می خورند؟ (مکیدن انگشت نوزاد نشانه چیست؟)
کودکان دارای رفلکسهای طبیعی مکیدن هستند که باعث میشود شست و سایر انگشتانشان را در دهانشان فروکنند. مکیدن انگشت نوزاد بسیار رایج است و در این سنین جای نگرانی نیست. علت خوردن دست توسط کودک این است که باعث احساس امنیت در کودکان میشود، برخی کودکان ممکن است سرانجام عادت به خوردن انگشت کنند. مخصوصا زمانی که نیاز به آرامش دارند یا هنگام رفتن به خواب انگشت خود را میمکند.
مکیدن انگشت دست در نوزادان کاملا طبیعی است. آنها انگشت شست یا سایر انگشتان خود را به عنوان یک کار روزمره برای یافتن آرامش و تسکین خود انجام میدهند. کودک برای خوابیدن، آرام شدن یا ایجاد حس خوب این کار را انجام میدهد. در چند ماه اول زندگی مکیدن انگشت شست برای رشد و گفتار کودک کاملا بیضرر است.
انگشت مکیدن کودک ۲ ساله
معمولا کودکان پس از ۲ سالگی شروع به ترک دست خوردن (یا مکیدن انگشت شست نوزاد) میکنند. اما برای برخی کودکان ترک خوردن انگشت دشوار است. مکیدن انگشت بچه ۲ ساله میتواند به مرور مشکلاتی در دهان و فک کودک ایجاد کند.
در گذشته تصور میشد که اگر فرد قبل از رشد دندانهای دائمی مکیدن انگشت را متوقف کند، کمترین تاثیر روی دهان و فک ایجاد میشود. اما اکنون تحقیقات نشان میدهد که خوردن انگشت حتی در سنین پایین (حدود ۲ سالگی) میتواند بر دهان و فک تاثیر بگذارد.
آیا دست خوردن نوزاد نشانه گرسنگی است؟
انگشت خوردن کودک و حرکت دادن دستها و پاها به اطراف میتواند یکی از نشانههای گرسنگی کودک شما باشد. همچنین گریهای که باعث لرزش یا سفت شدن بدن میشود، نیز نشانه دیرهنگام گرسنگی است.
دندان قروچه و مکیدن انگشت
مکیدن انگشت شست در کودکان و نوزادان، میتواند منجر به دندان قروچه کودکان شود. علت اصلی دندان قروچه در کودکی، عاداتی مانند مکیدن انگشت شست دست است.
چگونه به کودک خود کمک کنیم تا مکیدن انگشت دست را ترک کند؟ (درمان مکیدن انگشت در کودکان)
مکیدن انگشت دست عادتی رایج در میان کودکان است. کودک این کار را برای تسلی خود و کاهش استرس انجام میدهد و انگشت خود را در دهان فرو برده و آن را میمکد. غالبا برای والدین بسیار سخت است که این عادت را در کودکان خود ترک بدهند. ولی قبل از آن باید بدانید که چگونه میتوانید به کودک خود کمک کنید تا این عادت را ترک کند.
بیشتر کودکان از سن ۲ تا ۴ سالگی مکیدن انگشتان را متوقف میکنند. باید به کودک خود فرصت دهید تا زمانی که آماده است، این عادت را ترک کند. در این مسیر نباید حمایت و تشویق او را فراموش کنید.
علت مکیدن انگشت نوزادان | روش درمان خوردن دست در کودکان |
---|---|
احساس آرامش | حواس پرتی |
گرسنگی | تقویت مثبت و تشویق |
دندان درآوردن | شناسایی محرکها |
چگونه میتوانیم کودکان خود را تشویق کنیم تا مکیدن انگشت خود را متوقف کند؟
برای تشویق کودک با او در مورد اختلال مکیدن انگشت صحبت کنید، این روش مخصوصا در مواردی که خود کودک نیز بخواهد کمک کننده است. با این وجود گاهی اوقات برای ترک عادت مکیدن انگشت شست کودک کافی است که نسبت به این عمل بیتوجه باشید. مخصوصا هنگامی که کودک برای جلب توجه شما انگشت خود را میمکد. اگر این روشها موثر واقع نشد میتوانید از هر کدام از روشهای زیر کمک بگیرید.
کمک به کودک برای ترک مکیدن انگشت شست (ترک عادت دست خوردن نوزاد)
روشهای زیر از موفقترین شیوهها برای ترک مکیدن انگشت یا درمان مکیدن انگشت کودکان است:
- از تشویق کنندههای مثبت استفاده کنید: کودک خود را تحسین کنید یا برای کودک خود جایزه ای کوچک در نظر بگیرید مانند خواندن کتاب قصه موقع خواب یا رفتن به پارک. اهداف قابل دستیابی را برای کودک خود تعیین کنید مانند امتناع از مکیدن انگشت دست، ۱ ساعت قبل از خواب و اینها را در تقویم ثبت کنید تا روزهایی که کودک ازخوردن انگشت امتناع کرده را ثبت کنید.
- با ملایمت یادآوری کنید: اگر کودک شما این کار را بدون هیچ قصدی انجام میدهند، بهجای اینکه جلب توجه کنید، با ملایمت به او یادآوری کنید یا دستش را از دهانش خارج کنید. هرگز از فرزندتان انتقاد نکنید یا او را سرزنش و عصبانی نکنید.
- از یادآورها استفاده کنید. کودک باید تمایل داشته باشد که این کار را ترک کند. به انگشت کودکی که شست خود را میمکد، یک چسب زخم بزنید تا هنگام مکیدن به یاد بیاورد که نباید این کار را بکند.
- راه حل آخر: اگر این روشها جواب نداد، میتوانید از داروهای مخصوص استفاده کنید. از داروخانه درمورد محلولهای مخصوص مکیدن انگشت سوال کنید.
عوارض مکیدن انگشت توسط نوزاد
مکیدن طولانی مدت انگشت دست در کودکان و نوزادان میتواند عوارض زیر را در پی داشته باشد:
- از مهمترین عوارض مکیدن انگشت نوزاد این است که دندانهای جلو با به مرور بیش از حد به جلو حرکت کرده و شکل فک و صورت تغییر میکند.
- ممکن است، دندانهای بالا و پایین در جلو فک به هم نرسند. معمولا دندانها کمی روی هم همپوشانی دارند. اما با مکیدن انگشت در مدت طولانی بین آنها فاصله ایجاد میشود. به طوری که زبان میتواند از میان آن عبور کند.
- زمانی که کودکان در سنین پیش دبستانی هنوز در حال مکیدن انگشت خود هستند، دندان از وضعیت طبیعی خارج شده و در شکلگیری صحیح صداهای گفتاری اختلال به وجود میآید.
- وضعیت غیرطبیعی زبان در حال استراحت (به غیر از شرایط مکیدن انگشت جنین در شکم)
- قدرت زبان به مرور ضعیف میشود.
آیا مکیدن انگشت در کودک نگران کننده است؟
بسیاری از والدین نگران هستند که خوردن دست در کودکان باعث آسیب طولانیمدت به فک، دهان و دندانها شود. این نگرانی کاملا قابل درک است. اگر کودک شما به ندرت انگشت شست خود را میمکد یا انگشت خود را غیرفعال در دهان نگه میدارد، عوارض جانبی آن بسیار کم میشود.
حتی ممکن است خوردن انگشت برای سیستم ایمنی بدن مفید باشد. یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ نشان میدهد که کودکانی که شست خود را میمکند، بیشتر در معرض میکروبهای معمولی خانگی قرار میگیرند. در این شرایط خطر ابتلا به آلرژی و آسم کاهش پیدا میکند.
چگونه از مکیدن انگشت کودک جلوگیری کنیم؟
روشهای زیر به پیشگیری از مکیدن انگشت در کودکان و نوزادان کمک میکند:
- عوامل زمینهای را شناسایی کنید: اگر کودک شما در پاسخ به استرسی که دارد انگشتان خود را میمکد بهتر است علت استرس را شناسایی کرده یا از روشهایی مانند بغل کردن و یا استفاده از کلمات اطمینان بخش استفاده کنید. شما همچنین میتوانید یک بالش یا حیوانات اسباب بازی را برای فشار دادن به کودک خود بدهید. گاهی نیز کودک به دلیل گرسنگی یا خستگی انگشت خود را میمکد، که در این صورت باید کودک را بخوابانید یا از یک برنامه غذایی منظم استفاده کنید.
- از عواملی برای حواسپرتی برای درمان علت مکیدن انگشت دست استفاده کنید. کودک خود را با اسباببازی سرگرم کنید یا او را در آغوش بگیرید تا حواس او را منحرف کنید.
- سعی کنید صبور باشید. اگر کودک احساس کند، مورد آزار و اذیت قرار گرفته است، عصبانی شده و به این عادت ادامه میدهد.
چه موقع باید برای پیشگیری از مکیدن انگشت شست نوزاد مداخله کنیم؟
مکیدن انگشت دست معمولا در سنین ۲ تا ۴ سالگی مساله نگران کنندهای نیست. در مرحله بعدی، مکیدن انگشت شست ممکن است بر روی سقف دهان (کام) یا چگونگی قرارگیری دندانها تاثیر بگذارد. خطر ابتلا به مشکلات دندانی با اینکه چه مدت و با چه شدتی کودک انگشت خود را میمکد، ارتباط دارد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
اگر کودک همچنان انگشت خود را بعد از ۵ یا ۶ سالگی میمکد یا اینکه بعد از ۳ یا ۴ سالگی مکررا و بسیار شدید انگشت خود را میمکد، پزشک ممکن است توصیههای مفیدی برای نگرانی والدین داشته باشد. در صورتی که مکیدن انگشت با مشکلات دیگری مانند اضطراب همراه است بهتر است به روانپزشک مراجعه کنید. همچنین اگر نگران تاثیر مکیدن انگشت بر روی دندانهای کودک خود هستید و یا اینکه دندانهای کودک شما به خاطر مکیدن انگشت ریخته است، بهتر است به یک دندانپزشک مراجعه کنید.
برخی پزشکان نیز ممکن است روشهایی مانند استفاده از مواد تلخ بر روی ناخنها، پانسمان کردن انگشت شست یا پوشیدن دست با جوراب را به والدین توصیه میکنند. برای برخی کودکان ترک این عادت بسیار فوق العاده دشوار است، با این وجود نگران نباشید و بدانید که فشار آوردن بیش از حد به کودک تنها روند بهبودی را به تاخیر میاندازد.
برای نوبتگیری از بهترین متخصص کودکان یا بهترین دکتر روانشناس به وبسایت دکترتو مراجعه کنید. در دکترتو علاوه بر تعیین وقت حضوری امکان مشاوره با دکتر اطفال آنلاین و دکتر روانشناس آنلاین نیز وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام لطفا یه راهکار بدید برا ترک شست خوردن توی خواب نه لاک تلخ نه پوشوندن دست و نه هیچ چیز دیگه ای جواب نمیده چیکار باید کرد واقعا؟؟
سلام و درود همراه عزیز
این دسته از مشکلات عموما جنبه روانی دارند و ممکن است بدلیل استرس باشند.
توصیه میشود جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر به پزشک متخصص اعصاب و روان مراجعه کنید.دکتر اعصاب و روان
سلام ایلیا پسرم۹سالهشه بچه طلاق و دائم انگشت میخوره هرکاری کردم فایده نداره تازه بد تر و بیشتر میخوره لج بازی،میکنه
سلام من دخترم ۱۱ ساله ش دستش میخوره تو شب بخصوص که لاک هم مالیدم براش انگار ن که تلخه وباز شصت را میخوره و خیلی خیلی ناراحتم شب اداری هم داره
دوست عزیز
ناخن جویدن و شب ادراری در این سن به علت اضطراب می باشد که نیازه روانشناس کودکان فرزند شما را ویزیت و درمان کند.
بهترین روانشناس
سلام دختر ۹ ساله من دو انگشت وسط خود را همیشه می مکد خصوصا وقت خواب کدام راه حل وجود دارد لطفا راهنمایی کنید تشکر
سلام
مهمترین دلیل مکیدن انگشت
اضطراب است
از نظر سایر اختلالات هم باید بررسی شوند
جدی بگیرید زیر نظر روانپزشک باشید
متخصص روانپزشک
سلام پسر من از ۲سالگیش به بعد دستشو میکنه دهنش از اول اون جوری نبود او از چیه
دوست عزیز
بسیاری از کودکان مکیدن انگشت را در ۶ یا ۷ ماهگی، برخی نیز در سنین ۲ تا ۴ سالگی خود به خود متوقف میکنند. اما با وجود اینکه کودک مکیدن را متوقف میکند ممکن است در شرایط استرسزا دوباره این حرکت را تکرار کند. با این وجود برخی متخصصان بر این باورند که کودکانی که زیر ۵ سال هستند را نباید زیاد تحت فشار قرار داد. زیرا کودک غالبا قبل از ورود به مهدکودک این عادت را ترک خواهد کرد
سلام دختر من دو سال و یک ماهشه و تقریبا از ۳ ماهگی انگشت شستشو می خورد، از یکسالگی به بعد موهای منو میگیره تو دستش و شستشو میخوره بخصوص موقع خواب این اتفاق میفته، من همیشه بهش توجه کردم و اضطراب تو این سن نمیتونه دلیلش باشه … به نظرتون دلیلش چیه؟ منم از این لاک تلخ استفاده کنم ؟؟؟
دوست عزیز
برخی رفتارها ناشی از تکاملات کودکان بوده ونمی تواند غیرطبیعی باشد و در این خصوص مشورت با روانشناس کودک برای تشخیص علت و درمان ضروری است.توصیه می شود از این لینک با یکی از روانشناسان مشورت کنید.
متخصص روانشناسی
سلام، ممنون از اطلاعات مفیدتون، دختر من ۳ سال و ۶ ماهه هست. شست خوردن در طول روز رو از سه سالگی با تشویق و جایزه ترک کرده، فقط طول شب در خواب گاهی شست می مکد، از لاک تلخ هم استفاده کردم ولی تاثیر نداشته، چه راهکاری پیشنهاد می دهید؟
سلام پسرم سه سالش هست موقع خواب و تلویزیون دیدن انگشتش رو میمکه همه راهها امتحان کردم جواب نداده از لاک تلخ بگیر تا پانسمان و فلفل فقط انگشتش گچ نگرفتم که به نظرم تنها راهی هست که برام مونده تا از استرس جلو اومدن فک و دندنونهاش نجات پیدا کنم
سلام پسر من سه ماهه هست آبریزی دهان دارد و چند تا از ناخن های خود را در دهانش میکند دلیل اینکار میشه دندان در آوردن باشد ؟
ممنون میشم راهنمایی کنید 🙏
دوست عزیز
در این سن در مرحله دهانی بوده و دست و اشیا را به سمت دهان می برد و طبیعی است.
سلام پسرمن ۸سالشه انگشت شصت رومیخوره وموهاشوهم گره میده تاکه کنده میشه علتش چیه
سلام دوست عزیز
این موارد استرس و اضطراب در کودک رو مطرح میکنه که علل متفاوتی داره و حتما باید متخصص روانپزشکی کودکان فرزند شما را بررسی کند. از این لینک می تونید نوبت بگیرید.
متخصص روانپزشک
من دخترم ۴سالو۹ماهشه هنوز شبا انگشت شصتشو میزاره دهنش دیگه کلافه شدم لاک تلخ ن ولی فلفل استفاده کردم یه مدت ترکش کرد الان چند وقته دوباره شروع کرده گاهی حتی وقتی جلو تلویزیونه انگشت میزاره دهنش کمکم کنید ترکش بدم دندوناش اومده جلو
سلام دوستعزیز
این مشکل در کودکان مضطرب ایجاد می شود. بنابراین بهتره برای درمان اصولی این مشکل با روانشناس کودکان از این لینک مشورت کنید.
بهترین روانشناس
ممنونم بابت اطلاعات مفید و کافی که در سایتتون گذاشتید.
ممنون از همراهی شما.
با استفاده از لاک تلخ که کاملا گیاهی هست و در تمامی داروخانه های کشور قابل تهیه می باشد استفاده کنید و فقط با دو سه بار استفاده مشکل مکیدن انگشتان فرزندتان برطرف می شود.