قرص متی مازول چیست و چگونه مصرف میشود؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

متی مازول با نام تجاری تاپازول، یک داروی کنترل‌کننده هورمون تیروئید برای درمان پرکاری تیروئید و گواتر چند گره‌ای سمی است که به صورت قرص ۵ میلی‌گرمی مصرف می‌شود. این دارو در ۳ ماه اول بارداری منع مصرف دارد و ممکن است باعث افزایش وزن شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 5 دقیقه
قرص متی مازول چیست و چگونه مصرف میشود؟

متی مازول یا تیرومت آی اچ ۵ یک داروی ضد تیروئید است که باعث کاهش سنتز هورمون تیروئید و درمان پرکاری تیروئید می‌شود. این دارو برای درمان افراد مبتلا به بیماری گریوز یا گواتر چند گره‌ای سمی که تیروئید بیش‌از‌حد فعال دارند، برای کمک به کاهش علائم تیروئید پرکار قبل از جراحی یا درمان رادیواکتیو غده تیروئید هم کاربرد دارد. اگر به اختلالات غده تیروئید مبتلا هستید و پزشک این دارو را برای شما تجویز کرده است، در ادامه این مطلب همراه ما باشید. همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری از متخصص غدد یا استفاده از سرویس مشاوره دارویی می‌توانید از سایت دکترتو نوبت بگیرید.

تیرومت آی اچ ۵ یا متی مازول چیست؟

داروی متی مازول به انگلیسی (Methimazole) برای درمان تیروئید پر کار استفاده می‌شود. این دارو با مهار سنتز هورمون‌های تیروئیدی کار می‌کند و در نتیجه سطح آنها را در بدن کاهش می‌دهد.

شناسنامه داروییتوضیحات
قرص متی مازول چیست؟داروی متی مازول (Methimazole) برای درمان پرکاری تیروئید و بیماری گواتر چند گره‌ای سمی استفاده می‌شود.
نام عمومی دارومتی مازول
نام تجاریتاپازول (Tapazole) – تیرومت آی اچ ۵
نوع داروداروی ضد تیروئید
فرمول شیمیاییC4H6N2S
دسته بندی بارداریدسته D (در تجربیات و مطالعات انجام شده دارای شواهدی از خطر برای جنین انسان بوده‌اند)
نیمه عمر۳ تا ۵ ساعت
دفع داروادرار
مکانیسم اثرداروی متی مازول با متوقف‌کردن ترشح بیش‌ازحد هورمون تیروئید توسط غده‌ی تیروئید کار می‌کند.
بهترین شرایط نگهداریدر دمای اتاق‌، دور از رطوبت و گرما نگهداری شود
نحوه مصرفمعمولا یک قرص خوراکی متیمازول ۳ بار در روز (هر ۸ ساعت یکبار) با غذا
اشکال داروییقرص متی مازول ۵ میلی‌گرمی
داروهای هم گروهپروپیل تیوراسیل
اطلاعات دارویی درباره متیمازول

طریقه مصرف قرص متی مازول و دوز مصرفی آن

داروی متی مازول ۵ میلی‌گرمی را به صورت خوراکی، طبق دستور پزشک معمولا ۳ بار در روز و هر ۸ ساعت یکبار، همراه غذا یا بدون غذا مصرف کنید. برای تاثیرگذاری بیشتر متی مازول دارو را به صورت منظم مصرف کنید. دوز مصرف داروی متی مازول به سن، وضعیت بیماری و پاسخگویی بدن شما به درمان بستگی دارد. برای درمان کودکان دوز مصرفی بر اساس وزن کودک تعیین می‌شود.

دنبال راهی برای درمان تیروئید پرکار هستی؟

همین الان از بهترین پزشک مشاوره بگیر.

بهترین زمان مصرف قرص متی مازول

بهترین زمان مصرف داروی متیمازول یا تاپازول، یک عدد قرص خوراکی هر ۸ ساعت یکبار (۳ بار در روز) است. این دارو معمولا در دوز قرص متی مازول ۵ میلی گرم تجویز می‌شود و برای مصرف آن، به‌خصوص در کودکان، لازم است با پزشک متخصص مشورت داشته‌باشید.

علائم اوردوز مصرف داروی تیرومت آی اچ ۵

مصرف بیش‌از‌حد متیمازول می‌تواند باعث ناراحتی گوارشی، تهوع، استفراغ، ناراحتی معده، سردرد، درد مفاصل، تب، خارش، تورم، کبودی یا خونریزی شود. در موارد شدید احتمال واکنش‌های جدی‌تر مانند آگرانولوسیتوز وجود دارد که طی آن گلبول‌های سفید خون کم می‌شوند و فرد در معرض عفونت‌های شدید قرار می‌گیرد.

قرص متی مازول ۵ برای چیست؟
قرص متی مازول ۵ برای بهبود علائم تیروئید پرکار استفاده می‌شود.

قرص متی مازول ۵ برای چیست؟

کاربرد داروی متی مازول 5 میلی‌گرمی درمان پرکاری تیروئید و بهبود گواتر ناشی از پرکاری تیروئید است. این دارو می‌تواند با کاهش تولید هورمون تیروئید به کاهش اندازه گواتر در گلو کمک کند. این ویژگی، برای درمان رادیواکتیوی غده تیروئید که با ازبین بردن سلول‌های غده تیروئید بیماری پرکاری تیروئید را درمان می‌کند هم مفید و کمک‌کننده است.

عوارض قرص متی مازول یا تیرومت آی اچ ۵

ناراحتی معده، حالت تهوع، استفراغ، جوش و خارش خفیف از عوارض جانبی مصرف متی مازول هستند. در صورتی که هر کدام از این علائم ادامه پیدا کرد یا وخیم‌تر شد به پزشک یا دکتر داروخانه اطلاع دهید. در صورتی که با مشکلات جدی اما نادری مانند زرد شدن پوست و چشم‌ها، ادرار تیره رنگ، درد شدید معده و شکم، تهوع و استفراغ مداوم، درد مفاصل و ماهیچه‌ها و علائم مشکلات کلیوی مانند تغییر میزان ادرار مواجه شدید، حتما به اورژانس مراجعه کنید.

داروی متی مازول به ندرت می‌تواند اختلالات خونی مانند کم‌شدن سلول‌های قرمز، سلول‌های سفید یا پلاکت‌ها ایجاد کند اما این احتمال در ماه‌های نخست مصرف دارو بیشتر است. در صورتی که علائمی مانند نشانه‌های عفونت از قبیل تب و گلودرد مداوم، کبودی و خونریزی و خستگی غیر معمول را تجربه کردید با پزشک در میان بگذارید. سایر عوارض داروی تاپازول عبارت است از:

  • خواب آلودگی
  • تب
  • سردرد
  • سرگیجه
  • خارش
  • کهیر
  • بزرگ‌شدن غدد بزاقی
  • هپاتیت
  • یرقان
  • درد عضلانی

برای اطلاع بیشتر درباره موارد مصرف، نحوه مصرف، عوارض و تداخلات دارویی متی مازول بهتر است از سرویس مشاوره دارویی دکترتو استفاده کنید.

تو هم مقدار هورمون تیروئیدت بالاست؟ می‌تونی راه درمان رو از متخصص بپرسی.

عوارض قطع قرص متی مازول

قطع ناگهانی داروی تیروئید پرکار متی مازول می‌تواند باعث بروز مجدد علائم پرکاری تیروئید شود. همچنین بیماران ممکن است خستگی، کاهش وزن، اضطراب و در موارد شدید طوفان تیروئیدی (افزایش ناگهانی هورمون تیروئید) را تجربه کنند که اگر کنترل نشود، می‌تواند یک وضعیت تهدید کننده زندگی باشد.

آیا متی مازول باعث چاقی می شود؟

شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد داروهای ضد تیروئیدی از جمله متی مازول ممکن است باعث افزایش وزن بعد از تعادل سطح تیروئید در بدن شوند. بنابراین در حالی که خود متیمازول به طور مستقیم باعث چاقی نمی‌شود اما تاثیرات آن روی غده تیروئید می‌تواند به افزایش وزن کمک کند.

متن انگلیسی:
Methimazole can cause low blood sugar, which can be serious and may lead to death.
ترجمه فارسی:
متیمازول می‌تواند باعث کاهش قند خون شود که یک اتفاق جدی است و ممکن است منجر به مرگ شود.

به نقل از سایت webmd

موارد احتیاط مصرف داروی متی مازول

قبل از استفاده از داروی متی مازول سوابق پزشکی‌تان به خصوص سابقه‌ی ابتلا به اختلالات خونی مانند آگرانولوسیتوز و ترومبوسیتوپنی و بیماری کبد یا احتمال جراحی در روزهای آینده را به پزشک یا دکتر داروخانه اطلاع دهید.

مصرف داروی متی مازول در ۳ ماه اول بارداری توصیه نمی‌شود. ممکن است پزشک شما برای درمان در این دوره داروهای دیگری را در نظر بگیرد. در ۶ ماه آخر بارداری نیز داروی متی مازول، فقط در صورت نیاز مصرف شود. در مورد مصرف داروی متی مازول در دوران شیردهی با پزشک مشورت کنید.

اگر واکنش آلرژیک جدی مثل علائم پوستی، خارش، تورم (مخصوصا در صورت، زبان و گلو)، گیجی شدید و اختلال تنفسی را بعد از مصرف قرص متی مازول ۵ میلی‌گرمی تجربه کردید، در سریع‌ترین زمان از مرکز فوریت‌های پزشکی کمک بگیرید.

عوارض قرص متی مازول یا تیرومت آی اچ ۵ چیست؟
قرص تیرومت آی اچ ۵ ممکن است به طور غیرمستقیم باعث افزایش وزن شود.

موارد منع مصرف داروی متی مازول

داروی تیروئید پرکار متی مازول در افرادی که حساسیت بیش‌از‌حد به داروهای ضد تیروئیدی دارند، منع مصرف دارد. همچنین به طور معمول در دوران بارداری به ویژه در ۳ ماهه اول، به دلیل خطرات احتمالی ناهنجاری‌های مادرزادی تجویز نمی‌شود.

تداخلات دارویی متی مازول با داروهای دیگر

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی متی مازول را تغییر دهد یا باعث افزایش عوارض جانبی آن شود. این مقاله شامل تمامی تداخلات دارویی نیست بنابراین لیست همه‌ی داروهای مصرفی‌تان را باپزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید. بعضی از محصولاتی که ممکن است با قرص متی مازول ۵ میلی گرم تداخل داشته باشند عبارت‌اند از:

  • رقیق کننده‌های خون مانند وارفارین
  • دیگوکسین
  • ب.ث.ژ (داخل مثانه‌ای)
  • کلادریبین
  • دیپیرون
  • سدیم یدید I131
  • آنتاگونیست‌های ویتامین کا
  • گلیکوزیدهای قلبی
  • کلوزاپین
  • دفریپرون
  • مشتقات تئوفیلین
  • کلرامفنیکل (چشمی)
  • کلادریبین، دیپیرون
  • مزالامین
  • پرومازین
اشکال داروییتداخل داروییعوارض جانبی
قرص متی مازول لقمان ۵ میلی‌گرمرقیق کننده‌های خون مانند وارفارینخواب‌آلودگی
قرص متی مازول ایران هورمون ۵ میلی‌گرمدیگوکسینسرگیجه
قرص متی مازول الحاوی ۵ میلی‌گرمب.ث.ژ (داخل مثانه‌ای)کهیر
کلادریبینبزرگ‌شدن غدد بزاقی
دیپیروندرد عضلانی
جدول مشخصات دارویی متیمازول

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

متی مازول یا تیرومت آی اچ ۵ یک داروی ضد تیروئید است که با مهار تولید بیش‌ازحد هورمون‌های تیروئیدی، به درمان پرکاری تیروئید کمک می‌کند. این دارو که به صورت قرص متی مازول ۵ میلی‌گرمی در دسترس است، معمولا ۳ بار در روز هر ۸ ساعت یکبار مصرف می‌شود. با توجه به اینکه مصرف زیاد متی مازول عوارض خطرناکی دارد، حتما برای دریافت اطلاعات دقیق از دکتر غدد مشورت بگیرید. در سایت دکترتو علاوه‌بر مشاوره با بهترین پزشکان، امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری از دکتر فوق تخصص غدد هم برای شما وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

بعد از تعادل هورمون تیروئید در بدن که از اثرات مصرف داروی تیروئید پرکار متی مازول است، افراد ممکن است اضافه وزن را تجربه کنند.

بهتر است قرص متی مازول ۵ را همراه با غذا یا بعد از غذا مصرف کنید.

بهتر است داروی متی مازول را با تشخیص پزشک، هر ۸ ساعت یکبار مصرف کنید.

ریزش مو به عنوان یک عارضه جانبی احتمالی متیمازول ذکر شده است اما می‌تواند نشانه پرکاری تیروئید هم باشد. بنابراین تشخیص اینکه ریزش مو ناشی از مصرف این دارو است یا خیر، می‌تواند پیچیده باشد.

بله، استفاده از متی مازول در دوران بارداری با آسیب احتمالی جنین همراه است، به ویژه در ۳ ماهه اول بارداری که رشد مهم اندامی رخ می‌دهد. با این حال می‌توان آن را در ۳ ماهه دوم و سوم تحت نظارت دقیق پزشک استفاده کرد و فقط باید زمانی تجویز شود که مزایای آن از خطراتش بیشتر باشند.

جایگزین‌های متیمازول شامل داروی ضد تیروئید دیگری به نام پروپیل تیواوراسیل است که معمولا مصرف آن در دوران بارداری خطر کمتری دارد. گزینه‌های دیگر برای درمان شامل درمان با رادیواکتیو و جراحی تیروئید هستند که بستگی به شدت بیماری دارند.

امتیاز شما به مقاله:
(3.8از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره متی مازول

  1. پریسا گفت:

    دکتر من متی مازول ۵ و پروپرانولول۱۰ برای مشکل تیروئید برام تجویز کرده
    این دو تا دارو با هم تداخل ندارند؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      این دو دارو با هم تداخل ندارند و طبق نظر پزشک معالج مصرف کنید.

      1. زهرا گفت:

        سلام آزمایش دادم تازه فهمیدم تیروئید پرکار دادم دکترم متی مازول ۵ تجویز کرده گفتع روزی یه عدد بخور الان نمیدونم ناشتا بخورم یا بعد از غذا

        1. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام
          فرقی نمیکند
          داروی متی مازول معمولا باید یک الی سه بار در روز همراه با غذا یا بدون آن بسته به نظر پزشک مصرف شود.

    2. سمیرا گفت:

      من روزی ۱عدد متی مازول استفاده میکنم و دکترم قبل از تجویز دارو اصرار داشت جراحی کنم ولی من قبول نکردم چون دوست ندارم جای بخیه روی گلوم بمونه و ناراحتم کنه

      1. همیار دکترِتو گفت:

        سلام دوست عزیز
        اگه تورم غده تیروئید شما و مشکلات این غده با درمان دارویی پاسخ ندهد ممکنه نیاز به جراحی داشته باشید تا خطرات دیگر شما را تهدید نکند. از این لینک میتونید با دیگر متخصصان غدد نیز مشورت کنید.
        متخصص غدد

    3. پری گفت:

      من تازه متوجه شدم و روزی دوتا مصرف میکنم پف زیاد صورت و چشم دارم ایا برطرف میشه یا باید کاری کنم

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سلام
        در صورت عدم سازگاری با دارو ، دارو را قطع کنید
        و به متخصص غدد مراجعه کنید

  2. ناشناس گفت:

    سلام دکتر روزی شش تا متی مازول ۵ بهم داده ۲۰ روزه دارم میخورم چند روز بدنم کهیر زده و خارش داره چیکار کنم؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      خارش از عوارض جانبی دارو هست و در صورت ادامه این عارضه بهتره با پزشک معالج خود مشورت کنید.

    2. ناشناس گفت:

      سلام متاسفانه در شهر ما قرص متی مازول پیدا نمیشه باید کجا بریم ؟

  3. بحرانی پور گفت:

    سلام من پرکاری تیروئید دارم و الان دو ماه هست که از قرص متی مازول استفاده میکنم روزی شش عدد الان صورت و گلوم ورم کرده ممکنه از عوارض این قرص باشه ؟ یا به تیروئیدم ربط داره ؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      این تورم صورت و گلو از عوارض جانبی متی مازول است که بهتره در اسع وقت این موضوع را با پزشک معالج خود مطرح کنید. تورم گلو نیز میتونه به پرکاری تیروئید ربط داشته باشه بنابراین بررسی تیروئید نیز ضروری هست.

  4. محمد گفت:

    سلام
    من پرکاری تیروئید دارم و قرص متی مازول مصرف میکردم. قبلا روزی ۶تا و بعد به مرور یکی. الان چندماهه خودم قطعش کردم و بسیار لاغر شدم.آیا اگر دوباره شروع کنم به مصرفش، عوارضی برای من که قبلا مصرف کردم نداره؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      اگه به این دارو واکنش نشون میدادید و عوارض جانبی جدی داشتید با مصرف دوباره این دارو عوارض نیز برمیگردد. بهتره با متخصص غدد برای جایگزینی داروی دیگر مشورت کنی.
      متخصص غدد و متابولیسم

  5. یونس ریگی گفت:

    سلام وقت بخیر دوست عزیز من به دکتر مراجعه کردم ای قرص رو به من داد گفت صبح یک عدد بخور ولی نمی دونم ناشتا بخورم یا نه.

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      این دارو مهمه که در زمان مشخصی در روز استفاده بشه و میتونید ناشتا هم نباشید ولی مصرف قرص در زمان ناشتا بودن باعث جذب بهتر اون میشه.

  6. رضا مشمول گفت:

    سلام.پسرم ۱۴سالشه پرکاری تیرویید داره.دکترروزی یک قرص متی مازول تجویز کرده.ایاسردرد ازعوارض مصرف این قرصه یا نه.باتشکر

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      سردرد از عوارض این قرص نیست. بهتره وجود بیماری سینوزیت، سردردهای میگرنی و عصبی رو در ایشون با مراجعه به متخصص مغز و اعصاب بررسی کنید.
      متخصصین مغز و اعصاب

  7. سیدجعفر گفت:

    سلام خسته نباشید
    من آزمایش دادم تیروئیدم پرکاره
    خیلی لاغرم اگر از این داروی متی مازول۵ استفاده کنم تآثیری در افزایش وزنم وچاق شذنم میزاره یانه؟
    یک راهکاربهم بدید که بتونم چاق بشم
    این لاغری مشکلات زیادی برام درست کرده لطفآکمکم کنید
    متشکرم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      با بهبود مشکل تیروئید شما با داشتن رژیم مناسب تحت نظر متخصص تغذیه اضافه وزن خواهید داشت. بیماری تیروئید را به خوبی تحت نظر متخصص غدد پیگیری و درمان کنید.
      فوق تخصص غدد تیروئید

  8. Melisa گفت:

    سلام.. پسر من ۶ سالشه و پرکاری تیروئید داره.. تجویز دکتر مصرف دو قرص متی مازول در روز بود.. بعد از یک هفته استفاده دچار گلودرد و تب و اسهال شده.. باید مصرف دارو رو قطع کنم؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      موارد بیان شده از عوارض جانبی دارو و واکنش به دارو هست که در صورت ادامه دار بودن و تشدید شدن بهتره با متخصص غدد مشورت کنید.
      متخصص غدد

  9. Elika گفت:

    سلام من ۱۲ ساله متی مازول میخورم اوایل روزی ۶تا والان روزی ۱ میخورم الان به شدت چاق شدم میتونم دارو را قطع کنم… از خوردن دارو خسته شدم واکثرا مرتب نمیخورم

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام همراه گرامی
      لازمه آزمایش تیروئید بدین تا مشخص بشه با مصرف داروهاتون تیروئیدتون تنظیم هست یا نه.

    2. فرهاد گفت:

      سلام از وقتی قرص میتی مازول میخورم نخفع معدم زیاد شده به شدت مشکل گوارشی هم دارم باید چکار کنم

      1. همیار دکترِتو گفت:

        سلام دوست عزیز
        ناراحتی معده از عوارض جانبی این قرص هست که با ادامه مصرف برطرف میشه. اگه مشکل تون برطرف نشد درکنار این دارو میتونید داروهای معده نیز با نظر متخصص مصرف کنی.

  10. رهگذر گفت:

    سلام پسرم ده سالشه تیروعیدش پر کار بود بردیم دکتر. دکتر این قرص رو بهش تجویز کرد سوالم اینه تو گوشای پسرم برجسته های کوچک در میان اینا هم میتونه از تیروعیدش باشه؟

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام همراه گرامی
      لازمه برای این مشکلتون به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنین:
      لیست متخصصین گوش و حلق و بینی

      1. ناشناس گفت:

        سلام من قرص متی مازول ۵ برای تیروئید پرکار میخورم ولی خونریزی دارم چکار کنم

        1. همیار دکترِتو گفت:

          دوست عزیز
          اگر منظور شما خونریزی از واژن است که ممکنه به علت بهم ریختن نظم هورمونی ناشی از این دارو خونریزی ایجاد شده باشد در این صورت نیازه با متخصص زنان نیز مشورت کنید.
          متخصص زنان و زایمان