درمان عفونت قارچی واژن از پماد تا شیاف و روش های سنتی

آنچه در این مقاله می‌خوانید

عفونت قارچی واژن که معمولا ناشی از رشد بیش از حد کاندیدا آلبیکنس است، با علائمی مانند خارش، سوزش، ترشحات غلیظ و التهاب همراه می‌شود. برای درمان، استفاده از داروهای ضدقارچ مانند کلوتریمازول، میکونازول یا فلوکونازول به‌صورت کرم، شیاف یا قرص توصیه می‌شود. رعایت بهداشت، پوشیدن لباس‌های نخی و اجتناب از رطوبت زیاد در ناحیه تناسلی می‌تواند به پیشگیری کمک کند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 7 دقیقه
درمان عفونت قارچی واژن چگونه است؟

هر عفونت قارچی متفاوت است، بنابراین معمولا یک متخصص می‌تواند تعیین کند که بهترین درمان عفونت قارچی واژن چیست. اما به صورت یک دستورالعمل رایج، عمدتا لیستی از داروهای ضد قارچ برای رفع این عفونت تجویز می‌شوند که اکثر آنها هم بدون نسخه در دسترس‌اند. اما گاهی این داروها و درمان‌ها به اندازه کافی موثر نیستند و به درمان‌های متفاوت‌تری نیاز است که پزشک متخصص زنان و زایمان و یا دکتر مامایی می‌توانند بهترین درمان را برای شما در نظر بگیرند. شما می‌توانید از سامانه دکترتو نسبت به دریافت نوبت ویزیت حضوری و یا مشاوره آنلاین متنی و تلفنی اقدام کنید.

درمان عفونت قارچی واژن چیست؟

عفونت های قارچی در واژن عمدتا عفونت‌های ساده‌ای هستند. اما گاهی هم ممکن است فرد به یک عفونت مخمری پیچیده مبتلا شود. درمان بر اساس نوع عفونت متفاوت است و شامل درمان دارویی و درمان‌های موضعی می‌شود. در واقع درمان عفونت قارچی واژن به از بین بردن قارچ‌ها، جلوگیری از رشد آنها و رفع علائم ناشی از عفونت کمک می‌کند. در بیشتر موارد، عفونت قارچی واژن خفیف است. اما در صورت وجود عفونت مخمری پیچیده، شرایط درمان کمی متفاوت است و معمولا شیوه درمان شامل استفاده از درمان واژینال طولانی‌مدت یا مصرف داروهای خوراکی در چند دوز می‌شود.

متن انگلیسی:
Antifungal medications treat most vaginal yeast infections. The specific medication depends on the severity of the infection. Your healthcare provider will prescribe the best treatment based on your symptoms and condition.
ترجمه متن:
داروهای ضد قارچ اکثر عفونت های مخمری واژن را درمان می‌کنند. مصرف داروهای خاص، به شدت عفونت بستگی دارد. پزشک بهترین درمان را بر اساس علائم و وضعیت شما تجویز می‌کند.

mayoclinic

علت درمان نشدن عفونت قارچی واژن

در برخی مواقع ممکن است عفونت قارچی واژن به همین راحتی درمان نشود یا این که روند درمان کمی پیچیده شود. عمدتا اصلی‌ترین علت درمان نشدن عفونت قارچی واژن این است که اساسا عفونت واژن ناشی از مخمرها نیست. در نتیجه به دلیل تشخیص اشتباه و استفاده نادرست از ضد قارچ‌ها، عفونت همچنان بدون درمان باقی می‌ماند.

علاوه بر این، گاهی اوقات عفونت قارچی واژن از نوع مقاوم و پیچیده است و به همین دلیل درمان‌های موقتی و کوتاه مدت نمی‌توانند آن را به صورت کامل درمان کنند. در این موارد به درمان کامل و طولانی‌مدت نیاز است و قطع داروها یا رعایت نکردن بهداشت فردی می‌تواند موجب ادامه‌دار شدن عفونت شود.

از طرفی ابتلای شریک جنسی به عفونت قارچی و درمان نشدن آن، می‌تواند مانع درمان موفقیت‌آمیز عفونت قارچی واژن شود. آخرین دلیل عدم درمان عفونت قارچی واژن، مصرف بی رویه ضد قارچ‌هاست که در نتیجه آن داروها در درمان عفونت بی‌اثر می‌شوند و در صورت نیاز کارایی لازم را ندارند.

روش درمان عفونت قارچی واژن چگونه است؟
روش درمان عفونت قارچی واژن شامل استفاده از داروهای ضدقارچ موضعی مانند کرم و شیاف‌های واژینال یا داروهای خوراکی مانند فلوکونازول، همراه با رعایت بهداشت، پوشیدن لباس‌های نخی است.

روش درمان عفونت قارچی واژن

عفونت های قارچی واژن با دو روش اولیه قابل‌درمان هستند: داروهای خوراکی و موضعی. در واقع نوع روش انتخابی برای درمان عفونت قارچی واژن به این بستگی دارد که نوع مخمر چیست و تا چه میزان نسبت به درمان مقاوم است. عفونت‌های پیچیده‌تر ممکن است به ترکیبی از هر دو روش نیاز داشته باشند یا این که از داروهای قوی‌تری برای درمان آنها استفاده شود.

در افرادی که به صورت مکرر عفونت قارچی واژن دارند، روش درمان بر اساس تشخیص علت زمینه‌ای ابتلا به عفونت قارچی است. بعد از تشخیص علت زمینه‌ای، ابتدا باید آن را برطرف کرد تا به این ترتیب جلوی عود بیماری گرفته شود. به‌عنوان‌مثال، در مواردی که عفونت‌های قارچی چهار بار یا بیشتر در سال رخ می‌دهد، پزشک ممکن است مصرف داروهای ضد قارچ خوراکی را یک بار در هفته به مدت شش ماه توصیه کند تا از حملات بعدی جلوگیری شود.

۱. درمان عفونت قارچی واژن مقاوم

گاهی اوقات عفونت قارچی واژن خیلی مقاوم است و به راحتی با روش‌های درمانی معمول برطرف نمی‌شود. عمدتا این نوع عفونت‌ها به دلایل مختلفی مانند خشکی واژن یا نوسانات هورمونی ایجاد می‌شوند. گاهی هم علت آن مصرف مکرر داروهای ضد قارچ و مقاوم شدن آنهاست. به‌هرحال در خصوص درمان عفونت قارچی واژن مقاوم، در قدم اول پزشک عامل زمینه‌ای را بررسی کرده و سعی می‌کند هم‌زمان با تجویز داروهای ضد قارچ، عامل زمینه‌ای را هم درمان کند. درمان ترکیبی، شامل درمان خوراکی، شیاف واژینال و پمادهای ضد قارچ همگی ممکن است برای درمان عفونت مخمری واژن در یک بازه زمانی طولانی‌تر مورد استفاده قرار بگیرند.

عفونت قارچی مقاوم داری و هر کاری می‌کنی درمان نمیشه؟

از بهترین متخصص‌ها نوبت بگیر.

۲. درمان فوری عفونت قارچی واژن

سریع‌ترین راه برای درمان عفونت قارچی واژن، مراجعه به پزشک است تا پزشک بر اساس شرایط شما، بهترین درمان را پیشنهاد کند. درمان‌ها به‌طورکلی بر اساس شدت علائم هر بیمار تعیین می‌شوند. در مواردی که عفونت مخمری واژن از نوع ساده است، می‌توان با یک رژیم یک تا ۶ روزه داروهای ضد قارچی، خیلی سریع آن را برطرف کرد. درمان خوراکی با داروهای ضد قارچ، معمولا سریع‌تر می‌توانند عفونت را برطرف کنند.

۳. درمان عفونت قارچی واژن در بارداری

اگر در دوران بارداری به عفونت قارچی واژن مبتلا شدید، حتما باید درمان آن تحت نظر پزشک باشد. با این حال جای نگرانی نیست و حتی در دوران بارداری هم می‌توان عفونت قارچی را با انواع کرم یا شیاف‌های ضد قارچ واژینال درمان کرد. داروهای خوراکی اغلب در بارداری، به خصوص در سه‌ماهه اول استفاده نمی‌شود.

۴. درمان قطعی عفونت قارچی واژن

عفونت‌های قارچی همگی قابل درمان هستند و بسته به شدت علائم، بین یک هفته تا چند ماه درمان می‌شوند؛ بنابراین تمامی درمان‌های موجود برای برطرف کردن عفونت مخمری واژینال، درمان‌های قطعی و موثری هستند که بسته به شدت عفونت، باید در یک بازه زمانی مشخص استفاده شوند. باز هم مهم است که عامل زمینه‌ای که باعث ابتلا به عفونت قارچی واژینال می‌شود، برطرف گردد. برای مثال در مواردی که فرد خشکی واژن دارد، هم‌زمان با درمان عفونت قارچی واژن، برای درمان قطعی، درمان خشکی واژن هم نیاز است.

شیاف برای درمان عفونت قارچی واژن موثر است.
برای درمان عفونت قارچی واژن، شیاف‌های ضدقارچ مانند کلوتریمازول، میکونازول یا نیستاتین به‌طور رایج استفاده می‌شوند.

داروهای درمان عفونت قارچی واژن

داروهایی که برای درمان عفونت قارچی واژن تجویز می‌شوند، همگی از خانواده داروهای ضد قارچ هستند که در سه فرم موضعی، خوراکی و شیاف مورد استفاده قرار می‌گیرند. انواع پماد و کرم، شیاف واژینال و قرص‌های خوراکی ضد قارچ می‌توانند برای درمان عفونت مخمری واژن مورد استفاده قرار بگیرند.

متن انگلیسی:
The most effective treatment for any fungal infection is to take antifungal medications. There are many medications available, from oral medications to topical creams, ointments, and suppositories for vaginal yeast infections.
ترجمه متن:
موثرترین درمان برای هر عفونت قارچی، مصرف داروهای ضد قارچ است. داروهای زیادی در دسترس هستند، از داروهای خوراکی گرفته تا کرم‌های موضعی، پمادها و شیاف‌ها برای عفونت های قارچی واژن.

webmed

۱. قرص درمان عفونت قارچی واژن

برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان عفونت قارچی واژن، شامل داروهای خوراکی می‌شوند. این داروها، ضد قارچ‌هایی هستند که معمولا بدون نسخه در دسترس‌اند. البته در موارد شدید، انواع داروهای خوراکی تجویزی هم وجود دارد که باید توسط پزشک تجویز شوند. رایج‌ترین قرص برای عفونت قارچی واژن، قرص فلوکونازول نام دارد. به طور معمول، یک دوز تک فلوکونازول کافی است. با این حال، افرادی که علائم شدید، شرایط پزشکی زمینه‌ای یا عفونت‌های قارچی مکرر دارند، ممکن است سه روز پس از دوز اولیه نیاز به دوز دوم داشته باشند.

در مواردی که عفونت شدید است و با روش‌های معمول درمان نمی‌شود، دو داروی خوراکی قوی‌تر ممکن است توسط پزشک تجویز شوند. یکی از آنها، قرص oteseconazole و دیگری هم ibrexafungerp نام دارد. مطالعات نشان می‌دهد که این داروها ممکن است برای عفونت های قارچی واژن که به درمان‌های دیگر پاسخ نمی‌دهند، موثر باشند.

۲. پماد درمان عفونت قارچی واژن

داروهای موضعی برای عفونت‌های قارچی واژن به شکل کرم‌ها و پمادهای واژینال موجود است. این محصولات را باید قبل از خواب با استفاده از اپلیکاتور داخل واژن قرار دهید. درمان واژینال کوتاه مدت با استفاده از پماد ضد قارچ به مدت ۳ تا ۷ روز، اغلب عفونت قارچی را از بین می‌برد. رایج‌ترین کرم‌ها یا پماد برای عفونت قارچی واژن که بدون نیاز به نسخه در دسترس‌اند، شامل پمادهای زیر می‌شوند:

  • پماد تریکونازول
  • پماد میکونازول
  • فلوکونازول
  • کلوتریمازول
  • بوتوکونازول

۳. شیاف برای درمان عفونت قارچی واژن

داروهای ضد قارچ به صورت شیاف واژینال هم در دسترس‌اند که برای استفاده از آنها، باید شیاف را در داخل واژن قرار داد. رایج‌ترین فرم شیاف واژینال برای درمان عفونت قارچی واژن شامل شیاف ترکونازول و میکونازول می‌شود. در مواردی که عفونت قارچی واژن شدید است، پزشک ممکن است شیاف واژینال اسید بوریک را هم تجویز کند.

دنبال شیاف مناسب برای عفونت واژن هستی؟ از پزشک مشاوره بگیر.

دوره درمان عفونت قارچی واژن

دوره درمان عفونت قارچی واژن به شدت عفونت و نوع مخمر عامل بیماری بستگی دارد. عفونت‌های مخمری خفیف ممکن است خود به خود از بین بروند، اما به ندرت این اتفاق می‌افتد و معمولا لازم است برای درمان این عفونت‌ها نیز یک دوره کوتاه مدت دارو مصرف شود.

به صورت کلی، معمولا چند روز تا یک هفته طول می‌کشد تا عفونت‌های قارچی پس از درمان، به صورت کاملا برطرف شوند. با این حال، عفونت‌های مخمری شدید ممکن است برای مدت زمان طولانی‌تری باقی بمانند و به دوره درمان بیشتری نیاز داشته باشند. مصرف داروهای تجویز شده و تکمیل کل دوره برای جلوگیری از عود بیماری بسیار مهم است.

درمان عفونت قارچی واژن در طب سنتی

در طب سنتی برخی گزینه‌ها برای درمان عفونت قارچی واژن توصیه می‌شود که اثربخشی دقیق آنها کاملا مشخص نیست. با این حال ممکن است برخی از این درمان‌ها بتوانند علائم را تسکین دهند یا از پیشرفت عفونت جلوگیری کنند. درمان‌های توصیه شده در طب سنتی برای رفع عفونت قارچی واژن، شامل موارد زیر می‌شود:

نوع روششرح
مالیدن روغن نارگیل به ناحیه واژنبه نظر می‌رسد روغن نارگیل خواص ضدقارچی زیادی دارد.
استفاده از روغن درخت چایبرخی داده‌ها نشان می‌دهد که روغن درخت چای به میزان قابل توجهی روی مخمرها موثر است. این ترکیب حتی در برخی از داروهای ضد قارچ مانند پمادهای واژینال هم مورد استفاده قرار می‌گیرد.
اسانس یا روغن پونه کوهیبرخی مطالعات محدود نشان می‌دهد که ممکن است در محدود کردن رشد قارچ کاندیدا آلبیکنز موثر باشد.
درمان عفونت قارچی واژن در طب سنتی

درمان خانگی عفونت قارچی واژن

با وجودی که ترجیحا برای درمان عفونت قارچی واژن بهتر است از یک داروی ضد قارچ موثر استفاده کرد، اما برخی از درمان‌های خانگی هم می‌توانند در برخی موارد ابتلا، موثر باشند. گزینه‌های زیر به عنوان درمان خانگی عفونت قارچی واژن در نظر گرفته می‌شوند:

  • مصرف مکمل‌های پروبیوتیک که می‌توانند با تقویت جمعیت باکتری‌های طبیعی داخل واژن، از بدتر شدن عفونت های قارچی واژن جلوگیری کنند.
  • مصرف ماست به عنوان یک منبع سالم پروبیوتیک
  • شست‌وشوی ناحیه واژن با آب‌نمک؛ گاهی اوقات می‌توان عفونت‌های مخمری را در خانه تنها با شستشوی آرام ناحیه واژن با آب‌نمک تسکین داد.
درمان خانگی عفونت قارچی واژن چگونه است؟
روغن نارگیل به دلیل داشتن خواص ضدقارچی طبیعی می‌تواند به کاهش علائم عفونت قارچی واژن کمک کند.

اگر عفونت قارچی واژن درمان نشود چه می شود؟

درمان نشدن عفونت قارچی علامت‌دار می‌تواند علائم ناراحت‌کننده بیشتری را ایجاد کند. اما اگر عفونت قارچی واژن درمان نشود چه میشود؟ با افزایش خارش و سوزش در ناحیه واژینال، ممکن است فرد به دلیل خاراندن زیاد این ناحیه باعث زخم شدن آن شود. التهاب، زخم و در نهایت عفونت‌های باکتری‌هایی ثانویه، از جمله مشکلاتی است که در صورت درمان نشدن عفونت قارچی واژن می‌تواند مشکل‌ساز شود. در برخی موارد هم ممکن است عفونت قارچی گسترش یابد و به برفک دهانی یا کاندیدیازیس تهاجمی تبدیل شود. خستگی و بیماری‌های گوارشی از عوارض ثانویه ناشی از عفونت قارچی درمان نشده واژن هستند.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

درمان عفونت‌های قارچی به‌طورکلی نیاز به داروهای ضد قارچ دارد. در بیشتر موارد، درمان ساده است و عفونت قارچی فورا برطرف می‌شود. در برخی مواقع، ممکن است لازم باشد چندین دوره درمانی را تکمیل کنید یا از داروهای قوی‌تر و تجویزی برای پایان‌دادن به علائم خود استفاده کنید؛ بنابراین اگر علائم بعد از مصرف چند روزه داروی ضد قارچ برطرف نشد، بهتر است حتما برای بررسی‌های بیشتر به یک دکتر متخصص زنان یا پزشک متخصص مامایی مراجعه کنید تا پزشک با معاینه واژن و در نظر گرفتن سایر شرایط، بهترین گزینه‌های درمان عفونت قارچی واژن را به شما پیشنهاد دهد. عفونت قارچی واژن می‌تواند به شدت ناراحت کننده باشد و به همین دلیل باید سریعا آن را درمان کرد. اما نگران نباشید چرا که شما می‌توانید از سامانه مشاوره آنلاین دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

با وجودی که برخی به اشتباه فکر می‌کنند عفونت‌های قارچی واژن می‌توانند باعث نازایی شوند یا باروری را تحت تاثیر قرار دهند، اما این عفونت‌ها تاثیری روی باروری ندارند و تاکنون هیچ مطالعه‌ای ثابت نکرده که ابتلا به عفونت قارچی واژن می‌تواند باعث ناباروری شود.

در بسیاری از مواقع علت ابتلا به عفونت‌های قارچی واژن، مصرف آنتی‌بیوتیک است. با مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها، فعالیت باکتری‌های طبیعی واژن کاهش می‌یابد و همین می‌تواند زمینه رشد قارچ‌ها را فراهم کند.

عدم رعایت بهداشت فردی، افزایش رطوبت ناحیه تناسلی، رابطه داشتن با شریک جنسی که عفونت قارچی درمان نشده دارد و از همه مهم‌تر کامل نکردن دوره درمان، می‌تواند باعث عود مکرر عفونت‌های قارچی در یک فرد شود.

گاهی اوقات با استفاده از محصولات بهداشتی معطر که مواد شیمیایی زیادی دارند، ناحیه واژینال ملتهب و حساس‌تر می‌شود و همین امر می‌تواند باعث افزایش ریسک عفونت قارچی واژینال شود.

امتیاز شما به مقاله:
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فرزانه هستم، 30 ساله و عاشق دنیای سئو و محتوانویسی که با کنجکاوی دنبال آموختن چیزهای جدیدم؛ فارغ از هرگونه قرارداد و قانون و سبک خاصی. دنیای مجازی و اینترنت، فرصتی برای بودن با بهترین تیم‌ها رو برام فراهم کرده که می‌تونم بدون دغدغه و نگرانی هر روز احساس بهتر شدن و ارتقاء‌شغلی را با تمام وجودم لمس کنم. افتخار می‌کنم که با تیم خوب دکترتو، به این احساس ناب دست پیدا می‌کنم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن