هر آنچه که باید در مورد درمان تکرر ادرار در زنان بدانید.

آنچه در این مقاله می‌خوانید

تکرر ادرار در زنان می‌تواند ناشی از عوامل متعددی باشد و درمان آن بستگی به تشخیص دقیق علت زمینه‌ای دارد. درمان‌های رایج شامل تغییرات در سبک زندگی مانند کاهش مصرف کافئین و الکل، انجام تمرینات کگل برای تقویت عضلات کف لگن و در صورت وجود عفونت‌های ادراری، استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها تحت نظر پزشک است. همچنین، در برخی موارد، داروهای خاصی برای کاهش انقباضات مثانه تجویز می‌شوند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 8 دقیقه
درمان تکرر ادرار در زنان چگونه است؟

در اکثر افراد مثانه قادر است ادرار را تا زمانی که فرد بتواند به راحتی به سرویس بهداشتی برود، نگه دارد. به طور متوسط، هر فرد بین چهار تا هشت بار در روز ادرار می‌کند. اما اگر بیش از هشت بار در طول ۲۴ ساعت به دستشویی بروید، این می‌تواند به خاطر مصرف بیش از حد مایعات باشد. گاهی نیز مشکلات جدی‌تری نظیر دیابت، بارداری، مشکلات نورولوژیکی و غیره، علت تکرر ادرار هستند. اگر شما هم اخیرا به این مشکل دچار شده‌اید و دنبال درمان می‌گردید، کافیست تا انتهای این مقاله از دکترتو همراه ما باشید تا با درمان تکرر ادرار در زنان آشنا شوید. شما می‌توانید از طریق سامانه دکترتو جهت دریافت نوبت ویزیت حضوری از دکتر اورولوژی و یا مشاوره آنلاین اقدام کنید.

درمان تکرر ادرار در زنان چگونه است؟

زنان به دلایل مختلفی در طول دوره‌های مختلف زندگی خود، تکرر ادرار را تجربه می‌کنند. این عارضه گاهی تا حدی خسته کننده می‌شود که کیفیت زندگی فرد را پایین می‌آورد. به همین خاطر، بهتر است برای بهبود وضعیت دستگاه ادراری و پرهیز از بروز مشکلات جدی‌تر، دراسرع‌وقت آن را درمان کنید. اگر شما هم قصد درمان این عارضه را دارید، می‌توانید با تایید پزشک از رویکردهای درمانی زیر استفاده کنید:

گروه سنیروش درمانتوضیحات
زنان سالمندتمرینات کگلتقویت عضلات کف لگن برای کاهش تکرر ادرار. نیاز به پیگیری منظم دارد.
آنتی‌کولینرژیک‌هاداروهایی مانند اوکسی بوتینین که عضلات مثانه را آرام می‌کنند.
استفاده از پوشاک مناسبپوشیدن لباس‌های گشاد و راحت برای کاهش فشار به مثانه.
مراقبت از میزان مایعاتمصرف مایعات را در ساعات پایانی روز محدود کنید.
زنان یائسههورمون درمانی (استروژن)استروژن می‌تواند به تقویت بافت‌های مثانه و پیشگیری از تکرر ادرار کمک کند.
کاهش مصرف کافئین و الکلاین مواد می‌توانند مثانه را تحریک کنند و تکرر ادرار را تشدید کنند.
داروهای آنتی‌کولینرژیکاین داروها برای کنترل مثانه بیش‌فعال موثر هستند.
تمرینات کگلتقویت عضلات کف لگن برای بهبود کنترل مثانه.
زنان میانسالاستفاده از بتا آگونیست‌ها (مثل میرابگرون)این داروها مثانه را شل می‌کنند و به کاهش تکرر ادرار کمک می‌کنند.
مدیریت استرساسترس می‌تواند موجب تشدید تکرر ادرار شود. یوگا، تنفس عمیق و مدیتیشن کمک‌کننده‌اند.
کاهش وزن و سبک زندگی سالماضافه وزن فشار بیشتری به مثانه وارد می‌کند. کاهش وزن با رژیم و ورزش می‌تواند بهبود علائم را به همراه داشته باشد.
داروهای ضد افسردگی سه‌حلقه‌ایدر مواردی که اضطراب یا افسردگی در تکرر ادرار نقش دارند، این داروها می‌توانند مفید باشند.
محدود کردن مصرف مایعات پیش از خواببرای جلوگیری از تکرر ادرار شبانه، مصرف مایعات را ۲-۳ ساعت قبل از خواب محدود کنید.
روش‌های درمان تکرر ادرار در زنان

این روش‌ها بسته به وضعیت هر فرد و شدت علائم ممکن است متفاوت باشد. همچنین بهتر است برای انتخاب درمان مناسب و بررسی شرایط خاص، با پزشک مشورت کنید.

۱. درمان سریع تکرر ادرار در زنان

یک درمان سریع تکرر ادرار در زنان، شامل استفاده از بوتاکس است. در این روش، سم بوتولینوم (بوتاکس) به عضله‌ای که مثانه را احاطه کرده، تزریق می‌شود. بوتاکس به روش سیستوسکوپی و با استفاده از سوزنی که با کمک یک دوربین کوچک وارد مثانه شده، به این ناحیه تزریق خواهد شد. بوتاکس با شل کردن عضله مثانه عمل می‌کند و به بیماران اجازه می‌دهد که کاهش تکرر ادرار را تجربه کنند و بتوانند ادرارشان را برای مدت بیشتری نگه دارند.

مزیت این پروسه این است که کم تهاجمی است و هیچ برشی ایجاد نمی‌کند. اگر چه اثرات بوتاکس دائمی نیستند و معمولا بین ۳ الی ۱۲ ماه طول می‌کشند، اما اکثر بیماران تسکین قابل توجهی را در علائمشان تجربه می‌کنند.

دارو برای تکرر ادرار در زنان کدام است؟
داروهای مختلفی مانند آنتی‌کولینرژیک‌ها و بتامیمتیک‌ها برای درمان تکرر ادرار در زنان استفاده می‌شوند که به کاهش انقباضات مثانه و کنترل نیاز مکرر به ادرار کمک می‌کنند.

۲. دارو برای تکرر ادرار در زنان

زمانی که با تکرر ادرار دست‌وپنجه نرم می‌کنید، پزشکان داروهایی را تجویز می‌کنند که اسپاسم مثانه را کاهش می‌دهند و شل شدن عضلات مثانه را به همراه دارند. مصرف این داروها، باعث کاهش میل مکرر به دستشویی رفتن می‌شود.

یکی از بهترین داروها برای درمان تکرر ادرار زنان، داروهای استروژن هستند که به اشکال مختلفی در دسترس‌اند. در واقع یکی از اصلی‌ترین علل تکرر ادرار در زنان، یائسگی است زیرا باعث کاهش ترشح هورمون استروژن می‌شود. کاهش ترشح این هورمون زنانه، منجر به ضعیف و ناکارآمد شدن عضلات اطراف واژن و مجرای ادرار می‌شود. در این شرایط، پزشکان از استروژن واژینال (به شکل کرم یا حلقه) برای زنان یائسه و افراد مبتلا به سندرم مثانه بیش فعال استفاده می‌کنند. این درمان با تاثیر غیرمستقیم بر مثانه، به کاهش تکرر ادرار و سایر علائم مرتبط با آن کمک می‌کند.

قرص تکرر ادرار در زنان

یکی از موثرترین قرص‌های درمان تکرر ادرار در زنان، قرص‌های آنتی کولینرژیک هستند. آنتی کولینرژیک‌ها عملکرد پیام‌رسان شیمیایی استیل‌کولین را مسدود می‌کنند. استیل کولین سیگنال‌هایی را به مغز ارسال می‌کند که باعث انقباضات مثانه و در نتیجه تکرر ادرار می‌شوند. این انقباضات حتی زمانی که مثانه پر نیست هم نیاز به ادرار را در فرد ایجاد می‌کنند. برخی از داروهای آنتی کولینرژیک عبارت‌اند از:

  • اکسی بوتینین
  • تولترودین
  • داریفناسین
  • سولیفناسین
  • تروسپیوم کلراید
  • فسوترودین

ایمی پرامین نیز یک داروی ضدافسردگی سه حلقه‌ای است که از بروز تکرر ادرار جلوگیری می‌کند. این دارو برای درمان بی‌اختیاری ادرار اضطراری و بی‌اختیاری استرسی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. نکته مهم در مورد ایمی‌پرامین این است که معمولا برای زنان مسن مناسب نیست.

دولوکستین نیز یک مهارکننده‌های بازجذب سروتونین_ نوراپی‌نفرین است که اغلب برای درمان افسردگی و اضطراب استفاده می‌شود. این قرص می‌تواند به شل شدن عضلات کنترل‌کننده ادرار و بهبود نشت مثانه در برخی از افراد کمک کند.

متن انگلیسی:
Imipramine can cause drowsiness, so it’s often taken at night.
ترجمه متن:
ایمی پرامین می‌تواند باعث خواب‌آلودگی شود، بنابراین اغلب در شب مصرف می‌شود.

mayoclinic

۳. درمان تکرر ادرار زنان در طب سنتی

بسیاری از زنان ترجیح می‌دهند که برای درمان تکرر ادرار، به جای داروهای شیمیایی که عوارض متعددی دارند، سراغ درمان‌های گیاهی و کم خطر بروند. به همین خاطر در اینجا به بهترین انواع درمان طب سنتی برای تکرر ادرار در زنان پرداخته‌ایم:

دنبال درمان طبیعی برای رفع تکرر ادرار هستی؟

از متخصص راهنمایی بگیر.

ریحان مقدس

ریحان مقدس در برابر طیف وسیعی از ویروس‌ها، قارچ‌ها و باکتری‌ها به خوبی عمل می‌کند. از این گیاه دارویی برای درمان عفونت‌های دستگاه ادراری که علت اصلی تکرر ادرار هستند، استفاده می‌شود. کافیست چند برگ ریحان مقدس له شده را با مقدار کمی عسل میل کنید.

زیره سبز

زیره سبز یک گیاه معطر با خواص درمانی متعدد است که توانایی مقابله با بسیاری از بیماری‌هایی با منشا باکتریایی (از جمله عفونت دستگاه ادراری) را دارد. برای بهره‌مندی از خواص این گیاه، زیره سبز را در آب جوشانده و سپس مصرف کنید تا تکرر ادرارتان درمان شود.

انگور فرنگی هندی

انگور فرنگی هندی دارای محتوای ویتامین C بالایی است و به تنظیم قند خون و در نتیجه کاهش تکرر ادرار کمک می‌کند. مصرف انگور فرنگی هندی، مثانه را به یکباره تخلیه می‌کند و از تحریک مداوم مثانه و سیستم ادراری جلوگیری می‌کند. اگر تکرر ادرار دارید، کافیست مقداری از آب انگور فرنگی هندی را بنوشید تا شاهد اثرات درمانی آن باشید.

تخم شنبلیله

تخم شنبلیله می‌تواند گلوکز خون را کاهش دهد و علائم دیابت و تکرر ادرار را نیز برطرف کند. برای استفاده از این گیاه پر خاصیت، می‌توانید روزانه مقداری تخم شنبلیله را به صورت پودر شده مصرف کنید یا این که این دانه‌ها را قورت دهید.

سرکه سیب

سرکه سیب سرشار از خواص ضدقارچی و ضدباکتریایی است و می‌تواند به طور موثر تکرر ادرار را تسکین دهد. کافیست ۱ قاشق غذاخوری سرکه سیب را با یک قاشق چای‌خوری عسل، در ۱ لیوان آب ولرم مخلوط کنید و دو بار در روز مصرف کنید.

آب کرن بری

آب کرن‌بری ارزش امتحان کردن را دارد زیرا هم طعم خوبی دارد و هم سرشار از خواص متعدد است. برخی از شواهد نشان می‌دهند که آب کرن‌بری با جلوگیری از چسبیدن باکتری‌ها به دیواره‌های دستگاه ادراری، به درمان عفونت‌های دستگاه ادراری که باعث تکرر ادرار می‌شوند، کمک می‌کند.

آب آلوئه ورا

نوشیدن آب آلوئه‌ورا یکی دیگر از روش‌های ساده و عالی برای مدیریت تکرر ادرار است. این به این دلیل است که آلوئه‌ورا دارای اثرات پاک‌کنندگی است که فشار را از روی کلیه‌ها برمی‌دارد و سموم را از بدن شما خارج می‌کند.

۴. درمان تکرر ادرار زنان در خانه

اگر تکرر ادرار شدید و جدی نباشد، با برخی از درمان‌های خانگی و انجام یک سری تغییرات در سبک زندگی، می‌توان آن را کنترل و درمان کرد. به همین خاطر در اینجا به برخی از انواع درمان تکرر ادرار در زنان اشاره کرده‌ایم:

درمان تکرر ادرار زنان در خانه چگونه است؟
تمرینات کگل به تقویت عضلات کف لگن کمک کرده و می‌تواند به کاهش تکرر ادرار در زنان، به ویژه در خانه، بسیار مؤثر باشد.

تمرینات کگل

این تمرینات، شامل افزایش قدرت عضلات کف لگن هستند و از تکرر ادرار جلوگیری می‌کنند. برای انجام ورزش های کگل، بعد از تخلیه مثانه بنشینید یا دراز بکشید و تصور کنید که در دستشویی هستید. حالا عضلات لگن خود را سفت کنید و به مدت ۳ تا ۵ ثانیه نگه دارید. این کار را ده بار انجام دهید.

تغییر در رژیم غذایی

متخصصان به بیماران مبتلا به تکرر ادرار توصیه می‌کنند که برخی از تغییرات را در رژیم غذایی‌شان اعمال کنند. این ممکن است شامل پرهیز از مصرف برخی از غذاها و نوشیدنی‌ها باشد. غذاها و نوشیدنی‌هایی که ممکن است باعث ایجاد یا بدتر شدن تکرر ادرار شوند عبارت‌اند از:

  • الکل
  • کافئین
  • شکلات
  • برخی از مرکبات و آب‌میوه‌ها
  • نوشابه‌های گازدار
  • غذاهای تند
  • گوجه فرنگی

حفظ وزن سالم

اضافه‌وزن می‌تواند فشار زیادی به مثانه و عضلات لگن وارد کند. ماندن در محدوده وزنی سالم می‌تواند به شما کمک کند که کنترل بیشتری روی مثانه داشته باشید؛ بنابراین اگر اضافه‌وزن دارید، سعی کنید با حذف غذاهای پرکالری و چرب و داشتن فعالیت بدنی مکرر، این وزن را کاهش دهید.

مصرف مکمل

در یک مطالعه در سال ۲۰۰۵، بسیاری از زنانی که از مکمل منیزیم هیدروکسید استفاده کرده بودند، گزارش دادند که بهبود قابل توجهی را در تکرر ادرار و شب ادراری تجربه کردند.

علاوه بر این، سطوح بالاتر ویتامین D باعث می‌شود که زنان به میزان کمتری در معرض خطر ابتلا به اختلالات کف لگن (مانند تکرر ادرار و نشت ادرار) قرار داشته باشند. به همین خاطر است که متخصصان مصرف مکمل ویتامین D را خصوصا به زنان مسن توصیه می‌کنند.

درمان تکرر ادرار در بارداری

تکرر ادرار یکی از علائم شایع در دوران بارداری است که بیشتر در سه ماهه اول و سوم بارداری مشاهده می‌شود. این مشکل به دلیل تغییرات هورمونی، افزایش حجم خون و فشار رحم بر مثانه به وجود می‌آید. اگرچه تکرر ادرار معمولاً یک حالت طبیعی است و پس از زایمان بهبود می‌یابد، اما در برخی موارد می‌تواند باعث ناراحتی مادران باردار شود. تکرر ادرار در بارداری یک عارضه رایج است و خصوصا در شب تشدید می‌شود. برای پرهیز از این عارضه، می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

  • در این دوران سعی کنید مصرف نوشیدنی‌های حاوی کافئین (نظیر قهوه و چای) را کاهش دهید.
  • اگر مجبور هستید که برای دفع ادرار مکررا در طول شب اغلب از خواب بیدار شوید، سعی کنید شب‌ها مصرف مایعات را محدود کنید.
  • هنگام ادرار کردن، کمی به جلو خم شوید. این کار می‌تواند به شما در تخلیه کامل و یکباره مثانه کمک کند.
  • استرستان را با روش‌هایی مانند یوگا یا مدیتیشن کنترل کنید. به این خاطر که استرس یک محرک برای تکرر ادرار در نظر گرفته می‌شود.

متن انگلیسی:
Frequency urination can start as early as the first two or three weeks of pregnancy. But usually, many pregnant women start to notice the urgency only between 10 and 13 weeks.
ترجمه متن:
تکرر ادرار می‌تواند از هفته دوم یا سوم بارداری شروع شود. اما معمولا بسیاری از زنان باردار بین هفته‌های ۱۰ تا ۱۳ متوجه نیاز فوری به دفع ادرار می‌شوند.

jammiscans
درمان تکرر ادرار در زنان سالمند چگونه است؟
درمان تکرر ادرار در زنان سالمند شامل تغییرات در رژیم غذایی، استفاده از داروهای آنتی‌کولینرژیک، تمرینات کگل، و مدیریت بهینه مایعات برای کاهش علائم است.

درمان تکرر ادرار در زنان سالمند

حتما می‌دانید که با افزایش سن، کارایی عضلات کف لگن نیز کاهش پیدا می‌کند و این عضلات به تدریج ضعیف‌تر می‌شوند. به همین خاطر، اگر تکرر ادرار زنان مسن با درمان‌های خانگی و مصرف دارو بهبود نیافت، پزشکان از درمان‌های موثرتری همچون فیزیوتراپی کف لگن استفاده می‌کنند.

فیزیوتراپی کف لگن یک شکل تخصصی از درمان برای کمک به هماهنگی عضلات کف لگن و بهبود عادات مثانه است. این درمان می‌تواند علائمی نظیر نیاز فوری به دفع ادرار، تکرر ادرار و نشت ادرار را برطرف کند. فیزیوتراپی کف لگن همچنین می‌تواند برای افرادی که درد لگن، یبوست و مشکل در تخلیه مثانه را تجربه می‌کنند نیز موثر باشد. برای استفاده از این درمان، ابتدا یک فیزیوتراپیست آموزش‌دیده، وضعیت بیمار را بررسی می‌کند و براین‌اساس، برنامه درمانی به خصوصی را برای او در نظر می‌گیرد.

یائسگی برات تکرر ادرار به همراه داشته؟ برای درمان مشاوره بگیر.

درمان قطعی تکرر ادرار در زنان

اگر به دنبال درمان قطعی تکرر ادرار هستید، جراحی اغلب نتایج دائمی‌تری را به دنبال دارد. با این حال به یاد داشته باشید که جراحی تکرر ادرار و مثانه بیش فعال، فقط برای افرادی مناسب است که علائم شدیدی دارند و به درمان‌های دیگر پاسخ نمی‌دهند.

تحریک عصب ساکرال یکی از درمان‌های جراحی موجود است که طی آن، جراح یک دستگاه محرک کوچک را در زیر پوست باسن یا پایین شکم شما قرار می‌دهد. این دستگاه سیگنال‌های اشتباه را تصحیح می‌کند و آن‌ها را مستقیما به عصب‌هایی که مثانه را کنترل می‌کنند ارسال می‌کند. در نتیجه باعث تنظیم انقباضات مثانه، بهبود تکرر ادرار و تخلیه کامل و یکباره مثانه می‌شود. در صورتی که بیمار واکنش منفی نسبت به این دستگاه نشان ندهد، دستگاه می‌تواند برای همیشه در جای خود باقی بماند.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

بسیاری از زنان، از تکرر ادرار و عوارض مرتبط با آن شکایت دارند. دفع ادرار یک روند طبیعی و ضروری است اما در صورتی که روزانه بیش از ۸ بار به دفع ادرار نیاز دارید، احتمالا یک مشکل زمینه‌ای، علت این وضعیت است. اگر اخیرا بیشتر از حد معمول ادرار می‌کنید و علائمی نظیر تب و استفراغ، کمردرد، درد پهلو و ترشحات واژینال غیرطبیعی را تجربه می‌کنید، بهتر است برای درمان تکرر ادرار در زنان به دکتر زنان مراجعه کنید. پزشک اورولوژی بسته به علت تکرر ادرار، درمان مناسبی را برای شما تجویز می‌کند. خوشبختانه شما می‌توانید از سامانه غیرحضوری دکترتو به منظور مشاوره آنلاین با بهترین متخصصین استفاده کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

زنان می‌توانند برای بررسی این که آیا تکرر ادرار ناشی از مشکلات زنانه است یا خیر، ابتدا به یک متخصص زنان مراجعه کنند. پس از معاینه، اگر پزشک تشخیص داد که مشکلات زنانه در این عارضه دخیل نیستند، شما را به یک اورولوژیست (متخصص بیماری‌های ادراری) ارجاع می‌دهد.

انتخاب بهترین دارو برای تکرر ادرار در زنان، بسته به علت تکرر ادرار، شدت علائم و سن بیمار، متفاوت است. معمولا داروهای استروژن و قرص‌هایی نظیر آنتی کولینرژیک‌ها، ایمی پرامین و دولوکستین بهترین درمان برای این عارضه هستند.

بله اگر تکرر ادرار ناشی از یک مشکل جدی نباشد، می‌توانید با درمان‌های گیاهی یا درمان‌های خانگی (نظیر تمرینات کگل، حفظ وزن متعادل، تغییر در رژیم غذایی و مصرف مکمل)، آن را درمان کنید.

امتیاز شما به مقاله:
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فرزانه هستم، 30 ساله و عاشق دنیای سئو و محتوانویسی که با کنجکاوی دنبال آموختن چیزهای جدیدم؛ فارغ از هرگونه قرارداد و قانون و سبک خاصی. دنیای مجازی و اینترنت، فرصتی برای بودن با بهترین تیم‌ها رو برام فراهم کرده که می‌تونم بدون دغدغه و نگرانی هر روز احساس بهتر شدن و ارتقاء‌شغلی را با تمام وجودم لمس کنم. افتخار می‌کنم که با تیم خوب دکترتو، به این احساس ناب دست پیدا می‌کنم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن