فهرست مطالب
فیبروم رحم چه عوارضی دارد؟ احتمالا این سوال بیشتر افرادی است که دچار فیبروم شده و البته کمی نگران این موضوع هستند. سوالی که پاسخ آن را در این مقاله خواهید خواند. فیبروم ها رشد غیرسرطانی در لایه ماهیچهای رحم هستند. فیبروم ها شایع بوده و باعث پریودهای دردناک و سنگین میشوند. اکثر فیبروم ها نیازی به درمان ندارند اما بخاطر عوارضی که دارند باید خیلی زود تشخیص داده شوند و یک متخصص درباره کنترل عوارض آنها راه حلهایی ارائه دهد. اگر به فیبروم مبتلا هستید و عوارضی دارید که احتمال میدهید با این بیماری مرتبط است، با یک پزشک زنان یا مامایی مشورت کنید. برای دریافت ویزیت حضوری و مشاوره آنلاین با بهترین پزشکان میتوانید از وبسایت دکترتو کمک بگیرید.
فیبروم رحم چه عوارضی دارد؟ (عوارض فیبروم رحم)
اگرچه فیبروم ها شایعترین تومور در زنان و در سنین باروری هستند، مشکلات حاد ناشی از آنها بسیار نادر است. با این حال، هنگامی که آنها تشکیل میشوند، عوارض حاد (به ندرت مرگ و میر) و عوارض عادیتر تأثیر منفی و قابل توجهی بر کیفیت زندگی زنان خواهد داشت. در ادامه عوارض فیبروم رحم همراه با توضیح آنها را مشاهده میکنید:
۱. کم خونی
فیبروم ها باعث انقباض و شل شدن غیر طبیعی ماهیچههای رحم میشوند. این اتفاق در طول قاعدگی باعث از دست دادن خون بیشتر میشود. از دست دادن خون شدید ناشی از فیبرم داخل رحم میتواند به معنای از دست دادن بیش از حد هموگلوبین (پروتئین غنی از آهن است که در گلبولهای قرمز یافت میشود) باشد.
۲. احساس خستگی
احساس خستگی از عوارض رایج فیبروم رحم نیست. با این حال یک علامت رایج کم خونی است که میتواند زمانی که خون زیادی از دست میدهید رخ دهد. اگر بیش از حد احساس خستگی دارید با یک پزشک صحبت کنید تا بتواند علت این موضوع را برایتان مشخص کند.
۳. رابطه جنسی دردناک
فیبروم های رحمی به دلیل اندازه و محل خود اغلب باعث ایجاد درد هنگام رابطه جنسی میشوند. فیبروم های بزرگتر میتوانند فشار ثابتی را هم در رحم و هم بر اندامهای اطراف وارد کنند که در طول رابطه جنسی افزایش مییابد.
۴. یبوست
رحم دقیقاً در مقابل قسمتی از روده که حرکات روده را کنترل میکند به نام کولون قرار دارد. فیبروم های دیواره پشتی رحم یا فیبروم های بسیار بزرگ میتوانند به روده بزرگ فشار کنند و باعث یبوست یا نفخ شوند.
۵. تنسموس
فیبروم میتواند باعث فشرده شدن راست روده و منجر به مشکلاتی در اجابت مزاج مانند یبوست و تنسموس شود؛ وضعیتی که در آن احساس میکنید نیاز به اجابت مزاج دارید، اما نمیتوانید این کار را انجام دهید.
۶. خونریزی در ناحیه واژن
برخی فیبروم ها در داخل رحم، داخل دیواره عضلانی رحم یا در سطح بیرونی رحم رشد میکنند. اگر چه که برخی افراد هیچ علائمی در خود مشاهده نخواهند کرد اما برخی دیگر هم خونریزی غیرطبیعی واژینال مانند دورههای شدید، طولانی یا خونریزی بین دورههای عادت ماهانه را تجربه میکنند.
۷. احساس فشار شدید در ناحیه شکم
زنان مبتلا به فیبروم های بزرگ ممکن است احساس سنگینی یا فشار در قسمت پایین شکم یا لگن خود داشته باشند. اغلب این احساس یک ناراحتی مبهم و نه یک درد شدید توصیف میشود. گاهی اوقات هم رحم بزرگ شده، دراز کشیدن، خم شدن یا ورزش را سخت میکند و باعث احساس فشاری زیاد میشود.
۸. نفخ
نفخ ناشی از فیبروم میتواند به روشهای مختلفی ظاهر شود. از جمله:
- اتساع شکم: این مورد زمانی اتفاق میافتد که فیبروم ها به رودهها فشار وارد میکنند و باعث تورم و افزایش قابل توجه اندازه شکم میشوند.
- گاز: فشاری که فیبروم ها بر رودهها وارد میکنند میتواند فرآیندهای گوارشی عادی را مختل کند و منجر به گاز بیش از حد و نفخ شود.
- یبوست: تغییر عملکرد گوارشی ناشی از وجود فیبروم ها حرکات روده را کند کرده و در نتیجه باعث یبوست و ناراحتی میشود.
- گرفتگی شکم: فشار و تحریک ناشی از فیبروم میتواند منجر به گرفتگی و درد شکم شود.
۹. احساس سیری کاذب
بیمارانی که درمان فیبروم را جدی نگرفته و پشت گوش میاندازند دچار کاهش وزن غیر نرمال خواهند شد. این موضوع به علت احساس سیری مداومی است که باعث غذا نخوردن میشود. برخی از مبتلایان هم بزرگ شدن شکم که با تغییر سایز دور کمر همراه است را تجربه میکنند که این موضوع هم طبیعی نیست.
۱۰. احساس سنگینی، سفتی و فشار در معده
فیبروم های بزرگ، به اندامهای اطراف از جمله مثانه و روده فشار وارد کنند. این فشار ممکن است منجر به علائمی مانند نفخ شکم، ناراحتی یا فشار معده شود. در نتیجه هم ممکن است احساس نفخ ناشی از فیبروم با مشکلات معده اشتباه گرفته شود.
۱۱. احساس درد مبهم در معده
در صورت داشتن فیبروم های ممکن است هیچ احساس یا عارضه خاصی نداشته باشید و حتی متوجه وجود فیبروم نشوید. اما در مقابل در صورت وجود فیبروم های بزرگتر احساس ناراحتی و درد مبهم در معده را تجربه خواهید کرد.
۱۲. برهم خوردن تعادل هورمونی
رحم یکی از اولین اندامهایی است که اثرات عدم تعادل هورمونی در بدن را به شکل فیبروم رحم یا بزرگ شدن رحم نشان میدهد.
۱۳. ناباروری
فیبروم رحم شایع بوده و میتواند باروری را به طرق مختلف تحت تاثیر قرار دهد. فیبروم ها میتوانند روی ترکیب اسپرم و تخمک و روی تشکیل جنین تأثیر بگذارند. به همین خاطر ممکن است باعث ناباروری شود.
۱۴. سقط جنین
داشتن فیبروم در دوران بارداری میتواند باعث درد شکم و افزایش خطر زایمان زودرس شود. در موارد نادر هم فیبروم باعث سقط جنین میشود.
۱۵. اختلال در رشد جنین
فیبروم های بزرگ ممکن است به دلیل کاهش فضای رحم، از رشد کامل جنین جلوگیری کند. فیبروم میتواند منجر به افزایش خطر جدا شدن جفت به دلیل جدا شدن جفت از دیواره رحم گردد چرا که توسط فیبروم مسدود شده است. این اتفاق منجر به کاهش اکسیژن و مواد مغذی حیاتی برای تامین جنین میشود.
۱۶. جدا شدن جفت
اگرچه اکثر افراد باردار مبتلا به فیبروم هیچ گونه عارضه مرتبط با فیبروم در دوران بارداری ندارند، اما با خطر عوارض مامایی مانند جدا شدن جفت، به ویژه در بیماران مبتلا به فیبروم های متعدد، فیبروم های رترو جفتی و فیبروم هایی با قطر بیشتر از ۵ سانتی متر روبهرو خواهند بود. (دکولمان جفت چیست؟)
۱۷. مشکلات کلیوی
هنگامی که فیبروم ها روی حالب پایین میآیند، کلیهها متورم شده و شرایطی به نام هیدرونفروز ایجاد میشود. هیدرونفروز اغلب با ادرار دردناک، تکرر و تمایل بیشتر به ادرار و همچنین درد پهلو و کمر همراه است. در موارد شدیدتر، آسیب دائمی کلیه هم ممکن است از جمله عوارض فیبروم رحم باشد.
عوارض بزرگ شدن فیبروم رحم
فیبرومی که خیلی بزرگ شود، داخل و خارج رحم را مخدوش میکند. در موارد شدید هم برخی از فیبرومهای بزرگ لگن یا ناحیه معده را پر کرده به شکلی که ممکن است باردار به نظر برسید.
عارضه | فیبروم رحم | تومورهای سرطانی |
---|---|---|
خونریزی غیرطبیعی | شایع، به ویژه در دوران قاعدگی | ممکن است رخ دهد، اما لزوماً شایع نیست. |
درد لگن | شایع، به ویژه در فیبرومهای بزرگ | ممکن است رخ دهد، اما اغلب با درد شدیدتر و مداوم همراه است. |
فشار بر مثانه و روده | شایع، منجر به افزایش دفعات ادرار و یبوست میشود. | ممکن است رخ دهد. |
کمر درد | شایع، به ویژه در فیبرومهای بزرگ | ممکن است رخ دهد. |
مشکلات بارداری | ممکن است باعث سقط جنین، زایمان زودرس یا موقعیت غیرطبیعی جنین شود. | ممکن است باعث ناباروری شود. |
بزرگ شدن شکم | شایع، به ویژه در فیبرومهای بزرگ | ممکن است رخ دهد. |
خستگی | ممکن است رخ دهد. | شایع، به دلیل مصرف انرژی بدن توسط سلولهای سرطانی |
کاهش وزن غیرعمدی | نادر | شایع |
تودههای قابل لمس | ممکن است در معاینه لگن احساس شود. | ممکن است در معاینه لگن احساس شود. |
عوارض فیبروم در بارداری
اگر به فیبروم در بارداری مبتلا باشید، ممکن است عوارض زیر را در این دوران تجربه کنید:
- از دست دادن زودهنگام بارداری
- زایمان زودرس
- عدم نمایش محل قرارگیری درست جنین در سونوگرافی
- جدا شدن جفت
عوارض بعد از عمل فیبروم رحم
بیماران بعد از انجام عمل فیبروم رحم ممکن است عوارض زیر را تجربه کنند:
- خونریزیهای مداوم در طی چند هفته
- عفونت
- اسپاسم مزمن مثانه و روده
- لخته شدن خون
- سوزش ادرار
- آسیب به اندامهای مجاور
- یبوست
- واکنشهای آلرژیک به بیهوشی
- افزایش خطر نیاز به زایمان سزارین
راه های کاهش عوارض فیبروم رحم
فیبروم ها از بین نمیروند اما با مصرف برخی داروها کوچکتر خواهند شد. دارو درمانی همچنین به کاهش علائمی مانند درد و خونریزی کمک میکند. برای مثال قرصهای ضد بارداری میتوانند خونریزی را کاهش دهند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن هم میتوانند درد ناشی از فیبروم را کاهش دهند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
در این مقاله به این سوال پاسخ دادیم که فیبروم رحم چه عوارضی دارد. فیبروم ممکن است گاهی اوقات عوارضی داشته باشد که زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. یا حتی درد و فشارهایی که از نظر جسمانی به فرد وارد میکند زندگی را سخت و کمی طاقتفرسا کند. دلیل تاکید بر شناخت عوارض هم روبهرو شدن به درستترین حالت با این عوارض است.
اگر نیاز دارید درباره عوارض فیبروم یا شرایط سلامتی خود با یک پزشک متخصص زنان یا دکتر مامایی مشورت کنید، پزشک مناسب خود را در وبسایت دکترتو بیابید. دکترتو به شما امکان دریافت ویزیت حضوری و آنلاین از پزشکان را میدهد. تا بتوانید بیهیچ دغدغهای از بهترین پزشکان نوبت مشاوره دریافت کنید. اگر زمان اندکی برای حضور در مطب دارید میتوانید از خدمات غیرحضوری دکترتو برای مشاوره آنلاین دکتر زنان یا دکتر مامایی آنلاین کمک بگیرید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
چه چیز های باعث کمتر شدن رشد فیبروم میشه؟
دوست عزیز
برای کاهش رشد فیبرومها، موارد زیر میتواند مؤثر باشد:
کنترل سطح هورمونها: کاهش سطح استروژن میتواند رشد فیبرومها را کاهش دهد. برخی داروها مانند پروژستینها یا درمانهای هورمونی میتوانند مفیدباشند.
رژیم غذایی مناسب: مصرف غذاهای غنی از فیبر، میوهها، سبزیجات و کاهش مصرف گوشت قرمز و چربیهای اشباع میتواند به سلامت عمومی کمک کند.
ورزش منظم: ورزش به تنظیم هورمونها و کاهش استرس کمک میکند، که میتواند بر رشد فیبرومها تأثیر بگذارد.
کاهش استرس: استرس میتواند بر تعادل هورمونی تأثیر بگذارد، بنابراین تکنیکهای آرامشبخش مانند مدیتیشن و یوگا ممکن است مفید باشند.
مصرف ویتامینها و آنتیاکسیدانها: برخی تحقیقات نشان میدهند که مصرف ویتامین D و آنتیاکسیدانها ممکن است به کاهش رشد فیبروم کمک کند.
ولی بهتر است زیر نظر متخصص باشید
متخصص زنان و زایمان
درمان فیبروم
سلام
هیسترکتومی، تنها روش درمان قطعی فیبروم رحم محسوب میشود، زیرا با برداشت کامل رحم، دیگر فیبروم نمیتواند رشد کند. گاهی فیبرومها در داخل رحم قرار دارند، اما به عضله رحم نفوذ نکردهاند و در مخاط قرار دارند. برای درمان این فیبرومها میتوان عمل ابلیشن آندومتر را انجام داد که در آن پوشش رحم تخریب میشود.
متخصص زنان و زایمان