فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را میتوانید در این پادکست گوش دهید:
اگر دچار مشکلات معده یا مری هستید و پزشک برای شما داروی پنتوپرازول را تجویز کرده است، باید در مورد نحوه مصرف و عوارض این دارو اطلاعات کافی به دست آورید. در این مطلب همراه ما باشید تا به طور کامل توضیح دهیم نحوه مصرف پنتوپرازول چگونه است؟ عوارض این دارو چیست؟ چه تداخلات دارویی دارد؟ چه افرادی نباید آن را مصرف کنند؟ کدام دوز دارویی برای شما مناسب است و در صورت فراموشی مصرف آن چه باید کرد؟
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه مصرف، عوارض، تداخلات دارویی و هشدارهای مربوط به داروی پنتاپرازول میتوانید از طریق سایت دکترتو با دکتر گوارش مشاوره داشته باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
داروی پنتوپرازول چیست؟
پنتوپرازول دارویی است که برای درمان برخی از مشکلات معده و مری تجویز میشود. این دارو میزان اسید معده را کاهش داده و از این طریق علائم مربوط به بیماریهای معده را بهبود میبخشد. پنتاپرازول در دسته داروهایی به نام مهارکنندههای پمپ پروتئین قرار دارد. این دارو بهصورت قرص، سوسپانسیون خوراکی و داخل وریدی تجویز میشود.
نام تجاری: پروتونیکس (Protonix)
نام انگلیسی: قرص pantoprazole
اشکال رایج داروی پنتوپرازول در ایران:
- پنتوبایوزول
- پنتوس
- قرص پنتوس ۴۰
- پنزول
- پنتوسک
- پنتومید
- قرص پپتیکر
- قرص انتریک کوتد
- پنتوکیم
- پنتومید
- پانتوسید
- پنتوپرازول نولپازا
- قرص آوی پنتو ۴۰
- اسامی رایج پنتوپرازول خارجی:
- Pantosec
- Pantoprazol-sandoz
- Pantozol IV
- Pantocid
قرص معده پنتوپرازول ۲۰ و ۴۰
نوع قرص این دارو از انواع قرص معده و قرصهای تاخیری رهش است. این دارو در روده آزاد میشود. زیرا اسید معده میتواند تاثیر آن را از بین ببرد. به همین دلیل حتما باید به طور کامل بلعیده شود. خردکردن قرص یا جویدن آن باعث میشود، اسید معده تاثیر آن را از بین ببرد.
بهترین برند و انواع قرص پنتوپرازول در ایران کدام است؟
برندهای مختلفی از پنتاپرازول توسط شرکتهای داروسازی ایرانی تهیه شده است. چند مورد از بهترین برندها شامل موارد زیر است:
- قرص پنتوبایوزول ۴۰
- قرص پنتوپرازول اوه سینا ۴۰
- پنتوپرازول فارابی ۴۰
- قرص پنزول ۴۰
- قرص پنتوسک ۴۰
- قرص نولپازا ۴۰
- آمپول پنتوپرازول سی دی ۴۰
- ویال پپتیکر ۴۰
- کپسول پپتوپرازول ایران دارو ۴۰
- کپسول پنتاپرازول عبیدی ۴۰
- قرص پنتوس ۲۰
- قرص پنزول ۲۰
- قرص پنتومید ۴۰ و ۲۰
- کپسول پنتوپرازول رامین ۲۰
مکانیسم اثر پنتوپرازول چیست؟
پانتوپرازول یک مهارکننده پمپ پروتون (PPI) است که به طور غیر قابل برگشت و به طور خاص به پمپ پروتون متصل میشود و در نتیجه ترشح اسید معده را کاهش میدهد. پانتوپرازول در مقایسه با سایر PPIها، مدت اثر نسبتا طولانی دارد.
طریقه مصرف پنتوپرازول (نحوه مصرف قرص پنتومید چگونه است؟)
طریقه مصرف قرص پنتومید باتوجهبه نوع بیماری تعیین میشود. معمولا برای درمان رفلاکس معده پزشک مصرف آن را یکبار در روز توصیه میکند. اما در شرایطی که معده بیش از حد اسید تولید میکند، معمولا این دارو باید دو بار در روز مصرف شود. اگر پزشک برای شما قرص پنتاپرازول تجویز کرده است، میتوانید همراه یا بدون غذا آن را مصرف کنید. اما اگر دارو بهصورت گرانول تجویز شده است، معمولا مصرف آن ۳۰ دقیقه قبل از غذا توصیه میشود.
گرانول را باید در آب سیب مخلوط کنید. این دارو را در مایعات دیگر مخلوط نکنید. یک قاشق چایخوری گرانول را در یک فنجان آب سیب مخلوط کرده و ۵ ثانیه هم بزنید. سپس مخلوط را سریع قورت دهید. پنتاپرازول را باید هر روز در ساعت مشخصی مصرف کنید. نحوه تزریق آمپول متوترکسات را بدون مشورت با پزشک کم یا زیاد نکنید. قرص باید به طور کامل بلعیده شود تا در روده آزاد شود. جویدن یا خردکردن آن تاثیر دارو را از بین میبرد.
نحوه تزریق آمپول پنتوپرازول چگونه است؟
این دارو را میتوان بهصورت آمپول آفاپرازول نیز تهیه کرد. پنتوپرازول تزریقی به داخل رگ تزریق شده و از این طریق روی اسید معده تاثیر میگذارد.
قطع ناگهانی پنتوپرازول
بهتر است این دارو را بهمرور قطع کنید. در دوهفته اول دارو را یک روز در میان مصرف کرده و در دوهفته دوم فاصله مصرف آن را بیشتر کنید.
فراموشی مصرف پنتاپرازول
این دارو باید هر روز در ساعت مشخص مصرف شود. مصرف آن بهصورت نامرتب و نادیدهگرفتن آن در برخی روزها باعث کاهش عملکرد آن شده و اسید معده کاهش پیدا نمیکند. اگر یک نوبت مصرف دارو را فراموش کردید، نوبت بعدی را طبق برنامه مصرف کنید. بههیچوجه در نوبت بعدی مصرف دارو را دوبرابر نکنید.
بهترین زمان برای مصرف قرص پنتوپرازول
بهترین زمان زمان مصرف پنتوپرازول صبحها حدود یک ساعت قبل از صبحانه است. البته میتوانید در زمانهای دیگر نیز پنتوپرازول را بعد از غذا مصرف کردد. اگر پزشک روزی ۲ عدد قرص یا کپسول پنتاپرازول را توصیه کرده است، یک عدد را صبح و یک عدد را شب مصرف کنید.
موارد مصرف پنتوپرازول چیست؟ (خواص و فواید قرص پنتوپرازول)
پزشک معمولا برای درمان آسیبهای ناشی از رفلاکس معده این دارو را تجویز میکند. در بیماری رفلاکس معده، اسید معده در جهت معکوس بالا رفته و باعث سوزش سردل و آسیب به مری میشود. همچنین در بیماری به نام سندروم زولینگر – الیسون معده بیش از حد اسید تولید کرده و این دارو میتواند موثر باشد.
پنتوپرازول میزان اسید معده را کاهش داده و در درمان علائمی مانند سوزش سردل، مشکل در بلع و سرفه مداوم موثر است. کاهش اسید معده در این بیماران به پیشگیری از زخم کمک کرده و حتی در پیشگیری از سرطان مری موثر است:
- درمان رفلاکس اسید معده
- درمان سندروم زولینگر – الیسون
- پیشگیری از زخم معده
- پیشگیری از سرطان مری
قرص پنتوپرازول برای نفخ و اسید معده
برای زخم معده چی بخوریم؟ پنتازول با کاهش اسید معده، سوء هاضمه و سوزش سر دل، ناراحتی معده را درمان میکند. همچنین برای درمان زخم معده و یک بیماری نادر به نام سندرم زولینگر-الیسون نیز استفاده میشود.
شربت پنتوپرازول برای نوزادان و کودکان
پزشک برای کودکان ۵ تا ۱۷ سالی که دچار رفلاکس معده هستند، ممکن است این دارو را تجویز کند. برای کودکان ۱۵ تا ۴۰ کیلوگرم مصرف پنتوپرازول ۲۰ مجاز بوده و بیشتر از آن نباید استفاده کرد.
دوز داروی پنتوپرازول
این دارو در دو دوز پنتوپرازول ۲۰ و پنتوپرازول ۴۰ موجود است. پزشک باتوجهبه سن بیمار و نوع و شدت بیماری دوز موردنظر را انتخاب میکند:
دوز مصرفی قرص معده پنتوپرازول | توضیحات طریقه مصرف قرص پنتومید |
---|---|
رفلاکس معده به مری | پنتوپرازول ۴۰ برای افراد بالای ۱۸ سال تجویز میشود. این دارو را باید یکبار در روز همراه یا بدون غذا مصرف کرد. در کودکان ۵ تا ۱۷ سال دوز دارو باتوجهبه وزن کودک تعیین میشود. اگر کودک بیشتر از ۴۰ کیلوگرم باشد، پنتوپرازول ۴۰ تجویز میشود. اما اگر وزن کودک بین ۱۵ تا ۴۰ کیلوگرم باشد، باید از پنتوپرازول ۲۰ استفاده کرد. کودکان باید حداکثر ۸ هفته از این دارو استفاده کنند. |
اسید اضافی معده (مانند سندروم زولینگر – الیسون) | بزرگسالان بالای ۱۸ سال باید پنتوپرازول ۴۰ را دو بار در روز مصرف کنند. برای کودکان ۱ تا ۱۷ سال دوز ایمن و موثری تعیین نشده است. |
عوارض پنتوپرازول چیست؟
این دارو میتواند عوارضی در بدن ایجاد کند. برخی از عوارض رایج بوده و در تعداد زیادی از مصرفکنندگان این دارو دیده میشود. برخی از عوارض نیز جدی بوده و باید به علائم آنها دقت کرد.
عوارض جانبی که ممکن است با مصرف این دارو ایجاد شود، عبارتاند از:
- سردرد
- اسهال
- دلدرد
- حالت تهوع و استفراغ
- باد شکم
- سرگیجه
- درد مفاصل
- شکستگی استخوان
- لوپوس اریتماتوز جلدی که باعث که باعث ایجاد بثورات روی پوست میشود.
- لوپوس اریتماتوز سیستمیک که باعث خستگی، کاهش وزن، لخته شدن خون، سوزش سردل و تب میشود.
- پولیپ غده فوندیک.
عوارض جانبی مصرف طولانی مدت پنتوپرازول چیست؟
برخی از عوارض این دارو میتواند جدی باشد. اگر علائم شدید داشتید، باید با پزشک خود یا اورژانس تماس بگیرید. استفاده بیشتر از ۳ ماه از این دارو میتواند باعث پایین آمدن سطح منیزیم شود. در نتیجه علائم زیر ظاهر میشود:
- تشنج
- ضربان قلب غیرطبیعی
- لرزش
- بیقراری
- ضعف عضلانی
- سرگیجه
- اسپاسم دستوپا
- گرفتگی یا درد عضلانی
مصرف این دارو برای بیش از ۳ سال باعث کاهش جذب ویتامین B۱۲ در بدن میشود. علائم آن عبارتاند از:
- عصبی شدن
- نوریت (التهاب عصب)
- بیحسی یا سوزنسوزن شدن دستوپا
- کاهش هماهنگی عضلات
- تغییر در قاعدگی
داروی پنتوپرازول میتواند خطر ابتلا به عفونت کلستریدیوم دیفیسیل را بالا ببرد. علائم آن شامل موارد زیر است:
- اسهال شدید
- مدفوع آبکی
- دلدرد
- تب
مصرف این دارو در برخی افراد باعث آسیب کلیه میشود. اگر علائم زیر در بدن شما ظاهر شد، باید برای بررسی آسیب کلیه به پزشک مراجعه کنید:
- درد پهلو
- درد کمر
- تغییرات در ادرار
برای آشنایی با نحوه مصرف دقیق این دارو بهتر است از مشاوره دارویی در سایت دکترتو استفاده کنید. در دکترتو امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت mayoclinic
Check with your doctor immediately if you or your child has stomach cramps, bloated feeling, watery and severe diarrhea which may also be bloody sometimes, fever, nausea or vomiting, or unusual tiredness or weakness.
ترجمه فارسی:
اگر شما یا فرزندتان گرفتگی معده، احساس نفخ، اسهال آبکی که گاهی اوقات ممکن است خونی نیز باشد، تب، تهوع یا استفراغ، خستگی یا ضعف غیرعادی داشتید، فوراً با پزشک خود مشورت کنید.
حساسیت به پنتوپرازول
اگرچه واکنش به این دارو نادر است، اما مواردی از واکنشهای آنافیلاکتوئیدی نیز گزارش شده است. آنافیلاکسی ناشی از مصرف پانتوپرازول باید در تشخیص افتراقی آنافیلاکسی در مصرف خوراکی و تزریقی دارو در نظر گرفته شود.
موارد احتیاط و منع مصرف قرص یا کپسول پنتوپرازول
پیش از مصرف این دارو باید به برخی از هشدارها و موارد احتیاط توجه کنید. این دارو با چند هشدار همراه است:
- واکنش آلرژیک: در موارد نادر میتواند باعث آلرژی شود و تورم پوست و مشکلات تنفسی ایجاد کند.
- اگر پوکیاستخوان دارید، با پزشک در میان بگذارید. این دارو خطر ابتلا به پوکیاستخوان را افزایش میدهد.
- اگر سابقه هیپو منیزیمی (پایین بودن سطح منیزیم خون) دارید، این دارو میتواند منیزیم خون شما را کاهش دهد.
- مصرف این دارو روی نتایج آزمایش مربوط به تومورهای عصبی غدد تاثیر گذاشته و مصرف آن باید ۱۴ روز قبل از آزمایش قطع شود.
- مصرف این دارو در دوران بارداری و شیردهی باید قطع شود.
- اگر از داروهای حاوی ریلپیویرین استفاده میکنید، باید به پزشک اطلاع دهید.
مصرف این دارو در برخی افراد باعث شدید شدن علائم شده و نباید این گروه از افراد پنتاپرازول را مصرف کنند. از جمله:
- زنان باردار
- زنان شیرده
- افراد مبتلا به پوکیاستخوان
- افراد مبتلا به عفونت معده
قرص پنتوپرازول در بارداری و شیردهی
دررابطهبا دوران بارداری این دارو از گروه داروهای دسته C است. دسته C به معنای مطالعه روی حیوانات باردار و تاثیر این دارو روی جنین حیوان بوده است. اما روی زنان بارداری مطالعه بهاندازه کافی انجام نشده است.
این دارو در دوران شیردهی باعث انتقال از طریق شیر به نوزاد میشود. به همین دلیل میتواند در نوزاد نیز عوارضی ایجاد کند. در این شرایط باید با پزشک صحبت کنید تا داروی دیگری جایگزین شود.
تداخلات دارویی پنتاپرازول (تداخل دارویی پنتوپرازول چیست؟)
قرص پنتوپرازول میتواند با برخی داروها، گیاهان و ویتامینها تداخل دارویی داشته باشد. به همین دلیل زمان مراجعه به پزشک باید اطلاعات کاملی از داروهای مصرفی خود در اختیار پزشک قرار دهید. نمونههایی از این نوع داروها که میتوانند با پنتوپرازول تداخل دارویی داشته باشند، در ادامه ذکر شده است:
- آکالابروتینیب
- بلوموسودیل
- مشتقات بیسفسفونات
- بوسوتینیب
- کپسیتابین
- سفدیتورن
- سفپودوکسیم
- سفوروکسیم
- داساتینیب
- دلاویردین
- داکسیسایکلین
- آتازاناویر
- نلفیناویر
- کتوکونازول
- آمپیسیلین
- آتازاناویر
- نمک آهن
- ارلوتینیب
- مایکوفنولات موفتیل
- متوترکسات
اشکال دارویی | تداخل دارویی | عوارض جانبی |
---|---|---|
قرص پنتوس ۲۰ میلیگرم | بلوموسودیل | اسهال و دلدرد |
ویال پپتیکر ۴۰ میلیگرم، پودر لیوفیلیزه برای تزریق | مشتقات بیسفسفونات | حالت تهوع و استفراغ |
کپسول پنتوپرازول ایران دارو ۴۰ میلیگرم | بوسوتینیب | باد شکم |
آمپول پنتوپرازول سی دی ۴۰ میلیگرم | کپسیتابین | سرگیجه |
قرص آهسته رهش پنتوپرازول-ساندوز ۲۰ میلیگرم | سفدیتورن | درد مفاصل |
پودر قابل تزریق پانتوزول ۴۰ میلیگرم | سفپودوکسیم | شکستگی استخوان |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
اگر دچار بیماری مربوط به معده مانند رفلاکس معده یا سندروم زولینگر – الیسون هستید و متخصص گوارش داروی پنتوپرازول را برای شما تجویز کرده است، باید به نحوه مصرف و عوارض آن دقت کنید. این دارو اسید معده را کاهش داده و از این طریق به بهبود علائم بیماری کمک میکند. اما مصرف طولانیمدت آن میتواند عوارض جدی در پی داشته باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه مصرف، عوارض جانبی و تداخلات دارویی پنتاپرازول میتوانید از طریق سایت دکترتو با دکتر گوارش و دکتر متخصص داخلی در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره دارویی، مشاوره آنلاین دکتر گوارش و مشاوره آنلاین دکتر متخصص داخلی وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام آیا اختلال هضم غذا و نفخ می تونه از عوارض پنتوپرازول باشه چون من از روزی که می خورم این مشکل برای من ایجاد شده
دوست عزیز
این دارو در درمان نفخ و اسید معده موثر است و موجب بروز این عارضه نمی شود. مشکل شما از سیستم گوارش شما بوده که نیاز به بررسی توسط متخصص گوارش و در صورت لزوم انجام اندوسکوپی دارد. از این لینک نوبت متخصص گوارش گرفته و مراجعه کنید.
بهترین پزشکان گوارش و کبد
بسیار داروی بیخودی است سعی کنید داروی گیاهی استفاده کنید و حدالامکان از مصرف داروهای شیمیایی پرهیز کنید
سلام منم مشکل معدم دارم یعنی روداله بزرگ به معدم پیونده زده بخاطر ترکیدن اپانتیس معدم سوراخ شد و دکتر روداله رو به معده پیوند زد و قرص پنتوپرازول ۴۰ رو برام تجویز کرده و گفت که تا زمانی که زنده هستم مصرف کنم الانم که شما میگین مصرف بیش از حد این دارو باعث یه سری مشکلات میشه الان من چکار کنم بخورم یا ن از ۱۴۰۰/۱/۵ دارم استفاده میکنم
بسیاربهره بردم و به نکات لازم پی بردم تنها سوالی که دارم که البته اشاره شده بود . تعویض این قرص با اِزونیوم ( اس ،امپرازول ) است .برای مدت کوتاهی ۱۴ تا پنتوپرازول خوردم ،حال اشکالی نداره دوباره به خوردن ازونیوم ادامه دهم چون من مبتلا به زخم اثنی عشر و گاسنزیت حاد معده شدم و در حال درمانم . از پاسخگویی سپاسگزارم
سلام. آیا قرص پنتاپرازول باعث افزایش گرسنگی و اشتها می شود؟
سلام
خیر برعکس
این دارو ممکن است در برخی افراد باعث کاهش اشتها شود
سلام،وقت بخیر
من سه باز خونریریزی شدید زخم اسنا عشر داشته ام و زخمم روی رگ قرار داره،دکتر به من پنتا پرازول ۴۹یکی صبح و یکی شب داده،الان داره میشه سه ماه ،میترسم منیزیمم کاهش پیدا کرده باشه ،چه کار کنم قرص را کم کنم ومنیزیم بخورم ؟یا نه همزمان منیزیم هم بخورن؟البته من مینور هم خستم و هر روز فولیک اسید هم میخورم،چه کار کنم؟وقت دکتر گرفتم ۳ماه دیگه نوبتم میشه،میشه راهنماییم بفرمایید؟۳۴ساله هستم از تهران
سلام دوست عزیز
با توجه به توضیحات شما پنتوپرازول حتمن باید ادامه پیدا کند.
از طرفی منیزیم بعنوان بخشی از داروهای ضد اسید، به جلوگیری و در مان زخم معده کمک می کند.
ولی قطع یا مصرف هر گونه دارو باید تحت نظارت پزشکتان باشد
رژیم غذایی را هم جدی بگبربد
سالم باشید
سلام،وقت بخیر
من سه باز خونریریزی شدید زخم اسنا عشر داشته ام و زخمم روی رگ قرار داره،دکتر به من پنتا پرازول ۴۹یکی صبح و یکی شب داده،الان داره میشه سه ماه ،میترسم منیزیمم کاهش پیدا کرده باشه ،چه کار کنم قرص را کم کنم ومنیزیم بخورم ؟یا نه همزمان منیزیم هم بخورن؟البته من مینور هم خستم و هر روز فولیک اسید هم میخورم،چه کار کنم؟وقت دکتر گرفتم ۳ماه دیگه نوبتم میشه،میشه راهنماییم بفرمایید؟۳۴ساله هستم از تهران
سلام دوست عزیز
با توجه به توضیحات شما پنتوپرازول حتمن باید ادامه پیدا کند.
از طرفی منیزیم بعنوان بخشی از داروهای ضد اسید، به جلوگیری و در مان زخم معده کمک می کند.
ولی قطع یا مصرف هر گونه دارو باید تحت نظارت پزشکتان باشد
رژیم غذایی را هم جدی بگبربد
سالم باشید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/gastroenterologist
سلام من خانمی هستم هفتادو پنج ساله برای معده ام پنتو پرازول استفاده می کنم ولی سرفه های شدید دارم نمی دانم چه کنم لطفا راهنمایی بفرمایید
سلام دوست عزیز
این دو علایم متفاوت است. باید دلایل ایجاد سرفه مشخص شود
گاهی التهاب عفونت مجاری تنفسی و بافت ریه باعثش می شود و یا گاهی نارسایی قلبی
حتمن تحت نظارت پزشک باشید
سلام، ممنون ومتشکر از راهنمایی واطلاع رسانی شما،
سؤال :چرا برای مصرف داروهای قلبی مثل پلاویکس وآس آ و…. باید پنتوپرازول مصرف شود؟
ممنونم از شما خانم دکتر بهتر شدم از راهنمایی شما
سپاس از توجه شما
تندرست باشید