فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
راه های انتقال آبله مرغان چیست؟ آبله مرغان یک عفونت ویروسی مسری است که توسط ویروسی به نام واریسلا زوستر (VZV) ایجاد میشود. آبله مرغان با بثورات پوستی قرمز و خارشداری همراه است که اغلب از صورت شروع میشوند و سپس به سایر قسمتهای بدن گسترش مییابند. ما در این مقاله نحوه انتقال آبله مرغان و روشهای پیشگیری از آن را بررسی خواهیم کرد. برای درمان آبله مرغان و بیماریهای ویروسی باید زیر نظر متخصص داخلی یا عفونی باشید تا بهترین دارو را برای شما تجویز کند. در پنل دکترتو به راحتی از بهترین متخصصان و پزشکان سراسر کشور نوبت حضوری، تلفنی یا آنلاین بگیرید.
راه های انتقال آبله مرغان چیست؟
آبله مرغان افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار میدهد؛ اما بیشتر کودکان را درگیر میکند. این ویروس بهراحتی از افراد مبتلا به آبله مرغان به افرادی که تابهحال به این بیماری مبتلا نشدهاند یا اینکه واکسینه نشدهاند سرایت میکند. اگر یک نفر به آن مبتلا شود، حدود ۹۰ درصد از افرادی که به او نزدیکاند و در برابر این ویروس مصون نیستند نیز به این بیماری مبتلا میشوند. این ویروس راههای انتقال زیادی دارد و قدرت مسری بودن آن تا حدی است که حتی با یک تماس کوچک هم منتقل میشود. ویروس واریسلا زوستر همچنین باعث بروز بیماری به اسم زونا میشود.
پس از ابتلا به آبله مرغان، ویروس این بیماری در بدن باقی میماند. اگر فرد مجدد در معرض این بیماری قرار بگیرد، ویروس واریسلا زوستر در بدن او دوباره فعال میشود و بیماری زونا به وجود میآید. افراد مبتلا به زونا میتوانند ویروس واریسلا زوستر را به افرادی که قبلاً آبله مرغان نگرفتهاند یا واکسینه نشدهاند منتقل کنند. دانستن نحوه انتقال آبله مرغان کمک میکند که به نحو موثری از بروز آن پیشگیری کنید.
۱. انتقال آبله مرغان از هوا
یکی از اصلیترین روش های سرایت آبله مرغان از طریق هوا است. انتقال آبله مرغان از طریق هوا زمانی رخ میدهد که ویروس به ذرات ریز در هوا تبدیل میشود. زمانی که فرد در فضای کوچک با تهویه ضعیف قرار بگیرد، احتمال این که از طریق استنشاق این ذرات به آبله مرغان دچار شود بالا میرود. این ویروس مسری میتواند چندین ساعت در هوا زنده بماند. با قرار گرفتن در اتاقی مشترک با فرد مبتلا به آبله مرغان یا قرار گرفتن در اتاقی که اخیراً فرد مبتلا به آبله مرغان در آن بوده است، ممکن است این بیماری اتفاق بیفتد.
۲. انتقال آبله مرغان از مایع درون تاول ها
زمانی که یک فرد دیگر مایع درون تاولهای آبله مرغان را لمس کند یا به هر طریقی با این مایع تماس پیدا کند، به این بیماری مبتلا میشود.
۳. انتقال آبله مرغان از طریق تماس
آبله مرغان در درجه اول از طریق تماس مستقیم با فرد آلوده بهخصوص از طریق تماس با قطرات تنفسی هنگام سرفه یا عطسه انتقال پیدا میکند. این بیماری همچنین میتواند به طور غیرمستقیم از طریق اشیای آلوده پخش شود. ویروس میتواند برای مدت کوتاهی روی سطوحی مانند اسباببازیها و دستگیرههای در زنده بماند. اگر کسی این سطوح را لمس کند و دست آلوده را به بینی و دهان و بهطورکلی صورت خود بزند، ممکن است آلوده شود.
انتقال آبله مرغان چند روز است؟
همچون سایر انواع عفونتهای هوابرد (منتقله از طریق هوا)، احتمال بروز آبله مرغان در هوای سرد بیشتر است. این یعنی معمولاً در پاییز و زمستان شاهد اپیدمی آبله مرغان هستیم. دوره کمون یا نهفتگی آبله مرغان نیز معمولاً بین ۲-۳ هفته (بیشتر ۱۴-۱۶ روز) است.
مدت زمان انتقال آبله مرغان معمولاً ۱-۲ روز قبل از ظهور دانههای پوستی و حداکثر ۵ روز پس از ظهور اولین تاول است. البته زمان انتقال آبله مرغان در افراد دارای نقص ایمنی ممکن است طولانیتر باشد. احتمال وقوع حملات ثانویه در افراد آلودهای که در یکخانه زندگی میکنند بین ۷۰-۹۰ درصد است. بیماران زونا میتوانند این بیماری را تا یک هفته پس از ایجاد بثورات پوستی به دیگران انتقال دهند. بدن آلوده میتواند ۱۰ تا ۲۱ روز پس از تماس، علائم آبله مرغان را نشان دهد و بیمار شود.
چگونه از انتقال آبله مرغان جلوگیری کنیم؟
آبله مرغان معمولاً یک بیماری جدی در نظر گرفته نمیشود و بسیاری از افراد در دورهای از زندگی بهخصوص در دوران کودکی به آن مبتلا میشوند. اما بااینوجود، این بیماری میتواند عواقب جدیتری را در برخی از افراد (از جمله نوزادان، زنان باردار و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند) ایجاد کند. پس این افراد باید بیش از سایرین مراقب باشند و روشهای جلوگیری و نکات مراقبتی را بهدرستی رعایت کنند.
برخی از اصلیترین راههای جلوگیری از انتقال آبله مرغان شامل این مواردند:
روش جلوگیری از انتقال آبله مرغان | شرح روش |
---|---|
واکسیناسیون | واکسیناسیون بهترین روش پیشگیری از آبله مرغان است که خطر عفونت و عوارض مرتبط با آن را به طرز چشمگیری کاهش میدهد. ایمنسازی جامعه باعث کاهش تعداد مبتلایان به آبله مرغان خواهد شد. |
اقدامات بهداشتی | رعایت بهداشت مانند شستن مرتب دستها و پوشاندن دهان هنگام سرفه، به جلوگیری از انتشار آبله مرغان کمک میکند. این اقدامات ساده خطرات انتقال را کاهش میدهند. |
قرنطینه کردن | قرنطینه کردن افراد آلوده به آبله مرغان و کسانی که در تماس نزدیک با او هستند برای جلوگیری از شیوع بسیار مهم است. دور نگهداشتن این افراد از مدرسه یا محل کار به پیشگیری از انتقال این ویروس کمک میکند. |
ایمونوگلوبولین | درصورتیکه مدت کوتاهی پس از قرارگرفتن در معرض آبله مرغان، به فرد ایمونوگلوبولین (IG) داده شود، میتواند محافظت موقتی را ارائه دهد. این روش بهویژه برای افرادی که به میزان زیاد در معرض خطر هستند مناسب است. ایمونوگلوبولین حاوی آنتیبادیهایی است که میتوانند شدت بیماری را کاهش دهند. |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
آشنایی با نحوه انتشار آبله مرغان برای جلوگیری از انتقال و محافظت از گروههای آسیبپذیر خیلی مهم است. این ویروس از طریق تماس مستقیم، ذرات معلق در هوا، تماس با اشیاء آلوده و غیره انتقال پیدا میکند. اگر در خصوص رعایت اقدامات پیشگیرانه جدی عمل کنید، میتوانید از خودتان و عزیزانتان در برابر این بیماری محافظت کنید. آگاهی از ارتباط بین آبله مرغان و زونا نیز برای حفظ سلامت مهم است و کمک میکند که از این دو بیماری در امان باشید.
برای اطلاع از راه های انتقال آبله مرغان حتما با متخصص عفونی یا دکتر داخلی مشورت کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین دکتر متخصص عفونی و همچنین مشاوره آنلاین دکتر متخصص داخلی وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام پسرمن ۱۰روزهست که ابله مرغون گرفته وفقط روزاول حالشون بدبودوپزشک عمومی به ماگفتند تاروزپنجم بیماری ناقل هستند ولی الان پاسخهای شمارو خوندم فرمودید تا۲۱روزناقل هستندیعنی باید تا۲۱روز باکسی ارتباط نداشته باشه؟
سلام
تا هفته اول احتمال انتقال بسیار بالاست
ولی تا ۳ هفته باید مراقبت کنید چون بازهم احتمال انتقال وجود دارد
سلام دختر من ۵ روز هست که مبتلا به ابله مرغان شده
از چه زمانی به بعد ما میتونیم ناقل بیماری باشیم ؟
زمانی که علائم بیماری آشکار بشه یا از همان ابتدا؟
سلام
از همان ابتدا تا حدود سه هفته می تواند به دیگران انتقال دهند
مخصوصا افرادی که قبلا مبتلا نشده اند
سلام وقت بخیر من ۱۷ سالمه و دو روزه ابله مرغون گرفتم دارم دارو مصرف میکنم تا بهترشم خواستم بپرسم ک در زمان ابله مرغون میتونم با همسرم نزدیکی داشته باشم با اینکه اون قبلا گرفته
سلام
بهتر است تا بهبودی کامل
که طوال دره حدود ۲۰ روز است
نزدیکی نداشته باشید
مخصوصا اگر همسرتان قبلا مبتلا نشده اند
سلام من امروز تب کردم و ی آبله رو بدنم در اومد باید چیکار کنم تا زیاد نشه؟؟؟؟
سلام
نیاز به داروهای تقویت سیستم ایمنیُ ضدویروسی مثل اسیکلوویر و ضدخارش هستید
ولی همه این داروها باید پس ازمعاینه و تشخیص قطعی آبله یا زونا
صورت گیرد
بوسیله پزشک
متخصص عفونی
سلام
راه پیشگیری با قرص آسیکلویر برای کودک ۷ساله هم جواب میده؟ و نحوه مصرف این قرص برای کودک۷ساله و جوان ۲۱ رو میفرمایید؟
سلام
اولا این دارو برای پیشگیری نیست
و دز ان بسسته به جراحت و وزن بیمار بوسیله پزشک باید تعیین و تجویز گردد
به هیچ وجه این دارو را مصرف نکنید مگر با تجویز پزشک
سلام من دوستم ابله مرغون داشته البته۲۰روز ازش گذشته و ابله ها زخم شده و زخمش ریخته ب غیر از دویاسه زخم که روی صورتش بود من پیشش بورم و موقع حرف طدن چند قطره ازه اب دهانش به صورتم خورد ایا احتمال گرفتن ابله مرغون هست ممنون نیشم جواب بدید اخه خیلی استرس دارم
سلام
بله با توجه به علایم تا سه هفته احتمال انتقال وجود دارد
مخصوصا اگر قبلا مبتلا نشده بودید
سلام من همه جوشام خشک شده و خارش نداره و تب و اینا هم ندارم آیا ناقل هستم ؟
سلام
اگر ۲۱ روز از شروع علایمتان گذشته است
ناقل نیستید
وگرنه امکان انتقال وجود دارد
سلام
من دخترم سه روزه از اولین علائم ابله رو گذرونده من هم در کنارش بودم آیا دارویی وجود داره که مانع از پیشرفت بیماری در من بشه
سلام
اگر قبلا مبتلا نشده اید امکان انتقال بیماری بالاست
ولی برای پیشگیری بهتر است از داروهای تقویت سیستم ایمنی مثل ایمیوننس استفاده کنید
سلام من امروز متوجه شدم ک ابله گرفتم دیشب حموم رفتم امروز بچه بردارم با همون لیف زد به بدن خودش آیا امکانش هست مبتلا شده باشه
سلام
در صورتیکه در یک خانه هستید یا با این کودک در تماس بوده اید
احتمال انتقال بالاست
از طریق لیف و… احتمال انتقال کم است
من باردارم
کنارهای بودم که بعد۴روز علائم آبله مرغان ظاهرشده.آیا من آلوده شدم.وبرای جنین مشکلی پیش نمیاد.هفته۱۴ بارداریم
سلام
اگر قبلا مبتلا نشده اید
احتمال ابتلا و انتقال به جنین وجود دارد
در صورت بی حالی یا تب فورا به پزشک مراجعه کنید
متخصص زنان و زایمان