راه های انتقال آبله مرغان چیست و چگونه از آن پیشگیری کنیم؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

آبله مرغان (Varicella) یک بیماری عفونی ویروسی است که به وسیلهٔ ویروس Varicella-zoster منتقل می‌شود. این بیماری عمدتاً در کودکان رخ می‌دهد و با علائمی مانند آبله‌های قرمز روی پوست، خارش و تب همراه است. بیماری آبله مرغان توسط تماس مستقیم با ذرات آبله مرغان از فرد به فرد منتقل می‌شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 5 دقیقه
انتقال آبله مرغان

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

راه های انتقال آبله مرغان چیست؟ آبله مرغان یک عفونت ویروسی مسری است که توسط ویروسی به نام واریسلا زوستر (VZV) ایجاد می‌شود. آبله مرغان با بثورات پوستی قرمز و خارش‌داری همراه است که اغلب از صورت شروع می‌شوند و سپس به سایر قسمت‌های بدن گسترش می‌یابند. ما در این مقاله نحوه انتقال آبله مرغان و روش‌های پیشگیری از آن را بررسی خواهیم کرد. برای درمان آبله مرغان و بیماری‌های ویروسی باید زیر نظر متخصص داخلی یا عفونی باشید تا بهترین دارو را برای شما تجویز کند. در پنل دکترتو به راحتی از بهترین متخصصان و پزشکان سراسر کشور نوبت حضوری، تلفنی یا آنلاین بگیرید.

راه های انتقال آبله مرغان چیست؟

آبله مرغان افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ اما بیشتر کودکان را درگیر می‌کند. این ویروس به‌راحتی از افراد مبتلا به آبله مرغان به افرادی که تابه‌حال به این بیماری مبتلا نشده‌اند یا اینکه واکسینه نشده‌اند سرایت می‌کند. اگر یک نفر به آن مبتلا شود، حدود ۹۰ درصد از افرادی که به او نزدیک‌اند و در برابر این ویروس مصون نیستند نیز به این بیماری مبتلا می‌شوند. این ویروس راه‌های انتقال زیادی دارد و قدرت مسری بودن آن تا حدی است که حتی با یک تماس کوچک هم منتقل می‌شود. ویروس واریسلا زوستر همچنین باعث بروز بیماری به اسم زونا می‌شود.

پس از ابتلا به آبله مرغان، ویروس این بیماری در بدن باقی می‌ماند. اگر فرد مجدد در معرض این بیماری قرار بگیرد، ویروس واریسلا زوستر در بدن او دوباره فعال می‌شود و بیماری زونا به وجود می‌آید. افراد مبتلا به زونا می‌توانند ویروس واریسلا زوستر را به افرادی که قبلاً آبله مرغان نگرفته‌اند یا واکسینه نشده‌اند منتقل کنند. دانستن نحوه انتقال آبله مرغان کمک می‌کند که به نحو موثری از بروز آن پیشگیری کنید.

ویروس آبله مرغان بهت سرایت کرده؟

برای بررسی علائم با متخصص مشورت کن.

۱. انتقال آبله مرغان از هوا

یکی از اصلی‌ترین روش های سرایت آبله مرغان از طریق هوا است. انتقال آبله مرغان از طریق هوا زمانی رخ می‌دهد که ویروس به ذرات ریز در هوا تبدیل می‌شود. زمانی که فرد در فضای کوچک با تهویه ضعیف قرار بگیرد، احتمال این که از طریق استنشاق این ذرات به آبله مرغان دچار شود بالا می‌رود. این ویروس مسری می‌تواند چندین ساعت در هوا زنده بماند. با قرار گرفتن در اتاقی مشترک با فرد مبتلا به آبله مرغان یا قرار گرفتن در اتاقی که اخیراً فرد مبتلا به آبله مرغان در آن بوده است، ممکن است این بیماری اتفاق بیفتد.

متن انگلیسی:
Chickenpox is highly contagious, with infected individuals being most contagious from one to two days before the appearance of the rash until all blisters have crusted over
ترجمه متن:
آبله مرغان بسیار مسری است و افراد آلوده از یک تا دو روز قبل از بیرون ریختن بثورات تا زمانی که همه تاول‌ها از بین نرفته‌اند بیشترین احتمال انتقال را دارند.

relainstitute

۲. انتقال آبله مرغان از مایع درون تاول ها

زمانی که یک فرد دیگر مایع درون تاول‌های آبله مرغان را لمس کند یا به هر طریقی با این مایع تماس پیدا کند، به این بیماری مبتلا می‌شود.

۳. انتقال آبله مرغان از طریق تماس

آبله مرغان در درجه اول از طریق تماس مستقیم با فرد آلوده به‌خصوص از طریق تماس با قطرات تنفسی هنگام سرفه یا عطسه انتقال پیدا می‌کند. این بیماری همچنین می‌تواند به طور غیرمستقیم از طریق اشیای آلوده پخش شود. ویروس می‌تواند برای مدت کوتاهی روی سطوحی مانند اسباب‌بازی‌ها و دستگیره‌های در زنده بماند. اگر کسی این سطوح را لمس کند و دست آلوده را به بینی و دهان و به‌طورکلی صورت خود بزند، ممکن است آلوده شود.

انتقال آبله مرغان چند روز است؟
دوره کمون یا نهفتگی آبله مرغان بین ۲ تا ۳ هفته است.

انتقال آبله مرغان چند روز است؟

همچون سایر انواع عفونت‌های هوابرد (منتقله از طریق هوا)، احتمال بروز آبله مرغان در هوای سرد بیشتر است. این یعنی معمولاً در پاییز و زمستان شاهد اپیدمی آبله مرغان هستیم. دوره کمون یا نهفتگی آبله مرغان نیز معمولاً بین ۲-۳ هفته (بیشتر ۱۴-۱۶ روز) است.

مدت زمان انتقال آبله مرغان معمولاً ۱-۲ روز قبل از ظهور دانه‌های پوستی و حداکثر ۵ روز پس از ظهور اولین تاول است. البته زمان انتقال آبله مرغان در افراد دارای نقص ایمنی ممکن است طولانی‌تر باشد. احتمال وقوع حملات ثانویه در افراد آلوده‌ای که در یک‌خانه زندگی می‌کنند بین ۷۰-۹۰ درصد است. بیماران زونا می‌توانند این بیماری را تا یک هفته پس از ایجاد بثورات پوستی به دیگران انتقال دهند. بدن آلوده می‌تواند ۱۰ تا ۲۱ روز پس از تماس، علائم آبله مرغان را نشان دهد و بیمار شود.

فرزندت آبله مرغان گرفته و می‌خوای بدونی چند روز ممکنه به دیگران سرایت کنه؟

چگونه از انتقال آبله مرغان جلوگیری کنیم؟

آبله مرغان معمولاً یک بیماری جدی در نظر گرفته نمی‌شود و بسیاری از افراد در دوره‌ای از زندگی به‌خصوص در دوران کودکی به آن مبتلا می‌شوند. اما بااین‌وجود، این بیماری می‌تواند عواقب جدی‌تری را در برخی از افراد (از جمله نوزادان، زنان باردار و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند) ایجاد کند. پس این افراد باید بیش از سایرین مراقب باشند و روش‌های جلوگیری و نکات مراقبتی را به‌درستی رعایت کنند.

برخی از اصلی‌ترین راه‌های جلوگیری از انتقال آبله مرغان شامل این مواردند:

روش جلوگیری از انتقال آبله مرغانشرح روش
واکسیناسیونواکسیناسیون بهترین روش پیشگیری از آبله مرغان است که خطر عفونت و عوارض مرتبط با آن را به طرز چشمگیری کاهش می‌دهد. ایمن‌سازی جامعه باعث کاهش تعداد مبتلایان به آبله مرغان خواهد شد.
اقدامات بهداشتیرعایت بهداشت مانند شستن مرتب دست‌ها و پوشاندن دهان هنگام سرفه، به جلوگیری از انتشار آبله مرغان کمک می‌کند. این اقدامات ساده خطرات انتقال را کاهش می‌دهند.
قرنطینه کردنقرنطینه کردن افراد آلوده به آبله مرغان و کسانی که در تماس نزدیک با او هستند برای جلوگیری از شیوع بسیار مهم است. دور نگه‌داشتن این افراد از مدرسه یا محل کار به پیشگیری از انتقال این ویروس کمک می‌کند.
ایمونوگلوبولیندرصورتی‌که مدت کوتاهی پس از قرارگرفتن در معرض آبله مرغان، به فرد ایمونوگلوبولین (IG) داده شود، می‌تواند محافظت موقتی را ارائه دهد. این روش به‌ویژه برای افرادی که به میزان زیاد در معرض خطر هستند مناسب است. ایمونوگلوبولین حاوی آنتی‌بادی‌هایی است که می‌توانند شدت بیماری را کاهش دهند.
روش های جلوگیری از انتقال آبله مرغان

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک

آشنایی با نحوه انتشار آبله مرغان برای جلوگیری از انتقال و محافظت از گروه‌های آسیب‌پذیر خیلی مهم است. این ویروس از طریق تماس مستقیم، ذرات معلق در هوا، تماس با اشیاء آلوده و غیره انتقال پیدا می‌کند. اگر در خصوص رعایت اقدامات پیشگیرانه جدی عمل کنید، می‌توانید از خودتان و عزیزانتان در برابر این بیماری محافظت کنید. آگاهی از ارتباط بین آبله مرغان و زونا نیز برای حفظ سلامت مهم است و کمک می‌کند که از این دو بیماری در امان باشید.

برای اطلاع از راه های انتقال آبله مرغان حتما با متخصص عفونی یا دکتر داخلی مشورت کنید. شما می‌توانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین دکتر متخصص عفونی و همچنین مشاوره آنلاین دکتر متخصص داخلی وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

همان‌طور که گفتیم بیماری آبله مرغان معمولاً یک الی دو روز قبل از این که دانه‌های پوستی ظاهر شوند قابل‌انتقال است. همچنین تا پنج روز پس از ظهور تاول‌ها، فرد ناقل است و باید از تماس داشتن با دیگران خودداری کند.

بهترین روش پیشگیری از بروز آبله مرغان این است که واکسینه شوید. روش‌هایی مثل ماسک زدن نمی‌توانند ایمنی صددرصد را فراهم کنند. پس اگر احتمال می‌دهید فردی بیمار است حتی با ماسک هم به او یا اتاقی که در آن بوده نزدیک نشوید.

امتیاز شما به مقاله:
(3.9از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فرزانه هستم، 30 ساله و عاشق دنیای سئو و محتوانویسی که با کنجکاوی دنبال آموختن چیزهای جدیدم؛ فارغ از هرگونه قرارداد و قانون و سبک خاصی. دنیای مجازی و اینترنت، فرصتی برای بودن با بهترین تیم‌ها رو برام فراهم کرده که می‌تونم بدون دغدغه و نگرانی هر روز احساس بهتر شدن و ارتقاء‌شغلی را با تمام وجودم لمس کنم. افتخار می‌کنم که با تیم خوب دکترتو، به این احساس ناب دست پیدا می‌کنم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره راه های انتقال آبله مرغان

  1. ناشناس گفت:

    من ابله گرفتم در واقع تازه فهمیدم حدود چند دقیقه قبل از فهمیدن به خواهرم که ۳ سالش هست دست زدم و بغلش کردم آیا اون هم میگیره
    چگونه جلو گیری کنین

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      در صورتیکه قبلا مبتلا نشده اید احتمال انتقال بالاست
      زیر نظر پزشک از دارو های تقویت کننده سیستم ایمنی استفاده کنید

  2. ۰۰۰۰۰ گفت:

    من یه سوالی داشتم
    کسی که آبل مرغان بگیری با آب سرد حمام کنه یا گرم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بهتر است با آب ولرم رو به خنکی حمام کنید
      البته در کنار درمان اصلی

  3. روژان گفت:

    سلام من ۱۲ سالمه تا الان آبله نگرفتم روز ۱۳ فروردین داداشم دونه هایی ریخته بود بیرون که بعد مشخص شد آبله مرغونه ولی خب من اون زمان یعنی ۵ روز بود خونه خالم بودم تا شنبه هم برنگشتم خونه ولی خب بعدش مجبور شدم بخاطر مدرسم برگردم اومدم وسایلام رو برداشتم رفتم خونه مادربزگم داداشم ۹ سالشه الان یک هفتش خوب شده و این یک هفته من خونه بود ۳ روز پیش خواهرم ۳ تا دونه توی صورتش زد که آبله بود و مامانم میگه چون من از یک هفته قبل خونه بودم پس دیگه نمیتونم برم خونه مادر بزرگم پس یعنی احتمال داره من بگیرم؟چون خواهرم اتاق طبقه بالا هست و فقط برای غذا خوردن و دستشویی میاد پایین میشه بگین من چیکار کنم نگیرم؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      روژان عزیز
      البته بستگی به سیستم ایمنی تان دارد
      ولی با توضیحات شما احتمال ابتلا بالاست

  4. ناشناس گفت:

    سلام پسر عمه ی من ابله مرغان داشت من نمی‌دونستم باهاش دست دادم روی شکم پسر عمم جوش های کوچولو دیده می شد ایا من مبتلا هستم به ابله مرغان ؟

  5. ساجدی گفت:

    سلام
    من در کودکی وقتی ۸ سالم بود یکبار آبله مرغان گرفته بودم . الان بعد گذشت چند سال یه خواهر کوچیکتر دارم که ۱۱ سالش هست و آبله مرغان گرفته و الان رو به بهبودی هست . ۲ شب پیش تب و لرز و بدن درد شدیدی گرفتم چنان شدید که گریه می کردم . الان بعد گذشت ۲ روز شاهد تاول ریز و درشت و آبکی هستم و بازم تب و لرز بدن درد دارم . احتمالش هست که آبله مرغان گرفتم؟ آخه من یکبار گرفته بودم وقتی ۸ سالم بود الان هم ۱۹ ساله هستم.

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      اگر شما در کودکی آبله مرغان گرفته‌اید، معمولاً بدن شما به طور طبیعی نسبت به ویروس واریسلا (عامل آبله مرغان) ایمنی پیدا می‌کند و به ندرت دوباره به این بیماری مبتلا می‌شوید. با این حال، گاهی اوقات ویروس در بدن به صورت خاموش باقی می‌ماند و ممکن است در شرایطی خاص (مانند ضعف سیستم ایمنی یا استرس زیاد) دوباره فعال شود. در این صورت، به جای آبله مرغان، ممکن است دچار شینگل (زونا) شوید که نوعی عفونت ویروسی است که همان ویروس آبله مرغان عامل آن است.

  6. No one گفت:

    سلام یه سوال داشتم
    کسی ک یکبار به ابله مرغون مبتلا شده امکان داره دوباره مبتلا بشه؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      اگر کسی یک بار به آبله مرغان مبتلا شده باشد، معمولاً سیستم ایمنی بدن او علیه ویروس واریسلا (عامل آبله مرغان) مقاوم می‌شود و احتمال ابتلا به این بیماری دوباره بسیار کم است. با این حال، ویروس آبله مرغان می‌تواند در بدن باقی بماند و در شرایط خاص مانند ضعف سیستم ایمنی، استرس یا بیماری‌های دیگر، دوباره فعال شده و منجر به شینگل (زونا) شود که در آن، بثورات پوستی مشابه آبله مرغان به صورت محدود در یک ناحیه از بدن ظاهر می‌شوند. بنابراین، ابتلا به آبله مرغان دوباره به طور مستقیم غیرمعمول است، اما ممکن است ویروس مجدداً فعال شود.

  7. محمد گفت:

    سلام من تو بچگی گرفتم و الان دوستم ابله گرفته منم یه چند ساعتی باهاش بودم آیا دوباره میگرم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      احتمال ابتلا وجود دارد
      با این احتمال که ممکن است بیماری یی که در کودکی مبتلا شده اید شبیه آبله بودخ نه خود آبله

  8. بهار گفت:

    سلام من دوازدهمم دو هفته دیگه کنکور دارم دخترخالم ۵ سالش هست اومده بود خونمون بعد فهمیدیم ابله داره من نزدیکش نبودم و کلا ازش دور شدم احتمالش هست من هم ابله بگیرم؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام با وجود دور بودن باز هم احتمال انتقال وجود دارد
      ولی بهتر است زیر نظر پزشک از دارو های تقویت کننده سیستم ایمنی استفاده کنید

  9. نارین گفت:

    سلام دوستم ابله گرفته تو مدرسه بهش کم نزدیک شدم الان گلو درد دارم گرفتم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      ابن بیماری مسری و ویروسی است و ممکنه به شما نیز منتقل شده باشد بهتره در صورت بیشتر شدن علایم به پزشک مراجعه کنید.

  10. راضیه گفت:

    سلام بچه ام ابله گرفته ۳روزه تا کی نمیتونم حموم ببرمش ؟آخه تو سرشم گرفته

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      دانه‌هایی که روی پوست در اثر بیماری ویروسی آبله مرغان ایجاد می‌شوند، بسیار حساس هستند و نباید دستکاری شوند. تا جای ممکن باید تلاش کنید که از تحریک این دانه‌ها خودداری کنید. برای حمام کردن در دوران آبله مرغان باید حتما از آب ولرم استفاده کنید. آب گرم می‌تواند باعث تحریک دانه‌ها و افزایش خارش آن‌ها شود.

      استفاده از لیف روی پوست اصلا در این دوران توصیه نمی‌شود. چون در این صورت ممکن است دانه‌ها تحریک شوند و خشک‌تر از حد معمول گردند. این موضوع هم خارش را افزایش می‌دهد، هم می‌تواند باعث افزایش طول دوره درمان شود.
      تنها کاری که می‌توانید در هنگام استحمام در زمان آبله مرغان انجام دهید، شستشوی پوست با آب و شوینده‌های مناسب است. لیف زدن روی بدن و یا شستن بدن بیش از ۲۰ تا ۳۰ دقیقه می‌تواند برای شما مضر باشد.

      دقت داشته باشید که پس از استحمام نباید با حوله زبر بدن خودتان را خشک کنید. بهتر است که اجازه دهید بدن شما به آرامی خشک شود و یا اگر نیاز به استفاده از حوله دارید، آن را به آرامی روی پوست بکشید.