فهرست مطالب
هپاتیت C به نوعی عفونت ویروسی میگویند که باعث التهاب کبد میشود و گاهی آسیب جدی به کبد میرساند. ویروس هپاتیت سی یا HCV (اچ سی وی) از طریق خون آلوده منتقل میشود. تقریبا تا همین اواخر، بیماران مبتلا به هپاتیت c باید به صورت هفتگی آمپول و داروی خوراکی مصرف میکردند. امروزه اچ سی وی مزمن معمولا با مصرف روزانه داروهای خوراکی به مدت ۲ تا ۶ ماه درمان میشود. با این حال، نزدیک به نیمی از مبتلایان به دلیل مشخص نبودن علائم این بیماری نمیدانند که آلوده هستند. به همین دلیل، توصیه میشود همه بزرگسالان بین ۱۸ تا ۷۹ سال حداقل یکبار تست غربالگری هپاتیت سی انجام دهند، حتی اگر علائمی نداشتهباشند. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر با بیماری هپاتیت سی آشنا شویم. در صورت مشاهده علائم، میتوانید از طریق دکترتو بهراحتی نوبت مشاوره با پزشک متخصص دریافت کنید.
هپاتیت c چیست؟
ویروس هپاتیت سی یا همان HCV (اچ سی وی) علت به وجود آمدن بیماری هپاتیت سی، یکی از انواع بیماری هپاتیت است که به سلولهای کبد حمله کرده و باعث التهاب، درد، اختلال در کارکرد کبد، و در نهایت آسیب اندامی میشود.
این ویروس از طریق تماس خونی منتقل میشود. در حال حاضر، استفاده از سرنگ دست دوم یا سرنگ مشترک در افرادی که سو مصرف مواد دارند علت اصلی ابتلا در بیشتر مبتلایان به هپاتیت سی محسوب میشود. تماس اتفاقی با خون آلوده در محیطهای پزشکی و بیمارستانها هم عامل ابتلا به این ویروس است.
عفونت هپاتیت C میتواند حاد (کوتاه مدت) یا مزمن (بلند مدت) باشد. علائم و نشانهها در فرد مبتلا به هپاتیت حاد تا ۶ ماه باقی میماند. هر چند که در بیش از ۵۰ درصد موارد، عفونت حاد به شکل مزمن تبدیل میشود: یعنی بدن از شر این ویروس خلاص نمیشود.
داروهای جدیدی برای درمان هپاتیت c مزمن عرضه شدهاند و محققان معتقدند که این ویروس عفونی دردسرساز تا سال ۲۰۳۶ به تعداد انگشتهای دست خواهد رسید. اگرچه هپاتیت C برخلاف ۲ نوع هپاتیت B و A واکسنی برای پیشگیری ندارد اما افراد میتوانند با رعایت اقدامات پیشگیرانه، ریسک ابتلا به عفونت اچ سی وی را به حداقل برسانند.
علائم | راههای انتقال | قرص هپاتیت سی |
---|---|---|
خستگی | تماس با خون آلوده (مثل سرنگ مشترک) | سوفوسبوویر |
تهوع | خالکوبی یا پیرسینگ با وسایل غیراستریل | داکلاتاسویر |
تب | انتقال از مادر به نوزاد | لدیپاسویر |
درد شکم | تماس جنسی محافظتنشده (احتمال پایین) | |
زردی پوست و چشم | استفاده از تجهیزات پزشکی غیراستریل | |
تیرگی ادرار | دریافت خون یا پیوند عضو در گذشته بدون بررسی دقیق | |
کاهش اشتها | استفاده از وسایل شخصی آلوده به خون (مانند تیغ اصلاح یا مسواک مشترک) |
داروهای ضدویروسی مستقیم (DAA) مانند سوفوسبوویر، داکلاتاسویر و لدیپاسویر با هدف سرکوب ویروس هپاتیت سی طراحی شدهاند و در بیشتر موارد باعث درمان کامل بیمار میشوند.
هپاتیت c همان ایدز است؟
هپاتیت C و ویروس HIV که عامل بیماری ایدز است، دو بیماری کاملا متفاوتاند. هر دو از طریق خون و گاهی رابطه جنسی منتقل میشوند اما اثر آنها در بدن فرق دارد.
HIV سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکند و فرد را مستعد ابتلا به عفونتها و سرطانها میسازد. در مقابل، هپاتیت C مستقیما به سلولهای کبد حمله میکند و در صورت درماننشدن، میتواند منجر به التهاب مزمن، فیبروز، سیروز یا حتی سرطان کبد شود. البته هر دو بیماری در صورت تشخیص و درمان بهموقع، قابل کنترل هستند.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت who
Hepatitis C is an inflammation of the liver caused by the hepatitis C virus. The virus can cause both acute and chronic hepatitis.
ترجمه فارسی:
هپاتیت C التهاب کبد ناشی از ویروس هپاتیت سی است. این ویروس میتواند باعث هپاتیت حاد و مزمن شود.
انواع هپاتیت سی
ویروس هپاتیت C یا HCV انواع مختلفی دارد که شایعترین آن نوع 1a و 1b هستند و حدود ۶۰ درصد عفونت ویروسی هپاتیت سی در کل دنیا را شامل میشوند که بیشتر در شمال اروپا، شمال آمریکا، نواحی جنوب و شرق اروپا و ژاپن دیده میشود. ژنوتیپ ۲ به نسبت نوع ۱ کمتر رواج دارد و ژنوتیپ ۳ بومی جنوب شرقی آسیا است. هپاتیت سی به ۲ شکل هپاتیت حاد و مزمن وجود دارد.
۱. هپاتیت c حاد
عفونتهای حاد طی ۶ ماه بعد از تماس اولیه با ویروس روی میدهند. علائم هپاتیت سی حاد بین ۲ تا ۱۲ هفته پس از قرار گرفتن در معرض ویروس بروز پیدا میکنند. علائم و نشانههای هپاتیت سی حاد شامل این موارد میشوند:
- تب
- خستگی دراز مدت
- درد مفاصل
- حالت تهوع یا درد معده
- کماشتهایی
- کدر شدن ادرار
- مدفوع کمرنگ
- زرد شدن رنگ پوست و سفیدی چشم
این نشانهها معمولا ملایم و کمرنگ هستند و نهایتا چند هفته باقی میمانند. گاهی بدنتان میتواند خودش با عفونت مبارزه کند، بنابراین ممکن است هپاتیت C حاد نیازی به درمان پزشکی نداشتهباشد.
۲. هپاتیت سی مزمن
اگر بدن از ویروس هپاتیت C پاک نشود، نوع حاد آن به شکل مزمن تبدیل میشود. افراد بین ۵۵ تا ۸۵ سالهای که با ویروس اچ سی وی تماس دارند در نهایت به هپاتیت سی مزمن مبتلا میشوند.
شکل مزمن این بیماری به خودی خود برطرف نمیشود و اگر درمان نشود علائم بیماری تشدید خواهد شد و اثرات سو و بلندمدتی روی سلامت بدن میگذارند. به علاوه اینکه نوع مزمن آن ممکن است به آسیب کبدی دائم و سرطان کبد تبدیل شود. نشانههای هپاتیت سی مزمن شامل این موارد میشوند:
- خستگی مداوم
- احساس بیماری
- درد مفاصل و عضلانی
- کاهش وزن بیدلیل
- تغییر مزاج مثل احساس افسردگی یا اضطراب
- مشکل در تمرکز یا اختلال حافظه
اگر هپاتیت سی حاد درمان نشود به نوع مزمن تبدیل میشود. این نوع میتواند باعث آسیب دائمی به کبد و حتی سرطان کبد شود و نشانههایی مانند خستگی همیشگی و احساس بیماری، درد مفاصل و کاهش وزن بیدلیل دارد.
۳. هپاتیت c در کودکان
از آنجایی که کودکان زیاد درگیر عفونت ویروس اچ سی وی نمیشوند و علائم و نشانه بارزی نشان نمیدهند، اطلاعات زیادی درباره ویروس اچ سی وی در کودکان در دسترس نیست. بیماری کبد بالینی ناشی از ویروس هپاتیت سی در کودکی بسیار نادر است.
۴. هپاتیت c در بارداری
معمولا عفونت HCV تأثیر مشخصی روی بارداری نمیگذارد. بیشتر مبتلایان میتوانند بدون هیچ مشکلی دوره بارداری را به پایان برسانند. اچ سی وی هم در دوره بارداری و هم حین زایمان میتواند از مادر مبتلا به جنین یا نوزاد منتقل شود.
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، احتمال انتقال ویروس از مادر به نوزاد حدود ۵.۸٪ است. اگر مادر علاوه بر هپاتیت سی به HIV (اچ آی وی) هم مبتلا باشد ریسک انتقال بیماری چند برابر میشود. هر چند احتمال انتقال ویروس از مادر باردار به جنین وجود دارد اما چندان شایع نیست.
۵. هپاتیت c و ازدواج
مبتلایان به هپاتیت c با رعایت دستورات بهداشتی مشکلی برای ازدواج نخواهند داشت و احتمال ابتلا به این ویروس از طریق تماس جنسی با فرد بیمار اندک است. داشتن شریک جنسی مطمئن و استفاده از روشهای پیشگیری، ازدواج برای مبتلایان به هپاتیت سی را راحت میکند.
علائم هپاتیت c در زنان و مردان
هپاتیت C در مراحل اولیه معمولا بدون علامت است و بسیاری از مبتلایان تا سالها متوجه بیماری نمیشوند. اگر علائم ظاهر شوند، در هر دو جنس مشابهاند و ممکن است شامل خستگی مداوم، تب خفیف، تهوع و زردی پوست یا چشمها باشند.
برخی مطالعات نشان میدهند که زنان ممکن است علائم خفیفتری نسبت به مردان داشتهباشند اما خطر پیشرفت بیماری به سمت سیروز در هر دو جنس وجود دارد. همچنین، زنان ممکن است در دورههای قاعدگی یا بارداری تغییراتی در میزان علائم تجربه کنند.
به طور کلی از نشانهها و علائم شایع هپاتیت c میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خونریزی راحت و بیدلیل
- کبودی بیدلیل
- خستگی
- کاهش اشتها
- زرد و کمرنگ شدن رنگ پوست و سفیدی چشمها
- تیره رنگ شدن رنگ ادرار
- زخم شدن پوست
- جمع شدن مایعات در شکم و ورم کردن شکم
- ورم پاها
- کاهش وزن
- گیجی، سرگیجه و بینظمی در حرف زدن
- عنکبوتی شدن رگهای خونی روی پوست
علت ابتلا به هپاتیت سی
مهمترین علت ابتلا به هپاتیت سی تماس با خون آلوده است. استفاده مشترک از سوزن در تزریق مواد مخدر، خالکوبی با وسایل غیراستریل، انتقال خون یا فرآوردههای خونی قبل از تستهای غربالگری (قبل از سال ۱۳۷۵ در ایران)، از راههای اصلی انتقال هستند.
همچنین برخی موارد بهندرت از طریق رابطه جنسی محافظتنشده با فرد آلوده یا از مادر به جنین در دوران بارداری منتقل میشود. برخلاف تصور رایج، این بیماری از طریق تماسهای عادی مثل بغل کردن یا استفاده از ظروف مشترک منتقل نمیشود.
هپاتیت C چه ارگان هایی را درگیر می کند؟
هپاتیت C عفونت کبدی ناشی از ویروس هپاتیت سی (اچ سی وی) است. نوع مزمن آن برای سلامت بدن و بهخصوص کبد مضر است و به تدریج باعث آسیب رسیدن به کبد، سیروز کبدی، سرطان کبد و حتی مرگ میشود.
شایعترین راه انتقال هپاتیت c – چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به هپاتیت C هستند؟
ویروس هپاتیت C ویروس منتقله از خون است که معمولا راههای انتقال هپاتیت c موارد زیر هستند:
- استفاده دوباره از تجهیزات پزشکی بدون استریل بخصوص سرنگ و سوزن دست دوم در بیمارستان و کلینیکها
- انتقال خون و فراوردههای خونی غربال نشده
- تزریق مواد از طریق سرنگ مشترک
- اچ سی وی از طریق مادر آلوده به کودک و از طریق ارتباط جنسی که احتمال تماس خونی دارد منتقل میشود. مانند داشتن شریک جنسی متعدد و در مردانی که با همجنس خود ارتباط جنسی برقرار میکنند.
هپاتیت سی از طریق شیر مادر، غذا، آب یا تماسهای معمول مانند بغل کردن، بوسیدن و غذا یا نوشیدنی مشترک با فرد آلوده سرایت پیدا نمیکند.
ریسک ابتلا به این بیماری در افراد زیر بالاتر است و بیشتر در معرض ابتلا به هپاتیت نوع C قرار دارند:
- نوزادان
- شرکای جنسی افراد مبتلا به این ویروس عفونی
- افرادی که بدون پیشگیری از بارداری رابطه جنسی دارند
- افرادی که شریک جنسی متعدد دارند
- مردان همجنسگرا
- کسانی که اعتیاد تزریقی دارند
- کسانی که با فرد مبتلا به عفونت هپاتیت سی مزمن همخانه هستند
- پزشکان، پرستاران و کادر درمان که به خاطر شغلشان در معرض خون یا مایعات بدنی آلوده قرار دارند
- بیماران کلیوی که همودیالیز میشوند
- افرادی که به خاطر سرطان شیمی درمانی میکنند
- مبتلایان به اچ آی وی (HIV)
- افرادی که در مناطق با میزان بروز اچ سی وی بالا زندگی میکنند
- تمام خانمها در طول بارداری
آیا هپاتیت c واگیردار است؟
هپاتیت C یک بیماری واگیردار است که از طریق تماس با خون فرد آلوده منتقل میشود. این تماس میتواند هنگام استفاده از سرنگ مشترک، وسایل پزشکی یا دندانپزشکی غیراستریل یا در موارد نادر هنگام رابطه جنسی بدون محافظت اتفاق بیفتد.
برخلاف برخی دیگر از بیماریهای ویروسی، هپاتیت C از طریق عطسه، سرفه، دست دادن، غذا خوردن مشترک یا تماس بدنی معمولی منتقل نمیشود.
تشخیص هپاتیت c
افرادی که ریسک ابتلا به عفونت اچ سی وی بالاتری دارند یا به خاطر عفونت تشخیص داده نشده دچار عوارض شدهاند میتوانند غربالگری انجام بدهند. پزشک با بررسی سابقه پزشکی بیمار و علائم و نشانهها و معاینه بالینی تشخیص اولیه میدهد و بعد آزمایش خون یا آزمایش هپاتیت تجویز میکند. در بیماران مبتلا به نوع مزمن شاید نیاز به نمونهبرداری از کبد هم باشد.
دوره کمون هپاتیت سی
دوره کمون یا نهفتگی بیماری هپاتیت سی زمانی است که ویروس وارد بدن میشود اما هنوز علائمی ایجاد نکرده است. این دوره معمولا بین ۲ هفته تا ۶ ماه طول میکشد و بهطور متوسط حدود ۶ تا ۹ هفته است.
در این بازه زمانی فرد ممکن است کاملا بدون علامت باشد در حالیکه ویروس میتواند در بدن فعال بوده و حتی به دیگران منتقل شود. به همین دلیل، افرادی که در معرض خطر هستند باید حتی بدون وجود علائم، آزمایش بدهند تا در صورت ابتلا، درمان سریعتر آغاز شود و از آسیب به کبد جلوگیری کنند.
تست هپاتیت c – چه زمانی باید برای آزمایش هپاتیت اقدام کنیم؟
پزشک با آزمایش خون میتواند نوع مزمن یا حاد بودن عفونت HCV را تشخیص دهد. اگر نتیجه آزمایش خون حاکی از وجود عفونت به این ویروس باشد، پزشک آزمایشهای خون بیشتری را تجویز میکند تا مطمئن شود که عفونت در مرحله حاد است یا مزمن و ریسک آسیب کبدی در فرد را بررسی کند. پزشک بر اساس نتیجه تست هپاتیت سی تصمیم میگیرد که نیاز به درمان هست یا خیر.
در صورت مشاهده هر گونه علائم و نشانه هپاتیت سی بلافاصله باید آزمایش بدهید. اگر رابطه جنسی محافظت نشده داشتید یا از سرنگ، تیغ یا مسواک مشترک با فرد مبتلا به هپاتیت سی استفاده کردید (حتی اگر علائمی مشاهده نکردید) حتما آزمایش هپاتیت بدهید. علائم هپاتیت سی حاد بین ۲ تا ۱۲ هفته پس از قرار گرفتن در معرض ویروس بروز پیدا میکنند و نشانه بیماری خودش را در بدن نشان میدهد.
بهترین زمان برای آزمایش هپاتیت c یا بهترین زمان برای انجام آزمایش آنتیبادی حداقل ۶ هفته پس از تماس با فرد آلوده است.
طول عمر افراد مبتلا به هپاتیت c
طول عمر فرد مبتلا به هپاتیت سی بستگی زیادی به زمان تشخیص، وضعیت کبد و شروع درمان دارد. اگر بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود و درمان ضدویروسی موفقیتآمیز باشد، فرد میتواند زندگی طولانی و سالمی داشتهباشد.
اما در صورت درماننشدن، ویروس میتواند به مرور زمان باعث التهاب مزمن، آسیب به بافت کبد، سیروز یا سرطان کبد شود. این عوارض میتوانند طول عمر فرد را کاهش دهند. خوشبختانه امروزه داروهای مؤثر و کمعارضهای وجود دارند که در بیشتر موارد، بیماری را بهطور کامل درمان میکنند.
درمان هپاتیت c چیست؟
درمان اصلی هپاتیت C استفاده از داروهای ضدویروسی مستقیم (DAAها) است که ویروس را بهطور کامل از بدن پاک میکنند. این داروها خوراکی هستند و معمولا برای ۸ تا ۱۲ هفته تجویز میشوند.
شدت موفقیت درمان به ژنوتیپ ویروس، میزان آسیب کبد و سابقه درمان قبلی بستگی دارد. بیشتر بیماران بعد از دوره کامل درمان، بهبود پیدا میکنند. مهمترین داروهای درمانکننده هپاتیت ث شامل سوفوسبوویر، لدیپاسویر، داکلاتاسویر و ولپاتاسویر هستند. درمان جدید بسیار مؤثرتر، کوتاهتر و کمعارضهتر از روشهای قدیمی است.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت ncbi
A patient with known HCV infection should preferably be the last patient of the day to undergo surgery, with only the essential personnel present.
ترجمه فارسی:
بیمار مبتلا به عفونت شناخته شده هپاتیت سی ترجیحا باید آخرین بیمار در طول روز باشد که تحت عمل جراحی قرار میگیرد و فقط پرسنل ضروری در آنجا حضور داشتهباشند.
درمان هپاتیت سی در کودکان
در ۴۰ درصد موارد، کودکان مبتلا به HCV زمانی که به سن دوسالگی میرسند، ویروس خودبهخود از بدنشان خارج میشود. البته کودکانی هم که بهبود پیدا نکنند، معمولا درمان را پس از ۳ سالگی شروع میکنند. در موارد خاصی، ممکن است پزشک درمان را در سنین پایینتر شروع کند.
فرقی نمیکند شدت عفونت چقدر باشد در هر صورت کودکان مبتلا به این نوع عفونت باید روش درمان را دنبال کنند تا ریسک شدت یافت بیماری در بزرگسالی کاهش یابد. کودکان مبتلا باید تا زمانی که ویروس در بدنشان هست تحت نظر پزشک باشند.
درمان خانگی هپاتیت C
هپاتیت سی واکسن ندارد و موارد حاد آن خودبهخود برطرف میشود. البته به کمک روشهای درمان خانگی میتوان ریسک مزمن شدن بیماری را به حداقل رساند:
- ورزش منظم
- خواب و استراحت کافی
- رژیم غذایی سالم سرشار از سبزیجات و میوه
- پرهیز از خوراکیها و نوشیدنیهای مضر برای بدن مثل نوشیدنیهای الکلی
- پرهیز از مصرف خودسرانه دارو
جدیدترین درمان هپاتیت سی
جدیدترین درمانهای هپاتیت c مصرف دسته داروهای DAA هستند که هم کوتاهمدت و هم بسیار مؤثر هستند. یکی از کاملترین گزینهها ترکیب داروهای ولپاتاسویر و سوفوسباویر است که برای تمام ژنوتیپها کاربرد دارد و در دورهای ۱۲ هفتهای، بیش از ۹۵٪ موارد را درمان میکند.
درمان قطعی هپاتیت c وجود دارد؟
بله. درمان قطعی برای هپاتیت C وجود دارد. داروهای جدید ضدویروسی مستقیم (DAAها) در بیش از ۹۵ درصد بیماران، ویروس را بهطور کامل از بدن پاک میکنند. این درمانها نهتنها از پیشرفت بیماری جلوگیری میکنند، بلکه امکان بازگشت به زندگی عادی را برای بیمار فراهم میسازند. اگر درمان کامل انجام شود و بیمار مجددا در معرض ویروس قرار نگیرد، امکان بازگشت بیماری وجود ندارد.
رژیم غذایی بیماران هپاتیت c
افراد مبتلا به هپاتیت سی باید رژیمی متعادل و کمچرب داشتهباشند. مصرف سبزیجات تازه، میوهها، غلات کامل، پروتئینهای کمچرب (مثل مرغ، ماهی، حبوبات) و نوشیدن آب کافی توصیه میشود. نوشیدن الکل، حتی بهمقدار کم، میتواند روند آسیب کبدی را سرعت دهد.
عوارض هپاتیت C چیست؟
در صورت درماننشدن، هپاتیت سی میتواند به مرور باعث التهاب مزمن کبد شود. این التهاب ممکن است به فیبروز (زخمهای کبدی)، سیروز (آسیب شدید کبدی) یا سرطان کبد منجر شود.
از دیگر عوارض میتوان به نارسایی کبد، افزایش احتمال خونریزی داخلی، تورم شکم (آسیت) و مشکلات کلیوی یا پوستی اشاره کرد. برخی افراد نیز ممکن است مشکلات روانی مانند اضطراب و افسردگی تجربه کنند:
- زخم کبدی یا سیروز: التهاب ناشی از عفونت هپاتیت c منجر به سیروز کبدی شده که باعث اختلال در کارکرد کبد میشود.
- سرطان کبد: ریسک سرطان کبد در مبتلایان به عفونت هپاتیت c مزمن چند برابر بیشتر است.
- نارسایی کبد: نارسایی کبد حاد حالتی است که کبد نمیتواند وظایف حیاتی و اصلی خود را به خاطر عفونت اچ سی وی انجام بدهد. در صورت ایجاد نارسایی کبد، فرد برای زنده ماندن حتما باید پیوند کبد انجام دهد.
- بیماریهای کلیوی یا التهاب عروق خونی از دیگر عوارض ابتلا به هپاتیت C مزمن هستند.
آیا هپاتیت سی خطرناک است؟
هپاتیت سی ویروسی است که باعث عفونت و آلودگی کبد میشود. درمان نکردن آن طی سالهای زیاد گاهی باعث آسیب جدی به کبد میشود و خطر مرگ به دنبال دارد اما به لطف روشهای درمان مدرن، معمولا این عفونت درمان میشود و بیشتر افراد پس از ابتلا طول عمر نرمال خواهند داشت.
آیا هپاتیت c کشنده است؟
هپاتیت C بهخودیخود کشنده نیست اما اگر درمان نشود، میتواند منجر به مشکلات جدی مانند سیروز، سرطان کبد یا نارسایی کامل کبد شود که در نهایت ممکن است تهدیدکننده زندگی باشند. خوشبختانه با درمانهای جدید، خطر مرگ ناشی از این بیماری بهشدت کاهش یافته است.
پیشگیری از هپاتیت سی ممکن است؟
هپاتیت C واکسن ندارد، بنابراین پیشگیری از آن به میزان ریسک قرار گرفتن در معرض این ویروس در محیطهای درمانی و پزشکی و گروههای پرخطر بستگی دارد. یعنی افرادی که سرنگ مشترک استفاده میکنند یا مردانی که با همجنس خود ارتباط برقرار میکنند و مبتلایان به اچ آی وی. سازمان بهداشت جهانی اقدامات اولیه زیر را برای پیشگیری توصیه میکند:
- استفاده درست و امن از سرنگها
- مصرف درست تیغها و دفع مناسب زباله و پسماندها
- ارائه خدمات کمخطر به معتادان تزریقی
- تست خون اهدایی از نظر وجود ویروس اچ بی وی و اچ سی وی، سفلیس، و اچ آی وی
- آموزش کادر درمان
- پیشگیری از تماس با خون حین انجام عمل جنسی
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
در برخی افراد، عفونت هپاتیت C به شکل مزمن درمیآید و بیش از ۶ ماه طول میکشد. ابتلا به هپاتیت ب مزمن، ریسک نارسایی کبدی، سرطان کبد یا سیروز کبدی را بیشتر میکند. بیشتر بزرگسالانی که به هپاتیت سی مبتلا میشوند به شکل کامل بهبود پیدا میکنند حتی اگر علائم و نشانههای بیماری شدید باشند. نوزادان و کودکان هم ممکن است به عفونت هپاتیت سی مزمن مبتلا شوند.
هر چند که هنوز راه درمانی برای این بیماری وجود ندارد در صورت ابتلا، اقدامات پیشگیرانه لازم را انجام دهید تا از انتقال ویروس به سایرین جلوگیری کنید. رژیم غذایی سالم میوه و سبزیجات، خواب و استراحت کافی، سبک زندگی سالم و ورزش منظم از جمله روشهای خانگی برای درمان این بیماری پنهان هستند. پیشنهاد ما این است که با دریافت مشاوره آنلاین و یا مراجعه حضوری به متخصص گوارش و دکتر فوق تخصص کبد در دکترتو، هر چه سریعتر به تشخیص و درمان این بیماری بپردازید. دریافت نوبت در دکترتو به شکل آنلاین انجام میگیرد و در این سایت امکان مشاورهی تلفنی یا پیامی هم وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام برخورد خون آلوده به مخاط چشم وبینی و دهان امکان انتقال داره
سلام
بله احتمال انتقال وجود دارد
مخصوصا وقتی با مخاط مثل چشم و قسمت داخلی دهان همراه باشد
آیا اگه انگشت کسی که هپاتیت c داره زخم باشه و انگشتش رو تو دهن گذاشت ویروس هپاتیت منتقل میشود
سلام
خیر نگران نباشید
تقریباً در همه موارد، این ویروس از طریق تماس با خون آلوده گسترش می یابد. دیگر مایعات بدن مانند ادرار، عرق و یا اسپرم، سطح بالای ویروس را برای انتقال عفونت به میزان قابل توجهی حمل نمی کنند. تماس مداوم با فرد مبتلا بدون تماس خونی، خطرناک نبوده و ویروس را منتقل نمی کند.
سلام..آیا خونی که آلوده هپاتیت cهست مثلا انگشت کسی که هپاتیت داره زخم باشه وکسی انگشت زخمی فرد مبتلا را بزاره تودهن ویروس هپاتیت انتقال پیدا میکنه
محمدعلی عزیز
خیر
نگران نباشید
تقریباً در همه موارد، این ویروس از طریق تماس با خون آلوده گسترش می یابد. دیگر مایعات بدن مانند ادرار، عرق و یا اسپرم، سطح بالای ویروس را برای انتقال عفونت به میزان قابل توجهی حمل نمی کنند. تماس مداوم با فرد مبتلا بدون تماس خونی، خطرناک نبوده و ویروس را منتقل نمی کند.
بسیارخوب عالی.من باتوجه به ازمایشاتم هپاتیت cدارم ولی نگفتن که مزمن یاحاداست سوفوسبوویرولپاتا سویربمدت۱۲هفته مصرف کردم طی آزمایشی میدم نرمالشده ایاخوب شدم
سلام
بله پس از دوره درمان حتمن باید ازمایش تخصصی انجام دهید
Hepatitis C virus antibody (anti-HCV)
این تست جهت غربالگری و تشخیص عفونت ویروس هپاتیت C و درمان عفونت، زمانی که فرد ممکن است در معرض ویروس هپاتیت C قرار گرفته باشد، مانند تماس با خون آلوده، داشتن علائم مرتبط با بیماری کبدی، یا داشتن فاكتورهای خطر برای عفونت هپاتیت C درخواست می گردد.
بسیارخوب عالی
تندرست باشید علیرضای عزیز
ممنونم از توجه شما
سلام من الان ۳۲ساله هستم و سال ۹۵ هپاتیت سی داشتم و با قرص سوداک مدت سه ما مصرف کردم درمان شدم اما آذر ماه ۴۰۲ دوباره مثبت شدم و دوباره دارو مصرف کردم و دکتر گفت ۳ ماه بعد از مصرف دارو باید آزمایش بدم درصد بهبودی این بیماری چقدر است ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام
درمان هپاتیت سی با داروهای جدید (مثل سوداک) معمولاً مؤثر است و درصد بهبودی بالا است. در صورت مصرف صحیح دارو و پیگیریهای منظم، بیشتر بیماران بهبودی کامل پیدا میکنند. آزمایش سه ماه بعد از اتمام درمان برای ارزیابی پاسخ به درمان و شناسایی احتمال عود بیماری ضروری است. در بیشتر موارد، در صورت پاسخ خوب به درمان، آزمایشها منفی میشوند و خطر عود بسیار کم است. توصیه میشود پیگیریهای پزشکی را ادامه دهید.
متخصص عفونی
برای من تشخیص هپاتیت سی دادند هیچ دردی ندارم .چکاری اتجام بدم
سلام
در مرکز دیگر ازمایش را تکرار کنید
در صورت تایید باید درمان هپاتیت انجام شود
درمان فقط و فقط زیر نظر فوق تخصص کبد صورت پذیرد
سلام
وقت بخیر
میشه راهنمایی کنید بنده رو؟
ازمایش خون بیلیروبین توتال ۲.۳۲ و دایرکت ۰.۶
و مقدار crp رو ۴۰.۶ نشون داده
افزایش عجیب قندناشتا۱۴۱ و a1c ۶.۴ و کلسترول۳۴۹ هست.
با اینکه alt رو ۱۱ و ast رو ۲۰ نشون داده esr یک و دو ساعته هم نرمال هست و باقی آزمایشات هم کاملا نرمال هستند و حتی سونوگرافی کامل شکمی هم هیییییچ مورد مشکوکی نشون نداده و همه چی کبد و صفرا و کلیه و …
کاملا طبیعی هست ،
آیا امکان ابتلا به هپاتیت وجود داره؟
ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام
با توجه به ازمایشات شما
احتمال هپاتیت وجود ندارد
سلام خسته نباشید من قبلا هپاتیت سی داشتم سه ماه درمان شدم ازمایش پی سی ار دادم منفی بود حدود سه هفته بعدش ازمایش انتی بادی هپاتیت سی دادم مثبت بود آیا من هنوز مبتلا هستم؟؟
سلام
اولویت با pcr است
دچار بیماری هپات c هستم فکر میکنم از انزمان به بعد ان انرژی وشادابی و حتی صحبت کردن تفاوت کرده و خیلی افسرده ام