همانژیوم کبدی چیست و چه خطراتی دارد؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

همانژیوم کبدی یک نوع توده خوش‌خیم غیرسرطانی بوده که از تجمع غیرطبیعی رگ‌های خونی تشکیل می‌شود. در بیشتر موارد هیچ علامتی ایجاد نمی‌کند. مشخص نیست که چه چیزی باعث ایجاد همانژیوم کبدی می‌شود. پزشکان معتقدند همانژیوم کبد در بدو تولد وجود دارد و مادرزادی است. اگر همانژیوم شما کوچک است و هیچ علامتی ایجاد نمی‌کند، نیازی به درمان نخواهید داشت.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 7 دقیقه
همانژِیوم کبدی

همانژیوم کبدی یک توده غیرسرطانی (خوش‌خیم) در کبد است که از درهم پیچیدگی و تجمع رگ‌های خونی تشکیل شده است. این بیماری با نام‌های دیگری چون توده کبدی یا همانژیوم غاری هم شناخته می‌شود. توده‌های کبدی شایع هستند و تخمین زده می‌شود که در ۲۰٪ از جمعیت رخ دهند. افرادی که توده کبدی دارند به ندرت علائم و نشانه‌هایی را تجربه می‌کنند و معمولاً نیازی به درمان ندارند. پزشکان علت اصلی این بیماری را هنوز به صورت دقیق نمی‌دانند. این توده پخش نمی‌شود و به ندرت اندازه آن بزرگ خواهد شد. در بیشتر موارد، می‌توان آن را به حال خود رها کرد و به زندگی خود ادامه داد؛ اما اگر هنوز هم نگران هستید، این مطلب را تا انتها بخوانید. شما می‌توانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان گوارش و کبد در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با پزشکان وجود دارد. پزشک شما را راهنمایی می‌کند و درست‌ترین راه‌حل برای مواجهه با این بیماری را به شما ارائه می‌دهد.

همانژیوم کبدی چیست؟

همانژیوم کبدی تومورهای خوش خیم کبد هستند که از تجمع رگ‌های پر از خون تشکیل شده‌اند. این تجمع خونی توسط سلول‌های اندوتلیال پوشانده شده‌اند و توسط شریان کبدی تغذیه می‌شوند. اکثریت قریب به اتفاق مبتلایان به این بیماری بدون علامت هستند و اغلب به طور اتفاقی در طی بررسی‌های تصویربرداری متوجه ابتلا به این بیماری خواهند شد. با این حال علائمی هم وجود دارند که در صورت مواجهه با آن‌ها می‌توان به ابتلا به توده کبدی پی برد. این نکته را بدانید که با رها کردن این توده‌ها به حال خود، مشکل حادی برای بیمار به وجود نمی‌آید و توده بزرگ‌تر نخواهد شد.

همانژیوم کبدی (توده کبدی) چیست؟
همانژیوم کبدی تومورهای خوش خیم و غیرسرطانی کبد هستند.

علائم همانژیوم کبدی (توده های کبدی همانژیوم)

در بیشتر موارد، همانژیوم کبدی علائم بیماری کبد را ایجاد نمی‌کند. اما هنگامی که همانژیوم کبدی علائم و نشانه‌هایی ایجاد می‌کند، ممکن است این علائم شامل موارد زیر باشد:

  • درد در سمت راست بالای شکم
  • احساس سیری بعد از خوردن مقدار کمی غذا (سیری زودرس)
  • حالت تهوع
  • استفراغ کردن

با این حال، این علائم غیر اختصاصی بوده و در بیشتر موارد دلیل بیماری دیگری هستند.

اندازه خطرناک همانژیوم کبدی

همانژیوم های غول‌پیکر کبدی با اندازه‌های ۱۰ سانتی‌متری و حتی بیش از ۲۰ سانتی‌متر می‌توانند علائم و عوارضی را ایجاد کنند که نیاز به مداخله سریع جراحی یا شروع درمان دارند.

عکس همانژیوم کبدی

این نوع توده در داخل بافت کبد ایجاد می‌شود. در تصویر زیر یک نمونه توده کبدی را مشاهده می‌کنید:

عکس همانژیوم کبدی
عکس توده کبدی را مشاهده می‌کنید.

علت همانژیوم کبدی

همانطور که قبل‌تر هم اشاره کردیم، مشخص نیست که چه چیزی باعث ایجاد همانژیوم کبدی می‌شود. پزشکان معتقدند همانژیوم کبد در بدو تولد وجود دارد و مادرزادی است. علت همانژیوم به طور کامل شناخته نشده است. ابتلا به این بیماری با داروهایی که ممکن است در دوران بارداری مصرف شده باشند، مرتبط نیستند. همچنین مرتبط با قرار گرفتن در معرض محیطی خاص هم نیستند. در برخی از خانواده‌ها، چندین عضو خانواده در طی چندین نسل دچار همانژیوم می‌شوند. شاید برخی افراد این موضوع را علتی برای موروثی بودن این مشکل بدانند، اما باید گفت که اینطور نیست؛ این توده‌ها به این دلیل ایجاد می‌شوند که ابتلا به همانژیوم شایع است نه اینکه دلیل ژنتیکی داشته باشد.

همانژیوم کبدی و قرص ضدبارداری

داروهایی مانند قرص‌های ضدبارداری که بر سطح هورمون‌ها در بدن تاثیر می‌گذارند، در صورت تشخیص همانژیوم کبدی باعث افزایش اندازه و عوارض جدی برای بیماران خواهند شد. اما این موضوع بحث برانگیز است. اگر این نوع دارو را مصرف می‌کنید و به توده کبدی مبتلا هستید باید درباره فواید و خطرات آن با پزشک خود صحبت کنید.

علت بزرگ شدن همانژیوم کبدی

علت دقیق بزرگ شدن همانژیوم کبدی هنوز مشخص نیست. برخی گمان می‌کنند که ممکن است مادرزادی یا حتی ژنتیکی باشند. همچنین به نظر می‌رسد ارتباطی بین همانژیوم کبد و استروژن وجود دارد. این بیماری در زنان بیشتر رخ می‌دهد و توده‌ها سریع‌تر رشد می‌کنند؛ به ویژه زمان‌هایی مانند دوران بلوغ زنان، بارداری و زمان استفاده از درمان‌های جایگزین هورمونی که استروژن بیشتری مصرف می‌شود.

همانژیوم کبدی داری؟ در آزمایش‌های جدیدت بزرگ‌تر شده؟

برای بررسی علت آن مشاوره بگیر.

راه های تشخیص همانژیوم کبدی

از آنجایی که بیشتر توده‌های کبدی علائمی ایجاد نمی‌کنند، معمولا به صورت اتفاقی تشخیص داده می‌شوند. آن‌ها ممکن است در آزمایش تصویربرداری که به دلیل دیگری انجام می‌شود ظاهر شوند. تست‌های تصویربرداری که توده کبد را شناسایی می‌کنند عبارتند از:

راه تشخیص همانژیوم کبدتوضیحات
سونوگرافی با کنتراستامواج صوتی با فرکانس بالا از طریق بافت‌های بدن ارسال می‌شود. پژواک‌ها ضبط شده و به فیلم یا عکس تبدیل می‌شوند.
توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکناشعه ایکس و کامپیوترها تصاویری از بدن تولید می‌کنند.
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)یک آهنربای بزرگ، امواج رادیویی و یک کامپیوتر تصاویر را تولید می‌کنند.
راه‌های تشخیص همانژیوم کبدی

همانژیوم کبدی در سونوگرافی

سونوگرافی، یک روش تصویربرداری بوده که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید تصاویری از کبد استفاده می‌کند. این توده در سونوگرافی مشخص می‌شود.

همانژیوم کبدی در سی تی اسکن

راه دیگر برای تشخیص همانژیوم کبدی سی‌تی اسکن است. اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) مجموعه‌ای از تصاویر اشعه ایکس را از زوایای مختلف بدن گرفته و تصاویر مقطعی از کبد ایجاد می‌کند.

تصویربرداری از همانژیوم کبدی با دستگاه‌های پزشکی
تصویربرداری از همانژیوم کبدی

درمان همانژیوم کبدی (ایا همانژیوم کبدی قابل درمان است؟)

اگر همانژیوم کبد شما کوچک است و هیچ علامتی ایجاد نمی‌کند، نیازی به درمان نخواهید داشت. در بیشتر موارد توده کبد هرگز رشد نمی‌کند و منجر به ایجاد مشکل خاصی هم نمی‌شود. اگر توده بزرگ باشد، پزشک ممکن است معاینات بعدی را برای بررسی دوره‌ای توده کبد با شما هماهنگ کند. درمان همانژیوم کبد به محل و اندازه همانژیوم، داشتن بیش از یک توده، سلامت کلی بدن و ترجیحات پزشک بستگی دارد.

گزینه‌های درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • جراحی برای برداشتن همانژیوم کبد: اگر توده را بتوان به راحتی از کبد جدا کرد، پزشک ممکن است جراحی را برای برداشتن توده توصیه کند.
  • جراحی برداشتن بخشی از کبد: در برخی موارد، جراحان ممکن است نیاز به برداشتن بخشی از کبد همراه با همانژیوم داشته باشند.
  • روش‌هایی برای توقف جریان خون به همانژیوم: بدون خونرسانی، همانژیوم ممکن است کوچک شود. دو راه برای توقف جریان خون وجود دارد؛ بستن شریان اصلی (بستن شریان کبدی) یا تزریق دارو به شریان برای مسدود کردن آن (آمبولیزاسیون شریانی). در طول این روش بافت کبد آسیبی نمی‌بیند، زیرا می‌تواند از سایر رگ‌های مجاور خون بگیرد.
  • جراحی پیوند کبد: در موارد بعید که شما یک توده بزرگ یا همانژیوم‌های متعدد دارید که با روش‌های دیگر قابل درمان نیستند، پزشک جراحی را برای برداشتن کبد و جایگزینی آن با کبد اهداکننده توصیه می‌کند.
  • پرتو درمانی: پرتودرمانی از پرتوهای انرژی قدرتمندی مانند اشعه ایکس برای آسیب رساندن به سلول‌های همانژیوم استفاده می‌کند. این درمان به دلیل در دسترس بودن درمان‌های ایمن‌تر و موثرتر به ندرت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۱. توقف جریان خون به همانژیوم

دو راه برای توقف جریان خون وجود دارد؛ یکی بستن شریان اصلی (بستن شریان کبدی) و دیگری تزریق دارو به شریان برای مسدود کردن آن (آمبولیزاسیون شریانی). در این دو روش بافت سالم کبد آسیبی نمی‌بیند زیرا می‌تواند از سایر رگ‌های مجاور خون بگیرد.

۲. بهترین دارو برای همانژیوم کبدی (قرص همانژیوم کبدی)

در حال حاضر هیچ نوع دارویی را نمی‌توان به عنوان دارویی موثر در درمان توده کبدی در نظر گرفت. با این حال برخی از پزشکان اغلب داروهایی به نام بتابلوکرها و نیترات‌ها را برای کنترل فشار خون در بیماران مبتلا به توده کبدی تجویز می‌کنند.

برای درمان همانژیوم کبدی دنبال دکتر هستی؟ همین حالا نوبت بگیر.

۳. عمل جراحی همانژیوم کبدی

جراحی برداشتن توده کبد و جراحی برداشتن بخشی از کبد رایج‌ترین روش‌های درمانی این بیماری هستند. اکثر جراحان در موارد حاد عمل جراحی را توصیه و در دستور روند درمانی بیمار خود قرار می‌دهند. به طور کلی درمان‌های کم تهاجمی برای همانژیوم کبدی شامل آمبولیزاسیون شریانی، فرسایش با فرکانس رادیویی و تابش کبدی است.

۴. درمان سنتی همانژیوم کبدی

روش‌های درمان سنتی همانژیوم کبدی شامل مصرف برخی از گیاهان دارویی طبیعی خاص است. با مصرف منظم این گیاهان می‌توانید به کنترل توده کبدی کمک کنید:

  • گل چای سفید: برای کاهش التهاب کبد و تسکین علائم همانژیوم استفاده می‌شود.
  • آلوئه‌ورا: خاصیت ضد باکتریایی و آنتی‌اکسیدانی داشته و منجر به کاهش التهاب کبد و جلوگیری از تخریب سلول‎های کبدی می‌شود.
  • گل بابونه: خاصیت ضد التهابی و ضد تشنج داشته و باعث کاهش التهاب کبد و کنترل سطح استرس بدن می‌شود.
  • پونه: برای کاهش التهاب کبد استفاده می‌شود.

چه چیزی برای همانژیوم کبدی خوبه؟

ممکن است پزشک برخی اصلاحات در سبک زندگی مانند ورزش کردن، ترک سیگار، حفظ وزن سالم، محدود کردن مصرف نوشیدنی‌های الکلی و رعایت یک رژیم غذایی مغذی را به عنوان راهکارهایی برای کنترل توده‌های کبدی توصیه کند.

همانژیوم کبدی و ورزش

همانژیوم کبدی یک تومور خوش‌خیم کوچک است که در بدو تولد ایجاد می‌شود. این توده ارتباطی با ورزش نداشته و ورزش کردن تنها می‌تواند به عنوان یک سبک زندگی ایده‌آل در برنامه روزانه فرد مبتلا قرار داشته باشد.

عوارض بیماری همانژیوم کبدی

بیماری همانژیوم کبدی هم مانند بسیاری دیگر از بیماری‌ها عوارضی به همراه دارد. با این حال عوارض این بیماری مگر در موارد بسیار شدید خیلی نادرتر از سایر بیماری‌ها است. از جمله نادرترین عوارض همانژیوم کبدی می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • فشرده شدن رگ‌های خونی یا مجاری صفراوی که باعث ادم، ترومبوز یا یرقان می‌شود.
  • خونریزی رگ‌های خونی تومور به داخل حفره شکمی که ممکن است مشکلات جدی‌تری را ایجاد کند.
  • دژنراسیون داخل تومور مانند لخته شدن خون، اسکار یا رسوبات کلسیم
  • ضربه مستقیم به کبد یا فشار شدید که به ندرت می‌تواند باعث پارگی تومور و خونریزی داخلی شود. (این مورد یک وضعیت اضطراری خواهد بود.)

همانژیوم کبدی و بارداری

زنانی که به همانژیوم کبدی مبتلا هستند و باردار شده‌اند با خطر عوارض جدی روبه‌رو خواهند بود. اعتقاد بر این است که هورمون زنانه استروژن، که در دوران بارداری افزایش می‌یابد، باعث بزرگ‌تر شدن برخی از همانژیوم های کبدی می‌شود.

متن انگلیسی:
The female hormone estrogen, which increases during pregnancy, is believed to cause some liver hemangiomas to grow larger
ترجمه متن:
اعتقاد بر این است که هورمون زنانه استروژن، که در دوران بارداری افزایش می‌یابد، باعث بزرگ‌تر شدن برخی از همانژیوم های کبدی می‌شود.

mayoclinic

راه های پیشگیری از ابتلا همانژیوم کبدی

از آنجایی که هنوز هم دقیقا نمی‌دانیم که چه چیزی باعث ایجاد این توده‌ها می‌شود، جلوگیری از آن هم ممکن نیست. با این حال، استروژن بالا ممکن است یک عامل مهم در ایجاد و تشدید این توده‌ها باشد. اگر توده کبدی دارید، ممکن است بتوانید با توقف یا اجتناب از درمان جایگزینی هورمون رشد آن را کاهش دهید یا از رشد آن جلوگیری کنید.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

همانژیوم کبدی یک تومور غیرسرطانی در کبد است. این تومور از رگ‌های خونی انباشته و بدشکل تشکیل شده است که توسط شریان کبدی تغذیه می‌شوند. تومورهای همانژیوم گاهی اوقات که بسیار نادر است، باعث ایجاد مشکلاتی برای فرد مبتلا می‌شوند. این تومورها اگرچه به سرطان تبدیل نمی‌شوند، اما در صورت بزرگ بودن یا داشتن علائم جدی، باعث مشکلاتی خطرناک مثل مرگ فرد خواهند شد.

برای مشاوره گرفتن از یک پزشک متخصص و صحبت درباره شرایط بیماریتان کافیست خیلی زود نوبت ویزیت دریافت کنید. شما می‌توانید از طریق سایت دکترتو با بهترین فوق تخصص کبد در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان ویزیت آنلاین متخصص گوارش وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

توده کبدی معمولاً بی‌ضرر بوده و خطر خاصی برای بیمار به همراه نخواهد داشت.

به ندرت توده کبدی به صورت خود‌به‌خود پاره می‌شود، اما اغلب با افتادن یا ضربه به کبد پاره خواهد شد. با این حال، اگر همانژیوم در هنگام پاره شدن بزرگ باشد، به دلیل خونریزی، تهدیدکننده زندگی بوده و ممکن است منجر به مرگ شود.

داروهایی که بر سطح هورمون‌ها در بدن تأثیر می‌گذارند، مانند قرص‌های ضدبارداری، در صورت تشخیص توده کبدی باعث افزایش اندازه و عوارض جدی می‌شوند. اگر این دارو را مصرف می‌کنید با پزشک خود درباره قطع یا ادامه مصرف صحبت کنید.

خیر اما اگر می‌خواهید فشار روی کبد را کاهش دهید، یک رژیم غذایی سالم بسیار موثر خواهد بود. کاهش قند و چربی در رژیم غذایی به جلوگیری یا کاهش ذخیره چربی در کبد کمک می‌کند.

بسیاری از گزارش‌ها نشان می‌دهد که بسیاری از بیماران مبتلا به COVID-19 به درجات مختلفی از بیماری مزمن کبدی مبتلا شده‌اند. اما گزارش خاصی درباره ابتلا به همانژیوم کبدی با وجود ابتلا به کرونا وجود ندارد.

لزومی برای برداشتن توده کبدی نیست مگر اینکه برای شما مشکل خاصی ایجاد کند. اگر به نظر می‌رسد همانژیوم شما در حال رشد است، ممکن است پزشک مداخلاتی را برای متوقف کردن آن قبل از تبدیل شدن به یک مشکل حادتر پیشنهاد کند. پزشک می‌تواند با انسداد یا بستن شریان کبدی (آمبولیزاسیون شریانی) جریان خون آن را قطع کند.

افرادی که همانژیوم کبدی دارند به ندرت علائم و نشانه‌هایی را تجربه می‌کنند و معمولاً نیازی به درمان ندارند. هیچ مدرکی مبنی بر اینکه توده کبدی درمان نشده می‌تواند منجر به سرطان کبد شود، وجود ندارد.

امتیاز شما به مقاله:
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن