درمان ورم معده را جدی بگیرید.

آنچه در این مقاله می‌خوانید

روش‌های زیادی برای درمان ورم معده وجود دارند. برخی درمان‌ها خانگی و برخی دیگر زیر نظر و طبق تجویز پزشک انجام می‌شوند. موضوعی که اهمیت دارد شروع به موقع روند درمانی بیمار است تا سریعا سلامت خود را بدست آورد.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 8 دقیقه
درمان ورم معده چگونه است؟

درمان ورم معده بستگی به علت آن دارد. به عنوان مثال گاستریت حاد ناشی از مصرف NSAID‌ها یا الکل ممکن است با قطع مصرف آن مواد تسکین یابد. پزشک احتمالاً پس از صحبت با بیمار در مورد سابقه پزشکی و انجام معاینه‌های لازم، علت را ریشه‌یابی می‌کند. با این حال، ممکن است یک یا چند مورد آزمایش‌ زیر برای یافتن علت دقیق تجویز کند. گاستریت التهاب در پوشش داخلی معده است. این پوشش (بافت نرمی به نام مخاط) از معده در برابر اسیدها، آنزیم‌ها و میکروارگانیسم‌هایی که هر روز از آن عبور می‌کنند محافظت می‌کند. در واقع گاستریت زمانی اتفاق می‌افتد که سیستم ایمنی بدن، تهدیدی را برای این سد تشخیص دهد. سیستم ایمنی بدن باعث ایجاد التهاب در بافت‌ها می‌شود تا به مبارزه با عفونت‌ها و بهبود سریع‌تر کمک کند. اما بد نیست در همین ابتدا بدانید که در هر مرحله اگر نیاز به مشورت با یک پزشک متخصص گوارش یا داخلی را احساس کردید، دکترتو همراه شماست. وبسایت دکترتو به شما کمک می‌کند تا به راحتی پزشک دلخواهتان را پیدا کنید و نوبت مشاوره حضوری یا آنلاین بگیرید.

درمان ورم معده چیست؟

درمان گاستریت بستگی به علت اصلی آن دارد و معمولاً شامل داروها و تغییرات در شیوه زندگی می‌شود. پزشک بر حسب شرایط و نیاز هر بیمار یک یا چند مورد از روش‌های درمانی ورم معده را پیشنهاد می‌دهد. اگر ورم معده شما با این روش‌های درمانی بهتر نشد یا علائم شدت پیدا کرد، پزشک عمومی شما را به یک پزشک متخصص معده (متخصص گوارش) ارجاع می‌دهد. چنین متخصصی احتمالا یک آزمایش کامل را برای بررسی داخل معده شما تجویز می‌کند که به آن گاستروسکوپی می‌گویند.  برخی از روش‌های درمان ورم معده عبارتند از:

  1. آنتی بیوتیک‌ها: اگر گاستریت ناشی از عفونت باکتریایی هلیکوباکتر پیلوری باشد، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک تجویز کند.
  2. داروهای کاهش اسید: داروهایی مانند مهارکننده‌های پمپ پروتون (PPI) و مسدودکننده‌های گیرنده هیستامین (H2) برای کاهش تولید اسید معده و تسکین درد استفاده می‌شوند.
  3. پرهیز از مصرف داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID): اگر گاستریت ناشی از مصرف داروهای NSAID مانند ایبوپروفن یا آسپرین باشد، پزشک ممکن است توصیه کند این داروها را متوقف کنید.
  4. تغییرات در رژیم غذایی و سبک زندگی: مصرف وعده‌های غذایی کوچک‌تر، اجتناب از غذاهای چرب و تند، کاهش استرس و ترک سیگار می‌تواند به کاهش علائم کمک کند.
  5. درمان گاستریت در دوران بارداری: برای درمان گاستریت در دوران بارداری باید از داروهای ایمن استفاده شود. همچنین، مصرف آب فراوان، غذاهای با فیبر بالا و اجتناب از نوشیدنی‌های گازدار می‌تواند مفید باشد.
درمان ورم معده چیست؟
به کمک دارو درمانی، تغییر سبک زندگی و رعایت یک رژیم غذایی می‌توان به خوبی ورم معده را درمان کرد.

۱. درمان ورم معده عصبی

هدف اصلی در درمان گاستریت استرسی، کنترل pH محتویات معده است. در چنین مواردی، داروهایی مانند سوکرالفات، مسدودکننده‌های H2 و مهارکننده‌های پمپ پروتون برای کاهش اسید معده استفاده می‌شوند.

۲. درمان ورم معده کودکان

اگر تغییرات سبک زندگی علائم بیماری ریفلاکس معده (GERD) در کودک شما را تسکین ندهد، پزشک ممکن است داروهایی را تجویز کند. برخی داروهای GERD بدون نسخه نیز در دسترس هستند، اما نباید از آن‌ها بدون مشورت با پزشک کودک خود استفاده کنید.

  1. مهارکننده‌های پمپ پروتون (PPI): این داروها میزان اسیدی که معده تولید می‌کند را کاهش می‌دهند. PPI‌ها در درمان علائم GERD و بهبود پوشش مری مؤثرتر از سایر داروها مانند مسدودکننده‌های H2 هستند. پزشکان معمولاً PPI‌ها را برای مدت ۴ تا ۸ هفته به کودکان تجویز می‌کنند. در برخی موارد، ممکن است درمان طولانی‌مدت با این داروها تجویز شود. این داروها معمولاً ایمن و مؤثر هستند، اما ممکن است عوارضی مانند اسهال، سردرد یا ناراحتی معده داشته باشند.
  2. مسدودکننده‌های H2: این داروها نیز تولید اسید معده را کاهش می‌دهند، اما تأثیر کمتری از PPI‌ها در بهبود علائم دارند. عوارض جانبی آنها ممکن است شامل درد شکم، اسهال و سردرد باشد.
  3. آنتی‌اسیدها: در برخی موارد، پزشک ممکن است استفاده کوتاه‌مدت از آنتی‌اسیدها را برای تسکین علائم خفیف GERD در کودکان بزرگتر یا نوجوانان توصیه کند. این داروها می‌توانند عوارضی مانند اسهال یا یبوست داشته باشند. استفاده طولانی‌مدت از آنتی‌اسیدها توصیه نمی‌شود، زیرا ممکن است مشکلات جدی‌تری ایجاد کنند.
  4. سایر داروها: اگر PPI‌ها، مسدودکننده‌های H2 و آنتی‌اسیدها علائم کودک را بهبود ندهند، پزشک ممکن است داروهای دیگری را برای درمان تجویز کند.

در صورتی که داروها و تغییرات سبک زندگی علائم را تسکین ندهند یا عوارض جدی رخ دهد، پزشک ممکن است جراحی را برای درمان GERD در کودک توصیه کند. فوندوپلیکاسیون رایج‌ترین جراحی برای GERD است که در بسیاری از موارد به بهبود طولانی‌مدت علائم کمک می‌کند. این جراحی به‌طور معمول به روش لاپاراسکوپی انجام می‌شود، که با ایجاد بریدگی‌های کوچک و استفاده از ابزارهای خاص انجام می‌گردد.

ورم معده فرزندت نگرانت کرده؟

از متخصص راهنمایی بگیر.

۳. درمان ورم معده مزمن

هیچ درمان فوری برای گاستریت مزمن وجود ندارد، اما بهترین روش برای درمان آن، شناسایی علت اصلی بیماری است. درمان ورم معده به نوع، علت و شدت گاستریت بستگی دارد. در مواردی که گاستریت ناشی از هلیکوباکتر پیلوری باشد، درمان معمولاً شامل ترکیبی از داروها به شرح زیر است:

  1. آنتی‌بیوتیک‌ها
  2. مهارکننده‌های پمپ پروتون (PPI)
  3. بیسموت ساب‌سالیسیلات (در برخی موارد)

اگر گاستریت مزمن باعث کمبودهای تغذیه‌ای شود، ممکن است نیاز به مصرف مکمل‌ها یا اصلاح رژیم غذایی وجود داشته باشد. در صورتی که گاستریت با بیماری سلیاک یا آلرژی غذایی نیز همراه باشد، تغییرات رژیم غذایی ضروری است. برخی افراد ممکن است نیاز به مصرف داروهای جایگزین برای درمان درد (مانند داروهای کاهش‌دهنده اسید معده) یا حتی جراحی برای درمان ورم معده ناشی از رفلاکس صفرا داشته باشند.

۴. درمان ورم معده در بارداری

ابتلا به ورم معده در دوران بارداری می‌تواند بسیار ناراحت کننده باشد. اگر مادری هستید که علائم گوارشی را تجربه می‌کند، سریعا به پزشک متخصص خود مراجعه کنید و برای شروع درمان خود کمک بگیرید. در دوران بارداری، باید از غذاهای تند، سرخ‌شده، اسیدی و چرب پرهیز کنید؛ زیرا این غذاها می‌توانند علائم گاستریت را تشدید کنند. همچنین، نوشیدنی‌های کافئین‌دار و غذاهایی مانند گوشت قرمز و فرآوری‌شده باید محدود شوند. همچنین بهتر است وعده‌های غذایی را به شش وعده کوچک تقسیم کنید.

در حالی که در دوران بارداری، درمان مشکلات گوارشی ممکن است کمی دشوارتر باشد، اما با رعایت نکات زیر از علائم ورم معده خود کاسته و احساس بهتری داشته باشید:

  • آب فراوان بنوشید.
  • از نوشیدنی‌های گازدار اجتناب کنید.
  • از جایگزین‌های قند مانند سوربیتول پرهیز کنید.
  • غذاهای با فیبر بالا بخورید و مکمل‌های فیبر مصرف کنید.
  • برای جلوگیری از یبوست مرتب ورزش کنید.
  • لباس‌های راحت بپوشید.

۵. دارو برای درمان ورم معده

برای درمان گاستریت حاد ناشی از NSAID‌ها یا الکل، معمولاً با قطع مصرف این مواد فرد بهبودی قابل توجهی پیدا می‌کند. در برخی موارد نیز باید بیمار برای مدتی دارو مصرف کند. داروهای مختلفی برای درمان گاستریت استفاده می‌شود که برخیی از رایج‌ترین و پرکاربرترین آن‌ها عبارتند از:

  1. آنتی‌بیوتیک‌ها (برای از بین بردن هلیکوباکتر پیلوری)
  2. مهارکننده‌های پمپ پروتون (برای کاهش تولید اسید)
  3. مسدودکننده‌های اسید (H2)
  4. آنتی‌اسیدها (برای خنثی کردن اسید معده)

متن انگلیسی:
Omeprazole is a proton pump inhibitor that is effective in healing PU and reducing gastritis.
ترجمه متن:
امپرازول یک مهارکننده پمپ پروتون است که در بهبود PU و کاهش گاستریت موثر است.

pubmed.ncbi.nlm.nih

قرص برای درمان ورم معده

برخی پزشکان به بیماران مبتلا به ورم معده توصیه می‌کنند که برای مدتی دارو مصرف کنند. داروهای تسکین دهنده و قرص ورم معده متفاوت هستند و پزشکان برحسب شرایط هر بیمار یک یا چند مورد از آن‌ها را تجویز می‌کنند. برخی از قرص‌های رایج برای درمان ورم معده عبارتند از:

  • اسومپرازول
  • لانزوپرازول
  • امپرازول
  • پنتوپرازول
  • رابپرازول

۶. درمان ورم معده در خانه

حداقل ۵۰ درصد از جمعیت جهان به هلیکوباکتر پیلوری (سویه باکتری که باعث گاستریت می‌شود.) مبتلا هستند. این بیماری در برخی موارد با روش‌های درمان خانگی تسکین خواهد یافت. انواع  روش درمان خانگی ورم معده عبارتند از:

نوع درمانتوضیح
رژیم ضد التهابیگاستریت زمانی فعال می‌شود که سیستم گوارشی تحت فشار قرار می‌گیرد و پوشش معده ملتهب می‌شود. شما می‌توانید غذاهایی مصرف کنید که التهاب را کاهش دهند و از غذاهایی که باعث تحریک مخاط معده می‌شوند اجتناب کنید. دقت داشته باشید که غذاهای محرک ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشند.
عصاره سیرسیر می‌تواند به از بین بردن این باکتری‌ها کمک کند. یک مطالعه معتبر نشان داده است که مصرف عصاره سیر روشی مؤثر برای مقابله با هلیکوباکتر پیلوری است. شما می‌توانید سیر خام را خرد کرده و عصاره حاصل را با قاشق چایخوری مصرف کنید، یا عصاره سیر را مصرف کنید.
پروبیوتیک‌هاپروبیوتیک‌ها هضم را بهبود بخشیده و حرکات روده را منظم می‌کنند. مصرف مکمل پروبیوتیک باعث وارد شدن باکتری‌های مفید به دستگاه گوارش می‌شود که از گسترش هلیکوباکتر پیلوری جلوگیری کرده و روند بهبود روده را تسریع می‌کند.
چای سبز با عسل مانوکانوشیدن چای سبز همراه با عسل می‌تواند فواید زیادی برای التیام ورم معده داشته باشد. نوشیدن آب گرم به آرامش دستگاه گوارش کمک کرده و هضم را برای معده آسان‌تر می‌کند. یک مطالعه نشان داده است که افرادی که تنها یک بار در هفته چای همراه با عسل مصرف می‌کنند، خیلی زود از علائم ورم معده رهایی پیدا کرده‌اند. عسل مانوکا همچنین خواص ضد باکتریایی دارد که به کنترل هلیکوباکتر پیلوری کمک می‌کند.
اسانس‌هابرخی اسانس‌ها به عنوان منابع مؤثر در کاهش رشد بیش از حد هلیکوباکتر پیلوری شناخته شده‌اند. روغن‌های استخراج‌شده از علف لیمو و برخی اسانس‌های دیگر در آزمایش‌ها نشان داده‌اند که می‌توانند مقاومت موش‌ها در برابر کلونیزاسیون هلیکوباکتر پیلوری را تقویت کنند. با این حال، باید توجه داشت که برخی اسانس‌ها برای مصرف انسانی مناسب نبوده و ممکن است سمی باشند.
مصرف وعده‌های غذایی کوچک‌تر علائم گاستریت تنها به نوع غذاهای مصرفی محدود نمی‌شود، بلکه نحوه خوردن غذا نیز تأثیرگذار است. زمانی که به ورم معده مبتلا هستید، باید گوارش را برای معده و روده‌تان آسان‌تر کنید. خوردن وعده‌های غذایی بزرگ فشار زیادی به دستگاه گوارش وارد می‌کند تا آن غذا را به انرژی، ادرار و مدفوع تبدیل کند. بنابراین، مصرف وعده‌های غذایی کوچک‌تر در طول روز به جای وعده‌های بزرگ‌تر علائم ورم معده را کاهش می‌دهد.
تغییر سبک زندگیگاستریت می‌تواند به عنوان یک عامل خطر برای ابتلا به سرطان معده در نظر گرفته شود، بنابراین آگاهی از سبک زندگی شما در صورت ابتلا به آن اهمیت زیادی دارد. در صورت لزوم، کاهش وزن می‌تواند مفید باشد. ترک سیگار و الکل نیز علائم گاستریت را بهبود می‌بخشد. از مصرف داروهای مسکن بدون نسخه مانند آسپرین و ایبوپروفن پرهیز کنید، زیرا این داروها ممکن است به‌مرور زمان به مخاط معده آسیب برسانند.
درمان ورم معده در خانه

متن انگلیسی:
 Bananas are typically well-tolerated by individuals with gastritis and can provide a soothing effect on the stomach lining. They are non-acidic and contain natural compounds that may help alleviate discomfort.
ترجمه متن:
معمولاً موز توسط افراد مبتلا به گاستریت به خوبی تحمل می‌شود و اثر تسکین دهنده‌ای روی پوشش معده می‌تواند فراهم کند. این میوه غیر اسیدی و حاوی ترکیبات طبیعی بوده که به کاهش ناراحتی بیماران کمک می‌کند.

fdhs

۷. درمان ورم معده طب سنتی

جایگزین‌های درمانی زیادی برای مصرف دارو سایر روش‌ها در طب سنتی معرفی شده‌اند. برخی از معروف‌ترین روش‌های درمان طب سنتی که باعث بهبود شرایط بیماران مبتلا به ورم معده می‌شود عبارتند از:

  • مصرف زرشک
  • شیرین بیان
  • اسیدهای چرب امگا ۶
  • نارون 
  • زردچوبه
دمنوش برای ورم معده مفید است.
بسیاری از انواع دمنوش‌ها منجر به تسکین ورم معده می‌شوند.

دمنوش برای ورم معده

نوشیدن چای سبز یا چای سیاه حداقل یک بار در هفته می‌تواند به طور قابل توجهی حضور هلیکوباکتر پیلوری را در دستگاه گوارش کاهش دهد. چای زنجبیل و بابونه هم با خاصیت ضد التهابی و تسکین‌دهنده معده برای بیماران مبتلا به ورم معده بسیار مفید هستند.

بهترین راه درمان ورم معده

بهترین راه درمان ورم معده (گاستریت) بستگی به علت آن دارد. برای درمان مؤثر ورم معده، شناسایی دقیق علت و نوع آن ضروری است. در ادامه چندین روش برای درمان ورم معده را توضیح داده‌ایم:

  1. تغییرات رژیمی: از غذاهایی که ممکن است معده شما را تحریک کنند مانند غذاهای پرچرب، تند یا اسیدی اجتناب کنید. خوردن وعده‌های کوچک و منظم در طول روز منجر به کاهش علائم می‌شود.
  2. داروها: مهارکننده‌های پمپ پروتون (PPI) و مسدودکننده‌های هیستامین (H2 blockers) می‌توانند تولید اسید معده را کاهش داده و به تسکین علائم کمک کنند. همچنین، آنتی‌بیوتیک‌ها هم در صورت وجود هلیکوباکتر پیلوری موثر هستند.
  3. رفع استرس: استرس باعث تشدید گاستریت می‌شود. بنابراین تکنیک‌هایی مانند یوگا، مدیتیشن، یا تمرینات تنفسی می‌توانند برای بیماران مبتلا به ورم معده مفید باشند.
  4. پرهیز از مصرف داروهای مضر: از مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) و الکل اجتناب کنید، چرا که این مواد می‌توانند باعث تحریک پوشش معده شوند.

دنبال درمان عفونت معده هستی؟ از متخصص سوال کن.

طول درمان ورم معده چقدر است؟

مدت زمان درمان ورم معده بستگی به علت و شدت آن دارد. گاستریت حاد ممکن است در عرض چند روز یا چند هفته با تغییر در سبک زندگی و مصرف دارو درمان شود. اما در صورتی که گاستریت مزمن باشد یا به علت هلیکوباکتر پیلوری ایجاد شده باشد، ممکن است درمان به مدت طولانی‌تری نیاز داشته باشد. درمان‌های آنتی‌بیوتیکی و داروهای کاهش‌دهنده اسید ممکن است چندین هفته طول بکشد. به‌طور کلی پس از شروع درمان، بسیاری از بیماران می‌توانند بهبود قابل توجهی را در عرض ۲-۱ هفته مشاهده کنند. اما بهتر است در صورت ابتلا به ورم معده، تشخیص طول دوره درمان خود را به پزشک متخصصی که تحت نظر او هستید بسپارید.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر 

اگر علائم گاستریت شما پس از چند روز بهبود نیافت یا اگر علائم شدیدی مانند درد شدید معده، خونریزی، یا مشکل در بلع دارید، باید فوراً به دکتر داخلی یا پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید. پزشک می‌تواند با ارزیابی دقیق علائم و انجام آزمایش‌های لازم، علت دقیق ورم معده شما را تشخیص دهد و درمان مناسب را تجویز کند. در صورتی که علائم به درمان‌های خانگی و داروهای بدون نسخه پاسخ ندهد، یا اگر شما در معرض عوامل خطر مانند مصرف طولانی‌مدت داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)، الکل یا سیگار کشیدن باشید هم مراجعه به پزشک ضروری است. درمان ورم معده سریع و صحیح می‌تواند از بروز عوارض جدی مانند زخم معده یا خونریزی جلوگیری کند. 

برای شروع بررسی‌های تکمیلی و دوره درمان، پیشنهاد می‌کنیم از طریق سایت دکترتو پزشک مناسب خود را پیدا کنید. شما می‌توانید از طریق همین سایت و تنها با چند کلیک ساده نوبت ویزیت آنلاین یا حضوری مد نظر خود را نیز دریافت کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

درمان ورم معده شامل چندین گام کلیدی است:

    1. شناسایی و اجتناب از عوامل تحریک‌کننده

    1. پیروی از یک رژیم غذایی سالم

    1. مصرف دارو

    1. استراحت و مدیریت استرس

    1. مراجعه به پزشک در موارد شدید و حاد

گاستریت را می‌‌توان با تغییرات سبک زندگی مانند خوردن چند وعده غذایی کوچک در طول روز، 3 ساعت فاصله بین وعده‌های غذایی، اجتناب از خوردن هرگونه ماده غذایی حداقل 3 ساعت قبل از خواب، ترک سیگار، کاهش استرس و اجتناب از مصرف بیش از حد NSAID ها و آسپرین درمان کرد.

امتیاز شما به مقاله:
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن