مفهوم آموزش کودکان سندروم داون چیست؟ این کودکان به چه آموزشی نیاز دارند؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

این که کدام آموزش کودکان سندروم داون ضروری است و چه تاثیر در بهبود شرایط این کودکان دارد را در این مقاله توضیح داده‌ایم. موضوعی که شاید بسیاری از خانواده‌ها از آن غافل باشند و میزان اهمیت آن را جدی نگیرند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 9 دقیقه
نحوه آموزش کودکان سندروم داون چگونه است؟

آموزش کودکان سندروم داون موضوع بسیار مهمی است؛ چرا که کودکان مبتلا به سندرم داون معمولاً برای یادگیری چیزهای جدید، به زمان بیشتری نیاز دارند. ممکن است لازم باشد مهارت‌های جدید به مراحل کوچک‌تری نسبت به سایر یادگیرندگان تقسیم شوند و ممکن است برای حفظ مهارت‌های آموخته‌شده به تکرار بیشتری نیاز باشد. شکاف در مهارت‌ها و یادگیری بین کودکان مبتلا به سندرم داون و سایر کودکان با افزایش سن بیشتر می‌شود. در دوران دبیرستان، این شکاف ممکن است کاملاً قابل توجه باشد. افراد مبتلا به سندرم داون در سنین نوجوانی یا بزرگسالی خود از یادگیری مهارت‌های جدید دست نمی‌کشند. اگر فرصتی برای انجام این کار به آن‌ها داده شود، مانند دیگران، به پیشرفت ثابت خود ادامه داده و در طول زندگی یادگیری بیشتر را ادامه می‌دهند. برای کمک به آموزش کودکان سندروم داون نیاز است تا با افراد متخصص روانشناسی صحبت کرده و از آن‌ها مشاوره بگیرید. بهترین متخصصان را می‌توانید در وبسایت دکترتو پیدا کرده و با آنها به‌صورت حضوری و آنلاین مشورت کنید. 

آموزش کودکان سندروم داون

بسیاری از دانش‌آموزان مبتلا به سندرم داون به سال دوازدهم می‌رسند و به آموزش پس از مدرسه یا آموزش عالی می‌روند. دسترسی به طیف وسیعی از فرصت‌های تجربه کاری برای کمک به جوانان مبتلا به سندرم داون برای انتخاب آگاهانه در مورد زندگی خود پس از مدرسه بسیار مهم است. جوانان مبتلا به سندرم داون نسبت به همسالان خود با چالش‌های بزرگ‌تری در ترک تحصیل و انتقال به زندگی بزرگسالی رو به رو هستند و احتمالاً برنامه‌ریزی بیشتری نسبت به سایر جوانان مورد نیاز است. 

کودکان مبتلا به سندرم داون، برای یادگیری بسیار توانمند هستند. این افراد برای یادگیری بسیار هیجان‌زده و مشتاق هستند. فقط باید به آن‌ها فرصت آموزش کافی داده شود. مبتلایان به سندروم داون ممکن است مباحث مختلف را با سرعت کمتری یاد بگیرند، اما در مقابل هم بیش از حد توانایی یادگیری دارند. توانایی یادگیری بصری در این افراد قوی است. این بدان معنی است که آن‌ها آنچه را که می‌بینند بهتر از آنچه می‌شنوند درک می‌کنند.

بچه های سندروم دان معمولاً مهارت‌های اجتماعی خوبی از خود نشان می‌دهند که می‌توان از آن‌ها برای افزایش فرصت‌های یادگیری و تدریس استفاده کرد. هنگام صحبت با دانش آموز مبتلا به سندروم داون، مهم است که مستقیماً با زبان واضح و جملات کوتاه با آن‌ها صحبت کنید. شما باید زمان کافی را به کودک بدهید تا آنچه شما گفته‌اید را پردازش و به آن پاسخ دهند. برای تقویت عزت نفس و تجربه یادگیری مثبت باید برای دانش آموزان مبتلا به سندرم داون از تقویت‌های مثبت استفاده شود. این کار باید هم در خانه و هم در مدرسه انجام شود.

کودکان مبتلا به سندرم داون نکات خاصی در ارتباط با پیشرفت یادگیری و آموزش خود دارند. به عنوان مثال آن‌ها:

  • یادگیرندگان بصری هستند.
  • خیلی بیشتر از آنچه می‌توانند بگویند می‌فهمند.
  • می‌توانند قوانین و روال عادی کلاس را رعایت کنند.
  • برای به خاطر سپردن دستورالعمل‌ها به کمک نیاز دارند. (برای ارتباط بهتر لازم است از عبارات کوتاه‌تر یا سرنخ‌های بصری استفاده کنید.)
  • باید با انتظارات زیاد معلم از رفتار، نگرش و توانایی خود رو به رو شوند.
آموزش کودکان سندروم داون چگونه باید باشد؟
آموزش کودکان سندروم داون با تکرار و صبوری امکان‌پذیر است.

اصول آموزش کودکان سندروم داون

کودکان مبتلا به سندرم داون به معلمان ماهری نیاز دارند که مهارت‌ها، توانایی‌ها، نقاط قوت و علایق فعلی آن‌ها را درک کنند و بتوانند مراحل بعدی را از طریق فعالیت‌های آموزشی و یادگیری جذاب به این افراد بیاموزند.

در حالی که همه می‌خواهند فرزندشان موفقیت در مدرسه را تجربه کند، مهم است که توجه داشته باشیم که موفقیت تحصیلی کلید توانایی داشتن یک زندگی معمولی نیست. بسیاری از جوانان با مهارت‌های تحصیلی محدود مدرسه را ترک می‌کنند، اما به‌خوبی برای داشتن یک زندگی شاد، رضایت‌بخش و مستقل به عنوان عضوی سازنده در جامعه حاضر می‌شوند.

انواع آموزش کودکان سندروم داون

بر این اساس که کودک به کدام نوع سندرم داون مبتلا است، می‌توان از روش‌های آموزشی مختلفی استفاده کرد. انواع سندرم داون عبارتند از:

نوع سندرمتوضیحات
تریزومی ۲۱تریزومی ۲۱ به این معنی است که یک نسخه اضافی از کروموزوم ۲۱ در هر سلول وجود دارد. این نوع، شایع‌ترین شکل سندرم داون است.
موزائیسمموزائیسم زمانی اتفاق می‌افتد که کودکی با کروموزوم اضافی در برخی از سلول‌هایش (اما نه همه آن‌ها) به دنیا می‌آید. افراد مبتلا به سندرم داون موزائیسم نسبت به افراد مبتلا به تریزومی ۲۱ علائم کمتری دارند.
جابجاییدر این نوع از سندرم داون، کودکان فقط یک قسمت اضافی از کروموزوم ۲۱ را دارند. در مجموع ۴۶ کروموزوم وجود دارد. با این حال، یکی از آن‌ها دارای یک قطعه اضافی از کروموزوم ۲۱ است.
انواع سندروم داون

متن انگلیسی:
Many children and adults with Down syndrome are visual learners and it can be helpful to include supplementary charts and spatial organizers alongside classroom handouts
ترجمه متن:
بسیاری از کودکان و بزرگسالان مبتلا به سندرم داون یادگیرنده‌های بصری هستند و گنجاندن نمودارهای تکمیلی و موارد فضایی در کنار جزوه‌های کلاس درس می‌تواند مفید باشد.

readandspell

روانشناسی کودکان سندرم داون

تصور غلط رایج افرادی که با سندرم داون آشنا نیستند این است که افراد مبتلا به سندرم داون همیشه احساس خوشبختی می‌کنند. خانواده‌ها، مراقبان، پزشکان و خود افراد مبتلا به سندرم داون می‌دانند که این سندروم تجربه احساسات را محدود نمی‌کند. کودکان و بزرگسالان مبتلا به سندرم داون همان احساساتی را که همه تجربه می‌کنند، چه خوب و چه بد، تجربه می‌کنند. آن‌ها همچنین اختلالات سلامت روانی از جمله افسردگی، اضطراب، اختلال وسواس فکری-اجباری و… را هم تجربه می‌کنند.

حداقل نیمی از کودکان و بزرگسالان مبتلا به سندرم داون در طول زندگی خود با یک نگرانی عمده در مورد سلامت روان رو به رو خواهند شد. شایع‌ترین نگرانی‌های سلامت روان در افراد مبتلا به سندرم داون شامل اضطراب، رفتارهای وسواسی-اجباری، رفتارهای مخالف، افسردگی و اختلال تیک است. آن‌ها اغلب ناتوانی ذهنی خفیف تا متوسط ​​دارند و ممکن است چالش‌های خاصی در حوزه توجه، حافظه کلامی و ارتباطات بیانی داشته باشند. مشکلات رفتاری مانند لجبازی، تکانشگری و کج خلقی هم ممکن است در کودکان مبتلا به سندرم داون شایع‌تر باشد.

فرزند سندروم داون داری و نمی‌خوای واسه آموزشش کم بذاری؟

برای کمک گرفتن از متخصص نوبت بگیر.

آموزش موسیقی به کودکان سندرم داون

از موسیقی برای آموزش مهارت‌های مبتلایان به سندرم داون استفاده کنید. کودکان مبتلا به سندرم داون می‌توانند مانند سایر کودکان از فواید موسیقی بهره ببرند. موسیقی اگر به شیوه‌ای ساده و تکراری و با آهنگ‌هایی که دعوت به مشارکت می‌کنند ارائه شود مؤثرتر است.

مزایای موسیقی درمانی برای افراد مبتلا به سندرم داون:

  • موسیقی به بهبود حافظه، ارتباط و مهارت‌های اجتماعی کمک می‌کند.
  • موسیقی راهی سرگرم کننده و انگیزشی برای مقابله با کارهای چالش برانگیز یا تکراری فراهم می‌کند.
  • آواز خواندن و ریتم راهی برای کمک به سرعت و بیان گفتاری که درک آن دشوار است فراهم می‌کند.
  • موسیقی فرصت‌هایی را برای استفاده مفید از اوقات فراغت، پرورش استعدادها و معاشرت با دیگران فراهم می‌کند.
  • الگوهای ریتمیک ذاتی در موسیقی می‌تواند یک نشانه زمان‌بندی برای بهبود مهارت‌های حرکتی ارائه دهد.

آواز خواندن

برای کودکان با قدرت یادگیری کم مانند کودکان مبتلا به سندرم داون، آواز خواندن روشی بسیار مفید است. این روش برای ساختن عبارات و جملات صحیح به بیماران کمک زیادی می‌کند.

تکنیک‌های صوت درمانی به طور سنتی از راهبردهایی که توسط معلمان آواز برای ارتقای کنترل صدا و حذف فشار و آزار صوتی استفاده می‌شود، ایجاد شده است. لازم است این نکته را هم به شما بگوییم که تعداد بسیار کمی از افراد مبتلا به سندرم داون می‌توانند آواز بخوانند و این روش برای همه اثربخش و کاربردی نیست.

ساز زدن

کودکان مبتلا به سندرم داون حافظه شنوایی توسعه یافته و استعداد تقلید دارند. ساز زدن را می‌توان به این بیماران به صورت مکرر آموزش داد اما رسیدن به نتیجه دلخواه از این روش ممکن است زمان زیادی طول بکشد.

موسیقی یک راه انگیزشی برای بهبود مهارت‌های حرکتی ظریف است و بسته به سطح مهارت گزینه‌های زیادی وجود دارد. کودک شما فقط می تواند از دست خود برای ضربه زدن به صفحه کلید یا طبل به عنوان یک راه آسان برای به دست آوردن علت و معلولی بدون نیاز به سطوح بالایی از مهارت‌های حرکتی ظریف استفاده کند. کمک گرفتن از یک چوب برای ضربه زدن به طبل می‌تواند برای تمرین این بیماران راهی بسیار اثربخش باشد.

ورزش کودکان سندروم داون

ورزش علاوه بر بهبود قدرت و استقامت، یکی از راههای افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس است. همچنین برای مبتلایان به سندروم داون می‌تواند یک‌ روند بسیار سرگرم‌کننده باشد. در حالی که بیشتر کودکان مبتلا به سندرم داون راه رفتن را یاد می‌گیرند، بسیاری از آن‌ها با فعالیت‌های بدنی سطح بالاتری که نیاز به هماهنگی و مهارت بیشتری دارد، دست و پنجه نرم می‌کنند. به همین دلیل، ممکن است چنین افرادی تمایل داشته باشند از ورزش دوری کنند.

شرکت در فعالیت‌های سرگرم‌کننده ورزشی از سنین پایین راهی عالی برای ایجاد مهارت‌ها، هماهنگی و اعتماد به نفس کودک است. این کار همچنین باعث می‌شود که در زمان رشد، بیشتر از همیشه با ورزش همراه شوند. در ادامه مجموعه‌ای از ایده‌های ورزشی را که می‌توانید با فرزند مبتلا به سندروم داون خود در خانه امتحان کنید بیان کرده‌ایم. این موارد برای کودکانی که در حال راه رفتن هستند بهترین هستند، اگرچه می توان برخی از آن‌ها را به صورت نشسته هم بازی کرد.

  • والیبال
  • بولینگ
  • بوچیا
  • هاکی
  • تنیس در خانه
  • کریکت روی میز
  • فوتبال
ورزش کودکان سندروم داون چگونه باید باشد؟
ورزش و سرگرم کردن کودکان سندروم داون به بهبود شرایط و ارتباط اجتماعی آن‌ها کمک زیادی می‌کند.

بازی کودکان سندروم داون

بسته به سطح مهارت یادگیری کودک گزینه‌های زیادی برای بازی وجود دارد. بسیاری از کودکان از بازی‌هایی مانند خمیر بازی، بلوک‌های ساختمانی، نقاشی، پازل و… لذت می‌برند. در ادامه انواع بازی‌های مفید برای کودکان سندروم داون را نام برده و توضیح داده‌ایم.

نقاشی

فعالیت‌های هنری به حرکات دقیق نیاز دارد که می‌تواند به بهبود مهارت‌های حرکتی ظریف در کودکان مبتلا به سندرم داون کمک کند. همانطور که آن‌ها نقاشی و طراحی می‌کنند یا با لوازم هنری مانند رنگ‌ها سر و کار دارند، کنترل بهتری روی دست‌ها و انگشتان خود خواهند داشت.

برای نقاشی با کودکان مبتلا به سندروم داون می‌توانید با سبک آزاد شروع کنید و سپس بازی‌های نقطه به نقطه را امتحان کنید و حتی تصویر را کامل و رنگ آمیزی کنید. همانطور که شرایط کودک شما بهبود می‌یابد، به سراغ مداد رنگی یا خودکارهای نازک‌تر بروید. مهارت‌های حرکتی ظریف به زمان نیاز دارند، بنابراین هفته‌ها یا حتی ماه‌ها را در هر مرحله قبل از امتحان کردن مرحله دیگر صرف کنید. از ایده‌های مختلف نقاشی کمک بگیرید و روش‌های مختلف را امتحان کنید. این کار مهارت، هیجان و خلاقیت را هم بیشتر می‌کند.

حل پازل

پازل‌ها مهارت‌های حافظه و همچنین توانایی برنامه ریزی، آزمایش ایده‌ها و حل مسائل را توسعه می‌دهند. هنگام تکمیل یک پازل، کودکان باید اشکال، رنگ‌ها، موقعیت‌ها و استراتژی‌ها را برای تکمیل آن‌ها به خاطر بسپارند. پازل‌ها برای ایجاد هماهنگی در کودکان و انجام مهارت‌های حرکتی خوب بسیار مناسب هستند. برخی از کودکان سعی می‌کنند به جای چرخاندن قطعه پازل از نیروی خود استفاده می‌کنند تا آن را به درستی بچینند. بنابراین مطمئن شوید که ابتدا عضلات آن‌ها را بیدار کرده‌اید تا به این کار کمک کنید. به این نکته هم توجه داشته باشید که بهتر است با پازل‌های آسان شروع کنید. می‌توانید به مرور زمان از قطعات کوچک‌تر برای تقویت مهارت‌های کودک خود استفاده کنید.

اگر در خانه پازل ندارید، یک صفحه زیبا از یک مجله پیدا کنید و آن را به چند تکه برش دهید. از کودک خود بخواهید تا قطعات را دوباره به هم بچسباند.

کتاب

کودکان مبتلا به سندرم داون مانند کودکان عادی در حال رشد، خواندن را یاد می‌گیرند. آن‌ها بر مهارت‌های حافظه بصری خوب خود می‌افزایند، اما استفاده از صداهای صوتی برایشان دشوارتر است.

تحقیقات نشان داده که همه کودکان مبتلا به سندرم داون از مطالعه و آموزش خواندن از سنین پایین سود می‌برند، زیرا این فعالیت‌ها مهارت‌های زبان گفتاری و حافظه آن‌ها را بهبود می‌بخشد.

شناخت در کودکان سندرم داون

تاخیر در رشد ظرفیت‌های شناختی پیامد اولیه سندرم داون است. با وجود چنین تاخیر شناختی، کودکان خردسال مبتلا به سندرم داون می‌توانند همدل، مهربان و جذاب باشند.

نگران رفتارهای فرزند سندرم داونت هستی؟ همین حالا از متخصص کمک بگیر.

آموزش و تدریس ریاضی در کودکان سندروم داون

کودکان مبتلا به سندرم داون یادگیری بصری بهتری دارند. یادگیری بصری برای آموزش مواردی از جمله اعداد، جدول زمان، تقویم و کامپیوتر به این افراد بسیار موثر است. افراد مبتلا به سندرم داون اغلب در مهارت‌های ریاضی مشکل دارند. این ناتوانی می‌تواند زندگی روزمره آن‌ها را تحت تاثیر قرار دهد.

متن انگلیسی:
People with Down syndrome can often remember and understand things better if they can see them, rather than just hear them. This is because visual processing tends to be a relative strength compared to auditory, or sound, processing
ترجمه متن:
افراد مبتلا به سندرم داون اغلب می‌توانند چیزها را بهتر به خاطر بسپارند و درک کنند البته اگر بتوانند آن‌ها را ببینند، نه اینکه فقط بشنوند. این به این دلیل است که پردازش بصری در مقایسه با پردازش شنیداری یا صوتی یک قدرت نسبی است.

dsrf

توانبخشی کودکان سندروم داون

فیزیوتراپ تست های خاصی را برای تعیین سطح و کیفیت مهارت‌های حرکتی فرزندتان انجام می‌دهد. آن‌ها توانایی کودک شما را برای نشستن، خزیدن، زانو زدن، بالا رفتن، تغییر نشستن به ایستادن و راه رفتن را ارزیابی می‌کنند. همچنین ممکن است مهارت‌های پیشرفته‌تری مانند دویدن، پریدن، یا لگد زدن و پرتاب توپ را ارزیابی کنند. کودکان مبتلا به DS اغلب راه‌های خلاقانه‌ای برای حرکت و قرار دادن بدن خود پیدا می‌کنند که باعث فشار مضاعف به استخوان‌ها و مفاصل می‌شود. فیزیوتراپیست هر گونه عادت حرکتی نگران کننده را برطرف می‌کند. همچنین ممکن است مشکلات مربوط به استفاده از دست، بینایی، یادگیری و سایر مهارت‌های رشدی کودک را هم بررسی کنند.

فیزیوتراپ یک برنامه درمانی خاص برای کودک شما طراحی خواهد کرد که ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • ۱) بهبود قدرت: فیزیوتراپیست شما ممکن است به شما و فرزندتان تمریناتی را برای افزایش قدرت عضلانی آموزش دهد. همچنین ممکن است به شما کمک کنند تا راه‌هایی برای ایجاد یا تقویت روال‌های روزمره برای بهبود استقلال پیدا کنید. فیزیوتراپیست بازی‌ها و کارهای سرگرم کننده را برای بهبود قدرت کودک مبتلا به سندرم داون شناسایی و آن‌ها را با رشد فرزند شما تنظیم و هماهنگ می‌کند.
  • ۲) بهبود مهارت‌های رشد: فیزیوتراپ به کودک کمک می‌کند تا مهارت‌های مختلف را برای بلند شدن، خم شدن و پریدن دست بیاورد. تحقیقات نشان داده است که نوزادان مبتلا به DS می‌توانند از ماساژ برای بهبود تون عضلات، هماهنگی حرکتی و بینایی بهره ببرند. راه رفتن روی تردمیل می‌تواند به این بیماران کمک زیادی کند. 

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

آموزش کودکان سندروم داون به خانواده‌ها و فرد مبتلا کمک می‌کند تا بتوانند زندگی بهتر و راحت‌تری داشته باشند. این آموزش‌های اصولی می‌تواند کیفیت زندگی را بهبود بخشد. اما باید زیر نظر متخصص روانشناسی و به روش درستی پیگیری شود. 

اصولا خانواده‌های کودکان مبتلا به این بیماری به دنبال متخصصانی با تجربه می‌گردند تا بتوانند روند آموزش و تربیت کودک خود را به‌درستی پیش ببرند. بهترین پزشکان را می‌توانید در وبسایت دکترتو پیدا کنید. در وبسایت دکترتو امکان دریافت نوبت حضوری و مشاوره آنلاین روانشناسی از بهترین پزشکان به ساده‌ترین روش ممکن فراهم گردیده است.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

اکثر افراد مبتلا به سندرم داون دارای ناتوانی ذهنی خفیف (IQ: 50-69) یا متوسط ​​(IQ: 35-50) و برخی از آن‌ها هم دارای مشکلات شدید (IQ: 20-35) هستند.

بزرگ‌ترین تصورات غلط این است که افراد مبتلا به سندرم داون نمی‌توانند یاد بگیرند یا درک کنند و هوش پایینی دارند. امتیاز آی کیو افراد مبتلا به سندرم داون متفاوت است. اگر فرد مبتلا به سندرم داون در شنوایی مشکل داشته باشد، می‌تواند به اشتباه به عنوان مشکل در درک تعبیر شود. به همین ترتیب، مشکلات گفتاری را می‌توان با توانایی‌های شناختی پایین اشتباه گرفت. افراد مبتلا به سندرم داون اغلب در توانایی فیزیکی برای تولید گفتار به دلیل تون عضلانی کم مشکل دارند. این اتفاق هم می‌‌تواند منجر به نوع گفتاری که درک آن سخت بوده و باعث بیرون زدگی زبان شده گردد. این مشکل گفتار هم برگرفته از هوش نیست، بلکه بازتابی از مشکل در کنترل عضلات است.

به یاد داشته باشید، I.Q. تست‌هها و نمرات بحث برانگیز و ناقصی هستند و شاخص خوبی برای یک زندگی موفق و رضایت بخش نخواهند بود.

فیزیوتراپی برای کمک به کودکان برای دستیابی به پتانسیل و بهبود زندگی مبتلایان به سندرم داون بسیار مهم است.

هدف اصلی فیزیوتراپی این است که کودکان مبتلا به سندرم داون را قادر سازد تا به حداکثر ظرفیت عملکردی خود دست یابند و از این طریق سلامت عمومی بدن خود را ارتقا بخشند.

بازی کردن می‌تواند باعث افزایش تحرک، خلاقیت، اعتماد به نفس و عزت نفس در افراد شود. همچنین این موارد روش‌هایی بسیار سرگرم کننده هستند. در حالی که بیشتر کودکان مبتلا به سندرم داون راه رفتن را یاد می‌گیرند، بسیاری از آن‌ها با فعالیت‌های بدنی سطح بالاتری که نیاز به هماهنگی و مهارت بیشتری دارد، دست و پنجه نرم می‌کنند.

در طول انجام بازی پازل، در حالی که مبتلایان به سندرم داون قطعات پازل را دستکاری می‌کنند و متوجه جای مناسب هر قطعه می‌شوند، آگاهی فضایی، هماهنگی دست و چشم و مهارت‌های حرکتی ظریف این افراد هم بهبود می‌یابد. پازل همچنین تفکر منطقی، استدلال و توانایی‌های حل مسئله را هم تقویت می‌کند.

امتیاز شما به مقاله:
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن