فهرست مطالب
با شناخت خطرات دیسک گردن و تشخیص آنها در زمان درست و انجام اقدامات درمانی تا حد زیادی می توانید از وقوع بسیاری از وقایع پیشگیری کنید. به عنوان مثال فتق دیسک گردن زمانی رخ میدهد که هسته نرم دیسک گردن از پوسته بیرونی سخت خود خارج شود. اگرچه این وضعیت ممکن است بدون علامت باشد، اما درد زمانی بروز میکند که ماده فتق، ریشه عصبی مجاور را فشرده کند. معمولاً این نوع پارگی دیسک، افراد را در بازه سنی ۳۰ تا ۵۰ سال درگیر میکند. فتق دیسک گردن علاوه بر ساییدگی و پارگی، ممکن است ناشی از نوعی تروما یا آسیب گردن باشد. اغلب اوقات هنگامی که این اتفاق میافتد، علائم بهطور ناگهانی بروز پیدا میکنند. اگر از دیسک گردن رنج میبرید و نگران تشدید علائم خود هستید خیلی زود با یک پزشک متخصص ارتوپد صحبت کنید. برای دریافت نوبت ویزیت بهترین متخصصان، سری به سایت دکترتو بزنید.
خطرات دیسک گردن چیست؟
دیسک گردن یا دیسک بینمهرهای گردنی معمولاً در ناحیه گردن ایجاد میشود. زمانی که این دیسکها دچار آسیب یا برآمدگی شوند، فشار زیادی به اعصاب و نخاع وارد خواهند کرد. این فشار ممکن است منجر به بروز مشکلات مختلفی در بدن شود که برخی از آنها خطرات جدی به همراه خواهند داشت.
درد گردن یا بازو، بیحسی یا سوزنسوزن شدن ممکن است زمانی ایجاد شود که دیسک، عصب نخاعی را لمس یا فشرده کند. درمان اولیه شامل استراحت کردن، مصرف برخی مسکنها، تزریقات نخاعی و فیزیوتراپی است. اکثر افراد در طی ۶ هفته بهبود یافته و به فعالیتهای عادی خود باز میگردند اما در برخی افراد علائم ادامهدار خواهند بود. اگر علائم ادامه پیدا کند، ممکن است نیاز به جراحی باشد.
چه زمانی دیسک گردن خطرناک است؟
اگر طناب نخاعی توسط فتق دیسک گردن فشرده یا ملتهب شود، ممکن است مشکلاتی در راه رفتن، هماهنگی حرکتی و یا کاهش کنترل مثانه و روده ایجاد شود. این نوع نقایص عصبی نیاز به اقدامات پزشکی فوری دارند تا از بدتر شدن یا دائمی شدن آنها جلوگیری شود.
علاوهبراین، دیسک گردن زمانی خطرناک میشود که آسیب یا برآمدگی آن فشار زیادی به اعصاب وارد کند. این فشار ممکن است باعث درد شدید، بیحسی، ضعف عضلانی و حتی آسیبهای جدی به نخاع و سایر ارگانهای حیاتی بدن شود. تشخیص و درمان بهموقع میتواند از پیشرفت آسیبها و خطرات جلوگیری کند.
انواع خطرات دیسک گردن
وقتی فضای بین مهرههای شما خیلی باریک میشود، بخشی از مهرهها یا دیسک گردن به نخاع یا اعصاب ستون فقرات فشار آورده و باعث درد، بیحسی یا ضعف میشود؛ اما این تنها خطر دیسک گردن نیست! در ادامه درباره انواع خطرات دیسک گردن صحبت کردهایم.
۱. افزایش درد و ایجاد درد مزمن
یکی از رایج ترین خطرات دیسک گردن، افزایش درد گردن است. زمانی که دیسک گردن تحت فشار قرار میگیرد، ممکن است باعث درد شدید در ناحیه گردن، شانهها و حتی بازوها شود. در مواردی که درمان به تأخیر بیفتد، این درد ممکن است به صورت مزمن درآید و زندگی فرد را تحت تأثیر قرار دهد.
۲. خطرات دیسک گردن و آسیب به بافت های نرم دیسک
دیسک گردن از بافتهای نرم و ژلاتینی تشکیل شده است. هنگامی که این بافتها دچار آسیب یا پارگی شوند، باعث فشار به اعصاب و در پی آن بروز درد و مشکلات حرکتی میشود. این نوع آسیبها ممکن است نیاز به جراحی یا سایر درمانهای تخصصی داشته باشند.
۳. سرگیجه
دیسک گردن فشار زیادی بر اعصاب وارد میکند که به نوبه خود علت سرگیجه و عدم تعادل خواهد شد. این نوع مشکلات معمولاً ناشی از فشاری است که به ریشههای عصبی در ناحیه گردن وارد میشود.
۴. درد دست راست و چپ
دیسک گردن ممکن است باعث دردی در بازوها، بهویژه در دست راست یا چپ شود. این درد معمولاً به دلیل فشار به اعصاب در ناحیه گردن است. درد دست راست و چپ میتواند دردی تیز همراه با احساس تیر کشیدن یا سوزش باشد.
۵. خطرات دیسک گردن و تاریکی دید یا چشم درد
در برخی موارد، آسیب به دیسک گردن بر اعصاب مرتبط با چشمها تأثیر گذاشته و منجر به مشکلات بینایی مانند تاریدید یا درد چشم میشود. این علائم باید جدی گرفته شوند و بیمار به سرعت به پزشک مراجعه کند.
۶. خطرات دیسک گردن و ایجاد بی حسی دائم دست ها یا پاها
در مواردی که فشار بر اعصاب گردنی شدت یابد، ممکن است بیحسی یا ضعف عضلانی در دستها یا پاها ایجاد شود. این بیحسی در صورتی که دائمی شود، نشاندهنده آسیب جدی به اعصاب خواهد بود.
۷. خطرات دیسک گردن و بروز مشکلات تنفسی و بلع
اگر آسیب به دیسک گردن به نخاع فشار وارد کند، باعث مشکلات تنفسی یا اختلال در بلع میشود. این نوع مشکلات بسیار جدی هستند و نیاز به درمان فوری دارند.
۸. از دست دادن قدرت و توانایی حرکتی در دیسک گردن خطرناک
در موارد شدیدتر، دیسک گردن میتواند باعث از دست دادن قدرت و توانایی حرکتی در بازوها یا دستها شود. این وضعیت میتواند زندگی بیمار را به طور قابل توجهی تحت تأثیر قرار دهد. به همین خاطر نیاز به درمان فوری دارد.
۹. کاهش شدید دامنه حرکتی گردن
آسیب به دیسک گردن ممکن است باعث کاهش دامنه حرکتی گردن شود. این محدودیت حرکتی میتواند در انجام فعالیتهای روزمره اختلال ایجاد کرده و کیفیت زندگی بیمار را تحت تاثیر قرار دهد (کاهش دهد).
۱۰. آسیب به نخاع
اگر دیسک گردن به نخاع فشار وارد کند، منجر به آسیبهای جدی نخاعی خواهد شد. این آسیبها میتوانند به بروز مشکلات حرکتی، بیحسی یا حتی فلج در نواحی مختلف بدن منجر شوند. تشخیص و درمان به موقع مشکلات مرتبط با دیسک گردن منجر به کاهش خطر ابتلا به آسیبهای نخاعی خواهد شد.
۱۱. خطرات دیسک گردن و کاهش کیفیت زندگی
تمامی مشکلات ذکر شده میتوانند به شدت کیفیت زندگی بیمار مبتلا را تحت تأثیر قرار دهند. درد مزمن، محدودیت حرکتی و مشکلات عصبی هر یک به نوبه خود میتوانند باعث کاهش توانایی فرد در انجام فعالیتهای روزمره شوند. مشکلاتی که در صورت عدم پیگیری به موقع همیشگی خواهند شد و آسیبهای خیلی جدیتری به بیمار و زندگی شخصی و اجتماعی او خواهد زد.
عوامل افزایش دهنده خطرات دیسک گردن
با این حال که ممکن است هر فردی در معرض خطر ابتلا به دیسک گردن باشد، چندین عامل میتوانند خطرات دیسک گردن را افزایش دهند. این عوامل موثر در افزایش خطر ابتلا به دیسک گردن عبارتند از:
- سن: با افزایش سن، دیسکهای گردن ممکن است خشک و ضعیف شوند و احتمال آسیب دیدن آنها بیشتر میشود.
- وزن زیاد: اضافه وزن فشار بیشتری به دیسکهای گردنی وارد میکند.
- فعالیتهای فیزیکی سنگین: انجام کارهای سنگین و بلند کردن اجسام سنگین بدون رعایت اصول ارگونومیک میتواند فشار زیادی به دیسک گردن وارد کند.
- تصادفات و ضربهها: آسیبهای ناشی از تصادفها یا ضربههای مستقیم میتوانند به دیسک گردن آسیب برسانند.
- نشستن نادرست: وضعیت نادرست بدن در هنگام نشستن یا خوابیدن به دیسک گردن فشار میآورد.
روش های کاهش خطرات دیسک گردن
دیسک گردن یکی از مشکلات شایعی است که بسیاری از افراد با آن دست و پنجه نرم میکنند. خوشبختانه با رعایت برخی نکات و انجام تمرینات مناسب میتوان از بروز این مشکل جلوگیری کرد یا شدت آن را کاهش داد. اگر میخواهید آگاهانه عمل کنید و احتمال ابتلا به دیسک گردن را کاهش دهید موارد زیر را در نظر داشته باشید. رعایت این موارد سلامت شما را حفظ میکند:
روش | توضیحات |
---|---|
ورزشهای تقویتی و کششی | انجام ورزشهای سبک و کششی میتواند به تقویت عضلات گردن و پیشگیری از آسیبهای دیسک کمک کند. |
حفظ وضعیت صحیح بدن | رعایت وضعیت صحیح هنگام نشستن و ایستادن منجر به کاهش فشار وارده به دیسک گردن میشود. |
پرهیز از بلند کردن اجسام سنگین | بلند کردن اجسام سنگین بدون رعایت اصول درست، به دیسک گردن آسیب میزند. |
استفاده از بالش مناسب | استفاده از بالشهای مناسب برای خوابیدن به حفظ وضعیت صحیح گردن و کاهش درد کمک میکند. |
مراجعه به پزشک | در صورت بروز علائم اولیه آسیب به دیسک گردن، مراجعه به پزشک و انجام معاینات پزشکی به منظور تشخیص به موقع و درمان مناسب ضروری است. |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
زمانی که دردی در گردن یا قسمت بالایی پشت خود احساس میکنید که تا پیش از آن هرگز احساس نکردهاید، ممکن است دچار دیسک گردن شده باشید. اگرچه ممکن است نگران کننده به نظر برسد، اما ابتلا به دیسک گردن با افزایش سن یک بیماری غیر معمول نیست. اما برای جلوگیری از خطرات دیسک گردن باید این مشکل را در زمان درست تشخیص دهید و به درمان آن بپردازید.
یک پزشک ارتوپد به شما کمک میکند تا بهترین روش درمانی برای دیسک کمر خود را پیش بگیرید. اگر به دنبال دکتری هستید که در زمینه درمان دیسک کمر متخصص باشد از سایت دکترتو کمک بگیرید. دکترتو به شما کمک میکند تا به سادگی نوبت ویزیت حضوری یا آنلاین از بهترین پزشکان دریافت کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!