فهرست مطالب
خلاصه این مطلب درباره بزرگ شدن قلب را در این پادکست گوش دهید:
بزرگ شدن قلب بهخودی خود یک بیماری قلبی نیست، بلکه نشانه یک بیماری زمینهای است که منجر به فعالیت بیشتر از حد طبیعی قلب شده است. نام دیگر این مشکل قلبی کاردیومگالی است. شناخت بیماریهایی که عامل کاردیومگالی هستند برای سلامت ما مهم است؛ چراکه اگر این بیماری درمان نشود میتواند معایب و عوارض جبران ناپذیری بجای بگذارد. اگر علائم بزرگ شدن قلب را دارید، حتما باید تحت نظر متخصص قلب و عروق باشید. در دکترتو میتوانید بهراحتی با دکتر قلب مشاوره آنلاین یا تلفنی داشته باشید و هر زمان که خواستید از پزشکتان نوبت اینترنتی بگیرید.
بزرگ شدن قلب چیست و چگونه رخ میدهد؟
کاردیومگالی به انگلیسی cardiomegaly یا بزرگ شدن قلب یک بیماری قلبی مجزا نیست، بلکه نشانهای از وجود یک بیماری دیگر است. اصطلاح کاردیومگالی یا قلب بزرگشده به بزرگ شدن این اندام در هر نوع آزمایش تصویربرداری، مانند عکس قفسه سینه، اشاره دارد. پس از تشخیص اولیه این مشکل، آزمایشهای دیگری برای تشخیص عاملی که باعث بزرگ شدن قلب شده، انجام میشود.
آسیب قلبی و انواع بیماری قلبی میتواند باعث بزرگ شدن قلب شود. گاهی اوقات استرس و فشارهای کوتاهمدت و دورهای روی بدن، مانند بارداری، میتواند عاملی برای این عارضه باشد. بسته به شرایط، کاردیومگالی ممکن است موقت یا دائمی باشد. پزشک برای درمان بزرگ شدن قلب ممکن است از داروها، اقدامات پزشکی یا جراحی کمک بگیرد.
قلب یک پمپ ماهیچهای بهاندازه یکمشت گرهکرده است که وظیفه انتقال خون و مواد موردنیاز مانند غذا و اکسیژن را در بدن به عهده دارد. قلب از حیاتیترین و مهمترین اندامهای بدن است که بیمار شدن آن مشکلات زیادی برای فرد ایجاد میکند.
کاردیومگالی همان گشادی قلب است؟
بله. گشادی قلب یکی از رایجترین و شایعترین نوع کاردیومگالی یا بزرگ شدن قلب است. در این حالت، دیوارههای بطن چپ و یا راست قلب نازک و کشیده میشوند. در انواع دیگر کاردیومگالی، بخشهای عضلانی بطن چپ قلب به طور غیرطبیعی ضخیم میشود.
آب آوردن قلب همان بزرگ شدن آن است؟
آب آوردن قلب (افیوژن پریکارد یا Pericrdial effusion) به وجود مایع اضافی بین قلب و کیسه اطراف قلب (همان پریکارد) گفته میشود. در اغلب موارد این حالت خطرناک نیست، اما گاهی اوقات میتوانند قلب را ضعیف کنند. پریکارد کیسهای سخت و لایهلایه است. وقتی قلب شما میتپد، بهراحتی درون آن میلغزد. به طور معمول، ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری مایع پریکارد شفاف و زردرنگ بین دو لایهی این کیسه قرار دارد. این مایع به قلب شما کمک میکند تا راحتتر در داخل کیسه حرکت کند.
اگر آبآوردگی قلب دارید، یعنی مایع بسیار بیشتری در این محیط قرار دارد. در حالت کمتر، ممکن است ۱۰۰ میلیلیتر مایع وجود داشته باشد. در مواردی که میزان آب خیلی بیشتر است میتواند بیش از ۲ لیتر مایع وجود داشته باشد. درنتیجه آب آوردن قلب معادل کاردیومگالی نیست و دو عارضه قلبی متفاوت هستند.
نشانه ها و علائم بزرگ شدن قلب چیست؟
گاهی اوقات بزرگ شدن قلب هیچ علائمی ایجاد نمیکند. البته در مواقعی هم علائم ظاهر میشوند که میتوانند شامل موارد زیر باشد:
- تنگی نفس
- ریتم نامنظم قلب، آریتمی قلب یا تپش قلب
- ورم پا و مچ پا ناشی از تجمع مایعات (اِدم)
- خستگی
- سرگیجه.
علائمی که نشاندهنده یک موقعیت اورژانسی پزشکی هستند و نیاز به اقدامات فوری دارند عبارتند از:
- درد قفسه سینه
- مشکل در نفس کشیدن
- درد در بازوها، کمر، گردن یا فک
- غش کردن.
۱. علائم آب آوردن یا ورم قلب چیست؟
آب آوردن قلب خطرناک است؟ اگر این بیماری را جدی نگیرید، به مرور بدتر میشود. علائم تورم آب (ادم) و علائم قلب بزرگ شامل تورم در پاها، مچ پا و دست، کشیدگی پوست، افزایش وزن و ناراحتی است. برای تشخیص و درمان مناسب به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
۲. علائم بزرگ شدن قلب در کودکان
قلب بچه بزرگ باشد چه میشود؟ علائم بزرگ شدن قلب در کودکان یا بزرگ شدن بطن راست قلب میتواند متفاوت باشد اما در بیشتر آنها شامل خستگی، مشکلات تنفسی، ضربان قلب سریع و نامنظم، درد یا ناراحتی قفسه سینه، تورم در شکم یا اندامها، رشد ضعیف یا افزایش وزن و غش یا سرگیجه باشد.
۳. علائم بزرگ شدن قلب در سالمندان
افراد مسن در معرض افزایش خطر بزرگ شدن قلب هستند. با افزایش سن، عروق ما مقداری خاصیت ارتجاعی خود را از دست میدهند. این سفتوسخت شدن رگهای خونی باعث فشارخون بالا میشود که یک عامل خطر برای بزرگ شدن قلب است.
بهتر است افراد بهویژه در سنین بالاتر از چکاپ دورهای قلب استفاده کنند و از نظر وجود بیماریها و علائم آنها معاینه شوند. همیشه این جمله معروف که پیشگیری بهتر از درمان است را شنیدهایم. اگر زودتر به علت بزرگ شدن قلب در افراد مسن پی ببریم درمان و پیشگیری از خطرات جدیتر مراحل آسانتری دارد.
۴. فشار خون بالا باعث بزرگ شدن قلب می شود؟
فشارخون بالا ممکن است باعث بزرگ شدن بطن چپ شما شود. این حالت وضعیتی است که باعث میشود قلب سختتر از حد معمول کار کند و در صورت عدم درمان، باعث زخم و آسیب عروق شما میشود و میتواند منجر به بیماریهای قلبی مانند حمله قلبی، سکته مغزی، نارسایی کلیه، آسیب چشم، علائم نارسایی قلبی و تجمع چربی در شریانها شود.
برخی از افراد ممکن است به دلیل یک بیماری موقت، مانند بارداری، قلب بزرگی داشته باشند. یا برخی بیماریهای زمینهای، مانند فشارخون بالا یا کاردیومیوپاتی، ممکن است منجر به کاردیومگالی شود. شما میتوانید با داشتن یک سبک زندگی سالم و مدیریت عوامل خطر از بروز کاردیومگالی پیشگیری کنید.
۵. آیا بزرگ شدن قلب خطرناک است؟
وقتی قلب شما بزرگ شده است، به این معنی است که قلب شما یا بخشی از آن ضخیمتر یا کشیده شده است. این امر باعث میشود که عملکرد قلب تا حدی مختل شود و قلب برای پمپاژ مؤثر خون در سراسر بدن با مشکلاتی مواجه شود. به همین دلیل، داشتن قلب بزرگ شده، خطر ابتلا به دیگر بیماریهای قلبی مانند نارسایی یا سکته قلبی را افزایش میدهد.
تحقیقات نشان میدهد که داشتن قلب بزرگ اغلب نشانه این است که شما یک بیماری قلبی جدی دارید که نیاز به درمان دارد. بدون درمان علت زمینهای، سلامتی و حتی زندگی شما ممکن است در خطر باشد.
ازآنجاییکه بسیاری از افراد مبتلا به کاردیومگالی هیچ علامتی ندارند، ممکن است ندانند که مشکلی وجود دارد. در واقع، برخی از مردم خودشان نمیدانند که قلبشان بزرگ شده است. فقط زمانی که پزشک آزمایشهای تصویربرداری را برای بررسی دقیقتر قلب آنها تجویز کند به وجود مشکل قلبی پی میبرند. صرفنظر از اینکه میدانید کاردیومگالی دارید یا خیر، بر سلامت بدن شما تأثیر میگذارد.
علت بزرگ شدن قلب چیست؟ (دلایل بزرگ شدن قلب)
چرا قلب بزرگ میشود؟ از نظر فیزیولوژیکی علل کاردیومگالی به بیماریها و مشکلات دیگری که منجر به فعالیت بیش از حد عضله قلب میشود، مانند فشارخون بالا یا بیماریهای تیروئید مرتبط است. شایعترین علت بزرگ شدن قلب، انسداد قلب است که بر جریان خون قلب (بیماری عروق کرونر) و فشارخون بالا تأثیر میگذارد. علت بزرگ شدن قلب در بزرگسالان و کودکان شامل موارد زیر است:
- عفونت ویروسی قلب
- دریچه قلب غیرطبیعی
- بارداری، با بزرگ شدن قلب در حوالی زمان زایمان (این مشکل کاردیومیوپاتی حین زایمان نامیده میشود).
- بیماری کلیوی که نیاز به دیالیز دارد.
- سوءمصرف الکل یا کوکائین
- عفونت HIV
- شرایط ژنتیکی و ارثی.
اغلب، هیچ علتی شناختهشدهای برای این مشکل قلبی وجود ندارد. پزشک شما ممکن است از این مشکل بهعنوان کاردیومیوپاتی اتساع ایدیوپاتیک یاد کند.
تشخیص کاردیومگالی چگونه انجام می شود؟
برای تشخیص کاردیومگالی معمولاً یک معاینه فیزیکی انجام میشود و در مورد علائم و سابقه پزشکی شما سؤالاتی از شما میپرسند. آزمایشاتی که ممکن است برای کمک به تشخیص کاردیومگالی و شناسایی علت آن انجام شود عبارتند از:
انواع آزمایش قلب | روش تشخیص قلب بزرگ شده |
---|---|
آزمایش خون | آزمایش خون ممکن است به تأیید یا رد شرایطی که میتواند باعث بزرگ شدن قلب شود کمک کند. اگر بزرگ شدن قلب همراه با درد قفسه سینه یا سایر علائم سکته قلبی رخ دهد، ممکن است آزمایش خون برای بررسی سطوح مواد موجود در خون ناشی از آسیب عضله قلب انجام شود. |
X-Ray قفسه سینه | رادیوگرافی قفسه سینه میتواند به نشاندادن وضعیت ریهها و قلب کمک کند. اگر قلب در عکس رادیوگرافی بزرگ شود، معمولاً آزمایشهای دیگری برای تعیین واقعی بودن بزرگ شدن و یافتن علت موردنیاز است. |
الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG) یا نوار قلب | این آزمایش سریع و بدون درد، فعالیت الکتریکی قلب را اندازهگیری میکند. تکههای چسبنده (الکترود) روی قفسه سینه و گاهی اوقات بازوها و پاها قرار میگیرند. سیمها الکترودها را به یک کامپیوتر متصل میکنند که نتایج آزمایش را نمایش میدهد. ECG میتواند نشان دهد که ضربان قلب خیلی سریع است یا خیلی کند. |
تست ورزش یا تست استرس | این آزمایشها اغلب شامل راهرفتن روی تردمیل یا دوچرخهسواری ثابت درحالیکه قلب تحت نظارت است. اگر نمیتوانید ورزش کنید، ممکن است داروهایی به شما داده شود که اثر ورزش را بر قلب شما تقلید میکنند. |
سیتیاسکن قلب یا امآرآی | شما روی یک میز در داخل دستگاه دراز میکشید. یک لوله اشعه ایکس (سیتیاسکن) یا امواج مغناطیسی و رادیویی (امآرآی) در داخل دستگاه در اطراف بدن شما میچرخد و تصاویر قلب و قفسه سینه شما را جمعآوری میکند. |
بهترین روش درمان بزرگ شدن قلب چیست؟
درمان کاردیومگالی بر مدیریت علت یا بیماری زمینهای که علت آن است تمرکز دارد. فوق تخصص قلب و عروق شما ممکن است باتوجهبه نوع بیماری زمینهای داروهایی را برای شما تجویز کند. روشهای مختلفی برای درمان بزرگ شدن قلب نوزاد، کودک و بزرگسالان وجود دارد که به برطرفکردن علت بزرگ شدن بطن راست قلب و بطن چپ قلب کمک میکنند.
۱. داروهای جلوگیری از بزرگ شدن قلب
دارو درمانی برای کاردیومگالی شامل موارد زیر است:
- داروهای ضدآریتمی برای نگهداشتن ضربان قلب در یک ریتم طبیعی.
- مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) برای کاهش فشارخون.
- مسدود کنندههای گیرنده آنژیوتانسین II (ARBs) برای کاهش فشارخون.
- داروهای ضدانعقاد برای کاهش خطر لخته شدن خون.
- مسدود کنندههای بتا برای کنترل فشارخون و بهبود عملکرد قلب.
- داروهای دیورتیک (قرصهای نمک یا قرصهای آب) برای کاهش میزان سدیم و آب در بدن شما.
۲. درمان قطعی بزرگ شدن قلب چیست؟
به جز داروها، درمان بزرگ شدن قلب ممکن است شامل روشهای درمانی یا جراحیهای زیر باشد:
- برای کمک به ضربان قلب خود، یک ضربانساز کاشت کنید تا ضربان قلب یکنواختی داشته باشد.
- یک دستگاه دفیبریلاتور قلبی (ICD) قابل کاشت قرار دهید، دستگاهی که میتواند قلب شما را دوباره به ریتم شوک برساند.
- دریچه قلب آسیبدیده را تعمیر یا تعویض کنید.
- عمل بایپس عروق کرونر یا قراردادن استنت.
۳. درمان خانگی آب آوردن قلب
اگر کاردیومگالی یا هر نوع بیماری قلبی دارید، پزشک شما احتمالاً پیروی از یک سبک زندگی سالم برای قلب را توصیه میکند. چنین سبک زندگی معمولاً شامل موارد زیر است:
- کاهش یا اجتناب از مصرف نمک
- محدودکردن مصرف چربیهای اشباع و ترانس
- خوردن مقدار زیادی سبزیها، میوهها و غلات کامل
- پرهیز یا محدودکردن مصرف الکل و کافئین
- ورزش منظم و کنترل وزن
- کنترل عوامل خطر بیماری قلبی، از جمله دیابت، کلسترول بالا و فشارخون بالا.
خطرات و عوارض بزرگ شدن قلب چیست؟
بزرگ شدن قلب چه عوارضی دارد؟ شرایطی که باعث کاردیومگالی میشود میتواند به عضله قلب آسیب برساند. این شرایط در صورت عدم درمان میتوانند منجر به عوارض جدی بشوند، مانند:
- نارسایی قلبی: هنگامی که بطن چپ بزرگ میشود، میتواند منجر به نارسایی قلبی شود. در این حالت قلب قادر به پمپاژ خون کافی به بدن نیست.
- لخته شدن خون: وقتی قلب به طور مناسبی خون را پمپ نمیکند، خون میتواند جمع شده و بهصورت لخته دربیاید. یک لخته خون میتواند به مغز برود و در یکی از رگهای خونی مغز گیر کند و باعث سکته مغزی شود.
- سوفل قلب: هنگامی که دریچههای قلب شما بهدرستی بسته نمیشوند، صدایی غیرعادی به نام سوفل ایجاد میکنند. صداهای قلب که ناشی از بستهشدن دریچهها هستند در پزشکی و شناسایی برخی بیماریها اهمیت بالایی دارد. به صداهای غیرمعمول قلب که ناشی از مشکلات قلبی است، سوفل قلب گفته میشود.
- سکته قلبی: اگر قلب شما بزرگ شده باشد، ممکن است خون کافی دریافت نکند که میتواند منجر به ایست و یا سکته قلبی شود. ممکن است قلب بهدرستی کار نکند که حتی میتواند منجر به مرگ ناگهانی شود.
راه های پیشگیری از بزرگ شدن قلب چیست؟
اگر سابقه خانوادگی کاردیومگالی دارید، با دکتر قلب در مورد مدیریت خطر ابتلا به این عارضه و روش پیشگیری از بیماری قلبی مشورت کنید. همچنین ممکن است لازم باشد که تغییراتی در سبک زندگی ایجاد کنید، تغییراتی مانند:
- از یک رژیم غذایی سالم برای قلب استفاده کنید.
- در اکثر روزهای هفته حداقل ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
- فشارخون و کلسترول خود را مدیریت کنید.
- سیگار را ترک کنید و از مصرف مواد مخدر خودداری کنید.
- هر شب هشت ساعت بخوابید.
- الکل را در حد اعتدال بنوشید.
رژیم غذایی مناسب برای کاردیومگالی چیست؟ (رژیم غذایی برای بزرگ شدن قلب)
استفاده از رژیم غذایی مناسب بهطورکلی برای حفظ سلامتی کامل بدن لازم است. قلب نیز از این قانون پیروی میکند و برای جلوگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی و مشکلات آن مانند کاردیومگالی میتوان از رژیم غذایی مناسب بهرهمند شد. این رژیم غذایی بهتر است شامل مغزها، سبزیها، میوهها، حبوبات و غلات کامل باشد.
رژیم غذایی و ورزش منظم از مهمترین راههای حفظ سلامتی و پیشگیری برای اکثریت بیماریها هستند. شما میتوانید با مشورت با پزشک و در نظر گرفتن شرایط زندگی و بدنی خود از رژیم مناسب و بخصوصی استفاده کنید. بهطور کلی رعایت رژیم غذایی مطابق با هرم غذایی استاندارد از سادهترین راههای داشتن تغذیه مناسب و حفظ سلامتی است.
ورزش و بزرگ شدن قلب چه ارتباطی دارند؟
به نقل از دانشگاه واشنگتن محققان دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس دریافتند که یک رژیم ورزشی متوسط به اندازه یک داروی رایج فشارخون در کاهش توده قلب و ضخامت دیواره قلب در افراد مسن با فشارخون خفیف تا متوسط موثر است. هم توده قلب و هم ضخامت دیواره آن عوامل خطری برای بیماری قلبی و نارسایی قلبی در افراد هستند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
قلب بزرگ شده قلبی است که اندازه آن بزرگتر از حد معمول باشد. برخی از افراد ممکن است به دلیل یک بیماری موقت، مانند بارداری، قلب بزرگی داشته باشند. همچنین برخی بیماریهای زمینهای، مانند فشارخون بالا یا کاردیومیوپاتی، ممکن است منجر به کاردیومگالی شود. شما میتوانید با داشتن یک سبک زندگی سالم و مدیریت عوامل خطر از بروز کاردیومگالی پیشگیری کنید. اگرچه کاردیومگالی ممکن است از بین نرود، اما بیشتر افراد میتوانند با درمان مناسب این بیماری را بهخوبی مدیریت کنند.
کاردیومگالی مانند دیگر بیماریهای قلبی از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر علائم بزرگ شدن قلب یا عوامل خطر آن را دارید، حتما باید تحت نظر فوق تخصص قلب یا متخصص جراح قلب باشید. در دکترتو میتوانید بهراحتی با متخصص قلب مشاوره متنی یا تلفنی داشته باشید، از سیستم مشاوره با دکتر قلب و عروق آنلاین استفاده کنید و هر زمان که خواستید از پزشکتان نوبت اینترنتی بگیرید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام من ۲۴ سالمه درکودکی مشکل بزرگ شدن قلب داشتم این مشکل به بزرگ سالی هم تأثیر دارد
سلام
بله در صورت درمان نکردن
این علایم در بزرگسالی بیشتر خودش را نشان می دهد
حتمن زیر نظر پزشک باشید
متخصص قلب و عروق
سلام من ۶۹ سالمه رفتم دکتر گفت قلبت بزرگ شده و ضخیم ومن از چند روز قبل تنگی نفس داشتم بی خال بودم خستگی زود رس داشتم میشه کمکم کنید
سلام
از دو جنبه باید بررسی و درمان شوید
مشکلات قلبی
و آب آوردگی ریه
نیاز به مصرف دارو سر وقت دارید
و هر سه ماه ازمایش و اکو را تکرار کنید
سلام
من دریچه قلبم گشاد شده و بطن چپم بزرگ شده ، پیش چند تا دکتر رفتم که گفتن عمل ترمیم احتیاج هست،
ولی یه دکتر بهم گفت می تونی فعلا با قرص درمان بشی چون فشارم بالا یا پایین نیست و تنگی نفس هم ندارم . الان موندم چکار کنم عمل کنم یا نه من ۴۶ سالمه.
سلام
بهتر است یک دوره دارودرمانی را جلو ببرید
زیر نظر پزشک
ولی در صورت عدم بهبود انتخاب مناسب جراحی خواهد بود
تندرست باشید
سلام و عرض ادب ببخشید درنوجوان ۱۲ساله که قلبش بزرگ شده باشه میتونه ارثی باشه خودم مشکل تیروعید کم کار دارم آیا خودم هم این مشکل دارم ممنون میشم راهنمای کنید پسر من ۱۲سالش بود ناگهان پر کشید پزشک قانونی گفت عوارض حاد قلبی و بزرگی قلب میتونید معنی این جمله را به من بگید ممنونم از شما
سلام
بسیار متاسفیم
بله می تواند جنبه ارثی داشته باشد و جز ناهنجاری های مادرزادی باشد
سلام من ۱۹ سالمه و متوجه شدم که قلبم مدتیه که بزرگ شده و تحت درمانم میخواستم بدونم آیا این درمان تا آخر عمر ادامه داره یا اینکه از یک جایی به بعد نیاز به مصرف قرص نیست
سلام
بستگی به نوع بزرگ شدن و تاثیر روی دریچه ها دارد
اگر مشکل مادرزادی نباشد
معمولا نیاز به مصرف طولانی نیست
با این حال فقط زیر نظر پزشکتان درمان را کامل کنید
با عرض سلام
پدرم ۷۳سال داره چند روز پیش پاهاش ورم کرد و تنفش شدید و عرق زیاد تنگی نفس درد در ناحیه شکم و خوردن شدید آب هر دقیقه آب میخاست و دست ب هر جای بدنش میگذاشتم درد میکرد بیمارستان بستری شد ولی زود مرخص شد ولی بدتر شد نمیدونم چرا دکتر زود پدرما مرخص کرد علت بیماری بزرگی قلب و آب ریه بود
سلام
مشخصا علایم ادم edema ریوی دارند
پس از کنترل فشار و ضربان احتمالا مرخص شده اند
نیاز به بازنگری در دارو و دز داروهای قلبی و فوروزماید دارند
زیر نظر متخصص قلب باشید
متخصص قلب و عروق
سلام خوب هستید من ۱۶ سالکه ۲ سال پیش دکتر قلب بهم گفت قلبم بزرگ شده من فقط همون یکبار رفتم قرص قلبمم فقط ۲ هفته خوردمیادمم نمیاد چی بود بعد الان میخواستم برم رشته تربیت بدنی گفت باید بری دکتر ببینی فعالیت زیاد برات ضرر نداره من چند تا از این علائمی که گفتید رو دارم بنظرتون مشکلی هست یانه برم دکتر یا نیازی نیست¡¿
سلام
قبل از تعیین رشته
حتمن باید به پزشک مراجعه کنید
اکو و نوار قلب ضروری است
متخصص قلب و عروق
هی