فهرست مطالب
طاسی یکی از مشکلات جدی مو است که بسیاری از مردان و حتی برخی از زنان به آن دچار هستند. آلوپسی یا طاسی انواع مختلفی دارد و از ریزش موی سکهای تا طاسی کامل را شامل میشود. این ریزش مو الگوهای متفاوتی دارد، مثلا شما دیدهاید که موی برخی افراد از وسط شروع به ریزش میکند و برخی از جلوی سر. سؤالات زیادی در مورد آلوپسی یا طاسی وجود دارد که در این مطلب به آنها پاسخ میدهیم. انواع طاسی چیست؟ آلوپسی ژنتیکی است؟ آیا آلوپسی درمان دارد یا نه؟ طاسی در زنان هم وجود دارد؟
اگر در خانواده خود کسانی هستند که آلوپسی دارند یا اگر اخیرا حس میکنید موهایتان بیشتر میریزد یا قسمتی از موهایتان خالی شده است بهتر است سریع تر با متخصص پوست و مو در دکترتو مشورت کنید. در اینجا شما میتوانید با پزشک به صورت تلفنی یا انلاین مشورت کنید و با برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
بیماری آلوپسی چیست؟
آلوپسی (alopecia) یکی از علل ریزش مو است. بیماری آلوپسی یا بیماری خودایمنی ریزش مو شرایطی است که در آن به واسطه عوامل مختلفی مثل اختلال غدد، عوامل هورمونی یا عوارض دارویی شاهد ریزش مو در سر یا سایر نقاط بدن میشود. در صورت ابتلا به آلوپسی، سیستم ایمنی بدن فرد به فولیکولهای مو حمله میکند و باعث ریزش مو میشود. آلوپسی به سن، جنسیت یا نژاد خاصی مربوط نمیشود و ممکن است در هر سنی در هر نقطه از بدن بروز پیدا کند.
آلوپسی در مردان
یکی از دلایل ریزش مو در مردان که به آن آلوپسی آندروژنیک یا طاسی ارثی مردانه میگویند؛ نوعی مشکل ارثی است که از مادر یا پدر (یا هردو) به فرزند به ارث میرسد و باعث ریزش مو میشود. البته الگوی آلوپسی در مردان با الگوی ریزش مو در زنان کاملاً متفاوت است. در الگوی آلوپسی مردانه، فولیکولهای مو نسبت به هورمون مردانه دیهیدروتستوسترون (DHT) حساس میشوند که نوعی هورمون طبیعی مردانه و از مشتقات تستوسترون است. در اثر این بیماری موهای دو طرف شقیقه نازک و کمپشت شده و سپس موهای بالای سر کمکم نازک و کمپشت میشوند و به تدریج ریزش ناحیهای شروع میشود. کمکم این قسمتهای طاس بیشتر میشود و طاسی کلی اتفاق میافتد. آلوپسی در مردان میتواند باعث ریزش ریش هم بشود که به صورت ریزش کامل یا سکهای شاهد آن هستیم.
راههای مختلفی برای درمان ریزش مو در مردان وجود دارد. اگر شما هم این مشکل را دارید لازم است که به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید. پزشک بعد از انجام بررسیهای کامل بهترین روش درمان ریزش مو را به شما توصیه خواهد کرد.
آلوپسی در زنان
آلوپسی آندروژنیک شایعترین علل ریزش مو در زنان است که معمولاً هم دلایل ارثی دارد. در این نوع طاسی فولیکولهای مو کوچک و موها نازکتر میشوند. آلوپسی در زنان بیشتر از قسمت بالای سر شروع میشود و از سمت شقیقهها به عقب میرود. علت اصلی بروز آلوپسی در زنان، ترشح زیاد هورمون جنسی آندروژن مردانه است. مصرف سیگار هم ریسک آلوپسی آندروژنیک در زنان را بیشتر میکند. برای درمان ریزش مو در زنان لازم است که به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید. پزشک بعد از انجام بررسیهای کامل بهترین روش درمان ریزش مو را به شما توصیه خواهد کرد.
آلوپسی در کودکان
آلوپسی آره آتا (Alopecia areata) نوعی اختلال خودایمنی است که در هر سنی باعث ریزش قسمتی از مو میشود، اما بیشتر در کودکان شایع است. سیستم ایمنی بدن کودک مبتلا به این نوع آلوپسی به فولیکولهای مو حمله میکند و باعث کند شدن و توقف تولید موها، و ریزش مو در چند ناحیه از سر یا حتی طاسی کل سر در کودکان میشود. هرچند که برخی محققان علت آلوپسی در کودکان را نقص سیستم ایمنی نمیدانند و معتقدند کمبود مواد معدنی، شیردهی نامناسب و کم کاری تیروئید از علل اصلی آلوپسی در کودکان هستند.
آلوپسی آندروژنیک شایعترین علت ریزش مو در مردان و زنان است، اما شایعترین علت آلوپسی در کودکان آلوپسی آره آتا است.
علائم آلوپسی طاسی
به نقل از «healthline» ریزش مو نخستین علامت آلوپسی طاسی است که بیشتر حین شانه زدن یا شستشوی موها دیده میشود. از دیگر علائم آلوپسی طاسی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نازک شدن تار موها
- طاسی سکهای
- کاهش رشد مو
- خارش، سوزش یا درد در قسمت دچار ریزش
- برجستگی و زخم روی پوست سر.
ریزش سکهای بیشتر در ناحیه پس سر روی میدهد، البته عواملی مثل شوکهای عاطفی و جسمی، درمانهای پزشکی مثل شیمی درمانی یا افزایش سن هم ممکن است باعث ریزش موی بدن یا سر بشوند به همین دلیل لزوماً هر ریزش مویی را نمیتوان علت آلوپسی دانست.
دلایل آلوپسی طاسی
ریزش روزانه ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو امری طبیعی است، اما در صورتی که موهای ریختهشده جایگزین نشوند با آلوپسی روبهرو هستیم. آلوپسی طاسی در زمره بیماریهای خود ایمنی قرار دارد که سیستم ایمنی بدن، فولیکولهای سالم مو را جسم خارجی مهاجم در نظر میگیرد و در راستای دفاع از بدن به آنها حمله میکند. در نتیجه این حمله، فولیکولهای مو کوچکتر میشوند، موها دیگر رشد نمیکنند و با ریزش مو مواجه میشویم.
هرچند تا به امروز هنوز دلایل آلوپسی طاسی به صورت دقیق مشخص نشدهاند، اما بیشتر مبتلایان به آلوپسی طاسی، سابقه خانوادگی بیماریهای خود ایمنی مثل روماتیسم یا دیابت نوع ۲ دارند. در ادامه فهرستی از شایعترین دلایل ابتلا به آلوپسی طاسی را آوردهایم:
- وراثت بهخصوص در مردان
- استرس و تنشهای شغلی، نگرانیهای مالی، مشکلات خانوادگی، عدم تعادل بین زندگی کاری و شخصی.
- تغییرات هورمونی در زنان مثل مشکلات تیروئید، بینظمی قاعدگی، تغییرات هورمونی ناشی از زایمان و شیردهی.
- تغذیه نامناسب و حذف صبحانه، مصرف فست فود و قندهای مصنوعی، کمبود پروتئین سالم و آهن
- خونریزی شدید، جراحی، تیروئید و یرقان
- اختلالات دارویی مثل مصرف قرصهای ضدبارداری، ضد کلسترول و داروهای فشار خون
- مصرف مداوم ترکیبات شیمیایی قوی و مضر برای موها مثل رنگ، دکلره، فر کردن موها و کشیدگی بیش از حد موها.
تشخیص آلوپسی چگونه انجام می شود؟
پزشک با بررسی دقیق سابقه خانوادگی بیمار میتواند تا حد زیادی علت ابتلا به آلوپسی را پیدا کند. در کنار این نیز با بررسی مدت و الگوی ریزش، اینکه موها دچار سستی در ریشه، خرد شدن، ریزش، افزایش ریزش و یا نازکتر شدن شده است، آلوپسی را تشخیص میدهد. رژیم غذایی بیمار، داروهایی که مصرف میکند، شرایط پزشکی امروز و گذشته فرد و سابقه خانوادگی وجود آلوپسی دیگر عوامل مهم برای تشخیص آلوپسی هستند.
پزشک سه مرحله برای تشخیص آلوپسی دارد:
- ابتدا پوست سر را از نظر وجود هر چیز غیرعادی، پوستپوست شدن یا التهاب معاینه میکند. واحدهای فولیکولی در آلوپسی بدون جای زخم و اسکار ظاهر میشوند، اما در نوع آلوپسی همراه با زخم، واحد فولیکولی دیده نمیشود.
- تراکم و توزیع موها هم برای تشخیص آلوپسی بررسی میشوند.
- سپس نوبت به بررسی ساقه مو میرسد تا از نظر درجه، طول، شکل و شکنندگی بررسی شود.
آزمایش کشیدن موها هم تکنیک سادهای برای ارزیابی ریزش موها و تشخیص آلوپسی به شمار میآید. تقریباً ۶۰ تار مو بین انگشتان دست گیر میکنند. اگر تعداد موها در آزمایش کشیدن مو تا حدود شش تار مو باشد، یعنی ریزش طبیعی است، اما بیشتر از ۶ عدد مو یعنی مرحلهای از ریزش مو شروع شده است.
اگر تشخیص آلوپسی از روی سابقه خانوادگی و معاینه امکانپذیر نباشد، بیمار باید آزمایش خون و گاهی هم نمونهبرداری انجام دهد. آزمایشهای خون برای تشخیص این بیماری شامل این موارد میشوند:
- تستوسترون آزاد
- سطح آهن خون
- هورمونهای تیروئید
- تست آنتی بادی آنتی نوکلار
- آزمایش هورمون تحریککننده فولیکولی
- پروتئین واکنشی C و میزان رسوب گلبولهای قرمز.
شما میتوانید در دکترتو از بهترین دکتر پوست و مو در شهر خود بهراحتی نوبت بگیرید یا با هر پزشکی در هر جای ایران به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید.
درمان آلوپسی
جدا از کاشت مو، روشهای مختلفی برای الگوهای مختلف آلوپسی وجود دارند که شامل این موارد میشوند:
۱. روش تزریقی (تزریق تریامسینولون استوناید)
روش تزریقی روشی برای درمان طاسی سکهای که یک یا چند قسمت کوچک از سر درگیر شده است. برای قسمت ریش و ریزش ابرو از سوسپانسیون تریامسینولون استوناید رقیقتر استفاده میکنند.
۲. نور درمانی
این روش درمانی بیشتر برای آلوپسی طاسی یونیورسال توصیه میشود که کل موهای بدن درگیر شده است که به قسمتی که موها ریخته شده نور میتابانند. احتمال اینکه ریزش موها پس از توقف نور درمانی برگردد بالاست؛ به همین دلیل روش درمانی طولانی مدت محسوب میشود.
۳. داروی ماینوکسیدل
ماینوکسیدل یکی از داروهای ضدر ریزش مو است که برای درمان آلوپسی هم تجویز میشود، البته روش درمانی قطعی نیست و برای آلوپسی نوع آره آتا هم تأثیر ندارد، اما به دلیل عوارض کم و ایمن بودنش جزء روشهای درمانی جانبی محبوب است.
۴. داروی کورتون
به قسمتهایی که دچار ریزش مو شدهاند ماهی یکبار کورتون تزریق میکنند. این روش بیشتر برای درمان طاسی سکهای به کار میرود. برای درمان آلوپسی آره آتا توتال از تزریق کورتون همراه با دیفن سیپرون استفاده میکنند. کورتون را میتوان به صورت قرص هم برای درمان ریزش موی شدید مصرف کرد که به نسبت تزریق موضعی قویتر هستند.
۵. پماد یا کرم آنترالین
کرمی برای مصرف موضعی که روزی یکبار باید روی قسمت دچار ریزش مو مصرف و پس از کمی شسته شود.
۶. سیتوکین درمانی
نوعی روش درمانی کم عوارض و مؤثر که سیستم دفاعی بدن را تعدیل میکند و معمولاً یک دوره درمانی یک تا دو ساله دارد.
۷. مکمل درمانی
گاهی کمبود آهن باعث ریزش مو میشود. مصرف مکملهایی مثل اسیدفولیک و بیوتین به تقویت مو و ضخیم شدن ساقه موها کمک میکند. مصرف اسید چرب امگا ۳، ۶ و آنتیاکسیدانها هم باعث ضخیمتر شدن موها میشود. در کنار این نیز انواع قرص ضدریزش مو میتوانند به درمان این بیماری کمک کنند.
۸. پلاسما درمانی یا PRP
در این روش پلاکت از خون فرد گرفته میشود و به پوست سر یا جاهای دیگر تزریق میشود. پلاکت باعث تحریک رشد موها میشود.
۹. مزوتراپی
یکی از روشهای زیبایی برای درمان ریزش مو و آلوپسی مزوتراپی است که در آن مواد و ویتامین مورد نیاز از طریق آمپول به پوست قسمت دچار ریزش تزریق میشود.
۱۰. ترمیم مو
در این روش از پروتز مو که حاوی کراتین است روی پوست اصلی افراد استفاده میکنند. پروتز منافذ باز دارند و تارهای مو روی آنها گذاشته شده و بعد پروتز را با چسب فیکسکننده روی پوست سر نصب میکنند.
۱۱. کاشت مو
کاشت مو هم روشی است که پزشکان بعد از کنترل ریزش مو برای ترمیم نواحی طاس میتوانند از آن استفاده کنید. در کاشت مو فولیکولهای مو از جایی از سر یا بدن برداشته میشوند و در بخشی که مو ندارد کاشته میشوند.
انواع بیماری آلوپسی
به نقل از «webmd» بیماری آلوپسی بسته به شدت و الگوی ریزش مو در قسمتهای مختلف بدن به انواع مختلفی تقسیم میشود که شامل این موارد میشوند:
۱. آلوپسی آره آتا
آلوپسی آره آتا که به آن آلوپسی تکهتکه هم میگویند بیماری خود ایمنی پوستی شایعی است که موجب ریزش مو در پوست سر، صورت و گاهی هم بدن میشود. نزدیک به ۱-۲٪ از افرادی که به این نوع آلوپسی مبتلا میشوند و تا آخر عمر باید با این بیماری زندگی کنند. آلوپسی آره آتا سن، جنسیت یا قومیت خاصی ندارد و هرکسی ممکن است به آن مبتلا شود.
علت ابتلای افراد به ریزش موی سکهای، اشتباه سیستم ایمنی بدن است که به فولیکولهای مو حمله میکنند و از رشد دوباره موها جلوگیری مینمایند. در موارد شدیدتر موهای سر کامل میریزند و فرد کامل طاس میشوند که به آن آلوپسی توتالیس میگویند. احتمال رشد دوباره موها در آلوپسی آره آتا پایین است و در صورت رویش مجدد احتمال ریزش دوباره هم وجود دارد. الگوی ریزش و رویش دوباره موها در افراد مختلف فرق میکند. ریزش مو از علائم شایع آلوپسی آره آتا است.
در آلوپسی آره آتا یا ریزش موی سکهای بخشی از مو به خاطر اشتباه سیستم ایمنی بدن و حمله به فولیکولهای مو میریزد، اما آلوپسی کششس در اثر کشیدن زیاد مو ای استفاده زیاد از محصولات شیمیایی ایجاد میشود.
۲. آلوپسی کششی
در این نوع آلوپسی شاهد ریزش مو هستیم که به خاطر کشیدن مداوم موها به وجود میآید. بستن موهای سر به صورت دم اسبی، بافتهای سفت کف سر یا شنیونهای سفت و گوجهای بستن موها برای طولانیمدت میتوانند از علل ایجاد آلوپسی کششی در موهای سر باشند. استفاده زیاد از مواد شیمیایی مثل رنگها، مواد فرکننده و صاف کنندهها یا حرارت زیاد اتو و سشوار هم میتوانند باعث ایجاد آلوپسی کششی در موهای سر شوند که بیشتر در قسمت موهای جلو، اطراف و پس سر ایجاد میشوند. راهکارهای زیر کمک کرده تا ریسک ابتلا به آلوپسی کششی را پایین بیاوریم:
- تغییر مدل موها هر دو هفته یک بار، مثلاً هفتهای یک بار موهایتان را دم اسبی ببندید یا ببافید، اما هفته دیگر موها را باز بگذارید یا با گل سر سبک و شل موها را بالای سر جمع کنید.
- بهتر است برای دم اسبی بستن سراغ کش موهای ساتن (اسکرانچی ساتن) بروید. کشهای لاستیکی باعث آسیب دیدن به موها میشوند.
- بهتر است فاصله استفاده از مواد شیمیایی روی موها را کمتر کنید.
۳. آلوپسی توتالیس
نوع شدید آلوپسی که کل سر دچار ریزش مو میشود و حتی روی ابرو و مژهها هم تأثیر میگذارد. در واقع، آلوپسی توتالیس مرحله پیشرفتهتر آلوپسی آره آتا است که به آن طاسی کامل یا ریزش کل موی سر میگویند.
۴. آلوپسی یونیورسالیس
یکی از مراحل شدید و پیشرفته آلوپسی که کل بدن را درگیر میکند و موهای سر، بدن، ابرو، ریش و مژهها همه مبتلا میشوند. به آلوپسی یونیورسالیس که نوع نادری از آلوپسی است، طاسی سراسری هم میگویند که تمام موهای بدن میریزند. درمان آلوپسی یونیورسالیس به نسبت سختتر و طولانیتر است؛ چراکه به نسبت درمان مقاومت بالایی از خود نشان میدهد. محققان دریافتهاند که وقتی علائم بیماری از سنین پایین بروز پیدا میکنند با بیماری با شدت بیشتر و گستردهتری روبهرو خواهیم بود.
۵. آناژن افلوویوم
نوعی ریزش مو که در خلال مرحله رشد چرخه مو یا مرحله آناژن ایجاد میشود. آناژن افلوویوم دقیقاً مقابل واژه «تلوژن افلوویوم» است که موها در مرحله استراحت مو دچار ریزش میشوند. علت آلوپسی آناژن افلوویوم، آسیبدیدگی فولیکولهای مو است که فعالیت متابولیکی یا میتوزی فولیکولهای مو در سطح سلول را دچار مشکل میکند. این نوع آلوپسی عمدتاً در اثر شیمی درمانی روی میدهد.
بهترین دکتر برای درمان آلوپسی
برای پیدا کردن بهترین دکتر برای درمان آلوپسی لازم است که به سراغ متخصصینی بروید که ضمن بررسی و معاینه دقیق، از بهترین روشهای تشخیص این بیماری کمک میگیرند و در نهایت نیز با انتخاب روش درمانی مناسب، درمان آلوپسی بیمار را طبق اصول روز پزشکی پیش میگیرند. شما میتوانید با دریافت مشاوره آنلاین و یا معاینه حضوری با متخصص پوست و مو در دکترتو، بهترین دکتر برای درمان آلوپسی را پیدا کنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
بیماری آلوپسی نوعی ریزش موضعی در قسمتی از سر، ابرو، ریش یا کل بدن است که به خاطر علل ژنتیکی یا اختلال در غده تیروئید به وجود میآید و واگیردار نیست. آلوپسی انواع مختلفی دارد که شایعترین نشانه آنها ریزش مو غیرمعمول است. روشهای درمانی مختلفی برای این بیماری وجود دارد که پزشک متخصص بسته به شدت و وسعت ناحیه دچار ریزش درمان مناسب را تجویز میکند. شما میتوانید با دریافت مشاوره آنلاین یا تلفنی و یا معاینه حضوری از فوق تخصص پوست و مو در دکترتو، بهترین روش درمان بیماری آلوپسی را پیدا کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام پسر۴ساله من از یکسال پیش موهای سرش ریخت و بعد چند ماه دارو ودرمان یکم که اومده بود دوباره داری میریزه چکارکنم
سلام
از نظر کمبود اهن و زینک باید حتمن ازمایشات لازم دهید
جدی بگیرید
در صورت نیاز باید از مکمل های لازم استفاده کنید
متخصص اطفال
سلام وقت شما به خیر
بنده دچار ریزش موی ارثی هستم و مشکل تیروییدی هم دارم و دارو مصرف میکنم.
ریزش موی شدید بدون رویش موی جدید دارم..
۲۴ سال دارم برای درمان چه کاری انجام بدم؟
سلام
با توجه به ریزش موی هورمونی
تعیین دز دققیقی دارو
و استفاده از مکمل های مناسب بسار مهم است
همه دارو ها و مکمل ها براساس ازمایش تیرویید و شرایط بدنی تان تجویز خواهد شد
متخصص پوست و مو
با سلام من میخواستم چطوری باید بفهمم علت اینکه موهام بلند نمیشه ارثی هست یا ن؟
سلام
در صورت ارثی بودن اطرافیان نزدیک تان هم معمولا ان مشکل را خواهند داشت
بهتر است از نظر هورمونی ازمایشات لازم صورت گیرد
متخصص پوست و مو
آیا بیماری آلوپسی در رابطه جنسی تاثیر دارد؟
سلام
بطور مستقیم خیر
ولی در صورت مشکلات قارچی می تواند قابل انتقال باشد
و از نظر روانی هم در فرد مبتلا موثر بلشد
سلام
آیا بیماری آلوپسی در رابطه جنسی تاثیر دارد ؟
دوست عزیز
بطور مستقیم خیر
ولی در صورت مشکلات قارچی می تواند قابل انتقال باشد
و از نظر روانی هم در فرد مبتلا موثر باشد
تندرست باشید
من ریزش سکه ای دارم تمام موهای مژه و ابروم و بدنم ریخته موهام وقتی رشد می کنه دوباره میریزه کچل هستم دارو مصرف کردم چربی کبد هم دارم میشه راهنماییم کنید
سلام
هم از نظر هورمونی و هم الوپسی قارچی باید تست دهید
حتمن زیر نظر متخصص پوست و مو دارو مصرف کنید
سلام دختر م پنج سالشه موهای جلو سرش رخته پشت گوشش و بالای سرش از سکه بزرگتر رخته هرچی دکتر بردم فایده نداره تغیری نکرده چکار کنم راهنمایی کنید ممنون
سلام
علایم بیماری قارچی و مشکلات هورمونی دارید
در هردو مورد باید ابتدا ازمایش دهند سپس درمان شوند
سلام ۲۳ سالمه پسرم
ریزش من از طاس شروع شده همراه با احساس خشکی و رشد نداره اون قسمت طاس سر
ریزش موی ارثی اصلا نداریم
توی سرم احساس میکنم دونه هست موقع ای که شونه میکنم یه قسمت هایی از سرم درد میگیره
ضمنأ موهام خیلی خشک و حالت پذیر نیست
راه درمان چیه که برگشت پذیر نباشه
سلام
ابتدا باید نمونه گرفته و ازمایش شود
در صورت عفونت قارچی بهتر است از شامپو کتوکنازول استفاده کنید
سلام من دو سال هست به الوپیسی توتالیس مبتلا هستم به دکتر مراجعه کردم قرص روفانیب ۵ تجویز کردند مدت یکسال خوردم و همه موهام در اومد ولی وقتی قرص قطع شد دوباره بیماری برگشت و الان دوباره الوپیسی توتالیس شروع شده باید چیکار کنم ؟
سلام
علاوه بر اقدامات درمانی فوق
نیاز به ازمایشات هورمونی کامل دارید
مکمل هایی مثل هیرتامین هم در کنار روفانیب میتواند کمک کننده بلشد
سلام وقت بخیر همسرم از کودکی دچار ریزش مو سکه ای هست الانم که ۳۷ سالشه کل سر وبدن هم ریزش مو داره ایا راه کاری هست ممنون میشم جواب بدید هرراه درمانی هم تاحالا انجام دادن ولی موقتی بوده
سلام
نیاز به ازمایش های خونی هورمونی تخصصی است
تیرویید و انزیم کبدی باید ارزیابی شود
تست قارچ و انگل گرفته شود
سپس اقدام به درمان گردد