فهرست مطالب
- ارتودنسی فانکشنال چیست؟
- انواع ارتودنسی فانکشنال کدامند؟
- انواع دستگاه فانکشنال ارتودنسی چیست؟
- ارتودنسی فانکشنال برای چه افرادی مناسب است؟
- مزایای ارتودنسی فانکشنال چیست؟
- مدت زمان درمان با ارتودنسی فانکشنال چقدر است؟
- مراقبت از ارتودنسی فانکشنال چگونه است؟
- معایب ارتودنسی فانکشنال چیست؟
- قیمت ارتودنسی فانکشنال در دکترِتو کلینیک
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
ارتودنسی فانکشنال یکی از متدهای جدید در صنعت زیبایی دندان محسوب میشود که بدون کشیدن دندان، ساختار آن را مرتب میکند. اگر به دنبال تغییراتی در چهره با ارتودنسی هستید، احتمال دارد دندانپزشک این روش را به شما پیشنهاد دهد. برای کسب اطلاعات کامل در مورد این روش زیبایی در ادامه مطلب همراه ما باشید.
جهت مشاوره با دندانپزشک و متخصص ارتودنسی میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. متخصص ارتودنسی با معاینه دندانها و بررسی وضعیت فک بهترین روش ارتودنسی را به شما پیشنهاد میدهد.
ارتودنسی فانکشنال چیست؟
در بسیاری از روشهای مختلف ارتودنسی دندان برای مرتب شدن دندانها، دندانهای اضافی کشیده میشوند. اما در روش ارتودنسی فانکشنال تمرکز روی باز شدن فک بالا و پایین و ایجاد فضای کافی برای دندانها است. ارتودنسی فانکشنال یکی از خدمات دندانپزشکی است که تاثیر زیادی در چهره دارد. در این روش دندانپزشک دندانی را نمیکشد و برای بهبود وضعیت فک از دستگاه فانکشنال استفاده میکند.
در مدتزمان تعیین شده، دستگاه باید داخل دهان بماند. بهمرور فک به حالت متعادل میرسد. این اقدام علاوه بر جنبه زیبایی به حل مشکل سینوس و آپنه خواب هم کمک میکند. بهترین عملکرد دستگاه فانکشنال زمانی است که شخص هم دندانهای شیری و هم دندانهای دائمی دارد.
تفاوت ارتودنسی فانکشنال با ارتودنسی های دیگر چیست؟
در روشهای ارتودنسی سنتی تنها روی زیبایی دندانها و ارتودنسی توجه میشود. اما در این روش قبل از ارتودنسی پزشک روی ارتوپدی و تغییر استخوان فک تمرکز میکند. در نتیجه مشکلاتی مانند آپنه خواب، مشکلات تنفسی و استخوانهای فک بالا و پایین حل میشوند.
انواع ارتودنسی فانکشنال کدامند؟
برای ارتودنسی فانکشنال دستگاههای مختلفی طراحی شده است. اساس کار این دستگاهها مشابه بوده و یکی از تفاوتهای اصلی آنها در ثابت و متحرک بودن آنها است. برای اطلاع بیشتر میتوانید فیلم ارتودنسی فانکشنال یا عکس پلاک فانکشنال را مشاهده کنید.
۱. ارتودنسی فانکشنال ثابت
در نوع ثابت ارتودنسی فانکشنال دستگاه روی دندانها قرار گرفته و نمیتوان آن را از دهان خارج کرد. با وجود این دستگاه در دهان میتوان بهراحتی غذا خورد، صحبت کرد و دندانها را مسواک زد. معمولا این نوع دستگاه در روزهای اول کمی باعث ناراحتی میشود. اما بعد از مدت کوتاهی به آن عادت میکنید.
۲. ارتودنسی فانکشنال متحرک
بیشتر دستگاههای فانکشنال دستگاههای متحرک هستند. شما میتوانید هنگام غذا خوردن یا مسواک زدن آن را از دهان خارج کنید. البته باید دقت داشته باشید که در بیشتر ساعات روز دستگاه باید داخل دهان قرار بگیرد. در غیر این صورت درمان بهخوبی انجام نمیشود. اگر استفاده از انواع پلاک ارتودنسی متحرک برای کودک سخت است، باید با پزشک مشورت کنید تا راهحل استفاده از آن را به شما توضیح دهد.
ارتودنسی فانکشنال ثابت بهتر است یا متحرک؟
هرکدام از انواع دستگاه ارتودنسی فانکشنال مزایا و معایبی دارند و نمیتوان گفت کدام مورد بهتر از دیگری است. پزشک باید باتوجهبه نوع و شدت ناهنجاری دستگاه مناسب را انتخاب کند. ممکن است برای کودکان استفاده از دستگاه ثابت راحتتر از دستگاه متحرک باشد.
انواع دستگاه فانکشنال ارتودنسی چیست؟
در این روش ارتودنسی از دستگاهی استفاده میشود تا ساختار استخوانهای فک بالا و پایین تغییر کند. این دستگاه دندانها را به موقعیت مناسب هدایت کرده و مشکلات مربوط به عملکرد عضلانی را بهبود میدهد. انواع مختلفی از دستگاه فانکشنال وجود دارد که عبارتند از:
- دستگاه هربست (ارتودنسی فانکشنال ثابت): این دستگاه ثابت بوده و روی دندانهای آسیاب (دندانهای پشتی) در فک بالا قرار میگیرد. میله در امتداد به دندانهای پایین وصل شده و فشار خفیفی ایجاد میکند. در نتیجه فک پایین به سمت جلو حرکت میکند.
- دستگاه مارا: با این دستگاه میتوان فک پایین یا فک بالا را به جلو هدایت کرد.
- اکتیویتور: این دستگاه خود به چند نوع مختلف اکتیویتور H، اکتیویتور V و مدلهای دیگر مانند ارتودنسی با دستگاه hyrax تقسیم میشود. برای هماهنگ شدن فک بالا و پایین این دستگاه کاربرد دارد.
- بایوتینور (دستگاه فانکشنال فک پایین و بالا): این دستگاه از جنس اکریلیک (پلاستیک) است. برای حرکت فک پایین به جلو از آن استفاده میشود. یک قسمت از آن پشت دندانهای جلویی فک بالا قرار گرفته و یک قسمت با دندانهای پایین تماس دارد. با بستن دهان فک پایین را به سمت جلو میکشد.
- تویین بلاک: این دستگاه مشابه دستگاه بایوتینور است. با این تفاوت که بهجای یک قطعه دارای دو قطعه است. در نتیجه حجم کمتری داشته و راحتتر در دهان قرار میگیرد.
- دستگاه فانکشنال متحرک فرانکل: برای اصلاح فک پایین و باز شدن جا برای دندانهای دائمی از این دستگاه استفاده میشود. این دستگاه خود ۵ مدل دارد که هرکدام نوعی از ناهنجاری فک را درمان میکنند.
ارتودنسی فانکشنال برای چه افرادی مناسب است؟
این روش ارتودنسی هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان استفاده میشود. یکی از مزیتهای مهم ارتودنسی فانکشنال عدم جابهجایی دندانها بعد از تکمیل درمان است. به همین دلیل اگر پزشک تشخیص دهد که با باز شدن فک بالا و پایین مشکل دندانها برطرف میشود، از این روش استفاده میکند. اگر میخواهید بدانید این روش ارتودنسی برای شما مناسب است یا نه، باید با متخصص ارتودنسی مشاوره داشته باشید.
ارتودنسی فانکشنال برای کودکان
برای مرتب شدن دندان کودکان میتوان هم از روشهای سنتی ارتودنسی و هم از روش فانکشنال استفاده کرد. معمولا پزشک انتخاب را برعهده والدین میگذارد. از سنین ۴ یا ۵ سالگی میتوان این ارتودنسی را برای کودک انجام داد. مزیت اصلی ارتودنسی کودکان به روش فانکشنال این است که نیازی به کشیدن دندانها نبوده و برای بهبود عملکرد فک تغییر میکند. به همین دلیل معمولا پیشنهاد میشود، از این دستگاه برای ایجاد تغییر بهتر استفاده شود.
ارتودنسی فانکشنال برای بزرگسالان
این روش ارتودنسی برای بزرگسالان نیز استفاده میشود. البته جابهجایی استخوان فک در کودکان راحتتر بوده و معمولا دندانپزشک پیشنهاد میدهد، برای انجام این روش در سنین پایین اقدام کنید. اما بزرگسالان نیز میتوانند تا حدودی مشکلات فک بالا یا پایین را با ارتودنسی فانکشنال برطرف کنند.
مزایای ارتودنسی فانکشنال چیست؟
این روش ارتودنسی مزایای زیادی داشته و متخصص ارتودنسی برای بسیاری از افراد این روش را پیشنهاد میدهد. مزایای آن عبارتند از:
- نیازی به کشیدن دندان نیست.
- به دلیل تغییر فک در چهره تغییر زیادی ایجاد میکند.
- جلوگیری از مشکلات تنفسی
- پیشگیری از اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (این اختلال باعث درد مزمن در فک میشود.)
- عدم جابهجایی دندانها بعد از ارتودنسی
مدت زمان درمان با ارتودنسی فانکشنال چقدر است؟
ارتودنسی فانکشنال شامل دو فاز میشود. در فاز اول دستگاه ارتودنسی فانکشنال استخوانهای فک بالا و پایین را جابهجا میکند. این مرحله معمولا بین ۹ تا ۱۸ ماه طول میکشد. باتوجهبه میزان ناهنجاری ممکن است این مدتزمان کوتاهتر یا طولانیتر شود.
در فاز دوم در صورت نیاز بریسهای سنتی روی دندانها قرار میگیرند تا دندانها صاف شوند. برخی از افراد به این مرحله نیازی ندارند. فاز دوم نیز معمولا ۹ تا ۱۸ ماه طول میکشد. ممکن است در برخی افراد سالها بریس سنتی روی دندانها باقی بماند.
بهترین سن درمان فانکشنال در دختران و پسران متفاوت است؟
در رفع ناهنجاریهای مختلف دندان دختر یا پسر بودن شخص تفاوتی ندارد. اما اگر ارتودنسی برای جلو آوردن فک پایین انجام میشود، جنسیت تغییراتی ایجاد میکند. به دلیل شرایط بلوغ بهتر است دختران در سن ۹ یا ۱۰ سالگی این ارتودنسی را انجام دهند و پسران به سن ۱۲ یا ۱۳ سالگی موکول کنند.
مراقبت از ارتودنسی فانکشنال چگونه است؟
فرقی ندارد دستگاه فانکشنال ثابت باشد یا متحرک؛ درهرصورت باید به بهداشت دهان و دندان بیشتر از قبل توجه کنید. اگر ارتودنسی شما متحرک است، هنگام مسواک زدن آن را از دهان خارج کنید. دستگاه را طبق گفته پزشک بهخوبی تمیز کنید و بعد از استفاده از مسواک و نخ دندان آن را در دهان بگذارید.
دررابطهبا دستگاههای ثابت تمیزکردن دندانها کمی مشکل است. برای تمیزکردن این دستگاه نخ دندانهای مخصوصی وجود داشته و میتوان با برس بین دندانی نیز آن را تمیز کرد. برای کاهش ناراحتی در روزهای اول استفاده از ارتودنسی ثابت بهتر است از غذاهای نرم استفاده کنید و گاهی با آبنمک دهان را شستشو دهید.
معایب ارتودنسی فانکشنال چیست؟
این روش برای افرادی که نیاز به جابهجایی استخوان فک بالا یا پایین را دارند، گزینه بسیار خوبی است. اما همانند هر روش دیگری معایبی هم دارد. این معایب عبارتند از:
- نیاز شدید به رعایت بهداشت بهویژه در نوع ثابت آن
- عدم استفاده منظم از نوع متحرک باعث بینتیجه ماندن درمان میشود.
- نسبتا هزینه بالایی دارد.
- ممکن است بعد از آن به ارتودنسی سنتی هم نیاز داشته باشید و مدتزمان درمان طولانی میشود.
مزایای ارتودنسی فانکشنال | معایب ارتودنسی فانکشنال |
---|---|
نیازی به کشیدن دندان نیست. | مدتزمان درمان طولانی |
عدم جابهجایی دندانها بعد از ارتودنسی | عدم استفاده منظم از نوع متحرک باعث بینتیجه ماندن درمان میشود. |
پیشگیری از اختلالات مفصل گیجگاهی فکی | هزینه بالا |
جلوگیری از مشکلات تنفسی | نیاز شدید به رعایت بهداشت بهویژه در نوع ثابت آن |
قیمت ارتودنسی فانکشنال در دکترِتو کلینیک
در رابطه با هزینه ارتودنسی فانکشنال نمیتوان عدد دقیقی اعلام کرد. موقعیت مطب، تخصص پزشک و میزان ناهنجاری در فک و دندان تاثیر زیادی در قیمت دارند. برای اطلاع از هزینه ارتودنسی متحرک یا ثابت به دکترِتو کلینیک مراجعه کنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
ارتودنسی فانکشنال یکی از موثرترین روشهای زیبایی دندان است که تاثیر زیادی روی چهره دارد. در این روش بهجای کشیدن دندان برای باز شدن فضا در فک، با دستگاه فانکشنال فک بالا و پایین حرکت میکنند. بهترین سن برای انجام آن سن ۴ یا ۵ سالگی است. زیرا در این سنین کودک درحالرشد بوده و تغییر ساختار فک راحتتر است.
برای انتخاب دکتر ارتودنسی باید دقت داشته باشید که پزشک تجربه این نوع ارتودنسی را داشته باشد. متخصصانی که فقط ارتودنسی سنتی انجام دادهاند، نمیتوانند این روش را انجام دهند. برای پیداکردن بهترین دکتر دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره با دکتر دندانپزشک آنلاین نیز وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!