فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
پراملینتید یکی از داروهایی است که برای مدیریت دیابت نوع ۱ و ۲ تجویز میشود. اگر مبتلا به دیابت هستید و پزشک این دارو را برای شما تجویز کرده است، باید از نحوه مصرف و عوارض این دارو اطلاع داشته باشید. برای آشنایی با داروی پرام لینتید تا انتهای این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم که نحوه مصرف آن چگونه است؟ در صورت فراموشی دوز بعدی چگونه باید مصرف شود؟ در چه مواردی پزشک این دارو را تجویز میکند؟ دوز مصرفی در کاربردهای مختلف آن چقدر است؟ این دارو چه عوارضی دارد؟ عوارض جدی و خطرناک آن چیست؟ در چه مواردی باید در مصرف آن احتیاط کرد و کدام داروها با آن اختلال ایجاد میکنند؟
درصورتیکه دچار دیابت هستید و پزشک این دارو را برای شما تجویز کرده است، پیش از مصرف در مورد نحوه مصرف و عوارض شایع و نادر آن با دکتر غدد یا دکتر داخلی مشاوره داشته باشید. همچنین میتوانید از مشاوره دارویی با داروساز استفاده کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با این پزشکان در ارتباط بوده و بهصورت حضوری، آنلاین یا تلفنی با آنها مشورت کنید.
پراملینتید چیست؟
پراملینتید یکی از انواع داروهای دیابت است که هم برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ و هم برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ تجویز میشود. این دارو یک آنالوگ آمیلین است و بهعنوان مکمل همراه با انسولین قبل از غذا استفاده میشود. پرام لینتید در کنار انسولین به کنترل سطح قند خون کمک میکند.
پراملینتید یک نوع هورمون ساخت بشر است. این هورمون به طور طبیعی در بدن هم وجود دارد. معمولا زمانی که دیگر داروهای دیابت کارساز نباشند، پزشک پرام لینتید را تجویز میکند.
این دارو تنها با تجویز پزشک باید استفاده شود. در اشکال دارویی زیر موجود است.
محلول تزریقی
- ۰٫۶ میلیگرم در میلیلیتر
قلم انژکتور
- ۱۵ میکروگرم در دوز
- ۳۰ میکروگرم در دوز
- ۴۵ میکروگرم در دوز
- ۶۰ میکروگرم در دوز
- ۱۲۰ میکروگرم در دوز
اسامی رایج
- سیملین (Symlin)
نحوه مصرف داروی پراملینتید
در مورد نحوه مصرف این دارو باید با پزشک خود مشورت کنید و دستورالعمل روی جعبه دارو را بهدقت مطالعه کنید. ممکن است پزشک برای رسیدن به بهترین نتیجه مقدار دوز مصرف دارو را هر چند وقت یکبار تغییر دهد. در زمان شروع مصرف این دارو، مقدار دوز مصرفی انسولین کاهش پیدا میکند. بههیچوجه بدون مشورت با پزشک مقدار دوز دارو را افزایش یا کاهش ندهید.
این دارو همزمان با انسولین قبل از وعده غذایی زیر پوست تزریق میشود. تزریق پراملینتید باید جدا از انسولین باشد. نمیتوانید این دو دارو را با هم ترکیب کنید. اگر در مورد نحوه تزریق و استفاده از سرنگ اطلاعی ندارید، تزریق دارو را خودتان انجام ندهید و از پزشک بخواهید آن را به شما آموزش دهد.
هنگام تزریق دارو به موارد زیر توجه داشته باشید.
- پرام لینتید پیش از وعده غذایی تزریق میشود. اگر یک وعده غذای خود را حذف کردید، دیگر نباید دارو را تزریق کنید.
- هر بار روی یک قسمت متفاوت از شکم یا ران تزریق را انجام دهید. انسولین و پراملینتید را پشتسرهم در یک محل تزریق نکنید.
- اگر دارو کدر شده یا رنگ آن تغییر کرده، از آن استفاده نکنید و این مورد را به پزشک خود اطلاع دهید.
- به علائم افت قند خون مانند سردرد، گیجی، لرزش دست، گرسنگی، تحریکپذیری و تعریق توجه داشته باشید.
- از سوزن و سرنگ فقط یکبار استفاده کنید. سپس آن را دور بیندازید.
- اگر حالت تهوع شدید دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است دوز مصرفی شما بیش از حد بالا باشد.
برای کسب اطلاعات کامل در مورد نحوه مصرف این دارو باید با متخصص غدد و متابولیسم یا دکتر داخلی مشورت کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو بهصورت آنلاین، تلفنی یا حضوری با پزشک در ارتباط باشید.
نکات مهم قبل از مصرف پراملینتید
این دارو بخشی از برنامه درمانی برای مدیریت دیابت است. شما باید به رژیم غذایی، ورزش، کنترل وزن، بررسی منظم قند خون و سایر مراقبتهای پزشکی هم توجه داشته باشید.
اگر برای مدت کوتاهی مصرف پرام لینتید را قطع کردهاید، در مورد شروع دوباره آن با پزشک مشورت کنید. احتمالا پزشک دارو را از دوزهای پایین شروع کرده و بهمرور افزایش میدهد.
دارو را در یخچال و دور از نور مستقیم نگهداری کنید. حتما قبل از تزریق تاریخ انقضای آن را بررسی کنید. اگر دارو منجمد شده است، باید آن را دور بیندازید.
زمانی که دارو را از یخچال خارج میکنید، صبر کنید تا به دمای اتاق برسد و سپس آن را تزریق کند. این دارو هضم را کند کرده و نباید تا ۲ ساعت قبل و بعد از تزریق آن از داروهای خوراکی استفاده کنید.
به نقل از drugs در رابطه با اقدامات بعد از افت قند خون:
در صورت افت قند خون همیشه یک منبع قند همراه خود داشته باشید. منابع قندی عبارتند از آبمیوه، آبنبات، کراکر، کشمش و نوشابه غیر رژیمی. مطمئن شوید که خانواده و دوستان نزدیک شما میدانند که چگونه در مواقع اضطراری به شما کمک کنند.
در صورت فراموشی مصرف داروی پراملینتید چه کنیم؟
اگر یک دوز دارو را فراموش کردید، بهمحض بهیادآمدن آن را تزریق کنید. دقت داشته باشید که بعد از تزریق پراملینتید باید غذا بخورید تا از افت شدید قند خون جلوگیری شود. اگر نزدیک به زمان دوز بعدی است، مقدار دوز را دوبرابر نکرده و طبق دوز از قبل تعیین شده دارو را تزریق کنید.
مصرف بیش از حد پراملینتید
مصرف بیش از حد این دارو باعث افت شدید قند خون شده و ممکن است علائم زیر را ایجاد کند.
- اسهال
- استفراغ
- سرگیجه
- عرق سرد
- احساس گرما
- گزگز
این علائم را جدی گرفته و در صورت بروز هر یک از این نشانهها فورا به پزشک مراجعه کنید. مصرف بیش از حد این دارو میتواند خطرات تهدیدکننده زندگی به دنبال داشته باشد.
موارد مصرف و دوز مصرفی پراملینتید
داروی پرام لینتید برای بزرگسالان تجویز شده و کودکان نباید آن را مصرف کنند. افرادی که دچار دیابت نوع ۱ یا ۲ هستند، ممکن است به این دارو نیاز داشته باشند. اگر مقدار قند خون با وجود مصرف انسولین قبل از هر وعده غذایی به سطح طبیعی نرسد، داروی پراملینتید در کنار انسولین تجویز میشود. مقدار دوز مصرفی به شرح زیر است.
دوز معمول برای بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۱:
- برای شروع باید قبل از هر وعده غذای اصلی ۱۵ میکروگرم در دوز تزریق شود.
- مقدار دوز انسولین قبل از غذا ۵۰٪ کاهش پیدا میکند.
- اگر حداقل به مدت ۳ روز حالت تهوع قابلتوجه نداشته باشید، دوز دارو افزایش پیدا کرده و ممکن است به ۳۰، ۴۵ یا ۶۰ میکروگرم برسد.
- اگر هنگام مصرف دارو با دوز ۴۵ یا ۶۰ میکروگرم دچار حالت تهوع شوید، مقدار دوز به ۳۰ میکروگرم کاهش پیدا میکند. اگر در دوز ۳۰ میکروگرم این اتفاق بیفتد، دارو باید قطع شود.
دوز معمول برای بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۲:
- برای شروع باید قبل از هر وعده غذای اصلی ۶۰ میکروگرم در دوز تزریق شود.
- مقدار دوز انسولین قبل از غذا ۵۰٪ کاهش پیدا میکند.
- اگر حداقل به مدت ۳ روز حالت تهوع قابلتوجه نداشته باشید، دوز دارو افزایش پیدا کرده و از ۶۰ به ۱۲۰ میکروگرم میرسد.
- اگر هنگام مصرف دارو با دوز ۱۲۰ میکروگرم دچار حالت تهوع شوید، مقدار دوز به ۶۰ میکروگرم کاهش پیدا میکند.
عوارض جانبی مصرف پراملینتید
داروی پراملینتید ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد. برخی از عوارض رایج بوده و شامل موارد زیر میشود:
- حالت تهوع
- استفراغ
- ازدستدادن اشتها
- سردرد.
علائم واکنش آلرژیک میتواند شامل موارد زیر باشد:
- کهیر
- مشکل در تنفس
- تورم صورت، لب، زبان یا گلو.
برخی عوارض جدی و خطرناک بوده و باید در این شرایط به پزشک مراجعه کنید:
- حالت تهوع شدید یا مداوم
- هیپوگلسیمی شدید.
هیپوگلیسمی با علائم زیر مشخص میشود.
- سردرد
- سرگیجه
- خوابآلودگی
- مشکلات بینایی
- گرسنگی
- ضعف
- تعریق
- گیجی
- تحریکپذیری
- ضربان قلب بالا
- احساس بیقراری.
برای اطلاع از تمامی عوارض و مشکلات داروی پراملینتید به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد پرام لینتید باید با دکتر داخلی یا متخصص غدد و متابولیسم مشورت کنید. همچنین میتوانید برای اطلاع از عوارض، موارد احتیاط و تداخلات دارویی آن از مشاوره دارویی استفاده کنید. برای مشاوره با پزشک به سایت دکترتو مراجعه کرده و بهصورت حضوری، آنلاین یا تلفنی با پزشک مشورت کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو مشاوره تلفنی با دکتر غدد داشته و تمامی سوالات را از پزشک خود بپرسید.
موارد احتیاط مصرف پراملینتید
در برخی مواقع ممکن است مصرف داروی پرام لینتید برای شما مناسب نباشد. اگر هر یک از موارد زیر در مورد شما صادق است، با پزشک مشورت کرده و در صورت موافقت پزشک دارو را مصرف کنید.
- سابقه بیماری تاخیر در تخلیه معده
- مشکلات بینایی (نابینایی یا مشکل در خواندن)
- در ۶ ماه گذشته بیش از یک بار دچار هیپوگلیسمی (افت شدید قند خون) شدهاید.
منع مصرف پراملینتید
اگر هر یک از موارد زیر در مورد شما صادق است، نباید داروی پراملینتید را مصرف کنید.
- مبتلا به بیماری گوارشی به نام تاخیر در تخلیه معده هستید.
- نمیتوانید علائم مربوط به افت قند خون را بهموقع تشخیص دهید. افت شدید قند خون (هیپوگلیسمی) معمولا سه ساعت بعد از تزریق اتفاق میفتد.
- اگر به این دارو یا متا کرسول حساسیت دارید، نباید از این دارو استفاده کنید.
مصرف داروی پراملینتید در بارداری
هنوز به طور دقیق مشخص نیست که این دارو میتواند به جنین آسیب وارد کند یا نه. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید تا در مورد مصرف پرام لینتید تصمیم گرفته شود.
اختلالات دارویی پراملینتید
این دارو با برخی داروها تداخل دارد. در این شرایط ممکن است عملکرد هر یک از داروها کاهش پیدا کرده یا عوارض آنها تشدید شود. به همین دلیل باید پیش از مصرف هر دارویی با پزشک مشاوره داشته باشید. برخی از داروهایی که میتوانند تداخل ایجاد کنند، عبارتند از:
- دمادکس (تورسماید)
- هومالوگ (انسولین لیسپرو)
- تداخل با الکل
این لیست کامل نبوده و باید برای اطمینان از عدم تداخل دارویی میان داروی مصرفی خود و پرام لینتید با پزشک مشاوره داشته باشید. برای مشاوره دارویی یا مشاوره تلفنی با دکتر غدد میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
اشکال دارویی پراملینتید
پراملینتید همزمان با انسولین قبل از وعده غذای اصلی مصرف میشود. این دارو تزریقی بوده و به دو شکل زیر عرضه میشود.
- محلول تزریقی
- قلم انژکتور
اسامی رایج
- سیملین (Symlin)
مکانیسم عملکرد پراملینتید
این دارو برای کاهش قند خون تجویز میشود. پراملینتید آنالوگ هورمون آمیلین پانکراس است. پرام لینتید از سه طریق قند خون را پایین میآورد. با مصرف این دارو سرعت حرکت غذا از معده به روده کاهش پیدا کرده و از افزایش سریع قند خون جلوگیری میکند. این دارو همچنین روی کبد تاثیر گذاشته و میزان تولید گلوکز را کاهش میدهد. این دارو احساس سیری بعد از غذا خوردن را افزایش داده و باعث کنترل اشتها میشود. با کاهش مقدار غذا، وزن کاهش پیدا کرده و مدیریت دیابت راحتتر میشود.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
پراملینتید یکی از داروهای دیابت است که با مکانیزمهای مختلف از افزایش قند خون جلوگیری میکند. معمولا زمانی که دیگر داروهای دیابت کارساز نباشند، پزشک این دارو را تجویز میکند. داروی پرام لینتید هم برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ و هم افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ مناسب است.
این دارو تزریقی بوده و قبل از وعده غذای اصلی همزمان با انسولین تزریق میشود. نباید دو دارو با هم ترکیب شوند. در محلی که داروی پرام لینتید را تزریق کردهاید، انسولین را تزریق نکنید. برای شروع مصرف پزشک دوزهای پایین را توصیه کرده و بهمرور دوز دارو را افزایش میدهد.
حالت تهوع و ازدستدادن اشتها از عوارض رایج دارو هستند. اما اگر عوارضی مانند تحریکپذیری، لرزش دست و سرگیجه داشتید، باید به پزشک اطلاع دهید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد داروی پراملینتید میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کرده و با دکتر غدد و متابولیسم یا متخصص داخلی در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!