اگزما صورت و روش های درمان آن – مجله سلامت دکترتو

اگزما صورت و روش های درمان آن

آنچه در این مقاله می‌خوانید

اگزما صورت یکی از مشکلات شایع پوستی است که با خشکی، قرمزی و خارش پوست در ناحیه صورت همراه است. عوامل مختلفی مانند استرس، آلرژی یا استفاده از محصولات نامناسب پوستی می‌توانند باعث تشدید این بیماری شوند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 8 دقیقه
اگزما صورت چه عوارضی دارد؟

اگزما صورت وضعیتی است که باعث خارش، خشکی و پوسته‌پوسته شدن پوست می‌شود. اگزما مانع از عملکرد سد محافظ پوست می‌شود، که این اتفاق پوست را نسبت به محرک‌ها و آلرژن‌ها حساس می‌کند. هیچ درمان قطعی‌ای برای اگزمای صورت وجود ندارد، اما درمان‌هایی برای کمک به بهبود علائم در دسترس هستند. برای برخی افراد، اگزمای صورت یک مشکل کوتاه‌مدت است و تنها یک یا دو هفته طول می‌کشد. اما برای بعضی دیگر ممکن است طولانی‌تر باشد و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی بگذارد. برای دریافت نوبت حضوری از دکتر پوست می‌توانید از سایت نوبت‌دهی آنلاین دکترتو کمک بگیرید. همچنین اگر نیاز به مشاوره تلفنی از دکتر پوست دارید هم همین حالا روی لینک بزنید و خیلی زود نوبت خود را دریافت کنید.

اگزما صورت چیست؟

اگزمای پوستی می‌تواند در هر ناحیه‌ای از بدن ظاهر شود، اما یکی از رایج‌ترین نقاط صورت و به‌ویژه نواحی پیشانی، گونه‌ها، لب‌ها و چانه است. البته که ممکن است در داخل و اطراف گوش‌ها هم بروز کند. اگزمای صورت، وضعیتی است که می‌تواند پوست صورت را خشک، پوسته‌پوسته و دچار خارش کند. اگزما از عملکرد صحیح سد طبیعی پوست در برابر عناصر بیرونی جلوگیری می‌کند. این وضعیت پوست را حساس می‌کند و در نتیجه به‌راحتی به محرک‌ها و آلرژن‌های محیط واکنش نشان می‌دهد و موجب التهاب می‌شود. علائم این بیماری پوستی هم در هر فرد متفاوت است.

۱. اگزما صورت بزرگسال

اگزمای صورت در بزرگسالان می‌تواند به دلایل مختلفی ایجاد یا تشدید شود. یکی از عوامل اصلی، تماس پوست با صابون‌ها و مواد شوینده قوی است که می‌تواند سد طبیعی پوست را تضعیف کرده و باعث خشکی و تحریک آن شود. همچنین، هوای خشک یا رطوبت کم نیز از جمله شرایط محیطی‌ هستند که به بدتر شدن علائم اگزما منجر می‌شوند. علاوه‌براین، تماس با آلرژن‌هایی مانند موی حیوانات خانگی، برخی پارچه‌ها، گرده‌ها، کنه‌های گرد و غبار یا برخی مواد غذایی هم می‌تواند پوست را تحریک کند.

۲. اگزما صورت در بارداری

اگزما در دوران بارداری به‌طور کلی برای مادر یا جنین خطرناک نیست. در بیشتر موارد، اگزما پس از بارداری برطرف می‌شود. با این حال، گاهی اوقات ممکن است پس از بارداری نیز ادامه یابد یا در بارداری‌های آینده مجدداً بروز کند.

اگزما با مشکلات باروری مرتبط نیست و عوارض بلندمدتی برای مادر یا کودک ایجاد نمی‌کند. برخی داروهای اگزما می‌توانند در دوران بارداری عوارض جانبی جدی داشته باشند. پس اگر قصد بارداری دارید یا باردار هستید، درباره مصرف دارو برای درمان اگزمای صورت با یک پزشک متخصص مشورت کنید.

متن انگلیسی:
If you have eczema, you are also prone to developing other health conditions like asthma and allergies. 
ترجمه متن:
اگر اگزما دارید، مستعد ابتلا به بیماری‌های دیگری مانند آسم و آلرژی نیز هستید.

nationaleczema

بارداری و اگزمای صورتت کلافه‌ات کرده؟

برای درمان نوبت بگیر.

۳. اگزما صورت نوزاد

اگزما یک بیماری مزمن پوستی است که اغلب در نوزادان زیر یک سال، به‌ویژه روی گونه‌ها و پوست سر ظاهر می‌شود. در پوست‌های تیره، اگزما ممکن است به‌صورت لکه‌هایی به رنگ بنفش، قهوه‌ای یا خاکستری دیده شود، در حالی‌که در پوست‌های روشن، این بثورات معمولاً قرمز هستند.

البته اگزما بیشتر در نواحی صورت، از جمله گونه‌ها، چانه، پیشانی و پوست سر بروز می‌کند. اگرچه ممکن است به سایر قسمت‌های بدن نیز گسترش یابد، اما معمولاً در ناحیه پوشک که محیط مرطوب‌تری دارد، دیده نمی‌شود. برای کاهش علائم، پوست نوزادان باید مدام مرطوب نگه داشته شود و تنها با پاک‌کننده‌های ملایم، بدون عطر و فاقد صابون شست‌وشو داده شود.

۴. اگزما صورت کودکان

اگزمای صورت در کودکان یکی از انواع شایع بثورات پوستی در دوران کودکی است که می‌تواند در نواحی مختلفی از بدن، از جمله صورت، دیده شود. نوزادان مبتلا معمولاً دچار راش‌هایی روی صورت، پوست سر و پشت گوش می‌شوند. این بثورات ممکن است باعث خارش، قرمزی و ناراحتی کودک شوند.

کودکان نوپا و کودکان بزرگ‌تر نیز ممکن است علائم اگزما را در نواحی چین‌دار بدن مانند پشت زانو، داخل آرنج، مچ پا یا حتی به‌صورت گسترده در سراسر بدن تجربه کنند. می‌توان با استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده، تکنیک‌های مناسب حمام‌دادن و در صورت نیاز داروهای تجویزشده توسط پزشک، اگزما در کودکان را کنترل و عوارض آن را کاهش داد.

عکس اگزما صورت

اگزما می‌تواند باعث قرمزی، التهاب و خشکی پوست صورت شود. مشاهده عکس‌های واقعی به شناسایی بهتر علائم در مراحل مختلف بیماری کمک می‌کند. در تصویر زیر یک نمونه اگزمای صورت را مشاهده می‌کنید:

عکس اگزما صورت بدین شکل است.
تصویر اگزما صورت بدین شکل است.

عکس اگزما صورت نوزاد

در نوزادان، اگزما اغلب به‌صورت لکه‌های قرمز و خارش‌دار روی گونه‌ها یا پیشانی ظاهر می‌شود. تصاویر اگزمای صورت نوزاد به والدین کمک می‌کند تا علائم اولیه را سریع‌تر تشخیص دهند. در تصویر زیر یک نمونه اگزمای صورت نوزادان را مشاهده می‌کنید:

عکس اگزما صورت نوزاد بدین شکل است.
تصویر اگزما صورت نوزاد بدین شکل است.

علائم اگزما صورت (نشانه های اگزما صورت)

ممکن است تکه‌هایی از اگزما در هر جایی از صورت، از چانه تا پیشانی دیده شود. رایج ترین علائم اگزما صورت عبارتند از:

  • تورم، قرمزی و التهاب
  • راش با تغییر رنگ پوست
  • خارش پوست
  • لکه‌های خشک و پوسته‌پوسته
  • برآمدگی‌های کوچک یا تاول
  • چین‌خوردگی زیر چشم
  • احساس درد یا ناراحتی در پوست

علت اگزما صورت

عوامل مختلفی می‌توانند باعث بروز اگزما در صورت شوند. برخی از رایج‌ترین موارد علت اگزمای پوستی صورت عبارتند از:

  • محرک‌های محیطی: محرک‌های محیطی شامل گیاهان یا حیوانات، صابون‌ها و مواد شوینده، پارچه‌های لباس، آلاینده‌هایی مانند دود موجود در هوا و تغییرات در سطح رطوبت می‌شوند.
  • حساسیت سیستم ایمنی: در افرادی که دچار اگزما هستند، سیستم ایمنی ممکن است به اشتباه سلول‌های پوست، محرک‌های جزئی یا آلرژن‌های محیطی را به‌عنوان تهدید در نظر گرفته و به آن‌ها حمله کند.
  • ژنتیک: اگر در خانواده شما سابقه اگزما وجود داشته باشد، احتمال ابتلا به این بیماری در شما بیشتر است.

راه های تشخیص اگزما صورت

تشخیص نوع خاصی از اگزمای صورت بسیار مهم است، زیرا این امر به ما کمک می‌کند تا بهترین درمان ممکن را انتخاب کرده و نتیجه‌ی مورد انتظار را پیش‌بینی کنیم. از آنجایی که اگزما یک بیماری مزمن است، هدف اصلی درمان معمولاً کنترل علائم و جلوگیری از عود بیماری است.

برای تشخیص اگزما در صورت شما، پزشک متخصص پوست ابتدا پوست شما را معاینه کرده و به دنبال علائمی مانند لکه‌های خشک و تغییر رنگ پوست می‌گردد. اگر علائم شما مشابه بیماری‌های پوستی دیگر باشد، پزشک ممکن است آزمایش‌هایی برای تأیید تشخیص، رد سایر بیماری‌ها یا شناسایی علت علائم انجام دهد. این آزمایش‌ها می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

  • پچ تست: برای شناسایی آلرژی‌های محیطی
  • آزمایش خون یا سواب کشت: برای بررسی وجود عفونت
  • بیوپسی: پوست برای بررسی نمونه‌ای از پوست شما زیر میکروسکوپ

راه های درمان اگزما صورت

به طور کلی، درمان اگزما صورت شامل اجتناب از تحریک بیشتر ناشی از لوازم آرایشی و بهداشتی، پاکسازی ملایم پوست و درمان فعال اگزما با نرم‌کننده‌ها و درمان ضد التهابی (استروئیدهای موضعی برای شعله‌ور شدن و مهارکننده‌های موضعی کلسینئورین برای درمان طولانی‌مدت و نگهداری) است.

اگزما صورت چیست؟
اگزما صورت را می‌توان از تغییر ظاهر صورت تشخیص داد.

۱. دارو برای اگزما صورت

یک آنتی هیستامین یا سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف کنید. پزشک ممکن است به شما توصیه کند که یک آنتی هیستامین بدون نسخه را برای کمک به کاهش تورم و التهاب امتحان کنید. اگر جواب نداد، ممکن است یک داروی سرکوب کننده ایمنی تجویز کنند. اگر اگزمای شما ناشی از قارچ است هم از داروی ضد قارچ استفاده کنید.

پماد اگزما صورت

کرم‌های استروئیدی بخش مهمی از داروهای اگزما به شمار می‌روند. کرم هیدروکورتیزون بدون نسخه می‌تواند به کاهش قرمزی و خارش پوست کمک کند. این کرم را می‌توانید یک یا دو بار در روز برای چند هفته استفاده کنید. اگر این کرم به اندازه کافی مؤثر نباشد، ممکن است نیاز به یک استروئید نسخه‌ای قوی‌تر داشته باشید. استفاده از استروئیدها باید فقط به مدت کوتاهی باشد، زیرا مصرف طولانی‌مدت آن‌ها موجب نازک شدن پوست خواهد شد.

اگر استروئیدها مؤثر نبودند، می‌توان از مهارکننده‌های کلسینورین استفاده کرد. پزشک شما ممکن است این داروها را به جای کرم‌های استروئیدی تجویز کند. مهارکننده‌های کلسینورین مواد شیمیایی خاصی را که ممکن است باعث تشدید اگزما شوند، مسدود می‌کنند. این داروها به‌ویژه برای درمان اگزما در صورت، به‌ویژه در نواحی پلک‌ها، گردن و چین‌های پوستی استفاده می‌شوند.

۲. درمان خانگی اگزما صورت

درمان‌های خانگی برای اگزما می‌توانند ساده یا پیچیده باشند. ساده‌ترین و مؤثرترین روش، ایجاد تغییراتی برای جلوگیری از عواملی است که باعث واکنش‌های آلرژیک می‌شوند. در اینجا برخی از موارد درمان‌ خانگی اگزما و تغییرات روتین برای کاهش تحریکات اگزما آورده شده است:

  • دقت در انتخاب مواد شوینده لباسشویی
  • استفاده از کمپرس سرد
  • داشتن روتین دوش گرفتن
  • درمان اگزما با بلغور جو دوسر
  • حمام سرکه سیب 
  • مصرف صابون مناسب اگزما
  • لوسیون مرطوب‌کننده
  • استفاده از روغن نارگیل
  • مصرف روغن آفتابگردان
  • مصرف ویتامین‌ها و مکمل‌ها
  • پوشیدن لباس مناسب 
  • ورزش کردن
  • مدیریت استرس
  • ماساژ برای اگزما

متن انگلیسی:
After treatment for a flare of eczema symptoms, it could take several weeks before your skin clears up completely. Treatment from your provider or dermatologist helps your symptoms go away faster. You can prevent future flares by avoiding irritants and allergens that caused your symptoms and using a moisturizer on your skin regularly to rehydrate your skin.
ترجمه متن:
پس از درمان تشدید علائم اگزما، ممکن است چندین هفته طول بکشد تا پوست به طور کامل بهبود یابد. درمان توسط متخصص پوست کمک می‌کند تا علائم سریع‌تر از بین بروند. شما می‌توانید با اجتناب از محرک‌ها و آلرژن‌هایی که باعث علائم می‌شوند و استفاده منظم از مرطوب کننده روی پوست برای آبرسانی مجدد به پوست خود از عودهای بعدی جلوگیری کنید.

my.clevelandclinic

دنبال راه‌حل خانگی درمان اگزمای صورت هستی؟ همین حالا مشاوره بگیر.

انواع اگزما صورت

چندین نوع مختلف اگزما می‌تواند روی صورت ایجاد شود. حتی ممکن است بیش از یک نوع اگزما در یک زمان روی صورت ایجاد شود. به طور کلی برخی از رایج‌ترین انواع اگزمای صورت عبارتند از:

  • درماتیت آتوپیک
  • درماتیت تماسی
  • نورودرماتیت
  • اگزمای عددی
  • درماتیت سبورئیک

عوارض اگزما صورت

عوارض اگزما صورت در هر فرد نسبت به دیگری متفاوت است. با این حال رایج‌ترین عوارض اگزمای صورت می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • آسم و تب یونجه: بسیاری از افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک به آسم و تب یونجه نیز دچار می‌شوند.
  • آلرژی غذایی: افراد مبتلا به اگزما اغلب دچار آلرژی‌های غذایی می‌شوند. یکی از علائم اصلی این بیماری، کهیر است.
  • خارش مزمن و پوسته‌پوسته شدن پوست: بیماری پوستی به نام نورودرماتیت (لیکن سیمپلکس مزمن) با خارش یک ناحیه از پوست شروع می‌شود. خراشیدن پوست ممکن است تسکین موقتی به همراه داشته باشد، اما در واقع باعث تشدید خارش می‌شود، زیرا این کار رشته‌های عصبی پوست را فعال می‌کند.
  • لکه‌های پوستی تیره‌تر یا روشن‌تر از ناحیه اطراف زخم: این تغییرات رنگی پس از بهبود راش‌ها به‌وجود می‌آید و به آن هیپرپیگمانتاسیون یا هیپوپیگمانتاسیون پس از التهاب گفته می‌شود.
  • عفونت‌های پوستی: خاراندن مکرر که باعث شکستن پوست می‌شود، به ایجاد زخم‌های باز و ترک‌دار منجر خواهد شد. این زخم‌ها می‌توانند خطر عفونت باکتریایی و ویروسی را افزایش دهند.
  • درماتیت تحریک‌کننده دست: این وضعیت به‌ویژه افرادی را که دست‌هایشان اغلب خیس است و در محیط‌های کاری در معرض صابون‌های خشن، شوینده‌ها و ضدعفونی‌کننده‌ها قرار دارند، تحت تأثیر قرار می‌دهد.
  • درماتیت تماسی آلرژیک: این نوع درماتیت در افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک شایع است. درماتیت تماسی آلرژیک به‌عنوان بثورات خارش‌دار ظاهر می‌شود که در اثر تماس با موادی که فرد به آن‌ها حساس است، بروز می‌کند.
  • مشکلات خواب: خارش ناشی از اگزما می‌تواند خواب فرد را مختل کند.
  • مشکلات سلامت روان: اگزما  می‌تواند با افسردگی و اضطراب همراه باشد. این مشکلات معمولاً به خارش مداوم و اختلال در خواب مربوط می‌شود.

راه های پیشگیری اگزما صورت

ایجاد یک برنامه مراقبت منظم از پوست می‌تواند به جلوگیری از عود اگزما کمک کند. نکات زیر ممکن است به پیشگیری از بروز اگزما صورت کمک کنند:

روششرح
مرطوب کردن پوست حداقل دو بار در روزکرم‌ها، پمادها و لوسیون‌ها می‌توانند رطوبت پوست را حفظ کنند. محصولاتی را انتخاب کنید که برای پوست شما مناسب باشند.
حمام یا دوش روزانهاز آب گرم به جای آب داغ استفاده کنید و زمان حمام یا دوش را به حدود ۱۰ دقیقه محدود کنید.
استفاده از پاک‌کننده‌های ملایماز پاک‌کننده‌های بدون صابون استفاده کنید که فاقد رنگ، الکل و عطر باشند. برای کودکان خردسال، معمولاً فقط آب گرم برای تمیز کردن کافی است و نیازی به صابون نیست.
خشک کردن پوست به آرامیپس از حمام، پوست خود را با یک حوله نرم به آرامی خشک کنید. هنگامی که پوست هنوز مرطوب است (در عرض سه دقیقه)، از مرطوب‌کننده استفاده کنید.
شناسایی و اجتناب از محرک‌هامحرک‌های درماتیت آتوپیک از فردی به فرد دیگر متفاوت است. سعی کنید عوامل تحریک‌کننده اگزما را شناسایی کرده و از آن‌ها دوری کنید.
راه های پیشگیری اگزما صورت

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

اگزما صورت نوعی التهاب پوستی است که معمولاً با قرمزی، خارش، خشکی و گاهی ترک‌خوردگی پوست همراه است. این مشکل می‌تواند در هر سنی رخ دهد، اما در نوزادان و کودکان شایع‌تر است. عوامل تحریک‌کننده مانند آب و هوای خشک، استرس، مواد شوینده یا آلرژن‌ها ممکن است علائم این بیماری را تشدید کنند.

اگر ابتلا به اگزمای صورت شما را نگران کرده، بهتر است در این باره با متخصص پوست مشورت کنید. شما می‌توانید از سامانه نوبت دهی دکترتو نسبت به دریافت نوبت حضوری و یا مشاوره آنلاین با بهترین پزشکان اقدام کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

اگزمای صورت که به آن درماتیت آتوپیک نیز گفته می‌شود، معمولاً در نتیجه‌ی ترکیبی از عوامل ژنتیکی، ضعف در عملکرد سد دفاعی پوست و واکنش‌های سیستم ایمنی به عوامل محیطی بروز می‌کند. محرک‌هایی نظیر صابون‌های قوی، مواد شیمیایی، آب داغ، تغییرات ناگهانی دمایی، گرد و غبار، استرس و برخی آلرژن‌ها در تشدید این بیماری نقش دارند. وجود سابقه‌ی خانوادگی ابتلا به آلرژی یا بیماری‌های التهابی پوست هم احتمال ابتلا به اکرما صورت را افزایش می‌دهد.

در مدیریت و بهبود علائم اگزمای صورت، استفاده منظم از کرم‌ها و لوسیون‌های مرطوب‌کننده‌ی فاقد عطر و مواد حساسیت‌زا توصیه می‌شود. پرهیز از مواجهه با محرک‌های شناخته‌شده نظیر شوینده‌های قوی، مواد آرایشی سنگین یا شرایط محیطی خشک و سرد نیز ضروری است.

در حال حاضر، درمان قطعی برای اگزما وجود ندارد؛ با این حال، می‌توان با روش‌های درمانی مناسب و پرهیز از عوامل محرک، بیماری را به‌طور مؤثری کنترل کرد. استفاده از داروهای موضعی، مرطوب‌کننده‌ها، مراقبت از پوست و در صورت لزوم، مصرف داروهای سیستمیک یا بیولوژیک تحت نظر پزشک متخصص، به کنترل علائم در بلندمدت کمک می‌کند.

در مواجهه با اگزمای صورت در نوزادان، رعایت مراقبت‌های پوستی با حساسیت بالا ضروری است. استفاده از مرطوب‌کننده‌های مخصوص نوزاد که فاقد عطر و مواد شیمیایی مضر هستند، توصیه می‌شود. شست‌وشوی پوست با آب ولرم و شوینده‌های بسیار ملایم، انتخاب لباس‌های نخی و نرم و حفظ رطوبت محیط از جمله اقدامات مؤثر در درمان اگزمای صورت نوزاد هستند.

امتیاز شما به مقاله:
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن