فهرست مطالب
اینوزیتول نوعی قند شبیه گلوکز است که به طور طبیعی در بدن وجود دارد. این ماده در برخی از مواد غذایی و در برخی از مکملها و قرصها نیز یافت میشود. تا جایی که قرصهای اینوزیتول، حاوی غلظت بسیار بالایی از مواد فعال هستند و طبق مطالعات صورت گرفته، مزایای زیادی برای سلامتی دارند. پس اگر شما هم میخواهید با قرص اینوزیتول، مزایا، موارد مصرف و موارد منع مصرف آن آشنا شوید، تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید. بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که قبل از مصرف آن با یک متخصص زنان مشورت کنید. شما میتوانید از خدمات نوبتدهی دکترتو وقت ویزیت حضوری خود را تعیین کرده یا با بهترین پزشکان به صورت متنی و تلفنی مشورت کنید.
اینوزیتول چیست؟
اینوزیتول نوعی قند است که بدن برای تشکیل ساختار غشای سلولی و تنظیم سطح انسولین به آن نیاز دارد. این ماده همچنین ممکن است بر بهبود عملکرد انتقالدهندههای عصبی تاثیر بگذارد و باعث انتقال بهتر پیام بین عصبها شود. اگر نمیتوانید اینوزیتول را از طریق مواد غذایی دریافت کنید و به دوز بیشتری از این ماده ضروری نیاز دارید، توصیه ما مصرف قرصهای اینوزیتول است. این قرصها به خاطر سهولت مصرف، در دسترس بودن و مزایای گسترده، گزینهای عالی برای درمان و پیشگیری از بسیاری از بیماریها هستند.
شناسنامه دارویی | توضیحات |
---|---|
قرص اینوزیتول چیست؟ | اینوزیتول یک ترکیب طبیعی است که به عنوان یک ویتامین شبه و به صورت مکمل در دسترس است. این ماده در بدن نقشهای مختلفی از جمله تنظیم قند خون، سلامت روان و عملکرد سلولی دارد. قرص اینوزیتول معمولاً برای درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، اختلالات خلقی و برخی دیگر از شرایط پزشکی استفاده میشود. |
نام عمومی دارو | اینوزیتول (Inositol) |
نام تجاری | اینوزیتول معمولاً به صورت خالص و بدون نام تجاری خاص عرضه میشود. اما ممکن است در ترکیب با سایر مکملها با نامهای تجاری مختلفی در بازار موجود باشد. |
نوع دارو | مکمل غذایی |
فرمول شیمیایی | C₆H₁₂O₆ |
دستهبندی بارداری | اینوزیتول معمولاً در دستهبندی داروهای بیخطر در دوران بارداری قرار میگیرد. با این حال، بهتر است قبل از مصرف هر گونه مکمل در دوران بارداری با پزشک مشورت کنید. |
نیمه عمر | نیمه عمر دقیق اینوزیتول در بدن به عوامل مختلفی مانند دوز مصرفی، وضعیت سلامتی فرد و سایر داروهای مصرفی بستگی دارد. |
دفع دارو | اینوزیتول معمولاً از طریق ادرار و مدفوع از بدن دفع میشود. |
مکانیسم اثر | مکانیسم دقیق اثر اینوزیتول هنوز به طور کامل شناخته شده نیست. اما تصور میشود که این ماده با تأثیر بر گیرندههای سلولی، بهبود حساسیت به انسولین، تنظیم انتقال سیگنالهای سلولی و کاهش التهاب عمل میکند. |
بهترین شرایط نگهداری | قرصهای اینوزیتول را در دمای اتاق، دور از نور مستقیم خورشید و رطوبت نگهداری کنید. |
نحوه مصرف | دوز مصرفی اینوزیتول به دلیل و شدت بیماری، سن و سایر عوامل فردی متفاوت است. معمولاً دوز مصرفی بین ۱ تا ۴ گرم در روز به صورت خوراکی توصیه میشود. بهتر است قبل از مصرف، دستورالعملهای پزشک یا داروساز را به دقت مطالعه کنید. |
اشکال دارویی | اینوزیتول معمولاً به صورت کپسول، قرص یا پودر قابل حل در آب موجود است. |
داروهای هم گروه | اینوزیتول معمولاً با سایر مکملهایی مانند فولیک اسید، ویتامین D و برخی از داروهای تنظیم قند خون همزمان مصرف میشود. |
نحوه مصرف قرص اینوزیتول
اینوزیتول اغلب به شکل قرص و کپسول به فروش میرسد. این دارو را نیز همچون سایر قرصها باید با مقادیر کافی آب مصرف کنید. پزشکتان هنگام تجویز این دارو، ساعات مصرف، دوز مورد نیاز و طول دوره درمان را برای شما مشخص خواهد کرد. توصیه میکنیم برای مشاهده اثرات این دارو، آن را دقیقا طبق توصیههای پزشکتان مصرف کنید و از قطع مصرف خودسرانه یا مصرف کردن آن بیش از مقدار توصیه شده اجتناب کنید.
موارد مصرف قرص اینوزیتول
قرص اینوزیتول بهطور عمده برای بهبود عملکرد متابولیک و سلامت روانی مورد استفاده قرار میگیرد. این مکمل در درمان تنبلی تخمدان (PCOS)، کاهش اضطراب و افسردگی و بهبود کیفیت خواب موثر است. همچنین، اینوزیتول به تنظیم سطح قند خون و تقویت عملکرد سیستم عصبی کمک میکند و به افرادی که به افسردگی، اضطراب یا مشکلات هورمونی دچار هستند، توصیه میشود. اینوزیتول در درمان اختلالات گوناگونی استفاده میشود که برخی از رایجترین آنها شامل این مواردند:
- بیماری پانیک نوعی اختلال اضطرابی شدید است که باعث افزایش ضربان قلب، تنگی نفس و سرگیجه میشود. داروی اینوزیتول اثرات چشمگیری در کاهش علائم این بیماران و درمان سایر اختلالات اضطرابی دارد.
- تحقیقات نشان دادهاند که ترکیب اسیدهای چرب امگا ۳ با اینوزیتول میتواند علائم بیماری دوقطبی (افسردگی شیدایی) را در کودکان ۵ تا ۱۲ ساله کاهش دهد.
- مصرف مکمل مایو اینوزیتول در اوایل بارداری به کاهش احتمال دیابت بارداری و زایمان زودرس کمک میکند.
- مصرف مکمل اینوزیتول، میتواند به کاهش خطر بروز سندرم متابولیک و درمان این عارضه کمک کند. طبق برخی از تحقیقات، مدتی پس از شروع درمان با اینوزیتول شاهد بهبود فشار خون، سطح تری گلیسیرید، کلسترول و قند خون خود خواهید بود.
۱. اینوزیتول برای مردان
در حوزه سلامت مردان، مواد مغذیی مانند زینک، منیزیم و ویتامین D بیشتر از موادی مانند اینوزیتول مورد توجه قرار میگیرند. اما این عامل نباید باعث شود که مزایای سلامتی اینوزیتول را نادیده بگیرید و از مصرف آن غافل شوید. در حقیقت قرص اینوزیتول میتواند سبب این تغییرات در مردان شود:
افزایش کیفیت اسپرم
قرص اینوزیتول میتواند به افزایش سطوح تستوسترون و همچنین بهبود تحرک، غلظت و مورفولوژی اسپرم کمک کند. در نتیجه، یک داروی موثر برای مردانی که مبتلا به مشکلات اسپرم هستند در نظر گرفته میشود.
بهبود باروری مردان
طبق نتایج صورت گرفته روی مایع منی، قرص اینوزیتول، خصوصا هنگامی که با سایر ویتامینها و میکرونوترینتها مصرف شود، میتواند یک درمان موثر برای عدم تعادل هورمونی و ناباروری مردان باشد.
بهبود سلامت روان
اینوزیتول ممکن است علائم اضطراب، استرس و افسردگی را کاهش دهد. این دارو همچنین میتواند با بهبود عملکرد انتقالدهندههای عصبی، به کاهش علائم اختلالات اضطرابی کمک کند.
۲. قرص اینوزیتول برای تنبلی تخمدان
تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) یک نوع اختلال رایج هورمونی است که بر زنان در سنین باروری تاثیر میگذارد. در این اختلال، تخمدانها بزرگ میشوند و تعداد زیادی کیست روی بخش بیرونی آنها شکل میگیرد. در نتیجه ممکن است فرد دچار این علائم شود:
- ناباروری
- پریودهای نامنظم
- آکنه
- افزایش وزن
- رشد زیاد از حد موهای زائد (هیرسوتیسم)
مطالعات نشان دادهاند که مصرف مکمل اینوزیتول (خصوصا به همراه اسید فولیک) میتواند بسیاری از علائم تنبلی تخمدان را بهبود دهد. این دارو همچنین ممکن است باعث افزایش تخمک گذاری و افزایش میزان باروری نیز شود.
۳. قرص اینوزیتول برای ریزش مو
فواید اینوزیتول برای مو بیشمار هستند. همین موضوع باعث شده که متخصصان پوست و مو، مصرف مکملهای اینوزیتول را به بیماران خود توصیه کنند. بهطورکلی برخی از اصلیترین مزایای قرص اینوزیتول برای مو شامل این مواردند:
- این قرص به تنظیم سطح هورمونها و کاهش استرس (که از علل رایج ریزش مو هستند)، کمک میکند.
- اینوزیتول با تقویت ساختار فولیکولهای مو و تولید کراتین، تارهای مو را تقویت میکند و کمک میکند سطح ریزش و شکستگی موها به حداقل برسد.
- اینوزیتول با تنظیم تولید چربی و جلوگیری از خشکی، شوره سر و سایر اختلالات مربوطه، سلامت پوست سر را نیز حفظ میکند.
- مصرف منظم اینوزیتول باعث تقویت بافت مو و داشتن موهایی صاف و درخشان میشود.
۴. اینوزیتول و لاغری
اینوزیتول به بدن در جذب، ذخیره و متابولیسم گلوکز و افزایش حساسیت به انسولین کمک میکند. به همین خاطر است که میتواند سبب کاهش وزن شود. البته باید به یاد داشته باشید که اینوزیتول نمیتواند به تنهایی باعث رسیدن شما به وزن دلخواهتان شود و در کنار آن باید رژیم غذایی سالم و ورزش منظم هم داشته باشید.
اینوزیتول در حقیقت یک شبه ویتامین است، یعنی با وجود این که یک ویتامین نیست اما یک ترکیب مفید برای دریافت مواد مغذی محسوب میشود. این شبه ویتامین نقش مهمی در بهبود سوختوساز بدن و تعادل هورمونی ایفا میکند و با این راهکارها سبب کاهش وزن میشود:
- استفاده بدن از کربوهیدراتها و چربیها را بهبود میبخشد.
- از عملکرد تیروئید که یک هورمون اصلی و موثر برای متابولیسم است، پشتیبانی میکند.
- به تولید بیشتر آدیپونکتین در بدن کمک میکند. آدیپونکتین نوعی هورمون است که باعث کاهش چربی و افزایش متابولیسم میشود.
- باعث مدیریت اشتها و کاهش هوس و پرخوری میشود.
۵. اینوزیتول برای جوش
اینوزیتول با تنظیم حساسیت به انسولین و تعادل هورمونی میتواند جوش و آکنه را درمان کند. معمولا آکنههایی که ناشی از تنبلی تخمدان هستند، به خوبی و در سریعترین زمان ممکن با این قرص درمان میشوند. علاوه بر این، قرص مایو اینوزیتول (Myo-Inositol) اثرگذارترین نوع اینوزیتول برای درمان جوش است و پزشکان مصرف آن را به افرادی که جوش هورمونی دارند توصیه میکنند.
۶. نقش اینوزیتول در درمان ناباروری زنان (قرص اینوزیتول برای بارداری)
داروی اینوزیتول با رفع مشکلاتی نظیر تنبلی تخمدان، میتواند به تقویت تخمدان برای بارداری کمک کند. البته مزایای اینوزیتول برای زنان به اینجا محدود نمیشوند و این دارو در بهبود عملکرد و کیفیت تخمک نیز نقش مهمی ایفا میکند. در نتیجه باعث میشود احتمال موفقیتآمیز بودن لقاح هم بالاتر برود.
مطالعات همچنین نشان دادهاند که مکمل های اینوزیتول میتوانند احتمال بارداری را در زنانی که تحت لقاح مصنوعی (IVF) قرار گرفتهاند به طرز چشمگیری افزایش دهند. در طول این مطالعه، اینوزیتول تعداد اووسیتهای نامناسب را نیز کاهش داد.
دوز مصرفی کپسول اینوزیتول
دوز مشخص و استانداردی برای مصرف اینوزیتول وجود ندارد و پزشکان بر اساس نوع بیماری، شدت آن و سن بیمار، دوز دارو رو مشخص میکنند. همچنین برای جلوگیری از بروز عوارض جانبی، ممکن است پزشک به شما توصیه کند که ابتدا از دوز کم شروع کنید و به تدریج دوز اینوزیتول را افزایش دهید. با این حال برخی از شرکتهای داروسازی تولیدکننده اینوزیتول، بر اساس نوع بیماری این دوزها را توصیه میکنند:
- سندرم متابولیک: ۲ گرم دو بار در روز
- تنبلی تخمدان: ۲ گرم دو بار در روز
- حملات اضطراب و پانیک: روزانه تا ۱۲ گرم
عوارض قرص اینوزیتول
اینوزیتول یک داروی موثر با حداقل عوارض جانبی ممکن است. با این حال، گاهی این دارو در برخی از مصرفکنندگان سبب بروز عوارض جانبی خفیفی نظیر حالت تهوع، درد معده، خستگی، سردرد و سرگیجه میشود.
معمولا اکثر عوارض جانبی ناشی از اینوزیتول، به خاطر مصرف دوزهای بالای این دارو (بیشتر از ۱۲ گرم در روز) رخ میدهند. برای مثال حتی در افراد مبتلا به دیابت، استفاده طولانیمدت یا استفاده بیش از حد از اینوزیتول ممکن است منجر به هیپوگلیسمی (قند خون پایین) شود.
عوارض اینوزیتول هگزا فسفات چیست؟
طبق برخی از گزارشها دوزهای بالای اینوزیتول هگزا فسفات (که نوعی قرص اینوزیتول است) میتواند توانایی بدن برای جذب زینک، کلسیم، آهن و سایر مواد معدنی ضروری را کاهش دهد و باعث کمبود مواد مغذی شود. این اتفاق حتی اگر رژیم غذایی متعادل و سالمی داشته باشید هم رخ میدهد.
موارد احتیاط و منع مصرف قرص اینوزیتول
مصرف قرص اینوزیتول برای افرادی که به دیابت یا مشکلات کنترل قند خون مبتلا هستند، باید با احتیاط صورت گیرد و تحت نظر پزشک انجام شود. زیرا اینوزیتول ممکن است منجر به هیپوگلیسمی شود. افرادی که سابقه حساسیت یا واکنشهای آلرژیک به اینوزیتول دارند نیز باید از مصرف آن خودداری کنند.
افراد مبتلا به اختلال دوقطبی باید حین مصرف اینوزیتول محتاط باشند، زیرا مصرف بیش از حد این دارو میتواند باعث ایجاد دورههای شیدایی یا نیمهشیدایی شود. این دارو تنها برای کودکان ۵ الی ۱۲ سال ایمن است. پس از دادن این دارو به کودکان خردسال بپرهیزید. قبل از مصرف قرص های اینوزیتول، پزشکتان را در جریان هر دارو یا مکمل گیاهیای که مصرف میکنید قرار دهید.
اینوزیتول در بارداری
مطالعات نشان داده که مصرف کوتاه مدت اینوزیتول تا ۴ گرم در روز توسط زنان باردار، هیچگونه خطری ندارد. اگر چه همچنان برای تصمیمگیری قطعی، به تحقیقات بیشتری روی زنان باردار نیاز است. بهطورکلی، پزشکان بر اساس وضعیت بدنی شما در بارداری، در خصوص تجویز یا عدم تجویز این دارو تصمیم میگیرند.
اختلالات دارویی اینوزیتول
تاکنون تداخلات دارویی جدی برای اینوزیتول گزارش نشده است. با این حال، بهتر است قبل از مصرف همزمان اینوزیتول با سایر داروها، به خصوص داروهای کاهش قند خون، با پزشک خود مشورت کنید. زیرا اینوزیتول ممکن است بر عملکرد این داروها تأثیر بگذارد. اینوزیتول ممکن است با برخی از داروها همچون موارد زیر تداخل داشته باشد و سبب کاهش اثرات آنها و بروز عوارض جانبی شود:
- داروهای دیابت
- آسپیرین
- استامینوفن
- استازولامید
- داروی اباکاویر برای درمان و پیشگیری از ایدز
- داروی ضدالتهاب غیراستروئیدی (همچون آسکلوفناک و اسمتاسین)
اطلاعات دارویی، مکانیسم عملکرد دارو، اشکال دارویی
اینوزیتول به عنوان یک ترکیب طبیعی در بدن و بسیاری از غذاها یافت میشود. به همین دلیل، اسامی تجاری متعددی برای محصولات حاوی اینوزیتول وجود دارد.
اسامی دیگر دارو | عوارض جانبی | تداخلات دارویی |
---|---|---|
مایو اینوزیتول | مشکلات گوارشی: نفخ، دل درد، اسهال | داروهای کاهش قند خون |
دی اینوزیتول فسفات | سردرد | |
فیتیک اسید | خستگی |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
قرص اینوزیتول یک درمان همهجانبه برای رفع اختلالات مختلف است. پزشکان مختلفی از جمله متخصصان پوست و مو، فوق تخصص زنان و زایمان و پزشکان عمومی این دارو را تجویز میکنند. عموما از اینوزیتول برای درمان مشکلات باروری، افسردگی، اضطراب، شکنندگی و ریزش موها و سندرم تخمدان پلیکیستیک استفاده میشود. با این حال گاهی پزشکان آن را برای اهداف دیگری نیز تجویز میکنند. اگر شما هم قصد استفاده از اینوزیتول را دارید، بهتر است برای جلوگیری از عوارض جانبی محدود این دارو، آن را دقیقا طبق نسخه و برای مدت زمان کوتاه مصرف کنید.
اگر برای شما هم این دارو تجویز شده و نگران عوارض جانبی آن هستید میتوانید از خدمات مشاوره دارویی آنلاین دکترتو به منظور مشاوره کمک بگیرید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!