فهرست مطالب
قرص بلغم یک داروی طبیعی و گیاهی برای درمان نفخ، رفلاکس، ورم معده و با اثرات ضد بلغم قوی است. قرص بلغم شامل ۵ ترکیب طبیعی و فوق العاده موثر عسل مصفا، سیاه دانه، آویشن، مصطکی و زنیان است. این دارو فواید دیگری هم دارد که در ادامه به توضیح هر کدام و نحوه اثربخشی آن بر درمان بیماریهای مختلف پرداختهایم. اگر هرگونه سوالی درباره نحوه مصرف و مواد تشکیل دهنده این داروی گیاهی ذهنتان را درگیر کرده از یک پزشک متخصص طب سنتی یا مشاره دارویی کمک بگیرید. وبسایت دکترتو به عنوان یک پلتفرم نوبت دهی آنلاین، امکان دریافت نوبت ویزیت بهترین پزشکان را برایتان فراهم کرده. شما میتوانید هم نوبت آنلاین و هم حضوری از تمامی متخصصین را از این سایت دریافت کنید.
قرص بلغم چیست؟
همانطور که در قسمت مقدمه هم اشاره شد، قرص دوای بلغم یک داروی طبیعی تشکیل شده از مواد طبیعی از حمله زنیان، آویشن شیرازی، سیاه دانه، مصطکی و عسل مصفا است. این دارو در بهبود عملکرد گوارشی، ورم معده و روده، جلوگیری از ایجاد زخم گوارشی، رفع نفخ، بهبود مزاج سرد، کنترل وزن، کاهش سرفه، ضعف بدنی و … مصرف موثر است.
ترکیبات قرص بلغم
اگر بخواهیم به طور مفصل درباره تمامی ترکیبات قرص بلغم صحبت کنیم، باید گفت که این قرص از ۵ ترکیب موثر گیاهی طبیعی تشکیل شده است. در ادامه هر یک از این ترکیبات را به صورت کامل توضیح دادهایم.
- عسل مصفا: عسل مصفا نوعی عسل طبیعی و خالص حاوی مقادیر بالای فلاونوئید است. این عسل با خواص فوقالعاده خود به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل میکند. دارای خواص ملین است و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. علاوهبراین ترشح مخاط را کاهش داده و در درمان انواع بیماریها از جمله گلودرد، سرفه ، کاهش التهاب و سوزش گلو و زخمها مورد استفاده قرار میگیرد.
- سیاه دانه: سیاه دانه با داشتن خواص ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی به تقویت سیستم ایمنی، مبارزه با سرطان، جلوگیری از بارداری، کاهش تورم و کاهش واکنشهای آلرژیک کمک میکند.
- آویشن: آویشن حاوی اسانس (تیمول) و فلاونوئیدهای خاصی است. این گیاه دارای اثرات ضد اسپاسم، خلط آور (دفع موکوس) و ضد باکتری است و در موارد درمانی بسیار مفید است.
- مصطکی: مصطکی صمغ زرد رنگی است که از درخت بنه بومی نواحی مدیترانه به دست میآید. خواص منحصربهفرد مطصکی از جمله خواص ضد میکروبی و ضد التهابی آن به شل شدن مخاط، کاهش تورم در مجرای بینی و کاهش احتقان کمک میکند.
- زنیان: زنیان دارای خواص محرک و ضد اسپاسم است و به طور سنتی به عنوان یک داروی مهم برای درمان بیشتر بیماریها استفاده میشود.
نحوه مصرف قرص بلغم
زمان مصرف قرص بلغم معمولاً قبل از غذا، بعد از غذا یا قبل از خواب است. این زمان به نوع قرص و هدف درمانی بستگی دارد. نحوه مصرف قرص بلغم در موارد بیماریهای مختلف بستگی به شرایط بیمار و تشخیص و نظر پزشک متفاوت است. اما به طور کلی:
- جهت دفع بلغم: صبح ناشتا ۲ تا ۳ قرص، قبل از خواب ۲ تا ۳ قرص
- جهت مشکلات گوارشی: یک تا دو قرص بعد از هر وعده غذایی با یا طبق دستور پزشک مصرف شود.
- جهت رفع سرفه: ۳ تا ۴ بار در روز هر بار یک تا دو قرص و یا طبق دستور پزشک مصرف شود.
بهترین زمان مصرف قرص بلغم
بهترین زمان مصرف قرص بلغم صبح ناشتا، قبل از خواب و یا بعد از هر یک از وعدههای غذایی با دو ساعت فاصله زمانی با مصرف سایر داروها است. البته توصیه میشود درباره زمان مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید.
طریقه مصرف قرص بلغم برای لاغری
برخی از ترکیبات موجود در قرص های بلغم ممکن است به بهبود متابولیسم و افزایش سوخت و ساز بدن کمک کنند. قرص بلغم برای لاغری و کاهش چربیهای اضافی مخصوصا در ناحیه شکم و پهلوها بسیار موثر است. بهترین طریقه مصرف قرص بلغم برای لاغری، مصرف دو تا سه قرص صبح ناشتا و دو تا سه قرص قبل از خواب است.
موارد مصرف قرص بلغم
قرص بلغم در موارد بسیاری مصرف میشود. به عنوان مثال میتوان از این قرص برای بهبود مشکلات گوارشی، رفلاکس معده و سستی معده، بهبود ورم معده و روده، بهبود سردی مزاج و رفع بلغم، رفع نفخ و سرفه شدید و حتی کاهش وزن و جلوگیری از چاقی شکمی در افراد بلغمی مزاج استفاده کرد.
تمامی موارد مصرف این دارو را همراه با توضیحات تکمیلی آنها در ادامه خواهید خواند.
۱. قرص دوای بلغم برای لاغری
انواع قرص بلغم از هر برندی که تولید شده باشد، اختصاصا برای کاهش وزن و لاغری تولید نمیشوند. اما نمیتوان این موضوع را نادیده گرفت که مصرف آن در درمان چاقی بدن و به خصوص نواحی خاصی چون پهلوها و شکم میتواند موثر باشد. قرص دوای بلغم در صورتی موجب چربی سوزی میشود که چاقی ناشی از غلبهی بلغم باشد و در کنار مصرف قرص، به دیگر نکات تغذیهای هم توجه شود.
۲. قرص بلغم برای لاغری شکم
قرص بلغم برای رفع تمام انواع چاقی موثر نیست اما در کاهش چربیهای شکم موثر عمل میکند. این دارو به طور مستقیم برای کاهش چربی شکم تجویز نمیشود و فقط به عنوان یک درمان کمکی و مکمل تاثیرگذار است. قرص های بلغم با کاهش نفخ و بهبود عملکرد دستگاه گوارش میتوانند به کاهش موقت سایز شکم کمک کنند.
۳. قرص بلغم برای تسکین سرفه
برخی از ترکیبات موجود در قرص های بلغم، مانند آویشن، دارای خواص ضدسرفه و خلطآور است که به درمان خارش گلو و سرفه خشک کمک میکند. آویشن حاوی ترکیباتی مانند تیمول است که به کاهش التهاب در مجاری تنفسی و تسکین سرفه کمک میکند. همچنین، برخی دیگر از ترکیبات مانند زنیان نیز میتوانند به عنوان ضد اسپاسم عمل کرده و سرفههای خشک را تسکین دهند. قرص بلغم برای سرفه و برونشیت بسیار مفید بوده و میتواند موجب بهبود تنفس بیماران شود. علاوهبراین علائمی مانند سرفه، خلط، تنگی نفس و التهاب را هم کاهش میدهد.
۴. قرص بلغم برای کاهش التهاب
برخی از ترکیبات موجود در قرص های بلغم، مانند زنیان، آویشن و سیاهدانه، دارای خواص ضدالتهابی هستند. این خواص به دلیل وجود ترکیباتی مانند تیمول، کارواکرول و تیموهیدروکینون است. این ترکیبات میتوانند به کاهش التهاب در بدن کمک کنند. قرص بلغم دارای ترکیبات ضد التهاب است که باعث کاهش التهاب در مجرای تنفسی شده و علائمی مانند التهاب گلو، سینوزیت و برونشیت را تسکین میدهد.
۵. قرص بلغم برای بهبود رفلاکس معده
مصرف قرص بلغم باعث درمان رفلاکس معده و با داشتن خواص بادشکن باعث کاهش ورم معده و روده میشود. مصرف این دارو همچنین اسید معده را هم کاهش میدهد. اما به طور کلی میتوان گفت در حالی که قرص های بلغم برای برخی مشکلات گوارشی مانند نفخ و سوء هاضمه مفید هستند، اما برای درمان رفلاکس معده به تنهایی کافی نیستند.
۶. قرص دوای بلغم ضد نفخ و بادشکن
قرص دوای بلغم یکی از مکملهای گیاهی است که برای درمان مشکلات گوارشی مانند نفخ، باد شکم، ترشی و سردی معده تجویز میشود. این قرصها معمولاً ترکیبی از گیاهان دارویی هستند که به طور سنتی برای رفع بلغم و مشکلات گوارشی استفاده میشدهاند. قرص بلغم به واسطه ترکیبات موثر خود ضد نفخ بوده و در رفع ورم معده و دیگر مشکلات گوارشی موثر است.
دوز مصرفی قرص بلغم
دوز مصرفی قرص بلغم بسته به عوامل مختلفی از جمله سن، وزن، نوع بیماری، شدت علائم و ترکیبات موجود در قرص، متفاوت است. هیچ دوز استانداردی برای همه افراد وجود ندارد. قرص بلغم بستگی به نوع بیماری و شرایط بیمار با تشخیص و نظر پزشک معمولا روزانه ۲ تا ۳ عدد تجویز میشود.
عوارض جانبی مصرف قرص بلغم
عوارض جانبی مصرف قرص بلغم شامل سردرد، عوارض گوارشی مانند اسهال، حالت تهوع و یبوست و همچنین واکنشهای آلرژیک است. توصیه میشود که در صورت بروز هر یک از عوارض مصرف، دارو را قطع نموده و به پزشک خود مراجعه نمایید.
موارد احتیاط و منع مصرف قرص بلغم
افرادی که دارای بیماریهای زمینهای مانند مشکلات قلبی، فشار خون بالا، مشکلات کبدی یا کلیوی، یا حساسیت به گیاهان هستند، باید قبل از مصرف قرص بلغم با پزشک خود مشورت کنند. رعایت برخی احتیاطات و در نظر داشتن موارد زیر در افزایش اثربخشی قرص بلغم و پیشگیری از عوارض احتمالی کمک زیادی میکند.
- در صورت داشتن حساسیت به هرکدام از ترکیبات و اجزای تشکیلدهنده قرص بلغم از مصرف آن جدا خودداری کنید.
- قرص بلغم را حداقل با دو ساعت فاصله زمانی از زمان مصرف سایر داروها مصرف کنید.
- در صورت داشتن حساسیت به گیاهان خانواده لامیاسه (نعناعیان) یعنی نعناع، ریحان، مرزنگوش، پونه، اسطوخودوس و مرزه، ممکن است به آویشن یا عسل موجود در قرص ضدبلغم هم حساسیت نشان دهید.
- در برخی موارد نادر مصرف قرص ممکن است باعث مشکلات گوارشی شود.
- بهتر است مصرف قرص بلغم را دو هفته پیش از جراحی قطع کنید.
- در صورت ابتلا به بیماریهای کبدی از مصرف این دارو خودداری کنید.
- مصرف این دارو برای افراد مبتلا به خونریزی شدید اعضای داخلی مانند معده، روده، ریه و رحم منع مصرف دارد.
- خوردن دارو به صورت ناشتا، موجب کم اشتهایی میشود.
قرص بلغم در دوران شیردهی
قرص بلغم ممکن است باعث تغییر طعم شیر کادر در دوران شیردهی شود. به همین خاطر توصیه میشود که با نظر پزشک مصرف شود. برخی از ترکیبات موجود در قرص بلغم ممکن است باعث بروز عوارضی مانند دل درد، نفخ و کولیک در نوزاد شوند.
قرص بلغم در بارداری
به دلیل داشتن ترکیباتی مانند تیمول (موجود در زنیان و آویشن)، باید از مصرف قرص بلغم در دوران بارداری خودداری شود. برخی از ترکیبات این قرصها ممکن است باعث اختلال در هورمونهای بارداری شده و عوارضی مانند سقط جنین یا زایمان زودرس را به دنبال داشته باشند.
اختلالات دارویی قرص بلغم
قرص گیاهی بلغم ممکن است که با داروهای ضدانعقاد خون تداخل دارویی ایجاد کند. به عنوان مثال مصرف همزمان آن با داروهای ضد انعقادی چون وارفارین ممنوع اعلام شده است.
اطلاعات دارویی قرص بلغم
در جدول زیر میتوانید اطلاعات دارویی قرص بلغم شامل اسامی رایج این دارو، تداخلات دارویی و عوارض جانبی آن را مشاهده کنید.
انواع رایج قرص بلغم | تداخلات دارویی | عوارض جانبی |
---|---|---|
قرص دوای بلغم دیموند | داروهای ضدانعقاد | سردرد |
قرص دوای بلغم نیاک | وارفارین | تهوع |
– | – | اسهال یا یبوست |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
همانطور که در طول این مقاله گفته شد، قرص بلغم با دفع بلغم و بهبود سردی مزاج به بهبود عملکرد گوارش، کنترل وزن، کاهش سرفه و… کمک میکند. این داروی کاملا گیاهی از عناصری ساخته شده که کاملا طبیعی بوده و هر یک جزئی از طبیعت هستند. اما برای مصرف این داروی گیاهی هم لازم است با یک دکتر طب سنتی صحبت کنید. پزشک با در نظر گرفتن شرایط جسمانی و فردی شما، احتمال ابتلا به عوارض احتمالی و خطرات پیش رو، شما را برای مصرف این دارو راهنمایی خواهد کرد.
اگر پزشک متخصصی در این زمینه نمیشناسید از سایت دکترتو کمک بگیرید. علاوهبراین شما میتوانید درخواست ویزیت حضوری یا مشاوره آنلاین طب سنتی و مشاوره دارویی خود را هم از طریق وبسایت دکترتو ثبت و دریافت نمایید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!