فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
آیا از علت واریکوسل مطلع هستید؟ واریکوسل نوعی عارضه است که طی آن رگها در کیسه پوست شلی که بیضهها را نگه میدارد بزرگ میشوند. به طور کلی وظیفه این رگها این است که خون بدون اکسیژن را از بیضهها به خارج از آن انتقال دهند. در صورتیکه این انتقال خون بهدرستی انجام نشود، خون درون رنگها جمع شده و فرد دچار واریکوسل میشود. واریکوسل معمولا در دوران بلوغ شروع شده و باگذشت زمان نیز رشد میکنند. نرخ ابتلا به واریکوسل در کشورهای مختلف متفاوت بوده و در برخی کشورها حتی به ۲۰ درصد نیز میرسد. این بدان معنی است که از هر ۵ مرد یک نفر به واریکوسل مبتلاست. برای تشخیص و درمان این مشکل میتوانید از بهترین اورولوژیست دکترتو نوبت حضوری یا مشاوره آنلاین بگیرید.
علت واریکوسل چیست؟ (چرا واریکوسل میگیریم)
پیش از دانستن علت، باید بدانید که بیماری واریکوسل چیست. واریکوسل به دلیل متورم شدن سیاهرگهای درون کیسه بیضه رخ میدهد. کیسه بیضه کیسهای است که پوستی شل داشته و پشت آلت تناسلی قرار میگیرد. آناتومی بدن مرد در هر دو طرف بدن وی یکسان نیست و کیسههای بیضه نیز از این قاعده مستثنی نیستند. نحوه اتصال بیضه سمت چپ و بیضه سمت راست با یکدیگر متفاوت است و به همین علت خروج خون از بیضه سمت چپ و انتقال آن به سیاهرگهای اصلی سختتر از بیضه سمت راست است؛ همین امر موجب میشود که واریکوسل در بیضه سمت چپ شایعتر از بیضه سمت راست باشد.
اگرچه واریکوسل خطر مرگ برای فرد نداشته و تهدیدی برای زندگی وی نیست، اما ممکن است موجب ناباروری در بسیاری از افراد شود. به طور کلی تحقیقات نشان دادهاند که واریکوسل عامل اصلی حدود ۴۰ درصد از ناباروریهای مردان است. البته این بدان معنا نیست که تمامی افرادی که دچار واریکوسل میشوند در آینده دچار ناباروری خواهند شد، اما به صورت کلی نقش آن در افزایش ریسک ابتلا به ناباروری ثابت شده است.
از همین رو بهتر است اطلاعات کافی درباره علل به وجود آمدن واریکوسل و همچنین درمان آن بدانید تا بتوانید از خطرات پیشرو جلوگیری نمایید. اگرچه علل دقیق بروز واریکوسل کماکان ناشناخته هستند، ما در این مقاله سعی کردهایم نتایج آخرین تحقیقات انجام شده در این زمینه را درباره علت به وجود آمدن واریکوسل ارائه دهیم.
۱. آسیب به دریچه داخل سیاهرگ ها علت واریکوسل
اگرچه علت دقیق بروز واریکوسل هنوز به صورت کامل مشخص نیست، اما بسیاری از محققان معتقدند که آسیبدیدگی دریچه داخل سیاهرگها یکی از علل بروز این عارضه است. سیاهرگها در بدن انسان وظیفه بازگرداندن خون از اندامهای مختلف به قلب را بر عهده دارند و برای عملکرد بهتر آنها، دریچههای یکطرفهای درون سیاهرگها قرار دارد که مانع از بازگشت خون به سمت اندام میشود.
این دریچههای یک طرفه درون سیاهرگهای درون کیسه بیضه نیز وجود دارند. در صورتی که این دریچهها آسیب دیده باشد یا به هر دلیل قادر به انجام وظیفه خود نباشند، خون درون این سیاهرگها جمع شده و در نتیجه واریکوسل ایجاد میشود.
۲. تورم غدد لنفاوی پشت شکم
غدد لنفاوی بخش مهمی از سیستم ایمنی بدن را تشکیل میدهند. این غدد به صورت پراکنده در سرتاسر بدن قرار داشته و حاوی مادهای به نام لنف هستند که در مبارزه با عفونتها نقش دارد. غدد لنفاوی را میتوان نواحی مختلفی از بدن احساس کرد و تعدادی از آنها نیز در پشت شکم قرار دارند. غدد لنفاوی درون بدن به دلایل مختلفی دچار تورم میشوند.
به عنوان مثال عواملی نظیر برخی عفونتها، سرطانها یا لوپوس موجب متورم شدن این غدهها میشوند. البته در موارد نادری نیز ممکن است این غدد در اثر استفاده از دارویی خاص دچار تورم شوند. متورم شدن غدههای لنفاوی که در پشت شکم قرار دارند میتوانند موجب وارد شدن فشار به کیسههای بیضه شده و از خروج خون سیاهرگی از آنها جلوگیری کند. این مسئله در ادامه باعث بروز واریکوسل خواهد شد.
۳. توده های غیرطبیعی علت بیماری واریکوسل
همانطور که پیشتر اشاره کردیم مسدود شدن مسیر سیاهرگی میتواند موجب بروز واریکوسل شود. در برخی افراد تودههای غیرطبیعی در پشت شکم به وجود میآیند که به دلیل محل خود میتوانند باعث فشار به سیاهرگ بیضه و بروز واریکوسل شوند.
چه کسانی واریکوسل میگیرند؟ عوامل خطر واریس بیضه
اگرچه ژنتیک و وراثت نیز در بروز واریکوسل نقش دارند، اما شیوه زندگی و رژیم غذایی نیز میتواند نقش به سزایی در بروز واریکوسل داشته باشد. عواملی نظیر سیگار کشیدن، مصرف الکل یا مواردی از این دست در واریکوسل نقش دارند که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت. به همین دلیل اولین قدم برای کنترل علائم آن تغییر سبک زندگی است.
عوامل خطر | توضیحات |
---|---|
وراثت | احتمال بیشتری برای توسعه واریکوسل در افرادی با سابقه خانوادگی |
عدم تحرک کافی | کمبود فعالیت بدنی میتواند خطر ابتلا به واریکوسل را افزایش دهد. |
رژیم غذایی ناسالم | تغذیه ناسالم میتواند سبب تضعیف سیستم گردش خون شود. |
مصرف دخانیات و الکل | استفاده از مواد دخانی و الکل میتواند به رگها آسیب بزند و خطر واریکوسل را افزایش دهد. |
آسیب به بیضه | آسیب دیدن بیضهها میتواند منجر به توسعه واریکوسل شود. |
سرطان کلیه | تومورهای کلیوی میتوانند فشار را روی رگها افزایش دهند و به توسعه واریکوسل کمک کنند. |
تنگی مجرا | تنگی مجرایی که خون را از بیضهها خارج میکند میتواند باعث افزایش فشار و توسعه واریکوسل شود. |
مشکلات پروستات | مشکلات پروستات میتوانند باعث اختلال در گردش خون و افزایش خطر واریکوسل شوند. |
سن ۱۵ تا ۲۵ سال | این سنین شایعترین زمان برای تشخیص واریکوسل هستند. |
۱. وراثت از ریسک فاکتورها و دلایل واریکوسل
شیوع واریکوسل در بستگان درجه اول بیماران مبتلا به واریکوسل (به خصوص برادران بیمار) بیشتر از شیوع آن در میان افراد عادی است که این مسئله میتواند تا حدودی نشاندهنده نقش وراثت در ابتلا به واریکوسل باشد.
۲. رژیم غذایی ناسالم دلیل واریکوسل
گفته میشود که یبوست و رژیم غذایی ناسالم جزء عواملی هستند که موجب بروز واریکوسل در فرد میشوند. از همین رو میتوان واریکوسل را با پیروی از یک رژیم غذایی سالم مدیریت کرد. به عنوان مثال گنجاندن غذاهای ضدالتهاب و مواد غذایی که دارای میزان مناسبی فیبر هستند، مانند توتها، گیلاس، پرتقال، کلمبروکلی، غلات کامل و حبوبات، و همچنین سبزیجات میتواند به کاهش تورم ناشی از واریکوسل کمک کند.
سعی کنید مصرف قند مصنوعی خود را محدود کرده و در طول روز نیز مقادیر زیادی آب بنوشید. از مصرف مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ نظیر گردو، دانه کتان و ماهی سالمون نیز غافل نشوید. این مواد غذایی موجب بهبود سلامت سیستم قلب و عروقی شده و علائم واریکوسل را نیز کاهش میدهند. تا حد امکان از مصرف غذاهای فراوری شده و نیمه آماده پرهیز کنید.
۳. مصرف دخانیات
اگرچه تحقیقات مشخص و زیادی درباره تاثیر مصرف دخانیات روی بروز واریکوسل انجام نشده، اما تحقیقات نشان میدهد که افراد سیگاری که مبتلا به واریکوسل هستند بسیار بیشتر از افراد غیرسیگاری مبتلا به واریکوسل دچار تغییرات شکل و کاهش تعداد و همچنین کاهش تحرک اسپرم شدهاند. علاوه بر آن در مردان سیگاری مبتلا به واریکوسل که دچار ناباروری نیز هستند کیفیت اسپرمها با ترک سیگار به طور محسوسی بهبود پیدا میکند و این مسئله تاثیر مثبتی بر روند درمان ناباروری آنها دارد.
۴. مصرف الکل
یکی از مطالعاتی که برای بررسی تاثیر مصرف سیگار و الکل روی واریکوسل و ناباروری انجام شد روی زوجین با مشکل ناباروری صورت گرفت که در آنها مرد به واریکوسل مبتلا بود. نتایج این تحقیق نشان داد که مصرف الکل در مردان دارای واریکوسل یک عامل بسیار مهم برای بروز ناباروری است.
نوشیدن الکل و زیادهروی در آن، بر تمام ارگانهای اصلی بدن و سیستم گردش خون تأثیر میگذارد و این تاثیر بهویژه زمانی که سیستم گردش خون قبلاً توسط یک بیماری سیاهرگی آسیب دیده باشد بیشتر میشود. صدمه ناشی از مصرف الکل موجب بروز اختلال در سیستم گردش خون شده و این امر در کیسههای بیضه باعث بروز واریکوسل خواهد شد.
۵. آسیب به بیضه
آسیب به بیضه میتواند عاملی در ایجاد واریکوسل باشد. این آسیبها میتوانند شامل ضربه خوردن، آسیب حین ورزش یا سوانح مختلفی باشند.
۶. سرطان کلیه
به طور کلی گفته میشود که چنانچه واریکوسل به صورت ناگهانی در افراد مسن ایجاد شود به گونهای که حتی با خوابیدن به پشت نیز از بین نرود، یا چنانچه واریکوسل در این افراد در سمت راست ظاهر شود، این مسئله ممکن است با سرطان کلیه مرتبط باشد. نتایج تحقیقات انجام شده در بین سالهای ۱۹۵۳ تا ۱۹۷۵ نشان میدهد که تقریباً ۹ درصد افراد مبتلا به سرطان کلیه، از واریکوسل نیز رنج میبردند.
۷. مشکلات پروستات
در افرادی که مبتلا به واریکوسل هستند، جریان آزادی از تستوسترون به صورت مستقیم از بیضهها وارد پروستات میشود. تستوسترون درون پروستات موجب افزایش تولید سلولهای پروستات شده و طول عمر آنها را نیز افزایش میدهد. این مسئله در نهایت موجب بروز تورم خوشخیم پروستات میشود.
تحقیقاتی که روی افراد مبتلا به تورم خوشخیم پروستات انجام شد نشان داد که تمامی افراد مورد تحقیق به عارضه واریکوسل دوطرفه مبتلا بودند. در واقع گفته میشود که نشانهها و علائم تورم خوشخیم پروستات در افرادی که از واریکوسل رنج میبرند بیشتر از سایرین است.
۸. سن ۱۵ تا ۲۵ سال
واریکوسل در تمامی مردان رخ نمیدهد، اما بروز واریکوسل مشکلی نسبتاً شایع در تمام جوامع است. در حدود ۱۷ درصد پسران بین ۱۵ تا ۲۵ سال به واریکوسل مبتلا هستند. مطالعات نشان میدهد که در پسران بین سن ۶ تا ۹ سال معمولا واریکوسل مشاهده نمیشود، اما شیوع آن در پسران ۱۰ تا ۱۴ ساله با افزایش سن بیشتر میشود.
واریکوسل بیشتر در دوران بلوغ یا بعد از آن در فرد ظاهر میشود. این مسئله به این دلیل است که بیضهها در دوران بلوغ سرعت رشد بالایی داشته و به همین دلیل نیاز به خون بیشتری نیز دارند. در چنین شرایطی ریسک برگشت خون بالاتر رفته و در نتیجه احتمال بروز واریکوسل نیز افزایش مییابد.
۹. واریکوسل و خودارضایی
تاکنون ارتباط دقیقی بین خودارضایی و بروز واریکوسل یافت نشدهاست. اگرچه بسیاری از پزشکان بر این باور هستند که خودارضایی به خودی خود موجب بروز واریکوسل نمیشود، اما در صورت ابتلا به واریکوسل، خودارضایی موجب تشدید آن خواهد شد.
عفونت ادراری و فشار کم ادرار باعث واریکوسل میشود؟
تحقیقاتی مبتنی بر ارتباط بین عفونت ادراری و فشار کم ادرار با واریکوسل وجود ندارد. در واقع عفونت ادراری و فشار کم ادرار مستقیماً با واریکوسل ارتباط مستقیمی ندارند. واریکوسل به تورم و گرمای بیش از حد در بیضهها و کاهش قدرت باروری مردان منتهی میشود.
چه کارهایی باعث عود واریکوسل میشود؟
واریکوسل یک بیماری است که ناشی از گشاد شدن وریدهای کیسه بیضه است و میتواند باعث ایجاد مشکلاتی در باروری و درد در ناحیه بیضه شود. برخی از کارها و عوامل میتوانند باعث عود یا تشدید واریکوسل شوند. مهمترین این عوامل عبارتند از:
- فعالیتهای سنگین فیزیکی: بلند کردن وزنههای سنگین و انجام فعالیتهای فیزیکی سنگین میتواند فشار روی وریدهای کیسه بیضه را افزایش داده و باعث عود واریکوسل شود. بهتر است از اینگونه فعالیتها پرهیز شود یا با مشورت پزشک، روشهای مناسب برای انجام آنها اتخاذ شود.
- ایستادن یا نشستن طولانی مدت: ماندن در یک حالت برای مدت طولانی، به ویژه ایستادن یا نشستن، میتواند باعث تجمع خون در وریدها و افزایش فشار در این ناحیه شود که به عود واریکوسل منجر میگردد. تغییر موقعیت به طور منظم و انجام حرکات کششی میتواند به کاهش این خطر کمک کند.
- یبوست مزمن: فشار وارد شده به وریدهای شکمی در اثر یبوست مزمن میتواند یکی از عوامل عود واریکوسل باشد. درمان یبوست و حفظ سلامت دستگاه گوارش از اهمیت بالایی برخوردار است.
- سرفههای مزمن و شدید: سرفههای مکرر و شدید میتواند باعث افزایش فشار در ناحیه شکم و وریدهای کیسه بیضه شود، که به نوبه خود میتواند به عود واریکوسل منجر شود. درمان علت سرفههای مزمن میتواند در جلوگیری از این وضعیت کمک کننده باشد.
عوامل تشدید کننده واریکوسل کدامند؟
عوامل مختلفی میتوانند در تشدید واریکوسل نقش داشته باشند. برخی از این عوامل عبارتند از:
- چاقی: اضافه وزن و چاقی میتواند فشار بیشتری بر وریدهای کیسه بیضه وارد کند و به تشدید واریکوسل منجر شود. حفظ وزن در محدوده سالم از طریق رژیم غذایی مناسب و ورزش منظم میتواند به کاهش این خطر کمک کند.
- فشار خون بالا: فشار خون بالا میتواند باعث افزایش فشار در وریدهای بدن، از جمله وریدهای کیسه بیضه شود و به این ترتیب به تشدید واریکوسل کمک کند. مدیریت فشار خون از طریق داروها و تغییرات سبک زندگی میتواند در کاهش این خطر موثر باشد.
- استرس و اضطراب: استرس و اضطراب میتوانند باعث تشدید بسیاری از بیماریها از جمله واریکوسل شوند. مدیریت استرس از طریق تمرینات تنفسی، مدیتیشن و مشاوره میتواند به بهبود وضعیت بیمار کمک کند.
- مصرف دخانیات و الکل: مصرف سیگار و الکل میتواند به سلامت وریدها آسیب رسانده و باعث تشدید واریکوسل شود. قطع مصرف این مواد میتواند تاثیر مثبتی بر روی علائم واریکوسل داشته باشد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
عوامل مختلفی میتوانند علت واریکوسل باشند؛ اما در بسیاری از موارد میتوان با پیروی از سبک زندگی سالم از بروز این عارضه جلوگیری کرد. فراموش نکنید که واریکوسل عموماً نیاز به درمان نداشته و پزشک تنها مسکنهایی برای کاهش درد برای فرد تجویز میکند. در موارد حاد یا مواردی که فرد دچار ناباروری شده است ممکن است درمان جراحی نیز به عنوان یکی از گزینههای درمانی مطرح شود.
برای تشخیص دلیل واریکوسل حتما با متخصص اورولوژیست مشورت کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره دکتر اورولوژی آنلاین وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام.من ۲۳ ساله هستم.به خاطر بد خوابیدن بیضه هام درد گرفت.دکتر رفتم گفت چون نگرانم برم سونوگرافی.رفتم سونو گفت واریکوسل دارم.سمت چپ ۲۵ میلی متر.دکتر سونوگراف گفت مشکلی نیست.الان گاهی وقتی سمت چپ بدن میخوابم یا گاهی وقتی میشینم درد میگیره.به نظرتون گریدش چنده چون توی برگه سونوگرافیم ننوشته و اینکه اژن درد به نظرتون نشونه بدیه و باید به دکتر اورولوژی مراجعه کنم؟علائم خاصی هم ندیدم فقط درده دارم.
سلام
شما مستعد به واریکوسل بودید که مبتلا شدید
با سونوگرافی بطور دقیق گرید واریکوسل مشخص می شود
ولی با این توضیحات بنظر می رسد گرید ۱ باشد
سلام.من ۲۳ ساله هستم.به دلیل بد خوابیدن بیضه هام درد گرفت.رفتم دکتر گفت چون نگرانم برم سونوگرافی.گفتند واریکوسل دارم.۲۵ میلی متره سمت چپ.الان وقتی سمت چپ بدنم میخوابم کمی درد دارم.موقع نشستن هم گاهی درد دارم.دکتر سونوگرافی همون لحظه گفت مشکلی نیست.به نظرتون گرید چند میشه و به نظرتون این درد علامت بدیه؟لازمه که به نظرتون به دکتر اورولوژی نشون بدم یا نه؟لطفا راهنماییم کنید.
سلام و وقت بخیر . من یک سوال داشتم اینکه روی پوست کیسه بیضه سمت چپ روی بیضه سمت چپ دو شاخه رگ رو دیدم که به رنگ بنفش پر رنگ هستند دقیقا هم رنگ و مثل واریس پا هستند و
اطرافشون هم مویرگ های خیلی نازکی وجود دارند و این رگ به دو شاخه رگ تقسیم شده و از بغیه رگ ها بزرگ تر هستند و ادامه نداره و حدودا ۴ سال پیش این رگ هارو مشاهده کردم و در حالت عادی معلوم نیست وقتی پوست بیضه شل میشه قابل دیدن هستش و اهمیتی ندادم الان نگران هستم که واریکوسل دارم یا خیر من ۱۹ سالم هست و در این مدت هیچ دردی در مدت یک روز و یک سال رو تجربه نکردم و قبلا هم هیچ دردی نداشتم. حتی در کار ها و ورزش های سنگین و بیضه ها و کیسه بیضه هم اصلا ورم نداره و خیلی عادیه میخواستم بدونم این رگ ها ایا باعث ناباروری در من میشه سا خیر اگر میشه لطفا هرچه زود تر پاسخ من رو بدید با تشکر از شما.
سلام
در اکثر اوقات طبیعی است
ولی اگر این عروق متورم شد و یا با درد همراه باشد
نیاز به سونوگرافی و تشخیص گرید واریکوسل دارد
تا بر این اساس درمان شود
متخصص اورولوژیست
واریکوسل داری داداش ولی زیاد شدید نیست واسه من واریکوسل اگه ۳ درجه باشه درجه ۴ تشخیص داده شده و رگ ها به قدری متورم شدن که تا وسط رون پاهام میرسه و عجیبش اینجاست که درد ندارم و آزمایش نشون داد که ۱۰۰ میلیون اسپرم دارم .
ممنونم از نظر شما
گرید واریکوسل با سونوگرافی و روشهای تشخیصی بخوبی قابل تشخیص است
سلام و وقت بخیر . من یک سوال داشتم اینکه روی پوست کیسه بیضه سمت چپ روی بیضه سمت چپ دو شاخه رگ رو دیدم که به رنگ بنفش پر رنگ هستند دقیقا هم رنگ و مثل واریس پا هستند و
اطرافشون هم مویرگ های خیلی نازکی وجود دارند و این رگ به دو شاخه رگ تقسیم شده و از بغیه رگ ها بزرگ تر هستند و ادامه نداره و حدودا ۴ سال پیش این رگ هارو مشاهده کردم و در حالت عادی معلوم نیست وقتی پوست بیضه شل میشه قابل دیدن هستش و اهمیتی ندادم الان نگران هستم که واریکوسل دارم یا خیر من ۱۹ سالم هست و در این مدت هیچ دردی در مدت یک روز و یک سال رو تجربه نکردم و قبلا هم هیچ دردی نداشتم. حتی در کار ها و ورزش های سنگین و بیضه ها و کیسه بیضه هم اصلا ورم نداره و خیلی عادیه میخواستم بدونم این رگ ها ایا باعث ناباروری در من میشه سا خیر اگر میشه لطفا هرچه زود تر پاسخ من رو بدید با تشکر از شما.
آیا عمل واریکوسل درد دارد و چه سنی باید عمل شود
سلام
این عمل در بی هوشی انجام می شد
دردی حس نمی کنید
سنین بالاتر از ۱۰ سال را بهترین زمان برای تشخیص و درمان بیماری واریکوسل است
آیا عمل واریکوسل درد دارد و چه سنی باید عمل شود
آیا عمل واریکوسل درد دارد
من الان داخل بیضه چپم داخلش پر از رگ شده و از اون یکی بیضه راستم بزرگتر شده و هیچ دردی هم ندارم ایا دلیلش چیه نزدیک ۵ ساله اینجوریه
سلام
علایم واریکوسل دارید
می تواند در صورت درمان نشدن این علایم بیشتر شود
در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید
متخصص اورولوژیست
سلام داکتر جان من هم واریکسل دارم رفتم پیش داکتر گفته باید عمل بشی آیا عمل بشم خوب میشه مشکل ناباروری دارم
سلام
بله
مخصوصا اگر گرید ۳ باشد مهمترین درمان، جراحی است
بله درمان می شوید
سلام
سلام یک سوال دیدن تصاویر مستجن اگر خود ارضایی نکنیم خود به خود اتفاق مییفته یا نه ?
سلام
در هر شخص(بدون لمس) متفاوت است
ممکن است رخ دهد
خودش خودارضایی محسوب می شودخص متفاوت است