فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
واکسن زونا را چقدر میشناسید؟ با بیماری زونا چقدر آشنا هستید؟ هرپس زوستر که به عنوان زونا شناخته میشود، نوعی سندرم ویروسی بوده که در اثر فعال شدن مجدد ویروس واریسلا-زوستر ایجاد میشود. پس از یک دوره واریسلا (آبله مرغان)، ویروس واریسلا زوستر در سیستم عصبی خفته باقی میماند. این بیماری معمولاً در بزرگسالان یا افراد مسن رخ میدهد.
یکی از راههای مطمئن پیشگیری از این بیماری، تزریق واکسن زونا معروف به شینگریکس یا واکسن نوترکیب زوستر (RZV) است. این واکسن به طور موثری از ابتلا به زونا جلوگیری کرده و عوارض ناشی از بیماری را کاهش میدهد. در ادامه کمی بیشتر با این واکسن آشنا میشوید تا اگر قصد تزریق آن را دارید، با مراجعه به یک دکتر زونا اقدامات لازم را انجام دهید.
برای تزریق واکسن زونا حتما با دکتر عمومی یا متخصص عفونی مشورت کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با پزشکان وجود دارد.
واکسن زونا چیست؟
بیماری پوستی زونا چیست؟ این بیماری در اثر فعال شدن ویروس واریسلا زوستر به وجود میآید و معمولا افراد بزرگسال به ویژه افراد مسن را درگیر میکند. واکسن زونا برای ایجاد ایمنی به منظور مقابله با بیماری آبله مرغان و زونا تجویز میشود. این واکسن یک ویروس زنده نبوده و از بخشی از ویروس ساخته شده است.
نحوه تزریق واکسن زونا
واکسن زوستر باید به صورت عضلانی در ناحیه دلتوئید بالای بازو تزریق شود. تزریق زیر جلدی یک اشتباه در زمان تجویز این واکسن است و باید از آن اجتناب شود. با این حال، اگر به طور ناخواسته واکسن زونا را به صورت زیر جلدی تجویز کنید، آن دوز معتبر تلقی شده و نیازی به تکرار ندارد. اگر خطای تزریق زیر جلدی واکسن در اولین دوز این واکسن رخ دهد، تزریق دوز دوم پس از ۲ تا ۶ ماه لازم است.
واکسن زونا را از کجا تهیه کنیم؟
برای تزریق واکسن زونا میتوانید به مراکز واکسیناسیون شهر خود مراجعه کنید. برخی از مراکز درمانی و مراکز بهداشت نیز واکسن زونا را داشته و آن را برای افراد واجد شرایط تزریق میکنند.
موارد مصرف واکسن زونا (فواید واکسن زونا)
تزریق دو دوز این واکسن برای جلوگیری از زونا و عوارض بعد از بیماری زونا در بزرگسالان ۵۰ ساله و بالاتر توصیه میشود. همچنین این واکسن برای افراد در سنین ۱۹ سال و بالاتر که به دلیل بیماری، سیستم ایمنی ضعیفی دارند مناسب است. این واکسن از ابتلا به زونا و آبله مرغان و ایجاد عوارض جدی این بیماری جلوگیری میکند و در بهبود روند درمان بیماری زونا تاثیر زیادی دارد.
واکسن زونا برای تبخال
واکسن زونا از شما در برابر نوعی تبخال محافظت میکند. این واکسن در برابر فعال شدن مجدد ویروس هم محافظت میکند. ویروسی که باعث آبله مرغان و زونا میشود همان ویروسی نیست که باعث تبخال یا تبخال تناسلی که یک عفونت مقاربتی است، میشود.
واکسن زونا برای بزرگسالان
زونا نوعی بثورات کمربند مانند دردناک است که توسط ویروس واریسلا زوستر (همان ویروسی که باعث آبله مرغان میشود.) ایجاد میگردد. واکسن زونا توسط سازمان غذا و دارو برای استفاده افراد زیر ۵۰ سال تایید نشده است. اثرات این واکسن فقط در بزرگسالان ۵۰ ساله و بالاتر آزمایش شده است.
دوز مصرفی واکسن زونا
بزرگسالان از سنین ۵۰ سال به بعد باید دو دوز از واکسن زونا را با فاصله ۲ تا ۶ ماه دریافت کنند. افراد ۱۹ ساله و بزرگتر هم که به دلیل بیماری یا درمان، سیستم ایمنی ضعیفی دارند باید دو دوز واکسن دریافت کنند. در صورت نیاز، افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند میتوانند دوز دوم را ۱ تا ۲ ماه پس از نوبت اول دریافت کنند.
عوارض واکسن زونا
از جمله عوارض شایع تزریق واکسن زونا میتوان موارد زیر را نام برد:
- سردرد
- خستگی
- تب
- درد عضلانی
- احساس لرز
- درد در محل تزریق
- دل درد
- ناراحتی معده
- حالت تهوع
- واکنش آلرژیک
- سرگیجه
- کوری
- درد مفاصل
- تورم غدد لنفاوی
موارد احتیاط و منع مصرف واکسن زونا
افرادی که سابقه واکنشهای آلرژیک شدید مانند آنافیلاکسی به این واکسن را دارند و همچنین فردی که یک دوره حاد تبخال را تجربه کرده یا زنان باردار و شیرده باید از تزریق این واکسن خودداری کنند. اگر در هر یک از این شرایط هستید و به تزریق واکسن زونا اصرار دارید، با یک متخصص مشورت کنید.
واکسن زونا در بارداری
هیچ اجبار و اصراری در رابطه با تزریق واکسن زونا در طول دوران بارداری وجود ندارد. به همین خاطر تمامی مراکز درمانی ارائه دهنده این خدمات، باید تزریق این واکسن برای زنان باردار را تا بعد از بارداری به تعویق اندازند.
واکسن زونا در شیردهی
واکسنهای نوترکیب مانند واکسن زونا هیچ خطر شناخته شده برای کودکان یا نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند ندارد. با این وجود توصیه میشود که اگر در دوران شیردهی قرار دارید و اصرار به تزریق واکسن زونا دارید، پیش از اقدام با یک پزشک متخصص صحبت کنید.
واکسن زونا برای کودکان
واکسن زونا نباید برای کودکان تزریق شود و نباید به جای واکسن واریسلا استفاده شود.
واکسن زونا برای سالمندان
همانطور که چندین بار اشاره کردیم، افراد باید بعد از ۵۰ سالگی واکسن زونا تزریق کنند. این واکسن برای افزایش ایمنی بدن و کاهش عوارض احتمالی ابتلا به بیماری زونا تزریق میشود. به این موضوع آگاه باشید که اثر واکسن زونا با افزایش سن کاهش مییابد، بنابراین افراد ۸۰ ساله یا بالاتر واجد شرایط دریافت واکسن نیستند.
عوارض جانبی رایج واکسن زونا برای سالمندان عبارتند از:
- درد خفیف تا متوسط در بازو
- قرمزی و تورم در محل تزریق
- خستگی
- درد عضلانی
- سردرد
- تب و لرز
- دل درد
- حالت تهوع
اختلالات دارویی واکسن زونا
تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. دوز داروی مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر ندهید و تزریق آن را سر خود به تعویق نیندازید.
مکانیسم اثر واکسن زونا
واکسن زونا حاوی قسمتهای شکسته شده ویروس است که به بدن اجازه میدهد تا در برابر ویروس مقاوم باشد. هنگامی که بدن با ویروس واقعی روبهرو میشود، پاسخی برای جلوگیری از عفونت نشان میدهد. این واکسن همچنین حاوی مولکولهایی است که پاسخ ایمنی بدن را قویتر و طولانیتر میکند.
اطلاعات دارویی واکسن زونا
اطلاعات دارویی واکسن زونا را در جدول مشاهده میکنید:
اسامی رایج دارو | تداخلات دارویی | عوارض جانبی |
---|---|---|
Zostavax | داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی از جمله کورتیکواستروئیدها | تب |
Shingrix | – | قرمزی |
– | – | درد عضلانی |
– | – | سردرد |
– | – | درد در محل تزریق |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
اگر واجد شرایط تزریق واکسن زونا هستید و تصمیم به تزریق آن گرفتهاید، بد نیست که با یک پزشک مشورت کنید. با وجود شرایط خاص هر فرد، بیماریهایی که به آن مبتلا است و میزان سلامت بدن این واکسن ممکن است برای هر فرد مناسب یا ممنوع باشد.
برای سهولت در دریافت نوبت پزشک عمومی یا دکتر عفونی میتوانید از دکترتو کمک بگیرید. اگر تنها نیاز به یک مشورت چند دقیقهای دارید شاید تنها یک مشاوره آنلاین و غیرحضوری برای شما کافی باشد. اگر هم نیاز به بررسی کامل شرایط خود زیر نظر یک پزشک دارید شاید بد نباشد که به صورت حضوری ویزیت شوید.
شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره دکتر عمومی آنلاین و همچنین مشاوره دکتر عفونی آنلاین وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام خسته نباشد بنده به مراکز واکسیناسیون در شهر بندرعباس مراجعه کردم متاسفانه نمیدونستم واکسن زونا چی هست میشه راهنمایی کنید کدوم شهر میتونم نوبت بگیرم برم واکسن بزنم
سلام
برای تزریق واکسن زونا میتوانید به مراکز واکسیناسیون شهر خود مراجعه کنید. برخی از مراکز درمانی و مراکز بهداشت نیز واکسن زونا را داشته و آن را برای افراد واجد شرایط تزریق میکنند.
و یا از داروخانه های هلال احمر پرس و جو کنید
سلام وقتتون بخیر
از کجا باید واکسن زونا رو تهیه کنیم ؟
سلام
برای تزریق واکسن زونا میتوانید به مراکز واکسیناسیون شهر خود مراجعه کنید
تندرست باشید
سلام ببخشید دکتر گفته واکسن زونا داخل سرم تزریق شود درستا
سلام
اشتباه است
واکسن زوستر باید به صورت عضلانی در ناحیه دلتوئید بالای بازو تزریق شود. تزریق زیر جلدی و سرومی یک اشتباه در زمان تجویز این واکسن است و باید از آن اجتناب شود.