فهرست مطالب
داروی دپرنیل که با نام سلژیلین نیز شناخته میشود، برای کمک به کنترل علائم بیماری پارکینسون (اختلالی در سیستم عصبی که باعث مشکلاتی در حرکت، کنترل عضلات و تعادل میشود.) و در افرادی که ترکیب لوودوپا و کاربیدوپا (سینمت) مصرف میکنند، استفاده میشود. سلژیلین در گروهی از داروها به نام مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز نوع B (MAO-B) قرار دارد.
در ادامه به معرفی داروی دپرنیل و هر آنچه که نیاز است تا درباره آن بدانید پرداختهایم. در صورتی که هر یک از علائم پارکینسون را در خود مشاهده میکنید بهتر است که زیر نظر یک متخصص، دوره درمان خود را طی کنید. برای پیدا کردن مناسبترین دکتر مغز و اعصاب، دکترتو همراه شما است. شما میتوانید به کمک این وبسایت، اقدام به دریافت مشاوره آنلاین و حضوری از یک پزشک متخصص برای رفع بیماری خود نمایید.
داروی دپرنیل (سلژیلین) چیست؟
داروی دپرنیل یا داروی سلژیلین برای درمان اختلالات حرکتی ناشی از بیماری پارکینسون استفاده میشود (بیماری پارکینسون چیست؟). این دارو بیماری پارکینسون را درمان نمیکند، اما ممکن است لرزش، سفتی عضلات، از دست دادن توانایی حرکات طبیعی و تغییر ناگهانی بین حرکت طبیعی و سفتی بدن را بهبود بخشیده و کنترل کند. علاوه بر این ممکن است دامنه حرکتی و توانایی در راه رفتن، لباس پوشیدن و ورزش را بهبود بخشد.
سلژیلین معمولاً در ترکیب با سایر داروها (مانند لوودوپا و کاربیدوپا) استفاده میشود. این دارو یک مسدودکننده آنزیم مهارکننده MAO است که با کند کردن تجزیه برخی مواد طبیعی در مغز (انتقال دهندههای عصبی مانند دوپامین، نوراپی نفرین و سروتونین) عمل میکند و در درمان پارکینسون موثر است. در ادامه به طور مفصلتر با این دارو آشنا میشوید.
اسامی رایج داروی سلژیلین:
- قرص سلژیلین جنریس ۵ میلی گرم
- قرص سلژیلین زهراوی ۵ میلی گرم
- قرص سگان ۵ میلی گرم
نحوه مصرف داروی دپرنیل
این دارو از انواع داروهای پارکینسون بوده و به صورت کپسول و قرص خوراکی تجزیه کننده (حل کننده) موجود است. کپسول دپرنیل معمولا دو بار در روز همراه با صبحانه و ناهار مصرف میشود. قرص دپرنیل خوراکی نیز معمولاً یک بار در روز قبل از صبحانه بدون غذا، آب یا مایعات دیگر مصرف میشود. در زمان مصرف این دارو لازم است که دستورالعملهای روی دارو یا نسخه را به دقت دنبال کنید و از پزشک یا داروساز خود بخواهید هر قسمتی را که متوجه نمیشوید برای شما توضیح دهد.
داروی سلژیلین را دقیقا طبق دستور پزشک یا داروساز مصرف کنید. از مصرف بیشتر یا کمتر از آنچه پزشک تجویز کرده است، پرهیز کنید. اگر این دارو را بیش از حد مصرف کنید، ممکن است افزایش ناگهانی و خطرناک فشار خون را تجربه کنید.
برای مصرف قرص آن را روی زبان خود قرار دهید و صبر کنید تا حل شود. قرص را قورت ندهید. ۵ دقیقه قبل از مصرف و تا ۵ دقیقه بعد از مصرف آن چیزی نخورید یا ننوشید.
موارد مصرف داروی دپرنیل
داروی سلژیلین یک مهارکننده انتخابی و غیرقابل برگشت مونوآمین اکسید از نوع B است. از داروی دپرنیل برای درمان بیماران تازه تشخیص داده شده مبتلا به بیماری پارکینسون و برای درمان اختلالات افسردگی استفاده میشود. این دارو علائم پارکینسون را بهبود میدهد.
دوز مصرف داروی دپرنیل
دوز این دارو برای بیماران مختلف مبتلا به بیماری های مغز و اعصاب متفاوت خواهد بود. دستورات پزشک یا دستورالعمل های روی برچسب را دنبال کنید. اطلاعات زیر فقط شامل دوزهای متوسط این دارو است. اگر دوز متفاوت است، نباید آن را تغییر داد (مگر اینکه پزشک گفته باشد.).
علاوه بر این مقدار دوز دارو به قدرت آن هم بستگی دارد. همچنین، تعداد دوزهایی که هر روز مصرف میکنید، زمان مجاز بین دوزها و مدت زمانی که دارو را مصرف میکنید به مشکل پزشکی که دارو برای درمان آن استفاده میشود هم بستگی دارد.
با اینحال برای بیماری پارکینسون دستور زیر مورد نظر است:
- بزرگسالان: سلژیلین ۵ میلی گرم دو بار در روز، در صبحانه و ناهار مصرف شود. پزشک ممکن است دوز را در صورت نیاز تنظیم کند.
- کودکان: مصرف و دوز باید توسط پزشک تعیین شود.
عوارض مصرف داروی دپرنیل
داروی دپرنیل ممکن است عوارض جانبی متعددی ایجاد کند. به همین خاطر در صورتی که بیمار هر یک از این علائم را به شکل شدید و غیرقابل قطع شدن در خود احساس میکند باید خیلی زود به پزشک خود اطلاع دهد:
- سرگیجه
- سبکی سر
- احساس غش
- خشکی دهان
- حالت تهوع
- استفراغ
- دل درد
- مشکل در بلع
- سوزش سردل
- اسهال
- یبوست
- مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب
- رویاهای غیر معمول
- خواب آلودگی
- افسردگی
- درد، به خصوص در پاها یا پشت
- درد یا ضعف عضلانی
- لکههای بنفش روی پوست
- کهیر
- قرمزی، تحریک یا زخم در دهان
- سردرد شدید
- درد قفسه سینه
- ضربان قلب سریع، نامنظم یا تپنده
- تعریق
- حالت تهوع و استفراغ ناگهانی و شدید
- گیجی
- لرزش غیرقابل کنترل بخشی از بدن
- حرکات غیرعادی و غیرقابل کنترل
- توهم (دیدن چیزی یا شنیدن صداهایی که وجود ندارند.)
- مشکل در تنفس
موارد احتیاط و منع مصرف داروی دپرنیل
قبل از مصرف داروی دپرنیل، اگر در هر یک از شرایط زیر قرار دارید، به پزشک یا داروساز اطلاع دهید:
۱) اگر هر یک از داروهای تجویزی و بدون نسخه زیر را مصرف میکنید، اخیراً مصرف کردهاید یا قصد مصرف آنها را دارید نیز به پزشک خود اطلاع دهید:
- دکسترومتورفان (Robitussin)
- مپریدین (Demerol)
- متادون (دولوفین)
- پروپوکسیفن (داروون)
- ترامادول
- داروهای حاوی سلژیلین
- ویتامین
- مکمل های غذایی
- محصولات گیاهی
- داروهای ضد افسردگی مانند آمی تریپتیلین (Elavil) و ایمی پرامین
- نافسیلین فنوباربیتال
- فنی توئین (دیلانتین)
- سیتالوپرام (Celexa)
- اسیتالوپرام(Lexapro)
- فلوکستین (پروزاک)
- فلووکسامین (Luvox)
- پاروکستین (Paxil)
- سرترالین (Zoloft)
- ریفامپین (Rifadin)
۲) اگر بیماری کبدی یا کلیوی دارید یا قبلاً داشته اید به پزشک خود اطلاع دهید.
۳) در صورت ابتلا به بیماری فنیل کتونوری که یک بیماری ارثی بوده و در آن باید رژیم غذایی خاصی برای جلوگیری از آسیب به مغز مصرف کنید.
۴) اگر باردار هستید، قصد بارداری دارید یا در دوران شیردهی هستید به پزشک خود اطلاع دهید. اگر در دوره مصرف این دارو باردار شدهاید، خیلی زود با پزشک خود تماس بگیرید.
۵) قبل از انجام جراحی، پزشک یا دندانپزشک خود را در مورد تمام محصولاتی که استفاده میکنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) مطلع کنید. ممکن است لازم باشد قبل از جراحی مصرف سلژیلین را قطع کنید. دستورالعملهای پزشک خود را به دقت دنبال کنید.
۶) قبل از مصرف سلژیلین، اگر به آن حساسیت دارید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. یا اگر آلرژی دیگری دارید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. برای اطلاعات بیشتر با داروساز خود صحبت کنید.
۷) در صورت ابتلا به هر یک از بیماریهای تومور غده فوق کلیوی (فئوکروموسیتوم)، بیماری عروق مغزی (مانند سکته مغزی)، مشکلات قلبی (مانند نارسایی قلبی و حمله قلبی)، مشکلات خونریزی، سابقه سردردهای شدید و مکرر، زخم معده، دیابت، سابقه شخصی یا خانوادگی اختلالات روانی و خلقی (مانند اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی)، سابقه شخصی یا خانوادگی فشار خون بالا، بیماری کبدی، تیروئید پرکار پیش از مصرف این دارو به پزشک خود اطلاع دهید.
تداخلات دارویی دپرنیل
برخی از داروهایی که ممکن است با سلژیلین تداخل داشته باشند عبارتند از:
- داروهای ضد افسردگی (از جمله بوپروپیون، ماپروتیلین، میرتازاپین)
- مهارکنندههای MAO (ایزوکاربوکسازید، لینزولید، متاکسالون، متیلن بلو، موکلوبمید، فنلزین، پروکاربازین، راساگیلین، اپیسیپروسیآمید، سافینپرسیآمید)
- داروهای اختلال کمبود توجه (مانند اتوموکستین، متیل فنیدات)، آپراکلونیدین، بوسپیرون، کاربامازپین و اکسکاربازپین، سیکلوبنزاپرین، دوترابنازین
- برخی محصولات گیاهی مانند افدرا و ما هوانگ
- داروهای سرماخوردگی ضد احتقان بینی
- فنیل پروپانول آمین
- سودوافدرین
- فنتانیلپ
- متوکلوپرامید
- مواد مخدر مانند LSD و مسکالین
- محرکها مانند آمفتامین و افدرین
- مکملها مانند تریپتوفان و تیرامین
- تترابنازین
- برخی از تریپتانها که برای درمان سردردهای میگرنی استفاده میشوند مانند ریزاتریپتان، سوماتریپتان، زولمیتریپتان و والبنازین
اطلاعات دارویی سلژیلین
در جدول زیر میتوانید اطلاعات داروی سلژیلین را مشاهده کنید:
اسامی رایج دارو | عوارض جانبی | تداخلات دارویی |
---|---|---|
قرص دپرنیل | سرگیجه | متوکلوپرامید |
قرص سلژیلین جنریس ۵ میلی گرم | سبکی سر | داروهای ضد افسردگی |
قرص سلژیلین زهراوی ۵ میلی گرم | حالت تهوع و استفراغ | برخی مواد مخدر |
قرص سگان ۵ میلی گرم | دل درد | تترابنازین |
– | مشکل در بلع | داروهای سرماخوردگی |
– | اسهال و یبوست | برخی داروهای درمان سردردهای میگرنی |
– | خشکی دهان | برخی داروهای گیاهی |
– | مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب | داروهای اختلال کمبود توجه |
– | افسردگی و خواب آلودگی | برخی مکملها |
مکانیسم اثر داروی دپرنیل
دپرنیل به عنوان یک فعال کننده نورونهای دوپامینرژیک عمل میکند. از آنجایی که این نورون ها حاوی MAO-B در انسان هستند، دپرنیل محتوای دوپامین پایانههای عصبی را افزایش داده و به عنوان یک مهارکننده قوی جذب مجدد دوپامین، کنترل فیزیولوژیکی روی نورونهای دمی کولینرژیک را تشدید میکند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
اگر در حال مصرف داروی دپرنیل هستید، اجازه ندهید شخص دیگری داروی شما را مصرف کند. اگر درباره مصرف این دارو نیز هرگونه سوالی دارید، خیلی زود با پزشک یا داروساز مشورت کنید. داروی سلژیلین مخصوص شخص شما و با توجه به بیماری شما تجویز شده و باید دور از دسترس سایر افراد و به خصوص کودکان قرار گیرد.
اگر علائم بیماری شما تغییر کرده یا دچار عوارض شدهاید، خیلی سریع به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید. شما میتوانید برای تغییر پزشک خود و به منظور مشورت با یک متخصص با تجربه، از دکترتو کمک بگیرید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره دکتر مغز و اعصاب آنلاین و همچنین مشاوره دارویی وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!