فهرست مطالب
الانزاپین یک داروی ضد روان پریشی است که در درمان بیماریهایی مانند اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی استفاده میشود. این دارو با تأثیر بر تعادل برخی مواد شیمیایی در مغز، به ویژه دوپامین و سروتونین، به کاهش علائمی مانند توهم، هذیان، و نوسانات خلقی کمک میکند. اولانزاپین به صورت قرص خوراکی و اشکال تزریقی موجود است و باید تحت راهنمایی و نظارت یک متخصص مصرف شود. قبل از مصرف این دارو، با روانشناس یا روانپزشک مشورت کنید. در سایت نوبتدهی آنلاین دکترتو امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری یا آنلاین برای شما قرار گرفته است.
داروی الانزاپین چیست؟
الانزاپین به انگلیسی olanzapine، برای درمان برخی مشکلات روحی و روانی مثل اختلال شخصیت دو قطبی و اسکیزوفرنی مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو میتواند به کاهش توهم کمک کند و باعث شود بهتر و مثبتتر راجع به خودتان فکر کنید، احساس اضطراب کمتری داشته و در زندگی روزمره فعالتر باشید.
- نام تجاری الانزاپین: زیپرکسا
- نام رایج دارو: الانزاپین – Olanzapine – قرص الازین ۲.۵ و قرص الازین ۵ میلیگرم – زیپروبایوکس ۲/۵ الانزاپین
عملکرد داروی اولانزاپین چگونه است؟
داروی الانزاپین ۵ به وسیله بازگرداندان تعادل برخی مواد طبیعی در مغز کار میکند.
نحوه مصرف الانزاپین چگونه است؟
داروی الانزاپین را به صورت خوراکی، بدون غذا یا همراه غذا، طبق دستور پزشک، معمولا یک بار در روز مصرف کنید. دوز مصرف داروی الانزاپین به سن، وضعیت بیماری، و پاسخگویی بدن شما به درمان بستگی دارد. برای کاهش خطر بروز عوارض جانبی ممکن است پزشک شما مصرف این دارو را با دوز کم تجویز کرده و آن را به تدریج افزایش دهد. با دقت به دستورات پزشک خود عمل کنید.
برای تاثیرگذاری بیشتر داروی الانزاپین آن را به صورت مرتب مصرف کنید. به یاد داشته باشید که دارو را هر روز در زمان مقرر میل کنید. توجه داشته باشید که مصرف دارو را، حتی زمانی که احساس بهتری داشتید، ادامه دهید و به طور خودسرانه و بدون مشورت با پزشکتان استفاده از الانزاپین را متوقف نکنید.
در صورتی که علائم بیماری شما به همان صورت ادامه پیدا کرد یا حالتان وخیمتر شد به پزشک خود اطلاع دهید. تجویز و تعیین دوز مصرفی این دارو برای درمان اختلالات روانی مانند اسکیزوفرنی و غیره تنها بر عهده روانپزشک است، از این رو از مصرف خودسرانه دارو جدا خودداری کنید.
فواید و موارد مصرف داروی اولانزاپین چیست؟
قرص الانزاپین برای چیست؟ چنانچه باردار هستید فقط در صورت نیاز ضروری داروی الانزاپین را استفاده کنید. نوزادان متولد شده از مادرانی که داروی الانزاپین را در ۳ ماه آخر بارداری استفاده کردهاند ممکن است علائمی مانند لرزش یا سفت شدن ماهیچهها، خوابآلودگی، مشکل در غذا خوردن و نفس کشیدن و گریههای مداوم را تجربه کنند. در صورتی که متوجه شدید نوزاد شما، به خصوص در ماه اول تولد، یکی از این علائم را تجربه میکند به سرعت به پزشک اطلاع دهید.
از آنجا که مشکلات روحی و روانی درمان نشده مانند اسکیزوفرنی، اختلال دو قطبی و افسردگی میتواند بیماری خطرناکی قلمداد شود مصرف این دارو را بدون تجویز پزشک متوقف نکنید. در مورد مضرات و مزایای مصرف داروی الانزاپین در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید.
تجویز و تعیین دوز مصرفی این دارو برای درمان اختلالات روانی مانند اسکیزوفرنی و غیره تنها بر عهده روانپزشک است، از این رو از مصرف خودسرانه دارو جدا خودداری کنید.
۱. موارد مصرف الانزاپین، داروی الانزاپین برای چه بیماری است؟
قرص الازین برای چی خوبه؟ این دارو تحت نظارت پزشک در درمان بیماریهایی مانند علائم اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی استفاده میشود.
۲. دوز مصرف قرص الانزاپین برای کودکان و بزرگسالان
میزان مصرف قرص اولانزاپین برای کودکان و بزرگسالان بسته به شرایط خاص تحت درمان، سن، وزن و سلامت کلی فرد متفاوت است:
دوز مصرف اولانزاپین | توضیحات |
---|---|
بزرگسالان | دوز شروع معمول برای اسکیزوفرنی یا اختلال دوقطبی بین ۵ تا ۱۰ میلیگرم یک بار در روز است. حداکثر دوز توصیه شده ۲۰ میلیگرم در روز است. |
کودکان و نوجوانان | دوز معمولاً از ۲.۵ میلیگرم در روز بوده و در صورت لزوم میتواند به تدریج افزایش یابد. |
۳. الانزاپین برای زود انزالی موثر است؟
اولانزاپین یک درمان تایید شده برای زودانزالی نیست. انزال زودرس معمولاً با سایر داروها مانند مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs)، تکنیکهای رفتاری یا عوامل بیحسکننده موضعی کنترل میشود.
۴. الانزاپین برای وسواس فکری و اضطراب کاربرد دارد؟
در حالی که اولانزاپین به طور معمول یک درمان خط اول برای اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) و اضطراب نیست، ممکن است در برخی موارد به عنوان یک داروی کمکی استفاده شود.
۵. اولانزاپین و پریودی (کاربرد الانزاپین)
الانزاپین ۵، یک داروی ضد روان پریشی، میتواند باعث بینظمی قاعدگی شود. برخی افراد ممکن است تغییراتی را در چرخه قاعدگی خود تجربه کنند که باید با پزشک در میان بگذارند.
۶. الانزاپین و جوش صورت
اولانزاپین معمولاً با ایجاد یا تشدید آکنه همراه نیست. واکنشهای فردی به دارو میتواند متفاوت باشد، بنابراین اگر در حین مصرف اولانزاپین دچار آکنه یا جوش صورت شدید، با دکتر مشورت کنید.
۷. الانزاپین و بی اشتهایی عصبی
گاهی اوقات اولانزاپین برای کمک به افزایش وزن و بهبود خلق و خو در افراد مبتلا به بیاشتهایی عصبی تجویز میشود. اگرچه هنوز استفاده از قرص الازین برای چاقی یا بیاشتهایی عصبی از نظر علمی ثابت نشده است.
۸. الانزاپین و حافظه
اولانزاپین میتواند عوارض جانبی شناختی از جمله اختلال حافظه را ایجاد کند و برخی از افراد ممکن است در حین مصرف الانزاپین مشکلاتی در حافظه داشته باشند.
۹. بهترین زمان مصرف قرص الانزاپین کی است؟ (قرص اولانزاپین را کی بخوریم؟)
معمولاً مصرف الانزاپین ۲.۵ قبل از خواب توصیه میشود زیرا میتواند به عنوان یک عارضه جانبی باعث خواب آلودگی شود.
عوارض جانبی مصرف داروی الانزاپین چیست؟
خوابآلودگی، سرگیجه، سبکی سر، ناراحتی معده، خشکی دهان، یبوست، افزایش اشتها یا افزایش وزن از جمله عوارض جانبی مصرف قرص ضد توهم الانزاپین است. در صورتی که هر کدام از این اثرات ادامه داشت یا وخیمتر شد به پزشک خود یا دکتر داروخانه اطلاع دهید. سایر موارد عبارتند از:
- مشکل در بلع، لرزش و ضربان قلب آهسته
- بیهوش شدن
- تغییرات روحی و روانی مانند گیجی و بیقراری
- بیحسی یا مورمور شدن بازوها و پاها
- زرد شدن رنگ پوست و چشم
- درد شدید شکم و معده
- مشکل در ادرار کردن و وقفهی تنفسی در خواب
- افزایش قابل توجه وزن و افزایش سطح کلسترول خون
به ندرت ممکن است داروی الانزاپین میزان قند خون شما را افزایش دهد اما در صورت رخ دادن این اتفاق امکان ابتلا به دیابت بیشتر میشود. در صورتی که دچار علائم قند خون بالا مانند افزایش تشنگی یا افزایش میزان ادرار شدید به پزشک خود اطلاع دهید.
۱. عوارض مصرف بیش از حد قرص اعصاب الانزاپین
مصرف داروی الانزاپین ۲.۵ ممکن است حساسیت به الانزاپین و ترشح یکی از مواد طبیعی بدن شما، به نام پرولاکتین را افزایش دهد. ترشح بیش از حد این هورمون در زنان ممکن است به ترشح شیر از پستانها، توقف یا جابهجا شدن دورههای عادت ماهیانه و ایجاد مشکل در بارداری منجر شود.
ترشح این هورمون در مردان ممکن است به کاهش توانایی جنسی، عدم تولید اسپرم یا بزرگ شدن سینهها منجر شود. در صورت بروز هر کدام از این علائم موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
۲. الانزاپین و ریزش مو، از عوارض قرص الازین
ریزش مو یک عارضه جانبی شایع گزارش شده از عوارض قطع ناگهانی قرص ضد توهم الانزاپین نیست. با این حال، واکنشهای فردی به این دارو می تواند متفاوت باشد و ریزش و کندن موی سر در موارد نادری ممکن است رخ دهد.
۳. الانزاپین و تنگی نفس
مهمترین عوارض الانزاپین در دراز مدت و علائم ترک قرص الانزاپین میتواند مشکلات تنفسی باشد. واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی الانزاپین نادر است. با این وجود اگر واکنش آلرژیک جدیای مثل علائم پوستی، خارش، تورم (مخصوصا در صورت، زبان و گلو)، گیجی شدید و اختلال تنفسی را تجربه کردید به سرعت از پزشک کمک بگیرید.
موارد احتیاط مصرف داروی الانزاپین چیست؟
قبل از استفاده از داروی الانزاپین سابقهی پزشکی خود از جمله سابقهی مشکلات کبدی، تشنج، مشکل در عمل بلع، کمبود گلبولهای سفید خون، جنون، مشکل در ادرار کردن (به عنوان مثال مشکلات ناشی از بزرگ شدن پروستات)، گلوکوم زاویه بسته، بیماریهای روده و معده مانند انسداد روده، مصرف سیگار، سابقهی شخصی یا خانوادگی دیابت، بیماریهای قلبی، سطح بالای کلسترول و تریگلیسرید و مشکلات تنفسی در هنگام خواب مانند وقفهی تنفسی در خواب را با پزشک خود یا دکتر داروخانه در میان بگذارید.
ممکن است نوجوانان حساسیت بیشتری نسبت به عوارض جانبی این دارو به خصوص افزایش وزن، افزایش سطح کلسترول، تریگلیسرید و پرولاکتین از خود نشان دهند. سالمندان نیز نسبت به عوارض جانبی این دارو حساستر هستند. خوابآلودگی، یبوست، مشکل در ادرار کردن، گیجی، سرگیجه و سبکی سر از جمله این عوارض هستند. خوابآلودگی، گیجی، سرگیجه و سبکی سر ممکن است احتمال زمین خوردن را افزایش دهند.
قرص الانزاپین در بارداری و شیردهی (آیا قرص الانزاپین برای بارداری ضرر دارد؟)
داروی الانزاپین از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل میشود. در صورتی که نوزاد شما علائمی مانند لرزش یا سفت شدن عضلات، خوابآلودگی غیر معمول یا مشکل در تغذیه را تجربه میکند به سرعت به پزشک اطلاع دهید. هنگام مصرف این دارو پیش از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی الانزاپین با داروهای دیگر
داروی الانزاپین ممکن است با این داروها تداخل ایجاد کند:
- فلووکسامین
- سیپروفلوکساسین
- بعضی از آنزیمهای سیتوکروم CYP1A2
- علائم اوردوز مصرف داروی الانزاپین
اشکال دارویی قرص زیپروبایوکس | تداخل دارویی قرص الازین | عوارض جانبی قرص زیپرکسا |
---|---|---|
قرص الانزاپین کیمیدارو ۵ میلیگرم | بروموپرید | سردرد |
قرص اولاروز ۵ میلیگرم | متوکلوپرامید | خواب آلودگی |
پودر برای تزریق الانزاپین اینتاس ۱۰ میلیگرم | اوکساتومید | تهوع |
پودر برای تزریق اوزاپکس ۱۰ میلیگرم | پتاسیم کلراید | درد شکمی |
۱. جایگزین و داروی مشابه قرص الانزاپین چیست؟
هالدول (هالوپریدول) و کلوزاریل (کلوزاپین) از جایگزینهای آن هستند.
۲. الانزاپین و سیتالوپرام را میتوان همزمان مصرف کرد؟
استفاده از OLANZapine همراه با سیتالوپرام میتواند خطر ابتلا به ریتم نامنظم قلب را افزایش دهد و تهدیدکننده زندگی باشد، اگرچه این یک عارضه جانبی نسبتا نادر است.
۳. فرق الانزاپین و ریسپریدون چیست؟ الانزاپین بهتر است یا ریسپریدون؟
قرص اعصاب الانزاپین مزیت بیشتری نسبت به ریسپریدون در بهبود علائم منفی و شدت بیماری روحی نشان داده است و میتوان گفت معجزه الانزاپین در مقایسه با داروهای دیگر مشخص میشود.
۴. مصرف همزمان الانزاپین و سرترالین خطرناک است؟
بله، مصرف قرص سرترالین با اولانزاپین باعث ایجاد مشکلات قلبی یا تشدید آنها میشود.
۵. مصرف همزمان الانزاپین و فلوکستین چه عوارضی دارد؟
سرگیجه، سبکی سر، خواب آلودگی، اسهال، خشکی دهان، یبوست، افزایش اشتها، افزایش وزن یا مشکلات خواب ممکن است با مصرف همزمان الانزاپین و فلوکستین رخ دهد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
اولانزاپین یک داروی ضد روان پریشی است که برای درمان علائم اسکیزوفرنی خفیف و مانیا یا دورههای افسردگی با اختلال دوقطبی استفاده میشود و به کاهش علائمی مانند توهم، هذیان و نوسانات خلقی کمک میکند. این دارو ممکن است عوارض جانبی مانند افزایش وزن، آرام بخش و تغییرات متابولیک داشته باشد.
بهتر است قبل از مصرف آن برای جلوگیری از عوارض جانبی، با بهترین دکتر روانشناس یا فوق تخصص روانپزشکی صحبت کنید. در سایت دکترتو امکان مشاوره با دکتر روانشناس آنلاین، دکتر روانپزشک آنلاین (دکتر اعصاب و روان آنلاین) و دکتر مشاوره دارویی آنلاین نیز در کنار مشاوره متنی و تلفنی برای شما وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
من از وقتی قرص الزانتاپیین رو میخورم بیقرار میشم آیا از مصرف قرص این حالت میشم یانه؟
سلام دوست عزیز
یکی از عوارض جانبی این دارو بی قراری است که در صورت ایجاد این حالت بهتره با متخصص روانپزشکی برای تغییر دوز دارو یا جایگزینی داروی دیگر مشورت کنید.
متخصص اعصاب و روان
من برا اینکه شب درس بخونم چند روز مصرف نمیکنم قرص رو و شبها نمیخوابم آیا اشکالی داره نخورم ؟
سلام دوست عزیز
مصرف این دارو باید طبق دستور پزشک معالج و منظم باشد در غیر این صورت اثرات جانبی بیشتری در شما بروز کرده و پاسخ درمانی مناسبی دریافت نمی کنید.
من۹ساله ک ترس اضطراب استرس بی خوابی دارم اونم ازساعت۴بعدازظهراسترسم شروع میشه تاغروب این حالت دارم بیشترازسینم مشکل دارم یکی هم ازسینم مشکل دارم داخل سینم هم بدجورمیسوزه …لطف کنیدچه قرصای بایداستفاده کنم ک خوبه خوب بشم ..ممنون🙏
سلام دوست عزیز
علامت ذکر شده حملات اضطرابی هست که برای درمان این اضطراب و استرس و از بین رفتن سوزشی که بیان کردید نیازه متخصص روانپزشکی شما را ویزیت و تحت درمان قرار دهند. از این لینک میتونید نوبت بگیرید.
متخصص اعصاب و روان
با سلام
من ۳۲سال سن دارم،(مرد) مدت یک ماه هست شبا تپش قلب واظطراب میگیریم میرم نوار قلب میگیرم خوبه ولی شبا از ترس نگرفتن تپش قلب استرس زیادی میگیرم البته چندماه پیش برای مشکلات جنسی قرص مصرف میکردم الان دیگه مصرف نمیکنم ولی تپش قلب ول کنم نیست میشه راهنمایی کنید
سلام دوست عزیز
بنظر میرسه تپش قلب شما ناشی از حملات اضطراب و استرس باشه. بنابراین بهتره با متخصص روانپزشکی در این خصوص مشورت کنید.
متخصص روانپزشک
آیا الانزپین برای لرزش دست و پا کاربرد دارد
سلام دوست عزیز
الانزاپین برای درمان برخی مشکلات روحی و روانی مثل اختلال دو قطبی و اسکیزوفرنی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین ممکن است برای درمان افسردگی به همراه داروهای دیگری استفاده شود. بهتره با مراجعه به متخصص روانپزشکی علت لرزش دست و پا را مطلع شده اگه عامل لرزش این بیماری ها باشه ممکنه دارو کاربرد داشته باشه ولی تجویز دارو با نظر متخصص روانپزشکی صورت می گیر بنابراین بهتره از این لینک نوبت متخصص روانپزشکی بگیرید.
متخصص روانپزشک
سلام مادرم ۳ سال داروی الانزاپین۵ مصرف کرد همراه نروتریپتیلین ۲۵ خیلی خوب بود اما حالت دلشوره و اظطراب شدیدی بهش دست داد دکترش قرص بوسپیرون جایگزین کرد که بعد ازدو روز تنگی نفس گرفت خودمون قطع کردیم ایا میتونیم دوباره بهش الانزاپین۵ راندیم ممنون میشم جواب بدین
سلام دوست عزیز
مشکل در تنفس یکی از عوارض جانبی دارو هست که اگه با ادامه مصرف بهتر نشد باید با پزشک خود مشورت کنید و نباید دارو رو ادامه دهید.
شوهرم افسردگی شدید و دو قطبی دوسال قرص الانزاپین خورد ولی به مدت دوماه قطع کردم .ولی متاسفانه دوباره همون حالت افسردگی برگشته هرروز هم این قرص میخوره ولی احساس میکنم جواب نمیده
سلام دوست عزیز
ممکنه نیاز به مصرف دوز بیشتری از این دارو و یا اضافه کردن داروی دیگری باشد. بنابراین در این خصوص بهتره به متخصص روانپزشکی مراجعه و درمان مناسب بسته به سابقه بیماری ایشان صورت گیرد. داروهای روانپزشکی نباید بدون توصیه و تجویز پزشک مصرف شود. از این لیست می تونید از بهترین متخصصان نوبت بگیرید.
روانپزشک خوب
سلام دکتر برای مادرم الانزاپین ۲/۵و آسنترا تجویز کردن دوهفته اول نصف آلانزاپین و یک آسنترا که حالشون خوب شد و بیقراریشون از بین رفت اما بعداز دوهفته آلانزاپین یک عدد و آسنترا روزی ۲ تا شد و مادرم به تدریج بدنشون بی حس و بیحال شد طوری که اصلا توانایی بلند شدن ندارند و دلدرد میگیرند من نمیدونم بدنشون به دارو عادت کرده و جواب نمیده یا این مقدار زیاد بوده
سلام دوست عزیز
داروهای روانپزشکی باید تحت نظر متخصص تغییر دوز داده شود. ممکنه عوارض این قرص در مادر شما نیاز به تغییر دارو را ایجاد کند. بهتره با پزشک معالج ایشان مشورت کتید.
سلام من پانزده روز دیگه جراحی دیسک کمر دارم و الانزاپین و اس سیتالوپرام مصرف میکنم اشکالی ندارد
سلام دوست عزیز
مصرف این داروها مشکلی نداره و با نظر پزشک جراح میتونید ادامه دهید.
سلام پزشک به پدرم برای درمان توهم شدید روزی نصف قرص الانزاپین و ۱ قرص هالوپریدول تجویز کرده الان ۳ روزه داره مصرف میکنه توهمش به همون شدت هست و تغییری نکرده آیا دوباره باید به پزشک اطلاع بدیم یا صبر کنیم؟چقد طول میکشه این داروها تاثیر خودشو نشون بده؟
سلام دوست عزیز
این داروها با تداوم مصرف حداقل ۲ الی ۳ هفته تاثیر خود را نشان می دهد. اگه بعد از گذشت این زمان تاثیری از دارو و کاهش علایم مشاهده نشد با پزشک معالج مشورت کنید.
سلام
وقتتون بخیر
داروی الانزاپین ۳ ماهه مصرف می کنم اصلا قند نداشتم دکتر بخاطر افسردگی و کمبود وزنم این دارو نوشتن
من قند خون الان بالا رفته ترک کنم آیا قند خونم پایین میاد؟
سلام دوست عزیز
به ندرت ممکن است داروی الانزاپین میزان قند خون شما را افزایش دهد اما در صورت رخ دادن این اتفاق امکان ابتلا به دیابت بیشتر میشود. در صورتی که دچار علائم قند خون بالا مانند افزایش تشنگی یا افزایش میزان ادرار شدید به پزشک خود اطلاع دهید. در صورت ابتلا به دیابت به طور منظم قند خون خود را اندازه بگیرید و نتایج را با پزشک در میان بگذارید. ممکن است نیاز به تنظیم داروهای دیابت، تغییر در برنامهی ورزشی یا رژیم غذایی خود داشته باشید.