داروی فاویپیراویر برای چیست؟ نحوه مصرف و عوارض آن – مجله سلامت دکترتو

قرص فاویپراویر چیست و چه کاربردی دارد؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

قرص فاويپيراوير نوعی داروی ضد ویروس است که برای مدیریت بیماری‌هایی مانند آنفولانزا، ابولا و بیماری نوویروس کاربرد دارد. این دارو در دوز قرص فاویپراویر ۲۰۰ میلی‌گرمی ۲ بار در روز در دوران همه‌گیری کرونا تجویز می‌شد اما برای زنان باردار منع مصرف دارد و استفاده از آن در بیمارانی که نقرس یا مشکلات کلیوی دارند، خطرناک است.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 4 دقیقه
قرص فاویپراویر چیست و چه کاربردی دارد؟

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

فاویپیراویر یک داروی ضد ویروسی است که در ابتدا در ژاپن برای درمان‌ آنفولانزا استفاده می‌شد. این دارو به دلیل خاصیت مهار آنزیم RNA پلیمراز در ویروس آنفولانزا، در سایر بیماری‌های ویروسی مانند ابولا هم استفاده شد. در دوران همه‌گیری ویروس کرونا قرص فاویپیراویر در صورتیکه داروهای ضد ویروسی دیگری در دسترس نبود، برای مهار ویروس کووید در بسیاری از کشورها تجویز می‌شد. اما قرص فاویپیراویر چگونه مصرف می‌شود و چه عوارضی دارد؟ در ادامه مطلب همراه ما باشید تا بیشتر با این دارو آشنا شویم. اگر دچار علائم بیماری آنفولانزا یا سویه‌های مختلف کووید هستید، می‌توانید در سایت دکترتو از سیستم مشاوره دارویی استفاده کنید یا نوبت ویزیت حضوری از پزشک داخلی و متخصص ریه بگیرید.

قرص فاويپيراوير چيست؟

قرص فاویپیراویر به همراه داروی رمدسیویر، از داروهای ضدویروسی هستند که در درمان بیماران کرونایی در ایران و سایر کشورها استفاده شدند. این دارو پتانسیل آن را دارد که سایر عفونت‌های ویروسی را هم هدف قرار دهد.

شناسنامه داروییتوضیحات
قرص فاویپیراویر چیست؟داروی فاویپیراویر (Favipiravir) داروی ضد ویروس برای درمان آنفولانزا، ابولا و کرونا ویروس است.
نام عمومی داروفاویپیراویر
نام تجاریآویگان، فاویلاویر، سایتووکس
نوع داروضد ویروس
فرمول شیمیاییC5H4FN3O2
دسته بندی بارداریدسته X (منع مصرف در بارداری دارد)
نیمه عمر۲ تا ۵.۵ ساعت
مکانیسم اثردر داخل بافت بدن، قرص فاویپیراویر به فرم فعال دارو تبدیل می‌شود و اثر ضد ویروسی خود را از طریق خاتمه سنتز پروتئین در ویروس، قرارگیری در رشته RNA ویروس و جلوگیری از گسترش بیشتر آن می‌گذارد.
بهترین شرایط نگهداریدر دمای اتاق‌، دور از رطوبت و گرما نگهداری شود
نحوه مصرفمصرف فاویپراویر ۲ بار در روز
اشکال داروییقرص فاویپراویر ۲۰۰ میلی‌گرمی در بسته‌بندی ۶۰ عددی
داروهای هم گروهمولنوپیراویر، فوسکارنت
اطلاعات دارویی فاویپیراویر

عکس قرص فاویپیراویر

قرص فاویپیراویر یک داروی ضد ویروسی است که برای مدیریت آنفولانزا و سایر بیماری‌های ویرویسی مانند ابولا کاربرد دارد. این دارو در دوران همه‌گیری ویروس کرونا هم تجویز می‌شد. تصویر زیر، یک بسته قرص فاویپیراویر را نشان می‌دهد.

قرص فاويپيراوير چيست؟
قرص فاويپيراوير در روز ۲۰۰ میلی‌گرمی و بسته‌های ۶۰ عددی قابل تهیه است.

نحوه مصرف قرص فاويپيراوير

روش مصرف قرص فاویپیراویر معمولا دوبار در روز با غذا یا بدون غذا است. حتما قبل از مصرف دارو دستورالعمل استفاده از آن را بخوانید و طبق دستور پزشک مصرف کنید. قرص را با یک لیوان آب کامل بلعید، آن را خرد نکنید یا نجوید. اگر بعد از مصرف دارو دچار حالت تهوع شدید، حتما این موضوع را با پزشک در میان بگذارید.

نحوه مصرف داروی فاویپراویر چجوریه؟

برای جلوگیری از عوارض حتما مشاوره دارویی بگیر.

قرص فاویپیراویر برای چیست؟

فاویپیراویر مهارکننده RNA ویروس است که اولین بار در ژاپن برای درمان موارد مقاوم آنفولانزا تأیید شد. این دارو برای درمان بیماری‌های عفونی مانند ابولا و نوروویروس (از عوامل ابتلا به اسهال و استفراغ) هم کاربرد دارد. در دوران همه‌گیری ویروس کرونا، آزمایش‌های بالینی زیادی برای بررسی اثربخشی فاویپیراویر در برابر عفونت کووید ۱۹ در چین و ژاپن انجام شد و این دارو در دسترس سایر کشورها قرار گرفت.

آنفولانزافاویپیراویر ۵۳ نوع از ویروس آنفولانزا را مهار می‌کند. همچنین در برابر سویه‌های مقاوم به درمان ویروس قابل استفاده است.
کرونا ویروس (کووید-۱۹)فاویپیراویر از داروهای کرونا محسوب می‌شود که با مهار آنزیم‌های ویروس، باعث ورود آسان دارو به RNA ویروس و نابودی آن می‌شود.
ابولادر زمان شیوع ویروس ابولا در سال ۱۳۹۳، فاویپیراویر یکی از داروهایی بود که در لیست سازمان غذا و دارو قرار گرفت.
ویروس‌های RNA داراین دارو اثر درمانی روی ویروس‌های RNA دار مانند ویروس تب زرد، ویروس بیماری دست-پا-دهان (کوکساکی) و ویروس لاسا که باعث ایجاد تب خونریزی‌دهنده ویروسی و انسفالیت (عفونت و التهاب بافت مغز) می‌شود، دارد.
جدول بیماری‌هایی که با قرص فاویپیراویر درمان می‌شوند

دوز و مقدار مصرف فاویپیراویر

دوز توصیه شده قرص فاویپیراویر برای درمان موارد خفیف تا متوسط کووید ۱۹ شامل ۱۶۰۰ تا ۱۸۰۰ میلی‌گرم قرص خوراکی ۲ بار در روز برای روز اول در بزرگسالان (یعنی هر ۱۲ ساعت، ۸ قرص ۲۰۰ میلی‌گرمی فاویپیراویر استفاده می‌شود) و سپس ۶۰۰ تا ۸۰۰ میلی‌گرم خوراکی ۲ بار در روز به مدت ۷ تا ۱۴ روز است.

عوارض داروی فاویپیراویر چیست؟

افزایش اوریک اسید (هیپراوریسمی) و درد قفسه سینه از شایع‌ترین عوارض داروی فاویپیراویر هستند. سایر عوارض قرص اکتوور فاویپیراویر عبارت است از:

  • کاهش اشتها
  • اسهال
  • حالت تهوع و استفراغ
  • کاهش نوتروفیل‌ها
  • آسیب به سلول‌های کبد
  • افزایش آنزیم‌های کبدی

برای اطلاعات بیشتر در مورد این دارو بهتر است از سرویس مشاوره دارویی دکترتو استفاده کنید.

همین الان بهترین دکتر برای درمان سویه‌های مختلف کرونا را پیدا کن.

موارد احتیاط مصرف قرص فاویپراویر ۲۰۰ میلی گرم

در زمان مصرف قرص فاویپراویر ۲۰۰ میلی گرم برخی افراد ممکن است دچار تاری دید یا رفتار غیرطبیعی شوند. به همین دلیل بهتر است از انجام کارهایی که به هوشیاری نیاز دارد مانند رانندگی و استفاده از ابزارآلات سنگین، خودداری کنید:

  • استفاده از داروی فاویپیراویر ۲۰۰ در بیمارانی که نقرس، بالابودن اسید اوریک یا مشکلات کبدی دارند، ممکن است خطرناک باشد.
  • اگر به اجزای این دارو حساسیت دارید، حتما به پزشک اطلاع دهید.
  • قبل از مصرف دارو لیست تمام داروهای بدون نسخه یا با نسخه‌تان را به پزشک اطلاع دهید.

متن انگلیسی:
Favipiravir tablet is an Antiviral drug that belongs to the medication class known as Pyrazinecarboxamide derivative. It is used to treat influenza and other viral infections, including Covid-19.
ترجمه فارسی:
قرص فاویپیراویر یک داروی ضد ویروسی است متعلق به کلاس دارویی است که به‌عنوان مشتق پیرازین کربوکسامید شناخته می‌شود. این دارو برای درمان آنفولانزا و سایر عفونت‌های ویروسی از جمله کووید-۱۹ استفاده می‌شود.

به نقل از سایت mrmed

قرص فاویپیراویر در بارداری و شیردهی

استفاده از قرص فاویپیراویر ۲۰۰ میلی گرم در زنان باردار منع مصرف دارد. همچنین قبل از اینکه قرص ۲۰۰ میلی‌گرمی برای زنان در سنین باروری تجویز شود، باید تست‌ بارداری انجام شود. زنانی که توانایی باروری دارند، باید یک هفته بعد از آخرین دوز از روش‌های جلوگیری از بارداری استفاده کنند.

مشخص نیست که فاویپیراویر در شیر مادر ترشح می‌شود یا خیر اما بر اساس داده‌های مطالعات حیوانی، شیردهی در طول درمان با فایپیراویر منع شده است.

عوارض داروی فاویپیراویر چیست؟
مصرف قرص فاویپیراویر ۲۰۰ میلی گرم در طول بارداری و شیردهی ممنوع است.

تداخلات دارویی فاویپیراویر هترو ۲۰۰

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروی فاویپیراویر را تغییر دهد یا خطر ابتلا به عوارض جانبی را بیشتر کند. داروهایی که می‌توانند با قرص فاویپیراویر ۲۰۰ تداخل ایجاد کنند عبارت‌اند از:

  • پیرازینامید (ضد سل)
  • رپاگلیناید (داروی ضد دیابت)
  • تئوفیلین
  • فامسیکلوویر
  • آسیکلوویر
  • واکسن ویروس آنفولانزا (زنده یا ضعیف شده)
اشکال داروییتداخل داروییعوارض جانبی
قرص سایتووکس ۲۰۰ میلی گرمپیرازینامید (ضد سل)کاهش اشتها
قرص بی دی فاوی ۲۰۰ میلی گرم-فاویپیراویررپاگلیناید (داروی ضد دیابت)اسهال
قرص فاویپیراویر سبحان ۲۰۰ میلی گرمتئوفیلینحالت تهوع و استفراغ
قرص فاویپیراویر هترو ۲۰۰ میلی گرمفامسیکلوویرکاهش نوتروفیل‌ها
قرص فاویپیراویر اکتوور ۲۰۰ میلی گرمآسیکلوویرآسیب به سلول‌های کبد
قرص فاویپیراویر باختر ۲۰۰ میلی گرمواکسن ویروس آنفولانزا (زنده یا ضعیف شده)افزایش آنزیم‌های کبدی
مشخصات دارویی فاویپیراویر
پزشکان پیشنهادی

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

قرص فاویپیراویر به‌صورت قرص روکش‌دار ۲۰۰ میلی‌گرمی در بسته بندی ۶۰ عددی در ایران برای مدیریت بیماری‌های عفونی استفاده می‌شود. این دارو معمولا ۲ بار در روز مصرف می‌شود و برای زنان باردار توصیه نشده است. اگر به بیماری عفونی مبتلا شدید و نیاز به درمان دارید، در دکترتو می‌توانید با بهترین دکتر عفونی یا متخصص داخلی آشنا شوید و نوبت ویزیت حضوری بگیرید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

قرص فاویپیراویر ۲۰۰ میلی گرمی برای درمان بیماری‌های عفونی مانند آنفولانزا، ابولا و ویروس‌های RNA دار استفاده دارد.

داروی فاویپراویر تاکنون اثر قطعی در درمان بسیاری از بیماران مبتلا به کووید نداشته است.

آسیب کبدی از عوارض جانبی این دارو است. نتایج چندین مطالعه نشان داد وجود میزان بالاتر فاویپیراویر در سرم خون در بیمارانی مشاهده شده است که دچار آسیب کبدی بودند.

امتیاز شما به مقاله:
(4.3از5)
دسته بندی:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره فاویپیراویر

  1. Avesta haghshenas گفت:

    سلام . بلاخره اگر‌کرونا داریم‌مصرف بکنیم یا خیر ؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      درسته که این دارو چون تاثیر چشمگیر بر بیماران نداشت از بیمه خارج شد ولی همچنان در پروتکل درمانی هست و بسیاری از بیماران با این دارو از پیشرفت بیماریشون جلوگیری شده. توصیه میشه اگر پزشک متخصص شما این دارو رو تجویز کرده طبق دستور ایشون و تحت نظرشون مصرف کنی. برا اطمینان بیشتر میتونی با متخصص عفونی و یا داخلی دیگری هم مشورت کنی.
      متخصص عفونی
      متخصص داخلی

      1. نرگس صومی گفت:

        در اویل که این دارو وارداتی بود خیلی از دکتر های متخصص بر اثر بخشیش تاکید میکردن. ولی الان که تولید داخل شده. پزشکها میگن دیگه اون اثر را نداره. نظرتون در این ارتباط چیه؟

        1. همیار دکترِتو گفت:

          سلام دوست عزیز
          بحث وارداتی بودن دارو م طرح نیست موضوع اینه که از پروتکل درمانی مدتی هست خارج شده و داروی رمدسیور و اکتمرا رو جایگزین مناسبتری دیدند. برای همین این دارو دیگه کمتر تجویز میشه.

  2. مسیح گفت:

    سلام وقت بخیر ببخشید دکتر واسه من تجویز کرده فاویپیراویر روز اول صبح ۸تا شب ۸تا۔روز دوم تا پنجم ۳تا صبح ۳تا شب مشکلی نداره

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      دوز تجویزی این قرص به همین میزان است و تحت نظر متخصص عفونی این دارو رو مصرف کنید.
      پزشک عفونی

  3. یلدا گفت:

    سلام،من باردار هستم و هفته ۳۳.جواب کرونام مثبت شده بود ۲۷روز پیش،پیش دکتر که رفتم همین قرص فاویمول رو تجویز کرد دقیقاً ۱۲ساعت اول ۸تا بعد ۳تایی خوردم،بعد ۲۸روز که رفتم دوباره تست دادم،دوباره مثبت شد،آیا طبیعیه؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      تست شما بعد از ۲۸ روز می بایست منفی شود. تست رو در مرکز دیگه ای تکرار کنید. اگه علایم های شما بهبود پیدا کرده نیازی به انجام تست نیست و بعد از ۲۱ روز ناقل نیستی.

  4. مهتاب گفت:

    سلام این دارو با شربت آلرگارد تداخل دارویی نداره؟
    مادرم امروز روز سوم مریضیشه و دکتر واسش تجویز کرد و درکنارش شربت آلرگارد هم مصرف کرد ولی با فاصله دوساعت
    خواستم بدونم مشکلی ایجاد نمیکنه؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      مشکلی نداره ولی بهتره در مصرف این شربت نظر پزشک ایشون هم بگیرید. چون این شربت تاییدیه کامل رو نداره.

  5. عاطفه گفت:

    سلام من باید هر ۱۲ ساعت روز اول ۸ تا می خوردم بعد ۳ تا
    من اشتباه خوردم روز اول ۸ تا بعد ۲۴ ساعت ۳ تا الان نمی دونم چی کار کنم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      موردی نداره و ادامه درمان را مثل دستور قبل داشته باشید. از این لینک میتونید با متخصص عفونی در ارتباط باشید.
      متخصص عفونی

  6. مهدی گفت:

    سلام دکتر مادر من گفت دوز اولو ۸تا همزمان بخوره
    8تا هم ۱۲ ساعت بعد
    ولی از روز دوم گفت ۳تا صبح ۳ تا شب
    خطری نداره هشتا باهم؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      دوز درمانی این دارو طبق پروتکل کشوری به همین ترتیب هست و موردی نداره.

  7. pm گفت:

    سلام خسته نباشید این قرص رو متخصص بیماریهای عفونی برام تجویز کرده و در دستور مصرفش نوشته “روز اول هر ۱۲ ساعت ۸ عدد” یعنی روز اول ۱۶ تا از این قرص باید مصرف کنم؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      بله پروتکل درمانی این دارو به این صورت هست که روز اول ۱۶ قرص مصرف شود. با پزشک خود در روند مصرف این دارو در ارتباط باشید.

  8. فاطمه سرانجام گفت:

    سلام پسرم ٢ سال و نيمه كرونا گرفته دكتر فاويپيراوير داده اشكالي نداره؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      مصرف این دارو در این سن مناسب نیست. با متخصص عفونی مشورت کنید.
      پزشک عفونی

  9. ف گفت:

    سلام مادرم درگیر شد الان دکتر این دارو و تجویز کرده روز اول ۸ عدد و و روز بعد ۳ عدد آیا درست هست

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      بله کاملا درسته

      1. ایدا گفت:

        ببخشید این دارو خطری نداره که منم گفته روز ۸تا بخورم

        1. همیار دکترِتو گفت:

          سلام دوست عزیز
          پروتکل درمانی این دارو مصرف ۸ قرص در روز اول می باشد. این دارو عوارض جانبی بر روی کبد و کلیه داره که در طول مصرف دارو باید تحت نظر متخصص عفونی این موارد کنترل شود.
          پزشک عفونی

  10. Asal گفت:

    سلام دکتر جان ببخشد من مادرم ۴ روزه سر درد داره و الانم تب و لرز داره و پاهاش درد میکنه گاهی وقتا ام سرفه خشک میکنه چند جا دکتر رفتیم فقط یزره داروی جزئی مثل استامینیفون دادن ما دیگه چند تا ام گفتن کروناس ما دیگه آزمایش خون ندادیم و مادرم رو تو اتاق قرنطینه کردیم و از همین داروی فاویپیر همسایمون اورده براش با ویتامین سی و دی و ای و آلرگاد شربت دیفن هیدرامین و زینک پلاس کپسول تاوانکس و این چیزا الان ب نظرتون نیاز هست ک آزمایش بدن ؟ یا سی تی اسکن ؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      داروی فاویپیراویر بدون تجویز متخصص عفونی نباید استفاده بشه. اگه تنگی نفس و کاهش اکسیژن خون شریانی دارند سی تی اسکن انجام دهید. احتمال ابتلا به کرونا با این علایم وجود داره.
      پزشک عفونی