فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
قرص پرفنازین در دستهای از داروها به نام آنتی سایکوتیکهای معمولی قرار دارد. این دارو برای درمان برخی اختلالات روانی-خلقی مانند اسکیزوفرنی، شیدایی اختلال دوقطبی و اختلال اسکیزوافکتیو تجویز و مصرف میشود. دارویی که به کاهش هیجان غیر طبیعی در مغز کمک میکند. اگر تصمیم به مصرف این دارو گرفتهاید لازم است پیش از شروع مصرف با یک متخصص مشورت کنید. مشاوره آنلاین یا ویزیت حضوری توسط یک پزشک متخصص میتوانند منجر به بررسی تمامی جوانب مصرف این دارو برای شما شود. در این شرایط شما با بیشترین فواید این دارو و کمترین عوارض احتمالی رو به رو خواهید شد. اگر تصمیم به پیدا کردن و دریافت نوبت از بهترین پزشکان را دارید سری هم به وبسایت دکترتو بزنید. قطعا که پس از مشاهده لیست پزشکان متخصص درون این سایت، از بهترین آنها برای خود نوبت خواهید گرفت.
قرص پرفنازین چیست؟
داروی پرفنازین متعلق به دستهای از داروهایی است که به عنوان داروهای ضد روان پریشی شناخته میشوند. قرص پرفنازین برای درمان علائم اسکیزوفرنی (بیماری اسکیزوفرنی چیست؟ بیماری روانی که باعث اختلال یا تفکر غیرعادی، از دست دادن علاقه به زندگی و احساسات قوی یا نامناسب میشود.) استفاده میشود. پرفنازین همچنین برای کنترل تهوع و استفراغ شدید در بزرگسالان هم کاربرد دارد. اما اینها تنها برخی از موارد مصرف و فواید این دارو هستند؛ در ادامه به سایر موارد بیشتر از این میپردازیم.
اسامی رایج دارو:
- قرص پرفنازین دی پی ۴ میلی گرم
- قرص پرفنازین دی پی ۸ میلی گرم
- قرص پرفنازین کوالیتی ۲ میلی گرم
- قرص پرفنازین کوالیتی ۴ میلی گرم
- قرص پرفنازین کوالیتی ۸ میلی گرم
- قرص پرفنازین خوارزمی ۲ میلی گرم
- قرص پرفنازین خوارزمی ۴ میلی گرم
- قرص پرفنازین خوارزمی ۸ میلی گرم
- قرص پرفنازین داروپخش ۲ میلی گرم
- آمپول پرفنازین دی پی ۵ میلی گرم/۱ میلی لیتر
نحوه مصرف قرص پرفنازین
قرص خوراکی پرفنازین معمولا دو تا چهار بار در روز مصرف میشود. لازم است پرفنازین را در ساعات تقریبا یکسانی هر روز مصرف کنید. دستورالعملهای روی برچسب و نسخه را به دقت دنبال کنید و از پزشک یا داروساز خود بخواهید هر قسمتی را که متوجه نمیشوید برای شما توضیح دهد. پرفنازین را دقیقا طبق دستور مصرف کنید و از مصرف بیشتر یا کمتر از آنچه پزشک تجویز کرده است، خودداری کنید.
بهترین زمان مصرف قرص پرفنازین
این دارو را به صورت خوراکی با یا بدون غذا طبق دستور پزشک، معمولاً ۱ تا ۳ بار در روز مصرف کنید. دوز بر اساس وضعیت پزشکی شما و پاسخ به درمان متفاوت خواهد بود. مناسبترین دوز را پزشک برای شما تجویز خواهد کرد.
بهتر است برای کاهش ناراحتی معده، این دارو را بلافاصله بعد از غذا یا همراه با غذا مصرف کنید، مگر اینکه پزشک به شما گفته باشد که آن را با معده خالی مصرف کنید. پزشک شما درباره زمان مصرف دارو شما را راهنمایی میکند. با این حال اگر نیاز به راهنمایی بیشتر در این زمینه دارید حتما در طول جلسه مشاوره سوالات خود را مطرح کنید.
زمان اثر پرفنازین
اگرچه ممکن است در زمان کوتاهی پس از شروع مصرف دارو متوجه برخی از اثرات آن شوید، اما احتمالا برای مشاهده بیشترین تاثیرات مصرف آن ۴ تا ۶ هفته استفاده منظم لازم باشد.
موارد مصرف قرص پرفنازین
تاثیرات این دارو در کنترل مشکلات مختلف، متفاوت است. از آنجایی که موارد مصرف آن مختلف بوده و در درمان بیماریهای زیادی مصرف میشود، در ادامه هر یک را به صورت مجزا برای شما شرح دادهایم:
۱. پرفنازین و افسردگی
داروی پرفنازین افسردگی و اضطراب را درمان میکند. این دارو به بهبود علائم افسردگی شدید کمک میکند. همچنین ممکن است برای درمان اسکیزوفرنی هم استفاده شود. این دارو با افزایش سطح دوپامین، نوراپی نفرین و سروتونین در مغز (موادی که به تنظیم خلق و خو، رفتارها و افکار کمک میکنند.) عمل میکند.
۲. پرفنازین وسواس
اختلال وسواس جبری یکی دیگر از بیماریهای مرتبط با اعصاب و روان است که اگر به موقع درمان نشود به فرد بیمار و اطرافیان او آسیبهای جدی وارد میکند. از قرص پرفنازین در درمان وسواس هم استفاده میشود. اما این دارو باید تنها زیر نظر یک پزشک متخصص مصرف شود.
پرفنازین و لاغری
اکثر داروهای ضد روان پریشی باعث افزایش وزن میشوند. وزن در دوره اولیه پس از شروع مصرف داروهای ضد روان پریشی به سرعت افزایش مییابد. افزایش وزن بیماران در این شرایط تا دراز مدت هم ادامه دارد. بنابراین این دارو نمیتواند تاثیری بر کاهش وزن مصرف کنندگان بگذارد.
دوز مصرفی قرص پرفنازین
به صورت کلی برای بزرگسالان در ابتدا، ۱ قرص سه یا چهار بار در روز تجویز میشود. البته در صورت نیاز ممکن است پزشک دوز شما را افزایش دهد. در کودکان هم چگونگی مصرف و دوز مصرفی باید توسط پزشک تعیین شود. اما در ادامه درباره دوز مصرفی انواع مختلف این قرص یعنی پرفنازین ۲، پرفنازین ۴ و پرفنازین ۸ صحبت کردهایم:
قرص پرفنازین ۲
قرص پرفنازین ۲ یک داروی فنوتیازین ضد روان پریشی است. این دارو میتواند برای درمان اسكيزوفرنی و اختلالات روانی ،مانيا، اضطراب شديد، تحريكات رواني حرکتی و سایر مشکلات و اختلالات اعصاب و روان مصرف شود.
قرص پرفنازین ۴
پرفنازین برای درمان علائم اسکیزوفرنی (بیماری روانی که باعث اختلال یا تفکر غیرعادی، از دست دادن علاقه به زندگی و احساسات قوی یا نامناسب میشود) استفاده میگردد. پرفنازین همچنین برای کنترل تهوع و استفراغ شدید در بزرگسالان هم تجویز میشود. دوز مصرفی این دارو به طور معمول برای درمان اسکیزوفرنی در کودکان بالای ۱۲ سال و بزرگسالان ۱۶-۸ میلی گرم، ۴-۲ بار در روز است. حداکثر دوز مجاز روزانه هم ۶۴ میلی گرم است.
بیماران بستری در خانه در دوز ابتدایی باید ۸-۴ میلی گرم از دارو را ۳ بار در روز مصرف کنند. همچنین برای درمان تهوع و استفراغ شدید در بزرگسالان هم ۱۶-۸ میلی گرم روزانه تجویز میشود.
قرص پرفنازین ۸
هر قرص حاوی ۸ میلی گرم پرفنازین است. قرص پرفنازین برای مصرف خوراکی بوده که یک داروی ضد روان پریشی پیپرازین فنوتیازین است که در مدیریت اختلالات روان پریشی (اسکیزوفرنی، هذیان ها و توهمات) استفاده میشود. پرفنازین با تغییر اثرات دوپامین در سیستم عصبی مرکزی عمل میکند.
مقدار مصرف معمول دارو برای درمان اسکیزوفرنی کودکان بالای ۱۲ سال و بزرگسالان (بیماران بستری در بیمارستان) 16-8 میلی گرم، ۴-۲ بار در روز است.
حداکثر دوز مجاز روزانه ۶۴ میلی گرم است و بیماران بستری در خانه باید برای دوز ابتدایی، ۸-۴ میلی گرم ۳ بار در روز مصرف کنند. برای درمان تهوع و استفراغ شدید در بزرگسالان هم مقدار ۱۶-۸ میلی گرم به صورت روزانه ایده آل است.
عوارض جانبی مصرف قرص پرفنازین
برخی از رایجترین عوارض جانبی مصرف داروی پرفنازین عبارتند از:
- خشکی دهان
- سفتی عضلات
- تشنج
- تعریق
- گیجی
- سرگیجه
- آریتمی قلبی
- یبوست
- حالت تهوع
- احتباس ادرار
- تاری دید
- تب
- فشار خون پایین
- گرفتگی بینی
- گرفتگی گردن
- رنگ پریدگی پوست
- کهیر
- کاهش تشنگی
- اسهال
- سردرد
- خارش
- تغییر در چرخه قاعدگی
- مشکل در تنفس و بلع
- بزاق بیش از حد
قرص پرفنازین چاق کننده است؟
بله همانطور که در قسمتهای قبل هم اشاره شد، در صورت مصرف داروی پرفنازین افزایش وزن غیر قابل توجهی ممکن است رخ دهد و تا ماهها هم ادامه داشته باشد. پیشنهاد میکنیم که در صورت نگران بودن از این موضوع، با پزشک خود درباره راههای کنترل وزن در این شرایط صحبت کنید.
عوارض قطع ناگهانی قرص پرفنازین
اگر به طور ناگهانی مصرف پرفنازین را قطع کنید، ممکن است دچار تهوع، استفراغ، درد معده، سرگیجه و لرزش شوید. پزشک شما احتمالاً دوز شما را به تدریج کاهش میدهد و ممکن است داروهای دیگری را برای شما تجویز کند که تا چند هفته پس از قطع مصرف پرفنازین آنها را مصرف کنید.
موارد احتیاط و منع مصرف قرص پرفنازین
اگر بیماری کبدی، آسیب مغزی، افسردگی مغز استخوان، اختلال سلولهای خونی دارید، یا اگر از مقادیر زیادی الکل یا داروهایی استفاده میکنید که باعث خواب آلودگی شما میشوند، نباید از پرفنازین استفاده کنید. درباره راه حل این موضوع و در صورت نیاز تغییر دارو با پزشک خود صحبت کنید.
قرص پرفنازین در بارداری
مصرف قرص پرفنازین در سه ماه آخر بارداری باعث بروز علائم ترک، مشکلات تنفسی و تغذیه، احساس گرفتگی، لرز و سفتی عضلات لگن پس از تولد نوزاد (برای نوزاد) میشود. شدیدا توصیه میشود که در صورت بارداری، سریعا مصرف دارو را زیر نظر پزشک خود و با رعایت احتیاطات لازم قطع کنید.
قرص پرفنازین در شیردهی
به گفته پزشکان، در صورت مصرف داروی پرفنازین در دوران شیردهی، این دارو به شیر مادر منتقل شده و میتواند برای نوزاد شیرخوار مضر باشد. توصیه میشود که اگر در دوران شیردهی به نوزاد خود قرار دارید، پیش از شروع مصرف داروی پرفنازین موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
اختلالات دارویی قرص پرفنازین
قرص پرفنازین با داروهای نام برده شده در ادامه تداخل داشته و باید در صورت مصرف هر یک از این داروها پزشک خود را در جریان قرار دهید. چرا که میتواند باعث کاهش اثر دارو یا عوارض جانبی جدی در مصرف کننده شوند:
- داروهای خواب آور
- داروهای ضد درد
- مسدودکننده گیرنده بتا مانند سوتالول
- داروهای ضد افسردگی به خصوص داروهای ضد افسردگی سه حلقهای
- داروهای ضد صرع
- متوکلوپرامید
- لیتیم
- داروهای ضد پارکینسون
- داروهای ضد سرفه
- داروهای ضد آریتمی
- آنتی هیستامینهایی از جمله ترفنادین و آستمیزول
- داروهای کاهش دهنده فشارخون
- داروهای ضد تیروئید
- داروهاي ضدآريتمي و نيز داروهاي ضدهيستامين نظير ترفنادين و آستميزول يا گيرنده بتا مانند سوتالول
اطلاعات دارویی قرص پرفنازین
اطلاعات دارویی قرص پرفنازین عبارتند از:
اسامی رایج دارو | عوارض جانبی | تداخلات دارویی |
---|---|---|
قرص پرفنازین دی پی ۴ میلی گرم | خارش | داروهای ضد پارکینسون |
قرص پرفنازین کوالیتی ۸ میلی گرم | تاری دید | داروهای ضد صرع |
قرص پرفنازین خوارزمی ۲ میلی گرم | تشنج | داروهای ضد درد |
قرص پرفنازین خوارزمی ۴ میلی گرم | تعریق | داروهای خواب آور |
قرص پرفنازین خوارزمی ۸ میلی گرم | احساس گیجی | داروهای ضد افسردگی به خصوص داروهای ضد افسردگی سه حلقهای |
قرص پرفنازین داروپخش ۲ میلی گرم | – | – |
آمپول پرفنازین دی پی ۵ میلی گرم/۱ میلی لیتر | – | – |
مکانیسم اثر قرص پرفنازین
پرفنازین یک مشتق فنوتیازین پیپرازین است که با مهار پس سیناپسی گیرندههای دوپامین عمل میکند. پرفنازین دارای اثرات دیگر سیستم عصبی محیطی و مرکزی هم هست که هم تحریک آلفا آدرنرژیک ایجاد میکند و هم اثرات هیستامین و سروتونین را مسدود و متوقف میکند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
قرص پرفنازین را زیر نظر پزشک و پس از مشاوره گرفتن از متخصص مصرف کنید. این دارو هم مانند سایر داروهای دیگر نباید خودسرانه خریداری و مصرف شود. چرا که ممکن است عوارض جبران ناپذیری برای فرد به همراه داشته باشد. یکی از راههای ثبت و دریافت نوبت حضوری و آنلاین مشاوره پزشکان وبسایت دکترتو است. شما میتوانید با مراجعه به وبسایت دکترتو فیلترهای مورد نظرتان را اعمال کنید و در روز و ساعت مورد نظرتان نوبت ویزیت پزشک دلخواهتان را دریافت کنید.
شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با دکتر روانپزشک در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره دکتر روانپزشک آنلاین و همچنین دکتر مشاوره دارویی آنلاین وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام من مدت چهار ماه میشود صبح شب از کلرودیازپوکساید ۵ ملی گرام مصرف میکنم اگر بخواهیم کنار بمانم باید چطور کنار بگذارم
سلام
زیر نظر پزشک باید دارو قطع شود
ولی بعنوان یک اصل کلی
دارو باید به تدریج قطع شود
یک هفته دارو نصف شود
و سپس ۱/۴
و سپس قطع شود
سلام
سلام وقت تون بخیر
پزشک به من تجویز کرده که هر شب نصف مصرف کنم، ساعتی نگفته… آیا طبق مطلب شما باید مصرف کنم (در سه وعده) یا هر شب پیش از خواب؟
سلام
خیر طبق دستور پزشکتان مصرف کنید
هر ۲۴ ساعت ۱/۲ قرص
سلام وقت بخیر دختر من هفده سالشه و روان پزشک قرص پرفنازین ۲ را براش تجویز کرده به نظر شما مصرف کنه این دارو ؟
سلام
بله
برای همین به پزشک مراجعه کرده اید
طبق دستور پزشکتان مصرف نمایید
تندرست باشید
من لووتیروکسین استفاده میکنم ، پزشک این دارو رو برام تجویز کردن . نمیتونم استفاده کنم؟
سلام
خیر ایرادی ندارد
طبق دستور پزشک مصرف کنید
من از دارو راضی هستم…پسر ۱۶ ساله ای دارم که خیلی عصبی هست میشه از این قرص پرفنازین ۲ بهش بدم؟
سلام
خیر
به هیچ وجه این دارو را به پسرتان ندهید مخصوصا در این سن
حتمن به پزشک مراجعه کنید
متخصص روانپزشک
مطالب خيلي عالي بود من يك هفته است دارو را مصرف ميكنم و تاثيرش خيلي خوب و سريع بوده
سپاس از شما
حتمن این دارو را زیر نظر پزشک مصرف کنید
و ناگهان قطع نکنید
تندرست باشید شادی عزیز
عوارضی نداشته برای شما؟؟ منم چند روزه میخورم یکم میترسم که نکنه عوارضی داشته باشه!
با سلام
قرص پرفنازین با سوستاک و والزارتان و کنکور تداخل داره؟
سلام
توصیه می شود با فاصله زمانی مصرف شود
حتمن با اب فراوان مصرف کنید
سپاس فراوان خیلی خوب توضیح دادید
سپاس از شما
تندرست باشید دوست عزیز