قرص سیپروهپتادین؛ نحوه مصرف، دوز مناسب و نکات مهم دارویی آن – مجله سلامت دکترتو

قرص سیپروهپتادین؛ نحوه مصرف، دوز مناسب و نکات مهم دارویی آن

آنچه در این مقاله می‌خوانید

سیپروهپتادین یک آنتی‌هیستامین نسل اول است که برای کاهش علائم آلرژی، سردردهای میگرنی و افزایش اشتها استفاده می‌شود. این دارو باید توسط پزشک تجویز شود و معمولا هر ۶ تا ۸ ساعت یک دوز آن مصرف می‌شود. عوارض شایع سیپروهپتادین شامل خواب‌آلودگی، سرگیجه، خشکی دهان و افزایش اشتها هستند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 8 دقیقه
قرص سیپروهپتادین؛ نحوه مصرف، دوز مناسب و نکات مهم دارویی آن

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

سیپروهپتادین (نام تجاری پری‌اکتین) در ایران معمولا به‌صورت قرص ۴ میلی‌گرم و شربت در دسترس است . این دارو برای درمان آلرژی، سردردهای میگرنی، تهوع ناشی از حرکت و افزایش اشتها کاربرد دارد. منع مصرف آن شامل حساسیت به دارو، استفاده در گلوکوم زاویه باریک، مشکلات پروستات، اختلالات ادراری و نوزادان است. اگر پزشک قرص یا شربت سیپروهپتادین را برای شما تجویز کرده است، برای اطلاعات بیشتر در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

سیپروهپتادین چیست؟

داروی سیپروهپتادین به انگلیسی cyproheptadine یا پری‌اکتین جز دسته داروهای آنتی‌‌هیستامین است. از این دارو برای درمان علائم آلرژی مانند آبریزش چشم، آبریزش بینی، خارش چشم، عطسه، کهیر، خارش بدن و خارش بینی استفاده می‌شود. ماده طبیعی در بدن به نام هیستامین باعث بروز علائم آلرژی می‌شود. سیپروهپتادین هیستامین و سروتونین را مسدود کرده و از این طریق علائم حساسیت را کاهش می‌دهد.

مشخصات داروییتوضیحات
نام عمومی داروسیپروهپتادین
نام تجاریپری‌اکتین (Periactin)
نوع داروآنتی‌هیستامین نسل اول
فرمول شیمیاییC21H21N
دسته‌بندی بارداریدسته B (هیچ شواهدی از خطر در مطالعات این دارو وجود ندارد، فقط با نظارت پزشک مصرف شود)
نیمه عمرحدود ۸ ساعت
دفع داروکلیوی ~۴۰٪، مدفوعی ۲۰٪
مکانیسم اثرمهار گیرنده H1، ضد سروتونین ۵-HT₂
نحوه مصرفخوراکی، ۲ تا ۳ بار در روز، با یا بدون غذا
حداکثر دوز مجازبزرگسالان: ۲۰ تا ۳۲ میلی‌گرم/روز
موارد منع مصرفگلوکوم زاویه باریک، مشکلات پروستات، اختلالات ادراری و نوزادان
اشکال داروییقرص ۴ mg، شربت ۲ mg/5ml
داروهای هم‌گروهآنتی‌هیستامین‌های نسل اول مانند دیفن‌هیدرامین
اطلاعات دارویی سیپروهپتادین

عکس قرص سیپروهپتادین

قرص ۴ میلی‌گرمی سیپروهپتادین معمولا به رنگ سفید و بیضی شکل است که در وسط دارای شیار جهت تقسیم آسان‌تر دوز و بسته‌بندی به صورت ۳۰ عددی است. این شیار کمک می‌کند تا در صورت لزوم دوز دقیق‌تری مصرف شود. بسته‌بندی دارای نام دارو و دوز مشخص است تا مصرف‌کننده از داروی دقیق مطمئن شود.

عکس قرص سیپروهپتادین
عکس قرص سیپروهپتادین را مشاهده می‌کنید.

نحوه مصرف سیپروهپتادین چگونه است؟

سیپروهپتادین یک داروی خوراکی است و باید با لیوان آب میل شود. دوز بزرگسالان معمولا ۴ میلی‌گرم هر ۶ تا ۸ ساعت است و حداکثر روزانه نباید از ۲۰ تا ۳۲ میلی‌گرم بیشتر شود. در کودکان بالای دو سال شربت یا قرص ۲ تا ۴ میلی‌گرم هر ۶ تا ۱۲ ساعت داده می‌شود تا سقف دوز ۱۲ تا ۱۶ میلی‌گرم. برای جلوگیری از خواب‌آلودگی، توصیه می‌شود مصرف این دارو عصر یا شب باشد. مصرف منظم و مطابق نسخه، بهترین اثربخشی را ایجاد خواهد کرد.

قرص سیپروهپتادین را کی بخوریم؟

برای کاهش خواب‌آلودگی توصیه می‌شود اولین دوز قرص سیپروهپتادین صبح یا ظهر و دوزهای بعدی عصر و شب مصرف شوند. اگر دارو برای افزایش اشتها تجویز شده، مصرف آن قبل یا بعد از غذا مشکلی ندارد اما مصرف در شب بهتر است. اگر مصرف شب باعث خشکی دهان یا سایر ناراحتی‌ها شد، بهتر است آن را کمی زودتر یا با غذا مصرف کنید.

قرص سیپروهپتادین برات مناسبه یا نه؟
جوابش پیش یه دکتر باتجربه‌ست. 

قرص سیپروهپتادین برای چیست؟

سیپروهپتادین یک آنتی‌هیستامین است که برای درمان آلرژی، کهیر، سردردهای میگرنی و افزایش اشتها استفاده می‌شود. این دارو همچنین در کنترل تهوع حرکتی، برخی مشکلات گوارشی و کمک به افزایش وزن به عنوان قرص چاقی استفاده دارد. کودکان و بزرگسالان ممکن است برای رفع بی‌اشتهایی یا بهبود تغذیه از آن استفاده کنند. مصرف دارو باید با نظر پزشک انجام شود تا از عوارض جلوگیری شود:

  • درمان آلرژی (عطسه، خارش، آبریزش بینی، کهیر)
  • تسکین تب یونجه و حساسیت فصلی
  • کاهش علائم میگرن و سردردهای تنشی
  • افزایش اشتها در کودکان و بزرگسالان
  • کمک به افزایش وزن در افراد کم‌وزن
  • کنترل تهوع ناشی از حرکت (motion sickness)
  • بهبود برخی اختلالات گوارشی یا سندرم‌های خاص مانند سندرم کارسینوئید
  • مقابله با علائم سندرم سروتونین در شرایط خاص

سیپروهپتادین ۴ برای چیست؟

قرص سیپروهپتادین ۴ برای چاقی با افزایش اشتها استفاده می‌شود. پزشکان این دارو را برای کودکان یا بزرگسالانی تجویز می‌کنند که دچار کم‌اشتهایی یا بیماری‌هایی مانند فیبروز کیستیک هستند. این دوز اثر خفیفی بر افزایش اشتها ایجاد خواهد کرد.

قرص سیپروهپتادین برای چاقی صورت

برخی افراد از سیپروهپتادین برای افزایش اشتها در کودکان و بزرگسالان با اختلال تغذیه و پر شدن چهره استفاده می‌کنند. مصرف آن ممکن است باعث افزایش وزن شود و به‌صورت غیرمستقیم روی چاقی صورت هم اثر بگذارد اما هیچ مطالعه‌ای به‌طور خاص نشان نداده که تنها چاقی صورت را هدف بگیرد. این روش باید حتما تحت نظر پزشک باشد تا عوارض کنترل شود.

بزرگ كردن سينه با قرص سیپروهپتادین

سیپروهپتادین برای افزایش اشتها در کودکان با اختلالات تغذیه‌ای و در بزرگسالان مبتلا به کاهش اشتها استفاده می‌شود و بعضی افراد تصور می‌کنند که می‌تواند باعث بزرگ شدن سینه شود. اما تا به امروز هیچ مدرک علمی قوی وجود ندارد که این دارو بتواند مستقیما باعث بزرگ شدن سینه‌ها شود. افزایش وزن عمومی ممکن است در برخی افراد باعث تغییراتی در اندازه بدن شود اما این یک اثر مستقیم برای این دارو نیست. اگر کسی به دنبال افزایش حجم سینه به شکل علمی و ایمن است، بهتر است با پزشک مشورت کند و راهکارهای تخصصی را بررسی کند.

اینفوگرافی داروی سیپروهپتادین
سیپروهپتادین یا پری‌اکتین از داروهای آنتی‌هیستامین است که برای کنترل علائم آلرژی یا بیماری پوستی مانند کهیر تجویز می‌شود.

شربت پرافیل سیپروهپتادین برای چیست؟

شربت اشتها‌آور پرافیل سیپروهپتادین ۱۵۰ میلی‌گرم ترکیبی از سیپروهپتادین و ویتامین‌ها است که معمولا برای تحریک اشتها در کودکانی که وزن نمی‌گیرند یا بزرگسالانی که دچار کم‌اشتهایی شده‌اند، تجویز می‌شود. برخی افراد از آن برای افزایش وزن استفاده می‌کنند اما بهتر است بدون نظر پزشک مصرف نشود. در کودکان، این شربت با تجویز پزشک می‌تواند به رشد مناسب کمک کند اما همیشه باید میزان دقیق مصرف مشخص شود و از مصرف خودسرانه پرهیز شود.

شربت سیپروهپتادین برای چاقی بزرگسالان

سیپروهپتادین گاهی به عنوان یک محرک اشتها در بزرگسالانی که دچار کاهش وزن شده‌اند تجویز می‌شود. برخی افراد آن را برای چاقی مصرف می‌کنند اما باید بدانیم که این دارو برای چاقی عمومی ساخته نشده و مصرف آن باید زیر نظر پزشک انجام شود. افزایش وزن ناشی از مصرف این دارو معمولا به دلیل تحریک اشتها و خوردن بیشتر است، نه تغییر در سوخت‌وساز بدن. چاقی سالم نیاز به بررسی تغذیه، ورزش و گاهی مشاوره تخصصی دارد.

متن انگلیسی:
Cyproheptadine (Pryactin) is used to relieve allergy symptoms, relieve headaches, and relieve motion sickness. It may also be prescribed to increase the child’s appetite and help empty the stomach and improve the symptoms of nausea and vomiting.
ترجمه فارسی:
سیپروهپتادین (با نام تجاری پری‌اکتین) برای کاهش علائم آلرژی، تسکین سردرد و جلوگیری از حالت تهوع ناشی از حرکت تجویز می‌شود. همچنین ممکن است برای افزایش اشتهای کودک، کمک به تخلیه معده و بهبود علائم تهوع و استفراغ نیز استفاده شود.

به نقل از سایت cincinnatichildrens

شربت سیپروهپتادین برای کودکان

برای کودکانی که به دلیل شرایط خاص پزشکی یا مشکلات تغذیه‌ای وزن نمی‌گیرند، پزشک ممکن است شربت سیپروهپتادین تجویز کند. این دارو با تحریک اشتها می‌تواند به بهبود تغذیه کودک کمک کند. اما نکته مهم این است که این دارو برای همه‌ی کودکان مناسب نیست و حتما باید دوز آن مشخص و محدود باشد. مصرف بی‌رویه می‌تواند باعث خواب‌آلودگی، تحریک‌پذیری یا حتی مشکل در سیستم گوارش شود. بنابراین فقط پزشک باید تصمیم بگیرد.

شربت سیپروهپتادین برای کودکان
شربت سیپروهپتادین در کودکان برای افزایش اشتها و کاهش علائم آلرژی استفاده می‌شود.

دوز مصرفی سیپروهپتادین برای کودکان و بزرگسالان چقدر است؟

پری‌اکتین به دو شکل قرص و شربت تجویز می‌شود. قرص سیپروهپتادین ۴ میلی‌گرم بوده و شربت آن در دوز ۲ میلی‌گرم یا ۵ میلی‌لیتر تهیه می‌شود. در هر یک از بیماری‌ها و شرایط پزشکی زیر دوز دارو باید به طور مجزا تعیین شود.

گروه سنیشکل دارودوز معمول روزانه
کودکان ۲ تا ۶ سالشربت۲.۵ میلی‌لیتر، ۲ تا ۳ بار در روز
کودکان ۷ تا ۱۴ سالشربت۵ میلی‌لیتر، ۲ تا ۳ بار در روز
بزرگسالانقرص یا شربتقرص ۴ میلی‌گرم، ۲ تا ۳ بار در روز
دوز مصرف داروی سیپروهپتادین

سیپروهپتادین چندروزه چاق میکنه؟

افزایش وزن با سیپروهپتادین معمولا بعد از یک تا دو هفته مصرف منظم آغاز می‌شود. البته این زمان برای هر فرد متفاوت است و به ژنتیک، میزان مصرف غذا، سبک زندگی و وضعیت سلامت عمومی بستگی دارد. در برخی افراد ممکن است بعد از ۷ تا ۱۰ روز اشتها افزایش پیدا کند و وزن بیشتر شود. اگر هدف چاقی سالم است، بهتر است همراه با رژیم غذایی مناسب و تحت نظر پزشک پیش بروید.

عوارض قرص سیپروهپتادین چیست؟

قرص سیپروهپتادین مانند بسیاری از داروهای دیگر ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. برخی از این عوارض شایع بوده و در تعداد زیادی از افراد دیده شده است:

  • خواب‌آلودگی
  • افزایش اشتها و افزایش وزن
  • سرگیجه
  • تاری دید
  • یبوست
  • خستگی
  • خشکی دهان
  • خشکی بینی و گلو
  • افزایش اشتها
  • کاهش حافظه

برخی از عوارض داروی پری‌اکتین نادر بوده اما در صورت بروز باید سریعا به پزشک مراجعه کنید:

  • تغییرات روحی و روانی
  • بی‌قراری
  • گیجی
  • توهم
  • لرزش
  • مشکل در ادرار کردن
  • ضربان قلب سریع یا نامنظم

همین حالا یه دکتر مطمئن برای افزایش وزن اصولی پیدا کن.

عوارض قطع قرص سیپروهپتادین

قطع ناگهانی قرص سیپروهپتادین معمولا عوارض جدی ایجاد نمی‌کند اما در برخی افراد ممکن است علائمی مانند کاهش اشتها، بی‌خوابی، بی‌حوصلگی یا سردرد ظاهر شود. اگر بدن به افزایش اشتها عادت کرده باشد، بعد از قطع مصرف ممکن است کاهش وزن به‌مرور دیده شود. برای افرادی که دارو را بیش از چند هفته مصرف کرده‌اند، بهتر است کاهش دوز به صورت تدریجی انجام شود. همیشه توصیه می‌شود قطع دارو زیر نظر پزشک انجام شود.

عوارض سیپروهپتادین در دراز مدت

مصرف طولانی‌مدت سیپروهپتادین می‌تواند عوارضی به دنبال داشته‌باشد. از جمله عوارض رایج می‌توان به خواب‌آلودگی مداوم، گیجی، یبوست، خشکی دهان، افزایش وزن غیرمتعادل و گاهی اختلال در تمرکز اشاره کرد. در برخی افراد، مصرف مداوم ممکن است روی عملکرد کبد یا معده تأثیر بگذارد.

عوارض قرص سیپروهپتادین برای چاقی

زمانی که قرص سیپروهپتادین فقط برای چاقی استفاده می‌شود، احتمال دارد عوارضی مانند خواب‌آلودگی، خستگی، تغییرات خلقی یا اضافه‌وزن غیرمتعادل ایجاد شود. افزایش وزن ناشی از مصرف این دارو معمولا تجمع چربی در ناحیه شکم و ران‌ها است که ممکن است از نظر سلامت بدنی مفید نباشد. به همین دلیل مصرف آن فقط برای چاقی، بدون تشخیص پزشک، توصیه نمی‌شود. چاقی سالم به رژیم غذایی، ورزش و برنامه‌ریزی بلندمدت نیاز دارد.

عوارض قرص سیپروهپتادین برای چاقی
استفاده از قرص سیپروهپتادین برای چاقی ممکن است خواب‌آلودگی، یبوست و افزایش وزن ناهمگون ایجاد کند.

عوارض شربت سیپروهپتادین برای کودکان

در کودکان، مصرف شربت سیپروهپتادین می‌تواند باعث خواب‌آلودگی، بی‌قراری، تغییرات خلقی، تهوع یا یبوست شود. گاهی هم در کودکان حساس، علائم آلرژیک مانند بثورات پوستی یا آبریزش بینی دیده می‌شود. اگر دوز دارو زیاد باشد، احتمال دارد بر فعالیت روزمره کودک اثر بگذارد یا باعث کاهش تمرکز شود.

عوارض قرص سیپروهپتادین برای معده

برخی افراد بعد از مصرف قرص سیپروهپتادین دچار ناراحتی گوارشی می‌شوند و علائمی مانند نفخ، تهوع، دل‌درد یا یبوست ممکن است ظاهر شود. در موارد نادر، سوءهاضمه یا احساس سنگینی معده نیز گزارش شده است. مصرف قرص همراه با غذا می‌تواند این علائم را کاهش دهد. اگر فرد سابقه بیماری‌های گوارشی دارد، بهتر است قبل از شروع مصرف با پزشک مشورت کند.

سیپروهپتادین افسردگی می آورد؟

سیپروهپتادین ممکن است در برخی افراد که دوز بالایی از این دارو را مصرف می‌کنند، باعث تغییرات خلقی مانند افسردگی یا اضطراب شود. به‌خصوص اگر دارو به مدت طولانی مصرف شود یا همراه با اختلالات روانی دیگر باشد، ممکن است احساس خستگی روحی یا بی‌حوصلگی بیشتر شود. اگر فردی پس از شروع مصرف این دارو دچار غمگینی یا بی‌انگیزگی شد، باید حتما با پزشک مشورت کند.

قرص سیپروهپتادین برای چیست؟ نکات مهم در این ویدئو.

موارد احتیاط مصرف سیپروهپتادین

قبل از مصرف این دارو اگر به پری‌اکتین (سیپروهپتادین) یا سایر داروهای مشابه آلرژی دارید، حتما به پزشک اطلاع دهید. سابقه پزشکی خود را به پزشک اطلاع دهید. مواردی مانند مشکلات تنفسی، فشار بالای چشم (آب‌سیاه)، بیماری قلبی، فشارخون بالا، بیماری کلیوی، مشکلات معده و روده، پرکاری تیروئید و مشکل در ادرار ممکن است با مصرف این دارو وضعیت بدتری پیدا کنند:

  • اگر سابقه حساسیت دارویی دارید، حتما پزشک را در جریان بگذارید.
  • در صورت ابتلا به بیماری‌های کلیوی یا کبدی، مصرف این دارو باید با احتیاط انجام شود.
  • افرادی که مبتلا به آب‌سیاه (گلوکوم) هستند، نباید بدون مشورت دارو را مصرف کنند.
  • در صورت داشتن مشکلات گوارشی مانند زخم معده یا انسداد روده، حتما مشاوره پزشکی لازم است.
  • مصرف دارو همزمان با داروهای خواب‌آور، آرام‌بخش یا ضدافسردگی، ممکن است باعث تداخل شود.
  • در دوران بارداری یا شیردهی نباید بدون نظر پزشک استفاده شود.
  • برای کودکان کمتر از ۲ سال مصرف این دارو به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود.

متن انگلیسی:
You should not use cyproheptadine if you have narrow-angle glaucoma, a stomach ulcer or obstruction, an enlarged prostate, urination problems, or if you are having an asthma attack.
ترجمه فارسی:
اگر مبتلا به گلوکوم با زاویه باریک، زخم یا انسداد معده، بزرگی پروستات، مشکلات ادراری یا دچار حمله آسم هستید، نباید از سیپروهپتادین استفاده کنید.

به نقل از سایت drugs

داروی سیپروهپتادین در بارداری و شیردهی

سیپروهپتادین در دوران بارداری باید فقط در صورت نیاز و تحت نظر پزشک مصرف شود زیرا اطلاعات کافی در مورد بی‌خطر بودن آن برای جنین وجود ندارد. در دوران شیردهی هم باید از مصرف آن خودداری کرد یا با احتیاط و تحت نظر پزشک انجام شود. لازم به ذکر است داروهای آنتی‌هیستامین باعث کاهش شیر مادر می‌شوند.

آیا قرص سیپروهپتادین برای بارداری ضرر دارد؟
مصرف سیپروهپتادین در بارداری فقط با نظر پزشک توصیه می‌شود و ایمنی آن کامل مشخص نیست.

تداخلات دارویی قرص سیپروهپتادین

مصرف هم‌زمان پری‌اکتین با برخی داروهای دیگر ممکن است باعث بروز عوارض شدید شود یا عملکرد هر یک از داروها را کاهش دهد. به همین دلیل لازم است پیش از مصرف دارو با دکتر عمومی مشاوره داشته‌باشید.

برخی از داروهایی که ممکن است با قرص سیپروهپتادین تداخل داشته‌باشند، عبارت‌اند از:

  • داروهای مخدر
  • داروهای ضد سرفه مانند هیدروکودون
  • داروی خواب‌آور
  • داروهای ضد اضطراب مانند آلپرازولام، لورازپام و زولپیدم
  • سایر آنتی‌هیستامین‌ها مانند ستیریزین یا دیفن هیدرامین
  • آکلیدینیوم
  • سیمتروپیوم
  • لووسولپیرید
  • ارفنادرین
  • اوکسوممازین
  • پارالدهید

این دارو را با هیچ یک از داروهای آنتی‌هیستامین که روی پوست استفاده می‌شوند (مانند کرم یا پماد دیفن هیدرامین) استفاده نکنید. زیرا باعث بروز عوارض می‌شود.

اشکال دارویی سیپروهپتادینعوارض جانبیتداخلات دارویی
قرص پری‌اکتین ۴ میلی‌گرماحساس خستگیآکلیدینیوم
قرص سیپروهپتادین الحاوی ۴ میلی‌گرمخواب آلودگیسیمتروپیوم
شربت راسیپ ۲۰۰ میلی‌لیترتاری دیدلووسولپیرید
قرص سیپروهپتادین امین ۴ میلی‌گرمخشکی دهانارفنادرین
شربت ویتامکس ۱۲۰ میلی‌لیترافزایش اشتهااوکسوممازین
شربت ترزامین ۲ میلی‌گرم / ۵ میلی‌لیترکاهش حافظهپارالدهید
مشخصات دارویی قرص سیپروهپتادین

نتیجه‌ گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

سیپروهپتادین دارویی است که بیشتر به عنوان تحریک‌کننده اشتها استفاده می‌شود. در برخی افراد باعث افزایش وزن می‌شود اما هدف اصلی آن درمان مشکلات خاص مانند آلرژی و کم‌اشتهایی مزمن است. این دارو زمانی می‌تواند مؤثر باشد که با نظر پزشک تجویز شود. مصرف خودسرانه ممکن است عوارض ناخوشایندی داشته‌باشد. پس اگر قصد استفاده از آن را دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید و از روش‌های ایمن برای بهبود تغذیه یا افزایش وزن استفاده کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

انتخاب بین قرص یا شربت سیپروهپتادین به شرایط فردی بستگی دارد. در کودکان معمولا شربت ترجیح داده می‌شود زیرا اندازه‌گیری دوز آن دقیق‌تر و مصرف آن ساده‌تر است. در بزرگسالان قرص کاربرد بیشتری دارد. از نظر اثربخشی، هر دو شکل دارو عملکرد مشابهی دارند. تشخیص بهترین گزینه باید تحت نظر پزشک انجام شود.

بله، مصرف سیپروهپتادین باید تحت نظارت پزشک و با نسخه انجام شود. اگرچه در برخی داروخانه‌ها ممکن است بدون نسخه ارائه شود اما به‌دلیل عوارض احتمالی مانند خواب‌آلودگی، افزایش وزن یا تداخل دارویی، مصرف خودسرانه آن توصیه نمی‌شود.

شواهد علمی معتبری مبنی بر اینکه سیپروهپتادین به‌طور مستقیم باعث تنبلی تخمدان می‌شود وجود ندارد. با این حال، از آنجا که این دارو ممکن است بر تعادل هورمونی تأثیر بگذارد، در افراد دارای سابقه اختلالات هورمونی یا تخمدانی، مصرف آن باید با مشورت پزشک متخصص انجام شود.

مصرف سیپروهپتادین در دوران بارداری باید با احتیاط و با تجویز پزشک انجام شود. شواهد کافی در مورد بی‌خطر بودن آن برای جنین وجود ندارد و در برخی شرایط ممکن است خطراتی به همراه داشته‌باشد.

دوز مصرف قرص سیپروهپتادین باید بر اساس سن، وزن و نیاز درمانی فرد توسط پزشک تعیین شود. به‌طور معمول در بزرگسالان، روزانه ۲ تا ۳ بار، هر بار یک قرص ۴ میلی‌گرمی تجویز می‌شود. مصرف بیش‌ازحد می‌تواند باعث بروز عوارض جانبی شود، بنابراین افزایش یا کاهش دوز بدون تجویز پزشک توصیه نمی‌شود.

بله، قرص سیپروهپتادین دارای خاصیت خواب‌آوری است. این دارو به دلیل اثر بر گیرنده‌های هیستامینی مغز، ممکن است باعث خواب‌آلودگی، کاهش تمرکز و احساس خستگی شود. در نتیجه، بعد از مصرف آن، انجام فعالیت‌هایی مانند رانندگی یا کار با ماشین‌آلات سنگین توصیه نمی‌شود. در صورت بروز خواب‌آلودگی شدید، باید با پزشک مشورت کنید.

استفاده از قرص سیپروهپتادین پس از جراحی بینی به‌صورت روتین توصیه نمی‌شود مگر در شرایط خاص. در برخی موارد، برای کنترل آلرژی یا کاهش التهاب، پزشک ممکن است آن را تجویز کند. با توجه به احتمال بروز خواب‌آلودگی و اثر بر مخاط تنفسی، مصرف این دارو باید با صلاحدید پزشک انجام شود.

در سگ‌ها و گربه‌ها، سیپروهپتادین بیشتر تحت عنوان محرک اشتها و مدیریت بیماری‌های آلرژیک مانند آسم استفاده می‌شود. در گربه‌ها، ممکن است در درمان وضعیتی به نام ترومبوآمبولی آئورت، که در آن یک لخته خون در شریان اصلی قرار می‌گیرد و جریان خون را به عقب می‌راند، استفاده شود.

خیر، قرص سیپروهپتادین حاوی کورتون نیست. این دارو یک آنتی‌هیستامین است که برای کاهش علائم آلرژی، تب یونجه، کهیر و سایر واکنش‌های حساسیتی تجویز می‌شود. سیپروهپتادین هیچ‌گونه کورتون یا ترکیبات استروئیدی ندارد و در دسته داروهای ضدالتهاب هورمونی قرار نمی‌گیرد.

خیر، قرص سیپروهپتادین حاوی مرفین نیست. سیپروهپتادین یک آنتی‌هیستامین است که برای کاهش علائم آلرژی، تحریک اشتها و تسکین برخی ناراحتی‌های گوارشی استفاده می‌شود. این دارو هیچ‌گونه ترکیب مخدر یا شبه‌مخدر ندارد و در دسته داروهای اعتیادآور قرار نمی‌گیرد.

خیر، مصرف سیپروهپتادین برای کودکان زیر دو سال توصیه نمی‌شود و در برخی موارد کاملا ممنوع است. این دارو نباید برای نوزادان نارس یا تازه متولدشده استفاده شود، مگر با تشخیص و نظارت دقیق پزشک.

امتیاز شما به مقاله:
(4.2از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید ... با هر بار نوشتن بیشتر یاد می‌گیرم. خوشحالم در دکترتو فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره سیپروهپتادین

  1. ناشناس گفت:

    من بیشتراز ۱۵ساله سیپدوهپتادبن میخورم،آیا تعریق عرق زیاد میاره یانه؟چون خیلی عرق میکنم درضم قرص دگزامتازون ام میخورم همزمان برای چاقی

    1. آمنه گفت:

      من حدود یک سال قرص سیپرو استفاده کردم وزنم خیلی خوب شد ولی وقتی قرصو ترک کردم دوباره برگشتم به حالت اول حتی لاغر تر هم شدم واصلا اشتها ندارم چکارکنم ؟

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سلام
        قبل از مصرف دوباره ازمایش خون مخصوصا ازمایش تیروییدی الزامی است

        1. ناشناس گفت:

          سلام من ۵ماه هست که دارم قرص سپراکتین استفاده میکنم وزنم خوب شده اما تازگیا ترویید گرفتم مشکلی نداره واینکه چند روزه خیلی لرزش داخلی دارم وزربان قلبم تند میزنه آیا عوارض این قرص هست؟

        2. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام
          بعید به نظر می رسد
          بیشتر علایم پرکاری تیرویید دارید تا عوارض دارو
          جدی بگیرید

          متخصص غدد

      2. ناشناس گفت:

        سلام من۶۴ سالدارم تیروییدِلب مرزدارم خیلی کم اشتهاولاغرهستم ۶۵ کیلو هستم ایامیتونم برای اشتهاقرص سیپروهپتادین بخورم لطفامنوراهنمایی کنید

        1. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام! سیپروهپتادین یک آنتی‌هیستامین است که می‌تواند اشتها را افزایش دهد، اما قبل از مصرف، حتماً باید با پزشک مشورت کنید، به‌ویژه با توجه به شرایط تیروئید شما. این دارو ممکن است عوارضی مانند خواب‌آلودگی، خشکی دهان و تغییرات فشار خون داشته باشد. بهتر است ابتدا علت کاهش اشتها مشخص شود، چون مشکلات تیروئید، کمبود ویتامین‌ها، یا مسائل گوارشی می‌توانند در این موضوع نقش داشته باشند. سعی کنید وعده‌های غذایی را کوچک‌تر اما مغذی‌تر کنید و از مواد غذایی پرکالری و سالم مانند مغزها، عسل، خرما و لبنیات پرچرب استفاده کنید. 🍎
          متخصص تغذیه

      3. ناشناس گفت:

        عزیزم دوباره شروع کن

      4. مصیب لرستان گفت:

        خب دوباره بخور

    2. ناشناس گفت:

      سلام خسته نباشید ببخشید
      من حدود یه ماه از قرص سیپروهپادین و دگزامتازون استفاده می‌کردم برای چاقی چون خیلی لاغر بودم نتیجه هم گرفتم
      الان شنیدم این نوع داروها ناباروری میاره میخواستم ببینم درسته یا خیر خیلی نگرانم

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سلام
        بله مصرف طولانی بودن این دارو چنین عوارضی ممکن است داشته باشد
        بهتر است ابتدا ازمایش تیرویید انجام دهید
        سپس زیر نظر متخصص تغذیه بهترین رژیم غذایی را انتخاب کنید

        متخصص تغذیه

    3. فاطمه گفت:

      ۱۵ساله مصرف می‌کنی اما هنوز به چاقی دلخواهت نرسیدی😐؟

    4. مصیب لرستان گفت:

      این کاری که شما دارید انجام میدید …یجورایی خودکشی محض وبادست خودت قبر کندَن برای خودته..

    5. ميلاد گفت:

      سلام
      عزيزم من يك ساله دارم تاوان اين حركتو ميدم،،،،غدد فوق كليه ام از كار افتاده و زندگيم داغون شده.

      حتما حتما حتما حتما
      به صورت نمه نمه ظرف مدت دو ماه قطعش كن،،،يه وقت به طوره يكدفعه قطعش نكني،،،،به شدت افسردگي مياره.
      به نظره من سريع اينكارو انجام بده،،،اگر بدوني چه بلايي سرت مياد،اينكارو زودتر انجام ميدي
      ياعلي

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سلام، قطع ناگهانی سیپروهپتادین می‌تواند عوارض جدی و خطرناکی مثل اختلال عملکرد غدد فوق کلیوی و افسردگی شدید ایجاد کند، چون بدن به تدریج باید فرصت داشته باشد تا با تغییر دوز دارو سازگار شود. قطع تدریجی و کاهش آرام دوز دارو طی چند هفته یا ماه زیر نظر پزشک، بهترین راه برای جلوگیری از این مشکلات است. تجربه شما نشان می‌دهد که اهمیت رعایت این نکته چقدر زیاد است و هر کسی که این دارو را مصرف می‌کند باید حتماً با پزشک خود درباره نحوه قطع دارو مشورت کند تا از عوارض جدی جلوگیری شود.

  2. حسام گفت:

    سلام‌من حدود ۲ماه مصرف کردم الان انحراف چشم پیدا کردم الان چیکار کنم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      انحراف چشم از عوارض جانبی این قرص نیست و بهتره برای بررسی علت این مشکل به متخصص چشم پزشکی مراجعه کنید.
      متخصص چشم پزشکی

      1. فاطی گفت:

        سلام خانم دکتر خسته نباشید من ۱۷ سالم دخترم از شربت سیپروهپتادین بعداز غذا چقدر بایدچقدر مصرف کرد هر وعده

        1. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام
          هر ۱۲ ساعت یک قاشق غذا خوری

        2. نرگس گفت:

          سلام من از قرصرسیپروهپتادین ودگزامتازن روزی یبار میخورم برای چاقی خیلی خسته ام وکسلم درطول روز چکارکنم

        3. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام
          مصرف طولانی مدت از این داروها عوارض جدی یی دارد
          که کمترین ان دیابت است
          اگر قصد چاق شدن دارید ابتدا ازمایش خون کامل دهید
          هورمون های تیروییدی را بررسی کنید
          و زیر نظر پزشک اقدام کنید

          متخصص تغذیه

  3. سارا گفت:

    سلام من میخام صورتم چاق شه ار این بخورم ؟؟؟عیبی نداره،،،؟؟؟

  4. زهرا رشیدی گفت:

    سلام من شنیدم که باعث بیماری آلزایمر میشه مصرف سیپروهپتداین درسته !؟ یا غلط !؟

  5. پاسبان گفت:

    من دو ساله قرص سیپروهپتادین مصرف میکنم برای اشتها آیا در آینده دچار مشکل میشم الان اصلا عوارضی ندارم و خیلی اشتهام و وزنم بهتر شده آیا خطرناکه

    1. ناشناس گفت:

      سلام شاید بستگی به بدن داره

    2. آیدا گفت:

      منم مصرف کردم ولی نمیدونم مضکلی داره یا نه

    3. امیر گفت:

      اره اگ دوسال میخوردی باید ب پزشک مراجعه کنی و ازامیش چربب خون و دیابت روبدی

  6. ابوالفضل گفت:

    سلام،۱۰سال پیش قرص هیپرودین استفاده کردم،ناراحتی معده حالت تهوع استفراغ یبوست شدید،کندی حافظه پیدا کردم حدود ۴ماه استفاده کردم قبل هر وعده غذا ۵یا۶تا میخوردم،الانم ناراحتی معده وعلایم هایی که گفتم دارم ب دکتر متخصص هم مراجعه کردم گفت التهاب معده دارم ولی خوب نشدم.ممنون میشم راهنمایی کنی

  7. پارسا گفت:

    سلام خدا قوت من از سیپراکتین استفاده میکنم فقط عوارضش برای من صبح شکم درد دارم خیلی کم یا مشکلی پیش میاد

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      عوارض جانبی در همه افراد بروز نمی کند. این دارو بدون تجویز پزشک مصرف نشود.

      1. پویت گفت:

        سلام خسته نباشید میخواستم بدونم سیپرو باعث افت پتاسیم میشه یا نه چون من دچار بیماری هیپوکالمی هستم ممنون پاسخ بدید

    2. نگار گفت:

      سلام، من یرقان دارم ی مدت خیلی زیادی سیپروهپتادین خوردم چند روز پیش فهمیدم یرقان گرفتم و کبدم آسیب رسونده، آیا میتونم دوباره سیپروهپتادین مصرف کنم؟

    3. عرفان گفت:

      سلام من از قرص سیپروکتامین برای افزایش وزن اسفاده میکنم و ۱۸ سالمه اعلام دل پیچه سر صبح دارم لطفا طریقه درست مصرفش رو بهم بگوید

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سلام

        ۱ تا ۵ عدد قرص سیپروهپتادین ۴ باید در روز مصرف شود. در برخی بیماران ممکن است دوز دارو تا ۸ عدد قرص سیپروهپتادین هم برسد. باید نصف قرص سیپروهپتادین ۴ هر ۱۲ ساعت مصرف شود

        ولی راه مناسبی برای افزایش اشتها نیست

        1. ناشناس گفت:

          سلام ببخشید من ۱۶ سالمه عوارضی دارد یا نه؟

        2. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام! سیپروهپتادین یک داروی آنتی‌هیستامین است که معمولاً برای درمان آلرژی‌ها و افزایش اشتها استفاده می‌شود. مصرف این دارو ممکن است عوارضی مانند خواب‌آلودگی، خشکی دهان، تاری دید، سرگیجه یا افزایش وزن داشته باشد. در صورتی که این دارو را طبق دستور پزشک مصرف کنید و مشکلی نداشته باشید، احتمال بروز عوارض کمتر است. اما بهتر است هر دارویی را فقط تحت نظر پزشک مصرف کنید، به ویژه در سنین پایین.

  8. ولی گفت:

    سلام نوبت بدین خیلی مشکل دارم

  9. رضا گفت:

    باسلام من برای افزایش وزن یا چاقی صورت مصرف میکنم ۲۱سال سن دارم و باید چه دوزی رو برای چه مدتی استفاده کنم؟!.

    1. ناشناس گفت:

      سلام من میخوام اضافه وزنم را زیاد کنم آیا ازی سیپروهپتادین
      دارو میتونم استفاده کنم

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سلام
        خیر با توجه به عوارض زیاد این دارو
        فقط با تجویز پزشک مصرف کنید
        ثانیا ابتدا ازمایش پرکاری تیروییدی دهید
        و زیر نظر متخصص تغذیه باشید
        متخصص تغذیه

  10. Rez گفت:

    باسلام من برای افزایش وزن یا چاقی صورت مصرف میکنم ۲۱سال سن دارم و باید چه دوزی رو برای چه مدتی استفاده کنم؟!.

    1. ۲۲۷۸۲۲۷۸ گفت:

      تورو خدا نکن اعتیاد اوره منم دو سال مصرف کردم بعد ترکش دچار بی اشتهایی شدید و افسردگی شدم بعد یه مدت دیگه بدن به دارو عادت میکنه و فقط عوارضش میمونه

      1. ایوب گفت:

        دقیقا روانی میکنه هرکس که میخوره

        1. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام
          برای همین توصیه می شود از این دارو مصرف نکنید
          مگر با تجویز پزشک
          و در مدت زمان تعیین شده و محدود

    2. رویا گفت:

      سلام من ۲۱ساله هستم میخواستم قرص سیپروهیتادین رو همراه با دگزامیتازون برای افزایش وزن استفاده کنم باید چند بار در روز
      استفاده کنم و چند عدد در هر وعده استفاده کنم

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سلام رویای عزیز
        سیپروهپتادین داروی اشتها آور خوبی است. اما دگزامتازون بعنوان داروی ضد التهاب ممکن است عوارضی همچون کاهش سیستم ایمنی و یا افزایش قند خون را به همراه داشته باشد.
        لطفا برای رسیدن به وزن ایده ال تحت نظر متخصص تغذیه باشید
        https://doctoreto.com/doctors/speciality/dietitian

      2. ناشناس گفت:

        اشتباه میکنید عوارض هیلی زیادی داره

        1. همیارِ دکترِتو گفت:

          سپاس از راهنمایی تان