عفونت ادراری در مردان به چه علتی رخ می دهد؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

عفونت دستگاه ادراری یک عفونت باکتریایی رایج مرتبط با سیستم ادراری است. احتمال ابتلای مردان به عفونت ادراری در سنین مختلف وجود دارد اما می‌توان گفت که درصد ابتلا در مردان مسن بیشتر است. رایج‌ترین علائم این عفونت ممکن است شامل فوریت، تکرر و سوزش هنگام ادرار کردن باشد.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 7 دقیقه
عفونت ادراری در مردان چه علائمی دارد؟

عفونت ادراری در مردان، یک عفونت باکتریایی در سیستم ادراری است. بیشتر عفونت‌های ادراری مثانه و مجرای ادرار را تحت تاثیر قرار می‌دهد. با این حال، می‌تواند هر بخشی از سیستم ادراری، از جمله کلیه‌ها و حالب‌ها را هم درگیر کند. برخی موارد ممکن است برای درمان عفونت ادراری مردان نیاز به جراحی باشد. شایع‌ترین عفونت ادراری در مردان، پروستاتیت یا التهاب غده پروستات است. اگر علائم ناخوشایندی در مجرای ادرار خود دارید بهتر است همین امروز با یک متخصص اورولوژی مشورت کنید.

عفونت ادراری در مردان

عفونت ادراری در مردان، به عفونت‌هایی اطلاق می‌شود که در بخش‌های مختلف دستگاه ادراری، شامل مثانه، مجرای ادرار، کلیه‌ها یا پروستات رخ می‌دهد. این وضعیت زمانی ایجاد می‌شود که باکتری‌ها، اغلب از نوع E. coli، وارد دستگاه ادراری شده و در آنجا تکثیر می‌شوند.

عواملی مانند بزرگ شدن پروستات، عفونت‌های مقاربتی، یا استفاده از کاتتر می‌توانند خطر ابتلا را افزایش دهند. علائم شامل تکرر ادرار، سوزش هنگام ادرار، درد در ناحیه کمر یا پایین شکم و حتی تب می‌باشد. تشخیص و درمان به‌موقع اهمیت زیادی دارد تا از عوارضی مانند عفونت کلیه جلوگیری شود.

گرچه عفونت‌های مجاری ادراری در زنان بسیار شایع‌تر است، مردان نیز می‌توانند به آن مبتلا شوند. مردان جوان به ندرت به عفونت ادراری مبتلا می‌شوند. این عفونت بیشتر مردان بالای ۵۰ سال را تحت تأثیر قرار می‌دهند. به شکلی که حدود ۱۲ درصد از مردان در برخی مواقع به عفونت ادراری مبتلا می‌شوند.

علائم عفونت ادراری در مردان چیست؟
اگرچه عفونت مجاری ادراری در زنان بسیار شایع‌تر است، اما احتمال ابتلای مردان به این مبتلا هم وجود دارد.

عفونت ادراری در مردان سالمند

عفونت دستگاه ادراری در افراد مسن شایع است که عمدتاً به دلیل چندین عامل خطر مرتبط با سن است. علائم عفونت ادراری در افراد مسن شامل افت فشار خون، تاکی کاردی، بی‌اختیاری ادرار، کم‌اشتهایی، خواب‌آلودگی، زمین خوردن‌های مکرر و هذیان است. افراد مسن به دلایل مختلف بیشتر از افراد جوان در معرض ابتلا به عفونت‌های دستگاه ادراری هستند. از جمله:

  • تخلیه ناقص مثانه (اغلب به دلیل بزرگ شدن پروستات در مردان)
  • افزایش حساسیت نسبت به عفونت 
  • کاهش ناگهانی عملکرد فیزیکی و یا شناختی در افراد مسن معمولاً به عفونت ادراری نسبت داده می‌شود، اما این موضوع به طور قطع مورد تایید منابع رسمی و معتبر قرار نگرفته است.

متن انگلیسی:
If you’re younger than 50, the most common cause is a sexually transmitted disease. If you’re older than 50, problems with your prostate are among the causes. 
ترجمه متن:
اگر کمتر از ۵۰ سال دارید، شایع‌ترین علت عفونت ادراری در مردان، بیماری مقاربتی است. اگر بیش از ۵۰ سال سن دارید هم مشکلات پروستات یکی از دلایل آن است.

webmd

علائم عفونت ادراری در مردان

به طور کلی، علائم عفونت ادراری در مردان مشابه زنان است، اما ممکن است برخی تفاوت‌ها نیز وجود داشته باشد. این علائم بسته به محل عفونت در دستگاه ادراری (مثانه، مجاری ادرار، کلیه‌ها یا پروستات) متفاوت خواهد بود. آگاهی از علائم ابتلا به عفونت ادراری در مردان باعث می‌شود که بیمار به موقع اقدام به شروع درمان بیماری کند. علائم و نشانه های عفونت ادراری در مردان عبارتند از:

  • تکرر ادرار
  • فوریت ادرار
  • احساس سوزش یا سوزن سوزن شدن در حین یا بلافاصله بعد از ادرار (دیسوریا)
  • تب با درجه پایین
  • ادرار کدر با بوی قوی
  • وجود خون در ادرار (هماچوری)
  • مشکل در ادرار کردن (به خصوص در صورت وجود مشکل پروستات)

افزایش خطر عفونت مثانه در مردان ممکن است با موارد زیر مرتبط باشد:

  • بزرگ شدن پروستات (هایپرپلازی خوش‌خیم پروستات یا BPH)
  • سنگ کلیه
  • دیابت
  • تنگی غیر طبیعی مجرای ادرار

علائم عفونت داری و نگرانی؟

نوبت بگیر و ویزیت شو.

علت عفونت ادراری در مردان

بیشتر عفونت‌های ادراری توسط باکتری اشریشیا کلی (E. coli) ایجاد می‌شود که به طور طبیعی در بدن وجود دارد. باکتری از طریق مجرای ادرار وارد بدن می‌شود. مجرای ادرار لوله‌ای است که ادرار را از مثانه از طریق آلت تناسلی تخلیه می‌کند. عواملی که فرد را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت ادراری قرار دهند ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • سابقه ابتلا به عفونت ادراری
  • استفاده طولانی مدت از کاتتر ادراری
  • بی حرکت بودن برای مدت طولانی
  • ننوشیدن مایعات کافی
  • جراحی دستگاه ادراری یا کلیه در چند ماه اخیر
  • انسداد مجاری ادرار مانند سنگ کلیه یا بزرگ شدن پروستات
  • دیابت
  • ختنه نشدن
  • بی‌اختیاری مدفوع
  • انجام مقاربت مقعدی، که مجرای ادرار را در معرض باکتری‌های بیشتری قرار می‌دهد.

راه های تشخیص عفونت ادراری در مردان

پزشک در مورد علائم شما سوال خواهد کرد. همچنین در مورد سابقه جنسی شما هم سوالاتی می‌پرسد؛ زیرا رابطه جنسی خطر ابتلا به عفونت ادراری را افزایش می‌دهد. آزمایش ادرار می‌تواند تایید کند که آیا شما عفونت ادراری دارید یا خیر. اگر پزشک مشکوک شود که ممکن است مشکل مربوط به پروستات باشد، معاینه پروستات انجام خواهد داد. به ندرت هم ممکن است نیاز به عکس‌برداری با اشعه ایکس یا سونوگرافی، سی تی اسکن یا ام آر آی داشته باشید. با این روش‌ها پزشک مجرای ادرار را بهتر می‌ببیند.

دو روش تشخیصی دیگر هم کشت ادرار برای بررسی بیشتر رشد باکتری درون ادرار است. این روش با ارسال نمونه ادرار به آزمایشگاه انجام می‌شود.  روش آخر هم استفاده از یک اسکوپ برای دیدن محیط داخل مثانه است. اگر عفونت ادراری مکرر دارید، ممکن است پزشک سیستوسکوپی انجام دهد. این آزمایش شامل استفاده از یک لوله بلند و نازک با عدسی به نام سیستوسکوپ برای دیدن فضای داخلی مجرای ادرار و مثانه است.

عفونت ادراری در مردان چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص عفونت ادراری در مردان از طریق ویزیت و بررسی‌های اولیه هم ممکن است.

درمان عفونت ادراری در مردان

پزشکان معمولا عفونت‌های ادراری در آقایان را با تجویض قرص یا کپسول آنتی بیوتیک‌، درمان می‌کنند.  احتمالاً قبل از دریافت نتایج آزمایش ادرار، مصرف آن آنتی بیوتیک‌ها را شروع خواهید کرد. اگر آزمایش نشان دهد که باکتری‌های عامل عفونت ادراری شما توسط اولین آنتی بیوتیک شما هدف قرار نمی‌گیرند، ممکن است پزشک نسخه را تغییر دهد. در صورتی که عفونت دستگاه ادراری تحتانی دارید، احتمالاً یک هفته یا کمتر به آنتی بیوتیک نیاز خواهید داشت. اگر عفونت دستگاه فوقانی باشد هم احتمالا تا ۲ هفته نیاز به مصرف آنتی بیوتیک خواهید داشت. در موارد نادر و شدید هم ممکن است نیاز به بستری در بیمارستان و تزریق آنتی بیوتیک داشته باشید.

متن انگلیسی:
Typically, the infection arises from bacteria that are already present in the man’s body.
ترجمه متن:
به طور معمول، عفونت از باکتری‌هایی ناشی می‌شود که از قبل در بدن مرد وجود دارد.

medicalnewstoday

درمان عفونت ادراری مردان در خانه

اگر عفونت ادراری دارید، اقداماتی هست که در خانه انجام دهید تا علائم شما تسکین یابد. برخی از مرسوم‌ترین روش‌های درمان خانگی عفونت ادراری در مردان عبارتند از:

  • بدن خود را هیدراته نگه دارید: مصرف مایعات زیاد به دفع باکتری‌ها از سیستم بدن کمک می‌کند. روی مصرف آب آشامیدنی تمرکز کنید، نه نوشیدنی‌های حاوی قند و کافئین.
  • ادرار کردن به صورت مکرر: ادرار کردن به تخلیه سیستم ادراری کمک می‌کند. هر زمان که احساس نیاز به دفع ادرار داشتید سریعا به دستشویی بروید و ادرار خود را نگه ندارید.
  • مصرف ویتامین C خود را افزایش دهید: ویتامین C ادرار را اسیدی‌تر می‌کند. این اتفاق از رشد باکتری‌ها جلوگیری می‌کند. با مصرف مکمل یا غذاهای غنی از ویتامین C این ویتامین را تامین کنید.
  • مراقب رژیم غذایی خود باشید: غذاهای تند، خوراکی‌های شیرین و نوشیدنی‌های گازدار مثانه را تحریک می‌کنند. از مصرف آن‌ها دوری کنید.
  • از پد گرم استفاده کنید: یک پد گرم یا حمام گرم ممکن است درد کمر یا شکم را کاهش دهد.
  • جوش شیرین را امتحان کنید: نوشیدن یک لیوان آب با یک قاشق چایخوری جوش شیرین حل شده در آن می‌تواند ادرار را اسیدی‌تر کند.
  • از داروهای بدون نسخه (OTC) استفاده کنید: چند داروی OTC وجود دارد که برای کاهش علائم UTI طراحی شده‌اند. تحقیقات نشان داده که دارویی به نام فنازوپیریدین در درمان عفونت ادراری موثر خواهد بود. نوع دیگری از داروهای OTC ترکیبی از دو داروی متنامین و سدیم سالیسیلات است. این دارو توسط FDA برای درمان درد و سوزش ناشی از UTI تایید شده است.
  • آب زغال اخته بنوشید: یکی از شناخته‌شده‌ترین درمان‌های خانگی برای UTI، زغال اخته است. ترجیحا آب آن را مصرف کنید اما اگر امکانش برایتان وجود ندارد خود میوه یا کپسول مکمل آن هم موثر است.

بهترین دارو برای عفونت ادراری در مردان

سفتریاکسون یک آنتی بیوتیک بسیار موثر برای عفونت ادراری در مردان است که حتی موارد شدید را هم درمان می‌کند. این دارو حجم ادرار را افزایش می‌دهد و به باکتری‌ها اجازه خروج از بدن را می‌دهد. به این نکته دقت داشته باشید که از آنجایی که سفتریاکسون به عنوان یک ادرارآور عمل می‌کند، باید برای جلوگیری از کم‌آبی بدن آب زیادی بنوشید.

دنبال داروی قوی درمان عفونت ادرار هستی؟ از متخصص کمک بگیر.

طول درمان عفونت ادراری در مردان

عفونت مجاری ادراری به طور متوسط ​​چند روز تا یک هفته طول می‌کشد. اگر عفونت ادراری شدید یا پیچیده دارید، ممکن است روند بهبود شما مدت زمان بیشتری طول بکشد. عفونت‌های ادراری مختلف معمولا با آنتی بیوتیک‌ها درمان می‌شوند. برای بهبودی سریع و موفقیت آمیز باید کل دوره درمان را به پایان برسانید. مردان بالغ مبتلا به عفونت ادراری باید یک دوره ۱۰ تا ۱۴ روزه آنتی بیوتیک مصرف کنند.

انواع عفونت ادراری در مردان

عفونت ادراری انواع مختلفی دارد. به همین خاطر پزشکان در زمان تجویز روش‌های درمانی برای این بیماری در ابتدا تلاش می‌کنند تا از نوع عفونت آگاه شوند. پزشکان عفونت‌های ادراری مردان را به دو نوع تقسیم می‌کنند:

نوعتوضیح
عفونت‌های دستگاه تحتانیعفونت دستگاه تحتانی عفونتی است که در مثانه، پروستات یا مجرای ادرار اتفاق می‌افتد. شایع‌ترین نوع عفونت ادراری مردانه عفونت مثانه است که به آن وضعیت سیستیت نیز می‌‌گویند. نوع دیگری از عفونت مجاری تحتانی هم اورتریت بوده که در واقع التهاب مجرای ادرار به شمار می‌رود.
عفونت‌های دستگاه فوقانیعفونت دستگاه فوقانی در حالب یا کلیه‌ها اتفاق می‌افتد. یک نوع خاص پیلونفریت نامیده می‌شود. این عفونت کلیه‌ها را درگیر می‌کند.
انواع عفونت ادراری در مردان

عوارض بیماری عفونت ادراری در مردان

در صورت عدم درمان، عفونت دستگاه ادراری تحتانی به کلیه‌ها سرایت می‌کند. پزشکان معمولاً می‌توانند عفونت کلیه را درمان کنند. در موارد نادر، عفونت کلیه درمان نشده می‌تواند منجر به بیماری مزمن کلیوی یا نارسایی کلیه شود. عفونت کلیه می‌تواند جدی باشد زیرا در برخی افراد باعث سپسیس (عفونت در جریان خون) شود.

عوارض بیماری عفونت ادراری در مردان چیست؟
در صورت عدم درمان عفونت ادراری، کلیه‌ها عفونی می‌شوند.

راه های پیشگیری عفونت ادراری در مردان

اگر نگران ابتلا به عفونت ادراری هستید و راهی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری نیاز دارید این قسمت برای شماست. در ادامه انواع روش‌های جلوگیری از ابتلای مردان به عفونت ادراری را نام برده‌ایم:

  • ادرار کردن بعد از رابطه جنسی
  • مصرف مایعات به مقدار زیاد
  • خالی کردن سریع مثانه
  • استفاده نکردن از اسپرم کش‌ها
  • استفاده از از لباس زیر نخی
  • عدم استفاده از لباس زیر تنگ
  • تمیز نگه داشتن آلت تناسلی
  • افزایش مصرف پروبیوتیک
  • افزایش مصرف ویتامین C
  • درمان انسداد مجرای ادرار
  • پیروی از یک رژیم غذایی مفید

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

مردان هم ممکن است مانند زن‌ها به عفونت های دستگاه ادراری مبتلا شوند که معمولاً به عنوان عفونت‌های پیچیده طبقه‌بندی می‌شوند. رایج‌ترین علائم این عفونت ممکن است شامل فوریت، تکرر و سوزش هنگام ادرار کردن باشد. عفونت های دستگاه ادراری زمانی رخ می‌دهد که باکتری‌ها، اغلب از راست روده یا پوست، وارد مثانه، کلیه‌ها یا لوله‌هایی شوند که ادرار را از کلیه‌ها به مثانه تخلیه می‌کنند. اکثر عفونت های ادراری را می‌توان به راحتی با داروهای آنتی بیوتیک درمان کرد. عفونت ادراری در مردان در سنین بالاتر شایع‌تر است. یکی از دلایل این است که در مردان مسن‌تر احتمال بزرگ شدن غیرسرطانی غده پروستات بیشتر است.

اگر شما یا یکی از عزیزانتان به علائم ابتلا به عفونت ادراری مبتلا هستید یا به دلیل ابتلا به پروستات نگران مبتلا شدن به عفونت ادراری هستید، برایتان راه‌حلی داریم. شما می‌توانید از یک پزشک اورولوژی نوبت ویزیت گرفته و درباره شرایط خود از متخصص کمک بگیرید. وبسایت دکترتو به شما امکان دریافت نوبت ویزیت آنلاین یا حضوری از بهترین پزشکان در تمامی شهرهای ایران را به صورت کاملا آنلاین ارائه کرده است.

پرسش‌های متداول

مردان بالغ مبتلا به عفونت ادراری باید یک دوره ۱۰ تا ۱۴ روزه آنتی بیوتیک مصرف کنند. سایر‌ داروها شامل فلوروکینولون، تری متوپریم-سولفامتوکسازول (TMP-SMZ)، مینوسیکلین یا نیتروفورانتوئین (اگر میزان فیلتراسیون گلومرولی کمتر از ۵۰ باشد، نباید تجویز شود) هم می‌توانند در درمان این بیماری موثر باشند.

۱۲ درصد از مردان به عفونت ادراری مبتلا می‌شوند و هر کدام براساس شدت بیماری عوارض خفیف تا شدیدی را تجربه می‌کنند.

داروهایی که معمولا برای عفونت های ادراری ساده استفاده می‌شوند عبارتند از تری متوپریم، سولفامتوکسازول و فسفومایسین.

اگرچه آزیترومایسین و کلیندامایسین اغلب برای درمان مؤثر سایر عفونت‌های باکتریایی استفاده می‌شوند، اما این داروها برای درمان عفونت ادراری تجویز نخواهند شد.

اگر عفونت دستگاه ادراری تحتانی دارید، احتمالا باید یک هفته یا کمتر آنتی بیوتیک مصرف کنید. اگر عفونت دستگاه فوقانی دارید هم ممکن است تا ۲ هفته نیاز به مصرف آنتی بیوتیک داشته باشید. در موارد نادر و شدید هم ممکن است نیاز به مصرف آنتی بیوتیک از راه تزریق درون وریدی و مراقبت و بستری در بیمارستان داشته باشید.

عفونت‌های ادراری از طریق رابطه جنسی منتقل نمی‌شوند و مسری نیستند. این بدان معناست که افراد مبتلا به عفونت ادراری، عفونت ادراری را به شریک زندگی خود منتقل نمی‌کنند. در بیشتر موارد، شرکای جنسی یک فرد مبتلا به عفونت ادراری نیازی به درمان ندارند.

اگر عفونت ادراری دارید که عفونت مثانه به حساب نمی‌آید، علائم زیر را تجربه خواهید کرد:

    • لرز

    • تب

    • کمردردی شدیدتر از مواقع ابتلا به عفونت مثانه

    • حالت تهوع یا استفراغ

  • ادرار مایل به صورتی یا قرمز
امتیاز شما به مقاله:
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن