علائم درد سیاتیک را چطور تشخیص دهیم؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

علائم درد سیاتیک را که بشناسید، در زمانی درست اقدام به درمان این بیماری و بهبود شرایط خود خواهید کرد. علائم سیاتیک معمولاً قسمت پایین و پشت یک پا را تحت تأثیر قرار می‌دهد و اغلب شامل پا و انگشتان پا می‌شود. علائم ممکن است شامل درد شدید و سوزش در پشت ساق پا، سوزن سوزن شدن، بی حسی و ضعف باشد.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 7 دقیقه
علائم درد سیاتیک چگونه است؟

علائم درد سیاتیک می‌تواند بر کمر، باسن و پاها تأثیر بگذارد. سیاتیک درد عصبی ناشی از آسیب یا تحریک عصب سیاتیک است. علاوه بر درد، ممکن است با سوزن سوزن شدن یا بی‌حسی در پشت پا یا باسن هم همراه باشد که ممکن است به پایین ساق پا هم کشیده شود. در برخی افراد علائم شدیدتر نیز ممکن است وجود داشته باشد. این علائم می‌تواند کمر، باسن یا پاها را تحت تأثیر قرار دهد. بسته به عصب‌های خاص تحت تأثیر، علائم ممکن است به پاها و انگشتان پا گسترش یابد. شما می‌توانید در صورت نیاز به مشورت با یک پزشک متخصص ارتوپدی یا نورولوژی از سایت دکترتو کمک بگیرید. دکترتو به شما در پیدا کردن پزشک متخصص مورد نظرتان و نیز دریافت نوبت ویزیت در روز و ساعت دلخواهتان کمک می‌کند. شما در هر جای ایران که هستید می‌توانید از طریق سایت دکترتو نوبت ویزیت مورد نظرتان را دریافت کنید.

علائم درد سیاتیک چیست؟

تجربه هر فرد از سیاتیک ممکن است متفاوت باشد، اما معمولاً این بیماری کمر، باسن، ساق پا یا حتی تمام پای فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهد. علائم سیاتیک ممکن است ثابت بوده یا به صورت دوره‌ای بروز کنند که این موضوع بستگی به محل درد عصب سیاتیک نیز دارد. علائم سیاتیک ممکن است مشابه سایر مشکلات پزشکی باشند. بنابراین، همیشه برای تشخیص دقیق به پزشک مراجعه کنید. شایع‌ترین علائم سیاتیک عبارتند از کمر درد که به پایین باسن و پشت یک ران گسترش پیدا مب‌کند، دردی که از باسن به پایین تا پا گسترش می‌یابد و در موارد شدید هم بی‌حسی و ضعف عضلانی.

بی‌حسی هم در برخی موارد جز علائمی است که بیمار مبتلا با آن مواجه می‌شود. این مشکل به دلیل اختلال در ارسال سیگنال‌ها به مغز ایجاد می‌شود. ضعف عضلانی هم علامتی شدیدتر است که نشان‌دهنده مشکل در انتقال سیگنال‌های عصبی به عضلات در پشت یا پاها می‌باشد. در نهایت، بی‌اختیاری ادرار یا مدفوع نشانه‌ای بسیار جدی از سیاتیک هستند که ممکن است به مشکلات جدی در ارسال سیگنال‌های کنترل مثانه یا روده مربوط باشند. همیشه به یاد داشته باشید که برای تشخیص دقیق و درمان مناسب باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.

علائم درد سیاتیک چیست؟
یکی از علائم درد سیاتیک بی حسی پاها و انگشتان پا است.

علائم درد سیاتیک شدید

در صورتی که درگیر درد سیاتیک از نوع شدید شده باشید علائم شما کمی‌ با موارد خفیف تفاوت خواهد داشت. اما نکته مهم این است که در صورت شدت یافتن سیاتیک و به مراتب هم علائم آن، باید خیلی زود به یک پزشک متخصص مراجعه کنید و مشاوره بگیرید. برخی از رایج‌ترین نشانه های درد سیاتیک شدید عبارتند از:

  • قرمزی یا تورم در پشت یا ستون فقرات
  • احساس حرکت درد در پاها تا زیر زانو
  • ضعف عضلانی یا بی‌حسی در باسن، ران، ساق پا یا لگن
  • سوزش با ادرار یا خون در ادرار
  • درد و احساس تیر کشیدن در حالت ایستاده
  • ناتوانی در کنترل حرکات روده
  • مشکل در نشستن
  • تب
  • پارستزی یا گزگز اندام
  • رفلکس‌های ضعیف
  • درد مداوم در باسن
ویژگیدرد سیاتیکدیسک کمراسپاسم عضلانیاستئوآرتریت کمر
مکان درداز کمر به پایین پا (اغلب در یک طرف بدن)کمر، اغلب همراه با درد به ساق یا پای چپ یا راستدرد محلی در ناحیه کمر یا پشتدرد در ناحیه کمر و مفاصل درگیر
نوع دردتیر کشیدن، سوزش، شوک الکتریکیدرد تیز یا مبهم، احساس فشاردرد کسل‌کننده یا ناگهانیدرد ثابت یا متناوب، اغلب بعد از فعالیت شدید
محرک‌های دردنشستن، ایستادن طولانی، خم شدنخم شدن یا بلند کردن اجسام سنگینحرکت ناگهانی یا استفاده زیاد از عضلاتفعالیت‌های فیزیکی یا تغییرات آب و هوا
علائم همراهبی‌حسی، ضعف در پاها، احساس سوزش یا گزگزدرد کمر با یا بدون انتشار به پاهاگرفتگی و انقباض عضلاتسفتی و کاهش حرکت مفاصل کمر
زمان بروز درداغلب هنگام نشستن طولانی یا حرکت‌های ناگهانیبیشتر در هنگام بلند کردن یا خم شدن از حالت نشستهبه طور ناگهانی یا بعد از فعالیت شدیدبه تدریج با گذشت زمان تشدید می‌شود
تحریک یا تسکین دردحرکات خاص (مثل پیچیدن بدن) یا فشار روی عصب سیاتیکتغییرات وضعیت بدن یا استراحتحرکت‌های آهسته و کششیاستراحت، کاهش فعالیت‌های سنگین
مدت زمان دردممکن است از چند روز تا چند هفته طول بکشدمعمولاً در صورت درمان کوتاه‌تر استمعمولاً چند روز تا یک هفتهمزمن و طولانی‌مدت، ممکن است بیشتر از یک سال ادامه یابد
مقایسه‌ای از علائم درد سیاتیک و سایر مشکلات کمری

علائم درد سیاتیک عصبی

درد سیاتیک می‌تواند در هر نقطه‌ای از مسیر عصبی، به ویژه در مسیر کمر تا باسن و پشت ران و ساق پا احساس شود. درد می‌تواند از خفیف تا شدید و سوزشی باشد و گاهی شبیه به شوک الکتریکی احساس می‌شود. این درد ممکن است با سرفه یا عطسه یا نشستن طولانی‌تر بدتر شده و معمولاً تنها یک طرف بدن را درگیر می‌کند.

برخی افراد ممکن است بی‌حسی، گزگز پا یا ضعف عضلانی در ساق یا پا داشته باشند. یک قسمت از پا ممکن است درد داشته باشد، در حالی که قسمت دیگر احساس بی‌حسی خواهد داشت.

با هر بار عصبی شدن کمرت درد می‌گیره؟

برای بررسی نوبت بگیر.

علائم سیاتیک پای راست

اگر سیاتیک سمت راست بدن را درگیر کند، برخی افراد درد شدید در قسمتی از ساق یا لگن و بی‌حسی در قسمت‌های دیگر را خواهند داشت. درد یا بی‌حسی ممکن است در پشت ساق پا یا کف پا نیز احساس شود. همچنین ممکن است پای آسیب‌دیده دچار ضعف شود و حتی گاهی اوقات هنگام راه رفتن، پا روی زمین گیر کرده و توانایی حرکت از شما گرفته شود.

علائم سیاتیک پای چپ

چون دو عصب سیاتیک وجود دارد، (یکی در هر طرف بدن) هر دو ممکن است تحت فشار قرار گیرند. اگر از سیاتیک سمت چپ رنج می‌برید، علائم تنها در این سمت بدن ظاهر می‌شود. اگرچه ممکن است سمت راست نیز تحت فشار عصب قرار گیرد اما علائم در هر دو سمت بدن متفاوت خواهد بود.

متن انگلیسی:
Sciatica, also called lumbar radiculopathy, is a pain that originates along your sciatic nerve. 
ترجمه متن:
سیاتیک که رادیکولوپاتی کمری نیز نامیده می‌شود، دردی در امتداد عصب سیاتیک است.

hopkinsmedicine

علائم پاره شدن رگ سیاتیک

اولین علامت پاره شدن رگ سیاتیک دردی است که از ناحیه کمر یا باسن به پایین یک پا منتشر می‌شود. این درد اغلب از یک عصب تحریک‌شده در پایین ستون فقرات نشأت می‌گیرد. علائم ممکن است با حرکات خاصی مانند خم شدن یا چرخاندن کمر یا بلند کردن پای آسیب‌دیده بدتر شوند. سایر علائم هم شامل موارد زیر می‌شود:

  • درد مبهم (همراه با احساس تیر کشیدن یا سوزشی که از قسمت پایین کمر و باسن شروع می‌شود و به پایین پا می‌رسد.)
  • علائم عصبی مانند بی‌حسی، سوزن سوزن شدن
  • ضعف عضلانی

علائم سیاتیک لگن

شایع ترین علائم سیاتیک در لگن عبارتند از کمردردی که به پایین باسن و پشت یک ران کشیده می‌شود. دردی که از باسن به پایین تا پا گسترش می‌یابد و همچنین در موارد شدید احساس بی‌حسی و ضعف از جمله علائم سیاتیک لگن هستند.

دنبال راهی برای تسکین درد سیاتیکت هستی؟ همین حالا مشاوره بگیر.

علائم سیاتیک در زنان

سیاتیک یک نوع درد عصبی است که از فشار یا آسیب به عصب سیاتیک ناشی می‌شود و در زنان به‌ویژه در دوران بارداری و در سنین میانسالی شایع‌تر است. علائم اصلی آن شامل درد شدید و تیر کشیدن از کمر به پایین پاها، معمولاً در یک سمت بدن، همراه با بی‌حسی، سوزش یا احساس گزگز در ناحیه کمر، باسن و پاهاست. این درد می‌تواند در اثر حرکات خاص یا ایستادن طولانی‌مدت تشدید شود و در برخی موارد موجب ضعف در پاها نیز می‌شود. بسیاری از زنان دچار سیاتیک و علائم آن می‌شوند. در ادامه برخی از رایج‌ترین نشانه های ابتلا به سیاتیک در زنان را نام برده‌ایم:

  • بی نظمی پریود
  • درد هنگام رابطه جنسی
  • درد مداوم در باسن
  • از دست دادن حس (بی‌حسی)
  • کمردرد
  • درد در پاها
  • افزایش درد هنگام نشستن
  • مشکل در خم شدن به جلو یا عقب
  • ضعف عضلانی
  • مشکل در راه رفتن روی انگشتان پا

علائم گرفتگی رگ سیاتیک

معمولاً به صورت احساس سوزش یا تیری که از باسن شروع شده و به پشت پا می‌کند احساس می‌شود. علائم در هنگام راه رفتن، سرفه، زور زدن یا بالا رفتن از پله‌ها شدیدتر می‌شود. سیاتیک در بیشتر افراد تنها یک پا را تحت تأثیر قرار می‌دهد و ممکن است فرد را درگیر کمردرد هم کند. بی‌حسی یا ضعف در پا نیز برخی دیگر از انواع علائم گرفتگی رگ سیاتیک هستند.

علائم درد سیاتیک کمر

درد سیاتیک کمر می‌تواند راه رفتن یا به راحتی بلند شدن را سخت کند. حتی ممکن است نتوانید برای مدت طولانی در محل کار یا هنگام رانندگی بنشینید. اگر درد سیاتیک نواحی کمر را درگیر کند علائم مختلفی به همراه خواهد داشت که برخی از دیگر نشانه‌های رایج آن عبارتند از:

  • کمردرد
  • درد در پشت یا پا (این درد عموما هنگام نشستن بدتر می‌شود.)
  • درد لگن
  • سوزش یا سوزن سوزن شدن پا
  • ضعف، بی حسی، یا حرکت سخت پا یا پا
  • درد مداوم یا تیر کشیدن در ساق پا یا لگن
علائم درد سیاتیک کمر چگونه است؟
کمردرد یکی از شایع‌ترین علائم درد سیاتیک کمر است.

علائم سیاتیک پا

در سیاتیک پا، درد از ناحیه کمر شروع شده و از طریق باسن به هر یک از پاها می‌رسد. این درد معمولاً با  احساس تیر کشیدن و سوزش همراه است. سیاتیک پا می‌تواند موجب احساس سوزن سوزن شدن، درد آزاردهنده یا درد شدید در مسیر عصب گردد. همچنین، بی‌حسی یا ضعف ممکن است در ساق یا پا احساس شود. فعالیت‌هایی همچون راه رفتن، دویدن، بالا رفتن از پله‌ها، صاف کردن پا و حتی سرفه یا زور زدن می‌تواند درد را تشدید کند که با صاف کردن کمر یا ایستادن تسکین می‌یابد. اگر دم اسبی (دسته اعصابی که از پایین طناب نخاعی در ناحیه تحتانی کمر امتداد دارند.) تحت فشار قرار گیرد، کنترل مثانه و روده‌ها مختل می‌شود. در صورت بروز هر یک از این علائم شدید، لازم است بیمار سریعا تحت نظر پزشک قرار گیرد.

علائم آسیب عصب سیاتیک در اثر تزریق

آسیب عصبی یک اتفاق ناخوشایند است و تزریق عضلانی (IM) شایع‌ترین عامل این اتفاق است که بر عصب سیاتیک تأثیر می‌گذارد. شایع ترین علائم آسیب عصب سیاتیک شامل درد رادیکولار و پارستزی است که با شروع نقص حرکتی و حسی متغیر همراه می‌شود. اثرات آسیب عصب سیاتیک در اثر تزریق منجر به اختلال حسی گذرا تا فلج و بی‌حسی دائمی می‌شود. کودکان مبتلا ممکن است قادر به راه رفتن یا چهار دست و پا رفتن نباشند و با علائم دیگری هم مواجه شوند.

متن انگلیسی:
Sciatica is a very common condition. It rarely happens before age 20 unless it’s injury-related.
ترجمه متن:
سیاتیک یک بیماری بسیار شایع است. به ندرت قبل از ۲۰ سالگی اتفاق می‌افتد مگر اینکه مربوط به آسیب باشد.

my.clevelandclinic

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

عصب سیاتیک طولانی‌ترین و ضخیم‌ترین عصب بدن است که عرض آن تا ۲ سانتی‌متر می‌رسد علیرغم نامش این تنها یک عصب نیست، بلکه مجموعه‌ای از اعصاب است که از پنج ریشه عصبی منشعب از نخاع شما به وجود می‌آید. شما دو عصب سیاتیک دارید، یکی در هر طرف بدن. هر عصب سیاتیک از یک طرف لگن و باسن عبور کرده و تا زیر زانو ادامه می‌یابد. پس از آن، به اعصاب دیگر تقسیم می‌شود که به قسمت‌های پایین‌تر از جمله ساق پا، پا و انگشتان پا متصل می‌شوند. علائم سیاتیک معمولاً قسمت پایین و پشت یک پا را تحت تأثیر قرار می‌دهد و اغلب شامل پا و انگشتان پا می‌شود. علائم ممکن است شامل درد شدید و سوزش در پشت ساق پا، سوزن سوزن شدن، بی حسی و ضعف باشد. علائم ممکن است به طور ناگهانی یا به آرامی ظاهر شوند و به مرور تشدید یابد.

بیماران باید در صورت مواجهه با هر یک از علائم درد سیاتیک سریعا با یک پزشک ارتوپد یا متخصص نورولوژی مشورت کنند و مشاوره بگیرند. پزشک بهترین راه را برای کنترل درد و تسکین بیماری پیشنهاد خواهد داد. برای این کار و پیدا کردن یک پزشک متخصص، توصیه می‌کنیم از سایت دکترتو کمک بگیرید. وبسایت دکترتو یک مرجع جامع نوبت‌دهی آنلاین پزشکان در سرتاسر ایران است. شما می‌توانید پس از پیدا کردن پزشک مناسب خود، نوبت مشاوره آنلاین یا ویزیت حضوری مد نظرتان را از طریق وبسایت دکترتو ثبت و دریافت کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

مدت زمان درد سیاتیک به شرایط هر فرد بستگی دارد؛ اما معمولاً 1 تا 2 هفته طول می‌کشد. اغلب اوقات درد سیاتیک حتی بدون درمان، طی چند روز یا چند هفته بهبود می‌یابد. برخی از آزمایشات هم نشان داده‌اند که بیش از 50 درصد از بیماران مبتلا به سیاتیک حاد در 10 روز و 75 درصد از آن‌ها طی 4 هفته بدون درمان بهبود می‌یابند.

در بیشتر موارد، سیاتیک ناشی از مسائل جدی نیست و با گذشت زمان از بین می‌رود. اگر علائم سیاتیک دارید، هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید. می‌توانید با ورزش، حفظ وضعیت بدنی صحیح و رعایت نکات مراقبتی از بروز سیاتیک جلوگیری کنید. برای بیشتر افراد، سیاتیک به اقدامات خودمراقبتی پاسخ می‌دهد. اگرچه استراحت برای یک مدت محدود تاثیرگذار خواهد بود اما بی‌تحرک ماندن هم علائم سیاتیک را بدتر می‌کند.

در صورت ابتلا به سیاتیک، چندین عصب تحت تأثیر قرار می‌گیرند. چرا که عصب سیاتیک دارای چندین شاخه است. آسیب یا التهاب می‌تواند در هر نقطه از این عصب طولانی رخ دهد؛ به این معنی که ممکن است یک مشکل ابتدا در یک طرف بدن ایجاد شود و بعد از مدتی در طرف دیگر نیز دیده شود. سیاتیک در پای چپ و راست می‌تواند طیف وسیعی از علائم را ایجاد کند، که برخی از ررایج‌ترین آن‌ها عبارتند از:

    • کمردرد

    • درد پا (این درد اغلب از کمردرد بدتر است.)

    • تغییر در احساس پا یا انگشتان پا

    • اسپاسم عضلانی در پشت

    • ضعف در ساق یا پاها

تغییرات در احساس پا یا انگشتان پا نیز ممکن است شامل موارد زیر باشد:

    • سوزن سوزن شدن

    • بی‌حسی

    • احساس گرما یا سرما

    • احساس سوزش

  • تیر کشیدن
امتیاز شما به مقاله:
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن