آمپول اوزمپیک (سماگلوتاید) چه کاربردی دارد؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

اوزمپیک (سماگلوتاید) داروی مدیریت قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ و کاهش خطر عوارض قلبی عروقی است. اوزمپیک (سماگلوتاید) داروی تجویزی است که برای افرادی با دیابت نوع ۲ به صورت تزریق زیر پوستی استفاده می‌شود. با وجود مزایای آن، استفاده از اوزمپیک ممکن است با عوارض جانبی و تداخلات دارویی همراه باشد که نیازمند توجه و نظارت است.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 7 دقیقه
سماگلوتاید چیست؟

اوزمپیک یا سماگلوتاید به افراد با دیابت نوع ۲ کمک می‌کند تا قند خون خود را کاهش دهند، به خصوص اگر رژیم غذایی، ورزش و سایر داروهای دیابت موثر نباشند. بر اساس اطلاعات مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ها (CDC)، حدود ۴۲٪ از بزرگسالان آمریکایی دچار چاقی هستند. سال‌ها است که مردم به دنبال روش‌ها و داروهای مختلفی برای یافتن راه‌حل ایده‌آل کاهش وزن بوده‌اند. استفاده از داروی دیابت اوزمپیک برای کاهش وزن یکی از روش‌های جدید برای کاهش وزن است. اما یک متخصص غدد می‌تواند راهنمای دقیق‌تری درباره نحوه مصرف این دارو به شما دهد. شما می‌توانید از سامانه دکترتو برای نوبت گیری حضوری یا مشاوره دارویی آنلاین با پزشکان استفاده کنید.

اوزمپیک (سماگلوتاید) چیست؟

اوزمپیک نام تجاری دارویی به نام سماگلوتاید است که همچنین با نام برند وگویی (Wegovy) نیز فروخته می‌شود. اوزمپیک تاییدیه FDA را برای درمان دیابت نوع ۲ دارد، در حالی که وگویی تاییدیه‌ کمک به کاهش وزن در افراد دچار چاقی و مشکلات سلامتی مرتبط با وزن را دارد. سماگلوتاید بخشی از دسته‌ای از داروها به نام آگونیست‌های گیرنده GLP-1  است که هورمونی طبیعی به نام پپتید-۱ شبیه به گلوکاگون (GLP-1) را تقلید می‌کنند. این دارو، مانند GLP-1 طبیعی بدن، نقش مهمی در مدیریت قند خون و اشتها ایفا می‌کند.

شناسنامه داروییتوضیحات
آمپول سماگلوتاید چیست؟آمپول سماگلوتاید، دارویی است که عمدتاً برای درمان دیابت نوع ۲ و مدیریت وزن مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دارو با تقلید از هورمون GLP-1 (پپتید-۱ شبه گلوکاگون) که به طور طبیعی در بدن تولید می‌شود، به کنترل قند خون و کاهش اشتها کمک می‌کند.
نام عمومی داروسماگلوتاید (Semaglutide)
نام تجاریاوزمپیک (Ozempic)، ویگووی (Wegovy)، رایبلسوس (Rybelsus)
نوع داروآگونیست گیرنده GLP-1
فرمول شیمیاییفرمول شیمیایی پیچیده‌ای دارد و معمولاً به صورت نام تجاری ارائه می‌شود.
دسته بندی بارداریدسته C (مطالعات کافی در مورد زنان باردار وجود ندارد، اما مطالعات روی حیوانات نشان‌دهنده اثرات زیان‌آور بر روی جنین بوده است. این دارو تنها در صورت ضرورت و پس از ارزیابی دقیق توسط پزشک باید در دوران بارداری استفاده شود.)
نیمه عمرتقریباً ۱۳-۱۶ ساعت
دفع داروعمدتاً از طریق مدفوع و ادرار دفع می‌شود.
مکانیسم اثرافزایش ترشح انسولین از لوزالمعده در پاسخ به افزایش قند خون
کاهش تولید گلوکاگون (هورمونی که باعث افزایش قند خون می‌شود)
کاهش اشتها و افزایش احساس سیری
کند شدن تخلیه معده
بهترین شرایط نگهداریدر یخچال، دور از نور و دسترس کودکان نگهداری شود.
نحوه مصرفمعمولاً به صورت زیر جلدی تزریق می‌شود. دوز و نحوه تزریق باید طبق دستور پزشک باشد.
اشکال داروییمحلول تزریقی در قلم‌های یک‌بار مصرف
قرص (رایبلسوس)
داروهای هم گروهسایر آنالوگ‌های GLP-1 مانند لیراگلوتاید (ملیتاید)
اطلاعات شناسنامه‌ای داروی سماگلوتاید

نحوه مصرف داروی اوزمپیک

ابتدا باید با پزشک مشورت کنید تا دوز مناسب و زمان‌بندی تزریق تعیین شود. اوزمپیک به صورت تزریق زیر جلدی در ناحیه شکم، ران یا بازو انجام می‌شود. این دارو معمولا یک بار در هفته تزریق می‌شود، بنابراین می‌توانید روز خاصی را برای تزریق انتخاب کنید که برای شما مناسب باشد. قبل از تزریق، مهم است که مطمئن شوید دارو به دمای اتاق رسیده است و همچنین محل تزریق را با الکل پاک کنید.

نمی‌دونی چند دوز آمپول اوزمپیک باید تزریق کنی؟

از متخصص کمک بگیر.

مصرف قرص سماگلوتاید

قرص سماگلوتاید (برند تجاری وگویی) به طور خاص برای درمان دیابت نوع ۲ و کمک به کاهش وزن در افراد با چاقی و مشکلات سلامتی طراحی شده است. قرص سماگلوتاید باید یک بار در روز همراه با غذا مصرف ‌شود، اما می‌توانید آن را در هر زمان از روز بخورید. قرص را به‌طور کامل با آب ببلعید و از شکستن یا خرد کردن آن خودداری کنید. همچنین، توجه داشته باشید که قند خون خود را به‌طور منظم کنترل کنید و هرگونه تغییر غیرعادی را به پزشک خود اطلاع دهید.

مصرف آمپول سماگلوتاید (آمپول اوزمپیک)

آمپول اوزمپیک (سماگلوتاید) داروی تزریقی است که برای کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ استفاده می‌شود. این دارو به صورت هفتگی تزریق می‌شود و به منظور کاهش خطر بروز عوارضی مانند سکته مغزی و حمله قلبی، همراه با ورزش و رژیم غذایی مناسب تجویز می‌گردد. هدف از استفاده از این دارو، بهبود سلامت کلی بیماران و مدیریت بهتر قند خون است.

بهترین زمان مصرف اوزمپیک

بهترین زمان مصرف اوزمپیک یک بار در هفته است و می‌توانید روز خاصی را انتخاب کنید که برای شما مناسب باشد. مهم است که تزریق را هر هفته در همان روز انجام دهید تا اثر دارو به خوبی حفظ شود. اگر اوزمپیک را با غذا مصرف می‌کنید، توصیه می‌شود که آن را در زمان مشخصی از روز، مثلا صبح یا شب، همراه با وعده غذایی مصرف کنید. در هر صورت، سعی کنید زمان تزریق را ثابت نگه دارید.

متن انگلیسی:
Ozempic must be injected once per week on the same day each week, but there is flexibility in terms of what time of the day you take it. Although some people prefer to take Ozempic in the evening so that they can sleep through potential side effects like nausea, it’s fine to take it earlier in the day as well
ترجمه متن:
اوزمپیک باید در هفته یک بار و در همان روز تزریق شود، اما از نظر زمان مصرف در روز، انعطاف‌پذیری وجود دارد. برخی از افراد ترجیح می‌دهند اوزمپیک را شب مصرف کنند تا عوارض احتمالی مانند تهوع در طول شب ایجاد شود، اما بهتر است آن را در اوایل روز مصرف کرد.

singlecare
اوزمپیک برای درمان دیابت نوع 2 تاییدیه دارد.
اوزمپیک تاییدیه FDA را برای درمان دیابت نوع ۲ دارد، در حالی که وگویی تاییدیه‌ کمک به کاهش وزن در افراد دچار چاقی و مشکلات سلامتی مرتبط با وزن را دارد.

موارد مصرف داروی اوزمپیک (سماگلوتاید)

اوزمپیک باید به عنوان بخشی از یک برنامه جامع مدیریت دیابت، شامل رژیم غذایی سالم، ورزش منظم و ممکن است سایر داروهای تجویزی، مورد استفاده قرار گیرد. داروی اوزمپیک (سماگلوتاید) برای موارد زیر مصرف می‌شود:

  1. کنترل قند خون در دیابت نوع ۲: اوزمپیک به عنوان درمانی برای کمک به مدیریت سطح قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ تجویز می‌شود.
  2. کاهش خطر عوارض قلبی: سماگلوتاید خطر بروز عوارضی مانند سکته مغزی و حمله قلبی در بیماران مبتلا به دیابت و مشکلات قلبی مرتبط را کاهش می‌دهد. 
  3. کاهش وزن: اوزمپیک در برخی موارد به عنوان بخشی از برنامه کاهش وزن در افرادی که دچار چاقی و مشکلات سلامتی مرتبط هستند، تجویز می‌شود.
  4. بهبود سلامت متابولیک: مصرف اوزمپیک باعث بهبود عوامل متابولیک و کاهش مقاومت به انسولین می‌شود.

سماگلوتاید و لاغری (آمپول اوزمپیک برای لاغری)

سماگلوتاید به عنوان داروی لاغری و تزریقی برای کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ شناخته می‌شود، اما تحقیقات نشان داده‌اند که این دارو می‌تواند به کاهش وزن نیز کمک کند. نحوه تاثیر سماگلوتاید بر لاغری به این صورت است که این دارو باعث کاهش اشتها و افزایش حس سیری در فرد شده و با کاهش میل به غذا و کنترل بهتر قند خون، افراد راحت‌تر می‌توانند وزن خود را کاهش دهند. سماگلوتاید به ویژه برای افرادی تجویز می‌شود که دچار چاقی و مشکلات سلامتی مرتبط با وزن هستند.

برای لاغری می‌خوای اوزمپیک تزریق کنی؟ حتما از دکتر مشورت بگیر.

دوز مصرفی قرص و آمپول اوزمپیک

دوز مصرفی اوزمپیک (به شکل تزریقی) به عوامل مختلفی از جمله وضعیت سلامتی فرد، پاسخ به درمان و توصیه پزشک بستگی دارد. دوز مصرفی اوزمپیک (سماگلوتاید) به صورت زیر است:

  1. آمپول اوزمپیک
  • دوز اولیه: دوز اولیه ۰.۲۵ میلی‌گرم یک بار در هفته برای چهار هفته تجویز می‌شود.
  • دوز نگهدارنده: پس از چهار هفته، دوز به ۰.۵ میلی‌گرم یک بار در هفته افزایش می‌یابد.
  • دوز حداکثر: در صورت نیاز، دوز را می‌توان به ۱ میلی‌گرم یا ۲ میلی‌گرم یک بار در هفته افزایش داد، اما این تغییرات باید تحت نظر پزشک انجام شود.
  1. قرص اوزمپیک
  • دوز اولیه ۲.۴ میلی‌گرم یک بار در روز
  • دوز نگهدارنده در صورت نیاز، بر اساس نظر پزشک افزایش می‌یابد.

عوارض آمپول اوزمپیک

آمپول اوزمپیک، همانند بسیاری از داروهای دیگر، ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. این عوارض معمولاً خفیف تا متوسط هستند و با گذشت زمان بهبود می‌یابند. با این حال، برخی عوارض جانبی ممکن است جدی‌تر باشند و نیاز به مراقبت پزشکی داشته باشند. عوارض آمپول اوزمپیک عبارتند از:

  1. عوارض گوارشی مانند تهوع، استفراغ، اسهال و یبوست که معمولا در ابتدای درمان بیشتر مشاهده می‌شوند و با ادامه مصرف ممکن است کاهش یابند.
  2. عوارض محل تزریق مانند قرمزی، تورم یا درد
  3. عوارض قلبی، افزایش ضربان قلب یا فشار خون 
  4. احتمال التهاب پانکراس (پانکراتیت) با نشانه‌هایی مانند درد شدید شکم، حالت تهوع و استفراغ
  5. واکنش‌های آلرژیک مانند خارش، کهیر یا تورم صورت و گلو
  6. سردرد، خستگی یا سرگیجه
سماگلوتید برای کنترل قند خون تجویز می شود.
سماگلوتاید به ویژه برای افرادی تجویز می‌شود که دچار چاقی و مشکلات سلامتی مرتبط با وزن هستند.

موارد احتیاط و منع مصرف آمپول اوزمپیک

اگر سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان مدولاری تیروئید یا سندرم نئوپلازی غدد درون‌ریز چندگانه نوع ۲ (MEN 2) دارید، نباید از اوزمپیک استفاده کنید. موارد احتیاط و منع مصرف آمپول اوزمپیک عبارتند از:

موارد احتیاط:

  1. سابقه بیماری پانکراس
  2. بیماران با مشکلات کلیوی یا کبدی
  3. سابقه عوارض گوارشی شدید
  4. افت قند خون
  5. سابقه واکنش‌های آلرژیک به داروهای مشابه

موارد منع مصرف:

  1. در صورتی که به سمگلوتاید یا هر یک از اجزای آن حساسیت دارید، نباید از این دارو استفاده کنید.
  2. اوزمپیک برای درمان دیابت نوع ۱ تایید نشده است و در این وضعیت نباید مصرف شود.
  3. در حال حاضر اطلاعات دقیقی درباره تاثیر سماگلوتاید در خانم‌های باردار، جنین و نوزاد در اختیار نیست. بنابراین بهتر است زنان باردار یا شیرده این دارو را مصرف نکنند.

مصرف اوزمپیک در بارداری

استفاده از سماگلوتاید (اوزمپیک) در دوران بارداری توصیه نمی‌شود. اطلاعات کافی در مورد ایمنی و تاثیر این دارو بر جنین وجود ندارد و بنابراین، در صورتی که باردار هستید یا قصد بارداری دارید، باید از مصرف آن خودداری کنید. به طور کلی، در بارداری مدیریت دیابت باید تحت نظر پزشک انجام شود و ممکن است نیاز به تغییر داروها یا روش‌های درمانی باشد.

متن انگلیسی:
Ozempic may not be safe to use during pregnancy and breastfeeding
ترجمه متن:
استفاده از اوزمپیک در دوران بارداری و شیردهی ممکن است بی‌خطر نباشد. 

medicalnewstoday

مصرف آمپول اوزمپیک در شیردهی

استفاده از اوزمپیک در شیردهی توصیه نمی‌شود، زیرا اطلاعات کافی در مورد ایمنی آن برای نوزادان در دسترس نیست. تنها در صورتی ممکن است پزشک متخصص با مصرف سماگلوتاید در شیردهی موافقت کند که مزایای مصرف دارو از عوارض احتمالی آن برای مادر و نوزاد بیشتر باشد. در حال حاضر مشخص نیست که دارو از طریق شیر مادر به بدن نوزاد منتقل می‌گردد یا خیر. اگر در دوران شیردهی هستید و به این دارو نیاز دارید، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا گزینه‌های مناسب را بررسی نماید.

اختلالات دارویی سماگلوتاید چیست؟
در برخی از شرایط این دارو می‌تواند با برخی از داروهای دیگر اختلال ایجاد کند، بنابراین حتما از متخصص مشورت بگیرید.

اختلالات دارویی سماگلوتاید

سماگلوتید با اتصال به گیرنده‌های خاصی در بدن عمل می‌کند. برخی داروهای دیگر نیز ممکن است به این گیرنده‌ها متصل شوند و باعث ایجاد تداخل شوند. از اختلالات دارویی سماگلوتاید می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. داروهای کاهنده قند خون: مصرف همزمان سماگلوتاید با انسولین یا سولفونیل‌اوره‌ها می‌تواند خطر افت قند خون را افزایش دهد.
  2. داروهای گوارشی: داروهایی که بر عملکرد دستگاه گوارش تاثیر می‌گذارند، ممکن است عوارض گوارشی ناشی از سماگلوتاید را تشدید کنند.
  3. داروهای ضدافسردگی و آنتی‌هیستامین‌ها: این داروها می‌توانند بر جذب سماگلوتاید تاثیر بگذارند و اثر آن را کاهش دهند.
  4. داروهای قلبی: در صورت مصرف داروهای قلبی، ممکن است نیاز به تنظیم دوز باشد، زیرا سماگلوتاید می‌تواند بر فشار خون و ضربان قلب تاثیر بگذارد.

قبل از شروع درمان با سماگلوتاید، حتما با پزشک در مورد تمامی داروها و مکمل‌های مصرفی مشورت کنید تا از تداخلات دارویی احتمالی جلوگیری شود.

اطلاعات دارویی سماگلوتاید

اطلاعات دارویی سماگلوتاید (اوزمپیک) همراه عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن را در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

اسامی داروعوارض جانبیتداخلات دارویی
آمپول اوزمپیکتهوع و استفراغداروهای کاهنده قند خون (انسولین، سولفونیل‌اوره‌ها)
آمپول سماگلوتایداسهال یا یبوستداروهای گوارشی (ممکن است عوارض گوارشی را تشدید کنند)
التهاب پانکراسداروهای ضدافسردگی
واکنش‌های آلرژیکآنتی‌هیستامین‌ها
افزایش ضربان قلبداروهای قلبی (ممکن است نیاز به تنظیم دوز داشته باشند)
اطلاعات دارویی سماگلوتاید

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

اوزمپیک (سماگلوتاید) داروی مدیریت قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ و کاهش خطر عوارض قلبی عروقی است. این دارو با تزریق زیر جلدی و معمولا یک بار در هفته مصرف می‌شود. با وجود مزایای آن، استفاده از اوزمپیک ممکن است با عوارض جانبی و تداخلات دارویی همراه باشد که نیازمند توجه و نظارت است.

قبل از شروع درمان با اوزمپیک، مهم است که با پزشک مشورت کنید. پزشک دوز مناسب را تعیین کرده و در مورد عوارض جانبی احتمالی و تداخلات دارویی راهنمایی می‌کند. مدیریت دیابت و استفاده از داروها باید تحت نظر دکتر متخصص غدد باشد تا بهترین نتایج حاصل شده و از عوارض جانبی جلوگیری شود. خبر خوب اینکه شما می‌توانید از دکترتو برای ویزیت آنلاین متخصص غدد یا مشاوره دارویی استفاده کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

خیر، سماگلوتاید با نام‌های تجاری اوزمپیک، ویگووی و رایبلسس، داروی ضد دیابت نوع دوم و داروی ضد چاقی برای مدیریت طولانی مدت وزن است که توسط شرکت چند ملیتی دانمارکی نوو نوردیسک در سال ۲۰۱۲ تولید شد.

هزینه یک ماه استفاده از سماگلوتاید حدود ۸۴ میلیون تومان است.

در صورتی که زمان تزریق را فراموش کرده‌اید و هنوز نزدیک به روز و زمان معمول تزریق هستید، می‌توانید دوز فراموش‌شده را به محض یادآوری تزریق کنید. اما اگر زمان تزریق بعدی نزدیک است، باید از تزریق دوز فراموش‌شده خودداری کرده و به برنامه عادی تزریق ادامه دهید. هرگز دو دوز را به طور همزمان تزریق نکنید.

بله، برای مصرف اوزمپیک (سمگلوتاید) به نسخه پزشک نیاز است. این دارو تجویزی است و باید تحت نظر پزشک مصرف شود تا دوز مناسب و شرایط درمانی مشخص گردد.

داروهای جایگزین برای سماگلوتاید عبارتند از:

    1. لیراگلوتاید (ویوگلیو): این دارو از دسته آگونیست‌های گیرنده GLP-1 است و برای کنترل قند خون و کاهش وزن استفاده می‌شود.

    1. دولگلوتاید (ترلسیو): داروی دیگری از گروه GLP-1 که به صورت هفتگی تزریق می‌شود و به کنترل قند خون کمک می‌کند.

    1. سیتاگلیپتین (جنتازا): این دارو از گروه مهارکننده‌های DPP-4 است و به کاهش قند خون کمک می‌کند.

  1. متفورمین: داروی خوراکی که به عنوان اولین خط درمان برای دیابت نوع ۲ تجویز می‌شود و به کنترل قند خون کمک می‌کند.
امتیاز شما به مقاله:
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن