داروی کتوکونازول و درمان عفونت و قارچ بدن

آنچه در این مقاله می‌خوانید

کتوکونازول یک داروی تجویزی برای درمان عفونت قارچی است که به صورت قرص خوراکی، کرم کتوکونازول، فوم موضعی، شامپو و ژل و محلول کتوکونازول موضعی موجود است. قرص خوراکی فقط به عنوان یک داروی عمومی در دسترس است و شکل‌های دیگر آن نیاز به تجویز پزشک دارد.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 6 دقیقه
داروی کتوکونازول و درمان عفونت و قارچ بدن

داروی کتوکونازول برای درمان عفونت‌های قارچی مانند عفونت پای ورزشکاران یا قارچ ناخن استفاده می‌شود. با این حال، این دارو می‌توانند عوارض جانبی از جمله حالت تهوع، درد شکم، مشکلات کبدی و تداخل با سایر داروها را داشته باشند. رعایت دستورات پزشک در زمان مصرف قرص کتوکونازول بسیار مهم است. برای دریافت نوبت آنلاین یا حضوری از پزشک عمومی می‌توانید همین حالا به بخش نوبت‌دهی سایت دکترتو مراجعه کنید.

داروی کتوکونازول چیست؟

کتوکونازول برای درمان عفونت‌های قارچی خطرناک در بدن به کار می‌رود. این دارو به دسته داروهای ضد قارچ آزول تعلق دارد و از رشد قارچ‌ها جلوگیری می‌کند. به دلیل خطر عوارض جانبی جدی و تداخلات دارویی خطرناک نباید بدون مشورت پزشک از کتوکونازول برای درمان عفونت‌های قارچی روی سطح پوست یا ناخن استفاده کرد.

  • نام رایج دارو: کتوکنازول- Ketoconazole
  • اسامی تجاری: نیزورال

طریقه و نحوه مصرف قرص کتوکونازول ۲۰۰ چگونه است؟

قرص کتوکونازول ۲۰۰ ممکن هست همراه با غذا یا بدون غذا طبق دستور پزشک‌ معمولا یک نوبت در روز مصرف شود. مصرف آن همراه با غذا باعث کاهش درد معده می‌شود. اگر داروهای ضداسید مصرف می‌کنید، کتوکونازول را حداقل ۲ ساعت یا ۱ ساعت بعد از داروی آنتی اسید مصرف کنید. در غیر این صورت ممکن است کتوکونازول به خوبی جذب نشود.

دوز و دوره مصرف داروی کتوکونازول به وضعیت پزشکی بیمار و پاسخ بدنشان نسبت به دارو بستگی دارد. حتما همه‌ی داروهایی را که مصرف می‌کنید با پزشک خود در میان بگذارید. در کودکان دوز مصرفی به وزن آنان نیز بستگی دارد و ممکن است دوره درمان از چند روز تا چند ماه طول بکشد.

مصرف این دارو را تا زمانی که پزشک تجویز کرده ادامه دهید حتی اگر احساس کردید علائم عفونت از بین رفته است. قطع این دارو موقع درمان ممکن است باعث شود عفونت باکتریایی دوباره رشد کند و مشکل‌ساز شود.

قرص کتوکونازول برای قارچ پوستی مفید است؟

همین الان از بهترین متخصص مشاوره بگیر!

موارد مصرف قرص کتوکونازول (قرص کتوکونازول ۲۰۰ برای چی خوبه؟)

قرص کتوکونازول ۲۰۰ معمولاً برای درمان عفونت‌های قارچی از جمله عفونت‌های قارچی سیستمیک مانند کریپتوکوکوز، هیستوپلاسموز و کاندیدیازیس تجویز می‌شود. این دارو همچنین می تواند برای درمان برخی از انواع عفونت‌های پوستی، مانند عفونت‌های قارچی که به درمان موضعی مانند کرم و پماد پاسخ نمی‌دهند، استفاده شود.

در زمان بارداری فقط موقعی که این دارو مورد نیاز باشد از آن استفاده کنید. اگر این دارو در ۳ ماه اول بارداری مصرف شود ممکن است به جنین آسیب برساند. در مورد مزایا و خطرات استفاده از این دارو در زمان بارداری با پزشک مشورت کنید. همچنین این دارو از طریق شیر مادر به نوزاد انتقال می‌یابد.

۱. قرص و پماد کتوکونازول برای عفونت واژن

آمپول کتوکونازول و پماد کتوکونازول برای خارش واژن یا درمان عفونت‌های واژن استفاده نمی‌شود. عفونت و خارش واژن معمولاً در اثر عفونت‌های مخمری (کاندیدا) ایجاد می‌شود. در چنین مواردی، داروهای ضد قارچی که به طور خاص برای استفاده واژینال طراحی شده‌اند، مانند کرم‌های ضد قارچ یا شیاف‌های حاوی کلوتریمازول یا میکونازول، توصیه می‌شوند.

۲. قرص کتوکونازول و ریزش مو (شامپو شوره کتوکونازول ایروکس ۲ درصد)

شامپو کتوکونازول برای چیست؟ برخی افراد از شامپو کتوکونازول بعد از کاشت مو استفاده می‌کنند. تحقیقات نشان می‌دهد که کتوکونازول ممکن است دارای خواص ضد آندروژنی باشد، به این معنی که می‌تواند به مهار تولید DHT، هورمون مرتبط با ریزش مو کمک کند و داروی خوراکی آن در دسته بهترین قرص برای ریزش مو قرار گیرد. با این حال، در حالی که دارو و شامپو کتوکونازول ممکن است به شوره سر کمک کند، اثربخشی آن در درمان ریزش مو هنوز به طور کامل توسط شواهد قطعی تأیید نشده است.

اینفوگرافی داروی کتوکونازول
تحقیقات نشان می‌دهد که کتوکونازول ممکن است دارای خواص ضد آندروژنی باشد.

۳. قرص ضد قارچ پوستی کتوکونازول (پماد کتوکونازول برای قارچ ناخن)

قرص ketorix 200 برای چیست؟ کپسول کتوکونازول یا قطره کتوکونازول برای قارچ پوستی سیستمیک استفاده می‌شود و دشمن قارچ پوستی است. قارچ ناخن معمولاً به داروهای ضد قارچ خوراکی یا سایر گزینه‌های درمانی مانند لاک ناخن دارویی یا حذف ناخن در موارد شدید نیاز دارد.

۴. قرص کتوکونازول برای جوش صورت و بدن خوب است؟ (کرم کتوکونازول برای صورت)

کتوکونازول خوراکی برای جوش‌هایی استفاده می‌شود که به درمان‌های دیگر پاسخ نمی‌دهند و فقط با نسخه پزشک در دسترس است. بیشتر بیماران بعد از مصرف مداوم این دارو در طول مدت یک تا دو ماه، اثراتی از بهبود جوش پوستی را مشاهده می‌کنند.

کتوکونازول عفونت‌های قارچی یا مخمری پوست را درمان می‌کند. همچنین ممکن است برای درمان درماتیت سبورئیک، وضعیتی که باعث خشکی، پوسته پوسته شدن و خارش پوست می‌شود، استفاده شود اما عفونت‌های ناشی از باکتری یا ویروس را درمان نمی‌کند.

قبل از مصرف دارو، با متخصص پوست برای درمان عفونت‌های پوستی مشورت کن!

عوارض جانبی قرص کتوکونازول چیست؟

مصرف کتوکونازول ممکن است موجب عوارضی مانند تهوع و استفراغ شود. اگر هر یک از این عوارض ادامه یافتند با پزشک خود تماس بگیرید. سایر موارد عبارتند از:

  • سردرد، مشکلات بینایی و تغییرات خلقی (مانند افسردگی و میل به خودکشی)
  • مشکل غده فوق کلیوی (کمبود آدرنال)، کاهش سطح تستسترون و کاهش تولید اسپرم
  • بدتر شدن مشکلات عملکرد غده فوق کلیوی و عدم جوابدهی درست بدن به استرس فیزیکی
  • خستگی غیر معمول، ضعف، سرگیجه موقع بلند شدن
  • اسهال، کاهش وزن، تغییرات دوره قاعدگی
  • کاهش میل و توانایی جنسی یا بزرگی سینه در مردان
  • خارش یا تورم (به‌خصوص در صورت، زبان و گلو) از عوارض دارو بر کبد

در صورت بروز علائم نادر اما جدی مانند تپش قلب تند یا نامنظم، سرگیجه شدید و غش کردن به اورژانس مراجعه کنید. واکنش آلرژیک بالا به این دارو بسیار نادر است.

متن انگلیسی:
When ketoconazole is used at high doses, it may cause an adrenal gland problem (adrenal insufficiency), a decrease in testosterone levels, and a decrease in sperm production.
ترجمه فارسی:
زمانی که کتوکونازول در دوزهای بالا استفاده می‌شود، ممکن است باعث مشکل غده آدرنال (نارسایی آدرنال)، کاهش سطح تستوسترون و کاهش تولید اسپرم شود.

به نقل از سایت webmd

موارد احتیاط مصرف کپسول کتوکونازول

قبل از مصرف اگر به داروی کتوکونازول یا داروهای ضد قارچ آزول مانند قرص فلوکونازول یا ایتراکونازول حساسیت دارید، این موضوع را با پزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید. داروی کتوکونازول ممکن است شامل ترکیبات غیر فعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر شود.

اگر سابقه بیماری مخصوصا بیماری‌هایی مانند مشکلات کبدی، مصرف الکل، سطح تستسترون پایین، مشکلات کم‌کاری غده فوق کلیوی (مانند سطح کورتیسول پایین، بیماری آدیسون و کمبود آدرنال) یا تولید پایین اسید معده (آکلریدری) را دارید، قبل از مصرف کتوکونازول این موضوع را به اطلاع پزشک یا دکتر داروخانه برسانید.

داروی کتوکونازول می‌تواند موجب عوارض جانبی و تداخلات دارویی خطرناک (شاید کشنده) شود. به همین دلیل باید زمانی از این دارو استفاده شود که دیگر درمان‌ها جواب نداده باشند، در دسترس نباشند و یا نتوانید از آن‌ها استفاده کنید.

داروی کتوکونازول می‌تواند موجب مشکلات کبدی (شاید کشنده) شود. اگر هر کدام از علائم مشکلات کبدی مانند تهوع یا استفراغ مداوم، درد معده، ادرار تیره، چشم یا پوست زرد رنگ، از دست دادن اشتها یا مدفوع به رنگ روشن را مشاهده کردید با پزشک تماس حاصل کنید. پزشکتان برای کاهش خطر مشکلات کبدی باید آزمایش عملکرد کبد را به صورت هفتگی تا پایان درمان با داروی کتوکونازول تجویز کند. هنگام مصرف کتوکنازول از مصرف الکل خودداری کنید زیرا خطر ابتلا به مشکلات کبدی را افزایش می‌دهد.

داروی کتوکونازول می‌تواند موجب مشکلات کبدی (شاید کشنده) شود.

تداخلات دارویی کتوکونازول با داروهای دیگر

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی کتوکونازول را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی کتوکونازول نکنید. داروهایی که می‌توانند بر خروج کتوکونازول از بدن تاثیر بگذارند عبارتند از:

  •  ایزونیازید، نویراپین
  • داروهای ریفامایسین مانند ریفابوتین و ریفامپین
  •  داروی بروموکریپتین و کلشی سین
  •  برخی از بنزودیازپین‌ها مانند آلپرازولام، میدازولام و تریازولام
  •  التریپتان، دومپریدون، اپلرنون
  •  آلکالوئیدهای قلیایی مانند ارگوتامین، دی هیدرو ارگوتامین
  • داروهای درمان اختلال نعوظ یا فشار خون ریوی مانند سیلدنافیل، تادالافیل
  •  داروهای درمان تشنج مانند فنی توئین
  •  داروهای استاتین مانند وینبلاستاتین، لواستاتین و سیمواستاتین

داروی کتوکونازول برای جذب بهتر به اسید معده نیاز دارد، به همین دلیل اگر داروهایی مصرف می‌کنید که میزان اسید معده را کاهش می‌دهد مانند داروهای ضد اسید، سوزش معده و مسدود کننده‌های H2 (مانند سیمتیدین، فاموتیدین و رانیتیدن)، سوکرالفیت یا داروهایی که باعث کاهش سرعت حرکت روده می‌شوند (آنتی کولینرژیک‌هایی مانند دیسیکلوم، پروبانتلین)، کتوکونازول را حداقل ۲ ساعت قبل از مصرف هرکدام از این داروها مصرف کنید.

اشکال دارویی کپسول کتوکنازولتداخل دارویی قطره کتوکنازولعوارض جانبی قرص کتوکونازول
لوسیون کتوکونازول دی.پی ۲%داروهای هپاتوتوکسیک خارش و تحریک پوستی
شامپو موضعی کتوکونازول-ایروکس ۲% ۱۰۰ میلی لیتراستاتین‌هاتهوع و استفراغ
کرم کتوکونازول دی پی ۲% ۳۰ گرمسیزاپرایددرد شکمی
مشخصات دارویی کتوکنازول

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

داروی کتوکونازول متعلق به گروهی از داروها به نام ضد قارچ آزول است. این دارو با توقف رشد قارچ عمل می‌کند و نباید برای درمان عفونت‌های قارچی روی پوست و ناخن‌ها به دلیل خطر عوارض جانبی جدی و تداخلات دارویی استفاده شود. قبل از مصرف کتوکنازول بهتر است با فوق تخصص پوست و مو یا درصورت ابتلا به بیماری عفونی با دکتر بیماری عفونی مشورت کنید. در سایت نوبت‌دهی پزشک دکترِتو امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری و مشاوره با دکتر پوست آنلاین، دکتر عفونی آنلاین و دکتر مشاوره دارویی آنلاین وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

کتوکونازول یک داروی تجویزی برای درمان عفونت قارچی است که به صورت قرص خوراکی، کرم کتوکونازول، فوم موضعی، شامپو و ژل و محلول کتوکونازول موضعی موجود است. قرص خوراکی فقط به عنوان یک داروی عمومی در دسترس است و شکل‌های دیگر آن نیاز به تجویز پزشک دارد.

کتوکونازول اولین داروی ضد قارچ خوراکی فعال است، دوز آن نیز دو بار در روز به مدت ۵ روز است. فلوکونازول ضد قارچ خوراکی جدیدتری است، دوز آن نیز یکبار در روز و ۱۵۰ میلی‌گرم است. بیماران تحت درمان با فلوکونازول نسبت به بیماران تحت درمان با کتوکونازول بهبود بیشتری در درمان بیماری قارچی داشتند.

اگر با مصرف داروی کتوکونازول دچار عوارض جدی‌ مانند مشکل تنفسی یا بیهوشی شدید با اورژانس تماس بگیرید. این دارو برای وضعیت فعلی شما تجویز شده است و در موارد دیگر عفونتی از آن بدون اجازه پزشک استفاده نکنید.

زمان شروع استفاده از این دارو باید برخی آزمایش‌های پزشکی مانند آزمایش عملکرد کبد و INR برای بررسی روند بهبود و تاثیرات عوارض جانبی باید انجام شود. برای اطلاعات بیشتر با پزشک تماس بگیرید.

امتیاز شما به مقاله:
(4.2از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره داروی کتوکونازول

  1. ناشناس گفت:

    سلام من واسه قارچ استفاده میکنم دکترگفته سه ماه دوعدد بخوردقیقا سه ماه ویک روز میشه نمی‌خورم قارچا در میان میخورم محو میشن

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      یا این توضیح
      علاوه بر این دارو
      نیاز به مکمل های تقویت کننده سیستم ایمنی هم دارید

  2. محمد عالم گفت:

    با سلام وقت بخیر
    بنده روی گردنم قارچ ظاهر شده ب نظرم از عرق زیاد هست از چه قرص و پمادی استفاده کنم تا بهبود بشه

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      اگر قرمزی و التهاب دیده می شود
      می توانید از پماد تریامسینولون ان ان استفاده کنید
      در صورت عدم بهبود تا سه روز به پزشک مراجعه کنید

      متخصص پوست و مو

  3. معصومه گفت:

    سلام من چندمهه گرفتارلکه های قارچی کرم حلقوی شدم روی کشاله ران هرچی هم مصرف کردم خوب نشده یه ماه یه پمادبودکه مخلوط بتامتازون وکلوتریمازول بود مصرف میکردم خوب میشد ولی دوباره بازدرمیومد هم که بزرگترشد بازبرام دستیشو ساخت داروخانه بازم همینطوری بود الان سه ماهه قویترش کرده سه تاپماد کلوتریمازول وکتوکنازول وهیدروکتیزول داروخانه ساخته وبهم داده خوب میشه ولی بازم تامیگم تادوسه روز دیگه خوب خوب میشه بازدرمیادکلافه شدم شمابگین چکارکنم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بهتر است زیر نظر متخصص پوست درمان شوید تا داروخانه
      نمونه برداری لازم دارید
      هم از نظر قارچ و هم گال و سایر بیماری ها باید بررسی شوید
      برخی شامپوهای درمانی می تواند کمک تان کند
      متخصص پوست و مو

  4. سعید گفت:

    سلام،میخواستم بدونم نحوه استفاده از شامپو کتوکونازول چطوریه؟؟
    آیا روزی یکبار باید استفاده بشه یا کمتر؟؟؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بسته به میزان عفونت فرق میکند

  5. ریحانه گفت:

    دخترم چند روز بود که دستشویی میکرد بدنش قرمز شده بود جاش زخم شده بود بردم دکتر بهش قرص کتوکوناز و شربت لوپر امید و هیدروکسی زین داد الان تب کرده و خیلی دستشوییش سفته خیلی گریه می‌کنه

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بجای قرص از پماد کتوکنازول یا کلوتریمازول استفاده کنید
      در صورت یبوست از شیاف گلیسیرین استفاده کنید
      برای تشخیص عفونت انالیز ادراری الزامی است

  6. ... گفت:

    سلام.ببخشید وقتتون بخیر
    من پوستم دچار قارچ ورسیکالر شده
    دکتر قرص کتوکونازول تجویز کردن. با مصرف این قرص ممکنه سینه منقبض بشه و درد و سوزش داشته باشه؟
    میخواستم متوجه شم که این مشکل از عوارض داروعه یا چیز دیگه

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بله احتمالا از عوارض داروست
      نیاز به درمان موضعی هم دارید

      1. ... گفت:

        خیلی ممنون از پاسخ دهیتون
        فقط اینکه دقیقا روز خوردن اولین قرص بعد گذشت چند ساعت احساس کردم که یه چیزی در سینم هست
        احتمال داره که کیست یا توده باشه یا همونطور که گفتید از عوارض قرص هست؟

        1. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام دوباره
          چندان به عوارض ربط ندارد
          بهتر است برای بررسی سینه به پزشک مراجعه کنید
          تندرست باشید

  7. فرح گفت:

    سلام ناخن من ازوسط پوست پوست میشه ورشد نمیکنه این قرص رویهم دادن یک ورق امروز شروع کردم آیا مفید هست درمان میشه رشد ناخنم متوقف شده

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      اگر مشکلات کلسیم و ویتامین دی ندارید
      و تشخیص قطعی قارچ داده اید
      بله مفید است

      وگرنه مصرف نکنید

  8. علی گفت:

    سلام . من بر روی سرم التهاب یا اگزما پوستی دارم که باعث خارش میشه دکتر بهم کتوکونازول دو درصد داد ایا این باعث ریزش مو میشه و قرص سلن پلاس داد چون من کلا ۱۵ سال دارم و دربارش علمی ندارم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      اگر تشخیص قطعی برای قارچ دادند داروهای خوبی اند

  9. الهام گفت:

    سلام.یک سوال.شامپوی کوتوکونازول هم همین عوارض میل کاهش میل جنسی در مردان را دارد؟

  10. امیر گفت:

    سلام من ورزش کشتی کار میکنم بخاطر همین خیلی وقتا دشک کثیف است قارچ هایی رویه صورتم یا بدنم ایجاد میشه تقریبا صورتی و قرمز هست پیش دکتر رفتم و پماد و قرص را بهم داد گفت پناد را روزی دوبار و قرص را ۱۲ساعتی یک دونه بخور انجام دادم و خوب شدم اما دوباره بعد ی مدتی قارچ زدم الان تو سن من خوردن این قرص ب مدت یک هفته یا بیشتر مشکلی ندارد ؟

    1. مهم نیست گفت:

      درود امیر جان منم کشتی گیر هستم و این مشکل را با استحمام بعداز تمرین و کیسه کشیدن تمام بدن حل کردم البته قرص کتوکونازول هم خوبه ولی برای اینکه به دارو نیاز پیدا نکنی اول اینکه باید تشک کشتی هر هفته ضدعفونی بشه و دوم اینکه هر جلسه بعد از تمرین تمام بدن و لباس های تمرین شسته بشه.

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سلام دوست عزیز. ممنونم از راهنمایی های خوبتان
        سلامت باشید